Ik bak momenteel een paar keer in de week brood en ik plak de zakjes tussendoor gewoon dicht met een plakbandje.quote:Op zaterdag 6 december 2014 13:58 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
ik vind die zakjes vooral zo onpraktisch omdat ik soms meer en soms minder nodig heb en dan met van die halve zakjes blijf zitten. Ik bak lang niet elke dag brood en ook niet altijd per se meerdere malen per week. En voor een groot brood gebruik ik dan weer 10g.
Uiteindelijk zijn die zakjes ook weer duurder dan in een keer een groter pak, mits het niet dood gaan dan...
ja ik ken die schuimlaag wel.quote:Op zaterdag 6 december 2014 13:57 schreef Isegrim het volgende:
Oh, bij mij vormt er altijd een enorme schuimlaag bovenop. Dan doe ik het wel met warme melk plus beetje suiker overigens, want ik gebruik gist meestal alleen voor verrijkte broodjes, weet niet of melk misschien beter werkt.
Ik mik het meestal in de koelkast dan.quote:Op zaterdag 6 december 2014 14:00 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik bak momenteel een paar keer in de week brood en ik plak de zakjes tussendoor gewoon dicht met een plakbandje.
ja precies, ik heb dus ook altijd grootverpakking.quote:Op zaterdag 6 december 2014 14:05 schreef Molo het volgende:
[..]
Ik mik het meestal in de koelkast dan.
Je hebt ook grote verpakkingen droge gist, die kocht ik weleens toen ik als student zijnde heel veel brood bakte voor Jan en alleman. Mocht het kostenaspect belangrijk zijn.
is dat met alleen maismeel? want aangezien daar nauwelijks gluten in zit heeft de gist qua werking geen enkele zin denk ik. Of heb je er ook tarwe in gedaan?quote:Op zondag 7 december 2014 07:18 schreef Tinuviel het volgende:
Net een maïsbrood gebakken. Alleen mijn man vond hem teveel naar gist smaken. Wellicht heb ik iets teveel gebruikt. Of kan er nog een andere reden zijn?
[ afbeelding ]
in mais zitten geen glutenquote:Op zondag 7 december 2014 10:47 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
is dat met alleen maismeel? want aangezien daar nauwelijks gluten in zit heeft de gist qua werking geen enkele zin denk ik.
Onaangesneden sowieso geen probleem. Verder hangt het nogal van het brood af.quote:Op zondag 7 december 2014 07:33 schreef fotostarter het volgende:
Als ik brood bak, kan ik hem dan zonder zak een dag goed houden in een gesloten oven?
Ik had gisterenavond 2 Kloosterbroden en een maisbrood gebakkenquote:Op zondag 7 december 2014 11:36 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Onaangesneden sowieso geen probleem. Verder hangt het nogal van het brood af.
oh, ik dacht een heeeeeel laag percentage?quote:
Google vertelt:quote:Op zondag 7 december 2014 12:51 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
oh, ik dacht een heeeeeel laag percentage?
Groter gedeelte tarwemeel zels dan maïsmeel. Mijn bedoeling was ook een meer brood- dan cakeachtig maïsbrood te maken. Een beetje richting degene die ah verkoopt.quote:Op zondag 7 december 2014 10:47 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
is dat met alleen maismeel? want aangezien daar nauwelijks gluten in zit heeft de gist qua werking geen enkele zin denk ik. Of heb je er ook tarwe in gedaan?
Wat maisbrood betreft vind ik zelf t lekkerst om een platte "koek" ervan te bakken met veel vet erin en die dan in kleine vierkanten te snijden, een beetje zoals je met een brownie zou doen
Jumbo verkoopt verse gist.quote:Op zaterdag 6 december 2014 13:58 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
ik vind die zakjes vooral zo onpraktisch omdat ik soms meer en soms minder nodig heb en dan met van die halve zakjes blijf zitten. Ik bak lang niet elke dag brood en ook niet altijd per se meerdere malen per week. En voor een groot brood gebruik ik dan weer 10g.
Uiteindelijk zijn die zakjes ook weer duurder dan in een keer een groter pak, mits het niet dood gaan dan...
Ik heb 3 dagen met een brood gedaan. Wij zetten hem op de kant waar we er boterhammen vanaf snijden met een theedoek eroverheen. Rechtop dus als het ware met de "open kant" op de broodplank.quote:Op zondag 7 december 2014 07:33 schreef fotostarter het volgende:
Als ik brood bak, kan ik hem dan zonder zak een dag goed houden in een gesloten oven?
de Turk ookquote:Op zondag 7 december 2014 19:58 schreef qltel het volgende:
[..]
Jumbo verkoopt verse gist.
Ik koop het bij de Duitse Lidl en daar kost het 9 cent voor 48 gram.
Lees ik nu terwijl ik gisteren in een Duitse lidl stondquote:Op zondag 7 december 2014 19:58 schreef qltel het volgende:
Ik koop het bij de Duitse Lidl en daar kost het 9 cent voor 48 gram.
Vies is dat hè?quote:Op zondag 7 december 2014 21:47 schreef minilot het volgende:
Ik was bij de batch van vanmorgen om de één of andere idiote reden vergeten zout door het deeg te doen!![]()
Niet te vreten!
Paar eetlepels er uit en in de koeling, de rest van het zakje in de vriezer. Als je gekoelde voorraad op is, bijvullen uit de vriezer.quote:Op zaterdag 6 december 2014 15:03 schreef -Mellow- het volgende:
Nee, zo duur is het niet (en het is overigens ook niet de enige reden waarom weggooien zonde is). Maar als ik weggooien kan voorkomen door beter bewaren dan doe ik dat natuurlijk liever.
Vandaag koop ik in ieder geval nieuwe, en zal eens kijken of het beter gaat in de vriezer.
Als je er de volgende keer bent, goudkleurige pakjes, backhefe staat erop en ze liggen in het koelschap.quote:Op zondag 7 december 2014 21:49 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Lees ik nu terwijl ik gisteren in een Duitse lidl stond![]()
Das echt niet duur!
Ik heb van 't weekend ook geprobeerd met een oud zakje (= een paar maanden oud) 'gedroogde gist' van de turk geprobeerd te bakken, maar er gebeurde 0,0.quote:Op zaterdag 6 december 2014 13:06 schreef -Mellow- het volgende:
Vanmorgen het no knead recept geprobeerd. Alleen een beetje jammer dat de oven het hier niet veel heter red dan 230 graden, en daarbij heb ik het idee dat mijn gist dood was omdat het nauwelijks heeft gerezen. Het resultaat was platte maar toch wel smakelijke broodjes. Vooral de korst was heel lekker, superdun en krokant, dat kreeg ik met mijn eerdere broden niet zo voor elkaar. Heeft natuurlijk te maken met het hoge waterpercentage van dit recept.
Zeker nog eens proberen, maar dan met wel werkende gist.
Hebben jullie ideeën over hoe het komt dat mijn gist dood was? Het zat namelijk gewoon in een afgesloten potje. Ik koop altijd "groot"verpakking bij de turk omdat ik die 7g zakjes zo onhandig vind. Deze had ik al een paar maand niet meer gebruikt, maar dat moet toch niet uitmaken mits goed bewaard? Of zou het toch zijn dat die 1g (1/8 theelepel heb ik gebruikt) uit het recept toch te weinig is?
Of misschien beter met verse gist? Ik heb ook het idee dat verse gist veel meer smaak aan een brood geeft en het ruikt ook altijd zo lekker, bijna kazig. Wat jullie?
desem kweken is zoo leukquote:Op maandag 8 december 2014 16:17 schreef peejdorie het volgende:
[..]
Ik heb van 't weekend ook geprobeerd met een oud zakje (= een paar maanden oud) 'gedroogde gist' van de turk geprobeerd te bakken, maar er gebeurde 0,0.
Ik denk inderdaad zoals hierboven werd aangegeven dat je met zulke grote batches beter kunt invriezen en gekoeld bewaren.
Zelf gebruik ik van die 7g zakjes en ben ook bezig met een desemcultuur. Vanavond ga ik het eerste brood bakken
iets wat de meeste mensen wel in huis hebbenquote:Op woensdag 10 december 2014 12:24 schreef Questular het volgende:
Waarom wordt hier voor een plastic zak gekozen?
Als je deeg flinkt rijst komt het op den duur vaak tegen je theedoek aan. En in/onder plastic wordt de warmte en het vocht wat beter vastgehouden.quote:Op woensdag 10 december 2014 14:13 schreef Questular het volgende:
Is er dan een verschil tussen laten rijzen in een plastic zak en gewoon een theedoek over de kom leggen?
deze gisteren gebakken, ziet er goed uit (al heb ik nog niet geproefd)quote:Op dinsdag 9 december 2014 09:46 schreef Bleie het volgende:
Heeft iemand hier een recept voor een kerststol zonder al te veel toeters en bellen?
quote:Op zondag 14 december 2014 15:37 schreef qltel het volgende:
En nog een bruin brood.
[ afbeelding ]
Bij het vorige brood was het gist kennelijk al niet geweldig meer, dit brood is weer goed gerezen, deze keer met droge gist.. En weer bloem met losse zemelen.
Kloptquote:
Zolang ik het er niet van op mijn heupen krijgquote:Op zondag 14 december 2014 20:46 schreef computergirl het volgende:
Is al dat brood wel goed voor de heupjes?
kwijl!quote:Op donderdag 18 december 2014 12:30 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
no knead spelt-roggebroodjes
Wauw, die zijn mooi gerezen! Hoe lang hebben ze gerezen, ook 12 uur?quote:Op donderdag 18 december 2014 12:30 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
no knead spelt-roggebroodjes
Rond middernacht het deeg gemaakt, vanochtend rond tien het deeg uit de kom gestort en nog 45 min laten rijzen, broodjes gevormd en in de oven gedaanquote:Op donderdag 18 december 2014 12:39 schreef qltel het volgende:
[..]
Wauw, die zijn mooi gerezen! Hoe lang hebben ze gerezen, ook 12 uur?
Recept voor normaal brood volgen + krenten/rozijnen naar keuze wellen, dagen van te voren alvast eigen spijs maken zodat het qua smaak kan ontwikkelen. Nadat je het normale brooddeeg even de tijd hebt gegeven om te rijzen (zeg 30min tot 1 uur) wat boter + rozijnen/krenten/vulling naar keuze er door heen doen > in omvang laten rijzen tot verdubbeld. Spijs in het midden, omslaan en intukken zodat ie een echt stolvorm krijgt. Nogmaals laten rijzen en bestrijken met ei, in de oven ermee. Afbakken tot ie gaar en met een mooie korst eruit komt. Nadien de korst inkwasten met wat gesmolten boter, laag poedersuiker eroverheen et voila?quote:Op dinsdag 9 december 2014 09:46 schreef Bleie het volgende:
Heeft iemand hier een recept voor een kerststol zonder al te veel toeters en bellen?
Dank je, maar ieuw, geen spijs! En voor mij heeft het toch wel een heel ander structuur dan gewoon brood. Ik ga voor het recept van Levine, dat hier eerder al gepost werd.quote:Op donderdag 18 december 2014 14:13 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Recept voor normaal brood volgen + krenten/rozijnen naar keuze wellen, dagen van te voren alvast eigen spijs maken zodat het qua smaak kan ontwikkelen. Nadat je het normale brooddeeg even de tijd hebt gegeven om te rijzen (zeg 30min tot 1 uur) wat boter + rozijnen/krenten/vulling naar keuze er door heen doen > in omvang laten rijzen tot verdubbeld. Spijs in het midden, omslaan en intukken zodat ie een echt stolvorm krijgt. Nogmaals laten rijzen en bestrijken met ei, in de oven ermee. Afbakken tot ie gaar en met een mooie korst eruit komt. Nadien de korst inkwasten met wat gesmolten boter, laag poedersuiker eroverheen et voila?
Als je al met regelmaat eigen brood maakt, is een stol ook wel te doen. Is gewoon een goed gevuld brood, dus in de basis niet anders dan welk ander brood. Je bepaalt zelf hoeveel toeters en bellen erbij komen qua vulling.
Als zelfs spijs ter discussie staat, is het dan nog wel een traditionele stol?quote:Op donderdag 18 december 2014 14:36 schreef Bleie het volgende:
[..]
Dank je, maar ieuw, geen spijs! En voor mij heeft het toch wel een heel ander structuur dan gewoon brood. Ik ga voor het recept van Levine, dat hier eerder al gepost werd.
Nee, het is ook geen traditionele stol, daar heb je gelijk in. Hoewel onze warme bakker in de jaren 80 stollen met en zonder spijs verkocht. Maar goed, niemand in ons gezin vindt spijs lekker, dus het gaat er echt niet door.quote:Op donderdag 18 december 2014 14:42 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Als zelfs spijs ter discussie staat, is het dan nog wel een traditionele stol?Daarom lekker zelf maken adhv Levine bijvoorbeeld ja. Door het beetje aan boter en vulling krijg je inderdaad een andere structuur.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |