abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 4 maart 2014 @ 07:44:27 #251
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137371051
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 02:44 schreef Hagelkaas het volgende:
Piet, stuk van Mac van Dinther gelezen over de Duitse culinaire wereld? Stond in het Volkskrant magazine van afgelopen weekend als ik me niet vergis. Hij maakt een reis langs zes Duitse toprestaurants (4x drie en 2x twee sterren, als ik me niet vergis). Druiste nogal in tegen wat ik dacht te weten en jij ons vertelt over eten in Duitsland.
Oh?
Nee, niet gelezen, maar wat vertelde hij over eten in Duitsland?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137378790
Precies hetzelfde als wij over Nederland zeggen: eten moet snel en gemakkelijk, wordt gezien als een verplichting. De duitse keuken is gebaseerd op worsten, aardappelen en kool. Culinaire traditie is ruk. Vooral heel erg vet. En nu begint een nieuwe generatie topchefs zich te manifesteren.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 13:43:40 #253
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137379081
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 13:37 schreef Hagelkaas het volgende:
Precies hetzelfde als wij over Nederland zeggen: eten moet snel en gemakkelijk, wordt gezien als een verplichting. De duitse keuken is gebaseerd op worsten, aardappelen en kool. Culinaire traditie is ruk. Vooral heel erg vet. En nu begint een nieuwe generatie topchefs zich te manifesteren.
Onzin, loop een supermarkt binnen in Duisland en je ziet veel meer en betere ingredienten om zaken zelf te maken. Zelfs de Aldi heeft eend en gans.
Veel zaken om zelf brood te maken, naast de mixen ook allerlei soorten meel. Veel zaken om zelf taarten te bakken, om augurken in te leggen, etc etc.

[ Bericht 9% gewijzigd door Pietverdriet op 04-03-2014 13:56:43 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 14:12:56 #254
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_137380146
De keren dat ik een Duitse supermarkt inliep zag ik dezelfde meuk als in Nederlandse supermarkten. Misschien nog wel meer zelfs.
pi_137380207
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 13:37 schreef Hagelkaas het volgende:
Precies hetzelfde als wij over Nederland zeggen: eten moet snel en gemakkelijk, wordt gezien als een verplichting. De duitse keuken is gebaseerd op worsten, aardappelen en kool. Culinaire traditie is ruk. Vooral heel erg vet. En nu begint een nieuwe generatie topchefs zich te manifesteren.
'Je kunt veel zeggen over de kut-eetmentaliteit in ons land, maar de culinaire traditie zelf is helemaal niet ruk. Met een goede, ouderwets gestoofde gehaktbal is niks mis. Of met mooi gekruide rode kool, een ambachtelijke erwtensoep, mooie stamppotten, haring, lekker gebakken scholletje e.d. En zelfs toeristen genieten van stroopwafels, appeltaart, poffertjes etc.
Het zelfde geldt voor Duitsland, en ook vaak in Oost-Europa, al heb je dat 'snel snel snel' in Oost-Europa natuurlijk weer minder. Eigenlijk is de hele eetcultuur van Nederland tot Rusland een soort continuüm; gebaseerd op aardappels, kool en worst, maar hoe oostelijker je gaat hoe meer verschillend het wordt van onze eettradities.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  dinsdag 4 maart 2014 @ 14:20:38 #256
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137380396
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 14:12 schreef RobinOok het volgende:
De keren dat ik een Duitse supermarkt inliep zag ik dezelfde meuk als in Nederlandse supermarkten. Misschien nog wel meer zelfs.
Er wordt veel met spiegels gewerkt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 14:53:58 #257
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_137381399
Ik kan het stuk van Mac van Dinther niet vinden. Heeft iemand een link?
Siesta & Fiesta!
  dinsdag 4 maart 2014 @ 14:55:55 #258
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_137381467
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 14:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Er wordt veel met spiegels gewerkt
En bedankt.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 16:26:12 #259
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_137384277
Morgen ga ik een lekkere champignon risotto maken voor mij en mijn ouders, alleen mijn ouders willen er perse een stuk vlees of vis bij. Wat is er lekker bij?
  dinsdag 4 maart 2014 @ 16:27:34 #260
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137384316
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 16:26 schreef LPFAN het volgende:
Morgen ga ik een lekkere champignon risotto maken voor mij en mijn ouders, alleen mijn ouders willen er perse een stuk vlees of vis bij. Wat is er lekker bij?
Doe de risotto als tweede gang en je vlees/vis met wat bijlage als derde?
Dan kan je gewoon wat maken dat jij lekker vindt.
Risotto is een tussengerecht in Italie, geen bijlage bij het hoofdgerecht
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137384325
Piet; we hebben vis over dus we gaan je gevierde recept van vis in de oven maken (room, knoflook e.d.). Maar hoe lang moet zoiets ongeveer in de oven. Ik lees dat je dat op 175 graden doet, maar om enigszins gelijk uit te komen met de rest van het eten is een globale tijd wel handig. :+

(Ik neem aan dat diepvries pangafilet ook geschikt is daarvoor)
  dinsdag 4 maart 2014 @ 16:29:26 #262
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_137384379
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 16:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Doe de risotto als tweede gang en je vlees/vis met wat bijlage als derde?
Dan kan je gewoon wat maken dat jij lekker vindt.
Risotto is een tussengerecht in Italie, geen bijlage bij het hoofdgerecht
thnx! ga ik dat gewoon doen!
  dinsdag 4 maart 2014 @ 16:31:41 #263
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137384449
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 16:27 schreef Iemand91 het volgende:
Piet; we hebben vis over dus we gaan je gevierde recept van vis in de oven maken (room, knoflook e.d.). Maar hoe lang moet zoiets ongeveer in de oven. Ik lees dat je dat op 175 graden doet, maar om enigszins gelijk uit te komen met de rest van het eten is een globale tijd wel handig. :+
Kan rustig wat langer, maakt niet zoveel uit, ff afhankelijk van je oven en de hoeveelheid, ergens tussen een half uur en een 3 kwartier.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137386343
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 14:53 schreef Bramito het volgende:
Ik kan het stuk van Mac van Dinther niet vinden. Heeft iemand een link?
Kan hem online ook niet vinden. Krantenbak net geleegd dus thuis ook niet meer vrees ik, zal hem inscannen als ik hem vind.
pi_137388490
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 16:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Kan rustig wat langer, maakt niet zoveel uit, ff afhankelijk van je oven en de hoeveelheid, ergens tussen een half uur en een 3 kwartier.
Was lekker. Bedankt! ^O^
  dinsdag 4 maart 2014 @ 18:53:31 #266
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137388684
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 18:47 schreef Iemand91 het volgende:

[..]

Was lekker. Bedankt! ^O^
goed te horen, wat voor een vis had je?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137389354
Piet, ken jij een goed naslagwerk met Oud-Hollandse koek / koekjes / gebak? Liefst ook met veel regionale specialiteiten?
  dinsdag 4 maart 2014 @ 19:25:47 #268
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137389825
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 19:12 schreef Isegrim het volgende:
Piet, ken jij een goed naslagwerk met Oud-Hollandse koek / koekjes / gebak? Liefst ook met veel regionale specialiteiten?
Handboek voor de banketbakker springt naar voren in mijn hoofd, zal verder nog eens kijken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137390481
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 18:53 schreef Pietverdriet het volgende:
goed te horen, wat voor een vis had je?
We hadden pangafilet in de diepvries die op moest.

Je kunt wel raden wat voor effect dat had op de room, maar was uiteindelijk nog prima te doen.

Andere filets hadden we in de pan gebakken. 2 manieren en beide lekker.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 21:23:54 #270
171936 DuTank
Spaashaas.
pi_137395192
quote:
pistache ijs

Om goed en lekker pistache ijs te maken heb je verse en van goede kwaliteit pistache noten nodig. Voor de rest is dit recept vrij eenvoudig als de meeste ijs recepten.

Ingrediënten:pistache noten voor ijs

verse volle melk: 200 ml
room: 200 ml
suiker: 80 gr
eieren: 2
vanille stokje
pistachenoten in de dop: 100 gr
Bereiding:

Doe de melk in een steelpan en voeg de vanille toe, zet het vuur uit zodra de melk bijna kookt. Zeef de melk en verwijder de zaden.

Klop de eieren met de suiker romig, opgezet en pluizig, roer nu de gekoelde melk door de eieren. Breng de room heel zachtjes aan de kook zodra dit punt is bereikt laat je de room afkoelen.

Ondertussen hak je de pistachenoten (erg fijn) en voeg de eieren room toe. Roer de eieren en de fijngehakte pistachenoten goed, klop hierna de room stijf. Meng nu alles nog een keer goed door elkaar, giet het vervolgens in de ijsmachine.
Ik snap, terwijl ik nu bezig ben, echt geen kut meer ervan.

Ik heb nu gemaakt:
- die melk met vanille.
- eieren+suiker opgeklopt
Moet ik bij het dikgedrukte nu de slagroom-room aan de kook brengen, of het mengel van de eieren+suiker+melk+vanille?

Later staat namelijk weer dat ik "room" moet stijf kloppen. Ik snap er echt even helemaal niks van _O-
Herb is the healing of a nation, alcohol is the destruction.
pi_137396206
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 19:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Handboek voor de banketbakker springt naar voren in mijn hoofd, zal verder nog eens kijken.
Dank. ^O^ Ik zou het liefst iets willen waar ook het verhaal achter het recept in te vinden is, herkomst, ouderdom etc.
pi_137398210
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 21:40 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Dank. ^O^ Ik zou het liefst iets willen waar ook het verhaal achter het recept in te vinden is, herkomst, ouderdom etc.
Kijk eens op de coquinaria.nl. Heel veel oud hollandse kook en keuken informatie met de bijbehorende achtergrond. Ook veel oudhollandse recepten. Leuke site om eens rond te spneuzen.
We have far more in common than that which devides us..
  dinsdag 4 maart 2014 @ 22:24:48 #273
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137398259
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 21:23 schreef DuTank het volgende:

[..]

Ik snap, terwijl ik nu bezig ben, echt geen kut meer ervan.

Ik heb nu gemaakt:
- die melk met vanille.
- eieren+suiker opgeklopt
Moet ik bij het dikgedrukte nu de slagroom-room aan de kook brengen, of het mengel van de eieren+suiker+melk+vanille?

Later staat namelijk weer dat ik "room" moet stijf kloppen. Ik snap er echt even helemaal niks van _O-
Ik begrijp het recept ook niet echt maar ik vermoed dat je een custard moet maken van de room, melk suiker eieren en vanille, beste doe je dat au bain marie. Het recept is zeer warrig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 4 maart 2014 @ 22:25:47 #274
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137398310
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 21:40 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Dank. ^O^ Ik zou het liefst iets willen waar ook het verhaal achter het recept in te vinden is, herkomst, ouderdom etc.
Pfff, lastig
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137398383
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 22:23 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Kijk eens op de coquinaria.nl. Heel veel oud hollandse kook en keuken informatie met de bijbehorende achtergrond. Ook veel oudhollandse recepten. Leuke site om eens rond te spneuzen.
Die ken ik inderdaad. :Y
  dinsdag 4 maart 2014 @ 23:05:09 #276
171936 DuTank
Spaashaas.
pi_137400404
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 maart 2014 22:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik begrijp het recept ook niet echt maar ik vermoed dat je een custard moet maken van de room, melk suiker eieren en vanille, beste doe je dat au bain marie. Het recept is zeer warrig.
Ik heb maar wat gedaan :P
Op zich is het nu wel een prima papje geworden.
Herb is the healing of a nation, alcohol is the destruction.
  woensdag 5 maart 2014 @ 21:51:40 #277
171936 DuTank
Spaashaas.
pi_137430144
Het pistache ijs was prima gelukt en erg lekker!
Herb is the healing of a nation, alcohol is the destruction.
  woensdag 5 maart 2014 @ 22:26:37 #278
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137432173
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 21:51 schreef DuTank het volgende:
Het pistache ijs was prima gelukt en erg lekker!
lijkt mij trouwens meer vanille ijs met pistache noten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 5 maart 2014 @ 22:27:53 #279
171936 DuTank
Spaashaas.
pi_137432246
quote:
1s.gif Op woensdag 5 maart 2014 22:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

lijkt mij trouwens meer vanille ijs met pistache noten
Zo zou je het ook kunnen noemen, maar het was lekker en smaakte wel naar pistache.
Herb is the healing of a nation, alcohol is the destruction.
  woensdag 5 maart 2014 @ 22:29:40 #280
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137432356
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 22:27 schreef DuTank het volgende:

[..]

Zo zou je het ook kunnen noemen, maar het was lekker en smaakte wel naar pistache.
Dus geheel anders dan dat groene ijs bij de italiaan
:D
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 5 maart 2014 @ 22:34:45 #281
171936 DuTank
Spaashaas.
pi_137432615
quote:
1s.gif Op woensdag 5 maart 2014 22:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dus geheel anders dan dat groene ijs bij de italiaan
:D
Hahah ja hij was wel degelijk groen geworden. Ik had ervoor gezorgd dat de pistache heel fijn was en heb dat papje meer dan 12 uur in de koelkast laten staan.
Herb is the healing of a nation, alcohol is the destruction.
pi_137438562
Vraagje,

Ik heb een lamsbout van ~2000 kilo en wil dat volgens recept bereiden. Recept heeft het over bout tussen de 2,5 / 3 kilo aan. Kooktijd in dit recept is dan 50 min.

Moet ik met de bout die ik heb minder tijd aanhouden (en zo ja, hoeveel) of kan het die 50 blijven?
Bereiding is in een volledige zoutkorst.
pi_137438662
2000 kilo de tering. Weet je zeker dat de bout van een lam is?
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_137438752
Bwaaah, 2 kilo natuurlijk.

Die andere van 2000 is van een uitgestorven dino ras :).
pi_137439881
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 08:34 schreef WKFinal2010 het volgende:
Vraagje,

Ik heb een lamsbout van ~2000 kilo en wil dat volgens recept bereiden. Recept heeft het over bout tussen de 2,5 / 3 kilo aan. Kooktijd in dit recept is dan 50 min.

Moet ik met de bout die ik heb minder tijd aanhouden (en zo ja, hoeveel) of kan het die 50 blijven?
Bereiding is in een volledige zoutkorst.
Het beste kun je werken met een thermometer. Het probleem van de zoutkorst is dat het lastig is om te zeggen 'oh hij is nog niet klaar ik doe hem er terug in'.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_137441393
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 08:34 schreef WKFinal2010 het volgende:
Vraagje,

Ik heb een lamsbout van ~2000 kilo en wil dat volgens recept bereiden. Recept heeft het over bout tussen de 2,5 / 3 kilo aan. Kooktijd in dit recept is dan 50 min.

Moet ik met de bout die ik heb minder tijd aanhouden (en zo ja, hoeveel) of kan het die 50 blijven?
Bereiding is in een volledige zoutkorst.
Mijn vuistregel is 10 minuten per 500 gram voor rosé lamsbout. Maar meten is weten: een kernthermometer kost hoogstens een tientje!
pi_137441451
Eens ik gebruik ook altijd thermometer.
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_137441702
Thermometer :Y. Wel uitkijken dat je de punt niet in het bot prikt want dan klopt je meting niet. Ik hou voor een rose lamsbout een kerntemperatuur van 63 graden aan. Het kan nog iets lager, maar dat is een kwestie van smaak.
  donderdag 6 maart 2014 @ 13:11:57 #289
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137444712
Thermometer, want bereidingstijden zijn variabel,starttemperatuur van het vlees, vermogen van je oven, turbo of convectie oven, vet/vlees verhouding (vet heeft minder energie nodig om warm te worden dan vlees)
Daarom, neem een kerntemperatuur thermometer.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137445138
Die heb ik, maar mijn grootste zorg is dan dat de zoutkorst breekt en daardoor niet de bereiding meer kan hebben die ervoor bedoelt is.

Maar als dat niet anders is, dan is het niet anders...
  donderdag 6 maart 2014 @ 13:30:55 #291
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137445311
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 13:25 schreef WKFinal2010 het volgende:
Die heb ik, maar mijn grootste zorg is dan dat de zoutkorst breekt en daardoor niet de bereiding meer kan hebben die ervoor bedoelt is.

Maar als dat niet anders is, dan is het niet anders...
Waarom zou die breken?
Zoutkorstbereiding vind ik trouwens niets.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137445471
Blijft breekbaar spul he..maar ik zal het wel gewoon eens proberen.

You've got to try to deny..
  donderdag 6 maart 2014 @ 13:53:27 #293
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137446046
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 13:35 schreef WKFinal2010 het volgende:
Blijft breekbaar spul he..maar ik zal het wel gewoon eens proberen.

You've got to try to deny..
Euh, je kan een normale kernthermometer gewoon laten zitten, die hoef je niet telkens te prikken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 6 maart 2014 @ 15:26:23 #294
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_137448849
quote:
1s.gif Op donderdag 6 maart 2014 13:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]


wat is het lekkerst om met kalkoentournedos te doen, en wat is er lekkah bij?
Laffe huichelaar
  donderdag 6 maart 2014 @ 15:32:24 #295
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137449031
quote:
1s.gif Op donderdag 6 maart 2014 15:26 schreef timmmmm het volgende:

[..]

wat is het lekkerst om met kalkoentournedos te doen, en wat is er lekkah bij?
Ik moest kalkoentournedos goegelen. Geen idee, bakken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 6 maart 2014 @ 16:14:20 #296
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_137450435
Noobvraag,

Gehakt en macaronigroente, welke als eerste de wok in? Eerst gehakt rullen of eerst de groente? :@
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_137450702
Gehakt eerst.
  donderdag 6 maart 2014 @ 16:21:11 #298
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_137450712
*O* dank je!
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_137450763
Even wachten tot dat niet meer rood/roze-ig is. Dan groenten erbij pleuren.
pi_137451017
quote:
1s.gif Op donderdag 6 maart 2014 13:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom zou die breken?
Zoutkorstbereiding vind ik trouwens niets.
Braziliaanse Picanha (een stuk rund, weet niet wat de Nederlandse naam is) in zoutkorst is anders érg lekker....
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')