Ja man, bijv. het MIT is echt slecht....quote:Op woensdag 2 oktober 2013 22:54 schreef datismijnmening het volgende:
Nee in Amerika is educatie juist dramatisch
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.- En zoals pijn ook een vorm van voelen is, laat kou me weten dat ik wist wat warmte was.
- Ik ben de reden voor wie voor zijn lijden reden zoekt!
- Those people who tell you not to take chances, they are all missing on what life is about.
het gaat om de scholen he...quote:Op woensdag 2 oktober 2013 23:37 schreef Eindbaas_ het volgende:
Amerikanen hebben over het algemeen een veel lagere IQ dan Nederlanders, opleiding of niet. De gemiddelde Amerikaan bevindt zich op het niveau Barbie Nederland (Samantha de Jong) terwijl de gemiddelde Nederlander al het niveau heeft van een bankier of boekhouder etc.
Dan nog geldt dit.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 23:49 schreef rhubarbje het volgende:
[..]
het gaat om de scholen he...
Of heb je de OP gewoon niet gelezen
Wat?quote:
Bron?quote:Op woensdag 2 oktober 2013 23:37 schreef Eindbaas_ het volgende:
Amerikanen hebben over het algemeen een veel lagere IQ dan Nederlanders, opleiding of niet. De gemiddelde Amerikaan bevindt zich op het niveau Barbie Nederland (Samantha de Jong) terwijl de gemiddelde Nederlander al het niveau heeft van een bankier of boekhouder etc.
caltech is van the big bang theoryquote:Op donderdag 3 oktober 2013 00:21 schreef arjan1112 het volgende:
C I T nog nooit van gehoord.. en M I T dan? staan die 3de ?
Leiden geniet wereldwijd aanzien op het gebied van natuurwetenschappen, de geneeskunde, de sociale wetenschappen, de rechtsgeleerdheid en de letteren.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 00:21 schreef arjan1112 het volgende:
Wat heb je nou aan leiden? De beste advocaten komen uit Nederland ?? pff
Natuurwetenschappen een stuk minder tegenwoordig, maar ze hebben natuurlijk wel het voordeel dat ze de oudste universiteit van Nederland zijn.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 00:26 schreef Rezania het volgende:
[..]
Leiden geniet wereldwijd aanzien op het gebied van natuurwetenschappen, de geneeskunde, de sociale wetenschappen, de rechtsgeleerdheid en de letteren.
Dit ja. Op Harvard en de andere Ivy League-instituten (en nog wel wat meer, trouwens) krijg je betere scholing dan je ooit in Nederland zult krijgen maar er zijn duizenden universiteiten in Amerika en een groot deel daar van voldoet absoluut niet aan het Nederlandse niveau. Dat is ook de reden dat waar je gestudeerd hebt (alma mater en zo) in Amerika veel belangrijker is dan dát je gestudeerd hebt. In Nederland is het (gelukkig) andersom; of je nou in Leiden, Groningen of Utrecht bezig bent geweest, weinig mensen die het veel zal boeien.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 23:21 schreef Lilliesleaf het volgende:
In Nederland is het niveau van universiteiten vrij uniform. In de VS totaal niet.
Ivy universiteiten hebben meer geld dan ze kunnen uitgeven en daarmee de beste mensen en het beste onderzoek betalen, dat helpt heel erg om hoge kwaliteit te waarborgen wat betreft universitair onderwijs. Zo zijn er ook genoeg 'universities' in de VS die nog niet eens voor een MBO door kunnen qua niveau.
waarom is dat dan? van aardrijkskunde enz?quote:Op donderdag 3 oktober 2013 01:53 schreef EricOscuro het volgende:
Het Amerikaanse school systeem (al voorafgaand aan de universiteit) is heel anders. Vakken als geografie (ook wel gegeven onder de noemer aardrijkskunde hier in Nederland) krijgen daar geen tot weinig aandacht. Ook veel andere vakken betreft algemene kennis krijgen er minder aandacht.
In Amerika wordt je letterlijk klaargestoomd met vakken waar je later (voor een beroep) iets aan hebt.
Daarnaast zijn de "beste" universiteiten daar ook niet voor iedereen bereikbaar. Mensen met weinig geld kunnen er alleen terecht wanneer ze een studiebeurs krijgen (wat betekent dat je al zo goed moet zijn dat je beter bent dan de meesten met geld... of goed moet kunnen sporten).
Maar goed, dan kun je ook cum laude afstuderen... en nog steeds denken dat Denemarken de hoofdstad is van Amsterdam.... of niet weten waar de democraten of de republikeinen nu voor staan.
Een vreemd land, dat Amerika... enne... hun beste universiteiten halen ook hun beste leerlingen vaak uit Europa, Azië etc. Dat werkt ook in hun voordeel voor de eindscore.
En om hier antwoord op te geven: ten eerste zijn de universiteiten erg bekend. Een beetje een cirkelredenering, maar faam trekt studenten aan en hoe meer studenten er willen studeren, des te beter je selectie uiteindelijk zal worden.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 22:44 schreef DefinitionX het volgende:
Hebben allemaal een goede naam. Waarom lijkt het zo alsof het niveau daar, en dan heb ik het met name over de ivy league scholen (harvard e.d.), zoveel hoger ligt dan hier?
Is het echt zo? Zijn de wiskundige daar slimmer dan hier? Zijn de artsen daar vaardiger dan hier? Zijn de advocaten beter?
De oude Leidse geologen (tot 1972) waren de beste van Nederland.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 01:55 schreef Shreyas het volgende:
[..]
Natuurwetenschappen een stuk minder tegenwoordig, maar ze hebben natuurlijk wel het voordeel dat ze de oudste universiteit van Nederland zijn.
Ik vind jouw vraag een beetje onduidelijk. Ik weet niet eens of je van de Nederlandse situatie uitgaat of van de Amerikaanse situatie (die daar minder aandacht aan besteed).quote:Op donderdag 3 oktober 2013 02:03 schreef arjan1112 het volgende:
[..]
waarom is dat dan? van aardrijkskunde enz?
Ja maar nu kun je er niet eens meer geologie studerenquote:Op donderdag 3 oktober 2013 02:04 schreef El_Matador het volgende:
[..]
De oude Leidse geologen (tot 1972) waren de beste van Nederland.
Dabedoelik, dat was tot 1972, nu Utrecht, tegenwoordig de beste van Nederland.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 02:54 schreef Shreyas het volgende:
[..]
Ja maar nu kun je er niet eens meer geologie studeren
Klopt, Utrecht is erg goed.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 04:05 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Dabedoelik, dat was tot 1972, nu Utrecht, tegenwoordig de beste van Nederland.
Omdat het een immens land is, kunnen Amerikanen alles veel professioneler aanpakken. Als je bijvoorbeeld de organisatie van de Eredivisie vergelijkt met de NFL (American football), dan ben je verkeerd bezig - dat is niet te vergelijken. De NFL is zo veel professioneler opgezet, ook de Champions League kan daar nog wat van leren.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 22:44 schreef DefinitionX het volgende:
- Law school
- Medical school
- Architect school (o.i.d.)
Hebben allemaal een goede naam. Waarom lijkt het zo alsof het niveau daar, en dan heb ik het met name over de ivy league scholen (harvard e.d.), zoveel hoger ligt dan hier?
Is het echt zo? Zijn de wiskundige daar slimmer dan hier? Zijn de artsen daar vaardiger dan hier? Zijn de advocaten beter?
Aan de andere kant, studeren in Zweden en Finland is gewoon gratis en je mag ook meerdere studies doen. In België betaal je voor een tweede master 950 euro per jaar in plaats van 12.000 euro. Waarom kan dat niet in Nederland?quote:Op donderdag 3 oktober 2013 05:04 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Omdat het een immens land is, kunnen Amerikanen alles veel professioneler aanpakken. Als je bijvoorbeeld de organisatie van de Eredivisie vergelijkt met de NFL (American football), dan ben je verkeerd bezig - dat is niet te vergelijken. De NFL is zo veel professioneler opgezet, ook de Champions League kan daar nog wat van leren.
Hetzelfde geldt voor het vergelijken van topuniversiteiten. In Nederland is er gewoonweg geen plaats voor een topuniversiteit, omdat we zo'n klein landje zijn. Als je iets samen met de Belgen zou opzetten, dan kun je misschien in de buurt komen. Maar je hebt er veel geld, visie en durf voor nodig, en dat zijn ingrediënten die in Nederland niet voor het oprapen liggen.
Het Nederlandse hoger onderwijs is overigens zo slecht nog niet, vooral als je kijkt naar hoe veel geld er wordt ingestoken. Dat is misschien wel een flinke smak geld (zo'n 10.000 euro/student), maar dat stelt weinig voor in vergelijking met wat je in de VS kwijt bent voor een gemiddelde studie.
Hehe, gratis voor de student misschien, maar heb je wel eens een biertje gedronken in Zweden of Finland? Je betaalt je blauw aan belastingen en accijnzen.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 05:11 schreef Shreyas het volgende:
[..]
Aan de andere kant, studeren in Zweden en Finland is gewoon gratis en je mag ook meerdere studies doen. In België betaal je voor een tweede master 950 euro per jaar in plaats van 12.000 euro. Waarom kan dat niet in Nederland?
Wat meer betalen voor biertjes - waar je toch beter niet al te veel van drinkt op een avond - vind ik een zeer goede ruil voor beter onderwijs. Maar eh, het kost bijna niets om een tweede opleiding gratis te maken of tegen een sterk gereduceerd collegegeldtarief (wegens het obligaat in deeltijd studeren tenzij je een partner hebt die een goede inkomen heeft) aan te bieden. De marginale kosten voor een extra student zijn zeer laag, in dit geval waarschijnlijk niet meer dan het nakijken van wat extra tentamens en uiteindelijk eens een keer een thesisbegeleiding. De vaste lasten moet je toch al betalen, met of zonder die extra 1-5 studenten die het als tweede opleiding volgen.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 06:31 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Hehe, gratis voor de student misschien, maar heb je wel eens een biertje gedronken in Zweden of Finland? Je betaalt je blauw aan belastingen en accijnzen.
Dat kan in Nederland ook, maar dan zullen de belastingschijven wel verder verhoogd moeten worden. Met alle gevolgen van dien.
Vooral dit. Kijk maar eens hoeveel buitenlandse studenten qua percentage de studentenbevolking van de ivy league scholen opmaken. En dan inderdaad vooral Europese en Aziatische.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 01:53 schreef EricOscuro het volgende:
Het Amerikaanse school systeem (al voorafgaand aan de universiteit) is heel anders. Vakken als geografie (ook wel gegeven onder de noemer aardrijkskunde hier in Nederland) krijgen daar geen tot weinig aandacht. Ook veel andere vakken betreft algemene kennis krijgen er minder aandacht.
In Amerika wordt je letterlijk klaargestoomd met vakken waar je later (voor een beroep) iets aan hebt.
Daarnaast zijn de "beste" universiteiten daar ook niet voor iedereen bereikbaar. Mensen met weinig geld kunnen er alleen terecht wanneer ze een studiebeurs krijgen (wat betekent dat je al zo goed moet zijn dat je beter bent dan de meesten met geld... of goed moet kunnen sporten).
Maar goed, dan kun je ook cum laude afstuderen... en nog steeds denken dat Denemarken de hoofdstad is van Amsterdam.... of niet weten waar de democraten of de republikeinen nu voor staan.
Een vreemd land, dat Amerika... enne... hun beste universiteiten halen ook hun beste leerlingen vaak uit Europa, Azië etc. Dat werkt ook in hun voordeel voor de eindscore.
Mwah, valt nog wel mee toch:quote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:46 schreef Eindbaas_ het volgende:
[..]
Vooral dit. Kijk maar eens hoeveel buitenlandse studenten qua percentage de studentenbevolking van de ivy league scholen opmaken. En dan inderdaad vooral Europese en Aziatische.
Was dat ook maar zo in Nederland, alcohol en tabak zijn louter schadelijk voor de maatschappij, terwijl onderwijs een van de belangrijkste steunpilaren van de maatschappij is. Verhoog accijnzen maar met 100% als studeren daardoor 50% goedkoper wordt.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 06:31 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Hehe, gratis voor de student misschien, maar heb je wel eens een biertje gedronken in Zweden of Finland? Je betaalt je blauw aan belastingen en accijnzen.
Dat kan in Nederland ook, maar dan zullen de belastingschijven wel verder verhoogd moeten worden. Met alle gevolgen van dien.
De selecties voor MIT, Harvard, Oxford etc. zijn veel strikter dan in Nederland. Als je in Nederland allemaal zessen hebt op je VWO lijst en een 5 voor wiskunde B, dan mag je gewoon werktuigbouwkunde of technische informatica gaan studeren aan de TU Delft bijvoorbeeld.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 15:41 schreef Fides het volgende:
Tja, Nederlandse universiteiten staat allemaal in de top 200 van de wereld (afgezien van Tilburg, en zelfs daarvan staan bepaalde studierichtingen in de 'Eredivisie' van de wereld) dus het gemiddelde niveau is echt wel hoog vergeleken bij de 'gemiddelde' universiteit in de VS (of VK, Frankrijk, etc.). Tuurlijk kan de UvA, Delft of Leiden niet opboksen tegen Ivy League instituten, maar dat is volkomen logisch als je naar de budgetten kijkt. Of het onderwijs daadwerkelijk beter is op die instituten is maar de vraag eigenlijk, wat wel vast staat is dat de beste studenten hebben (ook vanwege hun selectieve toelatingsbeleid).
Daar heb je gelijk in, maar iemand die met moeite slaagt zal wel in problemen komen bij zit soort studies.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 20:28 schreef Shreyas het volgende:
[..]
De selecties voor MIT, Harvard, Oxford etc. zijn veel strikter dan in Nederland. Als je in Nederland allemaal zessen hebt op je VWO lijst en een 5 voor wiskunde B, dan mag je gewoon werktuigbouwkunde of technische informatica gaan studeren aan de TU Delft bijvoorbeeld.
Dat hoeft niet. Er zijn mensen met negens voor wiskunde die 6 jaar over hun Bachelor doen op de TU en mensen met zessen die het in 4 jaar afronden.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 20:58 schreef Fides het volgende:
[..]
Daar heb je gelijk in, maar iemand die met moeite slaagt zal wel in problemen komen bij zit soort studies.
Tuurlijk zijn die er. Maar volgens mij zit er wel enigszins voorspellende waarde in de middelbare school prestaties (anders zou de aan-de-poort selectie van Harvard en co. ook niet erg waardevol zijn hè?).quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 21:00 schreef Shreyas het volgende:
[..]
Dat hoeft niet. Er zijn mensen met negens voor wiskunde die 6 jaar over hun Bachelor doen op de TU en mensen met zessen die het in 4 jaar afronden.
Dit dus, Amerikaanse universiteiten mogen best de top domineren, dat interesseert me helemaal niets. Het is maar een ranglijst, en als je ziet dat alle Nederlandse universiteiten in de toplijst staan; wil het slechts aangeven dat het niveau overal even hoog ligt.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 00:18 schreef poepeneesje het volgende:
"Bovendien betekent het creëren van zo’n topinstituut automatisch dat alle overige universiteiten door minder excellent onderzoek en onderwijs sterk in aanzien zullen dalen. Dan heb je één uitblinker en voor de rest middelmatigheid. Dat willen we niet.''
Er is niet '1' wereldranglijst, maar op de ranglijst van de Times staat Leiden het hoogst, maar Delft, Erasmus, Wageningen, Utrecht en UvA zitten er allemaal kort achter.quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 01:06 schreef Martin-Ssempa het volgende:
Welke nederlandse uni staat het hoogst op de wereldranglijst?
Maar dat wordt het niet. Economy 101: dit kabinet heeft geleerd dat verhoging van de alcoholaccijnzen leidt tot minder inkomsten. Niet dat ze er iets van geleerd hebben, maar ze zouden er iets van geleerd kunnen hebben.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 20:26 schreef Shreyas het volgende:
[..]
Was dat ook maar zo in Nederland, alcohol en tabak zijn louter schadelijk voor de maatschappij, terwijl onderwijs een van de belangrijkste steunpilaren van de maatschappij is. Verhoog accijnzen maar met 100% als studeren daardoor 50% goedkoper wordt.
En dan krijg je dus de situatie dat we (samen met België) straks misschien één universiteit in de top-10 hebben staan en dat de rest van ons onderwijs prut is. Daar is geen geld of visie voor nodig, maar juist heel veel oogkleppen.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 05:04 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Omdat het een immens land is, kunnen Amerikanen alles veel professioneler aanpakken. Als je bijvoorbeeld de organisatie van de Eredivisie vergelijkt met de NFL (American football), dan ben je verkeerd bezig - dat is niet te vergelijken. De NFL is zo veel professioneler opgezet, ook de Champions League kan daar nog wat van leren.
Hetzelfde geldt voor het vergelijken van topuniversiteiten. In Nederland is er gewoonweg geen plaats voor een topuniversiteit, omdat we zo'n klein landje zijn. Als je iets samen met de Belgen zou opzetten, dan kun je misschien in de buurt komen. Maar je hebt er veel geld, visie en durf voor nodig, en dat zijn ingrediënten die in Nederland niet voor het oprapen liggen.
Als je de middelen waarmee je zo'n topinstituut weghaalt bij het regulieren onderwijs, dan zal dat idd gebeuren. Maar je zou ook aan kunnen kloppen bij de industrie. ASML zit om goed opgeleide krachten te springen: die wilen best miljoenen in een topinstituut steken. Sterker, dat doen ze al.quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 13:22 schreef Euribob het volgende:
[..]
En dan krijg je dus de situatie dat we (samen met België) straks misschien één universiteit in de top-10 hebben staan en dat de rest van ons onderwijs prut is. Daar is geen geld of visie voor nodig, maar juist heel veel oogkleppen.
Miljoenen misschien ja, maar voor een topinstituut zijn toch echt miljarden nodig.quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 14:07 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Als je de middelen waarmee je zo'n topinstituut weghaalt bij het regulieren onderwijs, dan zal dat idd gebeuren. Maar je zou ook aan kunnen kloppen bij de industrie. ASML zit om goed opgeleide krachten te springen: die wilen best miljoenen in een topinstituut steken. Sterker, dat doen ze al.
Het interessante is dat een echt topinstituut zichzelf wel bedruipt. En hoe!quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 14:16 schreef Euribob het volgende:
[..]
Miljoenen misschien ja, maar voor een topinstituut zijn toch echt miljarden nodig.
Ja, door alle giften die ze van rijke mensen krijgen zodat hun kinderen er eventueel een kans maken om te kunnen studeren ja. En het feit dat mensen fijn alles zelf mogen betalen.quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 15:29 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Het interessante is dat een echt topinstituut zichzelf wel bedruipt. En hoe!
Je hebt een typische partij van de afgunst kijk op de wereld.quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 16:03 schreef Euribob het volgende:
[..]
Ja, door alle giften die ze van rijke mensen krijgen zodat hun kinderen er eventueel een kans maken om te kunnen studeren ja. En het feit dat mensen fijn alles zelf mogen betalen.
Het is zeker niet onmogelijk, maar dan ga je naar een samenleving die in mijn ogen ongewenst is. Namelijk dat alleen de rijken en de écht excellente leerlingen mogen studeren.
U plakt uw etiketje te snel.quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 18:48 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Je hebt een typische partij van de afgunst kijk op de wereld.
Die inkomsten zorgen er voornamelijk voor dat dat het een nóg prestigieuzer instituut wordt waardoor er nog meer mensen nog meer zijn bereid te betalen voor een eventuele studiekans.quote:Die inkomsten zorgen ervoor dat sloebers als ik er een deel van hun opleiding kunnen krijgen. Met die paar letters op je CV wordt dat CV wel sterker, en maak je meer kans op een goede baan.
Waarom zou je een systeem willen creëren waarin de rijken nóg makkelijker rijk worden dan de Lyrebirds van deze wereld? Dan heb je een samenleving waarin het bijna onmogelijk is om op te klimmen terwijl de personen die alles al hebben eigenlijk niets meer hoeven uit te voeren.quote:Het klopt dat de Natalie Portmans van deze wereld die rijke ouders hebben, er met zo'n systeem gemiddeld beter van worden dan de Lyrebirds van deze wereld.
Dat rijken soms uitwegen vinden om minder belasting te hoeven betalen is absoluut geen argument tegen het feit dat er goed openbaar onderwijs moet zijn in een samenleving.quote:Maar dat geld van die rijke ouders vindt z'n weg toch wel, als het niet linksom is, dan wel rechtsom. Je moet een maakbare samenleving adept zijn om te geloven dat je dat wel kunt veranderen.
Ik zeg niet dat je PvdA stemt (wie doet dat nog vandaag?), maar dat je een PvdA kijk op problemen hebt. Afgunst.quote:
Nogmaals, ik denk dat onderwijs goed moet zijn. Daar is nu overigens geen sprake van, maar dat terzijde. Het is niet nodig om gigantisch veel geld uit te geven om goed onderwijs te geven. Maar ook dat is een andere discussie.quote:Waarom zou je een systeem willen creëren waarin de rijken nóg makkelijker rijk worden dan de Lyrebirds van deze wereld? Dan heb je een samenleving waarin het bijna onmogelijk is om op te klimmen terwijl de personen die alles al hebben eigenlijk niets meer hoeven uit te voeren.
Afgunst is niet wat mij drijft.quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 20:09 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat je PvdA stemt (wie doet dat nog vandaag?), maar dat je een PvdA kijk op problemen hebt. Afgunst.
Volgens mij stonden alle Nederlandse universiteiten in de top? Ergens gaat er dus toch wel iets goed.quote:[..]
Nogmaals, ik denk dat onderwijs goed moet zijn. Daar is nu overigens geen sprake van, maar dat terzijde. Het is niet nodig om gigantisch veel geld uit te geven om goed onderwijs te geven. Maar ook dat is een andere discussie.
En die krijgen ze met het huidige systeem, werkelijk.quote:Waarom wil ik een systeem creeren waarbij de rijken nog gemakkelijker rijk worden? Typische partij van de afgunst kijk. Euribob, jij en ik horen al tot de rijksten 10% van de wereld. Wij doen meer voor onszelf dan voor die andere 90%. Het gaat er mij niet om dat 'rijken' nog 'rijker' worden, het gaat er mij om dat zeer getalenteerde en gemotiveerde leerlingen de kennis meekrijgen om zichzelf te ontwikkelen.
Ja, en sommige mensen kunnen werkelijk niet beter presteren dan die 6. Zijn die dan veroordeeld tot slechter onderwijs omdat ze het A: niet konden betalen en B: er niet goed genoeg voor waren?quote:Ik heb niets met 6jes-studenten. Dit wordt een universiteit voor de top. Je hebt toppers nodig die boven het maaiveld uit durven en kunnen steken, en die ons dmv innovatie verder kunnen helpen. Daar profiteert uiteindelijk de hele samenleving van. Waarmee weer opleidingen betaald kunnen worden.
Het trickledown-denken is een uitvinding van afgunstige liberals. Je zult geen enkele conservatief/libertarier vinden die deze term bedacht heeft.quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 21:17 schreef Euribob het volgende:
Verder is het trickledown-denken redelijk achterhaald.
Een kanariepietje dat altijd in een kooitje heeft gezeten, kan zich niet voorstellen hoe de wereld er uit ziet. Ben je wel eens bij MIT, Caltech of Princeton op bezoek geweest?quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 21:17 schreef Euribob het volgende:
En die krijgen ze met het huidige systeem, werkelijk.
Je staart je blind op onderwijs. Om in de echte top te komen (top 5, niet top 100), moet je ook goed onderzoek verrichten, internationaal georienteerd zijn en privaat geld aan kunnen boren.quote:Volgens mij stonden alle Nederlandse universiteiten in de top? Ergens gaat er dus toch wel iets goed.
Als ze "werkelijk niet beter kunnen presteren dan een 6" dan zijn ze er niet goed genoeg voor.quote:Ja, en sommige mensen kunnen werkelijk niet beter presteren dan die 6. Zijn die dan veroordeeld tot slechter onderwijs omdat ze het A: niet konden betalen en B: er niet goed genoeg voor waren?
Je hebt natuurlijk goed en uitstekend, en ik begrijp ook wel dat als je er meer geld tegenaan gooit en allemaal selecties opzet om het niveau te verhogen opzet etc. dat dan de kwaliteit omhoog gaat.quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 22:24 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Een kanariepietje dat altijd in een kooitje heeft gezeten, kan zich niet voorstellen hoe de wereld er uit ziet. Ben je wel eens bij MIT, Caltech of Princeton op bezoek geweest?
En dan heb je je prestigieuze universiteit waar 1% van de bevolking kan studeren. Maar voor welke prijs? De rest van de universiteiten zakken bij wijze van spreken echt wel wat meer dan een paar plaatsen op die ranglijstjes.quote:[..]
Je staart je blind op onderwijs. Om in de echte top te komen (top 5, niet top 100), moet je ook goed onderzoek verrichten, internationaal georienteerd zijn en privaat geld aan kunnen boren.
En omdat je minder slim bent ben je het dus eigenlijk niet waard om fatsoenlijk onderwijs te krijgen? Dat geld moet immers naar de excellerende studenten? Ik snap dat je excelleren wilt belonen, maar het is voor mij onbegrijpelijk dat je daarmee de positie van de niet-excellerenden wilt uitsluiten. (Die gaan immers onderwijs volgen waar de kwaliteit beduidend lager ligt, vergeleken met de huidige situatie in Nederland)quote:[..]
Als ze "werkelijk niet beter kunnen presteren dan een 6" dan zijn ze er niet goed genoeg voor.
De mensen die aan de TU/e of TU Delft elektrotechniek of werktuigkunde studeren zijn al goed opgeleid, ASML hoeft dan ook helemaal niet zo veel te investeren om dit voor elkaar te krijgen. De basis is er grotendeels, met een hele bescheiden investering waarmee je het onderwijs kleinschaliger maakt en misschien wat extra vakken opricht ben je er volgens mij al als ASML. Het spreekt voor zich dat ASML de samenwerking zoekt met universiteiten aangezien ASML enkel haar sterke marktpositie kan vasthouden door te blijven ontwikkelen, het is alleen jammer dat ze dat nieuwe instituut in Amsterdam vestigen. Misschien is het strategisch slim omdat je dan uit een extra regio meer talent kan aantrekken.quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 14:07 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Als je de middelen waarmee je zo'n topinstituut weghaalt bij het regulieren onderwijs, dan zal dat idd gebeuren. Maar je zou ook aan kunnen kloppen bij de industrie. ASML zit om goed opgeleide krachten te springen: die wilen best miljoenen in een topinstituut steken. Sterker, dat doen ze al.
Goed punt.quote:Op maandag 7 oktober 2013 13:04 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Interessante gedachte: Duitsland is een van de technologisch meest ontwikkelde landen (een van de twee?), toch staat geen Duitse universiteit erg hoog in dat lijstje. De ruimtevaart en wapentechnologie komen in essentie uit Duitsland, ook buurlanden hebben flink wat bijdrages geleverd, zo was het een hongaar die de kettingreactie bedacht (bedacht i.p.v. ontdekte aangezien het nog bewezen moest worden dat die bestaat). De beste auto's komen al een lange tijd uit Duitsland. Het is een Nederlands bedrijf wat de wafers maakt waar Intel en AMD hun chips van maken. Wat zegt het lijstje precies? Uiteindelijk zijn het exceptionele individuen die het verschil maken en die exceptionele individuen worden overal geboren. Er is natuurlijk wel enigszins een braindrain, de USA en de UK kapen met hun sterk dualistische universiteitenstelsel een deel van ons toptalent, er blijft echter gelukkig ook een groot deel van het toptalent hier om allerlei redenen. Het is volgens mij de combinatie van het aanwezige toptalent en de cultuur (gemakkelijk of moeilijk ondernemen) die bepaalt in welke mate we dit toptalent kunnen benutten. Er zijn projecten die enorm veel geld kosten (ruimtevaart, onderzoeken van nucleaire fusie) maar voor heel veel vindingen heb je helemaal niet zo veel geld nodig.
Ik denk dat de basis er wel is op de TU's en de bètafaculteiten. Ik zie twee knelpunten die bedrijven als ASML zouden kunnen oplossen:quote:Op maandag 7 oktober 2013 21:11 schreef Lyrebird het volgende:
Ik heb een tijdje op een topinstituut gewerkt, en daar liepen mensen rond met een MD/PhD diploma van Harvard/MIT. Dat zijn vaak (niet altijd) mensen met een enorm ego, die heel veel verstand van heel veel dingen hebben, die alles al hebben gezien op 28-jarige leeftijd, en die zich door niemand gek laten maken. Dat zijn de mensen die gaten in de markt zien, daar op in kunnen springen, weken van 80 uur draaien, hun omgeving motiveren en hele nieuwe business uit de grond stampen.
Het is echt niet nodig dat iedereen zo'n opleiding krijgt. Maar voor een land is het MI goed dat er een paar plekken zijn, waar supergemotiveerde studenten de tools krijgen die ze nodig hebben.
Exact.quote:Op maandag 7 oktober 2013 21:11 schreef Lyrebird het volgende:
Het is echt niet nodig dat iedereen zo'n opleiding krijgt. Maar voor een land is het MI goed dat er een paar plekken zijn, waar supergemotiveerde studenten de tools krijgen die ze nodig hebben.
Dat is wat Neelie Kroes (om maar even iemand te noemen) nu dus ook propageert. Ik denk dat het ook wel waar is.quote:Op maandag 7 oktober 2013 21:11 schreef Lyrebird het volgende:
Ik ben bang van niet. De levensduur van grote bedrijven wordt steeds korter, en grote uitvindingen volgen elkaar steeds sneller op. Hoe kun je dat als grote organisatie onder controle houden? Ik denk dat kleine bedrijfjes de toekomst hebben, en kleine bedrijfjes worden niet opgezet door middelmatige talenten. Daar heb je supertalenten voor nodig. Mensen die bereid zijn om een enorm risico te nemen, en die dus enorm veel zelfvertrouwen nodig hebben. Hierbij is een topopleiding erg belangrijk.
Ik heb een tijdje op een topinstituut gewerkt, en daar liepen mensen rond met een MD/PhD diploma van Harvard/MIT. Dat zijn vaak (niet altijd) mensen met een enorm ego, die heel veel verstand van heel veel dingen hebben, die alles al hebben gezien op 28-jarige leeftijd, en die zich door niemand gek laten maken. Dat zijn de mensen die gaten in de markt zien, daar op in kunnen springen, weken van 80 uur draaien, hun omgeving motiveren en hele nieuwe business uit de grond stampen.
Niet in heel Nederland, Eindhoven doet het dat vlak (samenwerking met bedrijven, spinoffs) wel goed.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 10:08 schreef oompaloompa het volgende:
Qua aflevering toptalenten voor het bedrijfsleven denk ik dat het wel slechter in Nederland is, je hebt minder contacten en voor mijn gevoel is er vanuit de universiteiten in NL zelf ook minder focus op het doorbreken in het bedrijfsleven.
Ja maar dat zorgt er nog niet voor dat de mensen waarmee je studeert ook allemaal zo succesvol zullen worden. Als je op Harvard of Wharton een MBA doet, kun je er van uitgaan dat een hele grote proportie van je studiegenoten later belangrijk zal zijn. Dat soort contacten zijn heel waardevol en die zijn moeilijker te leggen op Nederlandse universiteiten.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 17:56 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Niet in heel Nederland, Eindhoven doet het dat vlak (samenwerking met bedrijven, spinoffs) wel goed.
Waarom laat je die beste studies niet bij de bestaande universiteiten. Veel makkelijker. Dan kunnen er binnen een universiteit naast normale opleidingen ook topopleidingen aangeboden worden, wat trouwens al lang gebeurd. Erasmus heeft bijvoorbeeld bedrijfskunde nederlands en bedrijfskunde engels. De laatste opleiding worden alleen de beste toegelaten.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 02:37 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Een nieuwe universiteit zou ook helemaal niet zo duur te hoeven zijn. Pak van alle bestaande universiteiten de beste studie en gooi die op die nieuwe universiteit aangevuld met input uit bedrijfsleven.
De MBA is volgens mij een ongelukkig voorbeeld, als je voor een Nederlands, Belgisch of Duits bedrijf werkt (een groot bedrijf) dan zal je eveneens een MBA-opleiding volgen aan een selectieve MBA-school (bijv. Harvard of Stanford) als het bedrijf in jou een toekomstige CEO ziet. Deze opleidingen streven er juist naar om zo'n divers mogelijke vertegenwoordiging van landen te krijgen, als een bedrijf als Philips, ASML, IMEC, Shell, ... jou afvaardigt, als het ware, dan geraak je daar wel binnen als er geen gekke dingen gebeuren.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 18:06 schreef oompaloompa het volgende:
[..]
Ja maar dat zorgt er nog niet voor dat de mensen waarmee je studeert ook allemaal zo succesvol zullen worden. Als je op Harvard of Wharton een MBA doet, kun je er van uitgaan dat een hele grote proportie van je studiegenoten later belangrijk zal zijn. Dat soort contacten zijn heel waardevol en die zijn moeilijker te leggen op Nederlandse universiteiten.
quote:Op maandag 7 oktober 2013 22:04 schreef Friek_ het volgende:
In Amerika werken ze wel wat harder dan die luie flikkers hier.
Op Wharton is slechts 35% van de studenten internationaal, HBS 34%.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 18:41 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
De MBA is volgens mij een ongelukkig voorbeeld, als je voor een Nederlands, Belgisch of Duits bedrijf werkt (een groot bedrijf) dan zal je eveneens een MBA-opleiding volgen aan een selectieve MBA-school (bijv. Harvard of Stanford) als het bedrijf in jou een toekomstige CEO ziet. Deze opleidingen streven er juist naar om zo'n divers mogelijke vertegenwoordiging van landen te krijgen, als een bedrijf als Philips, ASML, IMEC, Shell, ... jou afvaardigt, als het ware, dan geraak je daar wel binnen als er geen gekke dingen gebeuren.
Dan heb je denk ik mijn oorspronkelijke punt misschien niet helemaal begrepen of ik het niet goed over gebracht.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 01:57 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Zo veel bedrijven van het kaliber wat ik net noemde zijn er dan ook niet. Als dat soort bedrijven - Europese marktleiders - zich hard maken voor een werknemer dan heb je een flinke streep voor. Mijn punt was dat wij niet per se een dergelijke opleiding hier hoeven te hebben om mee te profiteren van zo'n opleiding. Ik heb trouwens helemaal geen hoge dunk van MBA-opleidingen (kort door de bocht: een hoop geld betalen voor status en netwerk) maar dat terzijde. Ik ben er meer in geïnteresseerd hoe onze academici, bedrijven en (wetenschappelijk) onderzoek zich verhouden tot die aan de andere kant van die grote plas water.
Ik heb gehoord dat ook op veel Ivy league scholen de studies niet al te moeilijk zijn. Men schijnt daar het idee te hebben dat als je eenmaal met een studie bent begonnen je hem in principe ook af moet kunnen maken. En inderdaad: het moeilijkste is bij die universiteiten om aangenomen te worden.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 23:05 schreef rhubarbje het volgende:
ivy league scholen zijn inderdaad beter omdat zij de beste mensen binnen halen (professoren en zo) en die kunnen betalen
daardoor word je onderwijs natuurlijk ook beter (ik bedoel inhoudelijk)
Behalve als je sociologie onder Diederik Stapel hebt gedaan dan.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 02:18 schreef oompaloompa het volgende:
Binnen de wetenschap zelf is dat namelijk helemaal niet zo moeilijk als je in NL hebt gestudeerd.
Inderdaad. Die doceerde sociale-psychologie. Heel ander vakgebied.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 02:39 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Behalve als je sociologie onder Diederik Stapel hebt gedaan dan.
Dat heb ik ook al van meerdere mensen gehoord nadat zij terug waren gekomen van een jaar of half jaar aan een van deze universiteiten. Maar dat ging met name om dat als je alleen al aanwezig bent je al vrij snel met een C beoordeeld wordt. Omgerekend naar Nederlandse begrippen is dat een goede zes. Het minimumniveau halen blijkt vrij makkelijk te zijn als je eenmaal binnen bent, iets wat voor Nederlanders (wij werken hier met een fail or pass systeem) enigszins onwerkelijk aandoet. Maar in Amerika werkt dat iets anders.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 02:27 schreef randomo het volgende:
[..]
Ik heb gehoord dat ook op veel Ivy league scholen de studies niet al te moeilijk zijn. Men schijnt daar het idee te hebben dat als je eenmaal met een studie bent begonnen je hem in principe ook af moet kunnen maken. En inderdaad: het moeilijkste is bij die universiteiten om aangenomen te worden.
De bachelors zijn naar mijn idee in de US vaak breder (zo is het vaak ook verplicht om een aantal vakken buiten je major te kiezen), terwijl de masters meer de diepte in gaan.
Ik weet niet in hoeverre het allemaal waar is, maar dit heb ik gehoord
Oja, dat wat ik gehoord heb geldt waarschijnlijk alleen voor wiskunde, daar heb ik me een beetje in verdieptquote:Op woensdag 9 oktober 2013 11:57 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat heb ik ook al van meerdere mensen gehoord nadat zij terug waren gekomen van een jaar of half jaar aan een van deze universiteiten. Maar dat ging met name om dat als je alleen al aanwezig bent je al vrij snel met een C beoordeeld wordt. Omgerekend naar Nederlandse begrippen is dat een goede zes. Het minimumniveau halen blijkt vrij makkelijk te zijn als je eenmaal binnen bent, iets wat voor Nederlanders (wij werken hier met een fail or pass systeem) enigszins onwerkelijk aandoet. Maar in Amerika werkt dat iets anders.
De meeste studenten gaan echter voor een hogere beoordeling en dan moet je echt flink rennen om de rest van de kudde bij te houden. Tempo en de complexiteit van de stof ligt aanzienlijk hoger.
Whatever. Een of andere zinloze gammastudie.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 11:54 schreef Ryon het volgende:
[..]
Inderdaad. Die doceerde sociale-psychologie. Heel ander vakgebied.
Nee, Lyrebird wil liever een goede universiteit met als gevolg dat de andere universiteiten heel veel zullen moeten inleveren, en dát zie ik niet zitten.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 02:37 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Exact.
En dat is het verschil tussen jouw (en mijn) visie en die van Euribob. Euribob wil liever geen goeie universiteit (met ernaast het huidige aanbod). Liever het credo "iedereen 'arm'". En ja, dat is geboren uit afgunst.
Een nieuwe universiteit zou ook helemaal niet zo duur te hoeven zijn. Pak van alle bestaande universiteiten de beste studie en gooi die op die nieuwe universiteit aangevuld met input uit bedrijfsleven.
Het is niet uitzonderlijk dat aan zo'n Ivy-league(-achtige) universiteit pak hem beet de helft van de studenten met lof slaagt voor de bachelorfase. Zo hard hoef je dan blijkbaar toch niet te werken om consequent A's en B's (vooral A's) te halen. In Nederland haalt eerder zo'n 20% een 8 of hoger gemiddeld.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 11:57 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat heb ik ook al van meerdere mensen gehoord nadat zij terug waren gekomen van een jaar of half jaar aan een van deze universiteiten. Maar dat ging met name om dat als je alleen al aanwezig bent je al vrij snel met een C beoordeeld wordt. Omgerekend naar Nederlandse begrippen is dat een goede zes. Het minimumniveau halen blijkt vrij makkelijk te zijn als je eenmaal binnen bent, iets wat voor Nederlanders (wij werken hier met een fail or pass systeem) enigszins onwerkelijk aandoet. Maar in Amerika werkt dat iets anders.
De meeste studenten gaan echter voor een hogere beoordeling en dan moet je echt flink rennen om de rest van de kudde bij te houden. Tempo en de complexiteit van de stof ligt aanzienlijk hoger.
Daar is het grootste nano-R&D-bedrijf van Europa gevestigd en ze zijn daar al een lange tijd goed bezig met spinoffs. Ook enigszins bijzonder, het is een brede universiteit waar zo'n beetje alle opleidingen worden aangeboden (vergelijkbaar met als Utrecht en een TU combineren). Als ik me niet vergis dan helpt dat bij die lijstjes.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 12:32 schreef Daarnaast het volgende:
[..]
Die kut belgen staan wel boven ons met KU Leuven. Schaam je Nederland!
Klopt, Tilburg staat er bijvoorbeeld niet in terwijl de losse opleidingen van TIlburg binnen die lijstjes altijd aardig hoog scoren.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 18:41 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Daar is het grootste nano-R&D-bedrijf van Europa gevestigd en ze zijn daar al een lange tijd goed bezig met spinoffs. Ook enigszins bijzonder, het is een brede universiteit waar zo'n beetje alle opleidingen worden aangeboden (vergelijkbaar met als Utrecht en een TU combineren). Als ik me niet vergis dan helpt dat bij die lijstjes.
Ik vind het een rare conclusie dat je blijkbaar niet hard hoeft te werken puur omdat de helft van de studenten met lof slaagt. Volgens mij valt de sfeer en mentaliteit aan een ivy totaal niet te vergelijken met (de meeste, er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn) opleidingen in Nederland. De vergelijking gaat niet op imo.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 18:38 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Het is niet uitzonderlijk dat aan zo'n Ivy-league(-achtige) universiteit pak hem beet de helft van de studenten met lof slaagt voor de bachelorfase. Zo hard hoef je dan blijkbaar toch niet te werken om consequent A's en B's (vooral A's) te halen. In Nederland haalt eerder zo'n 20% een 8 of hoger gemiddeld.
Eens, en goed plan, maar daar moeten dan ook toptalenten uit bedrijfsleven en innovatie bij aangetrokken worden. Vooral Amerikanen maar ook Japanners.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 23:05 schreef tfors het volgende:
Nu ik het mij bedenk, TUDelft, Leiden en EUR hadden ook ooit plannen om te fuseren. Dan hebben we gelijk onze topuniversiteit in Nederland, volgens de ranglijstjes dan wel, inhoudelijk niets veranderd.
Met VSAmerikaanse studenten heb ik geen ervaring, met net afgestudeerde en bij een zeer serieuze multinational aan de slag gaan heb ik wel van binnenuit meegemaakt.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 23:58 schreef gdbasketcase het volgende:
[..]
Ik vind het een rare conclusie dat je blijkbaar niet hard hoeft te werken puur omdat de helft van de studenten met lof slaagt. Volgens mij valt de sfeer en mentaliteit aan een ivy totaal niet te vergelijken met (de meeste, er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn) opleidingen in Nederland. De vergelijking gaat niet op imo.
Ik kan het me trouwens heel goed voorstellen dat het makkelijk is om met C's te slagen aan een Ivy, maar inderdaad, als je eenmaal binnen bent dan lijkt het mij (hoop ik dan toch) dat je ook het onderste uit de kan wilt halen.
Nope. Je gaat altijd wat missen met zo'n combi. Zo is electrotechniek beter in Eindhoven dan in Delft (te danken aan de vestiging van Philips en alles wat daarop is gevolgd) maar is de nanotechnologie (in de breedte!) beter in Delft en heeft Eindhoven een L&R. Zo kunnen we even doorgaan.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 23:05 schreef tfors het volgende:
Nu ik het mij bedenk, TUDelft, Leiden en EUR hadden ook ooit plannen om te fuseren. Dan hebben we gelijk onze topuniversiteit in Nederland, volgens de ranglijstjes dan wel, inhoudelijk niets veranderd.
(of TUEindhoven + Tilburg + Maastricht en zo kun je nog wel even doorgaan).
De conclusie is inderdaad wat kort door de bocht zoals die is onderbouwd. Die studenten die daar starten met hun opleiding hebben - hoe indrukwekkend het ook is - nog weinig gepresteerd in academisch opzicht. Ze hebben binnen hun onderwijs goede cijfers gehaald. Daarvoor verdienen ze lof maar bedenk wel dat elke VWO-leerling die een beetje gemotiveerd is daar straight A's zou halen. Het niveaau van highschool is vergelijkbaar met het vroegere MAVO-onderwijs maar met dat verschil dat je gemakkelijker hoge cijfers haalt. Het niveau van de AP-vakken is vergelijkbaar met het VWO-onderwijs maar met dat verschil dat je met een 7,5 al een A krijgt, in veel gevallen (de cutoff verschilt van vak tot vak aangezien er voor een relatieve schaal wordt gekozen, bij de moeilijkere examens haal je bij een lagere absolute score een A). Het zijn zeker geen domme mensen die daar terecht komen maar ze zijn ook zeker niet noodzakelijk slimmer dan de modale VWO-gediplomeerde. Het zijn mensen die en minstens redelijk intelligent zijn en hard werken. Constaterende dat in Nederland eerder zo'n 20% van de studenten hoge cijfers haalt durf ik dan voorzichtig te concluderen dat die A's halen op die Ivy-league(-achtige) universiteiten prima te doen is als je gemotiveerd bent en ervoor gaat, beter dan het consequent achten, negens en hoger halen op onze universiteiten. Ik denk trouwens dat je het niveau van het onderwijs en de hoogte van de cijfers los van elkaar moet zien. Ik geloof niet dat het niveau lager/hoger is omdat er hogere cijfers worden behaald.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 23:58 schreef gdbasketcase het volgende:
[..]
Ik vind het een rare conclusie dat je blijkbaar niet hard hoeft te werken puur omdat de helft van de studenten met lof slaagt. Volgens mij valt de sfeer en mentaliteit aan een ivy totaal niet te vergelijken met (de meeste, er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn) opleidingen in Nederland. De vergelijking gaat niet op imo.
Dit ben ik met je eens wat betreft Nederlandse universiteiten. Ik vind dat het ook grotendeels leerlingen moeilijk gemaakt wordt omdat het zo ontzettend lastig is om hier een "slecht" punt te compenseren (in de context van deze discussie, laten we zeggen een 6). In het Amerikaanse systeem kun je nog wel eens 90% of meer halen op bijvoorbeeld een essay, wat bijna onmogelijk is in Nederland (ligt heel erg aan de leraar). De hele een 10-is-voor-God attitude die Nederlanders hebben is erg vervelend mocht je een keertje de mist in gaan. Je hele gemiddelde is er dan gelijk aan. Inderdaad, om hier consequent achten en negens te halen is misschien lastiger dan je GPA op een A te houden in andere landen. Daarentegen kun je vaak wel herkansen, wat dan wel weer fijn is, al heb ik gehoord dat je dan op sommige unis niet meer een honours track mag doen noch cum laude kan slagenquote:Op donderdag 10 oktober 2013 12:44 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Constaterende dat in Nederland eerder zo'n 20% van de studenten hoge cijfers haalt durf ik dan voorzichtig te concluderen dat die A's halen op die Ivy-league(-achtige) universiteiten prima te doen is als je gemotiveerd bent en ervoor gaat, beter dan het consequent achten, negens en hoger halen op onze universiteiten. Ik denk trouwens dat je het niveau van het onderwijs en de hoogte van de cijfers los van elkaar moet zien. Ik geloof niet dat het niveau lager/hoger is omdat er hogere cijfers worden behaald.
Logisch wel want als je alle vakken 3x herkanst kan iedereen wel cum laude halen. De kunst is dat je het zonder vertraging doet.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 12:57 schreef gdbasketcase het volgende:
Inderdaad, om hier consequent achten en negens te halen is misschien lastiger dan je GPA op een A te houden in andere landen. Daarentegen kun je vaak wel herkansen, wat dan wel weer fijn is, al heb ik gehoord dat je dan op sommige unis niet meer een honours track mag doen noch cum laude kan slagen?
Klopt maar soms pakt het echt raar uit. Ik ken iemand die geweerd werd uit een honourstrack omdat er een essay herkanst moest worden. En waarom moest dat? Omdat het eigenlijk gewoon prima was, maar niet helemaal in MLAquote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:28 schreef ZuidKardinaal het volgende:
[..]
Logisch wel want als je alle vakken 3x herkanst kan iedereen wel cum laude halen. De kunst is dat je het zonder vertraging doet.
Stom honourstrack danquote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:31 schreef gdbasketcase het volgende:
[..]
Klopt maar soms pakt het echt raar uit. Ik ken iemand die geweerd werd uit een honourstrack omdat er een essay herkanst moest worden. En waarom moest dat? Omdat het eigenlijk gewoon prima was, maar niet helemaal in MLA. Doodzonde want het persoon in kwestie was zeker een aanwinst geweest. Maar goed, ik snap het ook wel, ergens moet je inderdaad een grens trekken.
Ik denk dat aan blindedarmonstekingen en stervende moeders altijd wel een mouw te passen valt. Sterker nog, ik meen me te herinneren dat mensen met 'functiebeperkingen' een jaar vertraging mogen hebben en dan nog steeds cum laude kunnen staan.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:37 schreef Ryon het volgende:
Eeuwige discussie natuurlijk of herkansingen wel of niet zouden moeten meetellen voor een cum laude notering. Aangezien tentamens momentopnames zijn en in Nederland vaak ook in vergaande mate bepalend zijn voor het eindcijfer van een vak (veel vakken kennen maar 1 of 2 toetsingmomenten) lijkt het mij niet meer dan logisch om herkansingen mee te laten tellen.
Één dag ziek, ruzie met je vriendin, moeder die op sterven ligt, huisbaas die je boeken in beslag genomen heeft en al het andere kleine en grote leed dat studenten altijd wel een keer ten deel kan vallen en je bent een notering kwijt omdat je een 6.9 gehaald hebt,.
Ik geloof inderdaad ook dat de extreme situaties al gemeld kunnen worden en niet van invloed zijn op de studieresultaten. Maar zoals ik al zei: studenten krijgen te maken met veel meer groot en klein leed dan alleen de uitzonderlijke situaties.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:41 schreef ZuidKardinaal het volgende:
[..]
Ik denk dat aan blindedarmonstekingen en stervende moeders altijd wel een mouw te passen valt. Sterker nog, ik meen me te herrineren dat mensen met 'functiebeperkingen' een jaar vertraging mogen hebben en dan nog steeds cum laude kunnen staan.
Bij ons op de uni valt het wel mee. Ja, het is een momentopname, mar je mag bij ons gewoon zevens halen, als je ze maar compenseert. Dus je bent niet zomaar je CL kwijt als je eens een scheet dwars voor de kont zit, daarvoor moet je al een zes halen.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:45 schreef Ryon het volgende:
[..]
Ik geloof inderdaad ook dat de extreme situaties al gemeld kunnen worden en niet van invloed zijn op de studieresultaten. Maar zoals ik al zei: studenten krijgen te maken met veel meer groot en klein leed dan alleen de uitzonderlijke situaties.
Er zit gewoon een groot gevaar in het werken met momentopnames, namelijk dat er altijd een moment bij kan zitten waardoor er vanwege omstandigheden geen representatief beeld geschetst wordt van iemand zijn capaciteiten en studievoortgang. Een student die voor elk vak drie herkansingen nodig heeft om cum laude te blijven staan. Tjah. Ik ken ze niet, maar als iemand het op die manier wel een keer lukt. Ik wens hem of haar al het succes.
Daar ben ik het totaal niet mee eens, zat vakken en zat examens waar de meeste studenten niet een 8+ voor halen, ongeacht hoe vaak ze herkansen. Bovendien gaat het om de beheersing van de stof, niet hoe je tot dat beheersingsniveau geraakt.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:28 schreef ZuidKardinaal het volgende:
[..]
Logisch wel want als je alle vakken 3x herkanst kan iedereen wel cum laude halen. De kunst is dat je het zonder vertraging doet.
Het scheelt natuurlijk veel als je iets uit de primaire bron verneemt in plaats van via-via-via.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:14 schreef ssebass het volgende:
Collega van mij kreeg bijvoorbeeld ook college van Stephen Hawking om maar een bekende naam te noemen. De beste en meest inspirerende mensen staan daar college te geven. Lunchen met nobelprijswinnaars etc. Zo kwam ik een onderwerp tegen waar hier in NL iedereen na drie uur college nog steeds geen idee had waar het over ging en daar in tien minuten alles helder was.
Huisgenoot 1 week blokken voor een tentamen; 5,3, fail.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 18:38 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Bovendien gaat het om de beheersing van de stof, niet hoe je tot dat beheersingsniveau geraakt.
Dat zal wel.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 18:42 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Huisgenoot 1 week blokken voor een tentamen; 5,3, fail.
Ik begon 7 uur van tevoren en had een 7.
het vuur stond in zijn ogen.
quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 18:48 schreef Lyrebird het volgende:
Je hebt een typische partij van de afgunst kijk op de wereld.
Lul niet jullie tweequote:Op dinsdag 8 oktober 2013 02:37 schreef El_Matador het volgende:
Exact.
En dat is het verschil tussen jouw (en mijn) visie en die van Euribob. Euribob wil liever geen goeie universiteit (met ernaast het huidige aanbod). Liever het credo "iedereen 'arm'". En ja, dat is geboren uit afgunst.
Een nieuwe universiteit zou ook helemaal niet zo duur te hoeven zijn. Pak van alle bestaande universiteiten de beste studie en gooi die op die nieuwe universiteit aangevuld met input uit bedrijfsleven.
Oh ja, want ik loop overal het stoppen van investeren in onderwijs te propageren.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 22:43 schreef VanishedEntity het volgende:
[..]
[..]
Lul niet jullie twee. Van Gaal had hier zo'n mooie quote voor: "geen topsport zonder breedtesport". Anders gezegd; als je, zeker in een land als NL waar we niet zo'n groot schaalvoordeel hebben, toponderwijs en topuniversiteiten op poten wil zetten, dan ontkom je er niet aan om flink te investeren en te blijven investeren in het onderwijs. En zorg er dan ook voor dat die investeringen bij de juiste mensen terechtkomen, dus niet die vadsig uitgedijde managementlaag die alles opsoupeert, maar de mensen die "in het veld" staan.
Wat je op verkapte wijze wel doet als je al het geld naar één of een paar "top"-instelling(en) laat vloeien, want je moet eerst nog mensen op dat niveau zien te krijgen en door het primaire en secundaire (en evt. tertiair) onderwijs van voldoende hoog niveau/zwaarte loodsen, zeker als je pool van mensen niet zo groot is. Daarmee zeg ik niet noodzakelijkerwijs dat dat daadwerkelijk jouw standpunt is, maar dat is wel wat je gaat krijgen als je alle aandacht op de top legt.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 00:21 schreef El_Matador het volgende:
Oh ja, want ik loop overal het stoppen van investeren in onderwijs te propageren.
quote:Neem nog een neutje.
Dat is zeker waar. Iedereen studeert heel hard. Waar men in NL brak en ongeinspireerd in college zit, wordt daar juist hard gewerkt. Het is niet stoer om een zesje te halen. Sterker nog dan ben je een faalhaas. Je bent daar een koning als je alles kan, goed in sport, straight A student en dan ook nog sociaal etc. Hele andere mentaliteit.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 09:49 schreef JohnSpek het volgende:
Geen zin om het topic te lezen, maar ik heb de afgelopen maanden in Amerika gestudeerd op Law school bij een net niet ivy league universiteit.
Het grootste verschil zit hem vreemd genoeg in de studenten. In Nederland zijn studenten in verhouding tot Amerikaanse studenten zo walgelijk lui dat ik er zelf van ben geschrokken.
Iedereen houdt zijn boeken bij, maakt samenvattingen, maakt alle opgaven die beschikbaar zijn, mailt met de professor. Het is zelfs zo erg dat leerlingen beurten in de klas krijgen en ze EXTRA wetenschappelijke artikelen uitdelen in de klas omdat ze deze hebben gevonden en graag wat erover zouden willen vertellen. Logisch, want de professor heeft relatief veel macht en mensen willen graag dat een professor als referentie kan dienen later.
Het mooiste vond ik de reactie van mijn vrienden in Nederland "Nerds". Dat is dus precies het verschil. Je bent hier geen nerd als je zo ijverig bent, je bent een kansloze stakker als je niet voor een A+ gaat en alles eruit halt.
Het niveau is er verder niet hoger, hoeveel het natuurlijk wel mooi is dat discussies ergens over gaan omdat studenten gewoon hun voorwerk hebben gedaan. Echter, Ik durf wel te zeggen dat het iets minder wetenschappelijk is omdat de professoren veel meer een eigen mening hebben en dus niet zoveel aan reflecteren doen. De professoren zijn daarentegen wel veel beter in het uitleggen/geven van les. Ze zijn gewoon wat socialer enzovoort.
Dat hangt ook af van met wie je in het dagelijks leven omgaat denk ik. In Nederland zijn verschillende groepen allemaal door elkaar heen gemixt, met het idee dat men elkaar wel opzoekt.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 11:45 schreef ZuidKardinaal het volgende:
Maar dat is dan ook een elite plek (net-niet-ivy-leauge). Ik denk ook dat er zat universiteiten in de US zijn waar de ambities wat lager liggen.
Bij mijn vrienden en klasgenoten herken ik het Nederlandse beeld niet zo.
Sure, zoek je mekaar op, dat zal wel.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 12:32 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat hangt ook af van met wie je in het dagelijks leven omgaat denk ik. In Nederland zijn verschillende groepen allemaal door elkaar heen gemixt, met het idee dat men elkaar wel opzoekt.
Hoewel de universiteit wel steeds vaker probeert die selectie voor studenten al te maken via allerlei programma's, alleen weet ik niet of de universiteit daar wel de aangewezen instantie voor is.
Met dat laatste ben ik het helemaal eens. De vraag is wiens wereld wel maatgevend is voor de NL student. Ik denk eigenlijk dat die niet bestaat. Natuurlijk bestaan er wel een veelvoud aan verschillende stereotype studenten, maar die zijn zo divers dat het erg lastig is om een Nederlandse student daaruit te distilleren.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 13:08 schreef ZuidKardinaal het volgende:
[..]
Sure, zoek je mekaar op, dat zal wel.
Mijn wereld is ook niet maatgevend voor dé NL student. Maar het betekent ook dat het beeld van de NL-student-heeft-een-zesjesmentailtiet voor in ieder geval een deel van de studenten niet op gaat
Precies. En dat geldt ook voor de Amerikaanse student. Die elite instituten vind ik dan ook niet representatief.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 13:26 schreef Ryon het volgende:
[..]
Met dat laatste ben ik het helemaal eens. De vraag is wiens wereld wel maatgevend is voor de NL student. Ik denk eigenlijk dat die niet bestaat. Natuurlijk bestaan er wel een veelvoud aan verschillende stereotype studenten, maar die zijn zo divers dat het erg lastig is om een Nederlandse student daaruit te distilleren.
Klopt op de state universities wordt vooral veel gefeest. Beetje vergelijkbaar met de Nederlandse universiteitenquote:Op vrijdag 11 oktober 2013 12:32 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat hangt ook af van met wie je in het dagelijks leven omgaat denk ik. In Nederland zijn verschillende groepen allemaal door elkaar heen gemixt, met het idee dat men elkaar wel opzoekt.
Hoewel de universiteit wel steeds vaker probeert die selectie voor studenten al te maken via allerlei programma's, alleen weet ik niet of de universiteit daar wel de aangewezen instantie voor is.
Ik heb een tijdje op de campus van Indiana University rondgelopen, en dat was idd een grote party school. Op donderdag- en vrijdagnacht zaten er MI meer studenten in de kroeg dan thuis achter de boeken. Bedroevend laag niveau ook. Maar een vriendinnetje dat aan Boston University (net onder ivy league) scoorde alleen maar A's. 18 uur per dag college + studeren. En na een 2 jaar MSc meer dan $30k in de schuld staan.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 14:27 schreef ssebass het volgende:
[..]
Klopt op de state universities wordt vooral veel gefeest. Beetje vergelijkbaar met de Nederlandse universiteitenNah ok wel ietsje erger.
Ik heb begrepen dat je in de USA meer tijd krijgt per vak. Concrete anekdote van iemand die aan de UCLA studeerde die werd afgeraden om een vijfde semestervak te nemen terwijl hij de studielast daarmee nog altijd lager vond dan aan zijn vorige universiteit. In bepaalde boeken staat uitgelegd voor welke periode in het Americaanse onderwijs ze zijn bedoeld, het is mij meerdere keren opgevallen dat wat bij ons (zelfde opleiding) 3 of 4 EC's waard is dat dat in de USA een van de pak hem beet 4 semestervakken is (dus pak hem beet 1/8ste van 60 EC's).quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 09:49 schreef JohnSpek het volgende:
Geen zin om het topic te lezen, maar ik heb de afgelopen maanden in Amerika gestudeerd op Law school bij een net niet ivy league universiteit.
Het grootste verschil zit hem vreemd genoeg in de studenten. In Nederland zijn studenten in verhouding tot Amerikaanse studenten zo walgelijk lui dat ik er zelf van ben geschrokken.
Iedereen houdt zijn boeken bij, maakt samenvattingen, maakt alle opgaven die beschikbaar zijn, mailt met de professor. Het is zelfs zo erg dat leerlingen beurten in de klas krijgen en ze EXTRA wetenschappelijke artikelen uitdelen in de klas omdat ze deze hebben gevonden en graag wat erover zouden willen vertellen. Logisch, want de professor heeft relatief veel macht en mensen willen graag dat een professor als referentie kan dienen later.
Het mooiste vond ik de reactie van mijn vrienden in Nederland "Nerds". Dat is dus precies het verschil. Je bent hier geen nerd als je zo ijverig bent, je bent een kansloze stakker als je niet voor een A+ gaat en alles eruit halt.
Het niveau is er verder niet hoger, hoeveel het natuurlijk wel mooi is dat discussies ergens over gaan omdat studenten gewoon hun voorwerk hebben gedaan. Echter, Ik durf wel te zeggen dat het iets minder wetenschappelijk is omdat de professoren veel meer een eigen mening hebben en dus niet zoveel aan reflecteren doen. De professoren zijn daarentegen wel veel beter in het uitleggen/geven van les. Ze zijn gewoon wat socialer enzovoort.
quote:Aan de andere kant, studeren in Zweden en Finland is gewoon gratis en je mag ook meerdere studies doen. In België betaal je voor een tweede master 950 euro per jaar in plaats van 12.000 euro. Waarom kan dat niet in Nederland?
Zo zo en dat weet jij heel zeker? Vertel...quote:Op woensdag 2 oktober 2013 22:54 schreef datismijnmening het volgende:
Nee in Amerika is educatie juist dramatisch
Uhh ja. De private schools zijn misschien van goede kwaliteit, en de Ivy's scoren hoog, maar lang niet iedereen kan dat betalen. De public schools zijn echt een farcequote:Op dinsdag 15 oktober 2013 14:01 schreef Iwanius het volgende:
[..]
Zo zo en dat weet jij heel zeker? Vertel...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |