abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_146864846


Het is eind tweeduizendveertien en dat zorgt dat we voorzichtig kunnen gaan uitkijken naar wat voor velen onder ons 't CUL-hoogtepunt van het jaar is: het kerstdiner!

Vorig jaar was het een groot succes: dit topic kan dienstdoen als supportgroep voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het samenstellen van een menu, het beoordelen van een recept en verder leent het topic zich wonderwel voor het met elkaar delen van (foto's van) uitprobeersels en het elkaar steunen bij pre-kerstdinerstress.

Vorig jaar kletsen we vier topics vol in de reeks:
- Kerstdiner 2013! Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
- Kerstdiner 2013! deel 2 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
- Kerstdiner 2013! deel 3 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic
- Kerstdiner 2013! deel 4 - Inspiratie-, voorpret- en adviestopic

Succesrecepten van vorig jaar: (door meerdere mensen hier gemaakt)

- Spiced & sugared cranberries:


- Het lekkerste soepje van de wereld:


(Meer suggesties welkom!)

Enkele foto's van CUL-kerstgerechten uit 2013:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Let me see you stripped down to the bone
pi_146864849
(Kan een modje er even een reeks van maken?)
Let me see you stripped down to the bone
pi_146864967
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 11:16 schreef minilot het volgende:

[..]

Kijk, da's leuk! Daar kun je alles wel tof aan ophangen! ^O^
Jup! Dan moet ik alleen of drank in m'n tartare gooien, of een andere amuse bedenken. :P

Ik twijfel gewoon nog even verder. Sommige dingen weet ik al wel zeker, dat scheelt. :7
Sterkheidsbaas van alles.
pi_146864970
Ik heb al een paar keer hert teruggelezen als hoofdgerecht. Wat ik ontzettend kan aanraden is Wellington van hertenrugfilet met gekonfijte groenten.



Ik heb deze volgens recept op de Big Green Egg gemaakt maar het is uiteraard ook gewoon mogelijk uit de oven.
pi_146865011
quote:
2s.gif Op vrijdag 21 november 2014 11:23 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Jup! Dan moet ik alleen of drank in m'n tartare gooien, of een andere amuse bedenken. :P

Ik twijfel gewoon nog even verder. Sommige dingen weet ik al wel zeker, dat scheelt. :7
Reductie van portwijn smaakt anders fantastisch met hert, (en bos/blauwebessen! :9 )
Let me see you stripped down to the bone
pi_146865032
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 11:23 schreef Coelho het volgende:
Ik heb al een paar keer hert teruggelezen als hoofdgerecht. Wat ik ontzettend kan aanraden is Wellington van hertenrugfilet met gekonfijte groenten.

Hee, dat lijkt eerder een laag van brooddeeg (brioche?) dan een laag van bladerdeeg, klopt dat?
Let me see you stripped down to the bone
pi_146865049
O en Lonaa, als je een 'verborgen zuiperds'-tema aanhoudt zou je ook kunnen denken aan een beetje risotto als tussengerecht. En dan in de risotto champagne gebruiken in plaats van witte wijn! :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_146865069
O, ik ga dit jaar ook een kerstdiner maken, samen met mijn neefje van 10. Hij houdt ontzettend van koken, dus wij gaan iets maken. Het is voor 10 personen, waarvan 4 kinderen. Een aantal dingen moet vooraf bereid kunnen worden en we gaan het een beetje verdelen tussen hem (en zijn moeders) en mij :)_
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_146865122
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 11:25 schreef minilot het volgende:

[..]

Hee, dat lijkt eerder een laag van brooddeeg (brioche?) dan een laag van bladerdeeg, klopt dat?
bloem, melk, gist, suiker, zout, eieren en boter. Dus ja, eerder brood(achtig) dan bladerdeeg.
pi_146865384
Ik blijk dit jaar met kerst niets te koken, dus dan is plannen wel makkelijk :')

Denk wel dat ik toch iets lekkers voor mezelf ga maken op kerstavond ;)

Maar aangezien ik alleen ben, wordt dat dan niet superuitgebreid. Maar eens denken. Misschien ook wel leuk om iets van kersttruffels of fudge ofzo te maken om cadeau te doen aan familie :)
pi_146865496
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 11:26 schreef minilot het volgende:
O en Lonaa, als je een 'verborgen zuiperds'-tema aanhoudt zou je ook kunnen denken aan een beetje risotto als tussengerecht. En dan in de risotto champagne gebruiken in plaats van witte wijn! :9
Ooh, dat is een goed idee! :D
Sterkheidsbaas van alles.
pi_146865597
quote:
2s.gif Op vrijdag 21 november 2014 11:46 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Ooh, dat is een goed idee! :D
Probeer er dan ook eens wat boerenjongens doorheen te doen :)
pi_146865627
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 11:50 schreef Coelho het volgende:

[..]

Probeer er dan ook eens wat boerenjongens doorheen te doen :)
Die lust m'n moeder niet, te veel drank smaak.

Saillant detail: mijn moeder drinkt niet, dat maakt het nog meer een uitdaging om wel iedere gang drank te gebruiken.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_146867334
Welke groenten passen er goed bij lamsrack (knoflook/rozemarijn/rode wijnsaus)? Ik serveer er sowieso al zoete aardappel bij.
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_146867617
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 13:05 schreef Lot_1 het volgende:
Welke groenten passen er goed bij lamsrack (knoflook/rozemarijn/rode wijnsaus)? Ik serveer er sowieso al zoete aardappel bij.
Kikkererwten! :9

Bijvoorbeeld:

Middle Eastern Spiced Chickpeas:


Met boerenkool en tahini:


Harissa Parsley Chickpeas:


[ Bericht 9% gewijzigd door minilot op 21-11-2014 13:27:13 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_146868144
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 11:26 schreef minilot het volgende:
O en Lonaa, als je een 'verborgen zuiperds'-tema aanhoudt zou je ook kunnen denken aan een beetje risotto als tussengerecht. En dan in de risotto champagne gebruiken in plaats van witte wijn! :9
Ik heb ook weleens risotto met wodka gemaakt. Was ook lekker.
pi_146868211
Pasta alla vodka, ook heel lekker! :9
Maar niet zo kerstig >:)
Let me see you stripped down to the bone
pi_146868281
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 13:05 schreef Lot_1 het volgende:
Welke groenten passen er goed bij lamsrack (knoflook/rozemarijn/rode wijnsaus)? Ik serveer er sowieso al zoete aardappel bij.
pi_146868465
Zoete aardappel én dan nog wortel en mango - lekker, maar wordt dat niet erg zoet?
Let me see you stripped down to the bone
pi_146869744
Lekkere opties! Wel niet zo klassiek.. moet er nog even over nadenken. Misschien is een uitstapje ook wel leuk :Y Wortel vind ik zelf heerlijk maar ik denk dat dat te zoet wordt inderdaad.

Later vanmiddag maak ik nog een verslagje over het maken van de kaneelsiroopkaviaar! Met pics :Y)
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_146870040
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 14:51 schreef Lot_1 het volgende:
Lekkere opties! Wel niet zo klassiek.. moet er nog even over nadenken. Misschien is een uitstapje ook wel leuk :Y Wortel vind ik zelf heerlijk maar ik denk dat dat te zoet wordt inderdaad.

Later vanmiddag maak ik nog een verslagje over het maken van de kaneelsiroopkaviaar! Met pics :Y)
Ooo, spannend! Ik heb zelf nog geen perfecte bolletjes kunnen krijgen, maar zelfs de kiezelsteenvormige blobjes zijn al erg leuk O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_146870178
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 14:51 schreef Lot_1 het volgende:
Lekkere opties! Wel niet zo klassiek.. moet er nog even over nadenken.
Indien wat klassieker smaken geroosterde spruitjes er vast ook goed bij! Een klein beetje bitter en zoutig naast de zoete aardappel contrasteert denk ik wel fijn. Ook qua textuur iets heel anders dan de zachte aardappel.

Zoiets dus:
http://theveganroad.com/recipes/caramelized-brussels-sprouts/
http://www.partial-ingredients.com/archives/3040
http://www.heatherlikesfood.com/brussel-spouts/
Let me see you stripped down to the bone
pi_146874242
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 15:04 schreef minilot het volgende:

[..]

Ooo, spannend! Ik heb zelf nog geen perfecte bolletjes kunnen krijgen, maar zelfs de kiezelsteenvormige blobjes zijn al erg leuk O+
Zelfs dat is niet gelukt, bij mij is het een soort kikkerdril :D

In het begin ging het niet goed, de siroop was nog veel te vloeibaar en het spuitflesje had een veel te grote opening dus er kwamen niet bepaald druppeltjes uit:


Later lukte het druppelen wel, de vloeistof was een stuk dikker geworden. Ik heb het zo'n half uur in de koelkast laten staan, en toen ik het zeefde was het dit :+


Wel een grappige structuur maar echt mooi ziet het er niet uit _O-


Ik dacht dat het misschien kwam omdat de siroop zo plakkerig was? Of heb ik te weinig gelatine gebruikt? Ik had blaadjes gelatine, dus het omrekenen was lastig.

Ik weet niet of ik zin heb om dit nog een keer te proberen. Misschien giet ik wel gewoon wat kaneelsiroop over het opgeklopte eiwit, dat ziet er ook wel mooi uit :)
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_146874268
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 17:45 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

Zelfs dat is niet gelukt, bij mij is het een soort kikkerdril :D

In het begin ging het niet goed, de siroop was nog veel te vloeibaar en het spuitflesje had een veel te grote opening dus er kwamen niet bepaald druppeltjes uit:
[ afbeelding ]

Later lukte het druppelen wel, de vloeistof was een stuk dikker geworden. Ik heb het zo'n half uur in de koelkast laten staan, en toen ik het zeefde was het dit :+
[ afbeelding ]

Wel een grappige structuur maar echt mooi ziet het er niet uit _O-
[ afbeelding ]

Ik dacht dat het misschien kwam omdat de siroop zo plakkerig was? Of heb ik te weinig gelatine gebruikt? Ik had blaadjes gelatine, dus het omrekenen was lastig.

Ik weet niet of ik zin heb om dit nog een keer te proberen. Misschien giet ik wel gewoon wat kaneelsiroop over het opgeklopte eiwit, dat ziet er ook wel mooi uit :)
Dat de siroop heel vloeibaar is, is op zich geen probleem, maar je olie moet wel echt ijs- en ijskoud zijn. Was -ie dat?
Let me see you stripped down to the bone
pi_146874272
Spruitjes! Dat is wel een goede :Y sowieso zijn bittere smaken wel goed, ik ga meer in die richting zoeken!
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_146874287
ijskoud als in koelkastkoud? Of vriezerkoud? Ik heb 't een nachtje in de koelkast gehad..
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_146874306
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 17:47 schreef Lot_1 het volgende:
ijskoud als in koelkastkoud? Of vriezerkoud? Ik heb 't een nachtje in de koelkast gehad..
Nachtje in de koelkast was bij mij voldoende, maar mijn koelkast staat wel flink koud..

Anders inderdaad te weinig gelatine, ik gebruikte zelf zakjes met poeder, dus ik had het omrekenprobleem niet... Hoeveel velletjes had je gebruikt? Kijkend naar het receot zou ik zeggen: drie. Zo uit mijn hoofd. Omrekentabelltjes zijn online wel te vinden. :Y

Maar goed, ik kom dus ook nog steeds niet verder dan deze blobjes van mij:

..geen bolletjes dus.
Let me see you stripped down to the bone
pi_146874390
(Ik gebruik overigens wel een pipetje om mee te druppelen)
Let me see you stripped down to the bone
  vrijdag 21 november 2014 @ 18:04:53 #29
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_146874642
Ik doe ook mee, ga voor het eerst een kerstdiner maken voor meer dan 2 personen :') Natuurlijk ook weleens een gerecht gemaakt voor het grote diner bij mijn ouders, maar dus nog niet eerder voor 6 p. Eerst eens kijken of ik voldoende keuken- en eetgerei heb, en dan kijk ik verder!
pi_146874679
Gastreeks, maar geen kerstdiner dit jaar, wrsch wel oudejaarsdiner, dus dat telt ook een beetje, vind ik :9
Ja doei.
pi_146874936
Thanks Mootje! O+
Weet je al wat je gaat maken met Oud&Nieuw?
Let me see you stripped down to the bone
pi_146880538
quote:
2s.gif Op vrijdag 21 november 2014 11:46 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Ooh, dat is een goed idee! :D
Ik lees net pas het vorige topic en wil toch ook nog iets toevoegen. Ik ben zelf een vlees en visliefhebber maar je menu zoals je het nu aangeeft lijkt me vrij heftig.
Hert, lam en eend zijn alledrie vrij uitgesproken smaken, ben je niet bang dat de een de ander overheerst?
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
pi_146883045
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 20:53 schreef SV-tje het volgende:

[..]

Ik lees net pas het vorige topic en wil toch ook nog iets toevoegen. Ik ben zelf een vlees en visliefhebber maar je menu zoals je het nu aangeeft lijkt me vrij heftig.
Hert, lam en eend zijn alledrie vrij uitgesproken smaken, ben je niet bang dat de een de ander overheerst?
Ik ga ze ook niet meer alle 3 doen. ;)
Sterkheidsbaas van alles.
pi_146896900
Voilá, mijn appelsneeuw is klaar:



en de koekjes erbij:


Ik vind het heerlijk! Maar dit is een klein drinkglas en dat is wel echt teveel, ik denk dat je er snel misselijk van wordt. Dus ik moet maar even opzoek naar wat kleinere mooie glaasjes. De kaneelsiroop is er ook erg lekker bij, en eigenlijk vind ik het wel mooi staan zo. De kaviaar is van de baan ;)
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_146908810
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 18:07 schreef motorbloempje het volgende:
Gastreeks, maar geen kerstdiner dit jaar, wrsch wel oudejaarsdiner, dus dat telt ook een beetje, vind ik :9
Ik post hier ook dingen voor Sinterklaas, dus Oud & Nieuw hierheen smokkelen mag dan ook toch? :9
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146908929
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 november 2014 13:47 schreef Lot_1 het volgende:
Voilá, mijn appelsneeuw is klaar:

[ afbeelding ]

en de koekjes erbij:
[ afbeelding ]

Ik vind het heerlijk! Maar dit is een klein drinkglas en dat is wel echt teveel, ik denk dat je er snel misselijk van wordt. Dus ik moet maar even opzoek naar wat kleinere mooie glaasjes. De kaneelsiroop is er ook erg lekker bij, en eigenlijk vind ik het wel mooi staan zo. De kaviaar is van de baan ;)
Bij ikea hebben ze ook kleinere glazen, verpakking van 6 voor 50 cent. Ik ga die gebruiken voor de kruidnoten-tiramisu. :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_146910694
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 17:49 schreef minilot het volgende:

[..]

Nachtje in de koelkast was bij mij voldoende, maar mijn koelkast staat wel flink koud..

Anders inderdaad te weinig gelatine, ik gebruikte zelf zakjes met poeder, dus ik had het omrekenprobleem niet... Hoeveel velletjes had je gebruikt? Kijkend naar het receot zou ik zeggen: drie. Zo uit mijn hoofd. Omrekentabelltjes zijn online wel te vinden. :Y

Maar goed, ik kom dus ook nog steeds niet verder dan deze blobjes van mij:
[ afbeelding ]
..geen bolletjes dus.
Ziet er wel lekker uit! Hoe heb je ze nu gemaakt dan? Ik heb t laatst deze gemaakt voor een triffle.. http://instagram.com/p/nPv8LRgusX/?modal=true

Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
pi_146915323
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 november 2014 22:02 schreef _Liek het volgende:

[..]

Ziet er wel lekker uit! Hoe heb je ze nu gemaakt dan? Ik heb t laatst deze gemaakt voor een triffle.. http://instagram.com/p/nPv8LRgusX/?modal=true

[ afbeelding ]
_O_ Dat ziet er heerlijk uit! 't Inspireert me om de appelsneeuw met wat meer laagjes te doen.

Essnhills: bedankt voor de tip, de ikea is dichtbij dus daar kan ik wel even langswippen ^O^
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_146919851
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2014 00:24 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

_O_ Dat ziet er heerlijk uit! 't Inspireert me om de appelsneeuw met wat meer laagjes te doen.

Essnhills: bedankt voor de tip, de ikea is dichtbij dus daar kan ik wel even langswippen ^O^
Dank je! Enne Xenos wil ook wel eens leuke glaasjes hebben ;) Als je er toch nog wat bovenop wilt, is kaneelsuiker dan geen idee? Maakt het alleen wel weer wat zoeter en waarschijnlijk donkerder van kleur dan parels..
Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
pi_146935932
Ik wil ook appelsneeuw gaan maken, want ik ben opeens gevraagd voor het nagerecht en het mag niet te zwaar zijn ivm de dieetwensen van de familie. Kan iemand mij het recept linken alsjeblieft? :)
pi_146941945
Ik ga lekker niets doen. Geen drie dagen ploeteren in de keuken, niet 5 keer naar specifieke winkels voor ingredienten. Geen vuile keuken, geen gezeik va vrouw en kinderen of ik nog even 'gezellig' kom doen.

Kortom: ik ga lekker bij mijn ouders eten... en de andere dag bij anderen. Heerlijk. Lekker beetje eten zuipen, niet koken.

(en dat na jaren waarin ik bovenstaand ewel heb gedaan, inclusief 4 maanden vooraf plumpudding/christmas pudding )
Whatever...
pi_146943582
quote:
14s.gif Op zondag 23 november 2014 20:23 schreef Selestha het volgende:
Ik wil ook appelsneeuw gaan maken, want ik ben opeens gevraagd voor het nagerecht en het mag niet te zwaar zijn ivm de dieetwensen van de familie. Kan iemand mij het recept linken alsjeblieft? :)
Dit is 'm:
http://scandifoodie.blogs(...)-apple-snow.html?m=1

..vooral lekker met zelfgemaakte appelmoes :)
Let me see you stripped down to the bone
  maandag 24 november 2014 @ 01:14:10 #43
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_146945592
zzzzz
pi_146946287
quote:
1s.gif Op zondag 23 november 2014 23:33 schreef minilot het volgende:

[..]

Dit is 'm:
http://scandifoodie.blogs(...)-apple-snow.html?m=1

..vooral lekker met zelfgemaakte appelmoes :)
Klinkt precies als wat ik nodig heb, dankjewel! :D
  maandag 24 november 2014 @ 09:12:33 #45
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_146947329
Ik had gegoogeld op appelsneeuw en kwam erachter dat het veel lijkt op haagse bluf, qua bereiden. De appelmoes is dan bessensap. Dit maakte mijn oma altijd. Ze gaf dat met wat zelfgemaakte vla. Ook heerlijk.
pi_146949626
Vandaag de soep der soepen maken. Een vraagje over de gedroogde shiitake, moet ik die eerst wellen of gaan ze gedroogd in de soep?
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_146951513
quote:
1s.gif Op maandag 24 november 2014 11:17 schreef roos85 het volgende:
Vandaag de soep der soepen maken. Een vraagje over de gedroogde shiitake, moet ik die eerst wellen of gaan ze gedroogd in de soep?
Gaan er gedroogd in volgens het recept, maar ik week en spoel ze altijd eerst even goed af met warm water, in verband met gruis/zand en ze worden zo al wat zachter. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_146954834
Als voor of tussengerecht ga ik zelf kippenleverpate maken. Ik wil daar iets van cranberry's bij doen, dus niet er doorheen. Plakje vers brood, flinke lik pate. En dan? Een saus van cranberry's maken? Of een jelly? Iemand een grandioos idee?

Edit: of andere opmaak ideeën?

[ Bericht 8% gewijzigd door Lonaa op 24-11-2014 14:35:53 ]
Sterkheidsbaas van alles.
pi_146958208
quote:
2s.gif Op maandag 24 november 2014 14:27 schreef Lonaa het volgende:
Als voor of tussengerecht ga ik zelf kippenleverpate maken. Ik wil daar iets van cranberry's bij doen, dus niet er doorheen. Plakje vers brood, flinke lik pate. En dan? Een saus van cranberry's maken? Of een jelly? Iemand een grandioos idee?

Edit: of andere opmaak ideeën?
Weet niet hoe je de paté wilt serveren, maar wat dacht je van in jelly/aspic (van cranberries)
The user formerly known as mrb-Maybach
pi_146974402
Ik kijk dit jaar eens wat er in Oostenrijk te krijgen is en neem voor de zekerheid een braadpan en koekenpan mee om in ieder geval 2 goede pannen te hebben voor op de 2pits electra voorziening in het gehuurde appartementje.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')