abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_147154391
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:57 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ik ben een kleine brouwer.. :P
Ja maar niet de enige, toch?
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 30 november 2014 @ 18:09:01 #102
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147154749
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:28 schreef Questular het volgende:
[ afbeelding ]

1e keer brood ooit :) Ik mag niet klagen :P
De korst had wat steviger gemogen maar voor de rest smaakt het brood prima.

Mooi brood. Hoe heb je die gebakken?

Mijn eerste had een heel erg stevige korst. Deze heb ik eerst een half uur in een pan met deksel gebakken, toen een kwartier met het deksel wat geopend zodat de stoom eruit kon en daarna nog een kwartier zonder pan.Resultaat, een erg lekker maar wel vrij stevig brood. Als ik 'm zonder de pan had gebakken (en dan had ik de instructies niet gevolgd) was hij naar mijn idee nog steviger geworden.

Nouja, het is allemaal leerproces.. :)
pi_147155025
Na jarenlang met gist gebakken te hebben wil ik eens zelf een zuurdesem maken. Iemand hier tips hiervoor?
pi_147158628
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:09 schreef qltel het volgende:

[..]

Mooi brood. Hoe heb je die gebakken?

Mijn eerste had een heel erg stevige korst. Deze heb ik eerst een half uur in een pan met deksel gebakken, toen een kwartier met het deksel wat geopend zodat de stoom eruit kon en daarna nog een kwartier zonder pan.Resultaat, een erg lekker maar wel vrij stevig brood. Als ik 'm zonder de pan had gebakken (en dan had ik de instructies niet gevolgd) was hij naar mijn idee nog steviger geworden.

Nouja, het is allemaal leerproces.. :)
Nou ik ben begonnen met het basis recept in de OP. Vervolgens heb ik de vader van mn vriendin erbij geroepen (20+ jaar bakker geweest) en die heeft me hier en daar geholpen en het op sommige punten toch net iets anders gedaan als hoe het op de site staat :)
  maandag 1 december 2014 @ 18:25:41 #105
105905 peejdorie
... kinderpindakaas!
pi_147191986
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:17 schreef cafca het volgende:
Na jarenlang met gist gebakken te hebben wil ik eens zelf een zuurdesem maken. Iemand hier tips hiervoor?
Ik ben zelf bezig met het opstarten van:
http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter

of je zou ook deze kunnen proberen (iets grotere hoeveelheden)
http://uitdekeukenvanarde(...)ak-je-zuurdesem.html
pi_147197644
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 18:25 schreef peejdorie het volgende:

[..]

Ik ben zelf bezig met het opstarten van:
http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter

of je zou ook deze kunnen proberen (iets grotere hoeveelheden)
http://uitdekeukenvanarde(...)ak-je-zuurdesem.html
Die onderste had ik inderdaad al gevonden. Ga ik morgen mee beginnen.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 1 december 2014 @ 20:44:46 #107
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147198624
Zaterdag broodjes gebakken die een erg stevige buitenkant hadden. Vandaag broodjes gebakken op een lagere temperatuur die juist een heel dun korstje had. Ze smaken overigens prima.



Morgen dus maar eens op een temperatuur die tussen die van zaterdag en vandaag ligt.
pi_147200902
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 20:44 schreef qltel het volgende:
Zaterdag broodjes gebakken die een erg stevige buitenkant hadden. Vandaag broodjes gebakken op een lagere temperatuur die juist een heel dun korstje had. Ze smaken overigens prima.

[ afbeelding ]

Morgen dus maar eens op een temperatuur die tussen die van zaterdag en vandaag ligt.
Zien er goed uit! Welke temperatuur heb je deze gebakken?
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 1 december 2014 @ 22:16:21 #109
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147203321
quote:
1s.gif Op maandag 1 december 2014 21:29 schreef cafca het volgende:

[..]

Zien er goed uit! Welke temperatuur heb je deze gebakken?
180 graden. Ik heb weer een deeg wat nu staat te rijzen, die ga ik morgen op 200 a 220 proberen.
pi_147210664
Ik bakte (gisterenavond begonnen) vanmorgen vroeg een soortement van brioche. Geen recept gebruikt, maar ik had nog een restje slagroom en wat eidooiers over dus ik dacht, ik probeer eens zoiets.

Tadaa:


Daarnet opgegeten met curd van yuzu:


Errrrrrrg lekker! En heel zacht! Wat ook wel logisch is met zoveel room, dooier en boter in het deeg maar enfin. Mjam! :9
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 2 december 2014 @ 10:00:18 #111
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147211293
Wauw, dat ziet er fraai (en lekker) uit!
pi_147211377
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 09:25 schreef minilot het volgende:
Ik bakte (gisterenavond begonnen) vanmorgen vroeg een soortement van brioche. Geen recept gebruikt, maar ik had nog een restje slagroom en wat eidooiers over dus ik dacht, ik probeer eens zoiets.

Tadaa:
[ afbeelding ]

Daarnet opgegeten met curd van yuzu:
[ afbeelding ]

Errrrrrrg lekker! En heel zacht! Wat ook wel logisch is met zoveel room, dooier en boter in het deeg maar enfin. Mjam! :9
Ziet er erg lekker uit!!!
Dat je daar ´s morgens tijd voor hebt..... :@
pi_147211400
Ik maak er tijd voor, want heb momenteel even heel veel lol in 's morgens vroeg brood bakken voor mijn lief. Dat waait wel weer over.
Ik doe het trouwens alleen op de dagen dat ik qua werk een late dienst heb, dus dan ga ik na het bakken rond 06:00 gewoon weer lekker terug naar bed tot ik er zelf uit moet. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_147211584
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 10:05 schreef minilot het volgende:
Ik maak er tijd voor, want heb momenteel even heel veel lol in 's morgens vroeg brood bakken voor mijn lief. Dat waait wel weer over.
Ik doe het trouwens alleen op de dagen dat ik qua werk een late dienst heb, dus dan ga ik na het bakken rond 06:00 gewoon weer lekker terug naar bed tot ik er zelf uit moet. :)
Goed hoor, ik heb daar echt geen tijd voor, om 6 uur op en half 7 weg....
pi_147211643
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 10:13 schreef soapie het volgende:

[..]

Goed hoor, ik heb daar echt geen tijd voor, om 6 uur op en half 7 weg....
Moet ik ook als ik vroege dienst heb (dan om 05:30 op). Dan bak ik inderdaad geen brood. Maar aangezien ik zelf ons rooster maak, heb ik dat maar hoogstens één keer per week, zolang deze bakobsessie voortduurt ;)
Let me see you stripped down to the bone
pi_147211694
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 10:15 schreef minilot het volgende:

[..]

Moet ik ook als ik vroege dienst heb (dan om 05:30 op). Dan bak ik inderdaad geen brood. Maar aangezien ik zelf ons rooster maak, heb ik dat maar hoogstens één keer per week, zolang deze bakobsessie voortduurt ;)
^O^ Gaaf hoor, blijf maar lekker foto´s posten, ik blijf gewoon meegenieten ervan!!
pi_147211726
Zijn er ook betrouwbare internet sites waar je het een en ander kunt bestellen aan ingrediënten (bloem etc)?
pi_147211812
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 10:19 schreef Questular het volgende:
Zijn er ook betrouwbare internet sites waar je het een en ander kunt bestellen aan ingrediënten (bloem etc)?
Wat spullen betreft vind ik dit wel een aardige:
http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/
Althans, een paar keer iets besteld en dat ging goed. :)

Bloem: daarvoor gebruik ik eigenlijk bijna altijd standaard tarwebloem uit de supermarkt, van rond de EUR 0,39 voor een kilozak. :+
Let me see you stripped down to the bone
pi_147214614
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 10:19 schreef Questular het volgende:
Zijn er ook betrouwbare internet sites waar je het een en ander kunt bestellen aan ingrediënten (bloem etc)?
http://www.biovoordeel.nl
pi_147238370


Schots en scheve no-knead ochtendbatch. :O :z
Let me see you stripped down to the bone
  woensdag 3 december 2014 @ 20:15:36 #121
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147258894
Mooi zeg.

Ik heb het nog nooit geprobeerd, dat no knead brood. Is dat nou gewoon voor de luie bakker of zit daar nog een ander voordeel bij? Kneden is toch nodig voor glutenvorming en dus meer luchtigheid?

Hoe dan ook, hebben jullie een fijn receptje voor me? Want ik zie dat wel zitten, zo in een handomdraai wat broodjes tevoorschijn toveren.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_147259309
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 20:15 schreef -Mellow- het volgende:
Mooi zeg.

Ik heb het nog nooit geprobeerd, dat no knead brood. Is dat nou gewoon voor de luie bakker of zit daar nog een ander voordeel bij? Kneden is toch nodig voor glutenvorming en dus meer luchtigheid?
Voordeel? Geen vieze vingers, gewoon mengen met een pollepel en wegzetten, scheelt dus tijd. Daarnaast fixt het gist de glutenvorming vanzelf.


Ik gebruik geen recept, maar hanteer bakkerspercentages. Als in: bloem 100%, dan water 66,67/70%, gist 0,50% en zout 0,50%. Pak vaak 500 gram bloem, dus 333 gram/350 gram water, 2,5 gram gist en zout. Met die verhoudingen krijg ik prima no knead deeg voor een boule, mini boules of net wat je wilt qua vorm.

[ Bericht 0% gewijzigd door Joosie200 op 03-12-2014 20:51:07 ]
mag het weten
  woensdag 3 december 2014 @ 20:43:31 #123
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147259868
En een deel van het fytinezuur wordt afgebroken toch?

Vorige keer waren mijn tarwe-rogge-pompoen broodjes goed gelukt, keer daarvoor was het drama.
Ik moet nog even goeie manier en goed recept vinden. En weten hoe temperatuur invloed heeft op het proces, zo is de keuken hier overdag steen koud maar 's avonds wel lekker warm.
Ik vind het lastig :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  woensdag 3 december 2014 @ 20:52:59 #124
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147260255
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 20:28 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Voordeel? Geen vieze vingers, gewoon mengen met een pollepel en wegzetten, scheelt dus tijd. Daarnaast fixt het gist de glutenvorming vanzelf.


Ik gebruik geen recept, maar hanteer bakkerspercentages. Als in: bloem 100%, dan water 66,67/70%, gist 0,50% en zout 0,50%. Pak vaak 500 gram bloem, dus 333 gram/350 gram water, 2,5 gram gist en zout. Met die verhoudingen krijg ik prima no knead deeg voor een boule, mini boules of net wat je wilt qua vorm.
dat lijkt zo weinig gist en zout niet?
Ik doe altijd 2 theelepels zout en gist op 500g bloem, en volgens mij is dat 10g.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  woensdag 3 december 2014 @ 20:54:22 #125
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147260315
Nederlanders doen relatief veel zout in het brood tov andere landen.
Gist is voldoende omdat het zo lang de tijd krijgt te werken
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147260336
Hoe minder gist en hoe meer tijd, hoe lekkerder je brood. :Y
pi_147260437
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 20:54 schreef Isegrim het volgende:
Hoe minder gist en hoe meer tijd, hoe lekkerder je brood. :Y
Precies, dat geeft een sterkere en lekkere smaak dan veul zout erin mikken.
mag het weten
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 3 december 2014 @ 21:56:37 #128
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147262919
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 20:15 schreef -Mellow- het volgende:
Ik heb het nog nooit geprobeerd, dat no knead brood. Is dat nou gewoon voor de luie bakker [...]
meer voor de bakker zonder kneedmachine.. Voor een goed brood moet je zo'n 2000 kneedbewegingen maken, en da's geen pretje zonder machine.

(er staat hier trouwens weer een deeg klaar waar morgenochtend broodjes van gemaakt worden)

[ Bericht 0% gewijzigd door qltel op 04-12-2014 12:02:29 ]
pi_147272365
Dit weekend weer een nieuwe poging wagen, mn vorige brood was prima te eten maar de kost had wat harder mogen zijn. Is dat gewoon een kwestie van iets langer in de over laten staan?
pi_147272605
Of de oven wat heter :)
pi_147272708
quote:
1s.gif Op woensdag 3 december 2014 20:54 schreef Molo het volgende:
Nederlanders doen relatief veel zout in het brood tov andere landen.

Nee hoor, omliggende landen is 2% en hier probeert de industrie het omlaag te krijgen naar +/- 1 procent. Lager dan 1,5 zou ik toch echt niet gaan, en dat is toch 3x hoger dan in Joosie200's recept.
pi_147274389
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 21:56 schreef qltel het volgende:

[..]

meer voor de bakker zonder kneedmachine.. Voor een goed brood moet je zo'n 200 kneedbewegingen maken, en da's geen pretje zonder machine.
Spreek voor jezelf! ;)
Ik heb geen kneedmachine, maar ik draai echt mijn hand niet om (ha!) voor het met de hand kneden van brooddeeg. Is doorgaans voor elkaar in 10-15 minuten en ik vind het juist harstikke leuk om te doen! O+
Het is puur zo dat van die no-knead broodjes qua rijstijd toevallig heel erg handig uitkomen en ze zijn lekker. :)
Maar ik kneed minstens één keer per week brooddeeg met de hand en ik hou daar erg van :)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 4 december 2014 @ 12:03:45 #133
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147274930
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 11:44 schreef minilot het volgende:

[..]

Spreek voor jezelf! ;)
Vanzelfsprekend.. :)

Ik zag in jouw quote dat ik 200 had geschreven, dat moet 2000 zijn. 8)7

En nu is de oven warm dus er gaan nu broodjes in.. :P
pi_147275135
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 10:22 schreef Questular het volgende:
Dit weekend weer een nieuwe poging wagen, mn vorige brood was prima te eten maar de kost had wat harder mogen zijn. Is dat gewoon een kwestie van iets langer in de over laten staan?
Oven in het begin lekker heet zetten werkt meestal beter. Je krijgt dan een goede 'oven spring' (dat is wanneer je deeg omhoog schiet in de eerste minuten nadat je het in de oven hebt gezet) en er vormt zich een stevige korst. Dan halverwege de baktijd een beetje naar beneden bijstellen voor de rest van de garing.

Kleine broodjes die ik een stevige korst wil geven gaan bijvoorbeeld eerst tien minuten op 250 graden en daarna nog tien minuten op 210.

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 04-12-2014 12:26:58 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_147275435
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 20:15 schreef -Mellow- het volgende:
Hoe dan ook, hebben jullie een fijn receptje voor me? Want ik zie dat wel zitten, zo in een handomdraai wat broodjes tevoorschijn toveren.
Hier is -ie:
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Paar weken geleden dit recept van iemand hier gekregen en sindsdien heeft mijn lief meermaals per week verse broodjes 's ochtends vroeg om mee te ontbijten. :*
Dat lukt qua tijdsplanning gewoon niet met regulier gekneed deeg, hiermee wel. ^O^

(Ik had al wel vaker no-knead broden gemaakt naar dat populaire recept van Jim Lahey, maar deze broodjes vielen veel beter in de smaak en zijn makkelijker).
Let me see you stripped down to the bone
  donderdag 4 december 2014 @ 12:35:30 #136
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147275687
Dank :)
Vanavond/morgenochtend proberen.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 4 december 2014 @ 12:47:48 #137
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147275997
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 12:35 schreef -Mellow- het volgende:
Dank :)
Vanavond/morgenochtend proberen.
Het lukt mij ook, en da's een teken dat het vrijwel niet kan mislukken.. :)
pi_147276110
Ik vind het in vieren 'omvouwen' van het kledderige deeg 's morgens vroeg zo leuk om te doen! O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_147276138
Deeg moet toch een bepaalde temp. hebben om goed te kunnen rijzen, hoe doe je dat als je hem de hele nacht moet laten staan? Hier in huis koelt het dan aardig af.
pi_147276239
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 12:53 schreef Questular het volgende:
Deeg moet toch een bepaalde temp. hebben om goed te kunnen rijzen, hoe doe je dat als je hem de hele nacht moet laten staan? Hier in huis koelt het dan aardig af.
Ik maak 't 's avonds vlak voor of vlak na het eten, dan blijft het nog een paar uur rond de 20 graden. 's Nachts koelt het op de benedenverdieping bij ons af tot een graad of zestien/zeventien (goede isolatie hier) en daar rijst het prima bij.

Je kunt een rijsproces dat maar twee uur duurt niet vergelijken met een rijsproces dat twaalf uur of meer duurt. Bij een heel lange rijstijd hoeft het lang zo warm niet te zijn.

Als het echt heel koud bij je wordt in huis dan zet je het deeg toch gewoon op de slaapkamer? Makkelijk zat. :)

Overigens heb ik de afgelopen weken ook een paar keer veel later op de avond, in een al kouder huis, deeg staan maken (aansluitend op mijn werk naar de bios gegaan, of in slaap gevallen op de bank *) ) en dat ging eigenlijk ook altijd wel prima. Als het deeg in elk geval maar minstens een uur of acht te tijd krijgt zit het volgens mij wel snor.
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 4 december 2014 @ 13:00:57 #141
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147276310
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 12:53 schreef Questular het volgende:
Deeg moet toch een bepaalde temp. hebben om goed te kunnen rijzen, hoe doe je dat als je hem de hele nacht moet laten staan? Hier in huis koelt het dan aardig af.
Ik zet 'm meestal zo rond 20 a 21 uur in de huiskamer. Die koelt 's nachts af naar 13 graden, maar het rijzen is geen probleem.

(de 2e batch broodjes is trouwens bijna klaar)
  donderdag 4 december 2014 @ 13:30:30 #142
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147277053
ja de temperatuur is geen probleem denk ik. Zo heb ik ook wel eens een deeg een nachtje in de koelkast laten rijzen :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_147301392
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 12:25 schreef minilot het volgende:

[..]

Hier is -ie:
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

Paar weken geleden dit recept van iemand hier gekregen en sindsdien heeft mijn lief meermaals per week verse broodjes 's ochtends vroeg om mee te ontbijten. :*
Dat lukt qua tijdsplanning gewoon niet met regulier gekneed deeg, hiermee wel. ^O^

(Ik had al wel vaker no-knead broden gemaakt naar dat populaire recept van Jim Lahey, maar deze broodjes vielen veel beter in de smaak en zijn makkelijker).
Hier gebruiken ze 3 soorten bloem, dit kun je ook met 1 soort bloem maken? :)
pi_147302468
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 december 2014 09:54 schreef Questular het volgende:

[..]

Hier gebruiken ze 3 soorten bloem, dit kun je ook met 1 soort bloem maken? :)
Yep, geen probleem!
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 6 december 2014 @ 13:06:44 #145
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147330660
Vanmorgen het no knead recept geprobeerd. Alleen een beetje jammer dat de oven het hier niet veel heter red dan 230 graden, en daarbij heb ik het idee dat mijn gist dood was omdat het nauwelijks heeft gerezen. Het resultaat was platte maar toch wel smakelijke broodjes. Vooral de korst was heel lekker, superdun en krokant, dat kreeg ik met mijn eerdere broden niet zo voor elkaar. Heeft natuurlijk te maken met het hoge waterpercentage van dit recept.
Zeker nog eens proberen, maar dan met wel werkende gist.

Hebben jullie ideeën over hoe het komt dat mijn gist dood was? Het zat namelijk gewoon in een afgesloten potje. Ik koop altijd "groot"verpakking bij de turk omdat ik die 7g zakjes zo onhandig vind. Deze had ik al een paar maand niet meer gebruikt, maar dat moet toch niet uitmaken mits goed bewaard? Of zou het toch zijn dat die 1g (1/8 theelepel heb ik gebruikt) uit het recept toch te weinig is?

Of misschien beter met verse gist? Ik heb ook het idee dat verse gist veel meer smaak aan een brood geeft en het ruikt ook altijd zo lekker, bijna kazig. Wat jullie?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_147330998
In de vriezer bewaren. :Y En het even opstarten met wat lauwwarm water + beetje suiker voordat je het door je deeg doet, dan weet je zeker of het leeft. :)
pi_147331483
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 december 2014 13:06 schreef -Mellow- het volgende:
Vanmorgen het no knead recept geprobeerd. Alleen een beetje jammer dat de oven het hier niet veel heter red dan 230 graden, en daarbij heb ik het idee dat mijn gist dood was omdat het nauwelijks heeft gerezen. Het resultaat was platte maar toch wel smakelijke broodjes. Vooral de korst was heel lekker, superdun en krokant, dat kreeg ik met mijn eerdere broden niet zo voor elkaar. Heeft natuurlijk te maken met het hoge waterpercentage van dit recept.
Zeker nog eens proberen, maar dan met wel werkende gist.

Hebben jullie ideeën over hoe het komt dat mijn gist dood was? Het zat namelijk gewoon in een afgesloten potje. Ik koop altijd "groot"verpakking bij de turk omdat ik die 7g zakjes zo onhandig vind. Deze had ik al een paar maand niet meer gebruikt, maar dat moet toch niet uitmaken mits goed bewaard? Of zou het toch zijn dat die 1g (1/8 theelepel heb ik gebruikt) uit het recept toch te weinig is?

Of misschien beter met verse gist? Ik heb ook het idee dat verse gist veel meer smaak aan een brood geeft en het ruikt ook altijd zo lekker, bijna kazig. Wat jullie?
Ik gebruik altijd die zakjes van zeven gram, dat werkt bij mij echt steevast als een tiet. En ik gebruik per batch broodjes maar een snufje (zelfs nog wel iets minder dan in het recept staat vaak), dus ik doe wel een week met zo'n zakje! :)

Verse gist heb ik nog nooit gebruikt, ik vind die zakjes juist erg makkelijk.
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 6 december 2014 @ 13:55:47 #148
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147331835
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 december 2014 13:20 schreef Isegrim het volgende:
In de vriezer bewaren. :Y En het even opstarten met wat lauwwarm water + beetje suiker voordat je het door je deeg doet, dan weet je zeker of het leeft. :)
ja doe ik meestal ook, deze keer alleen niet gedaan.
Ik kan het alleen maar nauwelijks zien, men zegt altijd wel dat het moet bubbelen, maar dat doet het bij mij bij lange na niet altijd, en vervolgens rijst het dan wel als een tiet.

Maar de vriezer is een goeie.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_147331861
Oh, bij mij vormt er altijd een enorme schuimlaag bovenop. Dan doe ik het wel met warme melk plus beetje suiker overigens, want ik gebruik gist meestal alleen voor verrijkte broodjes, weet niet of melk misschien beter werkt.
  zaterdag 6 december 2014 @ 13:58:54 #150
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147331912
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 december 2014 13:38 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik gebruik altijd die zakjes van zeven gram, dat werkt bij mij echt steevast als een tiet. En ik gebruik per batch broodjes maar een snufje (zelfs nog wel iets minder dan in het recept staat vaak), dus ik doe wel een week met zo'n zakje! :)

Verse gist heb ik nog nooit gebruikt, ik vind die zakjes juist erg makkelijk.
ik vind die zakjes vooral zo onpraktisch omdat ik soms meer en soms minder nodig heb en dan met van die halve zakjes blijf zitten. Ik bak lang niet elke dag brood en ook niet altijd per se meerdere malen per week. En voor een groot brood gebruik ik dan weer 10g.
Uiteindelijk zijn die zakjes ook weer duurder dan in een keer een groter pak, mits het niet dood gaan dan...
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')