abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_153536865
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 21:18 schreef Zith het volgende:

[..]

Nee deze gedaan, gisteravond al : http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1660651/tandoori-chicken

Bij het schoonmaken zag ik dat er toch wel een scheurtje is in de onderste pot (waar de kolen liggen). Deze is geloof ik op dag 1 ontstaan want toen hoorde ik wat knallen toen het vuur aan ging.

[ afbeelding ]

Ik kijk het even aan en als het erger wordt dan haal ik wat vuurvaste lijm om het te bedekken.

Ook had ik nog wat tegeltjes liggen in de schuur en heb ik de tandoor wat bedekt. Op middellange termijn ga ik het vullen met een paar liter mortier en ga ik het afwerken met of 1) zo iets doen met op maat geslepen tegeltjes, 2) een paar kilo knikkers erop, 3) of de mortier mengen met nog meer vermiciliet om het meer isolerend te maken.

[ afbeelding ]

Ik kreeg de tip van een tandoor liefhebber om met zout water het naanbakgebied schoon te maken. Gedaan en dan komt er een mooi wittig laagje overheen. Toen maar weer gaan bakken :) De naans heb ik nu dikker gemaakt, nadat ze eruit gehaald zijn besmeerd met kruidboter. Allemaal zijn ze gelukt! Geen een viel eraf of brandde aan, het eraf halen was makkeljk (dankzij de zoutlaag).

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ik begreep uit een van de links die je zelf gepost had dat je de tandoor eerst goed moet droogstoken, dus beginnen met een heel klein vuurtje en dat een aantal dagen achter elkaar doen.. Zo'n apparaat moet eigenlijk helemaal geen vocht bevatten, want dan klapt het ongeglazuurde aardewerk door stoom etc. Hier staat eea uitgelegd:



En dat plakken: net als een pan seasonen, ook dat stond op een van je links :)

http://www.nishienterprise.com/articles.asp?id=121


Iets in mij zegt dat een tandoor niet van water houdt, dus ik zou hem onder een afdakje proberen te zetten...
Whatever...
  maandag 15 juni 2015 @ 00:12:34 #52
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_153537750
Jeetje tof hoor! En zulke mooie naans O+
  † In Memoriam † maandag 15 juni 2015 @ 10:23:47 #53
230491 Zith
pls tip
pi_153542931
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 23:36 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ik begreep uit een van de links die je zelf gepost had dat je de tandoor eerst goed moet droogstoken, dus beginnen met een heel klein vuurtje en dat een aantal dagen achter elkaar doen.. Zo'n apparaat moet eigenlijk helemaal geen vocht bevatten, want dan klapt het ongeglazuurde aardewerk door stoom etc. Hier staat eea uitgelegd:



Ik weet hiervan, maar naar mijn idee hoeft dit allen voor nieuwe ovens met nieuw klei en/of gemetselde onderdelen. De terra cotta potten worden al in 1300 C ovens gebakken waardoor ze bij aankoop al hittebestendig moeten zijn. Waar ik natuurlijk geen gekening meer heb gehouden is dat bij te snel opwarmen er een groot verschil ontstaat in temperatuur onderin en langs de randen. Omdat de pot 1 geheel is kan het niet van onderen uitzetten terwijl de randen nog relatief koud zjin --- zonder dat er d.m.v. scheuren ruimte gemaakt wordt. Maar wie weet zit ik fout en zorgt het geleidelijk opwarmen de eerste keer voor een oppervlakte die 'geleerd heeft' om met de uitzetting om te gaan.

Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om zo'n terracotta bord te gebruiken (met gaatjes erin voor lucht)



Maar op de langere termijn ga ik de onderkant gewoon metselen met hittebestendige stenen en mortier. Ik heb het gevoel toch aardig wat massa te missen om de warmte in op te slaan.

quote:
Iets in mij zegt dat een tandoor niet van water houdt, dus ik zou hem onder een afdakje proberen te zetten...
Er zit een klemdeksel bij :)



[ Bericht 1% gewijzigd door Zith op 15-06-2015 10:29:04 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  maandag 15 juni 2015 @ 10:49:50 #54
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_153543411
Prachtig naan brood!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 15 juni 2015 @ 11:02:27 #55
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_153543679
Is een buis van Chamotte niet een beter idee?

Deze leverancier levert ze in doorsnee van DN140 / DN150/ DN160 / DN180 / DN200 / DN250 / DN300 / DN350 / DN400

[ Bericht 0% gewijzigd door Pietverdriet op 15-06-2015 11:16:30 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_153543775
Leuk ding.

Misschien iets om mijn verzameling buitenkookspullen mee uit te breiden.
pi_153543905
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 11:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Is een buis van Chamotte niet een beter idee?
[ afbeelding ]
Deze leverancier levert ze in doorsnee van DN140 / DN160 / DN180 / DN200 / DN250 / DN300 / DN350 / DN400
Oh dat is wel ideaal. Wat kosten en wegen die dingen? Dat is haast een tandoor op zich.
  maandag 15 juni 2015 @ 11:15:49 #58
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_153543947
quote:
2s.gif Op maandag 15 juni 2015 11:13 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Oh dat is wel ideaal. Wat kosten en wegen die dingen? Dat is haast een tandoor op zich.
www.schamotte-shop.de verkoopt ze, de prijs voor een 150*300 is 13,99 ex verzenden. Dat is natuurlijk te klein, maar de grotere staan niet in de webshop, dat zou je na moeten vragen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_153543967
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 11:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

www.schamotte-shop.de verkoopt ze, de prijs voor een 150*300 is 13,99 ex verzenden. Dat is natuurlijk te klein, maar de grotere staan niet in de webshop, dat zou je na moeten vragen
Dat is wel ideaal. En met een kilo of acht ook een mooi gewicht, zeker als je er nog korrels omheen stort.
  † In Memoriam † maandag 15 juni 2015 @ 11:44:51 #60
230491 Zith
pls tip
pi_153544525
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 11:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Is een buis van Chamotte niet een beter idee?
[ afbeelding ]
Deze leverancier levert ze in doorsnee van DN140 / DN150/ DN160 / DN180 / DN200 / DN250 / DN300 / DN350 / DN400
Dat is zeker een beter idee :P Bedankt, had deze buizen niet eerder gezien.

Mijn olievat is trouwens 110 L, 'normale' olievaten zijn 210 L met diameter 58CM en hoogte 90CM. Een goede setup zou dan zijn:

210L Olievat,
Laagje mortier met perliet/vermiciliet op de bodem ~20cm hoogte,
Charmotte plaat met diameter ~35-40cm,
35Cm charmote buis erop, slijp een stukje eruit (bijv. zo) om een lucht toevoer te maken (verbonden met een ijzeren buis of tunneltje van steen).
Bloempot erop ~40cm diameter om er volledig overheen te passen (bloempot want de bovenkant moet schuin richting het vuur staan)
Buitenkant vullen met vermiciliet

---

Je kan ook gewoon een tandoor inelkaar metselen en kleien - of er eentje kopen... maar wil het toch zo simpel mogelijk houden :P Zie ook de volgende link - het metselen zou je dan kunnen vervangen met zo'n charmotte buis.

http://www.gourmetindia.c(...)andoor-step-by-step/

[ Bericht 19% gewijzigd door Zith op 15-06-2015 12:12:45 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † maandag 15 juni 2015 @ 12:11:53 #61
230491 Zith
pls tip
pi_153545284
Maar even praktisch,



+



http://www.haardmateriale(...)am-spuitpatroon.html

is een goede oplossing?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  maandag 15 juni 2015 @ 12:13:10 #62
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_153545328
Zou die barst gewoon laten zitten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_153555258
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 12:11 schreef Zith het volgende:
Maar even praktisch,

[ afbeelding ]

+

[ afbeelding ]

http://www.haardmateriale(...)am-spuitpatroon.html

is een goede oplossing?
K denk niet dat die kit 800 graden kan hebben.... Ik zou hem laten zitten, of pakken met een keramiek.

Maar het blijft een tof apparaat!

En oja, die bloempotten zijn wel gebakken natuurlijk, maar het probleem is meer dat ze vocht opnemen. Door de stoomvorming en snelle uitzetting kun je barsten krijgen. Zolang het allemaal niet kapot is zou ik het ekker even laten zitten :)

[ Bericht 7% gewijzigd door Spanky78 op 15-06-2015 19:14:40 ]
Whatever...
pi_153671120
Gaaf project! Het is dat we geen tuin hebben..
  vrijdag 19 juni 2015 @ 22:13:05 #65
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_153679416
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 18:44 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

K denk niet dat die kit 800 graden kan hebben.... Ik zou hem laten zitten, of pakken met een keramiek.

Maar het blijft een tof apparaat!

En oja, die bloempotten zijn wel gebakken natuurlijk, maar het probleem is meer dat ze vocht opnemen. Door de stoomvorming en snelle uitzetting kun je barsten krijgen. Zolang het allemaal niet kapot is zou ik het ekker even laten zitten :)
De bbq kit die ik gebruik kan tot 1500 graden, en dat is gewoon standaard DIY spul.
Siesta & Fiesta!
  † In Memoriam † zondag 21 juni 2015 @ 14:35:13 #66
230491 Zith
pls tip
pi_153717204
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 21 juni 2015 @ 14:53:15 #67
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_153717727
quote:
10s.gif Op zondag 21 juni 2015 14:35 schreef Zith het volgende:
[ afbeelding ]
_O_

Ik dacht altijd dat er iets van een aanjager onder een tandoor zat... maar wind is ook al genoeg blijkbaar..

Met mortier bedoel je vast mortel..? :D Anders word het zo'n klapstuk... 8-)

Voor de spies, zijn er van dit soort haken waarmee je de boel vast kan houden..



Maar een vleeshaak aan een spies overdwars kan ook...

Nu krijg ik zin in chicken tandoori.. :(
  † In Memoriam † zondag 21 juni 2015 @ 15:00:41 #68
230491 Zith
pls tip
pi_153717975
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2015 14:53 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

_O_

Ik dacht altijd dat er iets van een aanjager onder een tandoor zat... maar wind is ook al genoeg blijkbaar..

Met mortier bedoel je vast mortel..? :D Anders word het zo'n klapstuk... 8-)
Sorry, in het engels zeggen ze mortar dus had het zo vertaald :')
quote:
Voor de spies, zijn er van dit soort haken waarmee je de boel vast kan houden..
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Maar een vleeshaak aan een spies overdwars kan ook...

Ja maar die dingen kosten 80eur per spies ofzo... tenminste op de plekken waar ik ze kan vinden.
https://www.brinzy.nl/keu(...)4&s2m_product_id=937

Dikkere spiezen schijnen ook te helpen (tandoorspiezen zijn veel dikker dan bbq spiezen).

Een vriend (met dezelfde soort tandoor) had 4 meter staal gekocht, 5mm doorsnede en daar 12x een spies van gemaakt. Een beetje scherpe punt slijpen is wel een heel karwei als ik zijn geklaag hoor :P Die probeer ik volgende week uit.



I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 21 juni 2015 @ 15:06:44 #69
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_153718116
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2015 15:00 schreef Zith het volgende:

[..]

Sorry, in het engels zeggen ze mortar dus had het zo vertaald :')

[..]

Ja maar die dingen kosten 80eur per spies ofzo... tenminste op de plekken waar ik ze kan vinden.
https://www.brinzy.nl/keu(...)4&s2m_product_id=937

Dikkere spiezen schijnen ook te helpen (tandoorspiezen zijn veel dikker dan bbq spiezen).

Een vriend (met dezelfde soort tandoor) had 4 meter staal gekocht, 5mm doorsnede en daar 12x een spies van gemaakt. Een beetje scherpe punt slijpen is wel een heel karwei als ik zijn geklaag hoor :P Die probeer ik volgende week uit.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Oh pas je wel op dat je alleen rvs gebruikt? Gewoon ijzer laat allerlei stoffen vrijkomen, het roest door zuren van het voedsel en er zit een walshuid op, die je niet in je voedsel wilt hebben...

Die vorken op zich zijn niet zo heel duur hoor.. en gebruikt kun je ze ook heel goed kopen, rvs is altijd weer goed schoon te maken en gaat eigenlijk niet af..

De foto hoort bij deze adv zag ik...
http://www.marktplaats.nl(...)iuKbx1HVqvLgCyx-wRpg
  † In Memoriam † zondag 21 juni 2015 @ 16:36:56 #70
230491 Zith
pls tip
pi_153720670
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2015 15:06 schreef Zolderkamer het volgende:

[..]

Oh pas je wel op dat je alleen rvs gebruikt? Gewoon ijzer laat allerlei stoffen vrijkomen, het roest door zuren van het voedsel en er zit een walshuid op, die je niet in je voedsel wilt hebben...

Die vorken op zich zijn niet zo heel duur hoor.. en gebruikt kun je ze ook heel goed kopen, rvs is altijd weer goed schoon te maken en gaat eigenlijk niet af..

De foto hoort bij deze adv zag ik...
http://www.marktplaats.nl(...)iuKbx1HVqvLgCyx-wRpg
Hmm, ik weet niet hoeveel zorgen ik me daarover hoef te maken aangezien ik ook altijd in gietijzer en plaatstalen pannen bak. Ik was van plan de walslaag weg te schuren met een stalen borstel op mijn boormachine en er voor de rest goed voor zorgen. Er zijn ook voldoende (giet)ijzeren spiezen en bbq plaaten op de markt.

Na verder zoeken - ' Mild steel ' spiezen zijn er ook volop - dit is wat we hebben geloof ik. Hier ook wat discussie erover: http://www.detailingworld(...)b30c6454f42&t=345134
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 21 juni 2015 @ 16:45:28 #71
374048 Zolderkamer
Niet in de kelder
pi_153720896
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2015 16:36 schreef Zith het volgende:

[..]

Hmm, ik weet niet hoeveel zorgen ik me daarover hoef te maken aangezien ik ook altijd in gietijzer en plaatstalen pannen bak. Ik was van plan de walslaag weg te schuren met een stalen borstel op mijn boormachine en er voor de rest goed voor zorgen. Er zijn ook voldoende (giet)ijzeren spiezen en bbq plaaten op de markt.

Na verder zoeken - ' Mild steel ' spiezen zijn er ook volop - dit is wat we hebben geloof ik. Hier ook wat discussie erover: http://www.detailingworld(...)b30c6454f42&t=345134
Er zijn ook 10001 legeringen van iedere ijzer/staalsoort.. en dan verschilt de kwaliteit ook nog, het kan idd wel, maar een peper vreet op den duur (duurt lang) door gewoon ijzer heen bijvoorbeeld..
Eigenlijk alles wat niet rvs is geeft altijd (meer of minder) af.. de rest moet je meestal voorzien van een olielaagje, kaal ijzer roest (oxideert in direct contact met zuurstof) binnen 2 uur.. (niet direct zichtbaar)
Maar ik heb ook geen idee verder over voedsel en ijzer hoor.. maar dit is wat ik van ijzer (niet) weet..
  † In Memoriam † zondag 21 juni 2015 @ 16:58:20 #72
230491 Zith
pls tip
pi_153721248
Klopt, en het zuurdere vlees wat de tandoor zo typisch maakt is ook anders dan bij normaal vlees grillen. Ach, het is maar ijzer :P Zodra ik kenmerken van ijzervergiftiging merk pas ik mijn strategie aan :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 21 juni 2015 @ 17:05:41 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_153721422
quote:
0s.gif Op zondag 21 juni 2015 16:58 schreef Zith het volgende:
Klopt, en het zuurdere vlees wat de tandoor zo typisch maakt is ook anders dan bij normaal vlees grillen. Ach, het is maar ijzer :P Zodra ik kenmerken van ijzervergiftiging merk pas ik mijn strategie aan :P
Dat is waar zolang het geen legering is, chroom en vanadiumverbindingen zijn nogal ongezond.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zondag 21 juni 2015 @ 17:28:40 #74
230491 Zith
pls tip
pi_153722068
quote:
1s.gif Op zondag 21 juni 2015 17:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat is waar zolang het geen legering is, chroom en vanadiumverbindingen zijn nogal ongezond.
Ja, las ook dat zink op 400 graden in een of ander giftig gas verandert dus dat houd ik er ook uit.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † zondag 21 juni 2015 @ 21:59:51 #75
230491 Zith
pls tip
pi_153730101
En getandoord nog vanavond (niet met de nieuwe spiezen). Ja, voor 1 persoon :') Je ziet op de foto (als je wat beter kijkt :P ) hoe de aardappel ook van boven beginnen te bakken.

I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')