abonnement Unibet Coolblue
pi_147154391
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:57 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ik ben een kleine brouwer.. :P
Ja maar niet de enige, toch?
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 30 november 2014 @ 18:09:01 #102
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147154749
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:28 schreef Questular het volgende:
[ afbeelding ]

1e keer brood ooit :) Ik mag niet klagen :P
De korst had wat steviger gemogen maar voor de rest smaakt het brood prima.

Mooi brood. Hoe heb je die gebakken?

Mijn eerste had een heel erg stevige korst. Deze heb ik eerst een half uur in een pan met deksel gebakken, toen een kwartier met het deksel wat geopend zodat de stoom eruit kon en daarna nog een kwartier zonder pan.Resultaat, een erg lekker maar wel vrij stevig brood. Als ik 'm zonder de pan had gebakken (en dan had ik de instructies niet gevolgd) was hij naar mijn idee nog steviger geworden.

Nouja, het is allemaal leerproces.. :)
pi_147155025
Na jarenlang met gist gebakken te hebben wil ik eens zelf een zuurdesem maken. Iemand hier tips hiervoor?
pi_147158628
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:09 schreef qltel het volgende:

[..]

Mooi brood. Hoe heb je die gebakken?

Mijn eerste had een heel erg stevige korst. Deze heb ik eerst een half uur in een pan met deksel gebakken, toen een kwartier met het deksel wat geopend zodat de stoom eruit kon en daarna nog een kwartier zonder pan.Resultaat, een erg lekker maar wel vrij stevig brood. Als ik 'm zonder de pan had gebakken (en dan had ik de instructies niet gevolgd) was hij naar mijn idee nog steviger geworden.

Nouja, het is allemaal leerproces.. :)
Nou ik ben begonnen met het basis recept in de OP. Vervolgens heb ik de vader van mn vriendin erbij geroepen (20+ jaar bakker geweest) en die heeft me hier en daar geholpen en het op sommige punten toch net iets anders gedaan als hoe het op de site staat :)
  maandag 1 december 2014 @ 18:25:41 #105
105905 peejdorie
... kinderpindakaas!
pi_147191986
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:17 schreef cafca het volgende:
Na jarenlang met gist gebakken te hebben wil ik eens zelf een zuurdesem maken. Iemand hier tips hiervoor?
Ik ben zelf bezig met het opstarten van:
http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter

of je zou ook deze kunnen proberen (iets grotere hoeveelheden)
http://uitdekeukenvanarde(...)ak-je-zuurdesem.html
pi_147197644
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 18:25 schreef peejdorie het volgende:

[..]

Ik ben zelf bezig met het opstarten van:
http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter

of je zou ook deze kunnen proberen (iets grotere hoeveelheden)
http://uitdekeukenvanarde(...)ak-je-zuurdesem.html
Die onderste had ik inderdaad al gevonden. Ga ik morgen mee beginnen.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 1 december 2014 @ 20:44:46 #107
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147198624
Zaterdag broodjes gebakken die een erg stevige buitenkant hadden. Vandaag broodjes gebakken op een lagere temperatuur die juist een heel dun korstje had. Ze smaken overigens prima.



Morgen dus maar eens op een temperatuur die tussen die van zaterdag en vandaag ligt.
pi_147200902
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 20:44 schreef qltel het volgende:
Zaterdag broodjes gebakken die een erg stevige buitenkant hadden. Vandaag broodjes gebakken op een lagere temperatuur die juist een heel dun korstje had. Ze smaken overigens prima.

[ afbeelding ]

Morgen dus maar eens op een temperatuur die tussen die van zaterdag en vandaag ligt.
Zien er goed uit! Welke temperatuur heb je deze gebakken?
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 1 december 2014 @ 22:16:21 #109
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147203321
quote:
1s.gif Op maandag 1 december 2014 21:29 schreef cafca het volgende:

[..]

Zien er goed uit! Welke temperatuur heb je deze gebakken?
180 graden. Ik heb weer een deeg wat nu staat te rijzen, die ga ik morgen op 200 a 220 proberen.
pi_147210664
Ik bakte (gisterenavond begonnen) vanmorgen vroeg een soortement van brioche. Geen recept gebruikt, maar ik had nog een restje slagroom en wat eidooiers over dus ik dacht, ik probeer eens zoiets.

Tadaa:


Daarnet opgegeten met curd van yuzu:


Errrrrrrg lekker! En heel zacht! Wat ook wel logisch is met zoveel room, dooier en boter in het deeg maar enfin. Mjam! :9
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 2 december 2014 @ 10:00:18 #111
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147211293
Wauw, dat ziet er fraai (en lekker) uit!
pi_147211377
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 09:25 schreef minilot het volgende:
Ik bakte (gisterenavond begonnen) vanmorgen vroeg een soortement van brioche. Geen recept gebruikt, maar ik had nog een restje slagroom en wat eidooiers over dus ik dacht, ik probeer eens zoiets.

Tadaa:
[ afbeelding ]

Daarnet opgegeten met curd van yuzu:
[ afbeelding ]

Errrrrrrg lekker! En heel zacht! Wat ook wel logisch is met zoveel room, dooier en boter in het deeg maar enfin. Mjam! :9
Ziet er erg lekker uit!!!
Dat je daar ´s morgens tijd voor hebt..... :@
pi_147211400
Ik maak er tijd voor, want heb momenteel even heel veel lol in 's morgens vroeg brood bakken voor mijn lief. Dat waait wel weer over.
Ik doe het trouwens alleen op de dagen dat ik qua werk een late dienst heb, dus dan ga ik na het bakken rond 06:00 gewoon weer lekker terug naar bed tot ik er zelf uit moet. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_147211584
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 10:05 schreef minilot het volgende:
Ik maak er tijd voor, want heb momenteel even heel veel lol in 's morgens vroeg brood bakken voor mijn lief. Dat waait wel weer over.
Ik doe het trouwens alleen op de dagen dat ik qua werk een late dienst heb, dus dan ga ik na het bakken rond 06:00 gewoon weer lekker terug naar bed tot ik er zelf uit moet. :)
Goed hoor, ik heb daar echt geen tijd voor, om 6 uur op en half 7 weg....
pi_147211643
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 10:13 schreef soapie het volgende:

[..]

Goed hoor, ik heb daar echt geen tijd voor, om 6 uur op en half 7 weg....
Moet ik ook als ik vroege dienst heb (dan om 05:30 op). Dan bak ik inderdaad geen brood. Maar aangezien ik zelf ons rooster maak, heb ik dat maar hoogstens één keer per week, zolang deze bakobsessie voortduurt ;)
Let me see you stripped down to the bone
pi_147211694
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 10:15 schreef minilot het volgende:

[..]

Moet ik ook als ik vroege dienst heb (dan om 05:30 op). Dan bak ik inderdaad geen brood. Maar aangezien ik zelf ons rooster maak, heb ik dat maar hoogstens één keer per week, zolang deze bakobsessie voortduurt ;)
^O^ Gaaf hoor, blijf maar lekker foto´s posten, ik blijf gewoon meegenieten ervan!!
pi_147211726
Zijn er ook betrouwbare internet sites waar je het een en ander kunt bestellen aan ingrediënten (bloem etc)?
pi_147211812
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 10:19 schreef Questular het volgende:
Zijn er ook betrouwbare internet sites waar je het een en ander kunt bestellen aan ingrediënten (bloem etc)?
Wat spullen betreft vind ik dit wel een aardige:
http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/
Althans, een paar keer iets besteld en dat ging goed. :)

Bloem: daarvoor gebruik ik eigenlijk bijna altijd standaard tarwebloem uit de supermarkt, van rond de EUR 0,39 voor een kilozak. :+
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 2 december 2014 @ 12:31:02 #119
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_147214614
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 10:19 schreef Questular het volgende:
Zijn er ook betrouwbare internet sites waar je het een en ander kunt bestellen aan ingrediënten (bloem etc)?
http://www.biovoordeel.nl
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_147238370


Schots en scheve no-knead ochtendbatch. :O :z
Let me see you stripped down to the bone
  woensdag 3 december 2014 @ 20:15:36 #121
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147258894
Mooi zeg.

Ik heb het nog nooit geprobeerd, dat no knead brood. Is dat nou gewoon voor de luie bakker of zit daar nog een ander voordeel bij? Kneden is toch nodig voor glutenvorming en dus meer luchtigheid?

Hoe dan ook, hebben jullie een fijn receptje voor me? Want ik zie dat wel zitten, zo in een handomdraai wat broodjes tevoorschijn toveren.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_147259309
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 20:15 schreef -Mellow- het volgende:
Mooi zeg.

Ik heb het nog nooit geprobeerd, dat no knead brood. Is dat nou gewoon voor de luie bakker of zit daar nog een ander voordeel bij? Kneden is toch nodig voor glutenvorming en dus meer luchtigheid?
Voordeel? Geen vieze vingers, gewoon mengen met een pollepel en wegzetten, scheelt dus tijd. Daarnaast fixt het gist de glutenvorming vanzelf.


Ik gebruik geen recept, maar hanteer bakkerspercentages. Als in: bloem 100%, dan water 66,67/70%, gist 0,50% en zout 0,50%. Pak vaak 500 gram bloem, dus 333 gram/350 gram water, 2,5 gram gist en zout. Met die verhoudingen krijg ik prima no knead deeg voor een boule, mini boules of net wat je wilt qua vorm.

[ Bericht 0% gewijzigd door Joosie200 op 03-12-2014 20:51:07 ]
mag het weten
  woensdag 3 december 2014 @ 20:43:31 #123
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147259868
En een deel van het fytinezuur wordt afgebroken toch?

Vorige keer waren mijn tarwe-rogge-pompoen broodjes goed gelukt, keer daarvoor was het drama.
Ik moet nog even goeie manier en goed recept vinden. En weten hoe temperatuur invloed heeft op het proces, zo is de keuken hier overdag steen koud maar 's avonds wel lekker warm.
Ik vind het lastig :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  woensdag 3 december 2014 @ 20:52:59 #124
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147260255
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 20:28 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Voordeel? Geen vieze vingers, gewoon mengen met een pollepel en wegzetten, scheelt dus tijd. Daarnaast fixt het gist de glutenvorming vanzelf.


Ik gebruik geen recept, maar hanteer bakkerspercentages. Als in: bloem 100%, dan water 66,67/70%, gist 0,50% en zout 0,50%. Pak vaak 500 gram bloem, dus 333 gram/350 gram water, 2,5 gram gist en zout. Met die verhoudingen krijg ik prima no knead deeg voor een boule, mini boules of net wat je wilt qua vorm.
dat lijkt zo weinig gist en zout niet?
Ik doe altijd 2 theelepels zout en gist op 500g bloem, en volgens mij is dat 10g.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  woensdag 3 december 2014 @ 20:54:22 #125
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147260315
Nederlanders doen relatief veel zout in het brood tov andere landen.
Gist is voldoende omdat het zo lang de tijd krijgt te werken
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')