abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_138875072


Originele OP van KnutDeIJsbeer:

Van mijn goede vriend Johannes kreeg ik een nasi-recept. Vandaag heb ik geprobeerd dit na te koken, al heb ik niet de illusie in de buurt te komen van zijn veel geroemde chef kwaliteiten. Bon, hier het verslag:



De ingredienten. Hier zal ik het mee moeten doen.



Het strijdtoneel. Rechtsboven staat de rijst al te koken. In die pan zeg maar.



Het meest heftige moment. Hier kook ik in 3 (drie!!!) pannen tegelijk. Jullie weten hoe ik rol.



Dit is het dan. Nasi a la Johannes. Een beetje van knut en een beetje van Johannes dus.

Update:

Nasi a la Kanovinnie
CUL / Nasi a la Johannes

Nasi a la Mortaxx
CUL / Nasi a la Johannes
CUL / Nasi a la Johannes

Nasi a la Saind
CUL / Nasi a la Johannes

Nasi a la Mansjester
CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten

Nasi a la Paxcon
CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten
CUL / Nasi a la Johannes #3 smullen - alternatieve versie

Nasi a la UIO_AMS
CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten

Instant nasi a la UIO_AMS
CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten

De vreemde eend in de bijt: Karina's Kip Tandoori
CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten

Nasi a la Grifte
CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten

Nasi a la Dr.Mikey
CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten

Nasi a la Tarado
CUL / Nasi a la Johannes #3 smullen

Nasi a la habitue
CUL / Nasi a la Johannes #3 smullen

Nasi a la pablo1989
CUL / Nasi a la Johannes #3 smullen

Wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie a la Saind a la Mortaxx
Geachte nasi-vrienden,

Ik ben ontroerd dat het vertellen van mijn geheime nasi recept aan Knut tot zoveel culinair genot heeft geleid, we kunnen wel stellen dat we diverse heerlijke varianten nasi de revue hebben zien passeren in dit topic, de één indien mogelijk nog geslaagder dan de ander. Echter, zoals de Rijdende Rechter zou zeggen, er zijn nu een paar andere Oosterse gerechten die er bekaaid van af komen. Toevallig heb ik na lang experimenteren van één van die gerechten het recept bemachtigd en ik zou wel een behoorlijk egoïstische chef zijn als ik mijn kennis voor mij zou houden. Daarom presenteer ik met gepaste trots Wokken a la Johannes. Mocht u vanavond dit gerecht al willen bereiden is het verstandig om het water alvast op het vuur te zetten, want dit recept is een heel verhaal.



Omdat ik natuurlijk zowel ervaren als beginnende chefs aan wil spreken zal ik zorgvuldig gebruik maken van verduidelijkende foto's die de receptuur en bereidingswijze zullen verhelderen. Op de foto hierboven zie je de uitgangssituatie, een schitterende keuken die er om smeekt gebruikt te worden. Ik kook op gas, maar Wokken a la Johannes is geschikt voor diverse warmtebronnen (bij twijfel, raadpleeg de handleiding van uw pan). In mijn ervaring zijn chefs soms wat nukkige types die aarzelen om de genialiteit van andere chefs te erkennen, maar ik denk dat na deze schitterende fotoserie zelfs de meest verbolgen nasi-professor (en die heb ik toevallig gezien in dit topic!) zal lopen te watertanden! Afijn, we beginnen bij het begin, namelijk.....



.... de ingrediënten! Wokken is ideaal om vrij snel een heerlijke en goedkope maaltijd op tafel te krijgen, en het biedt duizenden mogelijkheden om te variëren. Wat de exacte kosten waren van deze ingrediënten weet ik zo niet uit mijn hoofd (vooral wat betreft de kip kan het alle kanten op), maar ik verzeker dat of je het nu breed hebt of niet, Wokken a la Johannes de verstandige keuze is.

Eerst moet je bedenken welke soort groenten je wilt, dit is namelijk essentieel voor de soort smaaksensatie in je mond. Ter ere van mijn nasi-partner in crime KnutDeIJsbeer heb ik natuurlijk gekozen voor de Japanse wokgroenten. Deze touch zorgt ervoor dat het Wokken a la Johannes a la Knut dicht bij mijn hart ligt, mocht u nu meer een band hebben met een ander Oosters land kan u natuurlijk voor andere groente gaan. U ziet dat de wokgroenten officieel al over datum zijn, maar omdat ik de groenten onder geoptimaliseerde omstandigheden heb bewaard (de koelkast) zijn ze alsnog bruikbaar. Belangrijke tip van Johannes: geloof niet alles wat de AH tegen u zegt.

Vervolgens: de rijst. Ook hier zijn diverse opties, alhoewel de gele rijst al snel afviel, omdat dat zou werken als olie op het vuur bij een niet nader te noemen user (maar met een beetje fantasie rijmt zijn naam op Nasi-fanaticus). Het Japanse groente pakket bevatte al gele wortels, en als ik nu ook nog gele rijst had gebruikt zou ik vrijwel zeker worden gerapporteerd als racist, en dat moest natuurlijk worden voorkomen.

Soit, ik heb natuurlijk diverse malen geëxperimenteerd en mijns inziens past deze rijst het beste bij deze saus (zoetzuur van Conimex) en dit soort vlees (kip). Mocht u een ander soort vlees (of vis of vleesvervangend product) prefereren is daar bij Wokken a la Johannes alle ruimte toe. Het schijnt dat rond Delft en omstreken vaak wordt gekozen voor Shoarmavlees voor een beetje een bite, maar wij in Groningen zijn meer van de kip.

De saus uit een flesje is een beetje de easy way out, bent u het type dat diverse malen naar de Orient is afgereisd en het liefst inheemse woksaus uit de rimboe importeert dan is ook daar alle gelegenheid toe.



Dan nu de stap voor stap bereidingswijze. Als het goed is heeft u al het water op het vuur gezet, en daarna is er optimaal de tijd om de kip te snijden. Zoals je ziet is wordt er bij deze stap gebruik gemaakt van een scherp mes. Kanovinnie en ik hechten veel waarde aan veiligheid, en daarom raad ik iedereen die wil Wokken a la Johannes a la Kanovinnie aan goed op te letten bij het gebruiken van scherpe voorwerpen, en het lopen op blote voeten. Ik heb trouwens niet alle kip gebruikt die in de verpakking zat, ik heb genoeg over gehouden zodat ik binnenkort nog een keer kan wokken.



Hoe graag de echte nasi / wokchef ook op blote voeten loopt, als rolmodel voor jeugdige wokchefs heb ik toch besloten sokken aan te trekken. Scroll maar niet naar beneden, maar ik kan alvast verklappen dat deze keuze mijn leven heeft gered! (Althans, een amputatie voorkomen).



Als het water kookt is het tijd om de rijst toe te voegen en het geheel opnieuw aan de kook te brengen. Let op dat de rijst niet aankoekt aan de pan, dit valt te voorkomen met een houten lepel. Dus stop niet uw hand in kokend heet water! Veiligheid staat voorop, dat ziet u wel. Jamie Oliver stopt dit soort waarschuwingen nou nooit in zijn boeken, daar zijn al vele handen door verbrand, zoals u ongetwijfeld weet.



Dan is het tijd de wok te verhitten, hoe eerder u dit doet hoe beter natuurlijk, maar uit coulantie met degenen wiens gasstel de 100 graden niet bereikt heb ik niet op extreem hoge temperaturen gewokt, dit is natuurlijk wel aan te raden. Als u zich aangesproken voelt door de zin hierboven kan u natuurlijk ook naar een professioneel wokrestaurant gaan met professionele keuken. Toevallig heb ik gisteren dit recept al doorgestuurd naar mijn contacten binnen de wokwereld, en het spreekt haast voor zich dat dit heerlijke recept zich daar als een lopend vuurtje heeft verspreid. Ik heb speciale wokolie gebruikt, deze is verkrijgbaar bij diverse supermarkten in Nederland.



Vervolgens voegt u de kip toe in de wokpan, (wel blijven roeren!) en als het goed is ziet uw keuken er dan zo ongeveer zo uit (tenzij u voor een ander model keuken heeft gekozen). Het valt u misschien op dat ik er niet voor heb gekozen om een eitje te bakken. Nu houd ik natuurlijk erg van een spielerei uhh spiegelei, maar ik wist dat het inzetten van een derde pan het minder ervaren publiek uit zou sluiten en bovendien had ik nog een extra taak, namelijk het maken van deze fotoreportage. Mocht u denken dat u een derde pan aankan dan denk ik dat een eitje echt iets toevoegt aan Wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie.



Als de kip goudbruin is zoals dat zo mooi heet (definieer goudbruin maar eens!), oftewel als u vermoedt dat het niet meer rauw is maar ook niet aangebrand dan is het tijd om de groenten toe te voegen. Verwarm deze zeker twee minuten mee samen met de kip in de wokpan. Ook hier: blijf roeren!



Dan is het tijd de saus toe te voegen, en zal uw gerecht er als volgt uitzien. Ziet het er uit als nasi, dan bent u vermoedelijk een ander recept uit aan het voeren.



Als u zich aan de stappen heeft gehouden dan is uw rijst nu ongeveer gereed om af te gieten, ik heb hiervoor een vergiet gebruikt, zoals u ziet is de rijst nog kokend heet, wat mogelijk gevaarlijke situaties in de keuken op kan leveren, let dus goed op. In dit geval was de rijst volgens de fabrikant klaar na 8-10 minuten, en in dit geval heb ik wel gewoon naar de fabrikant geluisterd. Zelf heb ik geen kookwekker gebruikt, maar naar mijn wokgevoel. Heeft u toevallig een kookwekker die u wil gebruiken dan kan dat alsnog. Tegen accessoires zeggen wij van Wokken a la Johannes a la Kanovinnie geen nee. Vergeet ook niet uw rijst te laten schrikken met wat kraanwater.



Over schrikken gesproken!! HOLY SHIT! Zomaar een stukje gloeiend hete kip op mijn sok! Dit had een extreem lelijke brandwond kunnen opleveren en een leven van revalidatie en depressie. Maar goed dat ik mijn sokken aan had gedaan :)

Natuurlijk is dit een reconstructie, maar het toont maar weer eens aan dat een gevaar in een klein hoekje zit.



Tijd om de rijst te mengen met de wok melange. En, hohohoo lieve lezer, daar was ik bijna het belangrijkste vergeten! Gelukkig was ik net op tijd om nog wat bier te drinken tijdens het koken en kan ik deze maaltijd met recht Wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie a la Saind noemen. :D



Voila, het eindresultaat. Oh, het water loopt me gewoon in de mond als ik er weer aan terug denk :9 :9 :9~ Sorry, ik liet even mijn zakelijke houding varen, maar het was echt smullen geblazen! Deze maaltijd is geschikt voor 3-4 personen, maar je moet er rekening mee houden dat je gasten dermate versteld zullen staan dat ze een tweede en derde keer op zullen scheppen.



De getrouwe volger van dit topic realiseert zich nu dat ik één topchef tot nu toe heb genegeerd, maar dat kan ik natuurlijk niet blijven doen, a la Mortaxx doe ik nu wat ik over heb in wat bakjes, omdat dit gerecht ook ideaal is om een volgende dag als je minder tijd hebt om te koken, maar toch wilt genieten, eens te verwarmen. Onder de deksel zat mijn portie van die dag, die deksel zorgde ervoor dat de warmte van het gerecht niet verloren ging. Warm is het het lekkerst: wokken a la Johannes a la Knut a la Kanovinnie a la Saind a la Mortaxx.

Wisten jullie trouwens dat Mortaxx gisteren jarig was?



Het hangt er natuurlijk een beetje van af hoe opgeruimd je bent, maar het is toch verstandig om je pannen alvast in het sop te zetten.



Ahhhhhh. :) Na gedane arbeid gaat de echte topchef natuurlijk FOK!ken, dat spreekt bijna voor zich.

quote:
0s.gif Op maandag 31 maart 2014 19:24 schreef johannes_vermeer het volgende:
Hai, hallo, ik heb lekker gekookt :)
Deze reactie kon natuurlijk rekenen op vele enthousiaste reacties, en een enkele cynische, maar dat vergeef ik diegenen. Bon, ik heb dus lekker mijn buikje vol gegeten, en dat allemaal zonder vol van mezelf te worden! Als wokchef moet je natuurlijk bescheiden blijven en daarom heb ik dit heerlijke recept met jullie gedeeld. Ook heb ik geprobeerd aan te tonen dat wokken helemaal niet levensgevaarlijk hoeft te zijn, als je maar goed op let.

Eet smakelijk
Johannes

Game on!

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 04-10-2014 15:42:23 ]
pi_138875121
quote:
0s.gif Op maandag 14 april 2014 17:49 schreef Dr.Mikey het volgende:
[ afbeelding ]
Ik zal even spontaan reageren op deze heerlijke nasi!

Is dit een familierecept Mikey? Ben je bereid het te delen met je mede users?
  Moderator maandag 14 april 2014 @ 18:58:36 #3
9859 crew  Karina
Woman
pi_138875288
Gaat hard, deel 3 alweer! En ik ben ook benieuwd naar het recept van Mikey.
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
  maandag 14 april 2014 @ 19:00:09 #4
268260 Dr.Mikey
Games Crew van het jaar 2013
pi_138875344
Ik heb vals gespeeld,
They wish to cure us. But I say to you, WE are the cure!
"WHAT IF YOU'RE RIGHT AND THEY'RE WRONG?"
R.I.P DTS.
  Moderator maandag 14 april 2014 @ 19:12:07 #5
9859 crew  Karina
Woman
pi_138875841
-O- Volgende keer een recept maken he!
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
pi_138876087
Een derde deel _O_
pi_138876129
De OP mag ook wel geupdate worden met de nieuwe recepten
pi_138876171
quote:
14s.gif Op maandag 14 april 2014 19:00 schreef Dr.Mikey het volgende:
Ik heb vals gespeeld,
Je zou nog wel kunnen delen of je het in de pan of in de magnetron warm gemaakt hebt

of komt het van de chinees?
pi_138876176
quote:
0s.gif Op maandag 14 april 2014 19:19 schreef Paxcon het volgende:
De OP mag ook wel geupdate worden met de nieuwe recepten
Dan doe je dat zelf joh
pi_138876190
quote:
0s.gif Op maandag 14 april 2014 19:21 schreef JanCees het volgende:

[..]

Dan doe je dat zelf joh
Alleen met toestemming van johannes :@
pi_138876737
Ik heb ze even uitgezocht:

Nasi a la Paxcon CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten
Nasi a la UIO_AMS CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten
Instant nasi a la UIO_AMS CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten
De vreemde eend in de bijt: Karina's Kip Tandoori CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten
Nasi a la Grifte CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten
Nasi a la Dr.Mikey CUL / Nasi a la Johannes #2 genieten

Nou succes ermee!

[ Bericht 11% gewijzigd door #ANONIEM op 14-04-2014 19:37:25 ]
pi_138878527
quote:
14s.gif Op maandag 14 april 2014 19:00 schreef Dr.Mikey het volgende:
Ik heb vals gespeeld,
Yep overduidelijk zo'n magnetron bak, ik vind er niks aan. Maar eerlijk is eerlijk het is wel lekker makkelijk
٩๏̯͡๏)۶
  Moderator maandag 14 april 2014 @ 20:20:24 #13
9859 crew  Karina
Woman
pi_138878662
Misschien kom ik dit weekend met nasi in plaats van de Tandoori.
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
pi_138878980
quote:
0s.gif Op maandag 14 april 2014 19:21 schreef Paxcon het volgende:

[..]

Alleen met toestemming van johannes :@
Je hebt toestemming.

Handen laten wapperen, Utopia is nu voorbij dus je kan aan de slag.
pi_138879010
quote:
0s.gif Op maandag 14 april 2014 20:26 schreef johannes_vermeer het volgende:

[..]

Je hebt toestemming.

Handen laten wapperen, Utopia is nu voorbij dus je kan aan de slag.
Gelukkig heb ik nog vier minuten voordat From Russia with love begint
  Moderator maandag 14 april 2014 @ 20:32:10 #16
9859 crew  Karina
Woman
pi_138879252
quote:
0s.gif Op maandag 14 april 2014 20:27 schreef Paxcon het volgende:

[..]

Gelukkig heb ik nog vier minuten voordat From Russia with love begint
Geen VI kijken :')
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
pi_138879331
quote:
99s.gif Op maandag 14 april 2014 20:32 schreef Karina het volgende:

[..]

Geen VI kijken :')
Ja, kan eigenlijk niet he.. :@ Heel genant dit

Maar ik ga wel Derksen On The Road terugkijken _O_
  Moderator maandag 14 april 2014 @ 20:34:23 #18
9859 crew  Karina
Woman
pi_138879392
quote:
0s.gif Op maandag 14 april 2014 20:33 schreef Paxcon het volgende:

[..]

Ja, kan eigenlijk niet he.. :@ Heel genant dit

Maar ik ga wel Derksen On The Road terugkijken _O_
OK dat maakt het weer een beetje goed ;)

OH nog even on topic dan maar, voordat Johannes boos wordt: en een receptje posten he?
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
pi_138879451
quote:
99s.gif Op maandag 14 april 2014 20:34 schreef Karina het volgende:

[..]

OK dat maakt het weer een beetje goed ;)

OH nog even on topic dan maar, voordat Johannes boos wordt: en een receptje posten he?
We wachten allemaal met smart op Johannes' lasangerecept met foto's!

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 14-04-2014 20:35:28 ]
  Moderator maandag 14 april 2014 @ 20:36:11 #20
9859 crew  Karina
Woman
pi_138879494
quote:
0s.gif Op maandag 14 april 2014 20:35 schreef Paxcon het volgende:

[..]

We wachten allemaal met smart op Johannes' lasangerecept met foto's!
Oe lasagna is ook lekker ja! Tijd niet gegeten.
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
pi_138879686
Ik had vanavond nasi en heb geen foto's gemaakt :@ maar het was heerlijk :Y)
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  dinsdag 15 april 2014 @ 15:33:48 #22
211040 Uccie
The bells...the bells....
pi_138908109
Ik wil vanavond bami maken. Mag dat hier ook of moet ik wachten tot ik nasi gemaakt heb?
Ook bekend als Leo (58), Vrachtwagenchauffeur uit Zaltbommel
Do nothing.....and apply!
  dinsdag 15 april 2014 @ 15:38:43 #23
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_138908289
quote:
0s.gif Op maandag 14 april 2014 20:35 schreef Paxcon het volgende:

[..]

We wachten allemaal met smart op Johannes' lasangerecept met foto's!
HO, STOP, WACHT!

Ik zou lasanga bereiden. Ik heb er alleen nog geen tijd voor gehad :'(
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  dinsdag 15 april 2014 @ 15:39:05 #24
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_138908302
quote:
7s.gif Op dinsdag 15 april 2014 15:33 schreef Uccie het volgende:
Ik wil vanavond bami maken. Mag dat hier ook of moet ik wachten tot ik nasi gemaakt heb?
Dat mag. Maar ik raad met klem eerst de nasi aan.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  dinsdag 15 april 2014 @ 15:41:28 #25
211040 Uccie
The bells...the bells....
pi_138908401
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 april 2014 15:39 schreef kanovinnie het volgende:

[..]

Dat mag. Maar ik raad met klem eerst de nasi aan.
Ja, snap ik, maar ik heb erg trek in bami.
Ook bekend als Leo (58), Vrachtwagenchauffeur uit Zaltbommel
Do nothing.....and apply!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')