Ik begreep uit een van de links die je zelf gepost had dat je de tandoor eerst goed moet droogstoken, dus beginnen met een heel klein vuurtje en dat een aantal dagen achter elkaar doen.. Zo'n apparaat moet eigenlijk helemaal geen vocht bevatten, want dan klapt het ongeglazuurde aardewerk door stoom etc. Hier staat eea uitgelegd:quote:Op zondag 14 juni 2015 21:18 schreef Zith het volgende:
[..]
Nee deze gedaan, gisteravond al : http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1660651/tandoori-chicken
Bij het schoonmaken zag ik dat er toch wel een scheurtje is in de onderste pot (waar de kolen liggen). Deze is geloof ik op dag 1 ontstaan want toen hoorde ik wat knallen toen het vuur aan ging.
[ afbeelding ]
Ik kijk het even aan en als het erger wordt dan haal ik wat vuurvaste lijm om het te bedekken.
Ook had ik nog wat tegeltjes liggen in de schuur en heb ik de tandoor wat bedekt. Op middellange termijn ga ik het vullen met een paar liter mortier en ga ik het afwerken met of 1) zo iets doen met op maat geslepen tegeltjes, 2) een paar kilo knikkers erop, 3) of de mortier mengen met nog meer vermiciliet om het meer isolerend te maken.
[ afbeelding ]
Ik kreeg de tip van een tandoor liefhebber om met zout water het naanbakgebied schoon te maken. Gedaan en dan komt er een mooi wittig laagje overheen. Toen maar weer gaan bakkenDe naans heb ik nu dikker gemaakt, nadat ze eruit gehaald zijn besmeerd met kruidboter. Allemaal zijn ze gelukt! Geen een viel eraf of brandde aan, het eraf halen was makkeljk (dankzij de zoutlaag).
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik weet hiervan, maar naar mijn idee hoeft dit allen voor nieuwe ovens met nieuw klei en/of gemetselde onderdelen. De terra cotta potten worden al in 1300 C ovens gebakken waardoor ze bij aankoop al hittebestendig moeten zijn. Waar ik natuurlijk geen gekening meer heb gehouden is dat bij te snel opwarmen er een groot verschil ontstaat in temperatuur onderin en langs de randen. Omdat de pot 1 geheel is kan het niet van onderen uitzetten terwijl de randen nog relatief koud zjin --- zonder dat er d.m.v. scheuren ruimte gemaakt wordt. Maar wie weet zit ik fout en zorgt het geleidelijk opwarmen de eerste keer voor een oppervlakte die 'geleerd heeft' om met de uitzetting om te gaan.quote:Op zondag 14 juni 2015 23:36 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik begreep uit een van de links die je zelf gepost had dat je de tandoor eerst goed moet droogstoken, dus beginnen met een heel klein vuurtje en dat een aantal dagen achter elkaar doen.. Zo'n apparaat moet eigenlijk helemaal geen vocht bevatten, want dan klapt het ongeglazuurde aardewerk door stoom etc. Hier staat eea uitgelegd:
Er zit een klemdeksel bijquote:Iets in mij zegt dat een tandoor niet van water houdt, dus ik zou hem onder een afdakje proberen te zetten...
Oh dat is wel ideaal. Wat kosten en wegen die dingen? Dat is haast een tandoor op zich.quote:Op maandag 15 juni 2015 11:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Is een buis van Chamotte niet een beter idee?
[ afbeelding ]
Deze leverancier levert ze in doorsnee van DN140 / DN160 / DN180 / DN200 / DN250 / DN300 / DN350 / DN400
www.schamotte-shop.de verkoopt ze, de prijs voor een 150*300 is 13,99 ex verzenden. Dat is natuurlijk te klein, maar de grotere staan niet in de webshop, dat zou je na moeten vragenquote:Op maandag 15 juni 2015 11:13 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Oh dat is wel ideaal. Wat kosten en wegen die dingen? Dat is haast een tandoor op zich.
Dat is wel ideaal. En met een kilo of acht ook een mooi gewicht, zeker als je er nog korrels omheen stort.quote:Op maandag 15 juni 2015 11:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
www.schamotte-shop.de verkoopt ze, de prijs voor een 150*300 is 13,99 ex verzenden. Dat is natuurlijk te klein, maar de grotere staan niet in de webshop, dat zou je na moeten vragen
Dat is zeker een beter ideequote:Op maandag 15 juni 2015 11:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Is een buis van Chamotte niet een beter idee?
[ afbeelding ]
Deze leverancier levert ze in doorsnee van DN140 / DN150/ DN160 / DN180 / DN200 / DN250 / DN300 / DN350 / DN400
K denk niet dat die kit 800 graden kan hebben.... Ik zou hem laten zitten, of pakken met een keramiek.quote:Op maandag 15 juni 2015 12:11 schreef Zith het volgende:
Maar even praktisch,
[ afbeelding ]
+
[ afbeelding ]
http://www.haardmateriale(...)am-spuitpatroon.html
is een goede oplossing?
De bbq kit die ik gebruik kan tot 1500 graden, en dat is gewoon standaard DIY spul.quote:Op maandag 15 juni 2015 18:44 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
K denk niet dat die kit 800 graden kan hebben.... Ik zou hem laten zitten, of pakken met een keramiek.
Maar het blijft een tof apparaat!
En oja, die bloempotten zijn wel gebakken natuurlijk, maar het probleem is meer dat ze vocht opnemen. Door de stoomvorming en snelle uitzetting kun je barsten krijgen. Zolang het allemaal niet kapot is zou ik het ekker even laten zitten
quote:
Sorry, in het engels zeggen ze mortar dus had het zo vertaaldquote:Op zondag 21 juni 2015 14:53 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]![]()
Ik dacht altijd dat er iets van een aanjager onder een tandoor zat... maar wind is ook al genoeg blijkbaar..
Met mortier bedoel je vast mortel..?Anders word het zo'n klapstuk...
![]()
Ja maar die dingen kosten 80eur per spies ofzo... tenminste op de plekken waar ik ze kan vinden.quote:Voor de spies, zijn er van dit soort haken waarmee je de boel vast kan houden..
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Maar een vleeshaak aan een spies overdwars kan ook...
Oh pas je wel op dat je alleen rvs gebruikt? Gewoon ijzer laat allerlei stoffen vrijkomen, het roest door zuren van het voedsel en er zit een walshuid op, die je niet in je voedsel wilt hebben...quote:Op zondag 21 juni 2015 15:00 schreef Zith het volgende:
[..]
Sorry, in het engels zeggen ze mortar dus had het zo vertaald
[..]
Ja maar die dingen kosten 80eur per spies ofzo... tenminste op de plekken waar ik ze kan vinden.
https://www.brinzy.nl/keu(...)4&s2m_product_id=937
Dikkere spiezen schijnen ook te helpen (tandoorspiezen zijn veel dikker dan bbq spiezen).
Een vriend (met dezelfde soort tandoor) had 4 meter staal gekocht, 5mm doorsnede en daar 12x een spies van gemaakt. Een beetje scherpe punt slijpen is wel een heel karwei als ik zijn geklaag hoorDie probeer ik volgende week uit.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Hmm, ik weet niet hoeveel zorgen ik me daarover hoef te maken aangezien ik ook altijd in gietijzer en plaatstalen pannen bak. Ik was van plan de walslaag weg te schuren met een stalen borstel op mijn boormachine en er voor de rest goed voor zorgen. Er zijn ook voldoende (giet)ijzeren spiezen en bbq plaaten op de markt.quote:Op zondag 21 juni 2015 15:06 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Oh pas je wel op dat je alleen rvs gebruikt? Gewoon ijzer laat allerlei stoffen vrijkomen, het roest door zuren van het voedsel en er zit een walshuid op, die je niet in je voedsel wilt hebben...
Die vorken op zich zijn niet zo heel duur hoor.. en gebruikt kun je ze ook heel goed kopen, rvs is altijd weer goed schoon te maken en gaat eigenlijk niet af..
De foto hoort bij deze adv zag ik...
http://www.marktplaats.nl(...)iuKbx1HVqvLgCyx-wRpg
Er zijn ook 10001 legeringen van iedere ijzer/staalsoort.. en dan verschilt de kwaliteit ook nog, het kan idd wel, maar een peper vreet op den duur (duurt lang) door gewoon ijzer heen bijvoorbeeld..quote:Op zondag 21 juni 2015 16:36 schreef Zith het volgende:
[..]
Hmm, ik weet niet hoeveel zorgen ik me daarover hoef te maken aangezien ik ook altijd in gietijzer en plaatstalen pannen bak. Ik was van plan de walslaag weg te schuren met een stalen borstel op mijn boormachine en er voor de rest goed voor zorgen. Er zijn ook voldoende (giet)ijzeren spiezen en bbq plaaten op de markt.
Na verder zoeken - ' Mild steel ' spiezen zijn er ook volop - dit is wat we hebben geloof ik. Hier ook wat discussie erover: http://www.detailingworld(...)b30c6454f42&t=345134
Dat is waar zolang het geen legering is, chroom en vanadiumverbindingen zijn nogal ongezond.quote:Op zondag 21 juni 2015 16:58 schreef Zith het volgende:
Klopt, en het zuurdere vlees wat de tandoor zo typisch maakt is ook anders dan bij normaal vlees grillen. Ach, het is maar ijzerZodra ik kenmerken van ijzervergiftiging merk pas ik mijn strategie aan
Ja, las ook dat zink op 400 graden in een of ander giftig gas verandert dus dat houd ik er ook uit.quote:Op zondag 21 juni 2015 17:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is waar zolang het geen legering is, chroom en vanadiumverbindingen zijn nogal ongezond.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |