Mooi brood. Hoe heb je die gebakken?quote:Op zondag 30 november 2014 17:28 schreef Questular het volgende:
[ afbeelding ]
1e keer brood ooitIk mag niet klagen
De korst had wat steviger gemogen maar voor de rest smaakt het brood prima.
Nou ik ben begonnen met het basis recept in de OP. Vervolgens heb ik de vader van mn vriendin erbij geroepen (20+ jaar bakker geweest) en die heeft me hier en daar geholpen en het op sommige punten toch net iets anders gedaan als hoe het op de site staatquote:Op zondag 30 november 2014 18:09 schreef qltel het volgende:
[..]
Mooi brood. Hoe heb je die gebakken?
Mijn eerste had een heel erg stevige korst. Deze heb ik eerst een half uur in een pan met deksel gebakken, toen een kwartier met het deksel wat geopend zodat de stoom eruit kon en daarna nog een kwartier zonder pan.Resultaat, een erg lekker maar wel vrij stevig brood. Als ik 'm zonder de pan had gebakken (en dan had ik de instructies niet gevolgd) was hij naar mijn idee nog steviger geworden.
Nouja, het is allemaal leerproces..
Ik ben zelf bezig met het opstarten van:quote:Op zondag 30 november 2014 18:17 schreef cafca het volgende:
Na jarenlang met gist gebakken te hebben wil ik eens zelf een zuurdesem maken. Iemand hier tips hiervoor?
Die onderste had ik inderdaad al gevonden. Ga ik morgen mee beginnen.quote:Op maandag 1 december 2014 18:25 schreef peejdorie het volgende:
[..]
Ik ben zelf bezig met het opstarten van:
http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter
of je zou ook deze kunnen proberen (iets grotere hoeveelheden)
http://uitdekeukenvanarde(...)ak-je-zuurdesem.html
Zien er goed uit! Welke temperatuur heb je deze gebakken?quote:Op maandag 1 december 2014 20:44 schreef qltel het volgende:
Zaterdag broodjes gebakken die een erg stevige buitenkant hadden. Vandaag broodjes gebakken op een lagere temperatuur die juist een heel dun korstje had. Ze smaken overigens prima.
[ afbeelding ]
Morgen dus maar eens op een temperatuur die tussen die van zaterdag en vandaag ligt.
180 graden. Ik heb weer een deeg wat nu staat te rijzen, die ga ik morgen op 200 a 220 proberen.quote:Op maandag 1 december 2014 21:29 schreef cafca het volgende:
[..]
Zien er goed uit! Welke temperatuur heb je deze gebakken?
Ziet er erg lekker uit!!!quote:Op dinsdag 2 december 2014 09:25 schreef minilot het volgende:
Ik bakte (gisterenavond begonnen) vanmorgen vroeg een soortement van brioche. Geen recept gebruikt, maar ik had nog een restje slagroom en wat eidooiers over dus ik dacht, ik probeer eens zoiets.
Tadaa:
[ afbeelding ]
Daarnet opgegeten met curd van yuzu:
[ afbeelding ]
Errrrrrrg lekker! En heel zacht! Wat ook wel logisch is met zoveel room, dooier en boter in het deeg maar enfin. Mjam!
Goed hoor, ik heb daar echt geen tijd voor, om 6 uur op en half 7 weg....quote:Op dinsdag 2 december 2014 10:05 schreef minilot het volgende:
Ik maak er tijd voor, want heb momenteel even heel veel lol in 's morgens vroeg brood bakken voor mijn lief. Dat waait wel weer over.
Ik doe het trouwens alleen op de dagen dat ik qua werk een late dienst heb, dus dan ga ik na het bakken rond 06:00 gewoon weer lekker terug naar bed tot ik er zelf uit moet.
Moet ik ook als ik vroege dienst heb (dan om 05:30 op). Dan bak ik inderdaad geen brood. Maar aangezien ik zelf ons rooster maak, heb ik dat maar hoogstens één keer per week, zolang deze bakobsessie voortduurtquote:Op dinsdag 2 december 2014 10:13 schreef soapie het volgende:
[..]
Goed hoor, ik heb daar echt geen tijd voor, om 6 uur op en half 7 weg....
quote:Op dinsdag 2 december 2014 10:15 schreef minilot het volgende:
[..]
Moet ik ook als ik vroege dienst heb (dan om 05:30 op). Dan bak ik inderdaad geen brood. Maar aangezien ik zelf ons rooster maak, heb ik dat maar hoogstens één keer per week, zolang deze bakobsessie voortduurt
Wat spullen betreft vind ik dit wel een aardige:quote:Op dinsdag 2 december 2014 10:19 schreef Questular het volgende:
Zijn er ook betrouwbare internet sites waar je het een en ander kunt bestellen aan ingrediënten (bloem etc)?
http://www.biovoordeel.nlquote:Op dinsdag 2 december 2014 10:19 schreef Questular het volgende:
Zijn er ook betrouwbare internet sites waar je het een en ander kunt bestellen aan ingrediënten (bloem etc)?
Voordeel? Geen vieze vingers, gewoon mengen met een pollepel en wegzetten, scheelt dus tijd. Daarnaast fixt het gist de glutenvorming vanzelf.quote:Op woensdag 3 december 2014 20:15 schreef -Mellow- het volgende:
Mooi zeg.
Ik heb het nog nooit geprobeerd, dat no knead brood. Is dat nou gewoon voor de luie bakker of zit daar nog een ander voordeel bij? Kneden is toch nodig voor glutenvorming en dus meer luchtigheid?
dat lijkt zo weinig gist en zout niet?quote:Op woensdag 3 december 2014 20:28 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Voordeel? Geen vieze vingers, gewoon mengen met een pollepel en wegzetten, scheelt dus tijd. Daarnaast fixt het gist de glutenvorming vanzelf.
Ik gebruik geen recept, maar hanteer bakkerspercentages. Als in: bloem 100%, dan water 66,67/70%, gist 0,50% en zout 0,50%. Pak vaak 500 gram bloem, dus 333 gram/350 gram water, 2,5 gram gist en zout. Met die verhoudingen krijg ik prima no knead deeg voor een boule, mini boules of net wat je wilt qua vorm.
Precies, dat geeft een sterkere en lekkere smaak dan veul zout erin mikken.quote:Op woensdag 3 december 2014 20:54 schreef Isegrim het volgende:
Hoe minder gist en hoe meer tijd, hoe lekkerder je brood.
meer voor de bakker zonder kneedmachine.. Voor een goed brood moet je zo'n 2000 kneedbewegingen maken, en da's geen pretje zonder machine.quote:Op woensdag 3 december 2014 20:15 schreef -Mellow- het volgende:
Ik heb het nog nooit geprobeerd, dat no knead brood. Is dat nou gewoon voor de luie bakker [...]
Nee hoor, omliggende landen is 2% en hier probeert de industrie het omlaag te krijgen naar +/- 1 procent. Lager dan 1,5 zou ik toch echt niet gaan, en dat is toch 3x hoger dan in Joosie200's recept.quote:Op woensdag 3 december 2014 20:54 schreef Molo het volgende:
Nederlanders doen relatief veel zout in het brood tov andere landen.
Spreek voor jezelf!quote:Op woensdag 3 december 2014 21:56 schreef qltel het volgende:
[..]
meer voor de bakker zonder kneedmachine.. Voor een goed brood moet je zo'n 200 kneedbewegingen maken, en da's geen pretje zonder machine.
Vanzelfsprekend..quote:
Oven in het begin lekker heet zetten werkt meestal beter. Je krijgt dan een goede 'oven spring' (dat is wanneer je deeg omhoog schiet in de eerste minuten nadat je het in de oven hebt gezet) en er vormt zich een stevige korst. Dan halverwege de baktijd een beetje naar beneden bijstellen voor de rest van de garing.quote:Op donderdag 4 december 2014 10:22 schreef Questular het volgende:
Dit weekend weer een nieuwe poging wagen, mn vorige brood was prima te eten maar de kost had wat harder mogen zijn. Is dat gewoon een kwestie van iets langer in de over laten staan?
Hier is -ie:quote:Op woensdag 3 december 2014 20:15 schreef -Mellow- het volgende:
Hoe dan ook, hebben jullie een fijn receptje voor me? Want ik zie dat wel zitten, zo in een handomdraai wat broodjes tevoorschijn toveren.
Het lukt mij ook, en da's een teken dat het vrijwel niet kan mislukken..quote:Op donderdag 4 december 2014 12:35 schreef -Mellow- het volgende:
Dank
Vanavond/morgenochtend proberen.
Ik maak 't 's avonds vlak voor of vlak na het eten, dan blijft het nog een paar uur rond de 20 graden. 's Nachts koelt het op de benedenverdieping bij ons af tot een graad of zestien/zeventien (goede isolatie hier) en daar rijst het prima bij.quote:Op donderdag 4 december 2014 12:53 schreef Questular het volgende:
Deeg moet toch een bepaalde temp. hebben om goed te kunnen rijzen, hoe doe je dat als je hem de hele nacht moet laten staan? Hier in huis koelt het dan aardig af.
Ik zet 'm meestal zo rond 20 a 21 uur in de huiskamer. Die koelt 's nachts af naar 13 graden, maar het rijzen is geen probleem.quote:Op donderdag 4 december 2014 12:53 schreef Questular het volgende:
Deeg moet toch een bepaalde temp. hebben om goed te kunnen rijzen, hoe doe je dat als je hem de hele nacht moet laten staan? Hier in huis koelt het dan aardig af.
Hier gebruiken ze 3 soorten bloem, dit kun je ook met 1 soort bloem maken?quote:Op donderdag 4 december 2014 12:25 schreef minilot het volgende:
[..]
Hier is -ie:
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
Paar weken geleden dit recept van iemand hier gekregen en sindsdien heeft mijn lief meermaals per week verse broodjes 's ochtends vroeg om mee te ontbijten.
Dat lukt qua tijdsplanning gewoon niet met regulier gekneed deeg, hiermee wel.![]()
(Ik had al wel vaker no-knead broden gemaakt naar dat populaire recept van Jim Lahey, maar deze broodjes vielen veel beter in de smaak en zijn makkelijker).
Yep, geen probleem!quote:Op vrijdag 5 december 2014 09:54 schreef Questular het volgende:
[..]
Hier gebruiken ze 3 soorten bloem, dit kun je ook met 1 soort bloem maken?
Ik gebruik altijd die zakjes van zeven gram, dat werkt bij mij echt steevast als een tiet. En ik gebruik per batch broodjes maar een snufje (zelfs nog wel iets minder dan in het recept staat vaak), dus ik doe wel een week met zo'n zakje!quote:Op zaterdag 6 december 2014 13:06 schreef -Mellow- het volgende:
Vanmorgen het no knead recept geprobeerd. Alleen een beetje jammer dat de oven het hier niet veel heter red dan 230 graden, en daarbij heb ik het idee dat mijn gist dood was omdat het nauwelijks heeft gerezen. Het resultaat was platte maar toch wel smakelijke broodjes. Vooral de korst was heel lekker, superdun en krokant, dat kreeg ik met mijn eerdere broden niet zo voor elkaar. Heeft natuurlijk te maken met het hoge waterpercentage van dit recept.
Zeker nog eens proberen, maar dan met wel werkende gist.
Hebben jullie ideeën over hoe het komt dat mijn gist dood was? Het zat namelijk gewoon in een afgesloten potje. Ik koop altijd "groot"verpakking bij de turk omdat ik die 7g zakjes zo onhandig vind. Deze had ik al een paar maand niet meer gebruikt, maar dat moet toch niet uitmaken mits goed bewaard? Of zou het toch zijn dat die 1g (1/8 theelepel heb ik gebruikt) uit het recept toch te weinig is?
Of misschien beter met verse gist? Ik heb ook het idee dat verse gist veel meer smaak aan een brood geeft en het ruikt ook altijd zo lekker, bijna kazig. Wat jullie?
ja doe ik meestal ook, deze keer alleen niet gedaan.quote:Op zaterdag 6 december 2014 13:20 schreef Isegrim het volgende:
In de vriezer bewaren.En het even opstarten met wat lauwwarm water + beetje suiker voordat je het door je deeg doet, dan weet je zeker of het leeft.
ik vind die zakjes vooral zo onpraktisch omdat ik soms meer en soms minder nodig heb en dan met van die halve zakjes blijf zitten. Ik bak lang niet elke dag brood en ook niet altijd per se meerdere malen per week. En voor een groot brood gebruik ik dan weer 10g.quote:Op zaterdag 6 december 2014 13:38 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik gebruik altijd die zakjes van zeven gram, dat werkt bij mij echt steevast als een tiet. En ik gebruik per batch broodjes maar een snufje (zelfs nog wel iets minder dan in het recept staat vaak), dus ik doe wel een week met zo'n zakje!![]()
Verse gist heb ik nog nooit gebruikt, ik vind die zakjes juist erg makkelijk.
Ik bak momenteel een paar keer in de week brood en ik plak de zakjes tussendoor gewoon dicht met een plakbandje.quote:Op zaterdag 6 december 2014 13:58 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
ik vind die zakjes vooral zo onpraktisch omdat ik soms meer en soms minder nodig heb en dan met van die halve zakjes blijf zitten. Ik bak lang niet elke dag brood en ook niet altijd per se meerdere malen per week. En voor een groot brood gebruik ik dan weer 10g.
Uiteindelijk zijn die zakjes ook weer duurder dan in een keer een groter pak, mits het niet dood gaan dan...
ja ik ken die schuimlaag wel.quote:Op zaterdag 6 december 2014 13:57 schreef Isegrim het volgende:
Oh, bij mij vormt er altijd een enorme schuimlaag bovenop. Dan doe ik het wel met warme melk plus beetje suiker overigens, want ik gebruik gist meestal alleen voor verrijkte broodjes, weet niet of melk misschien beter werkt.
Ik mik het meestal in de koelkast dan.quote:Op zaterdag 6 december 2014 14:00 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik bak momenteel een paar keer in de week brood en ik plak de zakjes tussendoor gewoon dicht met een plakbandje.
ja precies, ik heb dus ook altijd grootverpakking.quote:Op zaterdag 6 december 2014 14:05 schreef Molo het volgende:
[..]
Ik mik het meestal in de koelkast dan.
Je hebt ook grote verpakkingen droge gist, die kocht ik weleens toen ik als student zijnde heel veel brood bakte voor Jan en alleman. Mocht het kostenaspect belangrijk zijn.
is dat met alleen maismeel? want aangezien daar nauwelijks gluten in zit heeft de gist qua werking geen enkele zin denk ik. Of heb je er ook tarwe in gedaan?quote:Op zondag 7 december 2014 07:18 schreef Tinuviel het volgende:
Net een maïsbrood gebakken. Alleen mijn man vond hem teveel naar gist smaken. Wellicht heb ik iets teveel gebruikt. Of kan er nog een andere reden zijn?
[ afbeelding ]
in mais zitten geen glutenquote:Op zondag 7 december 2014 10:47 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
is dat met alleen maismeel? want aangezien daar nauwelijks gluten in zit heeft de gist qua werking geen enkele zin denk ik.
Onaangesneden sowieso geen probleem. Verder hangt het nogal van het brood af.quote:Op zondag 7 december 2014 07:33 schreef fotostarter het volgende:
Als ik brood bak, kan ik hem dan zonder zak een dag goed houden in een gesloten oven?
Ik had gisterenavond 2 Kloosterbroden en een maisbrood gebakkenquote:Op zondag 7 december 2014 11:36 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Onaangesneden sowieso geen probleem. Verder hangt het nogal van het brood af.
oh, ik dacht een heeeeeel laag percentage?quote:
Google vertelt:quote:Op zondag 7 december 2014 12:51 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
oh, ik dacht een heeeeeel laag percentage?
Groter gedeelte tarwemeel zels dan maïsmeel. Mijn bedoeling was ook een meer brood- dan cakeachtig maïsbrood te maken. Een beetje richting degene die ah verkoopt.quote:Op zondag 7 december 2014 10:47 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
is dat met alleen maismeel? want aangezien daar nauwelijks gluten in zit heeft de gist qua werking geen enkele zin denk ik. Of heb je er ook tarwe in gedaan?
Wat maisbrood betreft vind ik zelf t lekkerst om een platte "koek" ervan te bakken met veel vet erin en die dan in kleine vierkanten te snijden, een beetje zoals je met een brownie zou doen
Jumbo verkoopt verse gist.quote:Op zaterdag 6 december 2014 13:58 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
ik vind die zakjes vooral zo onpraktisch omdat ik soms meer en soms minder nodig heb en dan met van die halve zakjes blijf zitten. Ik bak lang niet elke dag brood en ook niet altijd per se meerdere malen per week. En voor een groot brood gebruik ik dan weer 10g.
Uiteindelijk zijn die zakjes ook weer duurder dan in een keer een groter pak, mits het niet dood gaan dan...
Ik heb 3 dagen met een brood gedaan. Wij zetten hem op de kant waar we er boterhammen vanaf snijden met een theedoek eroverheen. Rechtop dus als het ware met de "open kant" op de broodplank.quote:Op zondag 7 december 2014 07:33 schreef fotostarter het volgende:
Als ik brood bak, kan ik hem dan zonder zak een dag goed houden in een gesloten oven?
de Turk ookquote:Op zondag 7 december 2014 19:58 schreef qltel het volgende:
[..]
Jumbo verkoopt verse gist.
Ik koop het bij de Duitse Lidl en daar kost het 9 cent voor 48 gram.
Lees ik nu terwijl ik gisteren in een Duitse lidl stondquote:Op zondag 7 december 2014 19:58 schreef qltel het volgende:
Ik koop het bij de Duitse Lidl en daar kost het 9 cent voor 48 gram.
Vies is dat hè?quote:Op zondag 7 december 2014 21:47 schreef minilot het volgende:
Ik was bij de batch van vanmorgen om de één of andere idiote reden vergeten zout door het deeg te doen!![]()
Niet te vreten!
Paar eetlepels er uit en in de koeling, de rest van het zakje in de vriezer. Als je gekoelde voorraad op is, bijvullen uit de vriezer.quote:Op zaterdag 6 december 2014 15:03 schreef -Mellow- het volgende:
Nee, zo duur is het niet (en het is overigens ook niet de enige reden waarom weggooien zonde is). Maar als ik weggooien kan voorkomen door beter bewaren dan doe ik dat natuurlijk liever.
Vandaag koop ik in ieder geval nieuwe, en zal eens kijken of het beter gaat in de vriezer.
Als je er de volgende keer bent, goudkleurige pakjes, backhefe staat erop en ze liggen in het koelschap.quote:Op zondag 7 december 2014 21:49 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Lees ik nu terwijl ik gisteren in een Duitse lidl stond![]()
Das echt niet duur!
Ik heb van 't weekend ook geprobeerd met een oud zakje (= een paar maanden oud) 'gedroogde gist' van de turk geprobeerd te bakken, maar er gebeurde 0,0.quote:Op zaterdag 6 december 2014 13:06 schreef -Mellow- het volgende:
Vanmorgen het no knead recept geprobeerd. Alleen een beetje jammer dat de oven het hier niet veel heter red dan 230 graden, en daarbij heb ik het idee dat mijn gist dood was omdat het nauwelijks heeft gerezen. Het resultaat was platte maar toch wel smakelijke broodjes. Vooral de korst was heel lekker, superdun en krokant, dat kreeg ik met mijn eerdere broden niet zo voor elkaar. Heeft natuurlijk te maken met het hoge waterpercentage van dit recept.
Zeker nog eens proberen, maar dan met wel werkende gist.
Hebben jullie ideeën over hoe het komt dat mijn gist dood was? Het zat namelijk gewoon in een afgesloten potje. Ik koop altijd "groot"verpakking bij de turk omdat ik die 7g zakjes zo onhandig vind. Deze had ik al een paar maand niet meer gebruikt, maar dat moet toch niet uitmaken mits goed bewaard? Of zou het toch zijn dat die 1g (1/8 theelepel heb ik gebruikt) uit het recept toch te weinig is?
Of misschien beter met verse gist? Ik heb ook het idee dat verse gist veel meer smaak aan een brood geeft en het ruikt ook altijd zo lekker, bijna kazig. Wat jullie?
desem kweken is zoo leukquote:Op maandag 8 december 2014 16:17 schreef peejdorie het volgende:
[..]
Ik heb van 't weekend ook geprobeerd met een oud zakje (= een paar maanden oud) 'gedroogde gist' van de turk geprobeerd te bakken, maar er gebeurde 0,0.
Ik denk inderdaad zoals hierboven werd aangegeven dat je met zulke grote batches beter kunt invriezen en gekoeld bewaren.
Zelf gebruik ik van die 7g zakjes en ben ook bezig met een desemcultuur. Vanavond ga ik het eerste brood bakken
iets wat de meeste mensen wel in huis hebbenquote:Op woensdag 10 december 2014 12:24 schreef Questular het volgende:
Waarom wordt hier voor een plastic zak gekozen?
Als je deeg flinkt rijst komt het op den duur vaak tegen je theedoek aan. En in/onder plastic wordt de warmte en het vocht wat beter vastgehouden.quote:Op woensdag 10 december 2014 14:13 schreef Questular het volgende:
Is er dan een verschil tussen laten rijzen in een plastic zak en gewoon een theedoek over de kom leggen?
deze gisteren gebakken, ziet er goed uit (al heb ik nog niet geproefd)quote:Op dinsdag 9 december 2014 09:46 schreef Bleie het volgende:
Heeft iemand hier een recept voor een kerststol zonder al te veel toeters en bellen?
quote:Op zondag 14 december 2014 15:37 schreef qltel het volgende:
En nog een bruin brood.
[ afbeelding ]
Bij het vorige brood was het gist kennelijk al niet geweldig meer, dit brood is weer goed gerezen, deze keer met droge gist.. En weer bloem met losse zemelen.
Kloptquote:
Zolang ik het er niet van op mijn heupen krijgquote:Op zondag 14 december 2014 20:46 schreef computergirl het volgende:
Is al dat brood wel goed voor de heupjes?
kwijl!quote:Op donderdag 18 december 2014 12:30 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
no knead spelt-roggebroodjes
Wauw, die zijn mooi gerezen! Hoe lang hebben ze gerezen, ook 12 uur?quote:Op donderdag 18 december 2014 12:30 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
no knead spelt-roggebroodjes
Rond middernacht het deeg gemaakt, vanochtend rond tien het deeg uit de kom gestort en nog 45 min laten rijzen, broodjes gevormd en in de oven gedaanquote:Op donderdag 18 december 2014 12:39 schreef qltel het volgende:
[..]
Wauw, die zijn mooi gerezen! Hoe lang hebben ze gerezen, ook 12 uur?
Recept voor normaal brood volgen + krenten/rozijnen naar keuze wellen, dagen van te voren alvast eigen spijs maken zodat het qua smaak kan ontwikkelen. Nadat je het normale brooddeeg even de tijd hebt gegeven om te rijzen (zeg 30min tot 1 uur) wat boter + rozijnen/krenten/vulling naar keuze er door heen doen > in omvang laten rijzen tot verdubbeld. Spijs in het midden, omslaan en intukken zodat ie een echt stolvorm krijgt. Nogmaals laten rijzen en bestrijken met ei, in de oven ermee. Afbakken tot ie gaar en met een mooie korst eruit komt. Nadien de korst inkwasten met wat gesmolten boter, laag poedersuiker eroverheen et voila?quote:Op dinsdag 9 december 2014 09:46 schreef Bleie het volgende:
Heeft iemand hier een recept voor een kerststol zonder al te veel toeters en bellen?
Dank je, maar ieuw, geen spijs! En voor mij heeft het toch wel een heel ander structuur dan gewoon brood. Ik ga voor het recept van Levine, dat hier eerder al gepost werd.quote:Op donderdag 18 december 2014 14:13 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Recept voor normaal brood volgen + krenten/rozijnen naar keuze wellen, dagen van te voren alvast eigen spijs maken zodat het qua smaak kan ontwikkelen. Nadat je het normale brooddeeg even de tijd hebt gegeven om te rijzen (zeg 30min tot 1 uur) wat boter + rozijnen/krenten/vulling naar keuze er door heen doen > in omvang laten rijzen tot verdubbeld. Spijs in het midden, omslaan en intukken zodat ie een echt stolvorm krijgt. Nogmaals laten rijzen en bestrijken met ei, in de oven ermee. Afbakken tot ie gaar en met een mooie korst eruit komt. Nadien de korst inkwasten met wat gesmolten boter, laag poedersuiker eroverheen et voila?
Als je al met regelmaat eigen brood maakt, is een stol ook wel te doen. Is gewoon een goed gevuld brood, dus in de basis niet anders dan welk ander brood. Je bepaalt zelf hoeveel toeters en bellen erbij komen qua vulling.
Als zelfs spijs ter discussie staat, is het dan nog wel een traditionele stol?quote:Op donderdag 18 december 2014 14:36 schreef Bleie het volgende:
[..]
Dank je, maar ieuw, geen spijs! En voor mij heeft het toch wel een heel ander structuur dan gewoon brood. Ik ga voor het recept van Levine, dat hier eerder al gepost werd.
Nee, het is ook geen traditionele stol, daar heb je gelijk in. Hoewel onze warme bakker in de jaren 80 stollen met en zonder spijs verkocht. Maar goed, niemand in ons gezin vindt spijs lekker, dus het gaat er echt niet door.quote:Op donderdag 18 december 2014 14:42 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Als zelfs spijs ter discussie staat, is het dan nog wel een traditionele stol?Daarom lekker zelf maken adhv Levine bijvoorbeeld ja. Door het beetje aan boter en vulling krijg je inderdaad een andere structuur.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |