abonnement Unibet Coolblue
pi_144114875
quote:
'Belastingparadijs Nederland kan juist veel banen (en geld) kwijtraken'

OPINIE - Henk Willem Smits, Martin van Geest en Joost van Kleef − 30/08/14, 14:00

Belastingparadijsje spelen kan nare economische gevolgen hebben, schrijven onderzoeksjournalisten Henk Willem Smits, Martin van Geest en Joost van Kleef. 'Als het geen banen oplevert, maar banen kost, waarom gaat Nederland dan door met dat achterhaalde, belastingcircus in de polder?'

Een land dat functioneert als belastingparadijs - Nederland - levert banen op, én dus geld. Dat is kortweg de grijsgedraaide standaard verdediging van Den Haag als de fiscaal vriendelijke rol van de Nederland weer eens ter sprake komt. Maar die schaamlap is niet langer geldig. Een land dat opereert als een vrijhaven voor geld dat op de vlucht is voor de fiscus, kan juist veel banen kwijtraken.

De nieuwste trend onder multinationals die de belastingdienst in hun thuisland willen omzeilen, is 'inversie'. Inversie is een fiscaal trucje dat vooral in de VS steeds populairder wordt. Het werkt als volgt.

Hoofdkantoor op papier
Een Amerikaans bedrijf neemt een buitenlands bedrijf over dat gevestigd is in een land met een gunstig belastingsysteem. Bijvoorbeeld Nederland. Op papier regelen de advocaten en accountants de overname echter precies andersom. Niet de Amerikaanse multinational neemt een kleine Nederlandse concurrent over, maar de kleine Nederlandse concurrent neemt de grote Amerikaanse multinational over.

Op deze manier kan de multinational (nog) gemakkelijk(er) haar fiscale vestigingsplaats verhuizen. Naar Nederland, dat het niet zo nauw neemt met de belastingdruk voor multinationals. Daardoor betaalt het hele concern na de overname in één klap in onder andere Amerika (veel) minder belasting.

Niets aan de hand, zou je denken. Met de fiscus in Amerika hebben wij niets te maken en Nederland is weer (wéér) een hoofdkantoor rijker. Op papier, ja. Maar in de praktijk valt dat tegen. Een hoofdkantoor wordt zelden écht verplaatst. Alle niet-fiscale afdelingen blijven bijna altijd gewoon in het thuisland gevestigd, in dit geval de VS. Sterker nog: als Amerikanen een bedrijf kopen, verhuizen ze bij voorkeur alle belangrijke bedrijfsactiviteiten naar de VS, waardoor Nederland dus juist banen kan verliezen. Kijk maar naar Organon in Oss, waar duizenden banen zijn verdwenen na een Amerikaanse overname.

Banenverlies ligt op de loer
Nu Amerikaanse multinationals het spelletje van inversie hebben ontdekt, ligt banenverlies in Nederland op de loer. Een multinational koopt om voornamelijk of louter fiscale redenen een kleine Nederlandse branchegenoot, het 'hoofdkantoor' waar twee man een paardenkop werken komt fiscaal naar Nederland en de echte banen verdwijnen naar de VS.

Dit spelletje is vooral populair onder farmaceutische bedrijven. Die hebben hoge kosten (onderzoek) en hoge belastbare omzetten (verkoop medicijnen).

Momenteel speelt de Amerikaanse farmaceut Mylan het inversiespelletje in de polder. Mylan kocht onlangs de veel kleinere farmaceut Abbot Nederland. Via inversie verplaatste Mylan haar 'hoofdkantoor' naar Nederland. Abbot Nederland, met vestigingen in Zwolle, Weesp, Breda, Groningen, Heerlen, Nieuwegein en Olst, houdt circa 1.800 mensen aan het werk.

Mylan
De vraag is voor hoelang. Het hoofdkantoor van Mylan in Nederland stelt niet zo veel voor. Het hoofdkantoortje dat hier zit, bestaat bijna uit louter fiscale afdelingen, de ceo's en de voorzitters verhuizen echt niet van de Hamptons naar 't Gooi. En nu Mylan zo lekker aan het bezuinigen is, is het vermoedelijk een kwestie van tijd voor er nog meer bespaard gaat worden. Zo kan de vreselijk dure afdeling R&D (onderzoek en ontwikkeling) te Weesp wel samengevoegd worden met die in de VS.

Bij de Britten, ook Engeland fungeert graag als een belastingparadijs, zit de schrik er al goed in. Daar opende het Amerikaanse farmaciebedrijf Pfizer begin dit jaar de overnamejacht op AstraZeneca, de grootste Britse farmaceut. Niet vanwege 'synergie' of omdat AstraZeneca nou zo geweldig goed bij Pfizer zou passen. Door de overname wilde Pfizer een 'Brits' bedrijf worden. Dat zou miljarden dollars aan belasting schelen.

Britse politici en kranten vrezen - terecht - dat Pfizer de afdeling R&D van AstraZeneca zo snel mogelijk naar de VS wil verplaatsen. Er zouden zo duizenden banen verdwijnen. De Amerikanen deden een moedige poging om het Britse gemoed gerust te stellen. Pfizer zegde toe de komende decennia de Engelse R&D niet te verplaatsen. Maar in de kleine lettertjes staat: '...Onder voorbehoud dat het om economische redenen niet anders kan'...

Belastingparadijsje spelen
AstraZeneca heeft het overnamebod van Pfizer dankzij de publieke verontwaardiging voorlopig afgewezen. Ook in Nederland zouden politici, journalisten, beleidsmakers en vakbonden zich druk moeten maken om het gevaar van inversie.

Belastingparadijsje spelen kan (hele) nare economische gevolgen hebben. Niet alleen in andere landen, waar de fiscus met lege handen blijft staan, maar juist ook in eigen land.

De vraag die blijft staan voor Den Haag is: als belastingparadijs Nederland geen banen oplevert, maar banen kost, waarom gaat Nederland dan eigenlijk als maar door met dat rare, achterhaalde, belastingcircus in de polder?

Henk Willem Smits is historicus en onderzoeksjournalist. Martin van Geest is econoom. Joost van Kleef is journalist. Samen schreven zij het boek Het Belastingparadijs - waarom niemand hier belasting betaalt behalve u.

http://www.volkskrant.nl/(...)eld-kwijtraken.dhtml
Amerikaanse bedrijven in dit geval die van belastingparadijzen zoals Nederland willen profiteren door middel van inversie hebben dus de neiging om arbeid over te hevelen naar het thuisland. Organon in Oss wordt als voorbeeld genoemd in dit artikel. Is het dan niet beter voor Nederland om de status van belastingparadijs dan maar op te geven? Is ook beter voor het imago lijkt mij.
  dinsdag 2 september 2014 @ 21:31:16 #2
8252 mvdejong
Home is where the cat is.
pi_144115461
Het probleem is natuurlijk wel dat de politici die die grote bedrijven hierin ondersteunen later leuke commissariaatjes krijgen, met een Balkenende-norm salaris voor een paar dagen werk per maand. Dus dat systeem blijft nog wel eventjes.
Sam the American Eagle : You, sir, are a demented, sick, degenerate, barbaric, naughty freako!
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
pi_144116899
Zijn er ook voorbeelden van hoe Ierland het deed in 1999 enzo? die speelt ( heb ik gehoord ) ook al een tijdje belasting paradijsje toch?
eenzaampjes klim ik de eenzame berg op!
pi_144120099
Vandaar dat Hong Kong, Singapore, Luxemburg, Zwitserland en de Kaaimaneilanden zo arm zijn.
pi_144123770
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 september 2014 22:52 schreef chancetherapper het volgende:
Vandaar dat Hong Kong, Singapore, Luxemburg, Zwitserland en de Kaaimaneilanden zo arm zijn.
Zijn ze dat dan?
Zouden ze subsidie geven?
  woensdag 3 september 2014 @ 09:37:54 #6
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144127167
Een artikel met een dubieuze strekking; allereerst worden (kwakkelende) Nederlandse bedrijven genoemd die middels een inversie een Amerikaanse sterke partner overnemen en vervolgens uitsluitend bestaan uit een fiscaal kantoortje in Nederland en het feitelijke hoofdkantoor + productieafdelingen in de USA hebben.

Laat me één vraag stellen: indien het Nederlandse belastingparadijs opgeheven zou worden en we hier strengere wetgeving zouden implementeren; zouden Amerikanen dan niet alsnog een Nederlandse firma overnemen maar het fiscale kantoor in (bijvoorbeeld) de Kaaiman-eilanden vestigen? Of nog vervelender; het bedrijf helemaal niet overnemen en Nederland dus laten zitten met de rommel?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  woensdag 3 september 2014 @ 11:38:20 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144130284
Appels en peren verhaal.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 3 september 2014 @ 14:11:23 #8
165633 eriksd
The grand facade...
pi_144134751
Ik heb hier echt nog nooit van gehoord. Verder springt het verhaal van de hak op de tak en wordt er nergens een concreet getal genoemd.

Wat is dit voor artikel?
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
  woensdag 3 september 2014 @ 14:50:27 #9
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144135955
quote:
Bij de Britten, ook Engeland fungeert graag als een belastingparadijs, zit de schrik er al goed in. Daar opende het Amerikaanse farmaciebedrijf Pfizer begin dit jaar de overnamejacht op AstraZeneca, de grootste Britse farmaceut. Niet vanwege 'synergie' of omdat AstraZeneca nou zo geweldig goed bij Pfizer zou passen. Door de overname wilde Pfizer een 'Brits' bedrijf worden. Dat zou miljarden dollars aan belasting schelen.
Als Pfizer daadwerkelijk AstraZeneca niet zou willen overnemen omwille van patenten/R&D/productlijnen of andere waardevolle elementen, maar puur vanwege het Britse belastingstelsel zo'n trucje zou willen uithalen, is een kantoortje openen in de UK dan niet goedkoper? Of een iets minder duur bedrijf?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  woensdag 3 september 2014 @ 15:15:35 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144136788
quote:
5s.gif Op woensdag 3 september 2014 14:50 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Als Pfizer daadwerkelijk AstraZeneca niet zou willen overnemen omwille van patenten/R&D/productlijnen of andere waardevolle elementen, maar puur vanwege het Britse belastingstelsel zo'n trucje zou willen uithalen, is een kantoortje openen in de UK dan niet goedkoper? Of een iets minder duur bedrijf?
dit dus, het is gewoon ouderwets janken dat bedrijven verkocht worden. Als NL bedrijf A een overname doet in de VS staat men al wilhelmus zingend hun broek vol te ejaculeren en als een amerkaans bedrijf een kwakkelend NL bedrijf overneemt is het ineens een schande en wat doet de overheid.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 3 september 2014 @ 16:16:09 #11
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144138927
quote:
1s.gif Op woensdag 3 september 2014 15:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

dit dus, het is gewoon ouderwets janken dat bedrijven verkocht worden. Als NL bedrijf A een overname doet in de VS staat men al wilhelmus zingend hun broek vol te ejaculeren en als een amerkaans bedrijf een kwakkelend NL bedrijf overneemt is het ineens een schande en wat doet de overheid.
Misschien denkt men abusievelijk dat werknemers uit Oss een zegen zijn voor een bedrijf als MSD en dat dit laatste bedrijf God op haar blote knietjes mag danken voor de geweldige Brabantse gezelligheid op de werkvloer.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  woensdag 3 september 2014 @ 19:40:39 #12
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144145930
quote:
15s.gif Op woensdag 3 september 2014 09:37 schreef GSbrder het volgende:
Een artikel met een dubieuze strekking; allereerst worden (kwakkelende) Nederlandse bedrijven genoemd die middels een inversie een Amerikaanse sterke partner overnemen en vervolgens uitsluitend bestaan uit een fiscaal kantoortje in Nederland en het feitelijke hoofdkantoor + productieafdelingen in de USA hebben.

Laat me één vraag stellen: indien het Nederlandse belastingparadijs opgeheven zou worden en we hier strengere wetgeving zouden implementeren; zouden Amerikanen dan niet alsnog een Nederlandse firma overnemen maar het fiscale kantoor in (bijvoorbeeld) de Kaaiman-eilanden vestigen? Of nog vervelender; het bedrijf helemaal niet overnemen en Nederland dus laten zitten met de rommel?
DISCLAIMER: GSbrder werkt op de Zuidas en kan er indirect een persoonlijk belang bij hebben, dan wel onderdeel zijn van een cultuur. Idem voor fiscalist eriksd.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 3 september 2014 @ 19:45:43 #13
165633 eriksd
The grand facade...
pi_144146160
Ergo kennis van zaken, in tegenstelling tot mensen die waarschijnlijk al bang zijn voor het invullen van hun eigen aangifte, zoals de "onderzoeksjournalisten" die dit stuk schreven. Of klopkoek. Wacht, die heeft geen inkomen.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
  woensdag 3 september 2014 @ 20:18:01 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144147327
quote:
0s.gif Op woensdag 3 september 2014 19:40 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

DISCLAIMER: GSbrder werkt op de Zuidas en kan er indirect een persoonlijk belang bij hebben, dan wel onderdeel zijn van een cultuur. Idem voor fiscalist eriksd.
Gelukkig ben jij een toonbeeld van objectiviteit en bezit je geen vooroordelen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 4 september 2014 @ 10:25:16 #15
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144162294
Wat een figuur, die Klopkoek.
Ik verheug me nu al op discussies vol disclaimers.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  donderdag 4 september 2014 @ 10:38:28 #16
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144162576
quote:
0s.gif Op woensdag 3 september 2014 19:45 schreef eriksd het volgende:
Wacht, die heeft geen inkomen.
Smerige opmerking. - neehee-

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 04-09-2014 10:49:00 (:')) ]
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 4 september 2014 @ 10:39:46 #17
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144162610
quote:
1s.gif Op woensdag 3 september 2014 20:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gelukkig ben jij een toonbeeld van objectiviteit en bezit je geen vooroordelen.
Kun je dat wel over jezelf zeggen?

Niet objectief zijn is niet hetzelfde als ergens een belang bij hebben.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 4 september 2014 @ 10:52:58 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144162942
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 10:39 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Kun je dat wel over jezelf zeggen?

Niet objectief zijn is niet hetzelfde als ergens een belang bij hebben.
Jij bent degene die het als verwijt gebruikt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 4 september 2014 @ 10:54:49 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144162983
quote:
10s.gif Op donderdag 4 september 2014 10:25 schreef GSbrder het volgende:
Wat een figuur, die Klopkoek.
Ik verheug me nu al op discussies vol disclaimers.
Vind hem zo'n schattig dwars punkertje, volgens mij heeft ie piekhaar en een piercing in zijn neus en zwarte tshirts.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144165615
Dit is een wel erg slecht artikel:

"Sterker nog: als Amerikanen een bedrijf kopen, verhuizen ze bij voorkeur alle belangrijke bedrijfsactiviteiten naar de VS, waardoor Nederland dus juist banen kan verliezen. Kijk maar naar Organon in Oss, waar duizenden banen zijn verdwenen na een Amerikaanse overname."

Iemand die de sleight of hand niet ziet?

Organon had haar goede jaren al heel lang achter zich liggen. Het was een aflopende zaak daar, en natuurlijk hebben de Amerikanen er een bezem door gehaald. Dat heeft verder weinig met hoofdkantoren en belastingontduiken te maken.

Waar de auteurs wel gelijk in hebben, is dat het idioot hoge belastingtarief voor Amerikaanse bedrijven (dat eigenlijk alleen op toepassing is voor het MKB in de VS, omdat de grote jongens het nu toch al ontduiken) er voor zorgt dat het aantrekkelijker wordt voor Amerikaanse bedrijven om zaken te doen in het buitenland. Ga dus vooral klagen bij het Amerikaanse congres en bij die clown die in het Witte Huis zit.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_144166307
quote:
1s.gif Op woensdag 3 september 2014 15:15 schreef Pietverdriet het volgende:
staat men al wilhelmus zingend hun broek vol te ejaculeren
_O-
pi_144166338
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 12:54 schreef Lyrebird het volgende:
Waar de auteurs wel gelijk in hebben, is dat het idioot hoge belastingtarief voor Amerikaanse bedrijven (dat eigenlijk alleen op toepassing is voor het MKB in de VS, omdat de grote jongens het nu toch al ontduiken) er voor zorgt dat het aantrekkelijker wordt voor Amerikaanse bedrijven om zaken te doen in het buitenland. Ga dus vooral klagen bij het Amerikaanse congres en bij die clown die in het Witte Huis zit.
Ik zag toevallig wat beelden van die clown een jaar of 6 geleden.
6 zware jaren was mijn conclusie. :')
  donderdag 4 september 2014 @ 13:30:30 #23
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144166494
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 13:22 schreef Cracka-ass het volgende:

[..]

_O-
Iemand heeft crack in jouw ass gedouwd?
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 4 september 2014 @ 13:31:36 #24
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144166508
quote:
1s.gif Op donderdag 4 september 2014 10:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jij bent degene die het als verwijt gebruikt.
Dat maak jij er van.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_144166757
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 13:30 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Iemand heeft crack in jouw ass gedouwd?
Draag jij al bij aan de maatschappij?
  donderdag 4 september 2014 @ 13:45:52 #26
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144166881
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 13:41 schreef Cracka-ass het volgende:

[..]

Draag jij al bij aan de maatschappij?
Ik ben jou geen verantwoording schuldig, zeker niet als 'bijdragen aan de maatschappij' wel het laatste is dat zekere andere figuren voor ogen hebben.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_144166902
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 13:45 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Nee
Daar is je antwoord.
  donderdag 4 september 2014 @ 13:57:40 #28
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144167234
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 13:46 schreef Cracka-ass het volgende:

[..]

Daar is je antwoord.
Donder toch op kerel. Alsof een bijdrage leveren aan de samenleving een prioriteit is van iemand die er een FYGM houding op na houdt
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 4 september 2014 @ 14:01:42 #29
165633 eriksd
The grand facade...
pi_144167362
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 13:57 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Donder toch op kerel. Alsof een bijdrage leveren aan de samenleving een prioriteit is van iemand die er een FYGM houding op na houdt
Aldus de streuntrekker.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
pi_144167575
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 13:57 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Donder toch op kerel. Alsof een bijdrage leveren aan de samenleving een prioriteit is van iemand die er een FYGM houding op na houdt
Lichtelijk ironisch uit het toetsenbord van iemand die alleen maar aan de ontvangende kant op de bank ligt. :')
  donderdag 4 september 2014 @ 14:10:16 #31
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144167611
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 13:57 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Donder toch op kerel. Alsof een bijdrage leveren aan de samenleving een prioriteit is van iemand die er een FYGM houding op na houdt
Als je persoonlijk wordt, weet je dat je kritiek kan verwachten op je eigen houding. Maar ik neem aan dat je hier rekening mee hebt gehouden.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_144167645
Wordt weinig gestaafd dmv grafieken of cijfers. Verder: lekker houden, gratis belastinggeld, en werkgelegenheid voor juristen en fiscalisten :Y
Man is de baas, vrouw kent haar plaats.
  donderdag 4 september 2014 @ 14:14:21 #33
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144167745
quote:
4s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:10 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Als je persoonlijk wordt, weet je dat je kritiek kan verwachten op je eigen houding. Maar ik neem aan dat je hier rekening mee hebt gehouden.
Dit is geen kritiek maar ongefundeerde karaktermoord. Je bent geen knip voor de neus waard en jullie moeten me zeker niet beoordelen op gronden waar jullie zelf niks om geven.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 4 september 2014 @ 14:14:54 #34
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144167764
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:11 schreef phpmystyle het volgende:
en werkgelegenheid voor juristen en fiscalisten :Y
En dat is waar ik op wijs.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 4 september 2014 @ 14:15:48 #35
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144167797
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:01 schreef eriksd het volgende:

[..]

Aldus de streuntrekker.
Zegt de bankier
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 4 september 2014 @ 14:17:01 #36
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144167838
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:08 schreef Cracka-ass het volgende:

[..]

Lichtelijk ironisch uit het toetsenbord van iemand die alleen maar aan de ontvangende kant op de bank ligt. :')
En jij zit aan de stelende kant.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 4 september 2014 @ 14:17:25 #37
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144167852
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:14 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Dit is geen kritiek maar ongefundeerde karaktermoord. Je bent geen knip voor de neus waard en jullie moeten me zeker niet beoordelen op gronden waar jullie zelf niks om geven.
Tot jouw DISCLAIMER-post was het een inhoudelijke en niet persoonlijke discussie. Daarnaast geef jij overduidelijk om hogere belastinginkomsten en erik en ik hebben liever een lagere afdracht. Dat is dus geen hypocrisie, maar twee standpunten die allebei op hun merites mogen worden beoordeeld.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_144167887
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:17 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

En jij zit aan de stelende kant.
Dan ben jij medeplichtig.
pi_144167913
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:14 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

En dat is waar ik op wijs.
Ach kom op, dit artikel staat toch bol van de aannames die toch niet te staven zijn, of in elk geval niet uitgelegd. Op het MBO wordt zo'n artikel nog niet eens geaccepteerd.

Laat ik er een voorbeeld uithalen

quote:
. Sterker nog: als Amerikanen een bedrijf kopen, verhuizen ze bij voorkeur alle belangrijke bedrijfsactiviteiten naar de VS, waardoor Nederland dus juist banen kan verliezen
Verhuizen Amerikanen geen activiteiten naar de VS als zij niet een trust-bv zouden hebben in Nederland?
Man is de baas, vrouw kent haar plaats.
  donderdag 4 september 2014 @ 14:24:23 #40
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144168009
quote:
1s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:17 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Tot jouw DISCLAIMER-post was het een inhoudelijke en niet persoonlijke discussie.
Het slaat weer allemaal als een tang op een varken. Jij en je kornuiten zitten het hele artikel op vage gronden af te fakkelen, laat staan dat er tegenbewijs is neergezet.
Erop wijzen dat jij er onderdeel bent van waar het artikel over gaat is wel degelijk relevant, de rotzooi die ik dan naar me toe krijg gesmeten duidelijk niet.
Ik zeg niet dat je een dief bent, of iemand die massamoord faciliteert. Zulke rotzooi wordt wel over mij gezegd.
Je bent een hypocriet figuur.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_144168061
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:24 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Het slaat weer allemaal als een tang op een varken. Jij en je kornuiten zitten het hele artikel op vage gronden af te fakkelen, laat staan dat er tegenbewijs is neergezet.
Erop wijzen dat jij er onderdeel bent van waar het artikel over gaat is wel degelijk relevant, de rotzooi die ik dan naar me toe krijg gesmeten duidelijk niet.
Ik zeg niet dat je een dief bent, of iemand die massamoord faciliteert. Zulke rotzooi wordt wel over mij gezegd.
Je bent een hypocriet figuur.
Er worden geen feiten genoemd in dat artikel dus valt er ook niets te weerleggen hé.

Je moet nooit bijten in de hand die jou voert ;)
Man is de baas, vrouw kent haar plaats.
  donderdag 4 september 2014 @ 14:26:41 #42
165633 eriksd
The grand facade...
pi_144168068
Tegenbewijs tegen wat? "Inversie"? Het hele artikel gaat nergens over.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
  donderdag 4 september 2014 @ 14:26:55 #43
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144168073
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:24 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Het slaat weer allemaal als een tang op een varken. Jij en je kornuiten zitten het hele artikel op vage gronden af te fakkelen, laat staan dat er tegenbewijs is neergezet.
Erop wijzen dat jij er onderdeel bent van waar het artikel over gaat is wel degelijk relevant, de rotzooi die ik dan naar me toe krijg gesmeten duidelijk niet.
Ik zeg niet dat je een dief bent, of iemand die massamoord faciliteert. Zulke rotzooi wordt wel over mij gezegd.
Je bent een hypocriet figuur.
Ik ben niet verantwoordelijk voor wat anderen zeggen, alleen voor wat ik zeg. Die vage gronden kan je best inhoudelijk tegenspreken, maar als eerste persoonlijk worden getuigt van zwakte.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_144168101
Het is natuurlijk wel zo dat de beloning die Eriksd geniet exorbitant is.
Man is de baas, vrouw kent haar plaats.
  donderdag 4 september 2014 @ 14:36:05 #45
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144168276
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:26 schreef phpmystyle het volgende:

[..]

Er worden geen feiten genoemd in dat artikel dus valt er ook niets te weerleggen hé.

Je moet nooit bijten in de hand die jou voert ;)
Waarom probeer jij me te kleineren? Doe ik dat ook met jou of anderen hier? Nee dus.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_144168319
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:36 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Waarom probeer jij me te kleineren? Doe ik dat ook met jou of anderen hier? Nee dus.
Probeerde ik helemaal niet.

En nou, jij hebt toch wel eens jouw minachting uitgesproken over bankiers en andere mensen die actief zijn in de financiële sector.
Man is de baas, vrouw kent haar plaats.
  donderdag 4 september 2014 @ 14:38:37 #47
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144168332
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:37 schreef phpmystyle het volgende:

[..]

Probeerde ik helemaal niet.

En nou, jij hebt toch wel eens jouw minachting uitgesproken over bankiers en andere mensen die actief zijn in de financiële sector.
Omdat zij zich boven de andere mensen stellen. Als het moet (ook) hun handje ophouden. Aan een ego geen gebrek.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_144168429
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:38 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Omdat zij zich boven de andere mensen stellen. Als het moet (ook) hun handje ophouden. Aan een ego geen gebrek.
Gelukkig komt dat niet voor aan de onderkant van de maatschappij :')
Man is de baas, vrouw kent haar plaats.
  donderdag 4 september 2014 @ 14:43:18 #49
165633 eriksd
The grand facade...
pi_144168452
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 14:38 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Omdat zij zich boven de andere mensen stellen. Als het moet (ook) hun handje ophouden. Aan een ego geen gebrek.
Blablabla lekker relevant allemaal. Je hebt de hele discussie verbaggerd met je vrijblijvende gezwam over personen.

Het hele inversieverhaal is volstrekt onduidelijk en volledig gestoeld op het uitgangspunt dat de mogelijkheid je hier fiscaal aantrekkelijk te vestigen zorgt voor het verdwijnen van arbeidsplaatsen door een overname om hier je hoofdkantoor te krijgen.

Waarom al die moeite en niet gewoon een kantoor hier huren met 5 man personeel? Zelfde effect. Met andere woorden: de business die overgenomen wordt heeft kennelijk ook waarde. En die waarde was er ook geweest zonder een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Dus: kunnen de auteurs aannemelijk maken dat er geen overname en verplaatsing was geweest zonder een aantrekkelijk vestigingsklimaat? Nee, en daar gaat het hele artikel ook op mank. Puur door gebrek aan een kritische blik van een derde is dit artikel verschenen. Het gaat nergens over, geen bronnen, geen heldere vergelijkingen: drama.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
  donderdag 4 september 2014 @ 14:59:43 #50
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_144168919
"Tax inversions" is een belastingstrategie waarbij bedrijven die het hoofdkantoor in de USA hebben hun hoofdkantoor verplaatsten naar een land buiten Amerika. Dit doen ze door te fuseren met bedrijven buiten de USA.

Recente inversions:
http://www.forbes.com/sit(...)inversion-deal-ever/ -> Abbvie (USA) wil fuseren met Shire (Ierland)
http://online.wsj.com/art(...)m-hortons-1408924294 -> Burger King (USA) will fuseren met Tim Hortons (Canada).

Dit artikel legt het redelijk helder uit wat een tax inversion is, waarom het gedaan wordt en wie er voordeel uit haalt.
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
  donderdag 4 september 2014 @ 15:02:57 #51
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144169010
Als Nederland zijn status als 'belastingparadijs' op geeft, wie weet worden de aanwezige productiefactoren voor andere doeleinden gebruikt. Duurzamere doeleinden.

Zo ging het ooit ook bij de overgang van een agrarische samenleving naar een (productievere) industriële samenleving. De mankracht en potentie loopt niet weg.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 4 september 2014 @ 15:09:37 #52
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144169178
quote:
2s.gif Op donderdag 4 september 2014 15:02 schreef Klopkoek het volgende:
Als Nederland zijn status als 'belastingparadijs' op geeft, wie weet worden de aanwezige productiefactoren voor andere doeleinden gebruikt. Duurzamere doeleinden.

Zo ging het ooit ook bij de overgang van een agrarische samenleving naar een (productievere) industriële samenleving. De mankracht en potentie loopt niet weg.
Wat heeft dit met elkaar te maken?
Leg de relatie eens uit. Volgens mij krijgt NL gewoon minder geld binnen als de status wordt opgeheven, en wordt het voor bedrijven die zich in de EU willen vestigen minder aantrekkelijk hun hoofdkantoor in NL te vestigen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 4 september 2014 @ 15:09:40 #53
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144169179
quote:
2s.gif Op donderdag 4 september 2014 15:02 schreef Klopkoek het volgende:
Als Nederland zijn status als 'belastingparadijs' op geeft, wie weet worden de aanwezige productiefactoren voor andere doeleinden gebruikt. Duurzamere doeleinden.

Zo ging het ooit ook bij de overgang van een agrarische samenleving naar een (productievere) industriële samenleving. De mankracht en potentie loopt niet weg.
De agrarische sector was nauwelijks lucratiever dan de industriële. Zowel collectief als individueel niet. Dat is bij fiscaal werk wel anders. Hoogwaardige arbeiders, hoge marges en grote collectieve en individuele beloningen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  donderdag 4 september 2014 @ 15:11:19 #54
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144169222
quote:
1s.gif Op donderdag 4 september 2014 15:09 schreef GSbrder het volgende:

[..]

De agrarische sector was nauwelijks lucratiever dan de industriële. Zowel collectief als individueel niet. Dat is bij fiscaal werk wel anders. Hoogwaardige arbeiders, hoge marges en grote collectieve en individuele beloningen.
Alles wat iemand die van een arbeiders en boeren staat droomt verafschuwt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 4 september 2014 @ 16:39:03 #55
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144172288
quote:
1s.gif Op donderdag 4 september 2014 15:09 schreef GSbrder het volgende:

[..]

De agrarische sector was nauwelijks lucratiever dan de industriële. Zowel collectief als individueel niet. Dat is bij fiscaal werk wel anders. Hoogwaardige arbeiders, hoge marges en grote collectieve en individuele beloningen.
Neen, die collectieve baten zijn er niet.

Toch grappig dat velen de omvangrijke financiële sector in Nederland als een enorm waterhoofd zagen en zien.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 4 september 2014 @ 17:07:20 #56
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144173403
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_144174323
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 15:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat heeft dit met elkaar te maken?
Leg de relatie eens uit. Volgens mij krijgt NL gewoon minder geld binnen als de status wordt opgeheven, en wordt het voor bedrijven die zich in de EU willen vestigen minder aantrekkelijk hun hoofdkantoor in NL te vestigen
En waarvoor doen die bedrijven dat?
Omdat ze Nederland zo mooi vinden of hebben ze medelijden met Nederland ?
Al heb ik niet zoveel verstand of mijn spelling is niet correct maar iets zegt me ze hebben er iets aan anders doen ze het niet!

[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 04-09-2014 17:38:23 ]
  donderdag 4 september 2014 @ 19:24:36 #58
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144177858
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 16:39 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Neen, die collectieve baten zijn er niet.
Hoe noem jij de belastinginkomsten dan waar we allemaal een omvangrijk sociaal vangnet aan te danken hebben?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  donderdag 4 september 2014 @ 20:19:58 #59
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144179903
quote:
5s.gif Op donderdag 4 september 2014 19:24 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Hoe noem jij de belastinginkomsten dan waar we allemaal een omvangrijk sociaal vangnet aan te danken hebben?
Het gaat om de baten onder de streep van de rekening, alles bij elkaar op- en afgetrokken.

Het is beslist geen uitgemaakte zaak dat deze belastinginkomsten minder zouden zijn bij een andere inzet van de productiefactoren.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 4 september 2014 @ 20:30:34 #60
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144180357
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 20:19 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Het gaat om de baten onder de streep van de rekening, alles bij elkaar op- en afgetrokken.

Het is beslist geen uitgemaakte zaak dat deze belastinginkomsten minder zouden zijn bij een andere inzet van de productiefactoren.
Als we deze betrokken fiscalisten "anders zouden inzetten" (vooropgesteld dat deze ambitieuze werknemers in Nederland blijven) dan is er natuurlijk beperkt werk voor ze. Hetzij bij de belastingdienst, hetzij elders in de private advocatuur. Me dunkt dat de "productiefactoren", zoals jij deze arbeiders noemt, er een zware kluif aan hebben 1 miljard aan belastinginkomsten te genereren, ze zijn immers maar met 5-7000 man (ca. 150k belasting pp)
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  donderdag 4 september 2014 @ 21:56:20 #61
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144184441
quote:
1s.gif Op donderdag 4 september 2014 20:30 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Als we deze betrokken fiscalisten "anders zouden inzetten" (vooropgesteld dat deze ambitieuze werknemers in Nederland blijven) dan is er natuurlijk beperkt werk voor ze. Hetzij bij de belastingdienst, hetzij elders in de private advocatuur. Me dunkt dat de "productiefactoren", zoals jij deze arbeiders noemt, er een zware kluif aan hebben 1 miljard aan belastinginkomsten te genereren, ze zijn immers maar met 5-7000 man (ca. 150k belasting pp)
Je kunt inderdaad niet van de één op andere dag een transitie maken. Dat spreekt voor zich.

Maar het is niet gezegd dat bij een kleinere sector (die in Nederland té groot is) alle belastinginkomsten wegvallen. Dat is een verkeerde aanname. Immers, landen die dezelfde omvang van een sector bezitten missen het ook niet per se, en krijgen de inkomsten via andere wegen. Mensen worden niet geboren als bankier of fiscalist in spé.

Dit is ook een veelgemaakte fout wanneer het om bijv. defensieuitgaven gaat. Voor de productie van de JSF zijn allicht 800 voltijdsbanen nodig, maar dat is niet hetzelfde als dat het 800 extra voltijdsbanen op levert voor de totale economie.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 4 september 2014 @ 23:07:48 #62
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144187213
quote:
0s.gif Op donderdag 4 september 2014 21:56 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Je kunt inderdaad niet van de één op andere dag een transitie maken. Dat spreekt voor zich.

Maar het is niet gezegd dat bij een kleinere sector (die in Nederland té groot is) alle belastinginkomsten wegvallen. Dat is een verkeerde aanname. Immers, landen die dezelfde omvang van een sector bezitten missen het ook niet per se, en krijgen de inkomsten via andere wegen. Mensen worden niet geboren als bankier of fiscalist in spé.

Dit is ook een veelgemaakte fout wanneer het om bijv. defensieuitgaven gaat. Voor de productie van de JSF zijn allicht 800 voltijdsbanen nodig, maar dat is niet hetzelfde als dat het 800 extra voltijdsbanen op levert voor de totale economie.
Ik ben het met je eens dat het niet 800 mensen van de bank af haalt en een baan geeft. Vaak komt dit werk ten goede van mensen die reeds werk hebben en zal het ook niet zorgen voor een plotselinge toename van het aantal studenten voor de studie fiscaal recht of vliegtuigbouwkunde.

Echter, het draagt wel bij aan positieve baankansen en een positief vestigingsklimaat. Er is een hoop werk indirect afhankelijk van dit soort taken. De schoonmakers, de secretaresses, de receptionisten, de postbodes, de verhuurders, de makelaars, de cateraars, de bankiers, de notarissen, de taxichauffeurs, de privé-chauffeurs, de machinisten, de conducteurs, de barmannen en alle andere mensen zullen hun werkzaamheden in meer of mindere mate zien afnemen, een effect dat groter kan zijn dan uitsluitend het miljard dat fiscalisten opleveren.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 09:51:12 #63
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144194265
Maar datzelfde effect (catering e.d.) heb je ook als Nederland zou inzetten op andere sectoren (of simpelweg de financiële sector geleidelijk laat inkrimpen).

Een vliegtuigbouwer, om maar wat te noemen, heeft ook catering, schoonmakers e.d. nodig.

Zijn landen met een kleinere financiële sector en een kleiner leger aan advocaten, fiscalisten, notarissen (en andersoortig semi-mafia) nu daadwerkelijk armer? Welnee, dat zij dit niet hebben betekent niet direct een hogere werkloosheid.

Wat is de bron voor het miljard aan belastinginkomsten? (op een totaal van 250 miljard)
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 5 september 2014 @ 09:59:45 #64
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144194433
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 09:51 schreef Klopkoek het volgende:
Maar datzelfde effect (catering e.d.) heb je ook als Nederland zou inzetten op andere sectoren (of simpelweg de financiële sector geleidelijk laat inkrimpen).

Een vliegtuigbouwer, om maar wat te noemen, heeft ook catering, schoonmakers e.d. nodig.

Zijn landen met een kleinere financiële sector en een kleiner leger aan advocaten, fiscalisten, notarissen (en andersoortig semi-mafia) nu daadwerkelijk armer? Welnee, dat zij dit niet hebben betekent niet direct een hogere werkloosheid.

Wat is de bron voor het miljard aan belastinginkomsten? (op een totaal van 250 miljard)
Nederland zou 1-1,5 miljard (voorzichtige schatting) en volgens SEO 3 miljard (maar dit rapport is in opdracht van HFC uitgevoerd) verdienen aan de belastingverdragen en gerelateerde werkzaamheden.

Zie hier:
http://www.nu.nl/economie(...)lastingparadijs.html
https://www.graydon.nl/bl(...)-lucratieve-business
http://www.nu.nl/economie(...)n-andere-landen.html

Het is gemakkelijk om te zeggen dat de Nederlandse financiele sector geleidelijk zou moeten inkrimpen, maar welke lucratieve tak zou je willen optuigen? Kan je een voorbeeld geven van een sector die met een (relatief) klein aantal werknemers een flinke duit kan opleveren voor de schatkist en niet teveel investeringen/gelobby vereist? Niet voor niets maken we in Nederland amper vliegtuigen en auto's meer.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:09:18 #65
165633 eriksd
The grand facade...
pi_144194624
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 09:51 schreef Klopkoek het volgende:
Maar datzelfde effect (catering e.d.) heb je ook als Nederland zou inzetten op andere sectoren (of simpelweg de financiële sector geleidelijk laat inkrimpen).

Een vliegtuigbouwer, om maar wat te noemen, heeft ook catering, schoonmakers e.d. nodig.

Zijn landen met een kleinere financiële sector en een kleiner leger aan advocaten, fiscalisten, notarissen (en andersoortig semi-mafia) nu daadwerkelijk armer? Welnee, dat zij dit niet hebben betekent niet direct een hogere werkloosheid.

Wat is de bron voor het miljard aan belastinginkomsten? (op een totaal van 250 miljard)
We hadden een vliegtuigbouwer. Er is geen plaats voor dat soort activiteiten in Nederland. We zijn een diensteneconomie, geen productie. Te dicht bevolkt, te weinig grondstoffen. Kan je hoog en laag springen: daar doe je niets aan.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:12:32 #66
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144194705
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:09 schreef eriksd het volgende:

[..]

We hadden een vliegtuigbouwer. Er is geen plaats voor dat soort activiteiten in Nederland. We zijn een diensteneconomie, geen productie. Te dicht bevolkt, te weinig grondstoffen. Kan je hoog en laag springen: daar doe je niets aan.
Vergeet te duur personeel niet.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:14:15 #67
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144194742
quote:
15s.gif Op vrijdag 5 september 2014 09:59 schreef GSbrder het volgende:
Het is gemakkelijk om te zeggen dat de Nederlandse financiele sector geleidelijk zou moeten inkrimpen, maar welke lucratieve tak zou je willen optuigen?
Ow dus dit is uiteindelijk door overheidsbeleid opgetuigd? En als het allemaal mis gaat, dan is diezelfde overheid er om de rommel op te ruimen en garant te staan voor gouden parachutes.

quote:
niet teveel investeringen/gelobby vereist? Niet voor niets maken we in Nederland amper vliegtuigen en auto's meer.
Hoe verdienen de Oostenrijkers, Zwitsers, Denen, Zweden en Finnen dan hun geld?

Ik zou niet weten welke sectoren je zou moeten steunen. Het enige dat ik weet is dat het hier vertelde verhaaltje niet klopt. Zoals ik al zei: "Het gaat om de baten onder de streep van de rekening, alles bij elkaar op- en afgetrokken."

Inderdaad, toen de scheepsbouw in Nederland verdween betekende dat ook niet persé dat Nederland armer werd en inkomsten mis liep, omdat productiefactoren (wat is er mis met die term?) op flexibele wijze elders kunnen worden gebruikt. Als zij, bij wijze van spreken, 2 miljard aan belastinginkomsten voor hun rekening namen, dan was het niet zo dat die 2 miljard compleet verdween.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:15:04 #68
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144194760
quote:
3s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:12 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Vergeet te duur personeel niet.
Alsof de Fransen en Duitsers zoveel grondstoffen hebben.

Het is wel degelijk een probleem dat Nederland amper meer een maakindustrie heeft, trouwens.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:16:56 #69
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144194814
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:15 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Alsof de Fransen en Duitsers zoveel grondstoffen hebben.
Duitsers hebben vrij goedkope arbeid (volgens mij ging jij helemaal los op hun minijobs) en Fransen hebben een handje van protectionisme. Ik weet niet of dat de way to go is voor een open economie zoals Nederland.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:18:32 #70
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144194845
quote:
15s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:16 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Duitsers hebben vrij goedkope arbeid (volgens mij ging jij helemaal los op hun minijobs)
Maar dat gaat niet op voor de autoindustrie en vliegtuigbouw. Ze worden beter betaald als de Amerikanen bijvoorbeeld (waarvan de republikeinen op hun beurt vinden dat zij teveel krijgen).
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:20:51 #71
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144194904
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:14 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Ow dus dit is uiteindelijk door overheidsbeleid opgetuigd? En als het allemaal mis gaat, dan is diezelfde overheid er om de rommel op te ruimen en garant te staan voor gouden parachutes.
Waar lees jij dit? Nederlandse belastingverdragen zijn in ieder geval niet bedacht door de private sector, maar de schuld helemaal in de schoenen van de overheid schuiven, zover wil zelfs ik niet gaan.

quote:
Hoe verdienen de Oostenrijkers, Zwitsers, Denen, Zweden en Finnen dan hun geld?

Ik zou niet weten welke sectoren je zou moeten steunen. Het enige dat ik weet is dat het hier vertelde verhaaltje niet klopt. Zoals ik al zei: "Het gaat om de baten onder de streep van de rekening, alles bij elkaar op- en afgetrokken."

Inderdaad, toen de scheepsbouw in Nederland verdween betekende dat ook niet persé dat Nederland armer werd en inkomsten mis liep, omdat productiefactoren (wat is er mis met die term?) op flexibele wijze elders kunnen worden gebruikt. Als zij, bij wijze van spreken, 2 miljard aan belastinginkomsten voor hun rekening namen, dan was het niet zo dat die 2 miljard compleet verdween.
Toen de scheepsbouw verdween, toen de auto-industrie verdween en toen de vliegtuigindustrie verdween, was dat om een reden. Geen morele keuze, niet "wij willen niet meer bouwen, dus we stoppen er vandaag mee", maar omdat we de internationale concurrentie verloren en onze scheepswerven, autofabrieken en vliegtuigbedrijven niet meer meekonden. De betrokken "productiefactoren" zagen hun productiviteit en winstgevendheid afnemen in vergelijking met dezelfde productiefactoren in andere landen, waarmee het een minder grote klap voor Nederland was toen zij hun baan verloren. Ik betwijfel of de laatste paar producenten nog 2 miljard aan belastinginkomsten voor Nederland opleverden.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:21:47 #72
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144194934
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:18 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Maar dat gaat niet op voor de autoindustrie en vliegtuigbouw. Ze worden beter betaald als de Amerikanen bijvoorbeeld (waarvan de republikeinen op hun beurt vinden dat zij teveel krijgen).
Duitsers zijn ook productiever dan Amerikanen en Duitse auto's worden (internationaal gezien) beter gewaardeerd dan Amerikaanse auto's. Het productiviteitsverschil tussen Nederlandse arbeiders en Duitse arbeiders is gering, de Nederlandse techniek is niet superieur aan de Duitse en de salarissen in Nederland liggen fors hoger voor dit soort laaggeschoolde arbeid.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:27:54 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144195128
Scheepsbouw is trouwens niet verdwenen uit Nederland, er worden zeer hoogwaardige schepen gemaakt in NL
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:30:25 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144195212
quote:
15s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:21 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Duitsers zijn ook productiever dan Amerikanen en Duitse auto's worden (internationaal gezien) beter gewaardeerd dan Amerikaanse auto's. Het productiviteitsverschil tussen Nederlandse arbeiders en Duitse arbeiders is gering, de Nederlandse techniek is niet superieur aan de Duitse en de salarissen in Nederland liggen fors hoger voor dit soort laaggeschoolde arbeid.
Mijn ervaring is trouwens wel dat de Duitsers vakmanschap meer waarderen en het met de handen werken en een vak leren als iets goeds zien en in NL er meer op wordt neergekeken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:30:33 #75
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144195215
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Scheepsbouw is trouwens niet verdwenen uit Nederland, er worden zeer hoogwaardige schepen gemaakt in NL
We moeten het nu van het maatwerk en exclusiviteit hebben, in plaats van bouwen voor de bulk, is het niet?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:31:32 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144195242
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:15 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Alsof de Fransen en Duitsers zoveel grondstoffen hebben.

Het is wel degelijk een probleem dat Nederland amper meer een maakindustrie heeft, trouwens.
Hebben we traditioneel nooit zoveel mee gehad.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:32:09 #77
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144195258
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Mijn ervaring is trouwens wel dat de Duitsers vakmanschap meer waarderen en het met de handen werken en een vak leren als iets goeds zien en in NL er meer op wordt neergekeken.
Tsja, ik denk dat het ook wel in de Duitse cultuur zit. Als ingenieur geniet je in Duitsland ook meer aanzien, het is sowieso wat "stijfjes" of hiërarchischer en minder gericht op handel en egalitarisme. Nederlanders zijn handelaren, dus niet zo gek dat wij de financiële handel hebben omarmt waarbij Duitsers vaak wat conservatiever bankieren.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:32:23 #78
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144195267
"Hoe verdienen de Oostenrijkers, Zwitsers, Denen, Zweden en Finnen dan hun geld?"
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:32:38 #79
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144195276
quote:
15s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:30 schreef GSbrder het volgende:

[..]

We moeten het nu van het maatwerk en exclusiviteit hebben, in plaats van bouwen voor de bulk, is het niet?
Correct. Meer meerwaarde genereren. Houd wel in dat je beter moet zijn dan anderen en de voorsprong moet behouden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:33:43 #80
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144195301
quote:
15s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:32 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Tsja, ik denk dat het ook wel in de Duitse cultuur zit. Als ingenieur geniet je in Duitsland ook meer aanzien, het is sowieso wat "stijfjes" of hiërarchischer en minder gericht op handel en egalitarisme. Nederlanders zijn handelaren, dus niet zo gek dat wij de financiële handel hebben omarmt waarbij Duitsers vaak wat conservatiever bankieren.
Duitsers zijn erg goed in handel, ze verkopen niet zo zeer op prijs zoals Nederlanders dat graag doen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:34:42 #81
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144195327
quote:
5s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:32 schreef Klopkoek het volgende:
"Hoe verdienen de Oostenrijkers, Zwitsers, Denen, Zweden en Finnen dan hun geld?"
Anders dan Nederlanders.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:34:45 #82
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144195329
quote:
15s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:20 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Waar lees jij dit? Nederlandse belastingverdragen zijn in ieder geval niet bedacht door de private sector, maar de schuld helemaal in de schoenen van de overheid schuiven, zover wil zelfs ik niet gaan.

[..]

Toen de scheepsbouw verdween, toen de auto-industrie verdween en toen de vliegtuigindustrie verdween, was dat om een reden. Geen morele keuze, niet "wij willen niet meer bouwen, dus we stoppen er vandaag mee", maar omdat we de internationale concurrentie verloren en onze scheepswerven, autofabrieken en vliegtuigbedrijven niet meer meekonden. De betrokken "productiefactoren" zagen hun productiviteit en winstgevendheid afnemen in vergelijking met dezelfde productiefactoren in andere landen, waarmee het een minder grote klap voor Nederland was toen zij hun baan verloren. Ik betwijfel of de laatste paar producenten nog 2 miljard aan belastinginkomsten voor Nederland opleverden.
De mijnen sluiten en Fokker sluiten was wel een enorme klap. Net zoals het snijden in personeel door Phillips en het sluiten van DAF.

http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_restructuring
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:35:44 #83
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144195366
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:34 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

De mijnen sluiten en Fokker sluiten was wel een enorme klap. Net zoals het snijden in personeel door Phillips en het sluiten van DAF.

http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_restructuring
Maar het waren allemaal geen voorbeelden van morele keuzes.
We gingen niet snijden in het personeel omdat Afrika belastinggeld misliep, of de Fokker sluiten omdat we de 3 miljard aan belastinginkomsten niet meer wilden hebben.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:36:26 #84
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144195382
quote:
15s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:34 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Anders dan Nederlanders.
Hoe dan? En waarom kan nederland dat niet? Waarom kan Nederland niet de zaak wat inkrimpen.

En ja, het klopt dat de Nederlandse overheid heeft ingezet op de financiële dienstverlening.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:37:57 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144195423
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:34 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

De mijnen sluiten en Fokker sluiten was wel een enorme klap.
Had jij de mijnen open willen houden? Hoe had je dat betaald?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:40:05 #86
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144195478
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:36 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Hoe dan? En waarom kan nederland dat niet? Waarom kan Nederland niet de zaak wat inkrimpen.

En ja, het klopt dat de Nederlandse overheid heeft ingezet op de financiële dienstverlening.
Hebben wij bossen zoals de Zweden en Finnen? Hebben wij wintersport zoals de Oostenrijkers en de Zwitsers?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:41:44 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144195525
Finnen leefden vooral van Nokia zoals Zwitserland en Luxemburg van hun banken. Finland heeft nu echt een probleem
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:43:06 #88
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144195549
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Finnen leefden vooral van Nokia zoals Zwitserland en Luxemburg van hun banken. Finland heeft nu echt een probleem
Zweden en Denen hadden in de jaren '80 en '90 een probleem.
Huizenbubble die knapte nadat de HRA daar werd afgeschaft en te hoge lonen in vergelijking met andere Europese landen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:45:10 #89
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144195593
quote:
15s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:40 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Hebben wij bossen zoals de Zweden en Finnen? Hebben wij wintersport zoals de Oostenrijkers en de Zwitsers?
Daar verdienen zij hun geld mee???

quote:
15s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:35 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Maar het waren allemaal geen voorbeelden van morele keuzes.
We gingen niet snijden in het personeel omdat Afrika belastinggeld misliep, of de Fokker sluiten omdat we de 3 miljard aan belastinginkomsten niet meer wilden hebben.
Ik breng het niet als een morele afweging:
http://www.onderzoeksreda(...)-met-het-waterhoofd/

Tot dusver heb ik geen enkel moreel argument gebruikt. Wat ik heb gezegd is dat men moet kijken naar wat het onder de streep op levert, dus niet domweg roepen dat ze 1 miljard aan belastinginkomsten op hoesten. Dat brengt niet de kosten en risicos in kaart, of de meerwaarde boven de alternatieven (bij herstructerering en een ander overheidsbeleid).
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:53:26 #90
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144195777
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:45 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Daar verdienen zij hun geld mee???

Oostenrijk
https://www.cia.gov/libra(...)actbook/geos/au.html
Je kan daar zelf kijken waar andere landen hun economie op drijft.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 5 september 2014 @ 10:53:40 #91
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144195781
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:45 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Daar verdienen zij hun geld mee???
Onder andere.

quote:
Ik breng het niet als een morele afweging:
http://www.onderzoeksreda(...)-met-het-waterhoofd/

Tot dusver heb ik geen enkel moreel argument gebruikt. Wat ik heb gezegd is dat men moet kijken naar wat het onder de streep op levert, dus niet domweg roepen dat ze 1 miljard aan belastinginkomsten op hoesten. Dat brengt niet de kosten en risicos in kaart, of de meerwaarde boven de alternatieven (bij herstructerering en een ander overheidsbeleid).
Je hebt 0 alternatieve sectoren genoemd (behalve dan: "hoe doen land xx / xy / xz het?"), 0 kosten of risico's benadrukt, 0 opbrengsten zelf geduid, het enige wat je in deze discussie hebt gedaan is bij voorbaat een oordeel vellen over de wenselijkheid van deze sector omdat iedereen die voor de huidige situatie is belang zou hebben bij de status quo. Dus kom maar op, ik hoor graag wat het onder de streep oplevert, hoeveel kosten en risico's er bij betrokken zijn en wat de alternatieven zijn :).
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 11:50:03 #92
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144197366
Jij hebt niet duidelijk gemaakt waarom een dermate grote sector onmisbaar is, en actief dient te worden gestimuleerd.

Wat ik duidelijk heb gemaakt is dat de genoemde getallen vooral leuke demagogie is. "1 miljard voor de schatkist" klinkt leuk, maar is niet het daadwerkelijke plaatje.

Ik ga geen loze uitspraken doen over wat het allemaal kost of op levert.

Valt moeilijk te ontkennen dat sommigen hier belang hebben bij de status quo.

Wat missen al de Oostenrijkers, Zweden etc. die zo'n grote omvang niet hebben? Wees eens concreet waar zij hun welvaart mee verdienen.

Trouwens: 1 à 2 miljard op een omvang van 70-80 miljard...
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 5 september 2014 @ 11:55:10 #93
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144197495
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Oostenrijk
https://www.cia.gov/libra(...)actbook/geos/au.html
Je kan daar zelf kijken waar andere landen hun economie op drijft.
Veel meer op maakindustrie dus.

Waarom kunnen zij het wel Pietverdriet?
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 5 september 2014 @ 11:57:41 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144197584
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 11:55 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Veel meer op maakindustrie dus.

Waarom kunnen zij het wel Pietverdriet?
Waarom vraag je mij dit?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 5 september 2014 @ 12:05:31 #95
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144197798
quote:
10s.gif Op vrijdag 5 september 2014 11:50 schreef Klopkoek het volgende:
Jij hebt niet duidelijk gemaakt waarom een dermate grote sector onmisbaar is, en actief dient te worden gestimuleerd.
Het is jou eveneens niet gelukt aan te tonen waarom een dermate grote sector actief kleiner gemaakt moet worden. Vergelijkingen met industriele sectoren zoals de vliegtuigbouw en andere vormen van maakindustrie gaan niet op, want als we de fiscale sector met rust zouden laten, zou het beter presteren dan wanneer er wordt ingegrepen.

quote:
Wat ik duidelijk heb gemaakt is dat de genoemde getallen vooral leuke demagogie is. "1 miljard voor de schatkist" klinkt leuk, maar is niet het daadwerkelijke plaatje.

Ik ga geen loze uitspraken doen over wat het allemaal kost of op levert.

Valt moeilijk te ontkennen dat sommigen hier belang hebben bij de status quo.

Wat missen al de Oostenrijkers, Zweden etc. die zo'n grote omvang niet hebben? Wees eens concreet waar zij hun welvaart mee verdienen.

Trouwens: 1 à 2 miljard op een omvang van 70-80 miljard...
Kortom; je gaat niet in op de kosten, je gaat niet in op het "daadwerkelijke plaatje" en je hebt een oordeel over de belastingopbrengsten omdat de private opbrengsten vele malen groter zijn. Het voelt voor de neutrale lezer aan als een hoop onderbuikgevoel en weinig objectieve data die je tracht te staven met bewijs. Oostenrijk en Zweden hebben gezamenlijk net zoveel inwoners als Nederland, terwijl deze landen 13 keer zo groot zijn. Het lijkt me nogal wiedes dat de hoeveelheid grondstoffen per inwoner hoger ligt.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 12:09:57 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144197918
Zweden heeft enorme ijzererst export, nog los van hout en had als groot voordeel dat haar industrie enorm profiteerde van de eerste en tweede wereldoorlog maar ze geen schade hadden van de oorlogen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 5 september 2014 @ 13:11:23 #97
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144199926
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 september 2014 10:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hebben we traditioneel nooit zoveel mee gehad.
Dat klopt op zich wel, maar we hebben ook niet zoveel gehad met zo'n omvangrijke financiële sector. Van deze omvang.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 5 september 2014 @ 13:12:03 #98
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_144199955
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 11:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom vraag je mij dit?
Omdat jij het misschien wel weet en kan laten zien welke wegen er bestaan om als klein land je geld te verdienen.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 5 september 2014 @ 15:20:23 #99
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_144204189
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 13:11 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Dat klopt op zich wel, maar we hebben ook niet zoveel gehad met zo'n omvangrijke financiële sector. Van deze omvang.
Nou ja, de VOC was natuurlijk een voorlopertje ;).
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 5 september 2014 @ 15:24:12 #100
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144204342
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 13:11 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Dat klopt op zich wel, maar we hebben ook niet zoveel gehad met zo'n omvangrijke financiële sector. Van deze omvang.
Zou mijn geschiedenislessen eens gaan opfrissen als ik jou was. Nederlandse financiering in de 17e en 18e eeuw maakte na het Nederlandse, het Britse Empire mogelijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')