abonnement Unibet Coolblue
pi_147415724
Heeft iemand hier een recept voor een kerststol zonder al te veel toeters en bellen?
pi_147449088
http://www.beginspiration.nl/speltbrood/

Dit wil ik binnenkort eens gaan proberen, Nu staat er:

Doe het bakblik in een schone plastic zak. Laat het voor ongeveer 1 uur rijzen, tot het deeg twee keer zo groot is geworden en terug veert wanneer je er met een vinger in drukt

Waarom wordt hier voor een plastic zak gekozen?
pi_147449416
quote:
0s.gif Op woensdag 10 december 2014 12:24 schreef Questular het volgende:

Waarom wordt hier voor een plastic zak gekozen?
iets wat de meeste mensen wel in huis hebben
pi_147451009
Het idee is volgens mij ook dat je een flinke en stevige plastic zak een beetje 'omhoog' kunt zetten zodat het plastic het rijzende deeg niet raakt. Dat lukt met plasticfolie niet zo goed.
Let me see you stripped down to the bone
pi_147452605
Is er dan een verschil tussen laten rijzen in een plastic zak en gewoon een theedoek over de kom leggen?
pi_147452825
quote:
0s.gif Op woensdag 10 december 2014 14:13 schreef Questular het volgende:
Is er dan een verschil tussen laten rijzen in een plastic zak en gewoon een theedoek over de kom leggen?
Als je deeg flinkt rijst komt het op den duur vaak tegen je theedoek aan. En in/onder plastic wordt de warmte en het vocht wat beter vastgehouden.

Maar goed, zoveel maakt het uiteindelijk niet uit. Ik gebruik vaak een hele grote kom en zet daar een flink bord op.

Als het maar een beetje afsluit boeit het verder niet zo wat je gebruikt. Het is vooral wel handig als je de bovenkant van het gerezen deeg niet verstoort door na het rijzen en iets vanaf te moeten pulken dat er aan vast is gaan plakken.
Let me see you stripped down to the bone
pi_147452844
Wederom bedankt ^O^
  woensdag 10 december 2014 @ 14:44:28 #183
105905 peejdorie
... kinderpindakaas!
pi_147453665
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 09:46 schreef Bleie het volgende:
Heeft iemand hier een recept voor een kerststol zonder al te veel toeters en bellen?
deze gisteren gebakken, ziet er goed uit (al heb ik nog niet geproefd)

http://uitdekeukenvanarde(...)rststol-filmpje.html
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 10 december 2014 @ 21:03:59 #184
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147465294
Ik krijg bloem van een vriend van me, wat van lokaal gekweekt graan is en gemalen is in een molen. Ik had alleen de bloem, maar nu heeft hij ook de zemelen (heet dat zo, in elk geval de buitenkant ervan) ervan gegeven. Daarmee heb ik een bruinbrood gebakken.







Het rees wat minder dan het witbrood van vorige week, maar het smaakt weer prima.
  woensdag 10 december 2014 @ 22:48:54 #185
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_147469949
Prachtig! :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 14 december 2014 @ 15:37:56 #186
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147570672
En nog een bruin brood.



Bij het vorige brood was het gist kennelijk al niet geweldig meer, dit brood is weer goed gerezen, deze keer met droge gist.. En weer bloem met losse zemelen.
pi_147576665
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 15:37 schreef qltel het volgende:
En nog een bruin brood.

[ afbeelding ]

Bij het vorige brood was het gist kennelijk al niet geweldig meer, dit brood is weer goed gerezen, deze keer met droge gist.. En weer bloem met losse zemelen.
:9
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 14 december 2014 @ 20:33:55 #188
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_147581552
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 18:34 schreef bibi het volgende:

:9
Klopt :D Hij smaakt weer prima!
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_147582114
quote:
0s.gif Op zondag 14 december 2014 20:33 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Klopt :D Hij smaakt weer prima!
Is al dat brood wel goed voor de heupjes? :D
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 14 december 2014 @ 22:20:36 #190
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_147586575
quote:
1s.gif Op zondag 14 december 2014 20:46 schreef computergirl het volgende:

Is al dat brood wel goed voor de heupjes? :D
Zolang ik het er niet van op mijn heupen krijg :P
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_147669443
2 kilo volkoren speltmeel gekocht, dit weekend maar eens kijken of ik een speltbrood kan maken :)
  donderdag 18 december 2014 @ 12:30:49 #192
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147702513



no knead spelt-roggebroodjes :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_147702671
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 12:30 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

no knead spelt-roggebroodjes :)
kwijl!
Life is what happens while you are busy making other plans...
pi_147702708
Zit er trouwens een verschil in rijs-tijd van gewoon spelt of volkoren spelt?
Heb nu een recept voor gewoon spelt brood maar wil het volkoren meel gebruiken.
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 18 december 2014 @ 12:39:20 #195
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147702709
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 12:30 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

no knead spelt-roggebroodjes :)
Wauw, die zijn mooi gerezen! Hoe lang hebben ze gerezen, ook 12 uur?
  donderdag 18 december 2014 @ 12:46:28 #196
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147702889
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 12:39 schreef qltel het volgende:

[..]

Wauw, die zijn mooi gerezen! Hoe lang hebben ze gerezen, ook 12 uur?
Rond middernacht het deeg gemaakt, vanochtend rond tien het deeg uit de kom gestort en nog 45 min laten rijzen, broodjes gevormd en in de oven gedaan :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_147705380
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 09:46 schreef Bleie het volgende:
Heeft iemand hier een recept voor een kerststol zonder al te veel toeters en bellen?
Recept voor normaal brood volgen + krenten/rozijnen naar keuze wellen, dagen van te voren alvast eigen spijs maken zodat het qua smaak kan ontwikkelen. Nadat je het normale brooddeeg even de tijd hebt gegeven om te rijzen (zeg 30min tot 1 uur) wat boter + rozijnen/krenten/vulling naar keuze er door heen doen > in omvang laten rijzen tot verdubbeld. Spijs in het midden, omslaan en intukken zodat ie een echt stolvorm krijgt. Nogmaals laten rijzen en bestrijken met ei, in de oven ermee. Afbakken tot ie gaar en met een mooie korst eruit komt. Nadien de korst inkwasten met wat gesmolten boter, laag poedersuiker eroverheen et voila?

Als je al met regelmaat eigen brood maakt, is een stol ook wel te doen. Is gewoon een goed gevuld brood, dus in de basis niet anders dan welk ander brood. Je bepaalt zelf hoeveel toeters en bellen erbij komen qua vulling.
mag het weten
pi_147706015
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 14:13 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Recept voor normaal brood volgen + krenten/rozijnen naar keuze wellen, dagen van te voren alvast eigen spijs maken zodat het qua smaak kan ontwikkelen. Nadat je het normale brooddeeg even de tijd hebt gegeven om te rijzen (zeg 30min tot 1 uur) wat boter + rozijnen/krenten/vulling naar keuze er door heen doen > in omvang laten rijzen tot verdubbeld. Spijs in het midden, omslaan en intukken zodat ie een echt stolvorm krijgt. Nogmaals laten rijzen en bestrijken met ei, in de oven ermee. Afbakken tot ie gaar en met een mooie korst eruit komt. Nadien de korst inkwasten met wat gesmolten boter, laag poedersuiker eroverheen et voila?

Als je al met regelmaat eigen brood maakt, is een stol ook wel te doen. Is gewoon een goed gevuld brood, dus in de basis niet anders dan welk ander brood. Je bepaalt zelf hoeveel toeters en bellen erbij komen qua vulling.
Dank je, maar ieuw, geen spijs! En voor mij heeft het toch wel een heel ander structuur dan gewoon brood. Ik ga voor het recept van Levine, dat hier eerder al gepost werd.
pi_147706175
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 14:36 schreef Bleie het volgende:

[..]

Dank je, maar ieuw, geen spijs! En voor mij heeft het toch wel een heel ander structuur dan gewoon brood. Ik ga voor het recept van Levine, dat hier eerder al gepost werd.
Als zelfs spijs ter discussie staat, is het dan nog wel een traditionele stol? :P Daarom lekker zelf maken adhv Levine bijvoorbeeld ja. Door het beetje aan boter en vulling krijg je inderdaad een andere structuur. :)
mag het weten
pi_147706451
quote:
0s.gif Op donderdag 18 december 2014 14:42 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Als zelfs spijs ter discussie staat, is het dan nog wel een traditionele stol? :P Daarom lekker zelf maken adhv Levine bijvoorbeeld ja. Door het beetje aan boter en vulling krijg je inderdaad een andere structuur. :)
Nee, het is ook geen traditionele stol, daar heb je gelijk in. Hoewel onze warme bakker in de jaren 80 stollen met en zonder spijs verkocht. Maar goed, niemand in ons gezin vindt spijs lekker, dus het gaat er echt niet door.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')