Nee omdat ze na twee maand het initiatief in handen te hebben gehad nog geen stabiele coalitie in zicht hebben.quote:Op woensdag 14 mei 2014 19:02 schreef Janneke141 het volgende:
Dus omdat GroenLinks geen zin heeft om met de VVD in een college te gaan en de PvdA weigert om een tweepartijencoalitie met D'66 aan te gaan, maakt D'66 er een zooitje van?
http://www.nrc.nl/verkiez(...)-met-collegevorming/quote:Een op de acht gemeenten is bijna twee maanden na de raadsverkiezingen nog aan het onderhandelen over een nieuw college. Dit blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad naar de collegevorming in de 380 gemeenten waar in maart een nieuwe gemeenteraad werd gekozen.
Inmiddels zijn in 333 gemeenten de wethoudersposten verdeeld onder de politieke partijen of zelfs nieuwe colleges geïnstalleerd. In 47 gemeenten zijn de onderhandelingen nog in volle gang en in sommige gevallen lijkt een collegeakkoord nog ver weg.
Zo is in Amsterdam D66, de grote winnaar, weer terug bij af nadat beoogd coalitiepartner GroenLinks vorig week onverwacht is afgehaakt. Vanavond om acht uur heeft D66 alle fractievoorzitters op het stadhuis uitgenodigd om te overleggen “over de ontstane politieke situatie”, een teken dat de onderhandelingen muurvast zitten.
In Veendam kunnen de lokale partij Gemeentebelangen, PvdA en SP het met elkaar niet eens worden over een coalitie, hoe voor de hand liggend die combinatie na de verkiezingen ook is. Na weken onderhandelen liep het eind april spaak: Gemeentebelangen wil niet louter met aartsvijand PvdA en de “nóg linksere” SP in één college. Voor de balans wil Gemeentebelangen daarom dat ook het CDA aanschuift. De SP op haar beurt wil “absoluut geen college met vier wethouders”.
Op Ameland lopen de onderhandelingen tussen Ameland ’82 en het CDA stroef. De fractievoorzitter van Ameland ’82 spreekt over “strubbelingen” en “onenigheid”, maar treedt niet in detail. “Begin volgende week weet ik meer.” Een alternatief voor Ameland ’82 is er niet echt: de derde grote partij, Algemeen Belang Ameland, is de grote rivaal.
Zijn er logische redenen waarom het geen D66, SP, VVD kan worden? (SP een VVD zijn natuurlijk behoorlijke tegenpolen, maar op gemeentelijk niveau is het eerder gebeurd. Met GL en SP wordt het wel een erg links geheel voor D66)quote:
En voor de SP wordt dit wel weer erg rechts. Daar is men ook niet zo 1, 2, 3 uit.quote:Op vrijdag 16 mei 2014 17:25 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Zijn er logische redenen waarom het geen D66, SP, VVD kan worden? (SP een VVD zijn natuurlijk behoorlijke tegenpolen, maar op gemeentelijk niveau is het eerder gebeurd. Met GL en SP wordt het wel een erg links geheel voor D66)
Het was ook geen handige zet om de partner van Marco Pastors als kandidaat-wethouder voor te dragen.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 08:30 schreef Hexagon het volgende:
Wat een soap
Het waren twee mooie dagen Joost
Tomananger die Joost Eerdmans, heeft het zooitje prima onder controlequote:Op zaterdag 17 mei 2014 07:42 schreef Pugg het volgende:
Coalitie Rotterdam al na twee dagen aan het wankelen
De Rotterdamse coalitie (Leefbaar, D66 en CDA) staat al na twee dagen op springen, nu blijkt dat Leefbaar-wethouder Ronald Schneider 'een ordinaire coup' heeft gepleegd. Partijleider Joost Eerdmans heeft crisisberaad uitgeschreven.
Het onderlinge wantrouwen in Leefbaar, met veertien zetels Rotterdams grootste partij, is zo groot dat een scheuring niet is uitgesloten. Als dat gebeurt, komt ook de coalitie van Leefbaar, D66 en CDA in gevaar.
De onrust binnen de Leefbaarfractie is ontstaan doordat Schneider deze week in het diepste geheim een monsterverbond sloot met de voltallige oppositie. Ook vijf leden van zijn eigen partij kreeg hij mee, waarna hij de Leefbaar-voorkeurskandidaat Ingeborg Hoogveld het nakijken gaf.
Onrust de kop indrukken
Gisteren gonsde het van de geruchten bij Leefbaar en de onvrede over de 'coup' van Schneider groeide met de minuut. Eerdmans hoopt de onrust nog dit weekeinde de kop in te drukken. 'Het is duidelijk dat we moeten praten', zegt Eerdmans, die met Schneider sinds donderdag deel uitmaakt van het Rotterdamse college. Maarten Struijvenberg is de derde Leefbaar-wethouder.
De Rotterdamse coalitie heeft een uiterst krappe meerderheid van 23 van de 45 raadszetels. Als het Leefbaar niet lukt de gelederen te sluiten, dan bestaat de kans dat de partij uiteenvalt in rivaliserende fracties.
Lees verder in het AD: 'De verdeeldheid bij Leefbaar is groot, de spanning is om te snijden.'Bron A.d Zo mijn stad krijgt wat ze verdienen , onrust.![]()
![]()
quote:Op zaterdag 17 mei 2014 09:10 schreef Tem het volgende:
Niet echt een verrassingWat verwacht je van een dit soort partijen vol pygmeeën op plateauzolen.
Zes maanden wachtgeld neem ik aan?quote:Op zaterdag 17 mei 2014 17:36 schreef 99.999 het volgende:
En de eerste SP'er is opgestapt
http://m.volkskrant.nl/vk(...)avigationItemId=2824
http://nos.nl/artikel/650296-nog-11-gemeenten-zonder-college.htmlquote:Nog 11 gemeenten zonder college
Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen zijn nog steeds niet in alle dorpen en steden college-akkoorden gesloten en wethouders benoemd. Van de 380 gemeenten waar verkiezingen zijn gehouden, zijn er nog elf bezig met onderhandelingen.
Dat zijn Amsterdam, Blaricum, Emmen, Den Haag, Den Helder, Gouda, Leudal, Ouder-Amstel, Pijnacker-Nootdorp, Veendam en Zutphen.
Sommige gemeenten zijn bijna klaar, andere zeggen dat ze nog wel even nodig hebben. In Emmen en Den Helder lijkt een akkoord binnen handbereik en ook Den Haag meldt dat er voortgang wordt geboekt.
Afhaken
Gouda daarentegen zegt nog tot midden juni bezig te zijn met onderhandelingen tussen uiteenlopende fracties als D66, VVD, PvdA, GroenLinks, en de lokale partij GoPo/GBG. Zutphen noemt 10 juni als streefdatum
In Amsterdam is nog helemaal geen zicht op een akkoord. Gisteren adviseerden verkenners een college te onderzoeken van D66, VVD, SP en GroenLinks. Maar vanochtend haakte GroenLinks al weer af.
SP: wethouder Berens is kapotgemaaktquote:Lekken
Daarnaast beschuldigde het college van Oude IJsselstreek Berens van het lekken van een vertrouwelijk bedrag aan de Gelderlander. De gemeente wilde onderzoek doen naar deze vertrouwenskwestie. Oude IJsselstreek zou 2,5 miljoen euro hebben betaald voor de aankoop van een boerderij.
Openbaar
De gemeentesecretaris schrijft woensdag in een brief aan het college dat het verkoopbedrag vanaf 2 april al openbaar was in te zien bij het Kadaster. Hij had het bedrag dus mogen noemen in het interview dat hij een week geleden aan deze krant gaf.
quote:De SP in de gemeente Oude IJsselstreek is woest op de gemeente over de manier van handelen in de kwestie rond de opgestapte wethouder Jelle Berens. Volgens de lokale SP-voorzitter Maurits Gemmink is zijn partijgenoot bewust kapotgemaakt.
Afgelopen weekend stelde de gemeente een onderzoek in, omdat Berens mogelijk vertrouwelijke informatie had gelekt naar de pers. Woensdag bleek dat Berens helemaal niet had gelekt, omdat de informatie eerder al openbaar was gemaakt. De SP noemt de handelwijze van de gemeente 'amateuristisch'.
Een cruciale fout bovendien, want het instellen van het onderzoek was voor de SP juist de aanleiding om de net benoemde wethouder te adviseren om op te stappen, aldus SP-voorzitter Gemmink. Volgens Gemmink was er mogelijk een ander besluit genomen als deze kwestie op een betere manier was opgelost.
De SP schakelt nu een jurist in om te onderzoeken of het handelen van de gemeente mogelijk nog consequenties krijgt. Ook gaat de SP vragen stellen in de gemeenteraad. Berens zelf is volgens Gemmink opgelucht dat er niks aan de hand blijkt. Wel heeft hij een paar vreselijke dagen achter de rug, zegt de SP-voorzitter.
Ow, en deze had ik nog gemist: Oud-wethouder Jelle Berens ziet af van wachtgeldquote:
Dat kan niet anders dan de basis van een zeer stabiele coalitie zijn.quote:Op dinsdag 27 mei 2014 19:06 schreef borisz het volgende:
Ondertussen in Amsterdam.... D66, VVD en de SP gaan om de tafel zitten.
Maar dat is nu al eeuwen het grote probleem. Uiteindelijk moeten al die partijen weer met elkaar rond de tafel gaan zitten omdat wij geen partijenstelsel hebben waar 1 de uiteindelijke macht krijgt.quote:Op dinsdag 27 mei 2014 19:07 schreef 99.999 het volgende:
Dat kan niet anders dan de basis van een zeer stabiele coalitie zijn.
quote:Volgens justitie is er geen bewijs gevonden voor het ronselen van stemmen bij een moskee, daags voor de gemeenteraadsverkiezingen in Soest. Dat leek zo in een tv-uitzending van PowNews, maar volgens het OM deed de verslaggever die suggestie en kwam dat niet van Suna.
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=191553&cat=1quote:De coalitie van de Almelose gemeenteraad is twee dagen na de installatie van het college de meerderheid al kwijt. Robin Gelici van de SP stapt volgens AAFM uit de fractie. Hij zou zijn zetel niet op willen geven.
Gelici zou volgens de lokale omroep steeds meer moeite hebben met bepaalde principes van de SP-fractie, waardoor hij zich belemmerd voelt zijn functie als volksvertegenwoordiger goed uit te kunnen voeren. Celici heeft zijn lidmaatschap van de SP per direct beëindigd, omdat hij verdere samenwerking binnen de fractie en afdeling onmogelijk acht. De komende weken denkt Gelici na over de vraag of hij zich bij een andere fractie aan wil sluiten of met een persoonlijke zetel zijn plek in de raad in blijft nemen.
Het stoplicht staat op rood.quote:Op vrijdag 6 juni 2014 21:48 schreef borisz het volgende:
[..]
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=191553&cat=1
Dat kan alleen maar over de gemeente Amsterdam gaan.quote:Op vrijdag 16 mei 2014 17:26 schreef Hexagon het volgende:
Ach als ze zonder de PvdA zitten zijn ze al blij zat geloof ik.
Leuk zo'n SP maar je kan er niet van op aan.quote:Op vrijdag 6 juni 2014 21:48 schreef borisz het volgende:
[..]
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=191553&cat=1
quote:Een coalitieakkoord tussen VVD, SP en D66 is volgens ingewijden binnen handbereik. Betrokkenen verwachten dat komend weekeinde een overeenkomst wordt bereikt tussen de drie partijen die het Amsterdamse stadsbestuur zouden gaan vormen.
Het zou voor het eerst in de historie zijn dat de PvdA daar geen deel van uitmaakt. Ook de deelname van de SP aan het college zou een primeur zijn.
Elf dagen geleden begonnen de onderhandelingen tussen de drie partijen, onder een slecht financieel gesternte. Ze moeten een oplossing vinden voor een dreigend tekort van bijna 40 miljoen euro op jaarbasis. De tegenvallers hangen samen met een nieuw rentestelsel (-10 miljoen), een andere verdeling van bijstandsgelden (-20 miljoen) en extra kosten rond sociale werkvoorziening (-8 miljoen, vanaf 2016).
Over de compensatie van deze geldstromen zouden inmiddels afspraken zijn gemaakt. Ook zouden er op hoofdlijnen afspraken zijn gemaakt over het woondossier, dat geldt als het moeilijkste onderwerp. VVD en D66 pleitten in de campagne voor het terugdringen van het aantal sociale huurwoningen, de SP wil dat juist vergroten.
De verdubbeling van de tarieven voor parkeervergunningen, in een eerdere onderhandelingsronde tussen GroenLinks en D66 overeengekomen, is volgens ingewijden van de baan.
De verwachting is dat D66 in het nieuwe college vier wethouders krijgt en VVD en SP ieder twee. Met Den Haag, Den Helder en Zutphen is Amsterdam de enige gemeente waar na de raadsverkiezingen van 19 maart het nieuwe stadsbestuur nog onbekend is. Een eerdere onderhandelingsronde tussen GroenLinks, D66 en VVD liep op niets uit.
quote:D66, VVD en de SP in de hoofdstad hebben eindelijk een akkoord gesloten en bieden huizenbezitters daarin duidelijk over de erfpacht. Ook komt er flink meer geld voor huurwoningen en de bestrijding van armoede, een vurige wens van de socialisten.
Dat is het resultaat van de onderhandelingen tussen het trio, dat elkaar tien weken na de verkiezingen vond en later vanmiddag het coalitieakkoord presenteert. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zal de PvdA niet meebesturen in Amsterdam.
Erfpacht
Vooral op het gebied van wonen wordt in de hoofdstad afscheid genomen van het verleden. In 1896 werd het erfpachtsysteem ingevoerd, voor alle wijken die vanaf dat moment werden gebouwd. De grond bleef in gemeentehanden, alleen de huizen werden verkocht. Hierdoor ontvangt het stadsbestuur nu nog steeds jaarlijks om en nabij de 100 miljoen euro huur of pacht voor het gebruik van die grond. Dit wordt nu nog opgebracht door huizenbezitters, bedrijven en woningcorporaties. 80 procent van de grond in Amsterdam is in gemeentebezit.
Maar de introductie van het eeuwigdurend afkooprecht door de nieuwe coalitie betekent dat huizenbezitters de mogelijkheid krijgen om deze pacht in één keer af te kopen. Daarna is het stuk grond nog wel in bezit van de gemeente, maar hoeft voor het perceel in kwestie nooit meer een euro aan pacht te worden afgedragen.
Compensatie SP
De SP, die juist voor het behoud van het erfpacht stelsel pleitte, is flink gecompenseerd in ruil voor de erfpachthervorming. Zo hebben de socialisten het voor elkaar gekregen dat er jaarlijks minimaal 500 nieuwe sociale huurwoningen bij komen in de stad. Er zullen vooral nieuwe seniorenwoningen gebouwd worden, waardoor ouderen hun bestaande en vaak te grote huurwoning met een gerust hart kunnen opgeven. Ook staat in het coalitieakkoord een belofte opgenomen dat er minimaal 187.000 woningen in de sociale voorraad overblijven. Dit aantal is net zo groot als het huidige aantal huishoudens in Amsterdam met een inkomen onder de sociale huurgrens van 34.700 euro.
Onderhandelen
Als extra garantie mag de SP de nieuwe wethouder wonen leveren, die de belangen van sociale huurders in Amsterdam in de gaten kan houden.
Huizenbezitters en huurders komen er in de plannen van het trio beter af dan de afspraken die D66 en GroenLinks eerder vastlegden in een hoofdlijnenakkoord. Toen werd de sociale woonvoorraad veel sterker ingeperkt en waren pachters nog een jaar in onzekerheid over de mogelijkheid tot koop van hun grond. Maar GroenLinks kon zich uiteindelijk niet vinden in samenwerking met de VVD. Met de SP viel wel te onderhandelen, waardoor de groenen nu in definitief in de oppositiebankjes belanden.
Mwah, alle drie de partijen hebben er de vurige wens bij dat dit slaagt. Een college zonder de PvdA is voor alledrie erg aantrekkelijk. Aangezien dit de positie van de PvdA Amsterdam structureel verzwakt. Het is immers niet meer vanzelfsprekend dat die partij de lakens uitdeelt.quote:Op donderdag 12 juni 2014 09:59 schreef 99.999 het volgende:
Lijkt me stug dat dit een groot succes wordt.
De SP staat juist bekend als een uiterst loyale en betrouwbare coalitiepartner. Dat kan je van de PvdA zeker niet zeggen weet ik uit ervaring.quote:Op zaterdag 7 juni 2014 01:11 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Leuk zo'n SP maar je kan er niet van op aan.
Dat klopt maar dat ligt niet eens zozeer aan de PvdA of zijn standpunten maar meer aan het feit dat een partij altijd maar aan de macht is en dat zo vanzelfsprekend vind dat zich dat gaat uiten in regentesk bestuursgedrag.quote:Op vrijdag 6 juni 2014 22:30 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dat kan alleen maar over de gemeente Amsterdam gaan.
Wat een haat richting de PvdA daar.
Als je voornaamste verbindende element een hekel hebben aan een andere partij is dan weet ik het nog niet zoquote:Op donderdag 12 juni 2014 18:11 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Mwah, alle drie de partijen hebben er de vurige wens bij dat dit slaagt. Een college zonder de PvdA is voor alledrie erg aantrekkelijk. Aangezien dit de positie van de PvdA Amsterdam structureel verzwakt. Het is immers niet meer vanzelfsprekend dat die partij de lakens uitdeelt.
De zwakste plek zit denk ik bij de VVD. Die zullen er het minst op gebrand zijn de rit uit te zitten.
Kan me bestuurders van de kwaliteit die een grote stad nodig heeft nog niet echt voorstellen bij de SP.quote:[..]
De SP staat juist bekend als een uiterst loyale en betrouwbare coalitiepartner. Dat kan je van de PvdA zeker niet zeggen weet ik uit ervaring.
Hopelijk pakt het goed uit.quote:Op donderdag 12 juni 2014 18:27 schreef Ryon het volgende:
Mooie coalitieakkoord. Amsterdam kan hier heel erg blij mee zijn. Althans, ik ben het in ieder geval wel al.
Kasja Ollongren is een goede.quote:Op donderdag 12 juni 2014 18:26 schreef Hexagon het volgende:
Kasja Ollongren was een naam van D66
Verder zou ik niet staan opkijken als Boris van der Ham ook aanschuift. En 4 jaar geleden hadden ze Alexander Ribbink. Misschien die nu weer.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |