minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 11:17 |
![]() Het is eind tweeduizendveertien en dat zorgt dat we voorzichtig kunnen gaan uitkijken naar wat voor velen onder ons 't CUL-hoogtepunt van het jaar is: het kerstdiner! Vorig jaar was het een groot succes: dit topic kan dienstdoen als supportgroep voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het samenstellen van een menu, het beoordelen van een recept en verder leent het topic zich wonderwel voor het met elkaar delen van (foto's van) uitprobeersels en het elkaar steunen bij pre-kerstdinerstress. Vorig jaar kletsen we vier topics vol in de reeks: - Kerstdiner 2013! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic - Kerstdiner 2013! deel 2 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic - Kerstdiner 2013! deel 3 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic - Kerstdiner 2013! deel 4 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic Succesrecepten van vorig jaar: (door meerdere mensen hier gemaakt) - Spiced & sugared cranberries: ![]() - Het lekkerste soepje van de wereld: ![]() (Meer suggesties welkom!) Enkele foto's van CUL-kerstgerechten uit 2013:
| |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 11:18 |
(Kan een modje er even een reeks van maken?) | |
Lonaa | vrijdag 21 november 2014 @ 11:23 |
Jup! Dan moet ik alleen of drank in m'n tartare gooien, of een andere amuse bedenken. ![]() Ik twijfel gewoon nog even verder. Sommige dingen weet ik al wel zeker, dat scheelt. ![]() | |
Coelho | vrijdag 21 november 2014 @ 11:23 |
Ik heb al een paar keer hert teruggelezen als hoofdgerecht. Wat ik ontzettend kan aanraden is Wellington van hertenrugfilet met gekonfijte groenten.![]() Ik heb deze volgens recept op de Big Green Egg gemaakt maar het is uiteraard ook gewoon mogelijk uit de oven. | |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 11:24 |
Reductie van portwijn smaakt anders fantastisch met hert, (en bos/blauwebessen! ![]() | |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 11:25 |
Hee, dat lijkt eerder een laag van brooddeeg (brioche?) dan een laag van bladerdeeg, klopt dat? | |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 11:26 |
O en Lonaa, als je een 'verborgen zuiperds'-tema aanhoudt zou je ook kunnen denken aan een beetje risotto als tussengerecht. En dan in de risotto champagne gebruiken in plaats van witte wijn! ![]() | |
miss_sly | vrijdag 21 november 2014 @ 11:27 |
O, ik ga dit jaar ook een kerstdiner maken, samen met mijn neefje van 10. Hij houdt ontzettend van koken, dus wij gaan iets maken. Het is voor 10 personen, waarvan 4 kinderen. Een aantal dingen moet vooraf bereid kunnen worden en we gaan het een beetje verdelen tussen hem (en zijn moeders) en mij ![]() | |
Coelho | vrijdag 21 november 2014 @ 11:29 |
bloem, melk, gist, suiker, zout, eieren en boter. Dus ja, eerder brood(achtig) dan bladerdeeg. | |
Selestha | vrijdag 21 november 2014 @ 11:42 |
Ik blijk dit jaar met kerst niets te koken, dus dan is plannen wel makkelijk ![]() Denk wel dat ik toch iets lekkers voor mezelf ga maken op kerstavond ![]() Maar aangezien ik alleen ben, wordt dat dan niet superuitgebreid. Maar eens denken. Misschien ook wel leuk om iets van kersttruffels of fudge ofzo te maken om cadeau te doen aan familie ![]() | |
Lonaa | vrijdag 21 november 2014 @ 11:46 |
Ooh, dat is een goed idee! ![]() | |
Coelho | vrijdag 21 november 2014 @ 11:50 |
Probeer er dan ook eens wat boerenjongens doorheen te doen ![]() | |
Lonaa | vrijdag 21 november 2014 @ 11:52 |
Die lust m'n moeder niet, te veel drank smaak. Saillant detail: mijn moeder drinkt niet, dat maakt het nog meer een uitdaging om wel iedere gang drank te gebruiken. | |
Lot_1 | vrijdag 21 november 2014 @ 13:05 |
Welke groenten passen er goed bij lamsrack (knoflook/rozemarijn/rode wijnsaus)? Ik serveer er sowieso al zoete aardappel bij. | |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 13:16 |
Kikkererwten! ![]() Bijvoorbeeld: Middle Eastern Spiced Chickpeas: ![]() Met boerenkool en tahini: ![]() Harissa Parsley Chickpeas: ![]() [ Bericht 9% gewijzigd door minilot op 21-11-2014 13:27:13 ] | |
Bleie | vrijdag 21 november 2014 @ 13:38 |
Ik heb ook weleens risotto met wodka gemaakt. Was ook lekker. | |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 13:41 |
Pasta alla vodka, ook heel lekker! ![]() Maar niet zo kerstig ![]() | |
Coelho | vrijdag 21 november 2014 @ 13:44 |
![]() | |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 13:53 |
Zoete aardappel én dan nog wortel en mango - lekker, maar wordt dat niet erg zoet? | |
Lot_1 | vrijdag 21 november 2014 @ 14:51 |
Lekkere opties! Wel niet zo klassiek.. moet er nog even over nadenken. Misschien is een uitstapje ook wel leuk ![]() Later vanmiddag maak ik nog een verslagje over het maken van de kaneelsiroopkaviaar! Met pics ![]() | |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 15:04 |
Ooo, spannend! Ik heb zelf nog geen perfecte bolletjes kunnen krijgen, maar zelfs de kiezelsteenvormige blobjes zijn al erg leuk ![]() | |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 15:09 |
Indien wat klassieker smaken geroosterde spruitjes er vast ook goed bij! Een klein beetje bitter en zoutig naast de zoete aardappel contrasteert denk ik wel fijn. Ook qua textuur iets heel anders dan de zachte aardappel. Zoiets dus: http://theveganroad.com/recipes/caramelized-brussels-sprouts/ http://www.partial-ingredients.com/archives/3040 http://www.heatherlikesfood.com/brussel-spouts/ | |
Lot_1 | vrijdag 21 november 2014 @ 17:45 |
Zelfs dat is niet gelukt, bij mij is het een soort kikkerdril ![]() In het begin ging het niet goed, de siroop was nog veel te vloeibaar en het spuitflesje had een veel te grote opening dus er kwamen niet bepaald druppeltjes uit: Later lukte het druppelen wel, de vloeistof was een stuk dikker geworden. Ik heb het zo'n half uur in de koelkast laten staan, en toen ik het zeefde was het dit ![]() Wel een grappige structuur maar echt mooi ziet het er niet uit ![]() Ik dacht dat het misschien kwam omdat de siroop zo plakkerig was? Of heb ik te weinig gelatine gebruikt? Ik had blaadjes gelatine, dus het omrekenen was lastig. Ik weet niet of ik zin heb om dit nog een keer te proberen. Misschien giet ik wel gewoon wat kaneelsiroop over het opgeklopte eiwit, dat ziet er ook wel mooi uit ![]() | |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 17:47 |
Dat de siroop heel vloeibaar is, is op zich geen probleem, maar je olie moet wel echt ijs- en ijskoud zijn. Was -ie dat? | |
Lot_1 | vrijdag 21 november 2014 @ 17:47 |
Spruitjes! Dat is wel een goede ![]() | |
Lot_1 | vrijdag 21 november 2014 @ 17:47 |
ijskoud als in koelkastkoud? Of vriezerkoud? Ik heb 't een nachtje in de koelkast gehad.. | |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 17:49 |
Nachtje in de koelkast was bij mij voldoende, maar mijn koelkast staat wel flink koud.. Anders inderdaad te weinig gelatine, ik gebruikte zelf zakjes met poeder, dus ik had het omrekenprobleem niet... Hoeveel velletjes had je gebruikt? Kijkend naar het receot zou ik zeggen: drie. Zo uit mijn hoofd. Omrekentabelltjes zijn online wel te vinden. ![]() Maar goed, ik kom dus ook nog steeds niet verder dan deze blobjes van mij: ![]() ..geen bolletjes dus. | |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 17:53 |
(Ik gebruik overigens wel een pipetje om mee te druppelen) | |
Aventura | vrijdag 21 november 2014 @ 18:04 |
Ik doe ook mee, ga voor het eerst een kerstdiner maken voor meer dan 2 personen ![]() | |
motorbloempje | vrijdag 21 november 2014 @ 18:07 |
Gastreeks, maar geen kerstdiner dit jaar, wrsch wel oudejaarsdiner, dus dat telt ook een beetje, vind ik ![]() | |
minilot | vrijdag 21 november 2014 @ 18:17 |
Thanks Mootje! ![]() Weet je al wat je gaat maken met Oud&Nieuw? | |
SV-tje | vrijdag 21 november 2014 @ 20:53 |
Ik lees net pas het vorige topic en wil toch ook nog iets toevoegen. Ik ben zelf een vlees en visliefhebber maar je menu zoals je het nu aangeeft lijkt me vrij heftig. Hert, lam en eend zijn alledrie vrij uitgesproken smaken, ben je niet bang dat de een de ander overheerst? | |
Lonaa | vrijdag 21 november 2014 @ 21:51 |
Ik ga ze ook niet meer alle 3 doen. ![]() | |
Lot_1 | zaterdag 22 november 2014 @ 13:47 |
Voilá, mijn appelsneeuw is klaar: en de koekjes erbij: Ik vind het heerlijk! Maar dit is een klein drinkglas en dat is wel echt teveel, ik denk dat je er snel misselijk van wordt. Dus ik moet maar even opzoek naar wat kleinere mooie glaasjes. De kaneelsiroop is er ook erg lekker bij, en eigenlijk vind ik het wel mooi staan zo. De kaviaar is van de baan ![]() | |
essnhills | zaterdag 22 november 2014 @ 21:07 |
Ik post hier ook dingen voor Sinterklaas, dus Oud & Nieuw hierheen smokkelen mag dan ook toch? ![]() | |
essnhills | zaterdag 22 november 2014 @ 21:11 |
Bij ikea hebben ze ook kleinere glazen, verpakking van 6 voor 50 cent. Ik ga die gebruiken voor de kruidnoten-tiramisu. ![]() | |
_Liek | zaterdag 22 november 2014 @ 22:02 |
Ziet er wel lekker uit! Hoe heb je ze nu gemaakt dan? Ik heb t laatst deze gemaakt voor een triffle.. http://instagram.com/p/nPv8LRgusX/?modal=true ![]() | |
Lot_1 | zondag 23 november 2014 @ 00:24 |
![]() Essnhills: bedankt voor de tip, de ikea is dichtbij dus daar kan ik wel even langswippen ![]() | |
_Liek | zondag 23 november 2014 @ 09:38 |
Dank je! Enne Xenos wil ook wel eens leuke glaasjes hebben ![]() | |
Selestha | zondag 23 november 2014 @ 20:23 |
Ik wil ook appelsneeuw gaan maken, want ik ben opeens gevraagd voor het nagerecht en het mag niet te zwaar zijn ivm de dieetwensen van de familie. Kan iemand mij het recept linken alsjeblieft? ![]() | |
Spanky78 | zondag 23 november 2014 @ 22:48 |
Ik ga lekker niets doen. Geen drie dagen ploeteren in de keuken, niet 5 keer naar specifieke winkels voor ingredienten. Geen vuile keuken, geen gezeik va vrouw en kinderen of ik nog even 'gezellig' kom doen. Kortom: ik ga lekker bij mijn ouders eten... en de andere dag bij anderen. Heerlijk. Lekker beetje eten zuipen, niet koken. (en dat na jaren waarin ik bovenstaand ewel heb gedaan, inclusief 4 maanden vooraf plumpudding/christmas pudding ) | |
minilot | zondag 23 november 2014 @ 23:33 |
Dit is 'm: http://scandifoodie.blogs(...)-apple-snow.html?m=1 ..vooral lekker met zelfgemaakte appelmoes ![]() | |
AMAR420 | maandag 24 november 2014 @ 01:14 |
![]() | |
Selestha | maandag 24 november 2014 @ 06:40 |
Klinkt precies als wat ik nodig heb, dankjewel! ![]() | |
Aventura | maandag 24 november 2014 @ 09:12 |
Ik had gegoogeld op appelsneeuw en kwam erachter dat het veel lijkt op haagse bluf, qua bereiden. De appelmoes is dan bessensap. Dit maakte mijn oma altijd. Ze gaf dat met wat zelfgemaakte vla. Ook heerlijk. | |
roos85 | maandag 24 november 2014 @ 11:17 |
Vandaag de soep der soepen maken. Een vraagje over de gedroogde shiitake, moet ik die eerst wellen of gaan ze gedroogd in de soep? | |
minilot | maandag 24 november 2014 @ 12:27 |
Gaan er gedroogd in volgens het recept, maar ik week en spoel ze altijd eerst even goed af met warm water, in verband met gruis/zand en ze worden zo al wat zachter. ![]() | |
Lonaa | maandag 24 november 2014 @ 14:27 |
Als voor of tussengerecht ga ik zelf kippenleverpate maken. Ik wil daar iets van cranberry's bij doen, dus niet er doorheen. Plakje vers brood, flinke lik pate. En dan? Een saus van cranberry's maken? Of een jelly? Iemand een grandioos idee? Edit: of andere opmaak ideeën? [ Bericht 8% gewijzigd door Lonaa op 24-11-2014 14:35:53 ] | |
Tufkam | maandag 24 november 2014 @ 16:13 |
Weet niet hoe je de paté wilt serveren, maar wat dacht je van in jelly/aspic (van cranberries) | |
Soohr | maandag 24 november 2014 @ 23:22 |
Ik kijk dit jaar eens wat er in Oostenrijk te krijgen is en neem voor de zekerheid een braadpan en koekenpan mee om in ieder geval 2 goede pannen te hebben voor op de 2pits electra voorziening in het gehuurde appartementje. | |
Lonaa | maandag 24 november 2014 @ 23:24 |
Hmm. Even over na gedacht maar nee. Ik ga voor gewoon vers (gegrild) brood in mooie plakken, hele zachte, gladde pate en een cranberrysaus met nog wat structuur. ![]() | |
Bleie | dinsdag 25 november 2014 @ 11:02 |
Na veel heen-en-weergepraat is in elk geval eindelijk duidelijk met wie we de kerstdagen vieren, en wat ik allemaal ga koken. Het is wat meer dan ik eerst dacht. ![]() Kerstavond: toetje voor 7 volwassenen + 6 kinderen. Voorlopig idee: sterren van vanille-ijs, bolletje chocolademousse en een mini-wafel. Ik twijfel nog over iets van fruit erbij. Wel lekker, maar dan wordt het wel erg veel, misschien. Eerste Kerstdag: diner voor 4 volwassenen en 2 kinderen. Voorlopig idee: Vooraf: salade met eendenborstfilet (iets anders voor de kinderen) Hoofd: konijnenbout met rode kool, appelmoes en aardappelgratin Toe: nog geen idee Tweede Kerstdag: diner voor 3 (of 4?) volwassenen en 2 kinderen. Voorlopig idee: Vooraf: 'iets' met coquilles Hoofd: geen idee nog... Toe: ook nog geen idee Ik heb nog wel wat brainstormen te doen dus. Heeft iemand wellicht een lekker recept voor dat konijn? | |
Noordsestern | woensdag 26 november 2014 @ 22:32 |
Ik meld me ook maar eens. Ga voor het eerst voor meerdere mensen koken. Nagerecht had ik gedacht 1 dag van te voren te maken. Hoofdgerecht wordt denk ik beenham en aardappelgratin. Kan beide mooi in de oven. Hoef ik alleen nog een groente bijgerecht te maken. En een voorgerecht. Tussendoor nog een scroppino. En afsluiten met een Irish coffee. En als ze dan niet vol zijn, weet ik het ook niet meer ![]() | |
Noordsestern | woensdag 26 november 2014 @ 23:06 |
En een potentieel dessert gevonden, whiskey taart, binnenkort een test run. ![]() http://www.goddelijkehuis(...)moncello-of-whiskey/ | |
GekkePoes | woensdag 26 november 2014 @ 23:23 |
romige mousse 2 dl marscapone 2 dl slagroom 1 eetlepel suiker en een zakje vanille suiker, hier kan je zowat elk smaakje toevoegen die je wilt. ( bij vloeistoffen niet meer dan een klein borrelglas anders word ie niet zo stevig meer) alles in 1 keer bij elkaar doen, dan eerst op trage snelheid mixen, en dan op de hoge stand, tot het een dikke romige mousse is. (suiker erbij als je het zoeter wilt kan altijd) Doe dit op een plakje cake of lange vingers die je hebt gedrenkt in likeur , en of kofffie. Je kan ook cacao door de mousse doen, en dan de mousse gebruiken tussen dunne plakjes cake. en dan met rood fruit serveren ![]() ontelbaar veel mogelijkheden. | |
Noordsestern | donderdag 27 november 2014 @ 08:56 |
Handige tip, ben gek op mousse maar komt niet door de keuring omdat veel mousse rauw ei bevat (sommigen in de familie zijn nogal bevattelijk voor voedselvergiftiging) | |
roos85 | donderdag 27 november 2014 @ 13:43 |
De soep der soepen ![]() Laten jullie alle ingrediënten erin of serveren jullie hem als bouillon? Had nu het laatste gedaan.. | |
MutedFaith | donderdag 27 november 2014 @ 14:01 |
Ik heb de laatste keren alle ingrediënten erin gelaten. Waarschijnlijk ga ik volgende kerst wel voor serveren als bouillon. | |
Molo | donderdag 27 november 2014 @ 19:23 |
Bij AH XL en winkels als de Makro kun je rond de kersttijd gepasteuriseerd eigeel, eiwit en heel ei kopen | |
GekkePoes | donderdag 27 november 2014 @ 20:40 |
Het hele jaar door trouwens bij de Makro. | |
GekkePoes | donderdag 27 november 2014 @ 20:43 |
Ik laat van elk ingredient een klein beetje over, die ik in hele kleine blokjjes snij. ik maak de bouillon en schep dan na 16 uur trekken van boven af het heldere goud uit de pan, in een nieuw schoon pannetje. de heel klein gesneden groentjes in de soepkommen, en daar de hete boillon over gieten. Het troebele residu wat ik dan door een puntzeef heen druk maak ik de jus en gebonden sausjes mee. | |
Noordsestern | donderdag 27 november 2014 @ 20:48 |
Okay, dat wist ik niet ![]() | |
Molo | vrijdag 28 november 2014 @ 05:57 |
Ja klopt, ik schreef het beetje wazig op ![]() | |
Broodjekipkorn | vrijdag 28 november 2014 @ 12:23 |
Dit jaar ga ik ook voor het eerst een diner maken. Ik heb echt nog geen idee, dus nog flink brainstormen. Qua nagerecht wil ik wel sowieso crème brulee maken, omdat eigenlijk iedereen in onze familie dat wel lekker vind. Ik ga dit topic even bijhouden voor tips en ideeën! | |
miss_dynastie | vrijdag 28 november 2014 @ 13:03 |
Heb je toevallig een receptje? Of is het gewoon standaard tiramisu met kruidnoten i.p.v. lange vingers? | |
Noordsestern | vrijdag 28 november 2014 @ 13:10 |
Misschien ook nog de amaretto vervangen voor speculaas likeur? ![]() | |
Noordsestern | vrijdag 28 november 2014 @ 17:31 |
Vandaag geprobeerd leuke chocolade versiersels te maken, voor op mijn taart. Na een paar keer klooien was dit het resultaat, niet slecht al zeg ik het zelf. Even de lelijke druppels eraf en klaar. (al is de foto helaas niet van AllerHande kwaliteit) ![]() ![]() | |
Noordsestern | zaterdag 29 november 2014 @ 11:40 |
Ik heb nu een recept gevonden waar een hele, gekookte beenham in moet. Weet iemand of ik die zo bij de super kan krijgen? Of moet je daarvoor naar de sligro? Of kan je een beenham zelf koken? Edit: Ja dus http://www.ah.nl/kookschr(...)408079&userid=209401 [ Bericht 21% gewijzigd door Noordsestern op 29-11-2014 11:52:05 ] | |
Lonaa | zaterdag 29 november 2014 @ 11:59 |
Er zijn supermarkten (zoals de Emte) die gegaarde beenhammen verkopen. De rest van de supermarkten verkoopt ook beenhammen, maar dan rauw. ![]() | |
Zo-is-dat | zaterdag 29 november 2014 @ 12:11 |
Gisteren een nieuw kookboek besteld en daaruit ga ik t hoofdgerecht voor 20 personen maken: pasteien en patés van Stéphane reynaud. Een met vlees, een met vis en een met groenten, voor ieder wat wils en goed voor te bereiden! Nu alleen nog bedenken wat ik er bij ga maken en natuurlijk t boek ff afwachten welke recepten het precies worden ![]() | |
Noordsestern | zaterdag 29 november 2014 @ 12:34 |
Okay, dank je ![]() | |
Noordsestern | zaterdag 29 november 2014 @ 12:34 |
Ambitieus! ![]() | |
Noordsestern | zaterdag 29 november 2014 @ 13:09 |
Wil deze eens proberen, schijnt dat ie lekker is. ![]() Maar snap de tekst in het recept niet helemaal Preheat a 4 quart pot over medium heat. Mix the cornstarch into the broth and set aside (this is easiest if you just mix it into about a cup of broth, then pour the rest of the broth in.) Bedoelen ze nou een pannetje met driekwart liter water? Of een Amerikaanse eenheid?? En dan moet je vervolgens het maiszetmeel door dat pannetje water gooien? Of doe je een beetje warm water apart en mix je daar de maiszetmeel doorheen, en doe je dat vervolgens in de pan? Wie weet? | |
roos85 | zaterdag 29 november 2014 @ 14:02 |
Dat is een soort pan ![]() Er gaat bijna een liter water in (960 ml). Ik heb eerst een liter water gekookt, dat in een maatbeker gedaan om vervolgens de benodigde hoeveelheid bouillon in een pan te doen. Daaruit een cup (heb van die maatbekers) bouillon uit de pan gevist en daarin de maizena in opgelost en daarna bij de rest van het bouillon gedaan. | |
minilot | zaterdag 29 november 2014 @ 14:17 |
Dit ja. ![]() Was het al veel omslachtiger aan het typen, maar je was me al voor ![]() | |
minilot | zaterdag 29 november 2014 @ 14:17 |
Dat is erg gaaf! Hou ons op de hoogte! | |
minilot | zaterdag 29 november 2014 @ 14:19 |
Niet slecht! ![]() O, en wat betreft je toetje: hou er wel rekening mee dat een taart met een bodem die uit gemalen noten bestaat wel erg machtig is. Niettemin vast wel lekker! ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 29-11-2014 18:54:52 ] | |
Noordsestern | zaterdag 29 november 2014 @ 18:53 |
Okay, dankjewel. En als de bouillon en het zetmeel gemengd zijn doe je het bij het water. Duidelijk. | |
Noordsestern | zaterdag 29 november 2014 @ 18:54 |
Ik ga niet die notentaart maken, maar de whiskeytaart. Zal jullie op de hoogte houden ![]() | |
essnhills | zaterdag 29 november 2014 @ 21:12 |
Ik ga deze maken: http://www.laurasbakery.nl/snelle-tiramisu/ Geen rauw ei en geen alcohol (ivm kindertjes etc. ![]() Dus inderdaad alleen de lange vingers vervangen door kruidnoten. Al ga ik nog wel van chocola stafjes van Sinterklaas maken en die erin steken ![]() | |
Noordsestern | zaterdag 29 november 2014 @ 21:20 |
Lekker ![]() | |
essnhills | zaterdag 29 november 2014 @ 21:22 |
Ja ![]() ![]() ![]() | |
Noordsestern | zaterdag 29 november 2014 @ 21:29 |
Zonet mijn eigen toetje getest. Helaas een beetje verbrand aan de buitenkant, maar ruikt wel heerlijk. Volgende keer wat korter in de oven. ![]() | |
essnhills | zaterdag 29 november 2014 @ 21:38 |
Ziet er lekker uit ![]() ![]() Wat is het precies?
| |
Myraela | zaterdag 29 november 2014 @ 23:17 |
Zou eens proberen om er een soort bloem van te maken in plaats van rondjes. Denk dat dat nog net wat strakker staat. ![]() | |
roos85 | zondag 30 november 2014 @ 10:02 |
In het gekookte water heb ik eerst bouillonblokjes opgelost ![]() | |
Noordsestern | zondag 30 november 2014 @ 11:21 |
Deze (onderste recept) | |
Noordsestern | zondag 30 november 2014 @ 11:23 |
Ah, en daar pak je dan weer een kopje van, en dan mixen. | |
Noordsestern | zondag 30 november 2014 @ 11:24 |
Heb het nu met witte choco geprobeerd, geen succes. Toen maar met een sjabloon een soort strooisel geprobeerd. Zal in de super mijn ogen open houden voor andere versier suggesties. | |
roos85 | zondag 30 november 2014 @ 11:39 |
Ja ![]() | |
Noordsestern | zondag 30 november 2014 @ 11:41 |
Okay, dank ![]() | |
Molo | zondag 30 november 2014 @ 12:13 |
Chocolade minder warm maken of meer laten afkoelen voor je een vorm gaat maken. En op bakpapier doen, daar hecht het niet op | |
GekkePoes | zondag 30 november 2014 @ 14:11 |
Chocolade schaafsel voor garneringen kan je doen met de kaasschaaf, direct van de zijkant van de reep af. (let op je vingers) | |
Noordsestern | zondag 30 november 2014 @ 17:25 |
Dank voor de tip ![]() | |
Noordsestern | zondag 30 november 2014 @ 17:25 |
Hammetje zit nu in de oven. Die geur ![]() | |
Noordsestern | zondag 30 november 2014 @ 17:28 |
En geprobeerd. Een beetje te droog. En hij bleef plakken aan de ... smaak was prima. Volgende keer minder lang in de oven, meer whiskey eroverheen. Ook de springvorm een beetje in smeren met boter. En geen ingevroren frambozen als garnering. In het beslag zijn ze wel heerlijk ![]() | |
MaximumRush | zondag 30 november 2014 @ 17:40 |
Ik heb een vraag. Dit jaar heb ik samen met mijn vriendin besloten het kerstdiner op ons te nemen en gaan we koken voor 11 man. We kunnen allebei wel koken, maar zijn natuurlijk geen amateur kok oid. Nu hadden we voor het hoofdgerecht een recept gevonden voor reerugfilet. Na een beetje googlen kwam ik er achter dat je zo'n 100 euro per kilo hiervoor betaalt. Nu maakt de prijs niet zoveel uit, maar ik zou het heel erg zonde vinden om door onkunde zo'n duur stuk vlees te verpesten. Wat denken jullie? Iets anders kiezen of gewoon proberen? | |
Purdey | zondag 30 november 2014 @ 19:50 |
Welke bedoel je hiermee? | |
Molo | zondag 30 november 2014 @ 19:52 |
De soep der soepen denk ik | |
miss_dynastie | zondag 30 november 2014 @ 21:02 |
Thnx allebei! Ik ga wel voor de alcohol, hier eten er geen kinderen van mee, dus dat scheelt weer ![]() | |
summer2bird | zondag 30 november 2014 @ 21:15 |
Kan iemand mij hiermee helpen, ik wil iets lekkers voor het kerstdiner bij mijn ouders meenemen, maar ik kan niet goed koken, kan geen alcohol gebruiken, het moet makkelijk mee te nemen zijn en wellicht goed te bewaren zijn zodat ik het al een tijdje van tevoren kan maken. Maar ik kom er maar niet uit wat ik maken kan. Ik heb echt alleen maar basic keuken dingen, een oven, 4 inductieplaten, wat pannen en een keukenmes en een mixer. ![]() ![]() Verder de basic stuff maar niks bijzonders. Iemand die een duidelijk en leuk en makkelijk recept weet? | |
miss_dynastie | zondag 30 november 2014 @ 21:18 |
Heb je het überhaupt weleens gegeten, vind je het lekker? Ikzelf zou voor iets anders kiezen, maar he, als je het leuk vindt... | |
MutedFaith | maandag 1 december 2014 @ 10:28 |
De Soep der Soepen inderdaad. | |
Noordsestern | maandag 1 december 2014 @ 12:33 |
Mét tic is ie wel lekkerder ![]() | |
roos85 | maandag 1 december 2014 @ 12:41 |
En, gelukt? | |
Noordsestern | maandag 1 december 2014 @ 12:50 |
Dit toetje is simpel, maar wel lekker http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R260800/romige-koffievla Gewoon in een tupperware bak doen, wel kijken of alles dicht zit. Of ter plekke maken, het is zo gepiept. En deze http://www.wtf.nl/food/22570/yes-kaasstengels-met-bacon.html | |
Noordsestern | maandag 1 december 2014 @ 12:52 |
Ja hoor. Hammetje was ook heerlijk. Alleen iets minder mosterd de volgende keer ![]() DSDS (de soep der soepen) ga ik volgende week maken. Vriend weet nog van niks, hoop dat ik hem zo kan overtuigen deze te doen als voorgerecht ![]() | |
Den_Haag | maandag 1 december 2014 @ 15:05 |
Slechts twee dingen staan vast voor de kerstdagen. Een lamsbout op de BBQ en pate en croute | |
summer2bird | maandag 1 december 2014 @ 15:09 |
Dankje! Ik ga sowieso wat dingen uitproberen om in de sfeer te komen. Morgen ga ik spullen voor dit halen: http://www.ah.nl/allerhan(...)neerde-oesterzwammen Gemarineerde oesterzwammen op stokbrood ![]() | |
Lonaa | maandag 1 december 2014 @ 15:18 |
Ik kan wel wat input gebruiken! Met kerst ga ik erg uitgebreid koken voor 4 personen. In iedere gang moet iets van drank gebruikt worden voor het thema. Dat hoeft niet als danig herkenbaar te zijn, gezien m'n moeder niet drinkt en m'n vader moet rijden. ![]() Alle gangen moeten visueel een plaatje worden. Dus dit jaar geen grote schalen op tafel en opscheppen, maar mooi opgemaakte bordjes. Wat ik nog zoek, een amuse, eventueel een warm tussengerecht en bijgerechten bij het hoofdgerecht. Dit heb ik al: Kippenleverpate met cranberrysaus en vers brood (Hier gaat een scheutje Calvados in) Gravlax met biet op een zoet aardappelpannekoekje met kwartelei, zure room met dille en bieslook (Er gaat een beetje wodka in de 'cure' van de gravlax) paddestoelensoep met bladerdeegspekspiraal (Er gaat sherry in de soep. ![]() Eendenborst, pommes anna, sinaasappelpoeder, een port saus? groente? Kaasjes met bier en dadel (minimaal 1 van de kaasjes zal bier bevatten) Stoofpeer met mascarpone en stukje 'candied orangepeel' (Stoofperen gaan in rode wijn) Schaakmatkoekje en koffie (beetje baileys in de chocoladevakjes van het koekje) Dus, een amuse met een beetje drank. Liefst een drank die verder nog niet gebruikt wordt. Warm tussengerecht is leuk, maar optioneel. Dan, het hoofdgerecht. pp ongeveer 100 gram eendenborst. Ik wil er individuele porties pommes anna bij maken. Ik heb er over nagedacht de helft van de aardappels te vervagen door pastinaak, maar dan wil ik graag nog wel extra groente. Sinaasappalpoeder is een detail bij de opmaak, en geeft natuurlijk ook smaak. Ik wil er graag een portsaus (met sinaasappel) bij maken. Ik had ook al zitten denken aan geen pastinaak, maar een kwart knolletje venkel. Of, vri jstandaard, witlof, maar ik weet het niet zo goed. Wie heeft er een grandioos idee? | |
Noordsestern | maandag 1 december 2014 @ 15:27 |
Lekker ![]() | |
Noordsestern | maandag 1 december 2014 @ 15:30 |
Tuttf frutti? Zelf ook nog geen idee wat we bij onze beenham honing mosterd saus doen. Misschien ook wat tutti frutti Of worteltjes. Of allebei? En dan in de schaal mee bakken.. | |
Lonaa | maandag 1 december 2014 @ 15:33 |
Dat lijkt me veel te zoet/te veel fruit. Ik heb in mijn hoofdgerecht ook al sinaasappelpoeder en sinaasappel in de portsaus. | |
Noordsestern | maandag 1 december 2014 @ 15:37 |
Iets bitters dan (de tarte tatin) http://www.24kitchen.nl/s(...)f-en-sinaasappelsaus | |
Lonaa | maandag 1 december 2014 @ 15:44 |
Witlof had ik al als mogelijke suggestie genoemd, maar ik zou nooit een tarte tatin van witlof maken, veel te zwaar! Als ik al voor witlof kies, dan karameliseer ik een half stronkje pp. | |
bepklep82 | dinsdag 2 december 2014 @ 20:09 |
Ah, dit topic zocht ik. Normaal heb ik al maanden van te voren een heel menu in gedachte, maar dit jaar wil het niet zo lukken. Het enige dat ik zeker weet is dat het een dag vlees en een dag vis wordt. Nu is de kerst voor ons een waar eetfeest en doen we altijd iets speciaals. Ben zelf een groot wild fan, dus dat zal zeker op het menu komen. Maar de vraag is nu.. welk wild en welke vis. Wil er ook een paar mooie niet reguliere groentes bij serveren. Help! | |
bepklep82 | dinsdag 2 december 2014 @ 20:14 |
Je hebt tegenwoordig die vergeten wortel pakketten in de supers liggen. Paars, oranje geel etc. Of anders lekker pompoen in blokjes en dan wokken met wat knoflook een uitje en wat verse groene kruiden. Of five spices. | |
Lonaa | dinsdag 2 december 2014 @ 21:21 |
Hertenbiefstuk? ![]() | |
bepklep82 | dinsdag 2 december 2014 @ 21:22 |
ook erg lekker, heb je een goed recept? | |
Lonaa | dinsdag 2 december 2014 @ 21:23 |
op kamertemperatuur laten komen, peper en zout, bakken tot ie is zoals je wil? | |
bepklep82 | dinsdag 2 december 2014 @ 21:25 |
Niet echt speciaal genoeg voor kerst ![]() Daar moeten dan toch zeker bospaddo's bij. | |
summer2bird | dinsdag 2 december 2014 @ 21:25 |
![]() Wereld gaat open qua recepten. Weten jullie iets wat je makkelijk kan laten afkoelen, verpakken en weer opwarmen? Of is dat alles wel? | |
summer2bird | dinsdag 2 december 2014 @ 21:26 |
Je kan ook met truffels van de smartshop koken ![]() | |
Lonaa | dinsdag 2 december 2014 @ 21:28 |
Je kan ze serveren met kastanjechampignons, een portsaus, pastinaak en aardappels. Of een bolletje spruitjesstamppot. Of worteltjes. | |
summer2bird | dinsdag 2 december 2014 @ 21:31 |
Fuck it, stoofpeertjes! Wie weet een leuk recept? | |
bepklep82 | dinsdag 2 december 2014 @ 21:37 |
OK.. hier komt ie... goed voor 1 a 2 liter soep. Spruitjessoep met uitgebakken spekjes ![]() Spruitjes helemaal gaar koken samen met 3 teentjes knoflook, niet afgieten! Bouillon blokje toevoegen en op laten lossen. Vervolgens in de blender (eerst laten afkoelen!! ) waar je naar alle waarschijnlijkheid nog wat water toe zal moeten voegen tot hij voor jou de juiste dikte heeft. ( denk aan champignonsoep ong. ) voeg naar smaak wat kerrie toe en wat vers gemalen peper. Tot slot voeg je in de kom wat opgeklopte room toe en strooi je daar de spekjes overheen. Het is een vrij machtige soep, dus ideaal voor bijv zo'n trio in van die kleine glaasjes. | |
bepklep82 | dinsdag 2 december 2014 @ 21:39 |
Ik maak ze eigenlijk altijd met rode port. Lekker warm met vanille ijs of onder een crumble. Of beide ![]() | |
Eris | woensdag 3 december 2014 @ 07:07 |
Voor kerst Ossenstaart soep van een koeien staart. Ik weet het een Os is een gecastreerde Stier maar die staart heb ik niet.... Reebout met wat aardappels en wat anders.. Nagerecht zal wel een kraamvrouwenpudding worden en wat advocaat ofzo... Voor de vegatariers weet ik het nog niet misschien zalm ofzo. | |
Tufkam | woensdag 3 december 2014 @ 13:24 |
Een (ontzettend-) mini garnalen cocktail met "whisky cocktail" saus? Maar dan dus een zelfgemaakte, lekkere, waar ook whisky in gaat. | |
Lonaa | woensdag 3 december 2014 @ 13:25 |
Want zalm is groente. ![]() | |
Lonaa | woensdag 3 december 2014 @ 13:25 |
Daar heb ik over nagedacht, maar m'n moeder eet geen 'beestjes' ![]() | |
Arizona | woensdag 3 december 2014 @ 13:56 |
Leuk topic, mooie ideeën komen voorbij ![]() Wij vieren kerst bij mijn ouders en het is de bedoeling dat iedereen wat maakt en meeneemt. Mijn broer is chefkok, die kan ik toch niet overtreffen qua gerechten ![]() Heeft iemand nog leuke ideeën voor een winterse vulling? Mijn "standaard" quiche bestaat uit spekjes, prei, courgette en evt champignons. Is een vulling met ratatouille een idee? Of wordt dat te zompig? | |
Arizona | woensdag 3 december 2014 @ 13:57 |
Kipcocktail of zalmcocktail dan voor je moeder? Of zijn dat ook teveel "beestjes" ![]() | |
Lonaa | woensdag 3 december 2014 @ 14:05 |
Nee dat kan wel. ![]() Toen ik opperde dat k de garnalen dan wel superklein zou snijden zei ze: 'dat is flauw' ![]() Wel een goed idee op zich, trouwens. ![]() | |
Lonaa | woensdag 3 december 2014 @ 14:07 |
Zoiets? http://kokocooks.com/2009/08/ratatouille-tart/ Of zoiets: http://dine-dash.com/food/rose_tart maar dan ook met bijv. wortel? | |
Weltschmerz | woensdag 3 december 2014 @ 14:09 |
Niet mijn idee in ieder geval. Of het te zompig wordt weet ik niet maar het lijken mij veel te veel smaken bij elkaar die sowieso al niet erg bij elkaar passen. Misschien kun je je quiche verbeteren door juist ingredienten weg te laten? | |
Bleie | woensdag 3 december 2014 @ 14:15 |
Heeft iemand nog een goed recept voor panna cotta? En werkt het om dat te maken in een metalen muffinvorm? Of anders in een siliconenvom? | |
Arizona | woensdag 3 december 2014 @ 15:19 |
Die eerste vind ik leuk ![]() Volgens mijn kan ik uit mijn standaard recept niet zoveel meer weglaten (prei, spek, courgette) ![]() ![]() | |
essnhills | woensdag 3 december 2014 @ 16:39 |
Ik zal vanavond even voor je zoeken hoe ik het de laatste keer heb gemaakt (wad iig makkelijk en erg lekker!) Siliconen kan prima, daar had ik ze ook in. Bij het eruit halen moet je dan gewoon even de bodem van het vormpje in heet water dompelen en daarna wip je je panna.cotta er zo uit op z'n kop. | |
Myraela | woensdag 3 december 2014 @ 16:48 |
Ik ben voor de schoonfamilie ook zo goed als klaar. Beetje lastig omdat kinderen, al heb ik daar niet echt veel rekening mee gehouden in mijn menu. Als ik er wel rekening mee houd besluiten ze last-minute toch altijd dat ze gewoon mee willen eten. ![]() ![]() Normaal deden ze alleen hapjes, maar ik vind het stiekem wel fijn als het een normale maaltijd ook is. Vorig jaar zelfgemaakte worstenbroodjes, garnalen kroketjes en gehaktballen. Best lekker, maar ik vind gewoon eten toch fijner. ![]() Voor wat hapjes: Pancentta hapjes met gekaramelliseerde ui Gerookte makreel met doperwtenmousse Gegratineerde mosselen Rosti gerookte kip Hoofd: Italiaans gevulde rollade Met risotto gevulde tomaten, bacon aardappeltjes, witlof ham/kaas en gebakken champignons. Dessert: Bannofee taart met witte chocolade mousse | |
Lonaa | woensdag 3 december 2014 @ 16:56 |
Meer info over de pancettahapjes met ui? | |
Myraela | woensdag 3 december 2014 @ 17:04 |
Ik maak voor het andere diner een uienjam, voor bij de paté. Denk dat dat wel lekker is, als rolletje met de pancetta. Vrees dat mijn schoonfamilie geen paté eet namelijk. | |
Lonaa | woensdag 3 december 2014 @ 17:05 |
Dus een plakje goede pancetta met uienjam erin? That's it? Ik zit te denken om met mijn amuse iets met pancetta of serranoham te doen omdat ik van beide erg lekkere versies ka nkrijgen. ![]() | |
Myraela | woensdag 3 december 2014 @ 17:17 |
Ja, dat is alles. Leek me wel lekker bij elkaar. Of denk je dat er meer bij zou moeten? Van mij hoeft eigenlijk die uienjam er niet eens bij, haha. ![]() | |
Bleie | woensdag 3 december 2014 @ 17:25 |
Vind ik (als ouder) een beetje afhangen van de leeftijd van de kinderen. Zijn ze jonger dan een jaar, dan is het zeker de taak van de ouders. Tussen de 1 en 2 misschien ook nog wel, maar daarna zou ik zeggen: in overleg. Echt apart koken zou ik niet doen, maar ik zou voor mijn kinderen misschien wel kleine aanpassingen doen: wat risotto los, aardappeltjes zonder bacon, kleine knakworstjes bij de hapjes. Dat soort dingen. Dat zijn als kok (imho) heel kleine aanpassingen, en die zorgen ervoor dat ook de kinderen echt lekker eten (en daar worden ze meestal een stuk gezelliger van). @essnhills: dank je. Ik heb het nog nooit gemaakt, dus wil graag dit weekend proefdraaien, en zie op internet door de bomen het bos niet meer helemaal. Heb ook geen idee waar ik een fatsoenlijk recept aan herken. | |
Lonaa | woensdag 3 december 2014 @ 17:42 |
Nee, lijkt me hartstikke lekker! Eventueel nog een krokantje ( ![]() | |
Myraela | woensdag 3 december 2014 @ 17:52 |
Ik laat de ouders het menu ook nog wel even zien, dan hoor ik het wel. Ik weet dat de jongste echt niets eet. De oudste volgens mij alles zolang die maar geen groente ziet. Vind het gewoon lastig, kinderen. Zeker omdat ze zo wispelturig zijn. ![]() | |
Bleie | woensdag 3 december 2014 @ 17:59 |
Haha, dat laatste is heel erg waar. Ik vind het altijd wel fijn als er iets van overleg is, zeker voor zoiets als Kerst, maar ik zou nooit vragen om echt helemaal apart te koken. Ik ben er ook aan gewend om rekening te houden met kinderen, dat scheelt natuurlijk enorm. | |
AnnaNiem | woensdag 3 december 2014 @ 18:08 |
Gemene trut zou ik niet willen zeggen. Maar ik snap niet waarom je nu naar de ouders verwijsd. Het klinkt een beetje ongastvrij om ze in uiterste nood met stokbrood af te schepen en de ouders verantwoordelijk te houden dat de kinderen wat eten, die ouders hebben geen invloed op het menu. Jij hebt de taak opgenomen om het eten te verzorgen voor de schoonfamilie, inclusief kinderen. Bij baby's kun je even vragen of de ouders een potje meenemen, maar alles boven een jaar..... hoe moeilijk is het om wat kipnuggets, frietjes ed. in de frituur te gooien. Zet ze aan de salontafel met een film aan en je hebt geen kind aan ze. | |
Noordsestern | woensdag 3 december 2014 @ 18:29 |
dubbel [ Bericht 64% gewijzigd door Noordsestern op 03-12-2014 18:43:31 ] | |
Myraela | woensdag 3 december 2014 @ 18:34 |
Ik vind het afschuwelijk om kinderen maar frituur te geven en achter een film te zetten. Ik wil best wat kleine aanpassingen doen, maar dat ga ik in ieder geval zeker niet doen. | |
Myraela | woensdag 3 december 2014 @ 18:39 |
Waarom is het trouwens ongastvrij om kinderen stokbrood met kruidenboter te geven, en wel gastvrij als je ze frituur geeft? | |
Noordsestern | woensdag 3 december 2014 @ 18:43 |
Nou ja, met volwassenen neem je aan dat als ze iets niet willen eten, ze dat tijdig aan geven. Bij kinderen lijkt mij dat niet anders, als ze echt iets niet willen, dan hoop je toch dat de ouders dat tijdig zeggen? En ik sta altijd weer verbaasd wat kinderen lusten. Olijven en tapenade gaan erin als koek. Dus wellicht zitten die kinderen helemaal niet op knaks te wachten en eten ze liever met de volwassenen mee.. ![]() | |
Arizona | woensdag 3 december 2014 @ 18:54 |
Vind ik in veel restaurants ook zo vreselijk, kindermenu's bestaan zovaak alleen uit frituurspul. Dan heb je de keuze uit frikandel met friet en appelmoes en kipnuggets met friet en appelmoes ![]() ![]() Wat je bijvoorbeeld voor de kinderen als extra bijgerechtje zou kunnen doen, is rauwkostfrietjes (dus komkommer / wortel met een yoghurtdipje) en gehaktballetjes ofzo. Vinden veel kinderen lekker en kost nauwelijks moeite. En verder inderdaad maar stokbroodjes eten en zien wat ze met de volwassenen mee willen eten. Ze lusten vaak toch meer dan je denkt. | |
essnhills | woensdag 3 december 2014 @ 19:19 |
Die ik destijds heb gebruikt lijkt heel veel op deze http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R742050/panna-cotta-classica Al had ik toen geen vanillestokjes dus heb ik vanillesuiker gebruikt, en dat smaakte ook prima (het was voor mij ook een probeersel). Ik had ze in van die losse siliconen muffinvormpjes gegoten. Je moet het echt lang genoeg laten staan in de koelkast, anders krijg je drek op een bordje. Maar als het allemaal goed is opgestijfd dan kun je als je een kommetje met heet water vult je vormpjes daar even inzetten (zorg wel dat er geen water in de vormpjes komt natuurlijk ![]() Je kan de vormpjes best een beetje bewegen, als het goed is scheurt je panna cotta niet en dat is wel makkelijker met eruit halen ![]() | |
Truffeldoos | woensdag 3 december 2014 @ 20:21 |
Wij gaan op 2e kerstdag voor 10+ personen koken. Nou ja, hopelijk niet allemaal op die dag zelf, want we willen natuurlijk ook gewoon leuk en gezellig mee aan doen. Vriendlief heeft besloten dat hij er een Italiaanse dag van wil maken(wij zijn echt niet van het traditionele ![]() ![]() | |
Molo | woensdag 3 december 2014 @ 20:31 |
Noord Italiaanse keuken als uitgangspunt nemen. Lekker zware stoof gerechten dis je van tevoren kunt voorbereiden ipv a la minute alles moeten maken zoals salades en pasta. | |
miss_sly | woensdag 3 december 2014 @ 20:56 |
Lasagne, tiramisu, pizzabodems kun je van te voren maken. Tomatensaus voor op de pizza ook. | |
essnhills | woensdag 3 december 2014 @ 21:11 |
Ik heb even wat hulp nodig. Komende zondag vieren wij dus Sinterklaas en dan kook ik. Als voorgerechtje heb ik filodeegpakketjes met o.a. tonijn en die bak ik in de oven voor ongeveer 15 à 20 minuten. Maar nu is er eentje bij die absoluut geen tonijn moet, dus dat wil ik dan vervangen door wat gehakt, maar ik twijfel of het wel gaar wordt in die tijd in de oven, moet ik het eerst even aanbraden? Het is ook weer niet de bedoeling dat het droog wordt oid.. | |
Noordsestern | woensdag 3 december 2014 @ 21:53 |
Feta erin is ook lekker ![]() | |
Lonaa | woensdag 3 december 2014 @ 22:06 |
Ja, eerst even aanbraden. ![]() | |
Truffeldoos | donderdag 4 december 2014 @ 08:08 |
Hm, dat is een slim idee, dank je! Salades kan ik eventueel sochtends maken, dat is zo gebeurd. Maar grote hoeveelheden pasta koken en sauzen maken, dat is andere koek. Tiramisu vinden we beide niet erg lekker en maken we dan ook niet. Nog even inspiratie opdoen in dit topic ![]() | |
Coelho | donderdag 4 december 2014 @ 09:28 |
Sowieso beginnen met de kinderen pizza te geven voordat jullie zelf aan tafel gaan. Daarna voor de TV planten met een film. De kinderen onder de 3 jaar kunnen na het voorgerecht naar bed en voila, de rust is wedergekeerd aan tafel ![]() Een zelfgesneden carpaccio als antipasta, is al bijna helemaal te bereiden in je mise en place, alleen het opmaken zou je ter plaatse kunnen doen. Als pastagerecht kun je denken aan een ravioli (evt. zelfgemaakt de dag vantevoren) met een simpele tomatensaus. Op de dag zelf 3 minuten koken en de saus opwarmen. Voor het hoofdgerecht zou ik persoonlijk voor een mooie roast uit de oven of van de BBQ gaan, varkensroast of porchetta oid, met aardappelpartjes met rosemarijn en knoflook uit de oven en salade. Als nagerecht een klassieke tiramisu, met koffie en limoncello na. | |
MutedFaith | donderdag 4 december 2014 @ 11:52 |
Eens. Ik had daar vroeger als kind ook al een hekel aan als ik afgescheept werd met frieten, een frikandel en kipnuggets terwijl de rest van de familie de hele middag/avond/dag zat te eten. Gelukkig is dat maar een keer of twee gebeurd, als we gingen eten bij een tante die zelf kinderen had die echt he-le-maal niks aten. | |
minilot | donderdag 4 december 2014 @ 13:54 |
Bij mij eet op tweede kerstdag een jochie van negen jaar oud mee, maar die eet werkelijk álles, dus daar hoef ik niet apart rekening mee te houden. ![]() Nou, ik ben er grotendeels zelf uit inmiddels. Ik heb dit topic een beeeeeeetje genegeerd omdat ik tot over mijn oren in Sinterklaasvoorbereidingen zat (in mijn schoonfamilie heeft het suprises maken de laatste jaren een wat mytische omvang aangenomen) en omdat ik dit jaar voor het eerst mensen bij *mij* thuis heb met Kerst en ik daar als semi-kluizenaar toch wat van in de paniekstand schiet, maar dat moet nu, in de eerste week van december, maar eens afgelopen zijn! ![]() Eerste kerstdag Mijn ouders en broertje komen naar ons. Die lusten eigenlijk bijna niks. Ik hou het daarom heel simpel, en gebaseerd op wat ik al jaren bij hén krigj, maar dan zelfgemaakt ![]() Voor: De soep der soepen als bouillon, met zachte, zelfgebakken broodjes erbij en zelfgekarnde boter met kruiden en knoflook Hoofd: Stoofperen, zelfgemaakte aardappelkroketjes, een beenhammetje en nog op zoek naar een groente-bijgerecht dat ze lusten. Na: Een zelfgemaakte 'Vienetta-ijstaart in straciatellasmaak'. ![]() Tot slot: Goeie sterke irish coffee Tweede kerstdag Mijn schoonfamilie + aanhang komt. Volgens de huidige stand van zaken is dat zestien man, waarvan één kind. Bijna iedereen lust bijna alles, dus da's wel leuk! Jammer is dat ik alleen het hoofdgerecht + bijgerechten maak, de overige gangen worden door de rest geregeld. O, en ik maak de zoetigehden voor bij de middagkoffie. Middagkoffie: (gebaseerd op gristelijkheid van schoonfamilie ![]() - Karamels met pure chocoladelaag en een flintertje bladgoud - Meringeschuimpjes met sandelhout erin (wierook dus) - Knapperige deegrolletjes met vulling van room waar een drupje etherische olie van mirre doorheen zit Hoofdgerechten: (op basis van grote schalen en zelf opscheppen, want da's de traditie) - Hele eend, op bijzonder lekkere wijze bereid - Spicy pruimen-peercompote voor bij de eend - Voor de minder avontuurlijke eters maak ik erbij: de pork wellington uit de nieuwste Elle Eten - Mosterd-paddestoelensaus voor bij het varken Bijgerechten: - Gefrituurde aardappelkoekjes met sinaasappelschil en chorizo in het deeg - Een lauwwarme salade van fijngesneden groene kool met appel, pecannoten, gefrituurde sjalotjes in een dressing van bloedsinaasappelazijn en de sjalotjesolie - Nog 'iets' warms met venkel, daar ben ik nog naar aan het zoeken. ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 04-12-2014 14:59:47 ] | |
Lonaa | donderdag 4 december 2014 @ 13:58 |
Toch wel de eend dus, mini? ![]() | |
minilot | donderdag 4 december 2014 @ 14:00 |
Ja. Toch wel heel erg lekker. ![]() ![]() | |
minilot | donderdag 4 december 2014 @ 14:02 |
En nu mijn kop-in-het-zandse struisvogelperiode aangaande kerst definitief voorbij is zal ik het topic eens gaan scannen op vragen om advies. ![]() ![]() | |
essnhills | donderdag 4 december 2014 @ 14:02 |
Pff, dat is nog lastiger dan ik dacht ![]() Ik wilde voor bij het toetje (kruidnoten-tiramisu) een staf maken van chocola om erin te steken als garnering. Nu heb ik dat net geprobeerd te maken (ik heb geen vormpjes oid) door gesmolten chocola met een maatbekertje op bakpapier te gieten. Maar ze zijn nou niet echt bepaald uniform geworden ![]() Heeft iemand misschien een briljante tip om zoiets te makkelijker te maken met iets wat in een standaard keuken aanwezig is? | |
Lonaa | donderdag 4 december 2014 @ 14:02 |
Ha, ja. De wildschaar ligt nog bij m'n ex, en die miste ik toch wel heel erg toen ik vorige week met een keukenschaar probeerde die eend te slachten. ![]() Ik ga voor een halve eendenborst pp. Met een half stronkje witlof, een torrentje aardappels, portsaus. Over de kleine garnituren nog een beetje aan het twijfelen. Frambozen, glazen aardappelchips, sinaasappelpoeder, sinaasappelpartje. Hmmz. | |
Lonaa | donderdag 4 december 2014 @ 14:03 |
Pick me pick me! Op de vorige pagina staan al m'n twijfels. ![]() | |
essnhills | donderdag 4 december 2014 @ 14:03 |
Adviesvraag present ![]() | |
Lonaa | donderdag 4 december 2014 @ 14:03 |
Aangaande kerst, that is. | |
minilot | donderdag 4 december 2014 @ 14:04 |
Op de onderkant van je bakpapier eerst met pen of viltstift de vorm tekenen. Dat kun je dan zo overtrekken. ![]() En een spuitzakje kun je heel makkelijk maken van bijvoorbeeld een stevig ziplock-zakje. Chocolade erin, hoekje eraf knippen en hopla. Cornetje maken van bakpapier kan ook nog, zie instructie: http://www.ah.nl/allerhan(...)tje-spuitzakje-maken ![]() | |
minilot | donderdag 4 december 2014 @ 14:08 |
Geen rundergehakt gebruiken, maar iets vetters. In dit geval zou ik als ik jou was een lekker varkensworstje nemen. Opensnijden, gehakt eruit pulken en dat even kort aanbakken. Wat laten uitlekken op een keukenpapiertje en vervolgens als vulling gebruiken. ![]() | |
minilot | donderdag 4 december 2014 @ 14:13 |
In een siliconenvorm werkt het beste, dat 'lost' veel gemakkelijker. ![]() Wat recept betreft, wat maak je verder als voor- en hoofd? (Sorry als dat al genoemd is!) Je kunt met panna cotta alle kanten op, maar wel leuk als het een beetje bij de rest past misschien? ![]() | |
minilot | donderdag 4 december 2014 @ 14:20 |
Ja, da's wel veel en jij verandert om de dag. ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 04-12-2014 14:53:02 ] | |
Lonaa | donderdag 4 december 2014 @ 14:22 |
Ik verander maar een aantal dingen om de dag. ![]() Ik zoek nog een amuse. Er moet iets van drank inzitten want thema. Ik zit te denken aan iets met serranoham omdat ik hele lekkere kan krijgen. ![]() Voor mijn hoofdgerecht ben ik er redelijk uit (zie 3 posts boven je) maar ik twijfel nog wel aan de details. Eventueel sta ik nog open voor een schattig warm tussengerecht. Wederom met drank. | |
essnhills | donderdag 4 december 2014 @ 14:23 |
Ah top! Bedankt! ![]() | |
minilot | donderdag 4 december 2014 @ 14:40 |
Okee, klein en met drank en uit eigen ervaring wetend dat het lekker is, kan ik bijvoorbeeld de volgende opties aanraden: - Aardperen-roomsoepje met witte wijn. Je serranoham in plaats van de salami gebruiken. Serveren in life klein kopje. http://delicioustapas.blo(...)ps.html#comment-form - Camembertmousse met karamelsaus met rode port erin: http://www.ah.nl/recepten(...)on&numberOfServings= ![]() - Zelfgemaakte frietjes met een dipsaus van chardonnay. En dan serveren in een heeeeeel klein puntzakje dat je vouwt van een stukje bakpapier ![]() http://www.tablespoon.com(...)fe-a326-7f7e2c39fd3a ![]() - Kleine hazelnootpannekoekjes met geroosterde vijgen en gereduceerde marsala. Is eigenlijk een zoetig gerechtje maar combineert volgens mij juist erg lekker met een beetje van die zoute serranoham van je erbij, en dan kan het mijns inziens best als leuke tussengang: http://www.apronandsneake(...)th-roasted-figs.html ![]() - Simpel, maar wel errrrg lekker en vrij klassiek: deze tomatensoep met sherry: http://thepioneerwoman.com/cooking/2008/02/sherried_tomato_soup/ ![]() Heb je hier misschien wat aan? | |
minilot | donderdag 4 december 2014 @ 15:14 |
Sinas is wel lekker bij eend natuurlijk.. Zou dit iets kunnen zijn? (zelf niet geprobeerd): http://www.24kitchen.nl/recepten/sesamkoraal | |
Lonaa | donderdag 4 december 2014 @ 17:13 |
Gaaf! Yes! Dit is awesome!!! Wb de rest, ik heb al een soepje als warm voorgerecht, en aan je andere suggesties moet ik even wennen. En even kijken of ik het zo kan tweaken dat het iets is wat ik nog niet heb (ik heb bijv. al port gebruikt) De hazelnootpannenkoekjes vind ik super lief. ![]() | |
Rexanthony | vrijdag 5 december 2014 @ 03:55 |
Ik denk dat ik het menu klaar heb: Amuse Garnalenkroketje Gazpacho (shotglaasje) Voorgerecht Knolselderijsoep met gerookte forel Hoofdgerecht Buikspek (zit er nog over na te denken om er een jus bij te maken, maar vind het niet echt nodig) Bataten uit te oven Pastinaakpuree (Meloen omwikkelt met prosciutto) > wordt misschien iets 'too much', maar leek mij wel lekker fris Nagerecht Mango-ijs Chocolade-ijs Bananen-ijs Gestoofd peertje Crumble (wellicht i.c.m. gekarameliseerde hazelnoot o.i.d.) Beetje kokosrasp IJs gemaakt van bevroren fruit in blender (heb geen ijsmachine) • Ik heb voor de meeste onderdelen al wel een recept, maar mocht iemand een 'niet-te-overtreffen-recept' ergens voor hebben. Dan hoor ik het graag ![]() Gazpacho kan namelijk -blijkbaar- op 1000 manieren worden gemaakt ![]() PS Ik mij ben er bewust van dat ik als ik alles in gebruikelijke hoeveelheden klaarmaak, er wel 3 Kerstdagen van gegeten van kan worden (door 4 mensen) ![]() | |
Bleie | vrijdag 5 december 2014 @ 09:00 |
Voor wordt een heldere bouillon (maakt mijn zus) en mijn moeder maakt als hoofdgerecht pollo alla parmagiana. De panna cotta wordt - vooralsnog - een onderdeel van het dessert, met verder ook nog ijs, en ik denk mini-wafels. Eigenlijk moeten het dus vrij kleine panna cottaatjes worden, anders wordt het wel erg veel. Ik ben nog in dubio over iets van fruit erbij. | |
essnhills | vrijdag 5 december 2014 @ 16:39 |
M'n chocoladestafjes zijn nu wel mooi gelukt ![]() ![]() ![]() Morgen ga ik ook de kruidnoten-tiramisu maken, dus dan zal ik het eindresultaat wel laten zien ![]() ![]() | |
minilot | vrijdag 5 december 2014 @ 16:49 |
Wat leuk! ![]() ![]() | |
MutedFaith | vrijdag 5 december 2014 @ 18:08 |
De opmerking over kinderen met frituur voor de tv zetten heeft er toe geleid dat ik nu (onder lichte druk van mijn vrouw) snackbaresque amuses ga maken. Het worden er vier: - een hamburger: zelf gemaakte minibriochebroodjes; een burgertje van iets anders dan gewoon rund. Misschien wild?; de appel-ketchup die hier wel eens voorbijgekomen is; en nog wat gekarameliseerde ui ofzo. - een mini-kroket: inhoud onbekend. Rund is saai, garnalen heb ik vorig jaar al gedaan, kaas maakt mijn schoonmoeder al vaak. Misschien een satekroket. Verrassende ideeën zijn meer dan welkom. - friet met mayonaise. Als iemand hier een idee voor heeft, graag. Ik dacht al aan pastinaak, zoete aardappel of van die paarse aardappels. Het wordt een Duits-achtige mayonaise, dus minder zoet. - een milkshake: Ik wil voor een frisse smaak gaan. Iets met citroen ofzo. Kortom, het moet wel snackbar uitstralen maar moet niet teveel frituur smaken. | |
uniekhoorn | vrijdag 5 december 2014 @ 18:46 |
Stoofvlees kroket? Schelviskroket? Eierkroket? | |
essnhills | vrijdag 5 december 2014 @ 19:18 |
Dit misschien een optie? Klinkt lekker in ieder geval ![]() Makreelkroketjes met paprikasaus: http://www.okokorecepten.(...)roketjes-paprikasaus | |
regnavetto | vrijdag 5 december 2014 @ 19:26 |
Peter Gordon boek Fusion, cassave frietjes omwikkeld met gerookte zalm. Milkshake misschien met limoncello toon? Ik heb weleens een lekkere eendenburger gegeten. Arancini? Risotto bitterballetjes | |
bepklep82 | vrijdag 5 december 2014 @ 22:44 |
Even aanbraden is zeker een aanrader. Niet perse omdat het anders niet gaar wordt, maar omdat je anders één grote bonk vlees krijgt. Lekker met feta en wat verse fijngehakte kruiden. | |
essnhills | zaterdag 6 december 2014 @ 09:48 |
Toch nog weer een vraag. Ik was van plan om de filodeegpakketjes vandaag te maken, in te vriezen en morgen dan zo uitde vriezer in de oven te doen. Bij de vele recepten die ik ben langsgeweest stond dat dat prima kan. Je moet ze dan alleen wat langer en op een iets lagere temperatuur in de oven doen. Maar, kan mayonaise wel in de vriezer? Het worden pakketjes met courgette, paprika, tonijn en een beetj ansjovis. Door de tonijn gaat een beetje mayonaise. Maar kan dit in de vriezer? Gaat het niet schiften oid? | |
bepklep82 | zaterdag 6 december 2014 @ 11:09 |
Stel jezelf de vraag... kan Mayo in de oven ![]() Misschien zou je de mayo kunnen vervangen voor iets anders. Een soort zachte kaas ofzo. Kaas en tonijn gaan heel goed samen. | |
essnhills | zaterdag 6 december 2014 @ 11:12 |
Mayo kan prima in de oven, ik heb dat een keer gebruikt met gevulde paprika's met tonijn. Daar zat toen ook mayonaise heen. Ik heb het alleen nog nooit eerder ingevroren. Ik ga zo tiramisu maken dus ik heb genoeg mascarpone in huis. Denk je dat dat een goede vervanger is voor door de tonijn? Het gaat om ongeveer een eetlepel door 2 blikjes tonijn. | |
bepklep82 | zaterdag 6 december 2014 @ 11:34 |
Het invriezen zou ook geen probleem moeten zijn hoor, zeker niet in zulke kleine hoeveelheden. Mascarpone kan ook prima of anders gewoon een fijn gemalen feta of cottage cheese. Maar het zal ook geen probleem zijn om je gewoon aan het oorspronkelijke recept te houden. Ik weet niet wat je met je groentes doet. Bak je die van tevoren nog? Groente heeft de eigenschap zijn structuur te verliezen als het ingevroren is geweest. Waardoor ze slap of slijmerig worden. Daarom wordt veel diepvries groente vaak eerst kort geblancheerd voordat het ingevroren wordt. | |
essnhills | zaterdag 6 december 2014 @ 11:37 |
Ik moet vandaag nog heel veel doen en heb dus eigenlijk geen tijd meer om naar de winkel te gaan om iets anders te halen, dus het wordt of mayonaise, of mascarpone, want dat heb ik in huis ![]() De groentes zijn courgette en paprika. De courgette gooi ik eerst in een grillpan, de paprika wilde ik alleen gaan snijden. | |
bepklep82 | zaterdag 6 december 2014 @ 11:39 |
Ik zou je paprika toch ook maar even meebakken. Weet niet hoeveel hapjes te moet maken, maar kun je nu niet gewoon het mengsel maken en dat in de koelkast bewaren? En dan morgen de hapjes afmaken? | |
essnhills | zaterdag 6 december 2014 @ 11:43 |
Naja het gaat er om dat ik morgen niet de hele tijd in de keuken sta als de visite er is. En de meeste tijd zit in het filodeeg. Alles bestrijken met boter etc. Ik heb morgenochtend wel wat tijd, maar als ik het morgenochtend maak, en niet invries, redden ze dat tot het avondeten? Filodeeg droogt toch heel snel uit? Het is niet de bedoeling dat het scheurt en dat de inhoud er uit lekt ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 6 december 2014 @ 11:43 |
Confiture van maken. Dus 20 minuutjes koken met veel suiker eneen scheurtjes water en een heel klein snufje zout. Als je het iets langer kookt en zeeft is het na afkoelen gelei (maar dan van de eigen pectines). Uiteraard kunnen ook allerlei creatieve dingen doen, maar cranberry heeft wel echt voldoende suiker nodig, anders is je gerecht heel astringent en zuur. | |
Spanky78 | zaterdag 6 december 2014 @ 11:45 |
Mayonaise invriezen is niet echt een goed idee. De kristallen prikken de structuur kapot als je pech hebt.. | |
Spanky78 | zaterdag 6 december 2014 @ 11:51 |
Maak een eenvoudige paté, met veel lever (eend, kip of gans) , boter en room. Lijkt heel lastig, maar is niet zo moeilijk en gaat prima met wat je hebt. Je moet hem een dag vooraf maken, goed mee te nemen dus. http://www.smokeysbbq.nl/recepten/eendenlever.html Zoiets als dit. Lekker ook. Er zijn tiental variaties, ik vind het lekker met een uienconfijt. | |
essnhills | zaterdag 6 december 2014 @ 12:10 |
Bedankt voor jullie hulp! ![]() Ik denk dat ik de mayonaise vervang door mascarpone, ik bak de paprika even mee met de courgette en dan maak ik ze vandaag en doe ik ze in de vriezer ![]() | |
MutedFaith | zaterdag 6 december 2014 @ 13:06 |
Klinkt inderdaad lekker. Ik ga ze vandaag eens proberen (moest toch nog iets te eten verzinnen en naar de winkel) Even kijken of ik daar ergens een ebook van kan vinden! Limoncello is een goed idee. je hebt niet toevallig een recept he? Eendenburger klinkt niet verkeerd.. Ik ga komende week eens bij de hanos/sligro kijken wat er zoal te krijgen is. Arancini is een strak plan. Ook die gaan we komende week eens testen. | |
Miss_Virgo | zaterdag 6 december 2014 @ 14:17 |
Het menu bij ons is ook een heel eind klaar (na vele discussies op onze speciale Facebook pagina ![]() ![]() ![]() Voorgerecht: Zelf gerookte verse zalm met sausje mierikswortel. Soep: agnoli in brodo Hoofdgerecht: Kleine kalkoen ovengebraden, goed gekruid. Klein stukje ribeye Goede saus/ jus (rode wijn saus?) Cranberrys Gestoomde groentebundeltjes van courgette, wortel en prei in een blad van groene kool kerstboompje bloemkool/ broccoli pureetje aardappel/ knolselderij ... Nagerecht: Grand dessert, buffet van allerlei lekkers. - spekkoek - vijgentaart - bolletjes vanilleijs - bosvruchtjes met warme saus - cheesecake Niet iedereen is fan van gerookte zalm (of vis in het algemeen). Heeft iemand ideeën om zelf een stukje vlees te roken? Ik ben een beetje verantwoordelijk gemaakt voor de kalkoen. Ik ben nog op zoek naar een recept me de perfecte bereidingswijze... Saus is ook nog niet helemaal duidelijk. Ideeën zijn welkom! Het nagerecht is een allergaartje van iedereens wensen. U roept, wij draaien... | |
Molo | zaterdag 6 december 2014 @ 14:20 |
Zelfgerookte kipfilet is erg lekker, maar haloumi is bijvoorbeeld ook lekker om te roken. Stilton saus bij de kalkoen. Of goeie saus op basis van fond bijvoorbeeld. | |
Miss_Virgo | zaterdag 6 december 2014 @ 14:27 |
Gerookte kipfilet is wel een goed idee! ![]() Ik heb hier een receptje gevonden: http://www.judesdiner.com/2014/04/27/kip_roken/ | |
Molo | zaterdag 6 december 2014 @ 14:30 |
Nee geen cocktailsaus joh ![]() Da's zó 1980. Avocadosaus erbij of lekkere stukjes gestoofde appel met wat kruiden zoals anijs ofzo. Zou iets niet romige erbij nemen, is al zo'n zwaar menu bij elkaar | |
Molo | zaterdag 6 december 2014 @ 14:31 |
Mocht je wel iets romige erbij willen, een mayo yoghurt dressing met mosterdzaad en karweizaad is lekker erbij, beetje peper en zout erbij, klaar. | |
Miss_Virgo | zaterdag 6 december 2014 @ 14:38 |
haha oeps ![]() ![]() Een dressing op basis van yoghurt is wel redelijk licht toch? Goed idee! | |
essnhills | zaterdag 6 december 2014 @ 16:00 |
De kruidnoten-tiramisu is klaar ![]() ![]() ![]() | |
TravelRose | zaterdag 6 december 2014 @ 16:04 |
De hoofdgerechten van het kerstdiner worden bij ons stoofpotjes. Een met vlees (Boeuf Bourguignon) en een visstoof (met kabeljauw, zalm en garnaaltjes). Nu dachten wij zelf aan aardappelpuree en verse frietjes (of pommes duchesse) om erbij te serveren, maar zelf vind ik alleen aardappelpuree nogal saai. Iemand een leuke en vooral lekkere toevoeging om door de aardappelpuree te doen met kerst? | |
Arizona | zaterdag 6 december 2014 @ 16:21 |
Wat ziet dat er leuk uit ![]() | |
Myraela | zaterdag 6 december 2014 @ 16:32 |
Leuk, ik had hem voor gisteren gemaakt, was erg lekker. ![]() ![]() | |
minilot | zaterdag 6 december 2014 @ 16:34 |
Beetje truffelboter erdoor is simpel maar bizar lekker. ![]() Of teentjes zachte, zoete geroosterde knoflook: http://www.willcookforfri(...)name-fak-friday.html ![]() Oh, en een pastinaak meepureren met de aardappel. Geeft er net iets aards en zoetigs aan. ![]() | |
minilot | zaterdag 6 december 2014 @ 16:34 |
Wat zijn je stafjes goed gelukt zeg! ![]() ![]() ![]() ![]() | |
egeltje1985 | zaterdag 6 december 2014 @ 16:35 |
Ik heb een keer uit de allerhande met kerst aardappelpuree met macadamianoten en groene olijven gemaakt. Erg lekker. ![]() | |
essnhills | zaterdag 6 december 2014 @ 17:23 |
Thanks! ![]() ![]() Lekker hè? ![]() ![]() Ja goed hè? ![]() ![]() | |
essnhills | zaterdag 6 december 2014 @ 17:27 |
En dit zijn de zakjes van Sinterklaas voor het voorgerechtje, nu in de vriezer ![]() ![]() | |
PaarsBeestje | zaterdag 6 december 2014 @ 17:28 |
Dat is echt superleuk! ![]() | |
Myraela | zaterdag 6 december 2014 @ 17:40 |
Ja, vond ik wel tof voor de kindjes. ![]() | |
essnhills | zaterdag 6 december 2014 @ 17:41 |
Thanks! ![]() Dat is het ook ![]() | |
Zo-is-dat | zaterdag 6 december 2014 @ 18:24 |
Super leuk die mini tiramisu met stafjes ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 6 december 2014 @ 20:16 |
Wat dacht je van aardappels poffen, uihollen en met het kruim, wat eigeel een smaakmakers een lekkere vulling maken? Je zet de aardappels dan met vulling nog even in de oven en onder de grill. Je kunt zo je aardappels heel feestelijk serveren en ook echt aanpassen aan je gerechten. Bij de vis kan bijvoorbeeld kaas, bieslook, creme fraiche, de boeuf bourguinonne met uitjes, room en spek bijvoorbeeld. Voordeel: in de ochtend klaarmaken, in de avond alleen even in de oven en afgrillen. | |
Spanky78 | zaterdag 6 december 2014 @ 20:16 |
Ziet er feestelijk uit ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 6 december 2014 @ 20:17 |
Ohja, een goed alternatief voor aardappelpuree: knolselderijpuree, gaarkoken en met een klontje boter, zout en wat peper staafmixeren: heel lekker en gaat erg goed bij donker vlees, wild, paddenstoelen | |
Bleie | zaterdag 6 december 2014 @ 20:28 |
Mijn moeder maakt met kerst ook weleens puree met half aardappel, half knolselderij. Ook heerlijk! Ik heb vandaag de panna cotta gemaakt, volgens recept van AH. Smaak is prima, maar in de koelkast is alle vanille naar de bodem gezakt, dus na het omkeren heb je een zwart gespikkelde bovenkant. Niet heel mooi. Iemand enig idee hoe ik dat kan voorkomen? En ik was met mijn zus aan het brainstormen over Tweede Kerstdag, als zij bij ons eet, en toen kwam zij met een recept van Ottolenghi dat ze al een poos wil proberen: gemarineerde zoetzure vis. Nog even kijken wat ik erbij serveer dan. Suggestie is brood, maar dat vind ik niet echt kerstig. Ik zat te denken aan couscous. En dan maak ik er min of meer een Oosters menu van. Voorgerecht kom ik ook wel uit, ik heb een Marokkaans kookboek waar een soort spinaziesalade in staat, die me erg lekker lijkt. Dan alleen nog een dessert... | |
essnhills | zaterdag 6 december 2014 @ 20:30 |
Vanillesuiker gebruiken ipv vanillestokjes? Maar er zullen vast betere manieren zijn ![]() ![]() | |
Bleie | zaterdag 6 december 2014 @ 20:32 |
Is een idee. Ik heb wel 'echte' vanillesuiker staan (een pot fijne kristalsuiker met vanillepeulen erin), dat is vast al beter dan die zakjes, maar er moet toch een betere manier zijn. Ik kom trouwens ook wel recepten tegen waarin wat melk wordt gebruikt, wordt het daar wat lichter van? Ik vind het toch best een heftig toetje nu. | |
essnhills | zaterdag 6 december 2014 @ 20:33 |
Daar heb ik verder geen ervaring mee. Ik had het toen 1x gemaakt om te proberen, en dat had ik in die kleine muffinvormpjes gegoten. Dat was toen prima eigenlijk. Maar er zullen hier vast mensen meelezen die er meer ervaring mee hebben ![]() | |
essnhills | zaterdag 6 december 2014 @ 20:49 |
Misschien met fruit zo'n geleilaagje op de bodem van je vormpjes doen, en daar een dun laagje van je panna cotta? Dan is ie misschien niet zo zwaar meer en het ziet er leuk uit ![]() | |
TravelRose | zondag 7 december 2014 @ 11:48 |
Bedankt iedereen voor de aardappelpuree-inspiratie! Ik weet niet precies hoe ik iedereen kan taggen of quoten (kan iemand dat misschien uitleggen)? Ik ga ze van de week allemaal een keer proberen en dan kijken welke het beste past bij de smaken van het diner! | |
Seven. | zondag 7 december 2014 @ 11:55 |
Godver, waarom heb ik dit zelf nnog nooit geprobeerd? | |
essnhills | zondag 7 december 2014 @ 12:04 |
Iedere post heeft rechtsbovenin dit icoontje: ![]() Als je daar op klikt dan quote je iemands post ![]() | |
Seven. | zondag 7 december 2014 @ 12:09 |
OK, mijn nagerecht wordt panna cotta met koffie en karamel maar eigenlijk wil ik er iets van Baileys of Tia Maria bij. Voorgerecht, hoofdgerecht: geen flauw benul ![]() | |
IsabellaMariaAnna | zondag 7 december 2014 @ 14:13 |
En karamelsaus met in plaats van (een deel van de) slagroom baileys gebruiken? | |
TravelRose | zondag 7 december 2014 @ 14:44 |
Ah ja, bedankt! Het lukt nu! | |
essnhills | zondag 7 december 2014 @ 21:57 |
Zo, dat was een geslaagd diner ![]() Iedereen zat te smullen en alles is schoon opgegaan, en ik had nog wel van alles wat extra ![]() ![]() Nu kan ik gaan nadenken over het Kerstdiner. Hoewel het dit jaar niet bij mijn ouders is, maar bij mijn oom en tante, ben ik net wel gevraagd mee te helpen met het bedenken en het koken ![]() [ Bericht 6% gewijzigd door essnhills op 08-12-2014 10:02:23 ] | |
regnavetto | maandag 8 december 2014 @ 09:38 |
Mengsel in zn geheel afkoelen en doorroeren in een ijsbad, zodra het een beetje begint te geleren overgieten in vormpjes. | |
minilot | maandag 8 december 2014 @ 10:26 |
Baklava Cheesecake! ![]() ![]() Of, lichter en makkelijker, roomijs met honing en zeezout (geen ijsmachine nodig): ![]() En anders is een pavlova met Midden-Oostenachtige smaken (pistache, roos, oranjebloesem) ook lekker, en luchtig! ![]() Ter inspiratie: http://tanyazouev.com/the(...)ans-come-down-under/ http://thekiwicook.com/20(...)pberry-pavlova-roll/ http://drizzleanddip.com/(...)th-pomegranate-syrup ![]() ![]() ![]() [ Bericht 8% gewijzigd door minilot op 08-12-2014 10:40:13 ] | |
Atifa | maandag 8 december 2014 @ 12:10 |
Hoi ![]() Met een aantal vrienden vier ik een kerstdiner met het thema Frankrijk, dit naar aanleiding van de tour de France, die komend jaar in Utrecht start. Dit jaar heb ik de taak om de amuse(s) te verzorgen. Mijn idee was iets typisch Utrechts combineren met iets Frans, maar ik kom niet heel veel verder dan een jan hagel koekje met een plakje brie, een abrikoosje en wat spek. De enige must is eigenlijk Franse producten en smaken, er is een vegetariër (maar dat is een hele makkelijke,geef haar brood met brie en ze is blij en ze wil absoluut niet dat we extra moeite voor haar doen) en vis en blauwe kaas worden ook niet echt op prijs gesteld door anderen. Kunnen jullie me misschien een beetje helpen? | |
Bleie | maandag 8 december 2014 @ 12:35 |
Oeh, dank je! Mijn idee was inmiddels inderdaad pavlova. Ik vond er een met vijgen, granaatappel, en rozenwater (foto in spoiler, want groot). Ik heb alleen nog nooit een pavlova gemaakt. Is dat ingewikkeld?
| |
minilot | maandag 8 december 2014 @ 12:46 |
Nope, vind ik niet. Ik maak het graag als doordeweeks toetje zelfs, als ik eieren over heb! ![]() Heb je wel eens eerder eiwit stijfgeklopt? Zo ja, dan kun je pavlova maken. ![]() ![]() Enneh, wat een mooie heb je daar gepost! ![]() | |
Myraela | maandag 8 december 2014 @ 12:48 |
Ik wilde eigenlijk graag het kerstdiner een keer oefenen, maar vind het een veel te dure grap om te gaan maken. ![]() | |
miss_sly | maandag 8 december 2014 @ 13:08 |
Ik wil graag de tips voor eiwitten! Ik heb het wel eens gedaan, en het gaat soms best goed, soms toch minder. Ik wil waarschijnlijk ook een pavlova maken, die van Jamie Oliver met eigengemaakte marshmallows ![]() ![]() | |
Atifa | maandag 8 december 2014 @ 13:27 |
Is het dan geen idee om alleen je beef wellington wel te proberen? | |
Myraela | maandag 8 december 2014 @ 13:40 |
Nee, ossenhaas is niet te betalen. Of ga ik in ieder geval niet random klaarmaken alleen om te oefenen. | |
essnhills | maandag 8 december 2014 @ 14:00 |
Je zou wellicht wel met anders vlees kunnen experimenteren? Dan heb je in ieder geval wel al ervaring met het deeg etc. ![]() | |
Weltschmerz | maandag 8 december 2014 @ 14:09 |
Frankrijk heeft natuurlijk veel meer kazen dan blauwe kazen, en ook uistekende worsten en andere charcuterie. Je zou een rondje Frankrijk kunnen doen, via de westkust naar de pyreneeen en dan langs de Oostgrens met de Alpen en de Elzas terug. Je maakt dan natuurlijk niet echt wat, maar het zal de bouche zeker amuseren als je een goede kaasboer kent en de worst moet je ook niet uit de supermarkt halen. | |
AMAR420 | maandag 8 december 2014 @ 14:26 |
kalkoenkroket of kipkroket van dijbeenvlees? | |
IsabellaMariaAnna | maandag 8 december 2014 @ 14:29 |
Doperwtjeskroket? | |
AMAR420 | maandag 8 december 2014 @ 14:29 |
nee | |
IsabellaMariaAnna | maandag 8 december 2014 @ 15:34 |
Whut? ![]() | |
essnhills | maandag 8 december 2014 @ 15:37 |
Dat dacht ik ook al ja ![]() ![]() | |
AMAR420 | maandag 8 december 2014 @ 15:56 |
ja. maar waar je mee komt ![]() | |
AMAR420 | maandag 8 december 2014 @ 15:56 |
wtf doperwtjes in een kroket ![]() | |
MutedFaith | maandag 8 december 2014 @ 16:04 |
De makreel kroket gaat t niet worden. Vond mijn vrouw niet lekker en (ik citeer) 'zonde van de makreel'. Risottokroketten waren goed gelukt en gaan voorlopig op t lijstje. Mijn vrouw kwam nog met de suggestie een (kip-)saté kroket te maken. Daarnaast dacht ik zelf nog aan een zuurvleeskroket. Dus die ga ik komende week ook allebei proberen. | |
MutedFaith | maandag 8 december 2014 @ 16:05 |
Heb je een recept voor die doperwtjeskroket? T lijkt zo apart dat ik t op zich wel eens wil proberen.. | |
IsabellaMariaAnna | maandag 8 december 2014 @ 16:10 |
Oh, tuinbonen stond er zie ik, uit de laatste Delicous: ![]() | |
minilot | maandag 8 december 2014 @ 16:13 |
Nou, hier hoe ik het doe en daarmee altijd keistijve eiwitten in een paar minuten (met een handmixer) - Zorg dat je eieren op kamertemperatuur zijn. Indien je eieren in de koelkast bewaart, uurtje van tevoren eruit halen. - Zorg dat je eieren niet al te vers zijn. Klinkt gek, maar kakelvers eiwit klopt minder makkelijk stijf - Zorg dat de kom waarin je gaat kloppen brandschoon is. Ik gebruik een roestvrijstalen kom, ik doe wat azijn op een papiertje en wrijf daarmee de binnenkant van de kom schoon - Aangezien ik dan toch een fles azijn tevoorschijn heb gehaald: ik doe in twee limonadeglazen elk een scheutje azijn, aanvullen met heet water en daar zet ik de losse gardestukjes van mijn mixer in. Dat laat ik zo een paar minuten staan. - Ik scheid de eieren en zorg ervoor dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt. Ik breek de eieren ook boven een apart bakje, pas als ik zeker weet dat het eiwit 'schoon' is gooi in het in de grote kom waarin ik het ga kloppen. - Gardes uit de glazen halen en beetje droogschudden - Piepklein snufje zout bij het eiwit gooien - Eiwitten op hoge snelheid opkloppen en pas als je er mooie pieken in kunt trekken, dan pas de poedersuiker erbij, in kleine beetjes tegelijk. - Doorgaan met kloppen tot je de kom met eiwit ondersteboven kunt houden en dat er dan niets uitdruipt. Indien durfal: boven je hoofd houden. ![]() Mocht je, om wat voor reden dan ook, je kom niet willen schoonvegen met azijn, die er dan een drupje van bij je eiwit voor het kloppen. Het zuur helpt bij het stijf worden. ![]() Lukt het zo denk je? ![]() ![]() Ik maak in elk geval graag en vaak pavlova's! Kleintjes dan wel, eenpersoonsporties. Beetje slagroom erop, en het fruit dat ik toevallig bij de hand heb en klaar is kees. Zoals deze, van een tijdje geleden, gewoon voor zomaar: ![]() Hou er wat kerst betreft trouwens wel rekening mee dat 'grote' pavlova's heel fraai zijn als ze nog intact zijn, maar het wordt een slagveld zodra je ze aansnijdt. Kleine pavlova's hebben dat probleem niet zo. ![]() [ Bericht 5% gewijzigd door minilot op 08-12-2014 16:23:43 ] | |
minilot | maandag 8 december 2014 @ 16:15 |
Ik maakte laatst bitterballen van wat overgebleven eendenvlees, en dat was me toch lekker! ![]() ![]() Wel een heel leuk idee trouwens, snacks op z'n kerstigs! Ik heb je post erover maar met een half oog gelezen, en dat ga ik nu eens beter doen. ![]() | |
Myraela | maandag 8 december 2014 @ 16:22 |
Ik lust geen zuurvlees, maar vind het wel origineler dan een saté kroket om eerlijk te zijn. Ik heb ook weer eens zin om met kroketten te gaan experimenteren. ![]() ![]() | |
essnhills | maandag 8 december 2014 @ 16:34 |
Jammer dat de makreelkroket niet lekker was. Dan ga ik hem denk ik ook niet meer maken ![]()
Dat klinkt erg lekker ![]() Ik moet ook echt nog gaan nadenken over het Kerstdiner.. Al heb ik voor Sinterklaas wel 2 stoompaninzetten gekregen, dus wellicht dat ik daar mee aan de slag kan. ![]() ![]() | |
Bleie | maandag 8 december 2014 @ 16:47 |
Dank je! Ik heb wel al vaker eiwitten stijf geklopt, en heb daar eigenlijk nooit problemen mee, terwijl ik allemaal van dat soort trucjes als extra schoonmaken en zo nooit doe. Eieren scheiden boven een apart kommetje doe ik dan weer wel, want je wil inderdaad echt geen eigeel erin. En ik zat ook al te denken aan individuele pavlovaatjes inderdaad, want anders wordt het wel een enorm gedoe met snijden. Is ook makkelijker om die van de kinderen dan zonder vijgen e.d. te maken, want dat eten ze niet. | |
essnhills | maandag 8 december 2014 @ 16:50 |
Als je ipv een grote bakplaat met pavlova kleinere individuele maakt, verandert de baktijd in de oven dan ook? | |
miss_sly | maandag 8 december 2014 @ 17:44 |
Wat een goede tips voor de pavlova! Bedankt! Eenpersoons pavlova's maken kan ook, natuurlijk. Een aantal kleine taartjes als toetje, kan iedereen kiezen! Hoe lang moeten ze eigenlijk in de oven, zulke kleintjes? | |
MutedFaith | maandag 8 december 2014 @ 18:33 |
Eend klinkt erg goed. Je hebt niet toevallig nog een samenvatting van t recept? Voornamelijk van de saus eigenlijk.. De kroket/bitterbal met eend kom ik wel uit.. | |
Bienelientjee | maandag 8 december 2014 @ 18:50 |
Pff, ik moet nu echt gaan uitkiezen wat mijn menu wordt! ![]() | |
Purdey | maandag 8 december 2014 @ 19:45 |
Op welke temperatuur bak je het eiwitschuim Minilot? Het wordt bij mij vaak bruin ipv mooi wit | |
Lot_1 | maandag 8 december 2014 @ 19:58 |
Ik heb net de lamsrack uitgeprobeerd, het was enorm lekker geworden! Gewoon klassiek, met tijm/rozemarijn/knoflook/mosterd. Daarbij wat geroosterde venkel en dit recept voor spruitjes: De groenten pasten er goed bij ![]() ![]() | |
AMAR420 | maandag 8 december 2014 @ 20:10 |
ik heb vroeger weleens kroketjes gegeten met restjes knakworst door de ragout, hmm. | |
Molo | maandag 8 december 2014 @ 20:41 |
Restjes knakworst? Door de ragout? Bah ![]() | |
AMAR420 | maandag 8 december 2014 @ 21:42 |
Een soort van grove worst maar smaakte naar knakworst, het was vermalen en overheerlijk, je had erbij moeten zijn om erover te kunnen praten, werkelijk heerlijk.. | |
Molo | maandag 8 december 2014 @ 22:10 |
Als je het zo zegt klinkt het overheerlijk inderdaad ![]() | |
Noordsestern | maandag 8 december 2014 @ 22:58 |
De gemiddelde kroket heeft echt geen hoogstaande stukkies vlees door zijn ragout vulling zitten hoor. Desondanks kroketten ![]() | |
AMAR420 | dinsdag 9 december 2014 @ 09:39 |
offtopic: ik mis de mora kipkroket, waar is die nog te koop? | |
Lot_1 | dinsdag 9 december 2014 @ 10:54 |
Heeft iemand tips voor een lekkere soep vooraf? En goed brood erbij? Ik wil graag een lichte soep en iets met paddenstoelen of pompoen valt af. Wel heb ik graag iets winters/kerstigs. De rest van mijn menu is: - Lamsrack, venkel, spruitjes, zoete aardappel - Appelsneeuw | |
Lot_1 | dinsdag 9 december 2014 @ 10:56 |
De aardperenroomsoep die Minilot een aantal pagina's terug postte klinkt wel leuk, maar ik heb nog nooit aardpeer op.. is dat lekker? | |
Coelho | dinsdag 9 december 2014 @ 10:56 |
Plus heeft 'm in het assortiment. Ik ga regelmatig een paar doosjes inslaan ![]() Overigens zijn de homemade pulled pork kroketten hier niet aan te slepen. Mét stukjes vlees. | |
AMAR420 | dinsdag 9 december 2014 @ 11:19 |
thx | |
renzell | dinsdag 9 december 2014 @ 17:42 |
Vraagje. Ik en broederlief hebben het ambitieuze plan opgevat om met kerst (bij mij thuis!) voor 18 man te gaan koken. Een reis rond de wereld wordt het, langs alle continenten (vooruit, behalve Antarctica). Vriendlief zoekt er muziek bij uit. Kortom; we gaan ervoor. Nu is ons fijne tweede voorgerechtje uit Afrika, namelijk struisvogelcarpaccio, niet mogelijk, omdat struisvogel schijnbaar verboden is hier. Oeps. Daar gaat ons plan. Heeft iemand misschien een fantastisch, Afrikaans vleesgerechtje wat dit zou kunnen vervangen? Even om het in een groter geheel te plaatsen: Het gerechtje voorafgaand aan de carpaccio is Japans en heel licht; een tartaartje van rauwe tonijn, sesam en soy sauce met een topping van avocado, bieslook en jelly. Het hoofdgerecht (wat na de carpaccio zou komen) is Australisch/Nieuw Zeelands: een duo van lam en kangaroe (biefstukjes) met een hot mint sauce en een rodewijnsaus, mash met wilde paddestoelen, roast patatoes, doperwtjes met munt en een grote salade met macademia's. Tips zijn meer dan welkom! Alvast mijn dank. | |
Oceanonix | dinsdag 9 december 2014 @ 18:08 |
het lijkt op aardappel maar is iets zoeter. De structuur is minder hard als dat van een aardappel. Ze zijn lastig schoon te maken door de onregelmatige vorm. Door ze eerst kort te koken valt het velletje er wel makkelijk af. | |
miss_sly | dinsdag 9 december 2014 @ 20:07 |
Iets met springbok of koedoe? Ook lekker is het zuid-Afrikaanse shotje springbokkie: crème de menthe en amarula! | |
Bleie | dinsdag 9 december 2014 @ 20:15 |
Biltong? Ik zou zelf geloof ik liever een vleesloos tussengerechtje willen in dat menu. | |
roos85 | dinsdag 9 december 2014 @ 20:36 |
Springbok en koedoe is erg lekker! Springbokkie ook trouwens ![]() | |
AMAR420 | dinsdag 9 december 2014 @ 20:41 |
https://strogoffdirect.zi(...)efstuk_150_gram.html Struisvogel Biefstuk: 150 gram ¤ 4,25 | |
Rexanthony | woensdag 10 december 2014 @ 00:07 |
Ja, maar de eerste zin: "HELAAS IS HET MOMENTEEL NIET MOGELIJK OM STRUISVOGLBIEFSTUK TE BESTELLEN!" | |
AMAR420 | woensdag 10 december 2014 @ 09:26 |
wtf opeens ![]() een tijdje geleden had je zelfs struisvogel bij de albert heijn ![]() | |
Fretwork | woensdag 10 december 2014 @ 12:18 |
Kudu-tong? Anders proberen biltong ergens in te verwerken. Andere opties: - Kleine Boboties - Kudu-pie - Volgens Google Samoosas - Of kook eens met insecten! Marokko, Egypte e.d. zijn natuurlijk ook Afrika he? Kan je daar niks mee | |
Noordsestern | woensdag 10 december 2014 @ 13:41 |
Ze hebben zelfs struisvogel boerderijen in NL. True story. | |
Molo | woensdag 10 december 2014 @ 13:52 |
Alleen duur, exclusief en nu ook nog lastiger te krijgen vanwege kippenhoest | |
Noordsestern | woensdag 10 december 2014 @ 14:00 |
Oh ja, vogelgriep. ![]() | |
Gaoxing | woensdag 10 december 2014 @ 14:41 |
We eten hier vaak lamsgehaktballetjes met gehakte munt en gehakte abrikoos erin ![]() Zoete aardappel laat zich prima tot ovenfrietjes verwerken. | |
essnhills | woensdag 10 december 2014 @ 15:06 |
Ons Kerstdiner is dit jaar bij mijn oom en tante thuis en deze keer voor 11 man (10 volwassenen en 1 10-jarige). Voorgaande jaren hadden we 6 gangen (kleine porties) en we willen weer zoiets doen. Alles moet of van te voren klaargemaakt kunnen worden of heel snel te bereiden zijn zodat ik (en eventuele helpers) niet zo lang in de keuken sta tijdens het diner. De opties tot nu toe: Een salade met kiprollade en sinaasappeldressing Een rosbief carpaccio met ....? Een venkel-hazelnootsoepje Gestoomde vis (zalm, kabeljauw?) Met een muntsausje en/of spinazie. Kalkoenpakketje uit de oven (kalkoenfilet met o.a. wortel gewikkeld in bakpapier) Toetje met wellicht pavlova en/of panna cotta De volgorde weten we nog niet | |
Coelho | woensdag 10 december 2014 @ 15:25 |
Ik ben op zoek naar het recept van de doorzichtige chips maar kan het niet vinden. Iemand die het bij zijn favo's heeft staan? | |
AMAR420 | woensdag 10 december 2014 @ 15:37 |
zijn die ook besmet? | |
Molo | woensdag 10 december 2014 @ 16:44 |
Wel onder extra controle | |
Bienelientjee | woensdag 10 december 2014 @ 20:28 |
CUL / Kerstdiner 2014! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic | |
Coelho | woensdag 10 december 2014 @ 20:44 |
Dank je! Die stond niet gelinkt in de OP en ik heb er eerlijk gezegd overheen gelezen dat dit al weer topic 2 van 2014 was... | |
bepklep82 | woensdag 10 december 2014 @ 22:00 |
Ik heb zojuist besloten om toch een lamsbout te kopen voor het kerstdiner. Hij is 2,5 kg. Iemand hier enig idee in cms hoe groot dat is? Beetje lullig als hij niet in mijn oven past ![]() Al zit ik er over te denken om hem te halveren en dan op twee manieren te bereiden. Iemand nog goede recepten suggesties? | |
Bienelientjee | donderdag 11 december 2014 @ 21:26 |
Mijn hoofdgerecht wordt hetzelfde als vorig jaar. Pestohaasje met serranoham. Maar daar omheen ga ik allemaal nieuwe dingetjes doen. Wat dat wordt, heb ik nog niet besloten! ![]() ![]() | |
roos85 | vrijdag 12 december 2014 @ 17:34 |
Bedankt voor de tips! Die kleine pavlova's zijn echt leuk ![]() Hoe lang moeten die in de oven en op welke temperatuur? |