SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Insipratie kwam van:
[ Bericht 0% gewijzigd door Zith op 08-06-2015 01:04:29 ]I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
Het is meer een hele hete oven dan een barbeque - het idee is dat door de snelle verwarming het binnen sappig blijft (geen tijd voor verdamping) en van buiten knapperig/aangebakken. Omdat het een oven is (hitte van alle kanten) hoef je ook niet meer te draaien (staat niet op de foto maar normaal hangen de spiezen verticaal aan een andere spies die horizontaal over de opening zit). Omdat het van alle kanten geisoleerd is bespaar je veel meer energie. Met bbqen stort je altijd een zak kolen leeg, en dan heb je een redelijk kleine periode waarop je goed kan bakken en daarna is het al snel koud - de tandoor heeft maar 25% van de kolen nodig en blijft uren heet.quote:Op maandag 8 juni 2015 00:07 schreef Rezania het volgende:
Ziet er tof uit.Maar hoe is dit anders dan een BBQ?
Er is een kleine ruimte nodig tussen de plek met kolen en de bodem van het olievat omdat de luchtgaten niet hetzelfde zijn. in dit geval is er vooral gekozen voor een 15cm hoog potje omdat het wat hoger kon. Met andere groottes bloempotten of olievaten wil je misschien een lagere tussenruimte.quote:Op maandag 8 juni 2015 00:13 schreef Adames het volgende:
Wat een topding.
Heeft dat kleine compartiment onderin nog nut (een ruimte ipv bijv een buis) of is het slechts om de grote pot te verhogen?
Ik geloof dat ik dat maar niet uit probeerquote:Op maandag 8 juni 2015 10:19 schreef RobinOok het volgende:
Als jij je hand op de electrische kookplaat legt of tegen het grillelement in je oven blijft die ook plakken.
Nee, zulks blijft wel plakkenquote:Op maandag 8 juni 2015 10:22 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik geloof dat ik dat maar niet uit probeer
Maar ik dacht op een gegeven moment verdampt het vochtige plaklaagje van het deeg omdat het knapperig brood wordt en dan floeps, valt het broodje naar beneden.
Ja, zie mijn paint-handleiding:quote:Op maandag 8 juni 2015 11:13 schreef Sorella het volgende:
Heb je nog een bloempot op foto 5 geplaatst om foto 6 te krijgen ?
De kolen worden as. Die duw je door het gat in het midden, onder het vat doe je een bordje om het as op te vangen. Ik zelf ga kijken wat er gebeurd als je niets doet - ik denk dat het wel uit zich zelf een weg naar de bodem vindt en dan door de wind de tuin in geblazen wordt.quote:
Zand zal minder isoleren (dus op temperatuur brengen en houden wordt lastiger) en het weegt veel meer - ik gok dat 80 Liter zand zo'n 40 kilo weegt, 80 liter vermiciliet is zo'n 7-8 kilo. Ik kan deze tandoor prima optillen en verplaatsen, gevuld met zand durf ik niet te zeggen.quote:Op maandag 8 juni 2015 15:09 schreef CafeRoker het volgende:
Uit nieuwsgierigheid.. wat is het effect als je gewoon zand als vulmiddel zou gebruiken? Blijft hij dan te koud?
Ik denk dat qua isolatie zand prima kan, je kan ze ook ingraven in de grond. Maar echt mobiel is het dan niet meer neequote:Op maandag 8 juni 2015 15:19 schreef Zith het volgende:
[..]
Zand zal minder isoleren (dus op temperatuur brengen en houden wordt lastiger) en het weegt veel meer - ik gok dat 80 Liter zand zo'n 40 kilo weegt, 80 liter vermiciliet is zo'n 7-8 kilo. Ik kan deze tandoor prima optillen en verplaatsen, gevuld met zand durf ik niet te zeggen.
dat ga ik volgende week eens proberen denk ik. Dat verplaatsen zien we dan wel weer.quote:Op maandag 8 juni 2015 15:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
je kan ze ook ingraven in de grond
Ik denk dat je met zand als isolatie die temperatuur haalt. Je hebt sowieso meer brandstof nodig en misschien moet je zelfs geforceerd gaan ventileren.quote:Op maandag 8 juni 2015 15:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ik denk dat qua isolatie zand prima kan, je kan ze ook ingraven in de grond. Maar echt mobiel is het dan niet meer nee
http://www.dailymotion.co(...)kka-masala_lifestylequote:Op maandag 8 juni 2015 17:18 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ik denk dat je met zand als isolatie die temperatuur haalt. Je hebt sowieso meer brandstof nodig en misschien moet je zelfs geforceerd gaan ventileren.
Ehh, ik woon dicht bij de vermiciliet/perliet maker in Nederland (Pull Rhenen), dus daarheen gereden en gezegd dat ik het voor een oven wilde gebruiken. Geen idee of er een verschil in zit als het pure vermiciliet is.quote:Op maandag 8 juni 2015 15:44 schreef Sorella het volgende:
Heb je vermiculiet voor de tuin of voor de bouw gebruikt ?
http://www.gourmetindia.c(...)omment&comment=22824quote:Op maandag 8 juni 2015 19:17 schreef mytec het volgende:
Heel erg tof project! Lijkt dus zeer makkelijk in gebruik? Wat als je een veel grote pot heb en er een pizza steen in legt ;-)?
Ziet er ook prima uit zonde om nu niet vers te eten ;-). Ja zoiets voor een pizza, al vind ik de pizza op de fotos niet heel goed gelukt. Maar qua temperatuur leek het me erg geschikt.quote:Op maandag 8 juni 2015 19:37 schreef Zith het volgende:
[..]
http://www.gourmetindia.c(...)omment&comment=22824
Zoiets?![]()
---
Vandaag worstjes en aardappelen gemaakt. Had ook 3 spiezen met paprika/tomaat/cougette maar die gleden allemaal van de stok af... Als er ineens 800gr vocht op de kolen komt en er dus geen hittebron is koelt het allemaal toch wat snel af. Opnieuw aangestoken dus en de groentes laten wegbranden. Nu een ijzeren roostertje onderin gezet zodat dingen die vallen niet direct tegen te kolen komen, maar toch zoek ik iets om het afglijden tegen te houden.. Een stuk aardappel helpt (die bakt aan tegen de spies) maar ik ga toch zoeken naar een of andere ijzeren knijper oid.
Al probeersel gaatjes in een aubergine gemaakt, daar spekjes in gepropt en deze een aardig tijdje in de tandoor gehangen, ik ga het pas morgen eten maar ziet er al heerlijk uit.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dat is natuurlijk niet hetzelfde als een ring van 10 cm zand. ook in deze situatie zal je meer brandstof nodig hebben omdat het zand nou eenmaal warmte opneemt. Deze ovens worden ook dag in, dag uit gebruikt neem ik aan? Dan heb je nog wat aan die restwarmte.quote:Op maandag 8 juni 2015 18:06 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
http://www.dailymotion.co(...)kka-masala_lifestyle
Vanaf 7:30 ongeveer
Die oven van mij heeft 60KG aan steen (charmotte) erin, om de stralingswarmte te geven die je in een tandoor ook wilquote:Op maandag 8 juni 2015 21:57 schreef Bramito het volgende:
[..]
Dat is natuurlijk niet hetzelfde als een ring van 10 cm zand. ook in deze situatie zal je meer brandstof nodig hebben omdat het zand nou eenmaal warmte opneemt. Deze ovens worden ook dag in, dag uit gebruikt neem ik aan? Dan heb je nog wat aan die restwarmte.
Die oven van jou is ook niet met zand geļsoleerd natuurlijk.
Ik neem aan dat die ook wel iets geļsoleerd is?quote:Op maandag 8 juni 2015 22:00 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Die oven van mij heeft 60KG aan steen (charmotte) erin, om de stralingswarmte te geven die je in een tandoor ook wil
Ja, tussen de metaalplaten zit isolatiemateriaal (steenwol ofzo).quote:Op maandag 8 juni 2015 22:18 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ik neem aan dat die ook wel iets geļsoleerd is?
Dat ziet er inderdaad geweldig uit!quote:Op maandag 8 juni 2015 19:37 schreef Zith het volgende:
Al probeersel gaatjes in een aubergine gemaakt, daar spekjes in gepropt en deze een aardig tijdje in de tandoor gehangen, ik ga het pas morgen eten maar ziet er al heerlijk uit.
Nee deze gedaan, gisteravond al : http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1660651/tandoori-chickenquote:Op zondag 14 juni 2015 07:12 schreef RobinOok het volgende:
En voor je Kip Tandoori dit recept, ja? :p
http://www.aziatische-ingredienten.nl/recept-kip-tikka-masala/
Ik begreep uit een van de links die je zelf gepost had dat je de tandoor eerst goed moet droogstoken, dus beginnen met een heel klein vuurtje en dat een aantal dagen achter elkaar doen.. Zo'n apparaat moet eigenlijk helemaal geen vocht bevatten, want dan klapt het ongeglazuurde aardewerk door stoom etc. Hier staat eea uitgelegd:quote:Op zondag 14 juni 2015 21:18 schreef Zith het volgende:
[..]
Nee deze gedaan, gisteravond al : http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1660651/tandoori-chicken
Bij het schoonmaken zag ik dat er toch wel een scheurtje is in de onderste pot (waar de kolen liggen). Deze is geloof ik op dag 1 ontstaan want toen hoorde ik wat knallen toen het vuur aan ging.
[ afbeelding ]
Ik kijk het even aan en als het erger wordt dan haal ik wat vuurvaste lijm om het te bedekken.
Ook had ik nog wat tegeltjes liggen in de schuur en heb ik de tandoor wat bedekt. Op middellange termijn ga ik het vullen met een paar liter mortier en ga ik het afwerken met of 1) zo iets doen met op maat geslepen tegeltjes, 2) een paar kilo knikkers erop, 3) of de mortier mengen met nog meer vermiciliet om het meer isolerend te maken.
[ afbeelding ]
Ik kreeg de tip van een tandoor liefhebber om met zout water het naanbakgebied schoon te maken. Gedaan en dan komt er een mooi wittig laagje overheen. Toen maar weer gaan bakkenDe naans heb ik nu dikker gemaakt, nadat ze eruit gehaald zijn besmeerd met kruidboter. Allemaal zijn ze gelukt! Geen een viel eraf of brandde aan, het eraf halen was makkeljk (dankzij de zoutlaag).
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |