FOK!forum / Culinesse à gogo / We maken een Tandoor [fotodump]
Zithzondag 7 juni 2015 @ 23:54
Dit weekend 2x een tandoor gemaakt, met behulp van olievaten en bloempotten. Super simple en kost niet veel (in ons geval zo'n 50eur per tandoor).

Koop:
-1x 110L olievat (liefst met klemdeksel)
-1x Bloempot ~34cm doorsneede
-1x Bloempot ~31cm doorsnede
-1x kleiner bloempot ~15 cm hoog waarmee je wat ruimte creeert tussen olievat en de kolen.
-~80L Vermiciliet of Perliet

Het idee is simpel: Gaten in de bodem van het olievat waardoor er lucht richting de bloempotten kan waar de kolen liggen. Van de grotere bloempot verwijder je de bodem met een slijptol en dit zet je op zijn kop (dus brede kant onder) op de kleinere bloempot. Vermiciliet / Perliet is lavasteen wat voor 96-98% uit lucht bestaat en daardoor enorm goed isolerend is. Terwijl het binnen 500 graden was was de buitenkant van de ton ~40 graden. Beetje kolen en het is de hele avond heet (6 uur later nu en het is in het midden van de oven 280 graden).


1) slijp de bodem uit de bloempot

W-m5DQG5GNzXjQhbetfIDnVNf51r-lGJas5Aj2hyY66O=w726-h979-no

2) Maak gaten in het olievat:
WY_TvR6__ZDH2KNE02Ej9TAYk1LjY0izDiHB5gtix50K=w726-h979-no

wmoQeufjW1SSXn_VxvnebZuMTZt7W8FpzeOpOCR5B_2Q=w726-h979-no

3) Kleinere bloempot erin

u90dpu2H9oE2tm0E4_nekZa__05fTOBrdA41m5hwIxq8=w726-h979-no

4) Bloempot ~31cm doorsnede erop

sHgVr4SssWJudBW7TiVeedqldw-8FKo_SCDM9IeDaxnu=w726-h979-no

5) & 6 Grotere bloempot eroverheen & begin maar met vullen vermiciliet:

cU_bktSABEHgs3Rr1qAu02gkGbBqIchfqVpIk5L6qGAv=w726-h979-no

asQyUt0GBfCW7WKic9AEg3BAgDbhPI6O0EnIPASzZJNP=w726-h979-no

KrAFrY9wSne4wM9tnEwdoMhe6rOdiXF17OjIewTi2uWy=w726-h979-no

asQyUt0GBfCW7WKic9AEg3BAgDbhPI6O0EnIPASzZJNP=w726-h979-no

CNWzyc6RAMlVSnPqp1evxYebYfie0UQD6w7ZB9Aawiyr=w1321-h979-no

Klaar! Nu hout(skool) erin (beetje maar) en aansteken, deksel erop en weglopen. over 45min is het op temperatuur:

wuk8QpxOUqmiACLPka4g3mxjBqBnnmlPO60gv_x2qlDW=w726-h979-no

AZKm_7zkSzAAPBVNT6-PV4dIajod8aj1K64v8iE58n6W=w726-h979-no

Je wilt hem eigenlijk rond de 400-450 graden hebben, bij mij was hij iets te ver gestookt (500 graden) waardoor het zwart en rauw werd.. iets later werkte het wel beter:

wrevoOjgePcH4voBxvOrnxGbw_65ZWdup7IXVmSAFJqP=w726-h979-no

tuv9MTxviXIRRi1-gBKLWQXF2L9PCT7MUkEw0u3DuWO3=w726-h979-no

SRtL0o1SUa653wZcqmoNiCqtJaT4b1q350aWNj4c8p7E=w726-h979-no

AM-Fxi0JN0tDzyBKFXke1It8JWTqAhepPdHZCMcPcvIg=w726-h979-no

jiQdNUnL3vj2w-A9r3sYErr508lC79GE5ktULwKSN4D9=w726-h979-no

Uiteindelijk kan je het nog gaan versieren door een laagje cement op de vermiciliet te doen en dan wat knikkers / grind / whatever daarop te drukken..

7318686896_77d8f158ae.jpg

Zie hier mijn paint-handleiding:

SPOILER
JvJ2n27.png
Insipratie kwam van:



[ Bericht 0% gewijzigd door Zith op 08-06-2015 01:04:29 ]
RobinOokzondag 7 juni 2015 @ 23:59
Cool!!! ^O^
Rezaniamaandag 8 juni 2015 @ 00:07
Ziet er tof uit. :Y Maar hoe is dit anders dan een BBQ? :@
Adamesmaandag 8 juni 2015 @ 00:13
Wat een topding.
Heeft dat kleine compartiment onderin nog nut (een ruimte ipv bijv een buis) of is het slechts om de grote pot te verhogen?
Zithmaandag 8 juni 2015 @ 00:25
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 00:07 schreef Rezania het volgende:
Ziet er tof uit. :Y Maar hoe is dit anders dan een BBQ? :@
Het is meer een hele hete oven dan een barbeque - het idee is dat door de snelle verwarming het binnen sappig blijft (geen tijd voor verdamping) en van buiten knapperig/aangebakken. Omdat het een oven is (hitte van alle kanten) hoef je ook niet meer te draaien (staat niet op de foto maar normaal hangen de spiezen verticaal aan een andere spies die horizontaal over de opening zit). Omdat het van alle kanten geisoleerd is bespaar je veel meer energie. Met bbqen stort je altijd een zak kolen leeg, en dan heb je een redelijk kleine periode waarop je goed kan bakken en daarna is het al snel koud - de tandoor heeft maar 25% van de kolen nodig en blijft uren heet.

---maar bbqen heeft ook zijn goede punten natuurlijk---

En natuurlijk na wat oefening... Naan brood :P

img_6420.jpg

Chinlessmaandag 8 juni 2015 @ 00:28
Als je fatsoenlijke kolen neemt kan je met 2kg op een 57cm" bbq ongeveer 2,5uur bakken. (Temp net boven de 300). Verder wel een leuk ding, heb er alleen geen ruimte voor in de tuin:(
Zithmaandag 8 juni 2015 @ 00:29
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 00:13 schreef Adames het volgende:
Wat een topding.
Heeft dat kleine compartiment onderin nog nut (een ruimte ipv bijv een buis) of is het slechts om de grote pot te verhogen?
Er is een kleine ruimte nodig tussen de plek met kolen en de bodem van het olievat omdat de luchtgaten niet hetzelfde zijn. in dit geval is er vooral gekozen voor een 15cm hoog potje omdat het wat hoger kon. Met andere groottes bloempotten of olievaten wil je misschien een lagere tussenruimte.
Zithmaandag 8 juni 2015 @ 00:38
Hier maakt iemand er 1 in een 210L olievat (2x zo groot)... en allemaal lastigere dingen zoals metselen en lassen :P

http://www.gourmetindia.c(...)andoor-step-by-step/

En hier foto's van eten van een tandoor DIYer met meer ervaring dan ik..

http://www.gourmetindia.c(...)struction-ii/?page=4

[ Bericht 13% gewijzigd door Zith op 08-06-2015 00:47:18 ]
Stokken_en_stenenmaandag 8 juni 2015 @ 07:42
Leuk gedaan ^O^
minilotmaandag 8 juni 2015 @ 09:03
Wat een fantastisch leuk project! ^O^
En het ziet eruit alsof het ngo best te doen is ook, maar misschien lijkt het op deze manier wel makkelijker dan het voor mij als kluns zou zijn.

Hoe dan ook complimenten, ik vind het heel erg gaaf en oh: dat naanbrood! O+
.Sparkling.maandag 8 juni 2015 @ 09:17
Fantastisch ^O^
Isabeaumaandag 8 juni 2015 @ 10:13
oh wow, dat is een geweldig ding _O_ Maar eh, waarom blijft dat naanbrood plakken en valt het niet omlaag?
RobinOokmaandag 8 juni 2015 @ 10:19
Als jij je hand op de electrische kookplaat legt of tegen het grillelement in je oven blijft die ook plakken. :P
Isabeaumaandag 8 juni 2015 @ 10:22
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 10:19 schreef RobinOok het volgende:
Als jij je hand op de electrische kookplaat legt of tegen het grillelement in je oven blijft die ook plakken. :P
Ik geloof dat ik dat maar niet uit probeer :7

Maar ik dacht op een gegeven moment verdampt het vochtige plaklaagje van het deeg omdat het knapperig brood wordt en dan floeps, valt het broodje naar beneden.
minilotmaandag 8 juni 2015 @ 10:46
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 10:22 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Ik geloof dat ik dat maar niet uit probeer :7

Maar ik dacht op een gegeven moment verdampt het vochtige plaklaagje van het deeg omdat het knapperig brood wordt en dan floeps, valt het broodje naar beneden.
Nee, zulks blijft wel plakken :Y
Sorellamaandag 8 juni 2015 @ 11:13
Heb je nog een bloempot op foto 5 geplaatst om foto 6 te krijgen ?
habituemaandag 8 juni 2015 @ 11:15
Tof.
Xlargemaandag 8 juni 2015 @ 11:19
Cool gedaan :)
LeeHarveyOswaldmaandag 8 juni 2015 @ 11:23
:D Tof. Stuk makkelijker dan die van Heston Blumenthal :P
Zithmaandag 8 juni 2015 @ 12:18
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 11:13 schreef Sorella het volgende:
Heb je nog een bloempot op foto 5 geplaatst om foto 6 te krijgen ?
Ja, zie mijn paint-handleiding:

JvJ2n27.png
Sala-adinmaandag 8 juni 2015 @ 12:40
Hoe haal je die kolen er uit dan?
vinnypassymaandag 8 juni 2015 @ 13:46
Heel tof! Ik moet misschien toch meer serieus een dakterras gaan overwegen, zodat ik dit ook kan bouwen. :P
Zithmaandag 8 juni 2015 @ 14:52
quote:
99s.gif Op maandag 8 juni 2015 12:40 schreef Sala-adin het volgende:
Hoe haal je die kolen er uit dan?
De kolen worden as. Die duw je door het gat in het midden, onder het vat doe je een bordje om het as op te vangen. Ik zelf ga kijken wat er gebeurd als je niets doet - ik denk dat het wel uit zich zelf een weg naar de bodem vindt en dan door de wind de tuin in geblazen wordt.
CafeRokermaandag 8 juni 2015 @ 15:05
Ziet er geweldig uit *O*

Ik hou niet zo van bbqen omdat ik nooit rustig zit omdat dat vlees steeds omgedraaid moet worden. Maar dit lijkt een prima oplossing ervoor.
CafeRokermaandag 8 juni 2015 @ 15:09
Uit nieuwsgierigheid.. wat is het effect als je gewoon zand als vulmiddel zou gebruiken? Blijft hij dan te koud?
Zithmaandag 8 juni 2015 @ 15:19
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 15:09 schreef CafeRoker het volgende:
Uit nieuwsgierigheid.. wat is het effect als je gewoon zand als vulmiddel zou gebruiken? Blijft hij dan te koud?
Zand zal minder isoleren (dus op temperatuur brengen en houden wordt lastiger) en het weegt veel meer - ik gok dat 80 Liter zand zo'n 40 kilo weegt, 80 liter vermiciliet is zo'n 7-8 kilo. Ik kan deze tandoor prima optillen en verplaatsen, gevuld met zand durf ik niet te zeggen.
LeeHarveyOswaldmaandag 8 juni 2015 @ 15:28
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 15:19 schreef Zith het volgende:

[..]

Zand zal minder isoleren (dus op temperatuur brengen en houden wordt lastiger) en het weegt veel meer - ik gok dat 80 Liter zand zo'n 40 kilo weegt, 80 liter vermiciliet is zo'n 7-8 kilo. Ik kan deze tandoor prima optillen en verplaatsen, gevuld met zand durf ik niet te zeggen.
Ik denk dat qua isolatie zand prima kan, je kan ze ook ingraven in de grond. Maar echt mobiel is het dan niet meer nee :P
CafeRokermaandag 8 juni 2015 @ 15:36
quote:
2s.gif Op maandag 8 juni 2015 15:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
je kan ze ook ingraven in de grond
dat ga ik volgende week eens proberen denk ik. Dat verplaatsen zien we dan wel weer.
Sorellamaandag 8 juni 2015 @ 15:44
Heb je vermiculiet voor de tuin of voor de bouw gebruikt ?
Bramitomaandag 8 juni 2015 @ 17:18
quote:
2s.gif Op maandag 8 juni 2015 15:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ik denk dat qua isolatie zand prima kan, je kan ze ook ingraven in de grond. Maar echt mobiel is het dan niet meer nee :P
Ik denk dat je met zand als isolatie die temperatuur haalt. Je hebt sowieso meer brandstof nodig en misschien moet je zelfs geforceerd gaan ventileren.
LeeHarveyOswaldmaandag 8 juni 2015 @ 18:06
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 17:18 schreef Bramito het volgende:

[..]

Ik denk dat je met zand als isolatie die temperatuur haalt. Je hebt sowieso meer brandstof nodig en misschien moet je zelfs geforceerd gaan ventileren.
http://www.dailymotion.co(...)kka-masala_lifestyle

Vanaf 7:30 ongeveer :)
Zithmaandag 8 juni 2015 @ 19:12
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 15:44 schreef Sorella het volgende:
Heb je vermiculiet voor de tuin of voor de bouw gebruikt ?
Ehh, ik woon dicht bij de vermiciliet/perliet maker in Nederland (Pull Rhenen), dus daarheen gereden en gezegd dat ik het voor een oven wilde gebruiken. Geen idee of er een verschil in zit als het pure vermiciliet is.
mytecmaandag 8 juni 2015 @ 19:17
Heel erg tof project! Lijkt dus zeer makkelijk in gebruik? Wat als je een veel grote pot heb en er een pizza steen in legt ;-)?
Zithmaandag 8 juni 2015 @ 19:37
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 19:17 schreef mytec het volgende:
Heel erg tof project! Lijkt dus zeer makkelijk in gebruik? Wat als je een veel grote pot heb en er een pizza steen in legt ;-)?
http://www.gourmetindia.c(...)omment&comment=22824

Zoiets? :P

---

Vandaag worstjes en aardappelen gemaakt. Had ook 3 spiezen met paprika/tomaat/cougette maar die gleden allemaal van de stok af... Als er ineens 800gr vocht op de kolen komt en er dus geen hittebron is koelt het allemaal toch wat snel af. Opnieuw aangestoken dus en de groentes laten wegbranden. Nu een ijzeren roostertje onderin gezet zodat dingen die vallen niet direct tegen te kolen komen, maar toch zoek ik iets om het afglijden tegen te houden.. Een stuk aardappel helpt (die bakt aan tegen de spies) maar ik ga toch zoeken naar een of andere ijzeren knijper oid.

Al probeersel gaatjes in een aubergine gemaakt, daar spekjes in gepropt en deze een aardig tijdje in de tandoor gehangen, ik ga het pas morgen eten maar ziet er al heerlijk uit.

ryfrD1gf3ynVeTggp5itGx_d3YUMIMgAls0njV6jO3WH=w1321-h979-no

11K_VwNjBz455HCP8Sre3MQYzg64n6uHSWHNK_LdTujC=w726-h979-no

QP0kR6Fzf6GHqNIg4YKuYZoy_LR0wDGEb7p3rcW0H1CX=w1321-h979-no
Geerdmaandag 8 juni 2015 @ 19:52
Gaaf man top!!
mytecmaandag 8 juni 2015 @ 20:27
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 19:37 schreef Zith het volgende:

[..]

http://www.gourmetindia.c(...)omment&comment=22824

Zoiets? :P

---

Vandaag worstjes en aardappelen gemaakt. Had ook 3 spiezen met paprika/tomaat/cougette maar die gleden allemaal van de stok af... Als er ineens 800gr vocht op de kolen komt en er dus geen hittebron is koelt het allemaal toch wat snel af. Opnieuw aangestoken dus en de groentes laten wegbranden. Nu een ijzeren roostertje onderin gezet zodat dingen die vallen niet direct tegen te kolen komen, maar toch zoek ik iets om het afglijden tegen te houden.. Een stuk aardappel helpt (die bakt aan tegen de spies) maar ik ga toch zoeken naar een of andere ijzeren knijper oid.

Al probeersel gaatjes in een aubergine gemaakt, daar spekjes in gepropt en deze een aardig tijdje in de tandoor gehangen, ik ga het pas morgen eten maar ziet er al heerlijk uit.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ziet er ook prima uit zonde om nu niet vers te eten ;-). Ja zoiets voor een pizza, al vind ik de pizza op de fotos niet heel goed gelukt. Maar qua temperatuur leek het me erg geschikt.
Bramitomaandag 8 juni 2015 @ 21:57
quote:
Dat is natuurlijk niet hetzelfde als een ring van 10 cm zand. ook in deze situatie zal je meer brandstof nodig hebben omdat het zand nou eenmaal warmte opneemt. Deze ovens worden ook dag in, dag uit gebruikt neem ik aan? Dan heb je nog wat aan die restwarmte.

Die oven van jou is ook niet met zand geïsoleerd natuurlijk.
LeeHarveyOswaldmaandag 8 juni 2015 @ 22:00
quote:
1s.gif Op maandag 8 juni 2015 21:57 schreef Bramito het volgende:

[..]

Dat is natuurlijk niet hetzelfde als een ring van 10 cm zand. ook in deze situatie zal je meer brandstof nodig hebben omdat het zand nou eenmaal warmte opneemt. Deze ovens worden ook dag in, dag uit gebruikt neem ik aan? Dan heb je nog wat aan die restwarmte.

Die oven van jou is ook niet met zand geïsoleerd natuurlijk.
Die oven van mij heeft 60KG aan steen (charmotte) erin, om de stralingswarmte te geven die je in een tandoor ook wil :s)
Bramitomaandag 8 juni 2015 @ 22:18
quote:
2s.gif Op maandag 8 juni 2015 22:00 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Die oven van mij heeft 60KG aan steen (charmotte) erin, om de stralingswarmte te geven die je in een tandoor ook wil :s)
Ik neem aan dat die ook wel iets geïsoleerd is?
LeeHarveyOswaldmaandag 8 juni 2015 @ 23:07
quote:
1s.gif Op maandag 8 juni 2015 22:18 schreef Bramito het volgende:

[..]

Ik neem aan dat die ook wel iets geïsoleerd is?
Ja, tussen de metaalplaten zit isolatiemateriaal (steenwol ofzo).
minilotdinsdag 9 juni 2015 @ 07:12
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 19:37 schreef Zith het volgende:
Al probeersel gaatjes in een aubergine gemaakt, daar spekjes in gepropt en deze een aardig tijdje in de tandoor gehangen, ik ga het pas morgen eten maar ziet er al heerlijk uit.
Dat ziet er inderdaad geweldig uit! :9

Heh, als ik zo'n ding in de tuin zou hebben zou ik me helemaal scheel eten aan naan de hele dag. Misschien maar beter niet bouwen. :')
Zithdinsdag 9 juni 2015 @ 20:28
Voor 1 persoon de tandoor aangestoken :@

C19tXE-si2WVfM5jUuQJlIthgap58QKXLyjZjVGedrab=w1321-h979-no
Zithzaterdag 13 juni 2015 @ 22:27
Ok, eerste keer Naans geprobeerd.

Dit recept gevolgd qua ingredienten: http://www.greatcurryreci(...)d-in-a-tandoor-oven/

Foto's en dan commentaar:

NFyKR_XUOFYaH4WxsmssbhYa662PEDF5XjILSt6au7aN=w726-h979-no

Bakruimte schoonmaken

EDC94d6AlgByFOMs6AOjSEqF0viHPe04C_xoTtlHT9y9=w1321-h979-no
Voorbereiding

qOOG6aLdumFX07-pv27S_xnhz3D3smdkeNB5rU-vbr0j=w726-h979-no

Py_dFGJBv2lAlr0wH16BWZjiUtjc-r_vPZwTVECPjZNj=w1321-h979-no

vdjfscEeghSyWGXKZmIXyWz4mGcVDxrJ-GI8fhFrQx88=w1321-h979-no

Goed, in totaal hadden we voor 8 naans gemaakt.

1ste viel er gelijk in... ok, blijkbaar moet je de bovenkant nat maken zodat het plakt tegen de bloempot. Met een waterspray elke keer wat natsproeien, waar water komt blijft het plakken.

Voordeel is dat het makkelijk plakt. Nadeel is dat het plakt - ook als het klaar is. Zie bijv de eerse foto met de resultaten. Sommige naans missen een stuk, die stukken liggen in de tandoor omdat ze vast bleven tegen de bloempot.

Van de 8 vielen er 3 in het as :') 4 waren goed maar heel erg dun gerold, eentje expres was dikker gehouden. Die dikkere beviel ons het meest, lekker zacht van binnen terwijl de dunne meer een soort crackers waren.

Ik ga dus nu nog wat meer info zoeken om het eraf halen te versimpelen.

Verder nog een visje gemarineerd en erin gehangen.

wh_AEpFmJNK_fSwEsiFNlenQr3cFKs7IIk5UaU8moGR_=w726-h979-no

8i5WSp9MgbM1hykA0x2ogQ2-d1LZhXS0dPVbJcyghmBa=w726-h979-no
Spanky78zaterdag 13 juni 2015 @ 23:00
Gaaf project, mooi ding man!
Steven184zaterdag 13 juni 2015 @ 23:30
Heel gaaf project, hier ga je veel plezier aan beleven!
Zithzondag 14 juni 2015 @ 00:10
Ik ga morgen dit recept volgen:

http://fxcuisine.com/Defa(...)ay=1&resolution=high
RobinOokzondag 14 juni 2015 @ 07:12
En voor je Kip Tandoori dit recept, ja? :p

http://www.aziatische-ingredienten.nl/recept-kip-tikka-masala/

[ Bericht 1% gewijzigd door RobinOok op 14-06-2015 07:25:25 ]
Pietverdrietzondag 14 juni 2015 @ 09:48
Leuk idee!
Voor de mensen die het na gaan bouwen, geen geglazuurde bloempotten gebruiken. Glazuur kan lood bevatten.
Zithzondag 14 juni 2015 @ 21:18
quote:
1s.gif Op zondag 14 juni 2015 07:12 schreef RobinOok het volgende:
En voor je Kip Tandoori dit recept, ja? :p

http://www.aziatische-ingredienten.nl/recept-kip-tikka-masala/
Nee deze gedaan, gisteravond al : http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1660651/tandoori-chicken

Bij het schoonmaken zag ik dat er toch wel een scheurtje is in de onderste pot (waar de kolen liggen). Deze is geloof ik op dag 1 ontstaan want toen hoorde ik wat knallen toen het vuur aan ging.

x0jjSVBzaEd_XPpH8JwasjIfE3KSPp7-5TF9O3frVWb8=w1321-h979-no

Ik kijk het even aan en als het erger wordt dan haal ik wat vuurvaste lijm om het te bedekken.

Ook had ik nog wat tegeltjes liggen in de schuur en heb ik de tandoor wat bedekt. Op middellange termijn ga ik het vullen met een paar liter mortier en ga ik het afwerken met of 1) zo iets doen met op maat geslepen tegeltjes, 2) een paar kilo knikkers erop, 3) of de mortier mengen met nog meer vermiciliet om het meer isolerend te maken.

jgAeKQ0FA5dHmIN_8oPK4opF2M_RhDs5IlsJKExtzfE8=w1321-h979-no

Ik kreeg de tip van een tandoor liefhebber om met zout water het naanbakgebied schoon te maken. Gedaan en dan komt er een mooi wittig laagje overheen. Toen maar weer gaan bakken :) De naans heb ik nu dikker gemaakt, nadat ze eruit gehaald zijn besmeerd met kruidboter. Allemaal zijn ze gelukt! Geen een viel eraf of brandde aan, het eraf halen was makkeljk (dankzij de zoutlaag).

9S7Eod_igXCUyIsGloTRv2vApRrP5Bt6MQrAkEGDWfgh=w726-h979-no

dDYZUcOCabeqVLVBg0uHOQaz_BHDBCgFVyBSNMZFILJi=w726-h979-no

3DC6mHRZ4e_OxD_cp4erRYbSOB0MGSMu2QIB7GzcTG8-=w726-h979-no

pvVARMyt_H4DzjjmGJNACGubWZfeeas-vmF2ENKHJ8Mo=w1321-h979-no
Buurpoeszondag 14 juni 2015 @ 21:26
Wauw. Mooi project. O+
Spanky78zondag 14 juni 2015 @ 23:36
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 21:18 schreef Zith het volgende:

[..]

Nee deze gedaan, gisteravond al : http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1660651/tandoori-chicken

Bij het schoonmaken zag ik dat er toch wel een scheurtje is in de onderste pot (waar de kolen liggen). Deze is geloof ik op dag 1 ontstaan want toen hoorde ik wat knallen toen het vuur aan ging.

[ afbeelding ]

Ik kijk het even aan en als het erger wordt dan haal ik wat vuurvaste lijm om het te bedekken.

Ook had ik nog wat tegeltjes liggen in de schuur en heb ik de tandoor wat bedekt. Op middellange termijn ga ik het vullen met een paar liter mortier en ga ik het afwerken met of 1) zo iets doen met op maat geslepen tegeltjes, 2) een paar kilo knikkers erop, 3) of de mortier mengen met nog meer vermiciliet om het meer isolerend te maken.

[ afbeelding ]

Ik kreeg de tip van een tandoor liefhebber om met zout water het naanbakgebied schoon te maken. Gedaan en dan komt er een mooi wittig laagje overheen. Toen maar weer gaan bakken :) De naans heb ik nu dikker gemaakt, nadat ze eruit gehaald zijn besmeerd met kruidboter. Allemaal zijn ze gelukt! Geen een viel eraf of brandde aan, het eraf halen was makkeljk (dankzij de zoutlaag).

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ik begreep uit een van de links die je zelf gepost had dat je de tandoor eerst goed moet droogstoken, dus beginnen met een heel klein vuurtje en dat een aantal dagen achter elkaar doen.. Zo'n apparaat moet eigenlijk helemaal geen vocht bevatten, want dan klapt het ongeglazuurde aardewerk door stoom etc. Hier staat eea uitgelegd:



En dat plakken: net als een pan seasonen, ook dat stond op een van je links :)

http://www.nishienterprise.com/articles.asp?id=121


Iets in mij zegt dat een tandoor niet van water houdt, dus ik zou hem onder een afdakje proberen te zetten...
Zo-is-datmaandag 15 juni 2015 @ 00:12
Jeetje tof hoor! En zulke mooie naans O+
Zithmaandag 15 juni 2015 @ 10:23
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 23:36 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ik begreep uit een van de links die je zelf gepost had dat je de tandoor eerst goed moet droogstoken, dus beginnen met een heel klein vuurtje en dat een aantal dagen achter elkaar doen.. Zo'n apparaat moet eigenlijk helemaal geen vocht bevatten, want dan klapt het ongeglazuurde aardewerk door stoom etc. Hier staat eea uitgelegd:



Ik weet hiervan, maar naar mijn idee hoeft dit allen voor nieuwe ovens met nieuw klei en/of gemetselde onderdelen. De terra cotta potten worden al in 1300 C ovens gebakken waardoor ze bij aankoop al hittebestendig moeten zijn. Waar ik natuurlijk geen gekening meer heb gehouden is dat bij te snel opwarmen er een groot verschil ontstaat in temperatuur onderin en langs de randen. Omdat de pot 1 geheel is kan het niet van onderen uitzetten terwijl de randen nog relatief koud zjin --- zonder dat er d.m.v. scheuren ruimte gemaakt wordt. Maar wie weet zit ik fout en zorgt het geleidelijk opwarmen de eerste keer voor een oppervlakte die 'geleerd heeft' om met de uitzetting om te gaan.

Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om zo'n terracotta bord te gebruiken (met gaatjes erin voor lucht)

MlgbT-mfZdUQ-CisSwUlPDpGsWArNMxPPDHKDaA8D7je=w576-h777-no

Maar op de langere termijn ga ik de onderkant gewoon metselen met hittebestendige stenen en mortier. Ik heb het gevoel toch aardig wat massa te missen om de warmte in op te slaan.

quote:
Iets in mij zegt dat een tandoor niet van water houdt, dus ik zou hem onder een afdakje proberen te zetten...
Er zit een klemdeksel bij :)

klem02.jpg

[ Bericht 1% gewijzigd door Zith op 15-06-2015 10:29:04 ]
Pietverdrietmaandag 15 juni 2015 @ 10:49
Prachtig naan brood!
Pietverdrietmaandag 15 juni 2015 @ 11:02
Is een buis van Chamotte niet een beter idee?
art_262_25.jpg
Deze leverancier levert ze in doorsnee van DN140 / DN150/ DN160 / DN180 / DN200 / DN250 / DN300 / DN350 / DN400

[ Bericht 0% gewijzigd door Pietverdriet op 15-06-2015 11:16:30 ]
emil23maandag 15 juni 2015 @ 11:06
Leuk ding.

Misschien iets om mijn verzameling buitenkookspullen mee uit te breiden.
LeeHarveyOswaldmaandag 15 juni 2015 @ 11:13
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 11:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Is een buis van Chamotte niet een beter idee?
[ afbeelding ]
Deze leverancier levert ze in doorsnee van DN140 / DN160 / DN180 / DN200 / DN250 / DN300 / DN350 / DN400
Oh dat is wel ideaal. Wat kosten en wegen die dingen? Dat is haast een tandoor op zich.
Pietverdrietmaandag 15 juni 2015 @ 11:15
quote:
2s.gif Op maandag 15 juni 2015 11:13 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Oh dat is wel ideaal. Wat kosten en wegen die dingen? Dat is haast een tandoor op zich.
www.schamotte-shop.de verkoopt ze, de prijs voor een 150*300 is 13,99 ex verzenden. Dat is natuurlijk te klein, maar de grotere staan niet in de webshop, dat zou je na moeten vragen
LeeHarveyOswaldmaandag 15 juni 2015 @ 11:17
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 11:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

www.schamotte-shop.de verkoopt ze, de prijs voor een 150*300 is 13,99 ex verzenden. Dat is natuurlijk te klein, maar de grotere staan niet in de webshop, dat zou je na moeten vragen
Dat is wel ideaal. En met een kilo of acht ook een mooi gewicht, zeker als je er nog korrels omheen stort.
Zithmaandag 15 juni 2015 @ 11:44
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 11:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Is een buis van Chamotte niet een beter idee?
[ afbeelding ]
Deze leverancier levert ze in doorsnee van DN140 / DN150/ DN160 / DN180 / DN200 / DN250 / DN300 / DN350 / DN400
Dat is zeker een beter idee :P Bedankt, had deze buizen niet eerder gezien.

Mijn olievat is trouwens 110 L, 'normale' olievaten zijn 210 L met diameter 58CM en hoogte 90CM. Een goede setup zou dan zijn:

210L Olievat,
Laagje mortier met perliet/vermiciliet op de bodem ~20cm hoogte,
Charmotte plaat met diameter ~35-40cm,
35Cm charmote buis erop, slijp een stukje eruit (bijv. zo) om een lucht toevoer te maken (verbonden met een ijzeren buis of tunneltje van steen).
Bloempot erop ~40cm diameter om er volledig overheen te passen (bloempot want de bovenkant moet schuin richting het vuur staan)
Buitenkant vullen met vermiciliet

---

Je kan ook gewoon een tandoor inelkaar metselen en kleien - of er eentje kopen... maar wil het toch zo simpel mogelijk houden :P Zie ook de volgende link - het metselen zou je dan kunnen vervangen met zo'n charmotte buis.

http://www.gourmetindia.c(...)andoor-step-by-step/

[ Bericht 19% gewijzigd door Zith op 15-06-2015 12:12:45 ]
Zithmaandag 15 juni 2015 @ 12:11
Maar even praktisch,

x0jjSVBzaEd_XPpH8JwasjIfE3KSPp7-5TF9O3frVWb8=w1321-h979-no

+

0673244_1.jpg

http://www.haardmateriale(...)am-spuitpatroon.html

is een goede oplossing?
Pietverdrietmaandag 15 juni 2015 @ 12:13
Zou die barst gewoon laten zitten
Spanky78maandag 15 juni 2015 @ 18:44
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 12:11 schreef Zith het volgende:
Maar even praktisch,

[ afbeelding ]

+

[ afbeelding ]

http://www.haardmateriale(...)am-spuitpatroon.html

is een goede oplossing?
K denk niet dat die kit 800 graden kan hebben.... Ik zou hem laten zitten, of pakken met een keramiek.

Maar het blijft een tof apparaat!

En oja, die bloempotten zijn wel gebakken natuurlijk, maar het probleem is meer dat ze vocht opnemen. Door de stoomvorming en snelle uitzetting kun je barsten krijgen. Zolang het allemaal niet kapot is zou ik het ekker even laten zitten :)

[ Bericht 7% gewijzigd door Spanky78 op 15-06-2015 19:14:40 ]
xaban06vrijdag 19 juni 2015 @ 17:34
Gaaf project! Het is dat we geen tuin hebben..
Bramitovrijdag 19 juni 2015 @ 22:13
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 18:44 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

K denk niet dat die kit 800 graden kan hebben.... Ik zou hem laten zitten, of pakken met een keramiek.

Maar het blijft een tof apparaat!

En oja, die bloempotten zijn wel gebakken natuurlijk, maar het probleem is meer dat ze vocht opnemen. Door de stoomvorming en snelle uitzetting kun je barsten krijgen. Zolang het allemaal niet kapot is zou ik het ekker even laten zitten :)
De bbq kit die ik gebruik kan tot 1500 graden, en dat is gewoon standaard DIY spul.
Zithzondag 21 juni 2015 @ 14:35
vN4LB3t8TVfhMq8tNp1mLYlOkdLnvTG1XBgTRZf10SqL=w1321-h979-no
Zolderkamerzondag 21 juni 2015 @ 14:53
quote:
10s.gif Op zondag 21 juni 2015 14:35 schreef Zith het volgende:
[ afbeelding ]
_O_

Ik dacht altijd dat er iets van een aanjager onder een tandoor zat... maar wind is ook al genoeg blijkbaar..

Met mortier bedoel je vast mortel..? :D Anders word het zo'n klapstuk... 8-)

Voor de spies, zijn er van dit soort haken waarmee je de boel vast kan houden..
dou6u2B.jpg
oGe1szs.jpg

Maar een vleeshaak aan een spies overdwars kan ook...

Nu krijg ik zin in chicken tandoori.. :(
Zithzondag 21 juni 2015 @ 15:00
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2015 14:53 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

_O_

Ik dacht altijd dat er iets van een aanjager onder een tandoor zat... maar wind is ook al genoeg blijkbaar..

Met mortier bedoel je vast mortel..? :D Anders word het zo'n klapstuk... 8-)
Sorry, in het engels zeggen ze mortar dus had het zo vertaald :')
quote:
Voor de spies, zijn er van dit soort haken waarmee je de boel vast kan houden..
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Maar een vleeshaak aan een spies overdwars kan ook...

Ja maar die dingen kosten 80eur per spies ofzo... tenminste op de plekken waar ik ze kan vinden.
https://www.brinzy.nl/keu(...)4&s2m_product_id=937

Dikkere spiezen schijnen ook te helpen (tandoorspiezen zijn veel dikker dan bbq spiezen).

Een vriend (met dezelfde soort tandoor) had 4 meter staal gekocht, 5mm doorsnede en daar 12x een spies van gemaakt. Een beetje scherpe punt slijpen is wel een heel karwei als ik zijn geklaag hoor :P Die probeer ik volgende week uit.

15%2B-%2B1

15%2B-%2B1
Zolderkamerzondag 21 juni 2015 @ 15:06
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2015 15:00 schreef Zith het volgende:

[..]

Sorry, in het engels zeggen ze mortar dus had het zo vertaald :')

[..]

Ja maar die dingen kosten 80eur per spies ofzo... tenminste op de plekken waar ik ze kan vinden.
https://www.brinzy.nl/keu(...)4&s2m_product_id=937

Dikkere spiezen schijnen ook te helpen (tandoorspiezen zijn veel dikker dan bbq spiezen).

Een vriend (met dezelfde soort tandoor) had 4 meter staal gekocht, 5mm doorsnede en daar 12x een spies van gemaakt. Een beetje scherpe punt slijpen is wel een heel karwei als ik zijn geklaag hoor :P Die probeer ik volgende week uit.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Oh pas je wel op dat je alleen rvs gebruikt? Gewoon ijzer laat allerlei stoffen vrijkomen, het roest door zuren van het voedsel en er zit een walshuid op, die je niet in je voedsel wilt hebben...

Die vorken op zich zijn niet zo heel duur hoor.. en gebruikt kun je ze ook heel goed kopen, rvs is altijd weer goed schoon te maken en gaat eigenlijk niet af..

De foto hoort bij deze adv zag ik...
http://www.marktplaats.nl(...)iuKbx1HVqvLgCyx-wRpg
Zithzondag 21 juni 2015 @ 16:36
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2015 15:06 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Oh pas je wel op dat je alleen rvs gebruikt? Gewoon ijzer laat allerlei stoffen vrijkomen, het roest door zuren van het voedsel en er zit een walshuid op, die je niet in je voedsel wilt hebben...

Die vorken op zich zijn niet zo heel duur hoor.. en gebruikt kun je ze ook heel goed kopen, rvs is altijd weer goed schoon te maken en gaat eigenlijk niet af..

De foto hoort bij deze adv zag ik...
http://www.marktplaats.nl(...)iuKbx1HVqvLgCyx-wRpg
Hmm, ik weet niet hoeveel zorgen ik me daarover hoef te maken aangezien ik ook altijd in gietijzer en plaatstalen pannen bak. Ik was van plan de walslaag weg te schuren met een stalen borstel op mijn boormachine en er voor de rest goed voor zorgen. Er zijn ook voldoende (giet)ijzeren spiezen en bbq plaaten op de markt.

Na verder zoeken - ' Mild steel ' spiezen zijn er ook volop - dit is wat we hebben geloof ik. Hier ook wat discussie erover: http://www.detailingworld(...)b30c6454f42&t=345134
Zolderkamerzondag 21 juni 2015 @ 16:45
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2015 16:36 schreef Zith het volgende:

[..]

Hmm, ik weet niet hoeveel zorgen ik me daarover hoef te maken aangezien ik ook altijd in gietijzer en plaatstalen pannen bak. Ik was van plan de walslaag weg te schuren met een stalen borstel op mijn boormachine en er voor de rest goed voor zorgen. Er zijn ook voldoende (giet)ijzeren spiezen en bbq plaaten op de markt.

Na verder zoeken - ' Mild steel ' spiezen zijn er ook volop - dit is wat we hebben geloof ik. Hier ook wat discussie erover: http://www.detailingworld(...)b30c6454f42&t=345134
Er zijn ook 10001 legeringen van iedere ijzer/staalsoort.. en dan verschilt de kwaliteit ook nog, het kan idd wel, maar een peper vreet op den duur (duurt lang) door gewoon ijzer heen bijvoorbeeld..
Eigenlijk alles wat niet rvs is geeft altijd (meer of minder) af.. de rest moet je meestal voorzien van een olielaagje, kaal ijzer roest (oxideert in direct contact met zuurstof) binnen 2 uur.. (niet direct zichtbaar)
Maar ik heb ook geen idee verder over voedsel en ijzer hoor.. maar dit is wat ik van ijzer (niet) weet..
Zithzondag 21 juni 2015 @ 16:58
Klopt, en het zuurdere vlees wat de tandoor zo typisch maakt is ook anders dan bij normaal vlees grillen. Ach, het is maar ijzer :P Zodra ik kenmerken van ijzervergiftiging merk pas ik mijn strategie aan :P
Pietverdrietzondag 21 juni 2015 @ 17:05
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2015 16:58 schreef Zith het volgende:
Klopt, en het zuurdere vlees wat de tandoor zo typisch maakt is ook anders dan bij normaal vlees grillen. Ach, het is maar ijzer :P Zodra ik kenmerken van ijzervergiftiging merk pas ik mijn strategie aan :P
Dat is waar zolang het geen legering is, chroom en vanadiumverbindingen zijn nogal ongezond.
Zithzondag 21 juni 2015 @ 17:28
quote:
1s.gif Op zondag 21 juni 2015 17:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat is waar zolang het geen legering is, chroom en vanadiumverbindingen zijn nogal ongezond.
Ja, las ook dat zink op 400 graden in een of ander giftig gas verandert dus dat houd ik er ook uit.
Zithzondag 21 juni 2015 @ 21:59
En getandoord nog vanavond (niet met de nieuwe spiezen). Ja, voor 1 persoon :') Je ziet op de foto (als je wat beter kijkt :P ) hoe de aardappel ook van boven beginnen te bakken.

7-XQszbQjflTlDWqJ8KczFNvUHV-uFyl0lWa-l_Pw0Lm=w726-h979-no
Spanky78zondag 21 juni 2015 @ 22:57
quote:
10s.gif Op zondag 21 juni 2015 14:35 schreef Zith het volgende:
[ afbeelding ]
Gaaf ding blijft het toch. Heb je de barst nog gerepareerd of laat je het zo?

Ik vind iig al die indiase grilldingen erg lekker... Ik denk erover zelf ook iets te fabriceren...
Zithdinsdag 23 juni 2015 @ 13:16
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2015 22:57 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Gaaf ding blijft het toch. Heb je de barst nog gerepareerd of laat je het zo?

Ik vind iig al die indiase grilldingen erg lekker... Ik denk erover zelf ook iets te fabriceren...
Week geleden:

x0jjSVBzaEd_XPpH8JwasjIfE3KSPp7-5TF9O3frVWb8=w1321-h979-no

Nu:

idFkpxmGiFiAZN0xiHNruzrCUl58kuLOfuoAc0HlP_3I=w1310-h972-no

Lijkt dus erger te worden :N

Van het weekend dus maar wat reperatie uitvoeren.. moet niet zo zijn dat alle vermiciliet erdoorheen komt!


https://vimeo.com/25597732

http://www.weberbeamix-dh(...)etselmortel-399.html

[ Bericht 9% gewijzigd door Zith op 23-06-2015 13:26:30 ]
Zithzaterdag 27 juni 2015 @ 17:37
We gaan het zien :)

llvkNklPzj7d2_OKIZjzpRpV0x9qb1qRBYiO1iCHiu4G=w726-h979-no

YtlJDjgvwCJPFTjwl7jufdst6nJgW-UKDy9-KmQ8Eqie=w726-h979-no
Spanky78zaterdag 27 juni 2015 @ 20:26
ziet er best netjes uit. Ik ben benieuwd of hij het volhoudt...
Zithzondag 28 juni 2015 @ 22:05
Spiezen binnen. Walslaag eraf gehaald en net zoals mijn gietijzeren pannen bewerkt met lijnzaadolie en hitte.

dS2SP0NKdYhS108ZPxeYHnB6vVRA3Xydd_xkl303ycZa=w726-h979-no

Gh_vqhKg5FohO9M6PDNxMMY88FXpjNjHq1LhO1daKOUc=w726-h979-no

eEm-nSl0voGq6JjW7eckdQWTOG7aeKNNwB3Sxrui3TDA=w677-h979-no

cuAdtKHE9Epcq2tRg-xXEQLfSTQRpF8COzpnyv2wYhjc=w1321-h979-no

Tandoor had toen al 4 uur aangestaan... Was op visite ergens anders. Bij terugkomst een sparerib erin gegooid. Tandoor was niet al te heet meer dus duurde wat langer (en heb zelf liever heet en snel zodat het wat meer aanbrandt). Zoals ik het nu kan zien is alles nog op zijn plek, morgen kan ik het beter bekijken.

qYOJTnSBpgkCWpgN7Xf8SoZdikVqK9-VLCsXVVqt1MW2=w726-h979-no

oZySZ-rpRxlpwOs4kxVd9L_652L9k4gxWhyLPCO5FYFi=w726-h979-no

Een paar vleeshaken aanschaffen lijkt me ook handig... kan je dit soort stukken vlees makkelijker ophangen ipv met 2 spiezen te werken.
Zolderkamerzondag 28 juni 2015 @ 22:45
Ik moet nodig eens een lijstje maken... ik wil iig een rookoven en een tandoor gaan maken (al zou ik ook in een tandoor kunnen roken denk ik..)

Hmm stof tot prakkiseren.. :z

Tof topic dit *O*
Zithmaandag 29 juni 2015 @ 19:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juni 2015 17:37 schreef Zith het volgende:
We gaan het zien :)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
De behandelde scheuren lijken stabiel ^O^
Maar daardoor komen er nu scheuren op andere plekken :{w

Dus als tip voor andere mensen die dit willen bouwen : Zorg ervoor dat de bodem (waar de kolen komen) niet 1 geheel is met de randen. In retrospect had ik ook bij de onderste pot de bodem eruit moeten slepen en een chamotte plaat als bodem gebruiken. Wat er namelijk (denk ik) gebeurt is dat de bodem sneller opwarmt dan de randen (want daar zitten de kolen op). Hierdoor gaat de bodem uitzetten maar de randen nog niet, en dus komen er scheuren.

Ok, andere oplossing zoeken dan :P

Optie 1) een laag vuurvast mortel langs de randen en de bodem, waarbij het luchtgat open blijft, maar de mortel lijkt me sterk genoeg daarvoor.

Optie 2) Zo'n keramische of charmotte steen erin met wat gaatjes voor luchttoevoer.

Ik ga er nog eventjes over nadenken. :Y) Maar dus voor de volledigheid, zo'n bodem was beter geweest:

screen-shot-2014-02-02-at-15-31-34.png

EDIT:

De persoon van wie ik dit idee had gekregen (www.simplenick.com) schrijft:

quote:
On the second large Tandoor, my bottom inside pot has cracked, and several other people have had the same. To be honest this doesn't bother me as it doesn't affect the performance or cause any issues. Note this is the inside pot at the bottom, so is not visible. The outside bottom is in perfect condition, also the top inner pot where I cook the bread is not cracked. I should also point out I have two thin cracks in the bottom pot, but nothing is falling apart.

Someone on my video or blog was mentioning about the first two burns should be at a lower temperature to get all the water out of the clay pot. I am not saying that is true or not, but it goes against what someone else had told you. Another person has said about having a grid on the bottom to keep the charcoal off the pot itself.

There are lots of experts out there, but who knows if they are right. How do you know you don't have a faulty or cheap made pot? Look my view is life is too short, just do it and see what happens. I have been cooking in the latest oven since September, and it works as good today as it did then. Yes I have cracks in the bottom inner pot, but you only see them if you put your head in the oven. Say in September I am not happy with the cracked pot, I can always try repairing with clay, or just simply replace the inner pot. It is a quick and easy job to do, and I would have had a years cooking on a £4 pot. As I say life is too short to get bogged down in the details.
Misschien moet ik mij ook niet te veel zorgen maken.

[ Bericht 6% gewijzigd door Zith op 29-06-2015 20:09:35 ]
Zithdinsdag 30 juni 2015 @ 19:03
[Fotodump continues]

Omdat ik het toch zo makkelijk mogelijk wil houden heb ik bij de lokale tuinwinkel een keramische pot gekocht met diameter 19cm (1.40 EUR).

UFu1PNIF5li-Zml-hiQGSFDA0phX5ns2UoEANY7BkfT1=w726-h979-no

Past precies :P

LxvIXYDFTWluxvKCNph7ZBJOzB1hvN7UwngwKE1KUv8y=w726-h979-no

j0Q0Ua3OSeNgO1jTO3u_MgZ5sDNQYLV7QGRl8yDmAcve=w726-h979-no

Waarom: Omdat ik denk dat dit potje de eerste klappen van de hitte kan opvangen en dat eventuele scheuren nu in het makkelijk verwijderbare 1.40 EUR potje komen in plaats van de grotere pot.

Extra pluspunten:
- As is makkelijker verwijderbaar
- Kolen komen dichter op elkaar te liggen (meer op een hoopje).
-Ik kan er een rails op leggen om te voorkomen dat er dingen (zoals eten) in vallen.

Las hier ergens de tip dat je het aardewerk eerst geleidelijk moet opwarmen bij de eerste paar opwarmingen, dus een handvol kooltjes (denk 50 gram) erin gedaan.

9eghTSXfGm43d62jg4gTXkJVohaL5f_9A0BgptMOzJkB=w726-h979-no

Koken doe ik pas weer in het weekend.
AkTjedonderdag 2 juli 2015 @ 23:02
Wow, zeer leuk project!
motorbloempjewoensdag 8 juli 2015 @ 09:31
Wow! Wat ontzettend tof _O_ Hulde voor de fotoreportages ook! :D
LeeHarveyOswaldwoensdag 8 juli 2015 @ 09:47
quote:
0s.gif Op zondag 28 juni 2015 22:45 schreef Zolderkamer het volgende:
Ik moet nodig eens een lijstje maken... ik wil iig een rookoven en een tandoor gaan maken (al zou ik ook in een tandoor kunnen roken denk ik..)

Hmm stof tot prakkiseren.. :z

Tof topic dit *O*
Als je een tandoor hebt zoals in de quote die Zith plaatst;
screen-shot-2014-02-02-at-15-31-34.png

Dan zou je een voorkamer voor de opening kunnen hebben, waarin je je rookmot stookt.
Zithzondag 12 juli 2015 @ 14:34
Met aardewerk blijft het vechten tegen de scheuren. Goedkoop om in te stappen (6 euro potten), maar is uiteindelijk duurkoop.

Heb die Duitse webshop maar gevraagd wat ze voor de 350mm diameter chamotte buis willen (http://www.schamotte-shop(...)ch/Products/32003413)

En dan maak ik ook een bodem van chamotte bakstenen en een luchtingang van de zijkant, zodat ik zo hard kan vuren als ik wil. Daarboven komt weer zo'n bloempot (de bovenste bloempot werkte helemaal prima).

Olievat en vermicelliet kan ik hergebruiken, alleen jammer van de betegeling die ik waarschijnlijk eruit moet beitelen :')
Zithzondag 12 juli 2015 @ 21:17
En toch geniet ik nog steeds :P

Vandaag een nieuwe innovatie uitgeprobeerd:

u4yr0Rmg2e4mqwglFBtjgnRTrlUIm-qX2KoIrBzXiqYE=w694-h935-no

Aardewerkschotel op een ijzeren staander. Zet hem in de tandoor om goed heet te worden, haal hem eruit, leg deeg/pizzatje erop en zet hem weer terug. Binnen enkele minuten een mooi gebakken pizzatje met een erg krokante bodem :P

7ktqdeTH7qEVcanT7-Ew76uSGvGIUk86itORCuy0gMMn=w694-h935-no

jPD0MsmE-ALfyWZ9UYaxJLNKdry4LIUPHYP0L0CHBQfD=w1262-h935-no

xJ1DD2dtns-YiNfyk69T82tsBf5QwpbD-ABdpHNTKXwF=w694-h935-no

QThyU7mXstwQJ_06b3xqEEIaLYEtfzDJVpbZl_a3L5CZ=w694-h935-no
focalzondag 12 juli 2015 @ 22:39
Ziet er geweldig uit.
Zithmaandag 13 juli 2015 @ 20:07
ff in MS Word zitten kloten :')

DEyTzbO.png

Op de bodem doe ik denk ik gewone bakstenen en zand, daarboven een plateau chamotte stenen. Luchtweg komt aan de zijkant met een tunneltje waar ik een losse steen in kan proppen om de luchttoevoer af te sluiten. Ook wil ik ruimte houden tussen het olievat en de chamotte stenen aan de rand om het te isoleren*. Ik wil zo weinig mogelijk metselen omdat het misschien nog uit elkaar moet, alleen tussen de chamotte stenen en de bloempot moet ik het opvullen met mortel omdat anders er deeltjes (vet, roet) in de vermiciliet kunnen komen. Maar dat probeer ik zo weinig te houden dat ik het er weer makkelijk af kan bikken.

Dat gaat de komende weken/maanden gebeuren.

*
SPOILER
Dus niet zoals op het volgende plaatje - direct tegen de muur aan.
SPOILER
screen-shot-2014-02-02-at-15-31-34.png


[ Bericht 27% gewijzigd door Zith op 13-07-2015 20:17:19 ]
ASSpirinedinsdag 14 juli 2015 @ 13:19
quote:
0s.gif Op zondag 12 juli 2015 14:34 schreef Zith het volgende:
Met aardewerk blijft het vechten tegen de scheuren. Goedkoop om in te stappen (6 euro potten), maar is uiteindelijk duurkoop.

Heb die Duitse webshop maar gevraagd wat ze voor de 350mm diameter chamotte buis willen (http://www.schamotte-shop(...)ch/Products/32003413)

En dan maak ik ook een bodem van chamotte bakstenen en een luchtingang van de zijkant, zodat ik zo hard kan vuren als ik wil. Daarboven komt weer zo'n bloempot (de bovenste bloempot werkte helemaal prima).

Olievat en vermicelliet kan ik hergebruiken, alleen jammer van de betegeling die ik waarschijnlijk eruit moet beitelen :')
Heb je nog meer scheuren ontdekt?
Ik was van plan om dit ook te maken, lijkt me heel leuk en tof.
Maar indien er teveel nadelen zijn, dan overweeg ik ook te kijken naar andere oplossingen.
dimmakdinsdag 14 juli 2015 @ 14:17
Wow, ziet er cool uit!
Zithdinsdag 14 juli 2015 @ 20:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 13:19 schreef ASSpirine het volgende:

[..]

Heb je nog meer scheuren ontdekt?
Ik was van plan om dit ook te maken, lijkt me heel leuk en tof.
Maar indien er teveel nadelen zijn, dan overweeg ik ook te kijken naar andere oplossingen.
Ik heb nu 2x de scheuren opgevuld, is snel werk (stofzuigen, natte doek erover, mixje maken, erop smeren, restanten wegvegen) en ik geloof dat ik dit nog een aantal keer vaker kan doen en dat na een paar keer er geen scheuren meer kunnen ontstaan (zit allemaal in mortel verpakt). Toch zijn er een aantal redenen dat ik het nu op een andere manier wil doen en een aantal dingen die ik je kan aanraden...

• De bloempotten hebben te weinig massa. Houtskool heeft een maximale temperatuur, de bloempotten nemen deze temperatuur over maar kan niet veel hitte opslaan. Ik kan de tandoor makkelijk naar 500 graden brengen maar na een Naan-bak sessie is de temperatuur al snel te laag om fatsoenlijk kip in te bakken. Dan moet ik wel erbij zeggen dat ik misschien niet genoeg kolen gebruik (ik doe 5x met een 3L zak). Als de bodem en de wanden 10cm dik steen zijn kan er veel meer hitte in opgeslagen worden dan met de 1cm dikke bloempot. Het zal wel meer brandstof kosten om deze hitte erin te krijgen.

• Luchttoevoer: Ik vind het niet fijn dat ik de luchttoevoer niet kan regelen en dat deze in het midden is. Omdat het in het midden is krijgen de kolen eromheen alle zuurstof en de kolen verder van het midden af blijven achter. Misschien dat dit voor het scheuren zorgt! Mijn originele inspiratie had meerdere gaten geboord, en die heeft de tandoor nu al bijna een jaar zonder problemen...
• Ik had te goedkope bloempotten gekocht. Letterlijk de goedkoopste die er waren (7EUR voor 39cm breede bloempot...). De klei, het bakken, vervoeren, opslag, etc kosten allemaal geld dus voor 7 EUR denk ik dat het te dun is, misschien niet heet genoeg gebakken, slechte grondstoffen, etc... allemaal zaken die het scheuren hebben kunnen veroorzaken. Ik zou niet besparen op de pot!

• Ik heb zo veel plezier met dit simpele ding (lees het topic maar :') ) dat ik er weinig moeite mee heb om het te upgraden naar iets met bestuurbaren luchttoevoer en waarbij ik het -door de betere materialen- zo hard kan stoken als ik wil en bijna geen slijtage zal kennen.

Mijn originele tandoor had ik expres zo simpel mogelijk gehouden om te kijken of ik het wat vond. Het bestond uit 3 simpele stappen (boren - op elkaar stapelen - vullen met vermiciliet) en kostte mij ~ 55 EUR (20 olievat, 20 vermiciliet, 15 bloempotten). Het olievat en vermiciliet ga ik hergebruiken, nu komen er kosten bij voor de chamotte stenen. Omdat ik niet van plan ben deze stevig vast te metselen (alleen op belangrijke punten) kan ik deze ook hergebruiken als het nieuwe project fout gaat of verveelt. Mijn enige verliezen zijn dus de bloempotten en mijn mooie tegelwerk ( :'( ).
suridinsdag 14 juli 2015 @ 22:29
Hoe lang duurde het voordat die spareribs klaar waren?
Zithvrijdag 17 juli 2015 @ 21:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juli 2015 22:29 schreef suri het volgende:
Hoe lang duurde het voordat die spareribs klaar waren?
10 minuten - maar stond niet op 450 graden..

Verder: Rest in Pieces

KMhRNhw0HjdwOLU-E_LXO0fJZWORzCJCqq06XYX3G-2z=w726-h979-no

Morgen charmotte stenen halen voor Tandoor V2 c_/

[ Bericht 0% gewijzigd door Zith op 17-07-2015 21:10:21 ]
Zithvrijdag 17 juli 2015 @ 21:02
De scheuren:

M5NuxKphMsmkpo7SL3guYBEDrOAToJeuaE8ErctGKxQ2=w726-h979-no
CafeRokervrijdag 17 juli 2015 @ 21:44
Heb je het ook wel eens met briketten geprobeerd? Die branden langer.
Oceanonixvrijdag 17 juli 2015 @ 22:39
Wij hebben inmiddels een klein vat staan en willen de bloempot vervangen door een metalen briketten starter zonder handvat. De gaten onderin afdekken met scherven zodat ze niet vollopen met dat grit.
Daar bovenop komt dan wel een bloempot. De starter kan behoorlijk wat hitte verdragen.
Zithvrijdag 17 juli 2015 @ 22:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 juli 2015 22:39 schreef Oceanonix het volgende:
metalen briketten starter zonder handvat
Dat moet goed komen. In het volgende filmpje gebruikt mijn held zelfs een koekjestrommel.

Oceanonixvrijdag 17 juli 2015 @ 23:00
We willen de starter gebruiken als vervanging van de onderste pot. Die heeft de meeste hitte maar de starter verdeeld dat over het grit en kan niet knappen. We gaan het uitproberen en laten het hier weten.
Paulzondag 19 juli 2015 @ 14:10
http://frontpage.fok.nl/w(...)en-tandoor-oven.html
Zithzondag 19 juli 2015 @ 14:17
oh men
veritazondag 19 juli 2015 @ 17:02
quote:
10s.gif Op zondag 19 juli 2015 14:17 schreef Zith het volgende:
oh men
Idd.. me like :Y) *O*
#ANONIEMdinsdag 21 juli 2015 @ 18:56
quote:
Leuk hoor voor je. :s)

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 21-07-2015 18:57:00 ]
Pauldinsdag 21 juli 2015 @ 19:02
quote:
6s.gif Op dinsdag 21 juli 2015 18:56 schreef Iwanius het volgende:

[..]

Leuk hoor voor je. :s)
?
Zithdinsdag 21 juli 2015 @ 21:55
Hij is weer operationeel, de fotofump gaat door *O*

KMhRNhw0HjdwOLU-E_LXO0fJZWORzCJCqq06XYX3G-2z=w726-h979-no

Al deze scherven had ik in het vatgegooid, daarna 1 deel hittebestendig mortel en 4 delen vermiciliet gemixed en dit erop gegooid.

71856-UQixic-NiLIJDGltlhuPxanBH0st65Bk3raLeg=w726-h979-no

Daar chamottestenen in gedaan

vJFpmYyEjSKoPzid3h_r4AqMrwXFr4kc4P8j0RhgS2da=w726-h979-no

Chamottestenen in een kringetje daarop gezet, dlein beetje mortel langs de randen om de vermiciliet tegen te houden. Ook de luchtweg geslepen uit het staal, en met mortel en vermiciliet een tunneltje gemaakt. Had een steen gewikkeld in koekenpapier en aluminium zodat het niet vast kwam te zitten...

PCjZbbDTpyYoZrqYwKqWP4hD79cVPTFUiV8v2t8Hg2DR=w726-h979-no

KKgF2DnxxGqwxpo97Ofdv1uxf9rDVRb_wL4qGKEzJ_mQ=w1321-h979-no

Een dikkere pot gekocht (links is de oude, rechts is de nieuwe)

gOd7zflMCJso52WCWMrBRISoWyv8mJYW92UTngozWWFe=w1321-h979-no

Alles op elkaar gezet en gevult met vermiciliet... paar dagen gewacht om de mortel te laten harden...

Toen vuurtje gemaakt:

s9Q6LSbG2NMciahANhbBjsDUfK-qHfzDqNhP2EtJW4C6=w726-h979-no

7a_N2GuMaFZ9CWmOPG_xq8t2ap9XS8ngbNmxmNptKrSN=w1321-h979-no

Video:

https://goo.gl/photos/d29M4tS8AuaL6jCG7

JUT6xB3tcFnU3Tu4s_ZdOR_yWxRLd_wHtFS4XIPKCmAR=w726-h979-no

jRwtzU1-YHrTI0yIxTOJHaIkSOZyqeS1lH_AqQchei_H=w726-h979-no

2KKvqHIscjomSr_7bgi8mGJ_eipEyUPwrgF_ZhzZ1ZAl=w1321-h979-no

Er moet wel wat meer houtskool bij nu omdat er meer massa is. Hij kwam vandaag niet boven de 300graden. Volgende keer weer proberen

[ Bericht 2% gewijzigd door Zith op 21-07-2015 23:29:24 ]
Deshainwoensdag 22 juli 2015 @ 11:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2015 21:55 schreef Zith het volgende:
Een dikkere pot gekocht (links is de oude, rechts is de nieuwe)

[ afbeelding ]
Ben je niet bang dat die nieuwe juist sneller scheurt door de verschillende diktes die er in zitten?

Ik zou meer vertrouwen in de linker hebben als het scheuren door verschillen in uitzetting aankomt (niet door vocht).
ASSpirinewoensdag 22 juli 2015 @ 12:07
Maar daar gaat het concept van een makkelijke tandoor maken wel ;)
Bramitowoensdag 22 juli 2015 @ 12:19
Hoe belangrijk is hat dat de tandoor cylindervormig is? Je zou hem helemaal to boven kunnen opbouwen met van die stenen.
Zithwoensdag 22 juli 2015 @ 12:30
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2015 12:07 schreef ASSpirine het volgende:
Maar daar gaat het concept van een makkelijke tandoor maken wel ;)
Klopt!
Zithwoensdag 22 juli 2015 @ 12:31
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2015 12:19 schreef Bramito het volgende:
Hoe belangrijk is hat dat de tandoor cylindervormig is? Je zou hem helemaal to boven kunnen opbouwen met van die stenen.
Ja, maar ik maak graag naans aan de wand, dan moet het wel glad zijn.
Bramitowoensdag 22 juli 2015 @ 12:38
Zijn ze heel grof dan? Zou het niet gaan?
Zithzaterdag 1 augustus 2015 @ 23:21
quote:
0s.gif Op woensdag 22 juli 2015 12:38 schreef Bramito het volgende:
Zijn ze heel grof dan? Zou het niet gaan?
Denk toch wel te grof ja..

Verder... Vandaag 1.5 kg varkenskrabbetjes proberen te roken in de tandoor! _O_ Het hout voor het roken had ik op het keramische schoteltje gedaan waar ik normaal ' pizzas' mee bak (zie voorgaande fotos). Krabbetje had ik in wat kruiden en ketchup gemarineerd. Ook wat paprikas meegebakken (doe ik altijd want is altijd goddeljik). Deze keer het rond de 200 graden gehouden (wat heter aan het begin, maar had nadat het vlees en hout erin ging de luchttoevoer voor 90% afgesloten, dan warmt hij ook niet meer veel op)..

FOTODUMP:

NdB5qZUE2BSlF1Xf4R8jBixUQeFcSENws_znzHYJA-Os=w726-h979-no

xlEW7q8e06CbyOfG7Tj8tiGgyKBNSItyo4aBjG1IU0BM=w1321-h979-no

tmYOXYfONIaGI3xTQkhTeUUpi6pCDmB-2PY30caG2Rbx=w726-h979-no

AX6CIJviWzFLNAqc5UMVz1Pjy8AngVHdtwTgC5Q3WO29=w726-h979-no

PjcVawl6nud-bTNweLBlwVII5G4H9JUQ7pEByqtL_xwY=w726-h979-no

V0rK4GHe5oB1q3XiSJZbh3vrq-Lcj7E7v0BFXt2fWZun=w732-h979-no

dmHoOmQZGPiYdQF9jYoHNgsgydq4VG54QwgKQX9Ux1cH=w726-h979-no
("luchtdicht")

...na 50 minuten

eECyaPGhkeIPB2sucKlkxdXCYUvSLlUuneAovjEhZpmN=w726-h979-no

...na anderhalf uur

vCueYeOQodWaD4Rb08_ft4UMDZ5thKcR8fhrCEe2cWCM=w1321-h979-no

wXPq2Md7oAdTNuNedd5SPo8jmIEipGA0SCPW5Amq4T5e=w726-h979-no
Zithzaterdag 1 augustus 2015 @ 23:22
SPOILER
y0-_gYX_obSOzlETSRLrNEiR-HYX1U-HpmJmkg6rRM-i=w1321-h979-no
Je kon het uit elkaar plukken!

Als ik daarvoor ook nog een stapel naans had gebakken dan hadden we het gewoon naast de tandoor uit elkaar geplukt met de naans. Maar helaas waren er geen naans :'(

Heerlijk vlees wel (sowieso erg makkelijk vlees, normaal doe ik hem 4-5uur in de oven, met wat zout en peper, op 140-150 en dan is het vlees en de jus ook geweldig) :)

[ Bericht 16% gewijzigd door Zith op 01-08-2015 23:51:53 ]
Molozaterdag 1 augustus 2015 @ 23:24
Holy shit, wanneer kan ik komen eten? O+
Zithzaterdag 1 augustus 2015 @ 23:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 23:24 schreef Molo het volgende:
Holy shit, wanneer kan ik komen eten? O+
Ik mag helaas niet zomaar vrouwen uitnodigen. :N
Molozaterdag 1 augustus 2015 @ 23:58
quote:
10s.gif Op zaterdag 1 augustus 2015 23:54 schreef Zith het volgende:

[..]

Ik mag helaas niet zomaar vrouwen uitnodigen. :N
Ik kan me heel mannelijk gedragen hoor :)
Zithmaandag 21 september 2015 @ 22:08
Leuke video van nick
#ANONIEMdinsdag 22 september 2015 @ 14:49
images?q=tbn:ANd9GcTQggUhrbgY1Y8OmJfOfXdi-Z40W36ijgRUmNNfXU9g4kJcRJo85ORbqBk
CafeRokerzondag 3 april 2016 @ 12:20
Lente O+

Dit jaar ga ik er echt een bouwen. :Y
Isegrimzondag 3 april 2016 @ 12:51
quote:
0s.gif Op maandag 8 juni 2015 19:37 schreef Zith het volgende:

[..]

http://www.gourmetindia.c(...)omment&comment=22824

Zoiets? :P

---

Vandaag worstjes en aardappelen gemaakt. Had ook 3 spiezen met paprika/tomaat/cougette maar die gleden allemaal van de stok af... Als er ineens 800gr vocht op de kolen komt en er dus geen hittebron is koelt het allemaal toch wat snel af. Opnieuw aangestoken dus en de groentes laten wegbranden. Nu een ijzeren roostertje onderin gezet zodat dingen die vallen niet direct tegen te kolen komen, maar toch zoek ik iets om het afglijden tegen te houden.. Een stuk aardappel helpt (die bakt aan tegen de spies) maar ik ga toch zoeken naar een of andere ijzeren knijper oid.

Al probeersel gaatjes in een aubergine gemaakt, daar spekjes in gepropt en deze een aardig tijdje in de tandoor gehangen, ik ga het pas morgen eten maar ziet er al heerlijk uit.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Oh mèn! :9~ :9~ :9~
Spanky78zondag 3 april 2016 @ 19:04
Blijf dit een gaaf topic vinden. Prachtig die tandoori.
Zithmaandag 9 mei 2016 @ 12:55
En we gaan verder:

H2clh9t.jpg

Ik heb de bloempot weggehaald, hievoor in de plaats een tweede laag vuurvaste stenen/mortel. Dit nog even overgoten met wat meer vloeibaar mortel. Dit wil ik als het hard is wat opschuren om een gladdere oppervlakte te krijgen.

Waarom? De bloempot was over de winter vochtig geworden (niet goed afgedicht) en daardoor niet echt meer te gebruiken. Aardewerk kan wel hete temperaturen aan maar geen snelle wisselingen. Dus ik kon alleen met kolen stoken en wilde eigenlijk wel hout gebruiken (heb zo'n 2 kuub pruim/appelhout liggen hier van kapwerk in de tuin vorig jaar).... lekker groot vuurtje stoken als een echte redneck en dan vlees erin steken.

Dus dit nu laten afharden, dan weer de vermiciliet erin, dan probeer ik hem een keer uit en als het bevalt giet ik er weer mortel overheen, maak ik een of ander patroontje met overgebleven tegels en kit ik het dicht met vuurvaste kit.... en heb ook maar een waterdichte barbecuehoes gekocht :P
Zithmaandag 9 mei 2016 @ 12:57
Overigens zou ik nog steeds het eerste model (zie OP) aanraden... goedkoop (ton, 2 potten, vermiciliet), snel gemaakt en zeer efficient (handjevol kolen en het gaat naar 500 graden).
Bramitomaandag 9 mei 2016 @ 13:09
Heb je de luchttoevoer onder er nog in?
habituemaandag 9 mei 2016 @ 14:34
Vet _O_
Zithmaandag 9 mei 2016 @ 16:41
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2016 13:09 schreef Bramito het volgende:
Heb je de luchttoevoer onder er nog in?
Ik heb onder aan de zijkant een luchttoevoer zitten, een tunneltje die van buiten naar de vuurkamer gaat.
Bramitomaandag 9 mei 2016 @ 16:50
quote:
1s.gif Op maandag 9 mei 2016 16:41 schreef Zith het volgende:

[..]

Ik heb onder aan de zijkant een luchttoevoer zitten, een tunneltje die van buiten naar de vuurkamer gaat.
Hetzelfde als je eerst had dus?
RobinOokmaandag 9 mei 2016 @ 17:29
Zith, wil je niet een gastblog schrijven voor mijn site?
Een make your own tandoor post? :p
Zithmaandag 9 mei 2016 @ 17:42
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2016 16:50 schreef Bramito het volgende:

[..]

Hetzelfde als je eerst had dus?
Ja ik gebruik dezelfde luchttoevoer zoals hier

SPOILER
PCjZbbDTpyYoZrqYwKqWP4hD79cVPTFUiV8v2t8Hg2DR=w726-h979-no
Zithmaandag 9 mei 2016 @ 17:45
quote:
0s.gif Op maandag 9 mei 2016 17:29 schreef RobinOok het volgende:
Zith, wil je niet een gastblog schrijven voor mijn site?
Een make your own tandoor post? :p
Misschien als hij weer goed werkt :P
RobinOokmaandag 9 mei 2016 @ 18:32
Haha, ja, misschien is het een aflopende zaak ja, kutblog. :)
Komt het noooooit meer goed.
Zithmaandag 9 mei 2016 @ 21:20
Bedoelde mijn tandoor :o
RobinOokmaandag 9 mei 2016 @ 22:12
Hahahahaha, okay! _O-
Zithmaandag 16 mei 2016 @ 16:23
Dekseltje gegoten met vuurvast mortel.Had er eigenlijk wat kleine latjes chamotte steen in moeten doen om het te verstevigen maar dacht er te laat aan.

U5dXoAc.jpg

Door het gat in het midden kan je de luchttoevoer regelen en makkelijk hout toevoegen :P

EXWNBKb.jpg

Mijn vuurhaard is niet de meest nette constructie maar het lijkt het goed te doen :P Als de laatste laag isolatie er op zit zie je er niets van.

dPjU1gT.jpg

dEzpDvV.jpg

PzFluLQ.jpg

Het was eigenlijk een test-vuurtje, het is ook nog niet geisoleert.. maar stak er een termometer in en die schoot gelijk naar de max..

tA3KJKp.jpg

Infrarood thermometer er maar bij gepakt

G0ENI92.jpg

Eigenlijk wel heet genoeg om er mee te grillen.. maar tegen de tijd dat ik de spiezen had gevonden en schoonhad gemaakt, varkensnek in kebabs had gesneden en een beetje had gekruid was het vuur al uit :P

Maargoed, genoeg warmte in de stenen hopelijk.


OMJ2O84.jpg

Je ziet hier ook goed dat er veel warmte van de zijkant en boven komt.

JLlK9qG.jpg

jYDVZlz.jpg


Successje dus, en er zat niet eens zo veel hout in en ook nog geen isolatie. Volgende stap is wachten tot ik een zak perliet ontvang om mijn vermiculiet te vervangen, dan doe ik er ook een laag mortel overheen voor een mooie afwerking. . Vermiculiet is was zachter en lijkt snel te vergaan tot kleinere schilfertjes - dus elke paar maanden moet je opnieuw bijvullen omdat het is ingezakt... Perliet is een hardere korrel.

[ Bericht 1% gewijzigd door Zith op 16-05-2016 17:01:39 ]
mytecmaandag 16 mei 2016 @ 16:40
Ziet er goed uit, maar volgens mij weegt je tandoor wel steeds meer? In ieder geval heerlijk vlees!
Zithmaandag 16 mei 2016 @ 16:49
quote:
0s.gif Op maandag 16 mei 2016 16:40 schreef mytec het volgende:
Ziet er goed uit, maar volgens mij weegt je tandoor wel steeds meer? In ieder geval heerlijk vlees!
Zeker, het is van een olievat met 2 bloempotjes en een 7 kilo aan isolatievulling naar een olievat met betonnen bodem, een tiental chamotte stenen en mortel gegaan. :P De eerste versie kon je in 2 minuten opbouwen en in 2 minuten afbouwen (potten eruit trekken, isolatiekorrels eruit gieten, klaar).

Maar nu kan ik er groot vuur in stoken en door de extra massa blijft hij ook langer warm. Aan de andere kant was de eerste versie met een handjevol kool al snel op 500 graden... Maarja vind het leuk om een beetje te rotzooien en knutselen :P
Bramitomaandag 16 mei 2016 @ 17:00
Ik vind 'm cool! _O_
kan je er nog naan in maken?
Zithwoensdag 25 mei 2016 @ 12:21
emil23woensdag 25 mei 2016 @ 12:35
quote:
Zo'n ding wil ik! Daarmee zet je alle BGE Freaks mooi te kijk *O*
Zithwoensdag 1 juni 2016 @ 12:59
Nu mijn 'tandoor' dus volledig uit steen bestaat ipv klei is het dus meer een tonir (zoals bijvoorbeeld e armeense hierboven). De video hierboven dus nagedaan:

Dus, groot vuur maken en groente hierop zwart laten worden:

QQX2w1D.jpg

WsB1wFy.jpg

jxAY50w.jpg
De zwarte schil verwijderen, met wat olie en fetakaas mixen en je hebt een heerlijke salade.

VtlIp1u.jpg

Ook wat kip erin gegooid; je ziet hier goed dat de hitte van alle kanten komt want het begint ook van boven al aan te branden.

OYv78Bu.jpg
Zithdonderdag 30 maart 2017 @ 22:20
Een nieuw jaar, nieuwe kansen ^O^ ^O^

Ik was de winter van start gegaan met een nieuwe houtkachel

IOWJz4d.jpg

Dus een hoop mooi eiken en beuken ingeslagen, deels droog, deels zelf gekloofd ^O^ (niet op de rotzooi letten)

jUic4LU.jpg

Nu dus eens met eiken de tandoor aanjagen. We beginnen zoals altijd met het vuurtje aandoen en de groente erop leggen.

faHUDLD.jpg

WgNZ8yS.jpg

Toen verder gegaan met het opwarmen...

gW7Jo6l.jpg

Blijkbaar wordt eiken echt een stuk heter dan de appel, vuren en kastanje die ik vorige zomer erin deed...

k5E4xZr.jpg

Helemaal schoon gebrand met een temperatuur boven de 600 graden...

SPOILER
Zo zag een vorige keer eruit met slechter hout
OMJ2O84.jpg
Ehh ja da's toch wel wat te heet :@ Dus deksel eraf en wat wachten....

t2MFHkj.jpg

We maken biefstuk en kippenvleugels...
2TXQYhb.jpg

OQmmFV3.jpg

Wg6DTL6.jpg

...De kip ging iets te snel :')

Na het eten was de tandoor nog 460 graden in het midden.. eigenlijk zou ik een paar uur lang kunnen bakken om er aan het eind nog een hele kip in te zetten ofzo.. Volgende keer ga ik denk ik voor 2 dagen eten maken en/of brood maken... Best zonde als je oven nog enkele uren lang 'aan' staat.

Ook wil ik het wat origineler maken... Vaak bedenk ik terwijl ik van werk terug kom dat ik best de tandoor zou willen aanzetten en heeft de supermarkt alleen maar van die gekruide kippenvleugels ( :{ ). Dus ik ga wat recepten tevoorschijn halen
Spanky78donderdag 30 maart 2017 @ 22:33
Blijft een tof topic :)
arvensisvrijdag 31 maart 2017 @ 09:26
Je woont in de buurt, las ik. Wil je er een voor mij maken? O+
veritavrijdag 31 maart 2017 @ 17:34
Is die houtkachel een Barbas Eco 70?

Die tandoor, ik wil em ook :@