abonnement Unibet Coolblue
pi_137239892
Dat bedacht ik me ook al ja.. Als ik friet wil eten doe ik het wel gewoon goed, gefrituurd met een klats mayo. En dan vanavond maar gewone aardappelen eten :P
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
  vrijdag 28 februari 2014 @ 15:11:06 #202
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137239945
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 15:10 schreef PluisigNijntje het volgende:
Dat bedacht ik me ook al ja.. Als ik friet wil eten doe ik het wel gewoon goed, gefrituurd met een klats mayo. En dan vanavond maar gewone aardappelen eten :P
Niets mis met een lekkere bloemige aardappel, heerlijk, had ze gisteren ook
Vanavond aardappelstukken in de oven met kippenvleugels er op.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  User die het meest klaagt 2022 vrijdag 28 februari 2014 @ 15:29:49 #203
414785 sirdanilot
pi_137240645
Kook jij de aardappelstukken voor, voordat je ze in de oven doet?
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  vrijdag 28 februari 2014 @ 15:35:50 #204
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137240824
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 15:29 schreef sirdanilot het volgende:
Kook jij de aardappelstukken voor, voordat je ze in de oven doet?
Ligt aan de soort, die ik nu heb wel, die worden anders niet goed gaar.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 15:50:09 #205
322770 eefje801
Where's the pie?
pi_137241315
Piet heb je nog een lekker recept voor appeltaart? Ik heb er al heel lang geen gebakken en zoek een recept met iets extra's. Heb nog wel eentje met cashewnoten maar zoek meer een wat frissere smaak of een extra fruitsoort die goed bij appels past, al is het dan geen appeltaart meer ;)
pi_137241516
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 14:30 schreef Pietverdriet het volgende:
Natuurlijk kan je dat je slager vragen, wellicht een dag van te voren, dan heeft hij er nog geen lappen van gesneden
Je kan ook zelf platslaan, en die stooftijden zijn richtgetallen, het is gaar als het gaar is.
Dank je!
  vrijdag 28 februari 2014 @ 16:26:35 #207
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_137242443
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 15:29 schreef sirdanilot het volgende:
Kook jij de aardappelstukken voor, voordat je ze in de oven doet?
Minuutje in de magnetron.. worden ze van binnen al lekker gaar en hoeven ze alleen in de oven nog een krokant korstje te krijgen.
Doe ik ook altijd met gebakken aardappels, nooit glazig van binnen.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 16:31:16 #208
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137242559
quote:
5s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 15:50 schreef eefje801 het volgende:
Piet heb je nog een lekker recept voor appeltaart? Ik heb er al heel lang geen gebakken en zoek een recept met iets extra's. Heb nog wel eentje met cashewnoten maar zoek meer een wat frissere smaak of een extra fruitsoort die goed bij appels past, al is het dan geen appeltaart meer ;)
Persoonlijk vind ik een appeltaart het lekkerst met harde wener deeg met wat citroenrasp, en rode Boskoop voor de vulling.
Hou hem altijd lekker eenvoudig,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  User die het meest klaagt 2022 vrijdag 28 februari 2014 @ 16:40:23 #209
414785 sirdanilot
pi_137242780
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 16:26 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Minuutje in de magnetron.. worden ze van binnen al lekker gaar en hoeven ze alleen in de oven nog een krokant korstje te krijgen.
Doe ik ook altijd met gebakken aardappels, nooit glazig van binnen.
Hoe dan? Gewoon los in de magnetron op een bord? Of met water?
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_137242907
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 16:40 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Hoe dan? Gewoon los in de magnetron op een bord? Of met water?
Dat eerste :Y Werkt prima idd.

Eefje, ik heb geen recept, maar misschien met (stoof)peer? Iets nemen wat iig niet helemaal stuk kookt in de oven. En idd citroenrasp erdoor :9
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
  vrijdag 28 februari 2014 @ 17:58:35 #211
322770 eefje801
Where's the pie?
pi_137244988
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 16:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Persoonlijk vind ik een appeltaart het lekkerst met harde wener deeg met wat citroenrasp, en rode Boskoop voor de vulling.
Hou hem altijd lekker eenvoudig,
Bedankt!
  vrijdag 28 februari 2014 @ 17:59:34 #212
322770 eefje801
Where's the pie?
pi_137245019
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 16:46 schreef PluisigNijntje het volgende:

[..]

Dat eerste :Y Werkt prima idd.

Eefje, ik heb geen recept, maar misschien met (stoof)peer? Iets nemen wat iig niet helemaal stuk kookt in de oven. En idd citroenrasp erdoor :9
Ja die citroenrasp is inderdaad een goed idee :) Ik zal eens kijken wat de markt morgen heeft liggen, misschien zijn ze er nog wel, thanks!
  vrijdag 28 februari 2014 @ 18:00:12 #213
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_137245037
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 16:40 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Hoe dan? Gewoon los in de magnetron op een bord? Of met water?
Ik koop meestal van die plastic bakjes, voorgesneden, dan maak ik een klein gaatje in de verpakking en zet het een halve minuut tot 1 minuut in de magnetron.
Met zelf gesneden aardappels zou ik ze op een bord doen met een magnetronfolietje eerover (evt weer gaatje in prikken)
De aardappels hebben genoeg vocht van zichzelf dus water erbij is niet nodig.
Je stoomt ze op die manier even voor en omdat een magnetron altijd eerst de kern verwarmt en dan pas de buitenkant is de binnenkant prima klaar en hoef je de buitenkant alleen een mooi kleurtje te geven.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 18:00:56 #214
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137245061
Geen margarine gebruiken trouwens
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137245713
Dag Piet, in Italie maak ik vaak pasta met "panna", zeg maar redelijk dikke (koks)room (en de andere ingredienten uiteraard). In Nederland moet ik het doen met slagroom. Wat is de beste manier om het te binden? Wat meel/bloem erdoor heen gooien, Allesbinder, roux of toch nog iets anders?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  vrijdag 28 februari 2014 @ 18:30:53 #216
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137245842
De room inkoken?
Ipv room, mascarpone gebruiken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137246062
Mascerpone is wel een goed idee idd. Inkoken duurt me te lang :)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  vrijdag 28 februari 2014 @ 18:50:08 #218
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_137246272
Beste Piet (en anderen)

Ik heb hier een kilo kastanjes liggen. Nu wil ik deze koken zoals je een maiskolf kookt, in zout water. Kan dat wel? En moet je de kastanjes dan eerst insnijden oid?
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  vrijdag 28 februari 2014 @ 20:20:04 #219
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137249737
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 18:50 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Beste Piet (en anderen)

Ik heb hier een kilo kastanjes liggen. Nu wil ik deze koken zoals je een maiskolf kookt, in zout water. Kan dat wel? En moet je de kastanjes dan eerst insnijden oid?
Waarom koken en niet poffen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 20:45:57 #220
97745 Thorical
finding a way
pi_137250618
Piet, heb jij nog een leuk idee wat ik met linzen kan doen?
Wat we nu vaak doen is vaak een variant op een linzenstoof. met wortel,selderie,knof,,
ui en tijm. balsamico of mosterd.
Ik sta open voor ideen.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 20:54:49 #221
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137251005
Koken in bouillon en serveren met stoofvlees van everzwijn en een plak gegrillde polenta?
Is een klassieker uit de toskaanse keuken, eet het in de winter bij a tavola in de wallstrasse in Düssseldorf
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137251108
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 20:45 schreef Thorical het volgende:
Piet, heb jij nog een leuk idee wat ik met linzen kan doen?
Wat we nu vaak doen is vaak een variant op een linzenstoof. met wortel,selderie,knof,,
ui en tijm. balsamico of mosterd.
Ik sta open voor ideen.
Dit is een linzengerecht dat wij regelmatig eten. Snel, makkelijk en we hebben de ingrediënten altijd in huis. Kan ook met een blik tomatenblokjes. Extra lekker met gerookt paprikapoeder.
Spoilers!
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:00:55 #223
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_137251297
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 20:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom koken en niet poffen?
Lijkt me nogal veel werk met 1 kilo, of kan dat makkelijker?

Maar ik heb ze ooit gekookt gegeten. Vond het lekker, dat zoutige met het zoetige van de kastanjes.
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:03:07 #224
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137251405
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 21:00 schreef Boy_Zonderman het volgende:

[..]

Lijkt me nogal veel werk met 1 kilo, of kan dat makkelijker?

Maar ik heb ze ooit gekookt gegeten. Vond het lekker, dat zoutige met het zoetige van de kastanjes.
Insnijden en dan in een koekenpan
Gaat prima
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:04:55 #225
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_137251491
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 21:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Insnijden en dan in een koekenpan
Gaat prima
Dank! Ik doe dan de helft poffen en de andere helft gekookt ^O^
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:06:35 #226
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137251578
Hoe kom jij trouwens in deze tijd van het jaar aan kastanjes?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:08:20 #227
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_137251647
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 21:06 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe kom jij trouwens in deze tijd van het jaar aan kastanjes?
Op de markt, zag ze bij meerdere kraampjes liggen.
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:10:12 #228
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137251727
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 21:08 schreef Boy_Zonderman het volgende:

[..]

Op de markt, zag ze bij meerdere kraampjes liggen.
stond er land van herkomst op? Lijkt me zuidelijk halfrond, daar begint de herfst
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:12:00 #229
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_137251796
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 21:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

stond er land van herkomst op? Lijkt me zuidelijk halfrond, daar begint de herfst
Nope, was bij een Turks kraampje. Ze hadden ook hele mooie granaatappels, gelijk twee gekocht. Sappig en bloedje rood! :9
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:13:04 #230
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137251857
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 21:12 schreef Boy_Zonderman het volgende:

[..]

Nope, was bij een Turks kraampje. Ze hadden ook hele mooie granaatappels, gelijk twee gekocht. Sappig en bloedje rood! :9
Daar is het idd tijd voor.
Kocht er vorige week 10 voor een euro
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:15:08 #231
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_137251962
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 21:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Daar is het idd tijd voor.
Kocht er vorige week 10 voor een euro
Whuut! Dat is geen geld... alleen vervelend werkje om ze schoon te maken, zelfs al doe je het in een teiltje met water. Is het wel allemaal waard hoor!
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:16:59 #232
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137252059
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 21:15 schreef Boy_Zonderman het volgende:

[..]

Whuut! Dat is geen geld... alleen vervelend werkje om ze schoon te maken, zelfs al doe je het in een teiltje met water. Is het wel allemaal waard hoor!
Ik maak er siroop van en eet ze zo.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:18:35 #233
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_137252152
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 21:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik maak er siroop van en eet ze zo.
Heb je er ook eens sorbet van gemaakt? Lijkt me heerlijk :9~
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:31:33 #234
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137252870
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 21:18 schreef Boy_Zonderman het volgende:

[..]

Heb je er ook eens sorbet van gemaakt? Lijkt me heerlijk :9~
Jep, maar je moet wel liefhebber zijn, het smaakt erg... Granaatappelig
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 21:47:11 #235
97745 Thorical
finding a way
pi_137253656
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 20:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Koken in bouillon en serveren met stoofvlees van everzwijn en een plak gegrillde polenta?
Is een klassieker uit de toskaanse keuken, eet het in de winter bij a tavola in de wallstrasse in Düssseldorf
Ook wij hadden het met gebakken polenta en een goede venkelworst van slagerij de Wit.
  vrijdag 28 februari 2014 @ 23:24:52 #236
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_137258229
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 16:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Persoonlijk vind ik een appeltaart het lekkerst met harde wener deeg met wat citroenrasp, en rode Boskoop voor de vulling.
Hou hem altijd lekker eenvoudig,
dat recept wat je tijdje geleden na mijn vraag had gepost is echt heerlijk :9
Het is dat het zo'n caloriënbom is, anders zou ik het wel vaker maken :D
Eenvoudige appeltaart met boter en goeie appels, hmmmmm, weinig dingen lekkerder dan dat :9~
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  vrijdag 28 februari 2014 @ 23:25:38 #237
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_137258258
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 18:41 schreef tim2308 het volgende:
Mascerpone is wel een goed idee idd. Inkoken duurt me te lang :)
Inkoken van room gaat ontzettend snel juist vind ik.
Meermaals me overkomen dat ik te laat was en dus het recept weer opnieuw kon maken :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  vrijdag 28 februari 2014 @ 23:32:34 #238
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_137258600
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 20:45 schreef Thorical het volgende:
Piet, heb jij nog een leuk idee wat ik met linzen kan doen?
Wat we nu vaak doen is vaak een variant op een linzenstoof. met wortel,selderie,knof,,
ui en tijm. balsamico of mosterd.
Ik sta open voor ideen.
Ui aanfruiten in olie, halve kilo reepjes/blokjes wortel erbij, even bakken tot het wat "glazig" wordt. Paar tenen knoflook in stukjes erbij en even omroeren tot het rauwe eraf is.
Beetje gemberpoeder (of mini beetje verse gember), schep komijnpoeder, schep kurkuma en zwarte peper erbij.
Ongeveer een liter redelijk slappe bouillon erbij, 150 gram (gele) linzen en een klein Surinaams pepertje erbij.
Lekker een tijdje laten koken.(een uur ofzo) en als de linzen helemaal zacht zijn de staafmixer er doorheen jassen. Beetje kokosmelk/room erdoor of in de kom een eetlepel dikke yoghurt, erg lekker :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zaterdag 1 maart 2014 @ 11:46:28 #239
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_137267093
Dus ik was vandaag bij de Duitse bakker kom ik deze advertentie tegen :P



Moest toch aan PV denken omdat ik bij de Duitse bakker stond :P
pi_137323305
Mijn appeltaart staat al 1,5 uur in de oven maar de zijkanten blijven zacht en worden niet bruin. Heb nu de springvorm eraf gehaald en terug in de oven gedaan. Hoe krijg ik 'm nog goed?

Er zit custardpoeder door de vulling en een laag paneermeel op de bodem.
  zondag 2 maart 2014 @ 20:56:49 #241
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137323427
quote:
0s.gif Op zondag 2 maart 2014 20:54 schreef Hagelkaas het volgende:
Mijn appeltaart staat al 1,5 uur in de oven maar de zijkanten blijven zacht en worden niet bruin. Heb nu de springvorm eraf gehaald en terug in de oven gedaan. Hoe krijg ik 'm nog goed?

Er zit custardpoeder door de vulling en een laag paneermeel op de bodem.
Appels worden moes, hoe warm staat je oven?
Wat voor een deeg heb je gebruikt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 2 maart 2014 @ 20:58:08 #242
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137323511
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 maart 2014 11:46 schreef Erasmo het volgende:
Dus ik was vandaag bij de Duitse bakker kom ik deze advertentie tegen :P

[ afbeelding ]

Moest toch aan PV denken omdat ik bij de Duitse bakker stond :P
Mooi dat me aan mij denkt bij deze grote kunstenaar
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 2 maart 2014 @ 20:58:30 #243
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137323533
Zo ik ga topgear kijken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137323822
quote:
1s.gif Op zondag 2 maart 2014 20:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Appels worden moes, hoe warm staat je oven?
Wat voor een deeg heb je gebruikt?
180 graden, nu naar 150 gegaan. Deeg van 300gram bloem op 200 gram boter op 100 gram suiker en 1 ei.

Staat er nu 2 uur in
  zondag 2 maart 2014 @ 21:25:30 #245
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137324994
quote:
0s.gif Op zondag 2 maart 2014 21:03 schreef Hagelkaas het volgende:

[..]

180 graden, nu naar 150 gegaan. Deeg van 300gram bloem op 200 gram boter op 100 gram suiker en 1 ei.

Staat er nu 2 uur in
Eruit halen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137336637
Doe als de chinezen. Maak er een hartige cake van. Kan je zowel frituren als stomen.

http://www.amazingorienta(...)oh-%E2%80%93-chinees
pi_137355511
quote:
1s.gif Op zondag 2 maart 2014 21:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eruit halen.
Uiteindelijk perfect geworden. Appels zijn stevig gebleven, korst is hard geworden. Bovenkant flink bruin maar niet té, alleen een beetje droog misschien.
  User die het meest klaagt 2022 maandag 3 maart 2014 @ 22:28:35 #248
414785 sirdanilot
pi_137364901
Ik heb dus mijn bolognese gemaakt, érg lekker :D Ik vrees dat die kilo vlees snel opgaat :')

Alleen wat me op viel, is dat er heel veel olie vanaf komt ! De olie scheidt zich van de rest van de bolognese, ik heb het maar afgegoten in de prullenbak omdat het echt bizar veel vet is. Nu ben ik redelijk scheutig geweest met olie voor het bakken van de groenten en het vlees, maar ook weer niet zó veel...Bovendien heb ik rundgehakt gebruikt en geen moddervet half om half. Toch vreemd.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  maandag 3 maart 2014 @ 22:30:49 #249
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137365028
Volgende keer eens sudderlappen proberen, draadjesvlees ipv korreltjes. Waar had je gehakt vandaan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137370250
Piet, stuk van Mac van Dinther gelezen over de Duitse culinaire wereld? Stond in het Volkskrant magazine van afgelopen weekend als ik me niet vergis. Hij maakt een reis langs zes Duitse toprestaurants (4x drie en 2x twee sterren, als ik me niet vergis). Druiste nogal in tegen wat ik dacht te weten en jij ons vertelt over eten in Duitsland.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 07:44:27 #251
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137371051
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 02:44 schreef Hagelkaas het volgende:
Piet, stuk van Mac van Dinther gelezen over de Duitse culinaire wereld? Stond in het Volkskrant magazine van afgelopen weekend als ik me niet vergis. Hij maakt een reis langs zes Duitse toprestaurants (4x drie en 2x twee sterren, als ik me niet vergis). Druiste nogal in tegen wat ik dacht te weten en jij ons vertelt over eten in Duitsland.
Oh?
Nee, niet gelezen, maar wat vertelde hij over eten in Duitsland?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137378790
Precies hetzelfde als wij over Nederland zeggen: eten moet snel en gemakkelijk, wordt gezien als een verplichting. De duitse keuken is gebaseerd op worsten, aardappelen en kool. Culinaire traditie is ruk. Vooral heel erg vet. En nu begint een nieuwe generatie topchefs zich te manifesteren.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 13:43:40 #253
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137379081
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 13:37 schreef Hagelkaas het volgende:
Precies hetzelfde als wij over Nederland zeggen: eten moet snel en gemakkelijk, wordt gezien als een verplichting. De duitse keuken is gebaseerd op worsten, aardappelen en kool. Culinaire traditie is ruk. Vooral heel erg vet. En nu begint een nieuwe generatie topchefs zich te manifesteren.
Onzin, loop een supermarkt binnen in Duisland en je ziet veel meer en betere ingredienten om zaken zelf te maken. Zelfs de Aldi heeft eend en gans.
Veel zaken om zelf brood te maken, naast de mixen ook allerlei soorten meel. Veel zaken om zelf taarten te bakken, om augurken in te leggen, etc etc.

[ Bericht 9% gewijzigd door Pietverdriet op 04-03-2014 13:56:43 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 14:12:56 #254
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_137380146
De keren dat ik een Duitse supermarkt inliep zag ik dezelfde meuk als in Nederlandse supermarkten. Misschien nog wel meer zelfs.
  User die het meest klaagt 2022 dinsdag 4 maart 2014 @ 14:14:48 #255
414785 sirdanilot
pi_137380207
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 13:37 schreef Hagelkaas het volgende:
Precies hetzelfde als wij over Nederland zeggen: eten moet snel en gemakkelijk, wordt gezien als een verplichting. De duitse keuken is gebaseerd op worsten, aardappelen en kool. Culinaire traditie is ruk. Vooral heel erg vet. En nu begint een nieuwe generatie topchefs zich te manifesteren.
'Je kunt veel zeggen over de kut-eetmentaliteit in ons land, maar de culinaire traditie zelf is helemaal niet ruk. Met een goede, ouderwets gestoofde gehaktbal is niks mis. Of met mooi gekruide rode kool, een ambachtelijke erwtensoep, mooie stamppotten, haring, lekker gebakken scholletje e.d. En zelfs toeristen genieten van stroopwafels, appeltaart, poffertjes etc.
Het zelfde geldt voor Duitsland, en ook vaak in Oost-Europa, al heb je dat 'snel snel snel' in Oost-Europa natuurlijk weer minder. Eigenlijk is de hele eetcultuur van Nederland tot Rusland een soort continuüm; gebaseerd op aardappels, kool en worst, maar hoe oostelijker je gaat hoe meer verschillend het wordt van onze eettradities.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  dinsdag 4 maart 2014 @ 14:20:38 #256
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137380396
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 14:12 schreef RobinOok het volgende:
De keren dat ik een Duitse supermarkt inliep zag ik dezelfde meuk als in Nederlandse supermarkten. Misschien nog wel meer zelfs.
Er wordt veel met spiegels gewerkt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 14:53:58 #257
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_137381399
Ik kan het stuk van Mac van Dinther niet vinden. Heeft iemand een link?
Siesta & Fiesta!
  dinsdag 4 maart 2014 @ 14:55:55 #258
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_137381467
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 14:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Er wordt veel met spiegels gewerkt
En bedankt.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 16:26:12 #259
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_137384277
Morgen ga ik een lekkere champignon risotto maken voor mij en mijn ouders, alleen mijn ouders willen er perse een stuk vlees of vis bij. Wat is er lekker bij?
Kom een kijkje nemen op onze facebookpagina van Stichting Queri.
https://www.facebook.com/thuiszorgvoordieren/
  dinsdag 4 maart 2014 @ 16:27:34 #260
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137384316
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 16:26 schreef LPFAN het volgende:
Morgen ga ik een lekkere champignon risotto maken voor mij en mijn ouders, alleen mijn ouders willen er perse een stuk vlees of vis bij. Wat is er lekker bij?
Doe de risotto als tweede gang en je vlees/vis met wat bijlage als derde?
Dan kan je gewoon wat maken dat jij lekker vindt.
Risotto is een tussengerecht in Italie, geen bijlage bij het hoofdgerecht
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137384325
Piet; we hebben vis over dus we gaan je gevierde recept van vis in de oven maken (room, knoflook e.d.). Maar hoe lang moet zoiets ongeveer in de oven. Ik lees dat je dat op 175 graden doet, maar om enigszins gelijk uit te komen met de rest van het eten is een globale tijd wel handig. :+

(Ik neem aan dat diepvries pangafilet ook geschikt is daarvoor)
  dinsdag 4 maart 2014 @ 16:29:26 #262
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_137384379
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 16:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Doe de risotto als tweede gang en je vlees/vis met wat bijlage als derde?
Dan kan je gewoon wat maken dat jij lekker vindt.
Risotto is een tussengerecht in Italie, geen bijlage bij het hoofdgerecht
thnx! ga ik dat gewoon doen!
Kom een kijkje nemen op onze facebookpagina van Stichting Queri.
https://www.facebook.com/thuiszorgvoordieren/
  dinsdag 4 maart 2014 @ 16:31:41 #263
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137384449
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 16:27 schreef Iemand91 het volgende:
Piet; we hebben vis over dus we gaan je gevierde recept van vis in de oven maken (room, knoflook e.d.). Maar hoe lang moet zoiets ongeveer in de oven. Ik lees dat je dat op 175 graden doet, maar om enigszins gelijk uit te komen met de rest van het eten is een globale tijd wel handig. :+
Kan rustig wat langer, maakt niet zoveel uit, ff afhankelijk van je oven en de hoeveelheid, ergens tussen een half uur en een 3 kwartier.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137386343
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 14:53 schreef Bramito het volgende:
Ik kan het stuk van Mac van Dinther niet vinden. Heeft iemand een link?
Kan hem online ook niet vinden. Krantenbak net geleegd dus thuis ook niet meer vrees ik, zal hem inscannen als ik hem vind.
pi_137388490
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 16:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Kan rustig wat langer, maakt niet zoveel uit, ff afhankelijk van je oven en de hoeveelheid, ergens tussen een half uur en een 3 kwartier.
Was lekker. Bedankt! ^O^
  dinsdag 4 maart 2014 @ 18:53:31 #266
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137388684
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 18:47 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Was lekker. Bedankt! ^O^
goed te horen, wat voor een vis had je?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 19:12:26 #267
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_137389354
Piet, ken jij een goed naslagwerk met Oud-Hollandse koek / koekjes / gebak? Liefst ook met veel regionale specialiteiten?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  dinsdag 4 maart 2014 @ 19:25:47 #268
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137389825
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 19:12 schreef Isegrim het volgende:
Piet, ken jij een goed naslagwerk met Oud-Hollandse koek / koekjes / gebak? Liefst ook met veel regionale specialiteiten?
Handboek voor de banketbakker springt naar voren in mijn hoofd, zal verder nog eens kijken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137390481
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 18:53 schreef Pietverdriet het volgende:
goed te horen, wat voor een vis had je?
We hadden pangafilet in de diepvries die op moest.

Je kunt wel raden wat voor effect dat had op de room, maar was uiteindelijk nog prima te doen.

Andere filets hadden we in de pan gebakken. 2 manieren en beide lekker.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 21:23:54 #270
171936 DuTank
Spaashaas.
pi_137395192
quote:
pistache ijs

Om goed en lekker pistache ijs te maken heb je verse en van goede kwaliteit pistache noten nodig. Voor de rest is dit recept vrij eenvoudig als de meeste ijs recepten.

Ingrediënten:pistache noten voor ijs

verse volle melk: 200 ml
room: 200 ml
suiker: 80 gr
eieren: 2
vanille stokje
pistachenoten in de dop: 100 gr
Bereiding:

Doe de melk in een steelpan en voeg de vanille toe, zet het vuur uit zodra de melk bijna kookt. Zeef de melk en verwijder de zaden.

Klop de eieren met de suiker romig, opgezet en pluizig, roer nu de gekoelde melk door de eieren. Breng de room heel zachtjes aan de kook zodra dit punt is bereikt laat je de room afkoelen.

Ondertussen hak je de pistachenoten (erg fijn) en voeg de eieren room toe. Roer de eieren en de fijngehakte pistachenoten goed, klop hierna de room stijf. Meng nu alles nog een keer goed door elkaar, giet het vervolgens in de ijsmachine.
Ik snap, terwijl ik nu bezig ben, echt geen kut meer ervan.

Ik heb nu gemaakt:
- die melk met vanille.
- eieren+suiker opgeklopt
Moet ik bij het dikgedrukte nu de slagroom-room aan de kook brengen, of het mengel van de eieren+suiker+melk+vanille?

Later staat namelijk weer dat ik "room" moet stijf kloppen. Ik snap er echt even helemaal niks van _O-
Herb is the healing of a nation, alcohol is the destruction.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 21:40:46 #271
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_137396206
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 19:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Handboek voor de banketbakker springt naar voren in mijn hoofd, zal verder nog eens kijken.
Dank. ^O^ Ik zou het liefst iets willen waar ook het verhaal achter het recept in te vinden is, herkomst, ouderdom etc.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_137398210
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 21:40 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Dank. ^O^ Ik zou het liefst iets willen waar ook het verhaal achter het recept in te vinden is, herkomst, ouderdom etc.
Kijk eens op de coquinaria.nl. Heel veel oud hollandse kook en keuken informatie met de bijbehorende achtergrond. Ook veel oudhollandse recepten. Leuke site om eens rond te spneuzen.
We have far more in common than that which devides us..
  dinsdag 4 maart 2014 @ 22:24:48 #273
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137398259
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 21:23 schreef DuTank het volgende:

[..]

Ik snap, terwijl ik nu bezig ben, echt geen kut meer ervan.

Ik heb nu gemaakt:
- die melk met vanille.
- eieren+suiker opgeklopt
Moet ik bij het dikgedrukte nu de slagroom-room aan de kook brengen, of het mengel van de eieren+suiker+melk+vanille?

Later staat namelijk weer dat ik "room" moet stijf kloppen. Ik snap er echt even helemaal niks van _O-
Ik begrijp het recept ook niet echt maar ik vermoed dat je een custard moet maken van de room, melk suiker eieren en vanille, beste doe je dat au bain marie. Het recept is zeer warrig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 22:25:47 #274
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137398310
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 21:40 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Dank. ^O^ Ik zou het liefst iets willen waar ook het verhaal achter het recept in te vinden is, herkomst, ouderdom etc.
Pfff, lastig
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 22:26:55 #275
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_137398383
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 22:23 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Kijk eens op de coquinaria.nl. Heel veel oud hollandse kook en keuken informatie met de bijbehorende achtergrond. Ook veel oudhollandse recepten. Leuke site om eens rond te spneuzen.
Die ken ik inderdaad. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  dinsdag 4 maart 2014 @ 23:05:09 #276
171936 DuTank
Spaashaas.
pi_137400404
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 22:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik begrijp het recept ook niet echt maar ik vermoed dat je een custard moet maken van de room, melk suiker eieren en vanille, beste doe je dat au bain marie. Het recept is zeer warrig.
Ik heb maar wat gedaan :P
Op zich is het nu wel een prima papje geworden.
Herb is the healing of a nation, alcohol is the destruction.
  woensdag 5 maart 2014 @ 21:51:40 #277
171936 DuTank
Spaashaas.
pi_137430144
Het pistache ijs was prima gelukt en erg lekker!
Herb is the healing of a nation, alcohol is the destruction.
  woensdag 5 maart 2014 @ 22:26:37 #278
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137432173
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 21:51 schreef DuTank het volgende:
Het pistache ijs was prima gelukt en erg lekker!
lijkt mij trouwens meer vanille ijs met pistache noten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 5 maart 2014 @ 22:27:53 #279
171936 DuTank
Spaashaas.
pi_137432246
quote:
1s.gif Op woensdag 5 maart 2014 22:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

lijkt mij trouwens meer vanille ijs met pistache noten
Zo zou je het ook kunnen noemen, maar het was lekker en smaakte wel naar pistache.
Herb is the healing of a nation, alcohol is the destruction.
  woensdag 5 maart 2014 @ 22:29:40 #280
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137432356
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 22:27 schreef DuTank het volgende:

[..]

Zo zou je het ook kunnen noemen, maar het was lekker en smaakte wel naar pistache.
Dus geheel anders dan dat groene ijs bij de italiaan
:D
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 5 maart 2014 @ 22:34:45 #281
171936 DuTank
Spaashaas.
pi_137432615
quote:
1s.gif Op woensdag 5 maart 2014 22:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dus geheel anders dan dat groene ijs bij de italiaan
:D
Hahah ja hij was wel degelijk groen geworden. Ik had ervoor gezorgd dat de pistache heel fijn was en heb dat papje meer dan 12 uur in de koelkast laten staan.
Herb is the healing of a nation, alcohol is the destruction.
pi_137438562
Vraagje,

Ik heb een lamsbout van ~2000 kilo en wil dat volgens recept bereiden. Recept heeft het over bout tussen de 2,5 / 3 kilo aan. Kooktijd in dit recept is dan 50 min.

Moet ik met de bout die ik heb minder tijd aanhouden (en zo ja, hoeveel) of kan het die 50 blijven?
Bereiding is in een volledige zoutkorst.
pi_137438662
2000 kilo de tering. Weet je zeker dat de bout van een lam is?
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_137438752
Bwaaah, 2 kilo natuurlijk.

Die andere van 2000 is van een uitgestorven dino ras :).
  User die het meest klaagt 2022 donderdag 6 maart 2014 @ 09:54:41 #285
414785 sirdanilot
pi_137439881
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 08:34 schreef WKFinal2010 het volgende:
Vraagje,

Ik heb een lamsbout van ~2000 kilo en wil dat volgens recept bereiden. Recept heeft het over bout tussen de 2,5 / 3 kilo aan. Kooktijd in dit recept is dan 50 min.

Moet ik met de bout die ik heb minder tijd aanhouden (en zo ja, hoeveel) of kan het die 50 blijven?
Bereiding is in een volledige zoutkorst.
Het beste kun je werken met een thermometer. Het probleem van de zoutkorst is dat het lastig is om te zeggen 'oh hij is nog niet klaar ik doe hem er terug in'.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_137441393
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 08:34 schreef WKFinal2010 het volgende:
Vraagje,

Ik heb een lamsbout van ~2000 kilo en wil dat volgens recept bereiden. Recept heeft het over bout tussen de 2,5 / 3 kilo aan. Kooktijd in dit recept is dan 50 min.

Moet ik met de bout die ik heb minder tijd aanhouden (en zo ja, hoeveel) of kan het die 50 blijven?
Bereiding is in een volledige zoutkorst.
Mijn vuistregel is 10 minuten per 500 gram voor rosé lamsbout. Maar meten is weten: een kernthermometer kost hoogstens een tientje!
pi_137441451
Eens ik gebruik ook altijd thermometer.
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_137441702
Thermometer :Y. Wel uitkijken dat je de punt niet in het bot prikt want dan klopt je meting niet. Ik hou voor een rose lamsbout een kerntemperatuur van 63 graden aan. Het kan nog iets lager, maar dat is een kwestie van smaak.
  donderdag 6 maart 2014 @ 13:11:57 #289
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137444712
Thermometer, want bereidingstijden zijn variabel,starttemperatuur van het vlees, vermogen van je oven, turbo of convectie oven, vet/vlees verhouding (vet heeft minder energie nodig om warm te worden dan vlees)
Daarom, neem een kerntemperatuur thermometer.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137445138
Die heb ik, maar mijn grootste zorg is dan dat de zoutkorst breekt en daardoor niet de bereiding meer kan hebben die ervoor bedoelt is.

Maar als dat niet anders is, dan is het niet anders...
  donderdag 6 maart 2014 @ 13:30:55 #291
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137445311
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 13:25 schreef WKFinal2010 het volgende:
Die heb ik, maar mijn grootste zorg is dan dat de zoutkorst breekt en daardoor niet de bereiding meer kan hebben die ervoor bedoelt is.

Maar als dat niet anders is, dan is het niet anders...
Waarom zou die breken?
Zoutkorstbereiding vind ik trouwens niets.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137445471
Blijft breekbaar spul he..maar ik zal het wel gewoon eens proberen.

You've got to try to deny..
  donderdag 6 maart 2014 @ 13:53:27 #293
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137446046
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 13:35 schreef WKFinal2010 het volgende:
Blijft breekbaar spul he..maar ik zal het wel gewoon eens proberen.

You've got to try to deny..
Euh, je kan een normale kernthermometer gewoon laten zitten, die hoef je niet telkens te prikken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 6 maart 2014 @ 15:26:23 #294
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_137448849
quote:
1s.gif Op donderdag 6 maart 2014 13:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]


wat is het lekkerst om met kalkoentournedos te doen, en wat is er lekkah bij?
Laffe huichelaar
  donderdag 6 maart 2014 @ 15:32:24 #295
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137449031
quote:
1s.gif Op donderdag 6 maart 2014 15:26 schreef timmmmm het volgende:

[..]

wat is het lekkerst om met kalkoentournedos te doen, en wat is er lekkah bij?
Ik moest kalkoentournedos goegelen. Geen idee, bakken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 6 maart 2014 @ 16:14:20 #296
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_137450435
Noobvraag,

Gehakt en macaronigroente, welke als eerste de wok in? Eerst gehakt rullen of eerst de groente? :@
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_137450702
Gehakt eerst.
  donderdag 6 maart 2014 @ 16:21:11 #298
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_137450712
*O* dank je!
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_137450763
Even wachten tot dat niet meer rood/roze-ig is. Dan groenten erbij pleuren.
  User die het meest klaagt 2022 donderdag 6 maart 2014 @ 16:29:33 #300
414785 sirdanilot
pi_137451017
quote:
1s.gif Op donderdag 6 maart 2014 13:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom zou die breken?
Zoutkorstbereiding vind ik trouwens niets.
Braziliaanse Picanha (een stuk rund, weet niet wat de Nederlandse naam is) in zoutkorst is anders érg lekker....
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')