Webwinkel Amazon ligt zwaar onder vuur. Honderd werknemers klappen flink uit de school in een superkritisch stuk in de New York Times. Ze zetten Amazon neer als een nietsontziend bedrijf zijn dat medewerkers over de kling jaagt met 80-urige werkweken en hen vraagt te klikken over slecht presterende collega's. http://static0.ad.nl/stat(...)edia_xll_3233479.jpgHet is met afstand 's werelds succesvolste webwinkel. Een soort
Bol.com, maar dan honderd keer zo groot. Vanaf 1994 veroverde Amazon met zijn boeken, dvd's, Kindle tablets en e-readers de Verenigde Staten. Europa volgde, waaronder sinds afgelopen jaar ook Nederland.
Tegenwoordig heeft het bedrijf van oprichter Jeff Bezos bijna 300 miljoen klanten en een jaaromzet van een slordige 90 miljard dollar.
Dat succes gaat ten koste van de ruim 150.000 werknemers, schrijft The New York Times. De gerenommeerde Amerikaanse krant sprak met ruim honderd (ex)werknemers, van directieleden tot lager personeel.
Het artikel schetst een ontluisterende, Darwinistische werkcultuur: medewerkers draaien werkweken van 80 uur of meer. E-mails die na middernacht zijn verstuurd, dienen meteen te worden beantwoord.
BeoordelingCompassie met collega's die ernstig ziek raken of een doodgeboren kindje krijgen, is er niet. Een vrouw met borstkanker kreeg meteen na terugkeer te horen dat ontslag dreigde en dat ze in een verbetertraject werd gestopt. Volgens haar manager nu ,,privéproblemen het vervullen van je werkdoelen in de weg stonden."
Een vrouw die voor haar ongeneeslijk zieke vader wilde zorgen en onbetaald verlof opnam, werd als 'probleemgeval' gezien. ,,Wanneer je niet alles geeft, 80 uur per week lang, dan geldt dat als een belangrijke zwakte."
Medewerkers moeten tot op het agressieve met elkaar in discussie, zodat het beste idee overblijft. Dat haantjesgedrag werkt in hun nadeel, klagen vrouwelijke werknemers. Zij wijzen erop dat Amazon geen enkele vrouw in de bedrijfstop heeft, dit in tegenstelling tot Facebook, Google of Yahoo!.
Oprichter Bezos heeft Amazons werkcultuur vastgelegd in 14 'leiderschapsprincipes' met regels als 'Wees openlijk zelfkritisch', 'Heb ruggengraat' en 'Zorg voor resultaten.'
Door bovengenoemde cultuur loopt vrijwel iedereen op zijn tenen, zeggen voormalige medewerkers. ,,Bijna iedereen met wie ik werkte, heb ik wel een keer huilend achter het bureau gezien," vertelt ex-werknemer Bo Olson.
Of zoals oud-medewerker Noelle Barnes - ze werkte 9 jaar als marketeer - het verwoordt: ,,Bij Amazon gaan zelfs uitslovers slecht over zichzelf denken."
Pikant is ook de interne kliklijn, waar medewerkers slecht presterende collega's erbij kunnen lappen. Werknemers gebruiken die dankbaar om samen te spannen en zo van een vervelende baas af te komen. Extra vervelend: die manager krijgt niet te horen van wie de laster afkomstig is. Slechts zijn superieuren weten wie er achter zit.
MemoHet artikel zorgde dit weekend voor een storm aan reacties op Twitter en Facebook. Inmiddels heeft baas/oprichter Jeff Bezos eveneens gereageerd. Hij herkent Amazon er totaal niet in, schrijft de multimiljardair in een interne memo aan werknemers.
,,Iedereen die bij zo'n bedrijf zou werken zou wel gek zijn om te blijven. Ik weet dat ik zo'n onderneming zou verlaten." Hij noemt alle beschreven voorbeelden 'anekdotes', geen geformaliseerde werkwijze.
Volgens Bezos zou Amazon met de geschetste werkcultuur niet overleven 'laat staan floreren, in de huidige competatieve technologie-markt'. ,,Wij nemen alleen de besten aan en jullie worden elke dag benaderd door andere bedrijven van wereldklasse. Jullie kunnen werken waar je maar wilt."
Waar of niet, het is niet de eerste keer dat Amazon negatief in het nieuws komt vanwege de werkomstandigheden. Diverse oud-medewerkers klapten de laatste jaren al uit de school over moordende werktijden in Amazons depots waar de bestellingen voor verzending worden klaargemaakt.
NederlandIn Nederland is Amazon sinds eind vorig jaar actief met een webwinkel. Dit voorjaar werd bovendien een kantoor geopend om verder te kunnen doorgroeien.
Iedereen die bij zo'n bedrijf werkt zou wel gek zijn om te blijven
Amazon-baas Jeff Bezos herkent zich totaal niet in de kritiek
De 14 leiderschaps principes van Amazon
1) Obsessie voor de klant,,Leiders starten met de klant en werken van daaruit achteruit. Hoewel ze op de concurrentie letten, is de klant hun werkelijke obsessie."
2) Eigendom,,Leiders nemen verantwoordelijkheid. Ze offeren de lange termijn niet op in ruil voor korte termijn-gewin. Ze zeggen nooit: ,,Dat is mijn taak niet."
3) Vind uit en Vereenvoudig,,Leiders verwachten en eisen innovatie en vindingrijkheid van hun teams. Ze zoeken altijd naar manieren om zaken te vereenvoudigen."
,,Terwijl we nieuwe dingen doen, accepteren we dat we daardoor misschien lange tijd niet worden begrepen."
4) Vaak gelijk hebben,,Leiders hebben vaak gelijk. Ze beschikken over een scherp zakelijk inzicht en goede instincten."
5) Neem alleen de besten aan,,Leiders leggen de lat - bij iedere nieuwe werknemer die ze aannemen of bij iedereen die ze promotie geven - weer hoger."
6) Eis de hoogste standaarden,,Leiders hebben meedogenloze standaarden. Veel mensen denken dat die standaarden onredelijk hoog zijn."
7) Denk Groot,,Klein denken is een zichzelf vervullende profetie. Leiders kijken om problemen heen om nieuwe manieren te vinden om de klant te bedienen."
8) Grijp op tijd in,,Snelheid is belangrijk in het zakenleven. Veel beslissingen en besluiten zijn terug te draaien en vergen geen grondige studie. Wij waarderen het nemen van gecalculeerde risico's."
9) Soberheid,,Bereik meer met minder."
10) Leer en wees nieuwsgierig,,Leiders stoppen nooit met leren en zoeken altijd manieren om zichzelf te verbeteren."
11) Verdien vertrouwen,,Leiders luisteren aandachtig, spreken openlijk en behandelen anderen met respect. Ze zijn openlijk zelf-kritisch, zelfs als dat naar of pijnlijk is."
12) Duik Diep,,Leiders handelen op ieder niveau, ze voelen zich voor geen klus te klein."
13) Heb ruggengraat,,Leiders zijn verplicht om besluiten waarmee ze het oneens zijn met respect aan te vechten, zelfs als dat ongemakkelijk of vermoeiend is. Leiders sluiten geen compromissen, puur omdat dat sociaal gewenst is."
http://static1.ad.nl/stat(...)edia_xll_3233522.jpg14) Lever resultaten,,Leiders focussen op de sleutelfactoren van hun bedrijf. Ze leveren de juiste resultaten op tijd af. Ondanks tegenslagen nemen ze geen genoegen met minder, maar doen ze er een schepje bovenop.
http://www.ad.nl/ad/nl/55(...)is-geen-excuus.dhtmlWat vind je er zelf van Tong =
Ik kijk wel mooi uit hier een mening over te hebben na 30 jaar hard werken en 15 jaar AOW.
Je weet nooit wie er de macht grijpen in de toekaomst.
±P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !