golfer | woensdag 11 juni 2014 @ 14:04 |
Vandaag is het eerste vaatje geveild en vrijwel overal is vanaf morgen de Hollandse nieuwe haring overalweer verkrijgbaar. Mijn vaste visstalletje had echter vandaag al de Hollandse nieuwe binnen en in de verkoop en dus meteen even er eentje geproefd. Zoals elk jaar: mooi van smaak, goed van vetpercentage. Lekker. Ze zijn er dus weer! ![]() ![]() ![]() ![]() | |
datismijnmening | woensdag 11 juni 2014 @ 14:05 |
Kattenvoer eten ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 11 juni 2014 @ 14:06 |
rauwe vis aan de staart +1 | |
golfer | woensdag 11 juni 2014 @ 14:07 |
Nee, te zout voor katten. ![]() | |
Snowballed | woensdag 11 juni 2014 @ 14:07 |
Erg lekker...! Alleen ik snap die hype niet zo... het is niet dat ze over een half jaar niet meer smaken ofzo... | |
Pietverdriet | woensdag 11 juni 2014 @ 14:12 |
Noorse of Deense nieuwe, golfer?![]() | |
golfer | woensdag 11 juni 2014 @ 14:13 |
Er zat geen Scandinavisch vlaggetje bij, dus allebei kan. ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 11 juni 2014 @ 14:29 |
Vind idd meer verschil zitten tussen haringkarren dan in het seizoen. | |
Snowballed | woensdag 11 juni 2014 @ 14:32 |
Klopt.. We hebben hier 2 goede in de buurt.. Daar staat gewoon altijd een rij mensen voor je aan de beurt bent.... De rest verkoopt ze aan toevallige passanten.. en dat heeft een reden... | |
golfer | woensdag 11 juni 2014 @ 14:34 |
Inderdaad. Vermijdt vooral visstallen waar ze al kant en klaar schoongemaakt in de vitrine liggen Ze moeten echt ter plekke uit het emmertje gehaald worden en meteen na het schoonmaken gegeten worden. Dan zijn ze op hun best. ![]() | |
Elan | woensdag 11 juni 2014 @ 15:49 |
Wat is dan de haring die je 2 weken geleden kocht? oude voorraad of zo? | |
golfer | woensdag 11 juni 2014 @ 15:53 |
Ja. | |
motorbloempje | woensdag 11 juni 2014 @ 16:22 |
Ben benieuwd naar johannes z'n benadering van de hollandsche nieuwe! | |
Catch22- | woensdag 11 juni 2014 @ 16:25 |
Ik vind die nieuwste altijd wel oké, maar heb liever die vette koninginneharing. | |
johannes_vermeer | woensdag 11 juni 2014 @ 16:25 |
Lekkere side-dish voor bij de nasi. | |
kanovinnie | woensdag 11 juni 2014 @ 16:25 |
Ik kan natuurlijk niet voor de chef himself spreken, maar het lijkt me haast vanzelfsprekend dat hier een oosters tintje aangegeven zal worden. | |
kanovinnie | woensdag 11 juni 2014 @ 16:25 |
Godnondeju, hoe wist ik het? | |
johannes_vermeer | woensdag 11 juni 2014 @ 16:29 |
Ik ben wellicht wat voorspelbaar geworden, enerzijds is dit mijn kracht, aan de andere kant zal ik deze zomer broeden op wat innovatie binnen de nasi keuken. | |
motorbloempje | woensdag 11 juni 2014 @ 16:29 |
Nou, met die haring heb je die al wel gevonden! Tevens een jankpost ![]() ![]() | |
borisz | woensdag 11 juni 2014 @ 16:54 |
Herring ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 11 juni 2014 @ 17:03 |
Mijn haring moet voor mijn neus worden schoongemaakt, daar waar ze in bakken schoongemaakt liggen mogen ze ze zelf eten. Maar de meeste mensen hebben hun smaakpapillen in hun portemonee zitten en willen ze zo goedkoop mogelijk. Je kan nog beter de schoongemaakte verpakte haring van de aldi eten dan van zo een marktstand waar ze de haring schoongemaakt uren hebben liggen. | |
#ANONIEM | woensdag 11 juni 2014 @ 17:03 |
Helemaal gelijk Piet maar je vergeet dat er ook van die Haringboeren zijn die je vaak antwoorden ,als je erop staat dat de haring die jij uitkiest ter plekke wordt schoongemaakt,dat de haringen die je voor je ziet liggen net door hem zijn schoongemaakt. M.a.w "je moet niet zo zeuren."adagium. Veel mensen zijn daar gevoelig voor en kiezen dan eieren voor hun geld en vragen het al niet eens (ik niet, want ik loop dat gewoon weg!) en accepteren dan braaf wat voor ze wordt gepakt. Mooi, mooi,mooi. Dank voor het 'breaking' nieuwtje en je eerste ervaring. ![]() [ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 11-06-2014 17:06:56 ] | |
Pietverdriet | woensdag 11 juni 2014 @ 17:15 |
Ik zeg hem dat ie dat aan de toeristen kan vertellen en loop idd ook weg. Lekkerbekken zijn ook risicosport, heb je ineens een ammoniaklucht in je sinussen, krijg je me ook pissig mee. | |
FutureFairytale | woensdag 11 juni 2014 @ 18:42 |
Morgen 2 broodjes nieuwe halen dan ![]() Ja ik wil ze met uitjes, nog wat lekkerder ![]() | |
Sicstus | woensdag 11 juni 2014 @ 19:12 |
Idd! ik was altijd best wel tegen uitjes, want in mijn ogen bedierven die de pure haringsmaak....maar de laatste jaren vind ik wat uitjes, met mate gebruikt, toch wel een toegevoegde waarde hebben wat betreft een stukje frisheid en 'bite'! | |
FutureFairytale | woensdag 11 juni 2014 @ 19:24 |
Uien versterken smaken dus alleen maar beter. | |
golfer | woensdag 11 juni 2014 @ 20:24 |
Van origine werden de uien in het verleden toen de 'groene' haring nog bestond gebruikt om de geur van bederf te verdoezelen. | |
Pietverdriet | woensdag 11 juni 2014 @ 20:48 |
Voor mij ook geen uitjes, en ben gek op groene haring. | |
golfer | woensdag 11 juni 2014 @ 21:17 |
Verboden tegenwoordig. | |
Pietverdriet | woensdag 11 juni 2014 @ 21:20 |
Ik weet, maar de licht gepekelde en kort ingevroren haring is net zo lekker en wordt ook groene genoemd. | |
Reza-impreza | donderdag 12 juni 2014 @ 01:17 |
Goede haring hangt van 3 punten af. 1 - De kwaliteit van de leverancier. 2 - de temperatuur. 3 - (belangrijkst) de tijd tussen schoonmaken en consumeren. Als je die regels hanteerd als consument blijven er in NL helaas minder dan 10 winkels over. Voor mij is Schmidt Rotterdam en De Koning in Rijswijk de top .Bij de rest moet je regel 3 afdwingen om een haring ook maar in de buurt van dat niveau te krijgen. Doe je dat niet , wordt je genaaid [ Bericht 27% gewijzigd door Reza-impreza op 12-06-2014 01:26:35 (aanpassen) ] | |
Pietverdriet | donderdag 12 juni 2014 @ 06:15 |
De kwaliteit van de vis, hoe (lang) er gepekeld is, hoe lang de haring al in de vriezer ligt, | |
#ANONIEM | donderdag 12 juni 2014 @ 09:29 |
Alsjeblieft niet zeg. ![]() @ Golfer: Heb de HN ook inmiddels geproefd. | |
Weltschmerz | zondag 15 juni 2014 @ 11:34 |
Ik moet zeggen dat ik de timing dit jaar uitstekend vond. Ik was vast niet de enige met een gezellige doch venijnige kater, en wat helpt er dan beter dan een vette vis? Fjn als de viskraam op de hoek dan een paar Hollandse nieuwe voor je schoonmaakt. Vroeger haalde ik wel vaak zo'n emmertje om ze dan zelf schoon te maken, maar die kocht ik dan graag 2 dagen voor consumptie. Vond het wel lekker als ze wat langer in de pekel hadden gestaan. | |
FutureFairytale | zondag 15 juni 2014 @ 13:06 |
Vindt ze niet zo vet en groot/dik maar wel weer lekker ![]() | |
Deisyy | zondag 15 juni 2014 @ 14:14 |
Hij is weer lekker! ![]() Zelf vind ik het zonde om een haring op een broodje te eten, ik eet hem het liefst alleen met een paar uitjes ![]() | |
Pietverdriet | zondag 15 juni 2014 @ 14:30 |
Liever op een broodje dan met uitjes | |
Weltschmerz | zondag 15 juni 2014 @ 15:01 |
Mijn voorkeur gaat uit naar een stokbrood of een lichtgeroosterd sneetje wit. De functie van ui ontgaat mij, ik hou heel erg van ui maar niet bij haring. | |
FutureFairytale | zondag 15 juni 2014 @ 15:29 |
| |
Thezappa | zondag 15 juni 2014 @ 22:58 |
Waarom is die ammoniak ? Hoe werkt dat | |
Bucketlist | maandag 16 juni 2014 @ 02:15 |
Is ie' toevallig weer beter in vergelijking met voorgaande jaren? En vast ook weer vet? --> Door het warme voorjaar of doordat er gewacht is. | |
JaafkeEHV | maandag 16 juni 2014 @ 10:19 |
Viveen in eindhoven blijft voor mij de ultieme 'haring boer' Vers uit de emmer, schoonmaken en opdienen. | |
Pietverdriet | maandag 16 juni 2014 @ 11:26 |
teken dat de vis (meestal wijting) niet vers is, het ureum in de vis veranderd in ammonia. Rog heeft dit nog veel sterker. Ook andere vetarme vissoorten hebben dit | |
Xlarge | maandag 16 juni 2014 @ 11:35 |
Ik heb ze nog niet geproefd, vanmiddag ga ik er 2 halen, meestal ben ik er eerder bij | |
summer2bird | maandag 16 juni 2014 @ 11:37 |
Ik kan nooit zo tegen de graatjes ![]() | |
golfer | maandag 16 juni 2014 @ 12:01 |
Als ze goed zijn schoongemaakt zullen er geen graatjes in zitten. | |
Thezappa | maandag 16 juni 2014 @ 13:49 |
ok.. ik dacht altijd dat het kwam omdat ze de "ketel"van het bakken daarmee schoon maakte weer wat geleerd, thanx | |
Bramito | maandag 16 juni 2014 @ 13:50 |
Haai is ook zo om.... | |
technofreak86 | maandag 16 juni 2014 @ 17:52 |
Ik heb ze bij 3 winkels gehaald. - Visboer 2,00 euro - Emte supermarkt 1,00 euro - Lidl 0,82 euro Die van de lidl waren veruit de grootste/dikste en ook de lekkerste. Daarbij moet ik wel opmerken dat de kwaliteit bij de lidl nogal eens kan wisselen en mijn visboer niet zo goed is. | |
Bramito | maandag 16 juni 2014 @ 18:02 |
Ik heb echt nog nooit een haring besteld en dat ze 'm dan als schoongemaakt hadden. Bij de visboer in "mijn" dorp in NL, is het gewoon standaard dat ze 'm ter plekke schoonmaken. Nou is dat wel een katwijker met een bepaalde reputatie. | |
Deisyy | maandag 16 juni 2014 @ 18:40 |
Zojuist een whatsapp van mijn zus voor een haringavond bij haar thuis, dat wordt heerlijke haring van Schmidt ![]() | |
Pietverdriet | maandag 16 juni 2014 @ 18:48 |
Haai en rog zijn idd heel snel om, maar met schelvis en wijting gaat het ook snel. | |
Oceanonix | maandag 16 juni 2014 @ 18:49 |
de eerste vrijdag op. Vond hem mooi groot en lekker vet. Smaakt naar meer. ![]() | |
dude1986 | maandag 16 juni 2014 @ 21:51 |
Wou afgelopen vrijdag voor eerst een haring proberen, maar durfde niet. Misschien toch ff doen, ben benieuwd hoe het smaakt. | |
Hallojo | maandag 16 juni 2014 @ 21:55 |
Net drie stuks op. Ze waren heerlijk vet ![]() | |
Hallojo | maandag 16 juni 2014 @ 22:07 |
Lijkt het nou alleen maar zo, of is nieuwe haring vetter dan oude haring? | |
Aquadrenaline | maandag 16 juni 2014 @ 22:17 |
Dat lijkt zo. Het vetpercentage blijft hetzelfde. Neemt natuurlijk niet weg dat de haring uit het ene jaar vetter is dan haring uit het andere jaar. | |
Hagelkaas | dinsdag 17 juni 2014 @ 00:43 |
Deze haring is wel bovengemiddeld vet door de warme winter. En hij wordt wel degelijk vetter naarmate het seizoen vordert! Ik vond hem erg goed, beter dan vorig jaar. Het is natuurlijk altijd weer erg lekker (net als de asperges) maar ik vind hem dit jaar opvallend veel vetter dan vorig jaar zo aan het begin. Ik haal ze altijd bij een oud-collega die ze ter plekke voor me schoonmaakt, dus ik kan redelijk goed oordelen hoewel het lastig blijft met een heel jaar er tussen. | |
golfer | dinsdag 17 juni 2014 @ 00:56 |
Tot nu toe vind ik de 6 die ik verorberd heb in de afgelopen dagen inderdaad beter dan het voorgaande jaar. Niet sompig vet. Mooi rood van binnen. | |
Oceanonix | dinsdag 17 juni 2014 @ 07:41 |
en dan waren ze vorig jaar al uitgesteld met 3 weken omdat ze nog ieler waren. | |
golfer | dinsdag 17 juni 2014 @ 15:05 |
Weer 2 gehaald. ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 17 juni 2014 @ 16:13 |
Je kan nooit genoeg haring eten zeg ik altijd. Heb er zelf alweer een stuk of 12 ![]() En het gaan er weer meer worden dit jaar met al die party's die eraan zitten te komen. Zelfs gisteravond laat op weg naar huis in een lokaal café ergens in het zuiden van het land nog eentje genuttigd. Was wel minder. [ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 17-06-2014 16:14:16 ] | |
Hallojo | maandag 15 juni 2015 @ 13:42 |
Zijn de nieuwe nieuwe al ergens verkrijgbaar? | |
Pietverdriet | maandag 15 juni 2015 @ 13:44 |
De verkoop van de nieuwe is verplaatst naar de 17e, of je nieuwe of "oude" krijgt is sowieso nauwelijks een touw op te trekken | |
#ANONIEM | dinsdag 16 juni 2015 @ 17:51 |
Haringparty's beginnen volgende week en de weken daarna vorm te krijgen maar ik laat de meesten aan mij voorbij gaan want heb het wel gezien na zoveel jaar en kom toch alleen maar mensen tegen die ik niet wil zien. Liever zelf wat halen en zelf betalen en ergens rustig met een goed pilsje oppeuzelen. Voorlopig zijn het toch allemaal oude haringen die ze verkopen. ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 16 juni 2015 @ 18:04 |
Ik laat haringfeestjes altijd aan mij voorbij gaan, daar liggen haringen altijd als schoongemaakt in grote bakken, waarschijnlijk al een dag of wat geleden schoongemaakt in Polen. | |
#ANONIEM | dinsdag 16 juni 2015 @ 18:06 |
Nee, bij die feestjes die ik bezoek worden ze ter plekke schoongemaakt. Maar ik ken datgene wat je opsomde. Houd ik ook niet van. | |
Pietverdriet | dinsdag 16 juni 2015 @ 18:12 |
dat kan, ik ben al een aantal jaar niet meer geweest, laatste was van het Nederlandse consulaat in Düsseldorf, daar werden een aantal idd voor je neus schoongemaakt maar de meeste lagen schoongemaakt klaar. Je ziet het trouwens ook vaak op de markt. Geef mij maar een gewone haringkar waar ze me een voor een schoonmaken op een doordeweekse dag. Geen stress, geen drukte, veel aandacht voor de haring. Feestjes zijn leuk, maar daar hoef ik de haring niet. | |
Rickocum | zaterdag 20 juni 2015 @ 19:29 |
Heerlijke hollandse nieuwe, al mogen ze wel ietsje vetter. Heb vandaag zes jongens gekocht. Ze worden vers gesneden en schoongemaakt, ben er zelf getuige van bij onze viskraam. Echter, het liefst eet ik ze meteen op, hebben echter al veel gehad en heb nog twee over. Hoe erg zal het smaakverschil optreden als ik deze één dag in de koelkast bewaar (en morgen opeet)? Nogmaals, het liefst direct t keeltje in, maaarja volheid heerst ![]() | |
FutureFairytale | zaterdag 20 juni 2015 @ 19:30 |
Denk/hoop dat ze over een maandje vetter zijn. | |
Rickocum | zaterdag 20 juni 2015 @ 19:46 |
Moet wel, want daarna gaat het ook structureel weer bergafwaarts toch? Dit is het moment (normaliter) dat de haring het meest volgevreten is? | |
Weltschmerz | zaterdag 20 juni 2015 @ 19:51 |
Misschien een idee om een keer zo'n emmertje te kopen? Zelf schoonmaken is echt niet moeilijk, je hebt er zo handigheid in. | |
Rickocum | zaterdag 20 juni 2015 @ 20:35 |
Snap ik, maar ik kan niet zo even een emmer in een weekend opkanen met mijn vriendin. Of ik moet een feest geven en kameraden uitnodigen, maar daar doe ik denk ik ook de moeite niet voor. Hoeveel zitten er in zo'n emmer; stuk of twintig? | |
Rickocum | zaterdag 20 juni 2015 @ 20:38 |
Christus, als dit echt net zo lekker smaakt? http://simonisvis.nl/haring/emmer-haring-25-stuks 15 euro? Ik betaalde 9,70 voor zes hollandse nieuwe. | |
FutureFairytale | zaterdag 20 juni 2015 @ 20:41 |
Ze worden nu 2 maanden gevangen. Dus die over een maand gevangen worden hebben nu nog even tijd om zich voller te eten. | |
FutureFairytale | zaterdag 20 juni 2015 @ 20:41 |
Ze zijn niet schoongemaakt en diepgevroren. Groot verschil met hapklaar. | |
Rickocum | zaterdag 20 juni 2015 @ 20:44 |
Okay, snap ik! Wel nice, maar hoe moet ik dat in mn diepvries stoppen? | |
Weltschmerz | zaterdag 20 juni 2015 @ 20:47 |
Minder dacht ik, eerder een stuk of 10 in zo'n klein emmertje. Maar ik weet niet meer zo goed, doe het al jaren niet meer. Vraag het bij de kraam zou ik zeggen. | |
Rickocum | zaterdag 20 juni 2015 @ 20:52 |
Thanks! Echter zie ik het mijzelf ook niet zo snel doen. Maar hoe kijken jullie ertegenaan. Een vers schoongemaakte en gesneden haring een dag in de koelkast bewaren? Is natuurlijk wel te doen qua hygiëne, maar de smaak? Schoonpa had het lef om te zeggen dat deze haringen (die mooi rood / roze van binnen waren) BIJNA net zo lekker waren als die in een verpakking van de lidl, wat ik persoonlijk zelf niet zo geloof. Maar misschien heb ik het mis? | |
golfer | zaterdag 20 juni 2015 @ 22:14 |
Gaat wat oxideren en de smaak loopt echt achteruit. | |
golfer | dinsdag 23 juni 2015 @ 15:28 |
Vandaag pas in de gelegenheid geweest een Hollandse Nieuwe op te peuzelen. Prima van smaak, iets minder vet dan vorig jaar. ![]() | |
Isabeau | dinsdag 23 juni 2015 @ 15:44 |
Is dat goed of slecht, dat het een iets minder vette haring is? | |
Zolderkamer | dinsdag 23 juni 2015 @ 15:51 |
Hoe vetter hoe beter.. Vet is smaak.. geld ook voor vlees trouwens.. De aankoop van haring voor hollandse nieuwe word zolang uitgesteld tot ze vet genoeg zijn.. | |
#ANONIEM | woensdag 24 juni 2015 @ 04:07 |
Gisteren mijn eerste haringpartij bezocht en uiteraard haring gegeten. ![]() ![]() Was allemaal heeerlijk! ![]() | |
Miauw_Zedong | donderdag 25 juni 2015 @ 11:14 |
Heb tot nu toe 3 zaken in Utrecht gehad en ik vind ze ook duidelijk minder vet... niks mis met de smaak verder. Ga denk ik even een maandje wachten. | |
Pietverdriet | vrijdag 26 juni 2015 @ 12:50 |
Net drie naar binnen gewerkt, lekker maar konden vetter | |
uniekhoorn | vrijdag 26 juni 2015 @ 23:30 |
Ik vind ze wel lekker... om nou te zeggen: beter? Weet niet, dan moet ik ze naast elkaar proeven. Vies is het iig niet ![]() | |
Bienelientjee | zaterdag 27 juni 2015 @ 13:16 |
Net ook één gegeten! Yummy! Maar zelf al jaren niet gegeten, dus ik kan niet vergelijken met eerdere jaren. Mijn Engelse vriend vindt het allemaal maar BLEH! ![]() ![]() | |
FutureFairytale | zaterdag 27 juni 2015 @ 13:43 |
Als je het niet probeert kun je ook geen bleh zeggen. Zolang het geen rotte vis is kan ie het gewoon proberen vind ik. | |
Weltschmerz | zaterdag 27 juni 2015 @ 14:05 |
Ik mijn ervaring zijn buitenlanders meer geneigd het te proberen wanneer je ze niet vraagt om een rauwe vis aan de staart naar binnen te laten glijden. Lekker brood lichtjes roosteren en dan in kleine stukjes snijden met evengrote stukjes haring erop maakt het al een stuk laagdrempeliger. Zo eet ik ze zelf trouwens ook het liefst. | |
Miauw_Zedong | zaterdag 27 juni 2015 @ 14:07 |
Ik ook, op de traditionele manier eten vind ik niks. | |
FutureFairytale | zaterdag 27 juni 2015 @ 14:08 |
Stukjes haring met uitjes en een augurkplakje vind ik het lekkerst. Maar gewoon haring zo ook. Alleen ik vraag wel altijd in stukjes. | |
Bienelientjee | zaterdag 27 juni 2015 @ 17:19 |
Vind ik ook! ![]() ![]() ![]() | |
FutureFairytale | zaterdag 27 juni 2015 @ 17:20 |
Inderdaad, dikke pech voor hem! | |
Miauw_Zedong | zaterdag 27 juni 2015 @ 17:39 |
Volgende keer met het argument komen dat haring niet rauw is maar gerijpt. | |
golfer | zaterdag 27 juni 2015 @ 17:50 |
Sushi en sashimi eet ie ook niet? | |
Buitendam | zaterdag 27 juni 2015 @ 18:03 |
Is er al een landelijke test geweest van één van de dagbladen? (AD geloof ik?) | |
Bienelientjee | zaterdag 27 juni 2015 @ 18:05 |
Helaas ook niet! Het hele idee van rauwe vis, zelfs gerookte zalm en dergelijke, vindt hij gewoon niets! Ik vond de Hollandse Nieuwe in ieder geval wel lekker! Misschien volgend weekend gewoon nog een keertje halen! ![]() ![]() | |
minilot | zaterdag 27 juni 2015 @ 18:56 |
We zijn onderhand al een heel haringseizoen verder, dus op verzoek '2014' even uit de topictitel gehaald. ![]() Carry on! ![]() | |
HarveySpecter | zaterdag 27 juni 2015 @ 19:30 |
Gisteren sinds tijden weer eens twee haringen gehaald. Goddelijk! ![]() | |
gargamelnl | maandag 29 juni 2015 @ 19:38 |
Wanneer is de publicatie van de AD haringtest? Ben altijd wel een beetje benieuwd, alhoewel ik ook wel weet dat het niet "helemaal klopt". De conclusie over visboeren in Emmen en omstreken, waarbij ze de afgelopen jaren hebben aangegeven dat het echt niet te vreten is, kan ik mij wel in vinden. ![]() |