Niets mis met een lekkere bloemige aardappel, heerlijk, had ze gisteren ookquote:Op vrijdag 28 februari 2014 15:10 schreef PluisigNijntje het volgende:
Dat bedacht ik me ook al ja.. Als ik friet wil eten doe ik het wel gewoon goed, gefrituurd met een klats mayo. En dan vanavond maar gewone aardappelen eten
Ligt aan de soort, die ik nu heb wel, die worden anders niet goed gaar.quote:Op vrijdag 28 februari 2014 15:29 schreef sirdanilot het volgende:
Kook jij de aardappelstukken voor, voordat je ze in de oven doet?
Dank je!quote:Op vrijdag 28 februari 2014 14:30 schreef Pietverdriet het volgende:
Natuurlijk kan je dat je slager vragen, wellicht een dag van te voren, dan heeft hij er nog geen lappen van gesneden
Je kan ook zelf platslaan, en die stooftijden zijn richtgetallen, het is gaar als het gaar is.
Minuutje in de magnetron.. worden ze van binnen al lekker gaar en hoeven ze alleen in de oven nog een krokant korstje te krijgen.quote:Op vrijdag 28 februari 2014 15:29 schreef sirdanilot het volgende:
Kook jij de aardappelstukken voor, voordat je ze in de oven doet?
Persoonlijk vind ik een appeltaart het lekkerst met harde wener deeg met wat citroenrasp, en rode Boskoop voor de vulling.quote:Op vrijdag 28 februari 2014 15:50 schreef eefje801 het volgende:
Piet heb je nog een lekker recept voor appeltaart? Ik heb er al heel lang geen gebakken en zoek een recept met iets extra's. Heb nog wel eentje met cashewnoten maar zoek meer een wat frissere smaak of een extra fruitsoort die goed bij appels past, al is het dan geen appeltaart meer
Hoe dan? Gewoon los in de magnetron op een bord? Of met water?quote:Op vrijdag 28 februari 2014 16:26 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Minuutje in de magnetron.. worden ze van binnen al lekker gaar en hoeven ze alleen in de oven nog een krokant korstje te krijgen.
Doe ik ook altijd met gebakken aardappels, nooit glazig van binnen.
Dat eerste Werkt prima idd.quote:Op vrijdag 28 februari 2014 16:40 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Hoe dan? Gewoon los in de magnetron op een bord? Of met water?
Bedankt!quote:Op vrijdag 28 februari 2014 16:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Persoonlijk vind ik een appeltaart het lekkerst met harde wener deeg met wat citroenrasp, en rode Boskoop voor de vulling.
Hou hem altijd lekker eenvoudig,
Ja die citroenrasp is inderdaad een goed idee Ik zal eens kijken wat de markt morgen heeft liggen, misschien zijn ze er nog wel, thanks!quote:Op vrijdag 28 februari 2014 16:46 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Dat eerste Werkt prima idd.
Eefje, ik heb geen recept, maar misschien met (stoof)peer? Iets nemen wat iig niet helemaal stuk kookt in de oven. En idd citroenrasp erdoor
Ik koop meestal van die plastic bakjes, voorgesneden, dan maak ik een klein gaatje in de verpakking en zet het een halve minuut tot 1 minuut in de magnetron.quote:Op vrijdag 28 februari 2014 16:40 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Hoe dan? Gewoon los in de magnetron op een bord? Of met water?
Waarom koken en niet poffen?quote:Op vrijdag 28 februari 2014 18:50 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Beste Piet (en anderen)
Ik heb hier een kilo kastanjes liggen. Nu wil ik deze koken zoals je een maiskolf kookt, in zout water. Kan dat wel? En moet je de kastanjes dan eerst insnijden oid?
Dit is een linzengerecht dat wij regelmatig eten. Snel, makkelijk en we hebben de ingrediënten altijd in huis. Kan ook met een blik tomatenblokjes. Extra lekker met gerookt paprikapoeder.quote:Op vrijdag 28 februari 2014 20:45 schreef Thorical het volgende:
Piet, heb jij nog een leuk idee wat ik met linzen kan doen?
Wat we nu vaak doen is vaak een variant op een linzenstoof. met wortel,selderie,knof,,
ui en tijm. balsamico of mosterd.
Ik sta open voor ideen.
Lijkt me nogal veel werk met 1 kilo, of kan dat makkelijker?quote:Op vrijdag 28 februari 2014 20:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom koken en niet poffen?
Insnijden en dan in een koekenpanquote:Op vrijdag 28 februari 2014 21:00 schreef Boy_Zonderman het volgende:
[..]
Lijkt me nogal veel werk met 1 kilo, of kan dat makkelijker?
Maar ik heb ze ooit gekookt gegeten. Vond het lekker, dat zoutige met het zoetige van de kastanjes.
Dank! Ik doe dan de helft poffen en de andere helft gekooktquote:Op vrijdag 28 februari 2014 21:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Insnijden en dan in een koekenpan
Gaat prima
Op de markt, zag ze bij meerdere kraampjes liggen.quote:Op vrijdag 28 februari 2014 21:06 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe kom jij trouwens in deze tijd van het jaar aan kastanjes?
stond er land van herkomst op? Lijkt me zuidelijk halfrond, daar begint de herfstquote:Op vrijdag 28 februari 2014 21:08 schreef Boy_Zonderman het volgende:
[..]
Op de markt, zag ze bij meerdere kraampjes liggen.
Nope, was bij een Turks kraampje. Ze hadden ook hele mooie granaatappels, gelijk twee gekocht. Sappig en bloedje rood!quote:Op vrijdag 28 februari 2014 21:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
stond er land van herkomst op? Lijkt me zuidelijk halfrond, daar begint de herfst
Daar is het idd tijd voor.quote:Op vrijdag 28 februari 2014 21:12 schreef Boy_Zonderman het volgende:
[..]
Nope, was bij een Turks kraampje. Ze hadden ook hele mooie granaatappels, gelijk twee gekocht. Sappig en bloedje rood!
Whuut! Dat is geen geld... alleen vervelend werkje om ze schoon te maken, zelfs al doe je het in een teiltje met water. Is het wel allemaal waard hoor!quote:Op vrijdag 28 februari 2014 21:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Daar is het idd tijd voor.
Kocht er vorige week 10 voor een euro
Ik maak er siroop van en eet ze zo.quote:Op vrijdag 28 februari 2014 21:15 schreef Boy_Zonderman het volgende:
[..]
Whuut! Dat is geen geld... alleen vervelend werkje om ze schoon te maken, zelfs al doe je het in een teiltje met water. Is het wel allemaal waard hoor!
Heb je er ook eens sorbet van gemaakt? Lijkt me heerlijkquote:Op vrijdag 28 februari 2014 21:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik maak er siroop van en eet ze zo.
Jep, maar je moet wel liefhebber zijn, het smaakt erg... Granaatappeligquote:Op vrijdag 28 februari 2014 21:18 schreef Boy_Zonderman het volgende:
[..]
Heb je er ook eens sorbet van gemaakt? Lijkt me heerlijk
Ook wij hadden het met gebakken polenta en een goede venkelworst van slagerij de Wit.quote:Op vrijdag 28 februari 2014 20:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Koken in bouillon en serveren met stoofvlees van everzwijn en een plak gegrillde polenta?
Is een klassieker uit de toskaanse keuken, eet het in de winter bij a tavola in de wallstrasse in Düssseldorf
dat recept wat je tijdje geleden na mijn vraag had gepost is echt heerlijkquote:Op vrijdag 28 februari 2014 16:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Persoonlijk vind ik een appeltaart het lekkerst met harde wener deeg met wat citroenrasp, en rode Boskoop voor de vulling.
Hou hem altijd lekker eenvoudig,
Inkoken van room gaat ontzettend snel juist vind ik.quote:Op vrijdag 28 februari 2014 18:41 schreef tim2308 het volgende:
Mascerpone is wel een goed idee idd. Inkoken duurt me te lang
Ui aanfruiten in olie, halve kilo reepjes/blokjes wortel erbij, even bakken tot het wat "glazig" wordt. Paar tenen knoflook in stukjes erbij en even omroeren tot het rauwe eraf is.quote:Op vrijdag 28 februari 2014 20:45 schreef Thorical het volgende:
Piet, heb jij nog een leuk idee wat ik met linzen kan doen?
Wat we nu vaak doen is vaak een variant op een linzenstoof. met wortel,selderie,knof,,
ui en tijm. balsamico of mosterd.
Ik sta open voor ideen.
Appels worden moes, hoe warm staat je oven?quote:Op zondag 2 maart 2014 20:54 schreef Hagelkaas het volgende:
Mijn appeltaart staat al 1,5 uur in de oven maar de zijkanten blijven zacht en worden niet bruin. Heb nu de springvorm eraf gehaald en terug in de oven gedaan. Hoe krijg ik 'm nog goed?
Er zit custardpoeder door de vulling en een laag paneermeel op de bodem.
Mooi dat me aan mij denkt bij deze grote kunstenaarquote:Op zaterdag 1 maart 2014 11:46 schreef Erasmo het volgende:
Dus ik was vandaag bij de Duitse bakker kom ik deze advertentie tegen
[ afbeelding ]
Moest toch aan PV denken omdat ik bij de Duitse bakker stond
180 graden, nu naar 150 gegaan. Deeg van 300gram bloem op 200 gram boter op 100 gram suiker en 1 ei.quote:Op zondag 2 maart 2014 20:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Appels worden moes, hoe warm staat je oven?
Wat voor een deeg heb je gebruikt?
Eruit halen.quote:Op zondag 2 maart 2014 21:03 schreef Hagelkaas het volgende:
[..]
180 graden, nu naar 150 gegaan. Deeg van 300gram bloem op 200 gram boter op 100 gram suiker en 1 ei.
Staat er nu 2 uur in
Uiteindelijk perfect geworden. Appels zijn stevig gebleven, korst is hard geworden. Bovenkant flink bruin maar niet té, alleen een beetje droog misschien.quote:
Oh?quote:Op dinsdag 4 maart 2014 02:44 schreef Hagelkaas het volgende:
Piet, stuk van Mac van Dinther gelezen over de Duitse culinaire wereld? Stond in het Volkskrant magazine van afgelopen weekend als ik me niet vergis. Hij maakt een reis langs zes Duitse toprestaurants (4x drie en 2x twee sterren, als ik me niet vergis). Druiste nogal in tegen wat ik dacht te weten en jij ons vertelt over eten in Duitsland.
Onzin, loop een supermarkt binnen in Duisland en je ziet veel meer en betere ingredienten om zaken zelf te maken. Zelfs de Aldi heeft eend en gans.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 13:37 schreef Hagelkaas het volgende:
Precies hetzelfde als wij over Nederland zeggen: eten moet snel en gemakkelijk, wordt gezien als een verplichting. De duitse keuken is gebaseerd op worsten, aardappelen en kool. Culinaire traditie is ruk. Vooral heel erg vet. En nu begint een nieuwe generatie topchefs zich te manifesteren.
'Je kunt veel zeggen over de kut-eetmentaliteit in ons land, maar de culinaire traditie zelf is helemaal niet ruk. Met een goede, ouderwets gestoofde gehaktbal is niks mis. Of met mooi gekruide rode kool, een ambachtelijke erwtensoep, mooie stamppotten, haring, lekker gebakken scholletje e.d. En zelfs toeristen genieten van stroopwafels, appeltaart, poffertjes etc.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 13:37 schreef Hagelkaas het volgende:
Precies hetzelfde als wij over Nederland zeggen: eten moet snel en gemakkelijk, wordt gezien als een verplichting. De duitse keuken is gebaseerd op worsten, aardappelen en kool. Culinaire traditie is ruk. Vooral heel erg vet. En nu begint een nieuwe generatie topchefs zich te manifesteren.
Er wordt veel met spiegels gewerktquote:Op dinsdag 4 maart 2014 14:12 schreef RobinOok het volgende:
De keren dat ik een Duitse supermarkt inliep zag ik dezelfde meuk als in Nederlandse supermarkten. Misschien nog wel meer zelfs.
En bedankt.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 14:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er wordt veel met spiegels gewerkt
Doe de risotto als tweede gang en je vlees/vis met wat bijlage als derde?quote:Op dinsdag 4 maart 2014 16:26 schreef LPFAN het volgende:
Morgen ga ik een lekkere champignon risotto maken voor mij en mijn ouders, alleen mijn ouders willen er perse een stuk vlees of vis bij. Wat is er lekker bij?
thnx! ga ik dat gewoon doen!quote:Op dinsdag 4 maart 2014 16:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Doe de risotto als tweede gang en je vlees/vis met wat bijlage als derde?
Dan kan je gewoon wat maken dat jij lekker vindt.
Risotto is een tussengerecht in Italie, geen bijlage bij het hoofdgerecht
Kan rustig wat langer, maakt niet zoveel uit, ff afhankelijk van je oven en de hoeveelheid, ergens tussen een half uur en een 3 kwartier.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 16:27 schreef Iemand91 het volgende:
Piet; we hebben vis over dus we gaan je gevierde recept van vis in de oven maken (room, knoflook e.d.). Maar hoe lang moet zoiets ongeveer in de oven. Ik lees dat je dat op 175 graden doet, maar om enigszins gelijk uit te komen met de rest van het eten is een globale tijd wel handig.
Kan hem online ook niet vinden. Krantenbak net geleegd dus thuis ook niet meer vrees ik, zal hem inscannen als ik hem vind.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 14:53 schreef Bramito het volgende:
Ik kan het stuk van Mac van Dinther niet vinden. Heeft iemand een link?
Was lekker. Bedankt!quote:Op dinsdag 4 maart 2014 16:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Kan rustig wat langer, maakt niet zoveel uit, ff afhankelijk van je oven en de hoeveelheid, ergens tussen een half uur en een 3 kwartier.
goed te horen, wat voor een vis had je?quote:
Handboek voor de banketbakker springt naar voren in mijn hoofd, zal verder nog eens kijken.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 19:12 schreef Isegrim het volgende:
Piet, ken jij een goed naslagwerk met Oud-Hollandse koek / koekjes / gebak? Liefst ook met veel regionale specialiteiten?
We hadden pangafilet in de diepvries die op moest.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 18:53 schreef Pietverdriet het volgende:
goed te horen, wat voor een vis had je?
Ik snap, terwijl ik nu bezig ben, echt geen kut meer ervan.quote:pistache ijs
Om goed en lekker pistache ijs te maken heb je verse en van goede kwaliteit pistache noten nodig. Voor de rest is dit recept vrij eenvoudig als de meeste ijs recepten.
Ingrediënten:pistache noten voor ijs
verse volle melk: 200 ml
room: 200 ml
suiker: 80 gr
eieren: 2
vanille stokje
pistachenoten in de dop: 100 gr
Bereiding:
Doe de melk in een steelpan en voeg de vanille toe, zet het vuur uit zodra de melk bijna kookt. Zeef de melk en verwijder de zaden.
Klop de eieren met de suiker romig, opgezet en pluizig, roer nu de gekoelde melk door de eieren. Breng de room heel zachtjes aan de kook zodra dit punt is bereikt laat je de room afkoelen.
Ondertussen hak je de pistachenoten (erg fijn) en voeg de eieren room toe. Roer de eieren en de fijngehakte pistachenoten goed, klop hierna de room stijf. Meng nu alles nog een keer goed door elkaar, giet het vervolgens in de ijsmachine.
Dank. Ik zou het liefst iets willen waar ook het verhaal achter het recept in te vinden is, herkomst, ouderdom etc.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 19:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Handboek voor de banketbakker springt naar voren in mijn hoofd, zal verder nog eens kijken.
Kijk eens op de coquinaria.nl. Heel veel oud hollandse kook en keuken informatie met de bijbehorende achtergrond. Ook veel oudhollandse recepten. Leuke site om eens rond te spneuzen.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 21:40 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Dank. Ik zou het liefst iets willen waar ook het verhaal achter het recept in te vinden is, herkomst, ouderdom etc.
Ik begrijp het recept ook niet echt maar ik vermoed dat je een custard moet maken van de room, melk suiker eieren en vanille, beste doe je dat au bain marie. Het recept is zeer warrig.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 21:23 schreef DuTank het volgende:
[..]
Ik snap, terwijl ik nu bezig ben, echt geen kut meer ervan.
Ik heb nu gemaakt:
- die melk met vanille.
- eieren+suiker opgeklopt
Moet ik bij het dikgedrukte nu de slagroom-room aan de kook brengen, of het mengel van de eieren+suiker+melk+vanille?
Later staat namelijk weer dat ik "room" moet stijf kloppen. Ik snap er echt even helemaal niks van
Pfff, lastigquote:Op dinsdag 4 maart 2014 21:40 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Dank. Ik zou het liefst iets willen waar ook het verhaal achter het recept in te vinden is, herkomst, ouderdom etc.
Die ken ik inderdaad.quote:Op dinsdag 4 maart 2014 22:23 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Kijk eens op de coquinaria.nl. Heel veel oud hollandse kook en keuken informatie met de bijbehorende achtergrond. Ook veel oudhollandse recepten. Leuke site om eens rond te spneuzen.
Ik heb maar wat gedaanquote:Op dinsdag 4 maart 2014 22:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik begrijp het recept ook niet echt maar ik vermoed dat je een custard moet maken van de room, melk suiker eieren en vanille, beste doe je dat au bain marie. Het recept is zeer warrig.
lijkt mij trouwens meer vanille ijs met pistache notenquote:Op woensdag 5 maart 2014 21:51 schreef DuTank het volgende:
Het pistache ijs was prima gelukt en erg lekker!
Zo zou je het ook kunnen noemen, maar het was lekker en smaakte wel naar pistache.quote:Op woensdag 5 maart 2014 22:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
lijkt mij trouwens meer vanille ijs met pistache noten
Dus geheel anders dan dat groene ijs bij de italiaanquote:Op woensdag 5 maart 2014 22:27 schreef DuTank het volgende:
[..]
Zo zou je het ook kunnen noemen, maar het was lekker en smaakte wel naar pistache.
Hahah ja hij was wel degelijk groen geworden. Ik had ervoor gezorgd dat de pistache heel fijn was en heb dat papje meer dan 12 uur in de koelkast laten staan.quote:Op woensdag 5 maart 2014 22:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dus geheel anders dan dat groene ijs bij de italiaan
Het beste kun je werken met een thermometer. Het probleem van de zoutkorst is dat het lastig is om te zeggen 'oh hij is nog niet klaar ik doe hem er terug in'.quote:Op donderdag 6 maart 2014 08:34 schreef WKFinal2010 het volgende:
Vraagje,
Ik heb een lamsbout van ~2000 kilo en wil dat volgens recept bereiden. Recept heeft het over bout tussen de 2,5 / 3 kilo aan. Kooktijd in dit recept is dan 50 min.
Moet ik met de bout die ik heb minder tijd aanhouden (en zo ja, hoeveel) of kan het die 50 blijven?
Bereiding is in een volledige zoutkorst.
Mijn vuistregel is 10 minuten per 500 gram voor rosé lamsbout. Maar meten is weten: een kernthermometer kost hoogstens een tientje!quote:Op donderdag 6 maart 2014 08:34 schreef WKFinal2010 het volgende:
Vraagje,
Ik heb een lamsbout van ~2000 kilo en wil dat volgens recept bereiden. Recept heeft het over bout tussen de 2,5 / 3 kilo aan. Kooktijd in dit recept is dan 50 min.
Moet ik met de bout die ik heb minder tijd aanhouden (en zo ja, hoeveel) of kan het die 50 blijven?
Bereiding is in een volledige zoutkorst.
Waarom zou die breken?quote:Op donderdag 6 maart 2014 13:25 schreef WKFinal2010 het volgende:
Die heb ik, maar mijn grootste zorg is dan dat de zoutkorst breekt en daardoor niet de bereiding meer kan hebben die ervoor bedoelt is.
Maar als dat niet anders is, dan is het niet anders...
Euh, je kan een normale kernthermometer gewoon laten zitten, die hoef je niet telkens te prikken.quote:Op donderdag 6 maart 2014 13:35 schreef WKFinal2010 het volgende:
Blijft breekbaar spul he..maar ik zal het wel gewoon eens proberen.
You've got to try to deny..
wat is het lekkerst om met kalkoentournedos te doen, en wat is er lekkah bij?quote:
Ik moest kalkoentournedos goegelen. Geen idee, bakken?quote:Op donderdag 6 maart 2014 15:26 schreef timmmmm het volgende:
[..]
wat is het lekkerst om met kalkoentournedos te doen, en wat is er lekkah bij?
Braziliaanse Picanha (een stuk rund, weet niet wat de Nederlandse naam is) in zoutkorst is anders érg lekker....quote:Op donderdag 6 maart 2014 13:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom zou die breken?
Zoutkorstbereiding vind ik trouwens niets.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |