abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_144125046
Yes! *O*
Vorig jaar alleen mee zitten te lezen. Dit jaar wellicht wat bijdragen :)

Mijn diner van vorig jaar was (ter inspiratie):
Amuse: Zalmbonbon met artisjokmousse
Voorgerecht: Gekaramelliseerde witlof met coquilles
Hoofdgerecht: Varkenshaas met cranberrysaus, hasselback aardappeltjes en een salade
Nagerecht: Chocolademousse met mandarijnencompote

Ik probeer altijd het hele jaar door wat recepten te sprokelen en dan daar uit te kiezen, maar meestal zie ik dan op het laatst nog iets anders gaafs en kies ik dat :p
pi_144125355
jouw voorgerechtje klinkt wel erg lekker!
Perfect paranoia is perfect awareness. Yes, I am a misfit.
pi_144133852
Zo. Afspraken gemaakt over kerst *) Dit jaar een uitgebreide indonesische rijsttafel. Van scratch gemaakt natuurlijk *)

Het is weer eens wat anders :Y)
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_144134255
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 september 2014 16:55 schreef RoelerMF het volgende:
Wij doen ook altijd wel ergens gourmetten, maar sinds ik op mijzelf woon vind ik het gewoon supertof om thuis te koken op kerstavond met en voor vrienden. Nu het derde jaar en ik maak er graag een mooie traditie van!

Voor kerstavond ben ik nog helemaal blanco, maar heb wel al wat leuke dingen gezien en opgezocht. Onder andere een flensjestaart met de gesuikerde cranberries.

Voor eerste kerstdag overweeg ik dé successoep van vorig jaar als voorgerecht. Voor dat nagerecht gaat het waarschijnlijk iets worden met ijs in bakjes van kletskoppen. En dat komt omdat de broer van mijn zwager de beste ijsmaker van Nederland is en tweede in Europa en we er niet aan ontkomen om dat ijs te serveren. En toegegeven, dat ijs smaakt ook fantastisch. Hoofd- en bijgerechten voor eerste kerstdag zoek ik ook nog, maar vond de pommes amandel balletjes vorig jaar erg leuk!

Sowieso gaan de stoofperen met gradient effect er weer komen, dat ziet er gewoon zo leuk uit!
Ha, was je vorig jaar zo tevreden dat er recepten in de recycling gaan? :D

En dat ijs klinkt goed. Is er een website voor die geode ijsmaker, of verkoopt je zwager het niet? :)

Ik zal in elk geval in de openingspost wat succesrecepten toevoegen die vorig jaar door meerdere mensen zijn gemaakt, dank voor de reminder - want dat was ik eigenlijk al van plan :)
Let me see you stripped down to the bone
  woensdag 3 september 2014 @ 16:30:15 #55
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_144139403
De soep heb ik vorig jaar niet geserveerd tijdens de kerst, dus voor mij zou die nieuw worden en de soep is redelijk makkelijk voor een groter gezelschap te serveren.

Mijn zwager ken je ook, johnvh zegt je vast wel iets ;) De ijszaak van zijn broer vind je hier http://www.ijssalonbacio.nl/ Fantastisch lekker ijs :9~
»» Democracy is so overrated »»
pi_144139559
JohnvH zegt mij zeker iets! *) Als ik eens in Weert ben ga ik zeker langs. :) Enfin, voldoende offtopic. ;)

En ja, maak die soep! Maak 'm morgen al, en proef hoe godallemachtig lekker -ie is!
Het recept is inmiddels toegevoegd in de openingspost.

---

Over iets meer dan 24 uur weet ik of mijn schoonfamilie ervoor te porren is om kerst dit jaar voor het eerst bij mij thuis te vieren. Ik heb wel een voorkeur voor gangen: de hapjes/zoetigheden voor 's middags en dan het Grote Hoofdgerecht inclusief de bijbehorende bijgerechten.

Dan laat ik voorgerecht, tussengerecht en nagerecht aan de willige leden van mijn schoonfamilie over.

Maar eerst morgen maar eens horen wat men wil, qua wáár we neerstrijken.
Let me see you stripped down to the bone
pi_144139835
Zijn er mensen die al een thema in gedachten hebben?
(Of daar uberhaupt aan doen?)

Vorig jaar was er bijvoorbeeld iemand bij die de kleur rood als rode (ha!) draad had genomen. Zelf had ik in elk hapje en gerechtje op een andere manier 'winterse' smaken en specerijen verwerkt, als anijs, kaneel, glühwein en gember.

Ik vind het altijd wel een leuke manier om samenhang te krijgen in wat je mensen voorschotelt.
Let me see you stripped down to the bone
  woensdag 3 september 2014 @ 16:47:18 #58
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144139932
quote:
0s.gif Op woensdag 3 september 2014 16:44 schreef minilot het volgende:
Zijn er mensen die al een thema in gedachten hebben? Of daar uberhaupt aan doen?

Vorig jaar was er bijvoorbeeld iemand bij die de kleur rood als rode (ha!) draad had genomen. Zelf had ik in elk hapje en gerechtje op een andere manier 'winterse' smaken en specerijen verwerkt, als anijs, kaneel, glühwein en gember.

Ik vind het altijd wel een leuke manier om samenhang te krijgen in wat je mensen voorschotelt.
Rode kool, rood gemarineerd vlees, rode aardappels, rode rijst, rode sla, rode saus, rode wijn, rode bietjes, rode kaas, rode vruchten, rode soep,
Ik krijg spontaan inspiratie.
Met blauw of groen wordt het lastiger
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144140009
quote:
0s.gif Op woensdag 3 september 2014 16:44 schreef minilot het volgende:
Zijn er mensen die al een thema in gedachten hebben?

Indonesie 8-)
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_144140042
quote:
1s.gif Op woensdag 3 september 2014 16:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Rode kool, rood gemarineerd vlees, rode aardappels, rode rijst, rode sla, rode saus, rode wijn, rode bietjes, rode kaas, rode vruchten, rode soep,
Ik krijg spontaan inspiratie.
Met blauw of groen wordt het lastiger
Groen is ook nog wel een makkie: genoeg toetjes op basis van matcha groene thee of pandanbladeren. Mits het een beetje exotisch mag zijn. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_144140050
quote:
1s.gif Op woensdag 3 september 2014 16:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Rode kool, rood gemarineerd vlees, rode aardappels, rode rijst, rode sla, rode saus, rode wijn, rode bietjes, rode kaas, rode vruchten, rode soep,
Ik krijg spontaan inspiratie.
Met blauw of groen wordt het lastiger
Blauw lijkt me ook wel lastig, maar groen toch niet?

Lamsrack met pistache korst, vis met pesto, groene pasta, kruidendressings en alle groene groentes.
  woensdag 3 september 2014 @ 16:52:25 #62
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144140105
Groen is idd eenvoudig dan blauw.
Wit lijkt me ook mooi
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 3 september 2014 @ 16:54:00 #63
146413 MutedFaith
Netwerkverdeelkastje
pi_144140149
Die soap uit de OP heb ik vorig jaar (in kleine porties) als amuse geserveerd met kerst.

Teringlekker.

Dit jaar is nog niet bekend welke gang ik mag verzorgen van de schoonfamilie. Na twee jaar nagerecht (vorig jaar nagerecht en amuses) ben ik wel eens toe aan wat anders..
[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.
pi_144140272
quote:
0s.gif Op woensdag 3 september 2014 16:54 schreef MutedFaith het volgende:
Die soap uit de OP heb ik vorig jaar (in kleine porties) als amuse geserveerd met kerst.
Teringlekker.
Ik ook. Iedereen was daardoor sip dat er maar zo'n heel klein beetje van was! :D
Met stip een success recept dus!

Duimen dat we er dit jaar ook weer zoeentje vinden :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_144140677
quote:
0s.gif Op woensdag 3 september 2014 16:52 schreef Pietverdriet het volgende:
Wit lijkt me ook mooi
Het zal mijn huidige Aziatische mindset zijn, maar hierbij denk ik ineens aan... sake panna cotta! Ik hoorde dat ooit eens ergens en ik vond het meteen interessant klinken. Nooit gemaakt, maar ik zal dat binnenkort eens proberen.

Volgens mij heel goed en strak en chique op te maken, je kunt het 's ochtends of de dag ervoor alvast in elkaar knutselen, het is een licht en subtiel dessert (wat na een zware maaltijd wel fijn is) en sake geeft er denk ik net het beetje je ne sais quoi aan dat leuk is met een bijzonder kerstdiner..

Ik zal het snel eens gaan testen en dan laat ik hier wel weten of het inderdaad zo lekker is als het me lijkt. :)

Edit: Ach, hier is al een leuk recept ervoor. Zitten zelfs sake-appeltjes bij! :)
http://technicolorkitchen(...)ake-panna-cotta.html



Of een tikkie strakker:


[ Bericht 9% gewijzigd door minilot op 03-09-2014 17:23:15 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_144143110
Weet nog niet hoe mijn Kerst eruit komt te zien, waarschijnlijk moet ik een van fe dagen werken. Maar wil hier natuurlijk wel weer inspiratie opdoen voor het geval ik moet koken :)
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_144144474
Ja... het kersttopic! Hoe dan ook een bijzondere kerst qua eten dit jaar. Ik sta op de wachtlijst om in december of januari een maagverkleining te krijgen. Dus als ik net geopereerd ben dan wordt het licht verteerbaar en vloeibaar en is een koffiekopje genoeg. Maar wordt het na de kerst dan kan ik nog eten wat ik wil en het als een laatste uitspatting beschouwen. Geen idee nog, want ik wacht met smart op de datum.
  woensdag 3 september 2014 @ 19:13:09 #68
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_144144679
quote:
1s.gif Op woensdag 3 september 2014 19:08 schreef AnnaNiem het volgende:
Ja... het kersttopic! Hoe dan ook een bijzondere kerst qua eten dit jaar. Ik sta op de wachtlijst om in december of januari een maagverkleining te krijgen. Dus als ik net geopereerd ben dan wordt het licht verteerbaar en vloeibaar en is een koffiekopje genoeg. Maar wordt het na de kerst dan kan ik nog eten wat ik wil en het als een laatste uitspatting beschouwen. Geen idee nog, want ik wacht met smart op de datum.
Anders vier je jouw echte kerstdiner toch een paar dagen voor de operatie? ;) Kan je toch nog even lekker culinair zijn! (of is het dan wel erg vroeg :P )

Succes trouwens!
  woensdag 3 september 2014 @ 19:41:13 #69
23969 RoelerMF
Amelie C'est Magnifique
pi_144145959
quote:
0s.gif Op woensdag 3 september 2014 16:35 schreef minilot het volgende:

En ja, maak die soep! Maak 'm morgen al, en proef hoe godallemachtig lekker -ie is!
Het recept is inmiddels toegevoegd in de openingspost.
Had de soep al eens gemaakt, maar in plaats van de gedroogde paddestoelen had ik de verse te pakken. De variant met de gedroogde moet ik nog eens proberen, maar die zal alleen maar beter worden.

Vooral het hoofdgerecht voor 15 man tegelijk lijkt mij nogal een uitdaging te worden, iemand tips en trucs?
»» Democracy is so overrated »»
pi_144193980
Nou, gisteren afgesproken: kerstdiner voor het eerst bij mij thuis. Twaalf man. Oh jee, oh jee. :)
Ik doe:
- Zoetigheden bij de koffie
- Hartig hapje bij de spelletjes 's middags
- Hoofdgerecht en bijbehorende bijgerechten

Andere leden van mijn schoonfamilie bekommeren zich om voor- en tussengerecht en het toetje.

Heel fijn dat ik het hoofdgerecht heb. Wel vaker gedaan, maar dat was voor twaalf volwassenen toch altijd een heel gesleep tussen mijn huis naar dat van mijn schoonouders.

Snoepjes/koekjes maken vind ik sowieso enorm tof om te doen, hartig hapje eveneens, maar het hoofdgerecht, dat wordt nog flink peinzen. De traditie wil dat het hoofdgerecht wordt geserveerd volgens het shared dining-principe: allemaal schalen op tafel en iedereen schept zelf op. Vaak twee verschillende vleesbereidingen (paar jaar terug deed ik al eens een enorme gelakte ham en een beef wellington), diverse groenten en 'iets' met aardappel.
Ik hou me daar gewoon aan, maar wil binnen die grenzen wel kijken of ik het dit jaar wel een beetje bijzonder kan maken. :)

Zin in!

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 05-09-2014 13:19:48 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_144194143
Leuk, minilot ^O^
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_144194359
Kersttopic O+
Wil dit jaar ook zeker een diner gaan verzorgen. Vorig jaar speelde ik het redelijk op safe met een zalmtartaar, wildstoofpot en een citroentiramisu. Al was het wel heerljik.

Dit jaar ga ik voor wat gewaagdere gerechten.
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_144197176
Eigenlijk doen wij elk jaar minimaal 1 avond gewoon samen, uitgebreid koken.
Standaard zit er een aperitief met amuse in, partner maakt cocktail (kan hij echt 2 mnd mee bezig zijn, met het uitzoeken ervan), ik 1 of 2 amuses.
Voorgerechtje, soepje, spoom, hoofdgerecht, nagerecht maar ik denk er over om nagerecht te laten schieten en in plaats daarvan nog een tussengerechtje en dus een kleiner hoofdgerecht te doen.
Maar wil dus wel in beetje traditionele sferen blijven dus zit erg te zoeken naar voorgerecht en tussengerecht.
Liefst 1 vlees en 1 vis, licht soepje / bouillon maar nog geen idee.
Perfect paranoia is perfect awareness. Yes, I am a misfit.
pi_144200108
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 11:43 schreef WRH het volgende:
Standaard zit er een aperitief met amuse in, partner maakt cocktail (kan hij echt 2 mnd mee bezig zijn, met het uitzoeken ervan)
Ha, leuk zeg! :) Ik heb begin deze zomer wat cocktailbenodigheden gekocht (schudbeker, stamper en meer), maar het is er om de één of andere reden niet van gekomen: alles zit nog in de verpakking. :+

Wellicht wel een aardig idee om me daar alsnog eens in te gaan verdiepen en bij het hartige middaghapje (dat bij mijn schoonfamilie traditioneel geserveerd wordt tijdens fanatiek gespeelde bordspellen) ook een toffe cocktail te serveren. Dank voor de (onbewuste) tip! ;)

Enneh, qua klassiek voor- en tussengerecht: zullen we alvast met je meedenken? Zo ja: dan wat meer details, wat vind je lekker en wat zijn de eisen? :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_144202919
Zoiets... net wat anders als eggnog/eierpunch en gluhwein...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')