Mooi brood. Hoe heb je die gebakken?quote:Op zondag 30 november 2014 17:28 schreef Questular het volgende:
[ afbeelding ]
1e keer brood ooit Ik mag niet klagen
De korst had wat steviger gemogen maar voor de rest smaakt het brood prima.
Nou ik ben begonnen met het basis recept in de OP. Vervolgens heb ik de vader van mn vriendin erbij geroepen (20+ jaar bakker geweest) en die heeft me hier en daar geholpen en het op sommige punten toch net iets anders gedaan als hoe het op de site staatquote:Op zondag 30 november 2014 18:09 schreef qltel het volgende:
[..]
Mooi brood. Hoe heb je die gebakken?
Mijn eerste had een heel erg stevige korst. Deze heb ik eerst een half uur in een pan met deksel gebakken, toen een kwartier met het deksel wat geopend zodat de stoom eruit kon en daarna nog een kwartier zonder pan.Resultaat, een erg lekker maar wel vrij stevig brood. Als ik 'm zonder de pan had gebakken (en dan had ik de instructies niet gevolgd) was hij naar mijn idee nog steviger geworden.
Nouja, het is allemaal leerproces..
Ik ben zelf bezig met het opstarten van:quote:Op zondag 30 november 2014 18:17 schreef cafca het volgende:
Na jarenlang met gist gebakken te hebben wil ik eens zelf een zuurdesem maken. Iemand hier tips hiervoor?
Die onderste had ik inderdaad al gevonden. Ga ik morgen mee beginnen.quote:Op maandag 1 december 2014 18:25 schreef peejdorie het volgende:
[..]
Ik ben zelf bezig met het opstarten van:
http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter
of je zou ook deze kunnen proberen (iets grotere hoeveelheden)
http://uitdekeukenvanarde(...)ak-je-zuurdesem.html
Zien er goed uit! Welke temperatuur heb je deze gebakken?quote:Op maandag 1 december 2014 20:44 schreef qltel het volgende:
Zaterdag broodjes gebakken die een erg stevige buitenkant hadden. Vandaag broodjes gebakken op een lagere temperatuur die juist een heel dun korstje had. Ze smaken overigens prima.
[ afbeelding ]
Morgen dus maar eens op een temperatuur die tussen die van zaterdag en vandaag ligt.
180 graden. Ik heb weer een deeg wat nu staat te rijzen, die ga ik morgen op 200 a 220 proberen.quote:Op maandag 1 december 2014 21:29 schreef cafca het volgende:
[..]
Zien er goed uit! Welke temperatuur heb je deze gebakken?
Ziet er erg lekker uit!!!quote:Op dinsdag 2 december 2014 09:25 schreef minilot het volgende:
Ik bakte (gisterenavond begonnen) vanmorgen vroeg een soortement van brioche. Geen recept gebruikt, maar ik had nog een restje slagroom en wat eidooiers over dus ik dacht, ik probeer eens zoiets.
Tadaa:
[ afbeelding ]
Daarnet opgegeten met curd van yuzu:
[ afbeelding ]
Errrrrrrg lekker! En heel zacht! Wat ook wel logisch is met zoveel room, dooier en boter in het deeg maar enfin. Mjam!
Goed hoor, ik heb daar echt geen tijd voor, om 6 uur op en half 7 weg....quote:Op dinsdag 2 december 2014 10:05 schreef minilot het volgende:
Ik maak er tijd voor, want heb momenteel even heel veel lol in 's morgens vroeg brood bakken voor mijn lief. Dat waait wel weer over.
Ik doe het trouwens alleen op de dagen dat ik qua werk een late dienst heb, dus dan ga ik na het bakken rond 06:00 gewoon weer lekker terug naar bed tot ik er zelf uit moet.
Moet ik ook als ik vroege dienst heb (dan om 05:30 op). Dan bak ik inderdaad geen brood. Maar aangezien ik zelf ons rooster maak, heb ik dat maar hoogstens één keer per week, zolang deze bakobsessie voortduurtquote:Op dinsdag 2 december 2014 10:13 schreef soapie het volgende:
[..]
Goed hoor, ik heb daar echt geen tijd voor, om 6 uur op en half 7 weg....
Gaaf hoor, blijf maar lekker foto´s posten, ik blijf gewoon meegenieten ervan!!quote:Op dinsdag 2 december 2014 10:15 schreef minilot het volgende:
[..]
Moet ik ook als ik vroege dienst heb (dan om 05:30 op). Dan bak ik inderdaad geen brood. Maar aangezien ik zelf ons rooster maak, heb ik dat maar hoogstens één keer per week, zolang deze bakobsessie voortduurt
Wat spullen betreft vind ik dit wel een aardige:quote:Op dinsdag 2 december 2014 10:19 schreef Questular het volgende:
Zijn er ook betrouwbare internet sites waar je het een en ander kunt bestellen aan ingrediënten (bloem etc)?
http://www.biovoordeel.nlquote:Op dinsdag 2 december 2014 10:19 schreef Questular het volgende:
Zijn er ook betrouwbare internet sites waar je het een en ander kunt bestellen aan ingrediënten (bloem etc)?
Voordeel? Geen vieze vingers, gewoon mengen met een pollepel en wegzetten, scheelt dus tijd. Daarnaast fixt het gist de glutenvorming vanzelf.quote:Op woensdag 3 december 2014 20:15 schreef -Mellow- het volgende:
Mooi zeg.
Ik heb het nog nooit geprobeerd, dat no knead brood. Is dat nou gewoon voor de luie bakker of zit daar nog een ander voordeel bij? Kneden is toch nodig voor glutenvorming en dus meer luchtigheid?
dat lijkt zo weinig gist en zout niet?quote:Op woensdag 3 december 2014 20:28 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Voordeel? Geen vieze vingers, gewoon mengen met een pollepel en wegzetten, scheelt dus tijd. Daarnaast fixt het gist de glutenvorming vanzelf.
Ik gebruik geen recept, maar hanteer bakkerspercentages. Als in: bloem 100%, dan water 66,67/70%, gist 0,50% en zout 0,50%. Pak vaak 500 gram bloem, dus 333 gram/350 gram water, 2,5 gram gist en zout. Met die verhoudingen krijg ik prima no knead deeg voor een boule, mini boules of net wat je wilt qua vorm.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |