Maar hoe weten jullie dan wat er bij die livestream te zien wasquote:
Dat kan ook zonder 40 onzinposts.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 11:52 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Maar hoe weten jullie dan wat er bij die livestream te zien was
twitter:BBCBreaking twitterde op woensdag 06-08-2014 om 11:49:04"Hello, Comet!" tweets @ESA_Rosetta probe & sends this picture http://t.co/C9OCJj6t4I & http://t.co/GrIBjqxOR0 reageer retweet
zonde, nu weet niemand wat er is gebeurd.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 11:53 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat kan ook zonder 40 onzinposts.
Boel weer een beetje opgeruimd.
Prachtig. Ik denk niet dat er ooit een foto met zoveel detail is genomen, zo ver van de aarde.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 14:36 schreef Braindead2000 het volgende:
[ afbeelding ]
Stunning close up detail focusing on a smooth region on the ‘base’ of the ‘body’ section of comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. The image was taken by Rosetta’s OSIRIS narrow-angle camera and downloaded today, 6 August. The image clearly shows a range of features, including boulders, craters and steep cliffs.
The image was taken from a distance of 130 km and the image resolution is 2.4 metres per pixel.
ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
http://www.mps.mpg.de/371(...)tuelles_Rosetta_Bild
de zwaartekracht is er zeer laag, hij moet zich zelfs vastzetten met harpoenenquote:Op woensdag 6 augustus 2014 14:46 schreef Molurus het volgende:
[..]
Prachtig. Ik denk niet dat er ooit een foto met zoveel detail is genomen, zo ver van de aarde.
Nu wordt het neem ik aan scouten voor een geschikte landingsplaats. Het lijkt erop alsof er nogal wat stof ligt. Je wilt niet dat zo'n lander direct wegzakt in een paar meter los stof.
Als ik het goed begreep is de nauwkeurigheid van landing een gebied van een vierkante kilometer. Die komeet is al niet erg groot; 3,5 bij 4 km, maar heeft ook nog eens een hele vreemde vorm vol met bergen en ravijnen. Probeer daar maar eens een vlakke vierkante kilometer te vinden. Dan liggen er ook nog eens keien en zitten er kraters van allerlei groottes in de bodem.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 14:46 schreef Molurus het volgende:
[..]
Prachtig. Ik denk niet dat er ooit een foto met zoveel detail is genomen, zo ver van de aarde.
Nu wordt het neem ik aan scouten voor een geschikte landingsplaats. Het lijkt erop alsof er nogal wat stof ligt. Je wilt niet dat zo'n lander direct wegzakt in een paar meter los stof.
Ik las ergens dat ze ervan uitgaan de kans 50/50 is dat de lander goed gaat... dus wordt nog ff duimen.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 16:42 schreef Braindead2000 het volgende:
[..]
Als ik het goed begreep is de nauwkeurigheid van landing een gebied van een vierkante kilometer. Die komeet is al niet erg groot; 3,5 bij 4 km, maar heeft ook nog eens een hele vreemde vorm vol met bergen en ravijnen. Probeer daar maar eens een vlakke vierkante kilometer te vinden. Dan liggen er ook nog eens keien en zitten er kraters van allerlei groottes in de bodem.
Als dat maar goed gaat!
Pfff... dat zijn geen beste odds voor een missie die 10 jaar heeft geduurd.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 17:32 schreef dumble het volgende:
[..]
Ik las ergens dat ze ervan uitgaan de kans 50/50 is dat de lander goed gaat... dus wordt nog ff duimen.
*bron
Ze krijgen natuurlijk al enorm veel data van Rosetta zelf binnen he?quote:Op woensdag 6 augustus 2014 17:35 schreef Molurus het volgende:
[..]
Pfff... dat zijn geen beste odds voor een missie die 10 jaar heeft geduurd.
* Molurus crosses fingers
True, de plaatjes die er momenteel binnenkomen zijn op zich al de moeite waard.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 18:01 schreef nikao het volgende:
[..]
Ze krijgen natuurlijk al enorm veel data van Rosetta zelf binnen he?
Dat zal alleen maar beter worden, gezien ze nog dichter op dat ding gaan vliegenquote:Op woensdag 6 augustus 2014 18:02 schreef Molurus het volgende:
[..]
True, de plaatjes die er momenteel binnenkomen zijn op zich al de moeite waard.
Hoe lang kan dat ding eigenlijk in orbit rond die komeet blijven? Ik kan me voorstellen dat dat moeilijker wordt bij de volgende passage van de zon. Bovendien zal de energie op een gegeven moment ook op zijn.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 18:04 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Dat zal alleen maar beter worden, gezien ze nog dichter op dat ding gaan vliegen
De passage rond de zon zal ook wel eens erg interessante foto's op kunnen leveren.
Op zo'n afstand van de aarde, zeker. Er zijn wel foto's gemaakt verder van huis, maar niet met zo veel detail volgens mij.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 18:11 schreef Scrummie het volgende:
Schitterende foto's zeg. Bij zo'n object en zulke duidelijke foto's, dat moet voor het eerst zijn toch?
Dat heb ik altijd bij dit soort filmpjes:quote:Op woensdag 6 augustus 2014 18:11 schreef Scrummie het volgende:
Echt bijzonder. Als ik er naar kijk denk ik weer "dus wij zitten hier ons druk te maken over de Gaza, Oekraine, Rusland, Olie, en geld, terwijl dat ding daar al zolang rondzweeft. Komt raar over misschien, maar alles voelt zo nietig als je het vanuit de ruimte bekijkt
Thanksquote:Op woensdag 6 augustus 2014 18:17 schreef Molurus het volgende:
[..]
Op zo'n afstand van de aarde, zeker. Er zijn wel foto's gemaakt verder van huis, maar niet met zo veel detail volgens mij.
[..]
Dat heb ik altijd bij dit soort filmpjes:
"Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind- bogglingly big it is. I mean, you may think it's a long way down the road to the chemist's, but that's just peanuts to space." - Douglas Adams
De periode van de komeet is maar 6.5 jaar, met een Aphelion van net wat meer dan 5.5 AU. Om de komeet te onderscheppen heeft Rosetta al een flinke periode in een vergelijkbare baan gevlogen. De stroomvoorziening op die afstand moet dus wel goed zitten, eventueel in hibernatie. Het lijkt mij dat zolang Rosetta goed blijft functioneren de enige beperkende factor de funding voor de ground crew isquote:Op woensdag 6 augustus 2014 18:06 schreef Molurus het volgende:
[..]
Hoe lang kan dat ding eigenlijk in orbit rond die komeet blijven? Ik kan me voorstellen dat dat moeilijker wordt bij de volgende passage van de zon. Bovendien zal de energie op een gegeven moment ook op zijn.
Van mij mag hij daar nog jaren rondvliegen.
planning was volgens mij minimaal december 2015quote:Op woensdag 6 augustus 2014 18:06 schreef Molurus het volgende:
[..]
Hoe lang kan dat ding eigenlijk in orbit rond die komeet blijven? Ik kan me voorstellen dat dat moeilijker wordt bij de volgende passage van de zon. Bovendien zal de energie op een gegeven moment ook op zijn.
Van mij mag hij daar nog jaren rondvliegen.
Het dichtste punt van de zon (niet bijzonder dicht, meer dan een AU) is dacht ik in november 2015.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 21:36 schreef nikao het volgende:
[..]
planning was volgens mij minimaal december 2015
Augustus 2015.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 22:57 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
Het dichtste punt van de zon (niet bijzonder dicht, meer dan een AU) is dacht ik in november 2015.
Oh idd ja.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 23:05 schreef nikao het volgende:
[..]
Augustus 2015.
Zie ook de animatie hier: http://www.esa.int/esatv/(...)g_Rosetta_trajectory
Uit de ESA FAQ over Rosetta:quote:Op donderdag 7 augustus 2014 09:15 schreef moeilijkgeval het volgende:
Ondanks dat deze missie bakken met geld kost waarbij je je kunt (of liever gezegd moet) afvragen of dat niet beter besteed had kunnen worden, ben ik stiekum toch wel benieuwd naar hoe het oppervlak zal gaan veranderen naarmate de komeet actief wordt als ie dichter bij de zon komt....
De voorganger van Rosetta, Giotto, raakte destjds beschadigd door de komeet Halley door allerlei brokkies.
quote:Giotto was sent spinning and nearly destroyed by a dust particle, and other missions like Stardust also encountered considerable high-speed dust. What is to prevent the same thing happening to Rosetta?
Rosetta has very little shielding against dust. However, the relative velocities of the dust particles during the Giotto and Stardust encounters were much higher than will be the case with 67P/Churyumov-Gerasimenko. Giotto flew past Comet Halley at about 70 km/s, and Stardust’s flyby speed was about 6 km/s. In contrast, Rosetta will be orbiting very slowly around the nucleus and the relative velocity of the dust from 67P/Churyumov-Gerasimenko will be much lower (perhaps 100 – 200 m/s), so we do not anticipate a problem, even when the comet becomes more active near the Sun. In addition, the onboard software operating the attitude sensors will be able to differentiate between dust and stars, so that the spacecraft does not track the dust particles.
Dat komt omdat Giotto een flyby deed. Doordat Halley ook nog eens zijn rondje om de zon in tegengestelde richting maakt, was het onderlinge snelheidsverschil ongeveer 250.000 km/uur toen ze elkaar passeerde.quote:Op donderdag 7 augustus 2014 09:15 schreef moeilijkgeval het volgende:
Ondanks dat deze missie bakken met geld kost waarbij je je kunt (of liever gezegd moet) afvragen of dat niet beter besteed had kunnen worden, ben ik stiekum toch wel benieuwd naar hoe het oppervlak zal gaan veranderen naarmate de komeet actief wordt als ie dichter bij de zon komt....
De voorganger van Rosetta, Giotto, raakte destjds beschadigd door de komeet Halley door allerlei brokkies.
Ze kunnen idd ook de rotsen hier op aarde onderzoeken.quote:Op woensdag 13 augustus 2014 09:22 schreef moeilijkgeval het volgende:
Men had net zo goed een brok rots uit de Grand Canyon kunnen onderzoeken en met de gedachtegang dat die brok rots mogelijk van cruciaal belang was voor - vul zelf maar iets in. Voor een fractie van het geld. Want wat de samenstelling van de komeet ook is, het is niet meer dan een leuk weetje waar we verder toch niets mee kunnen. Al zijn er natuurlijk altijd mensen die ervan uitgaan dat het geld dubbel en dwars terugkomt.
Ja het zijn leuke foto's hoor van die komeet, maar die hebben wel 1,3 miljard euro gekost.
En de kans op een succesvolle landing is wel erg miniem, zo beweren ook insiders.
De kennis die je opdoet met dit soort missies is eigenlijk niet in geld uit te drukken maar als je het toch doet plaats het dan wel in perspectief.quote:Op woensdag 13 augustus 2014 09:22 schreef moeilijkgeval het volgende:
Men had net zo goed een brok rots uit de Grand Canyon kunnen onderzoeken en met de gedachtegang dat die brok rots mogelijk van cruciaal belang was voor - vul zelf maar iets in. Voor een fractie van het geld. Want wat de samenstelling van de komeet ook is, het is niet meer dan een leuk weetje waar we verder toch niets mee kunnen. Al zijn er natuurlijk altijd mensen die ervan uitgaan dat het geld dubbel en dwars terugkomt.
Ja het zijn leuke foto's hoor van die komeet, maar die hebben wel 1,3 miljard euro gekost.
En de kans op een succesvolle landing is wel erg miniem, zo beweren ook insiders.
probeer het nog eensquote:Op vrijdag 15 augustus 2014 14:18 schreef moeilijkgeval het volgende:
Ehm....ik denk dat je een rekenfoutje maakt.
Een Billion is niet hetzelfde als een biljoen
http://www.languagelab.nl/stijlgids/billion-is-geen-biljoen
Afgaande op wikipedia was het Europese GDP in 2013 ongeveer 13 miljard euro, en de hele Rosetta missie heeft ongeveer 1,3 miljard gekost volgens ESA.
quote:Op vrijdag 15 augustus 2014 14:26 schreef moeilijkgeval het volgende:
* Δωδεκάθεον's lied'ren zingt *
Er is ook een 3D versiequote:Op vrijdag 15 augustus 2014 15:15 schreef Hanoying het volgende:
nieuwe pic:
[ afbeelding ]
bron (fantastische site trouwens):
http://www.scientias.nl/r(...)er-op-3d-foto/104392
Toch een tof plaatje!quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 11:06 schreef Maanvis het volgende:
9gag dus geen wetenschap... maareh:
[ afbeelding ]
Hier die komeet op schaal.
zou een mooie filmposter zijn...quote:
Geeft je ook een idee wat een impact het heeft als zo'n komeet op Aarde zou inslaan...quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 11:06 schreef Maanvis het volgende:
9gag dus geen wetenschap... maareh:
[ afbeelding ]
Hier die komeet op schaal.
Dat ding is schat ik groter dan de komeet die 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs van kant maakte. Als zoiets de aarde raakt is het echt einde oefening.quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 18:36 schreef Osvaldo2 het volgende:
[..]
Geeft je ook een idee wat een impact het heeft als zo'n komeet op Aarde zou inslaan...
Heb het even opgezocht. Die van de dinosaurussen was dus ongeveer 10 kilometer doorsnee. Dus nog eens twee keer zo groot als deze komeet...quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 18:39 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat ding is schat ik groter dan de komeet die 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs van kant maakte. Als zoiets de aarde raakt is het echt einde oefening.
Damn.quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 18:44 schreef Osvaldo2 het volgende:
[..]
Heb het even opgezocht. Die van de dinosaurussen was dus ongeveer 10 kilometer doorsnee. Dus nog eens twee keer zo groot als deze komeet...![]()
Currently, the main suspect behind this catastrophe is a cosmic impact from an asteroid or comet, an idea first proposed by physicist Luis Alvarez and his son geologist Walter Alvarez. Scientists later found that signs of this collision seemed evident near the town of Chicxulub (CHEEK-sheh-loob) in Mexico in the form of a gargantuan crater more than 110 miles (180 kilometers) wide. The explosion, likely caused by an object about 6 miles (10 km) across, would have released as much energy as 100 trillion tons of TNT, more than a billion times more than the atom bombs that destroyed Hiroshima and Nagasaki.
Dus maar goed dat ze ze nu goed bestuderen... Misschien kunnen ze dan ooit, als het nodig is, zo'n ding van koers laten veranderen... Want anders,,,quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 18:47 schreef Molurus het volgende:
[..]
Damn.![]()
Nou ja, wat scheelt het? Dat zo'n ding de aarde raakt willen we echt niet meemaken.
quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 18:50 schreef Osvaldo2 het volgende:
[..]
Dus maar goed dat ze ze nu goed bestuderen... Misschien kunnen ze dan ooit, als het nodig is, zo'n ding van koers laten veranderen... Want anders,,,
Ja, of ze veranderen hem nu al - onbewust - van koers door in orbit te gaan en erop te landen.quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 18:50 schreef Osvaldo2 het volgende:
[..]
Dus maar goed dat ze ze nu goed bestuderen... Misschien kunnen ze dan ooit, als het nodig is, zo'n ding van koers laten veranderen... Want anders,,,
Ik denk dat een paar nuclear warheads die kant op sturen zo een steen wel van koers doen veranderen en anders wel een kopje kleiner maken niet?quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 18:50 schreef Osvaldo2 het volgende:
[..]
Dus maar goed dat ze ze nu goed bestuderen... Misschien kunnen ze dan ooit, als het nodig is, zo'n ding van koers laten veranderen... Want anders,,,
Het schijnt dat dat niet zo'n goed idee is omdat je dan vele kleinere inslagen krijgt. Heb wel eens een documentaire gezien waar ze plannen maakten om er een groot zonnezeil aan vast te maken die de komeet dan uit zijn koers zou trekken. Zoiets lijkt me veiliger...quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 18:59 schreef Geralt het volgende:
[..]
Ik denk dat een paar nuclear warheads die kant op sturen zo een steen wel van koers doen veranderen en anders wel een kopje kleiner maken niet?
Ja, dat er juist daardoor een inslag komt... Oeps, foutje, even Apeldoorn bellen...quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 18:52 schreef Molurus het volgende:
[..]
Ja, of ze veranderen hem nu al - onbewust - van koers door in orbit te gaan en erop te landen.
Veel kleine inslagen lijkt me nog altijd een stuk beter qua overlevingskansen voor de mensheid dan 1 hele grote die op zeker al het leven op aarde vernietigd.quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 19:54 schreef Osvaldo2 het volgende:
[..]
Het schijnt dat dat niet zo'n goed idee is omdat je dan vele kleinere inslagen krijgt. Heb wel eens een documentaire gezien waar ze plannen maakten om er een groot zonnezeil aan vast te maken die de komeet dan uit zijn koers zou trekken. Zoiets lijkt me veiliger...
Maar laten we hopen dat het nooit nodig zal zijn...
Ja lijkt me ook, beter 20 kleine inslagen dan een frontale inslag van een grote komeet. Als het eentje is van 10 km doorsnede dan is het afgelopen, voor ons althans..quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 19:59 schreef Geralt het volgende:
[..]
Veel kleine inslagen lijkt me nog altijd een stuk beter qua overlevingskansen voor de mensheid dan 1 hele grote die op zeker al het leven op aarde vernietigd.
Maargoed, dat zal wel aan mij liggen
Natuurlijk is de inzet van atoombommen om zo'n komeet te verbrijzelen beter dan helemaal niets en op het moment heeft de mensheid ook nog helemaal geen ander alternatief paraat. Maar onderschat de kracht van al die kleine brokstukken ook niet.quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 19:59 schreef Geralt het volgende:
[..]
Veel kleine inslagen lijkt me nog altijd een stuk beter qua overlevingskansen voor de mensheid dan 1 hele grote die op zeker al het leven op aarde vernietigd.
Maargoed, dat zal wel aan mij liggen
Elke 50 miljoen jaar? Dat is best veel...quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 20:14 schreef dumble het volgende:
[..]
Ja lijkt me ook, beter 20 kleine inslagen dan een frontale inslag van een grote komeet. Als het eentje is van 10 km doorsnede dan is het afgelopen, voor ons althans..
@Osvoldo, je kan wel hopen dat het niet nodig zal zijn maar vroeger of laat gaat het toch wel gebeuren. Geschiedenis leert ons dat er zo rond de 50 miljoen jaar zo'n grote neerknalt op onze planeet, de laatste was 60 miljoen jaar geleden en die zorgde voor het einde van de dino's. Maar goed misschien gebeurt het wel pas over een miljoen jaartjes en zijn we al lang dood, who knows misschien ook niet. De dino's hielde het ongeveer zo'n 135 miljoen jaar vol op deze planeet...
De snelheid van de komeet of asteroïde t.o.v. de aarde en het materiaal waar hij uit bestaat heeft ook invloed op de hoeveel schade die hij aan kan richten. Ik vond onlangs dit nog (bij "enter a location" kan je eventueel je eigen stad invullen):quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 18:39 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat ding is schat ik groter dan de komeet die 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs van kant maakte. Als zoiets de aarde raakt is het echt einde oefening.
quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 11:06 schreef Maanvis het volgende:
9gag dus geen wetenschap... maareh:
[ afbeelding ]
Hier die komeet op schaal.
quote:Op dinsdag 9 september 2014 22:35 schreef Maanvis het volgende:
hier een vette high-res foto
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 15 september 2014 08:12 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-09-2014
Beste. Selfie. Ooit.: Rosetta kiekt zichzelf én komeet 67P
[ afbeelding ]
En wat is daar het praktisch nut van?quote:Op maandag 15 september 2014 08:12 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-09-2014
Beste. Selfie. Ooit.: Rosetta kiekt zichzelf én komeet 67P
[ afbeelding ]
Rosetta heeft een fantastische foto van zichzelf gemaakt. Op de foto zien we op de voorgrond de zonnepanelen van de kometenjager en daarachter de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Een bijna niet te overtreffen, kosmische selfie!
ESA deelde het bijzondere kiekje afgelopen weekend. De foto is gemaakt door een camera aan boord van lander Philae die zich nu nog stevig aan Rosetta vastklampt. “Selfie at 67P,” zo meldt ESA bij de foto.
Lander Philae en Rosetta arriveerden begin augustus bij komeet 67P en zijn gaandeweg hun afstand tot de komeet aan het verkleinen. Op het moment dat deze foto gemaakt werd, bedroeg de afstand zo’n 50 kilometer.
Philae bereidt zich momenteel voor op wat misschien wel het hoogtepunt van de Rosetta-missie is: landen op een komeet. Dat moet in november van dit jaar gaan gebeuren. Recentelijk koos ESA al vijf mogelijke landingsplekken voor Philae uit. Dat aantal wordt binnenkort teruggebracht naar één landingsplek waar Philae – als alles goed gaat – straks daadwerkelijk voet aan de grond gaat zetten. Met behulp van de camera waarmee de lander deze selfie maakte, zullen dan foto’s van onder meer het oppervlak van de komeet worden gemaakt. We kunnen niet wachten!
(scientias.nl)
Fantastisch dit!quote:Op maandag 15 september 2014 08:12 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-09-2014
Beste. Selfie. Ooit.: Rosetta kiekt zichzelf én komeet 67P
[ afbeelding ]
zodat wij deze smiley kunnen posten:quote:Op maandag 15 september 2014 08:37 schreef Maanvis het volgende:
[..]
En wat is daar het praktisch nut van?
PR waarde van dit soort plaatjes is erg groot en dat helpt om budget te krijgen voor dit soort ultra interessante bazen projectenquote:Op maandag 15 september 2014 08:37 schreef Maanvis het volgende:
[..]
En wat is daar het praktisch nut van?
10 procent geluk en 20% skills.quote:Op vrijdag 26 september 2014 15:10 schreef Deeltjesversneller het volgende:
hoe hebben ze dit toch voor elkaar gekregen man
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |