Met VSAmerikaanse studenten heb ik geen ervaring, met net afgestudeerde en bij een zeer serieuze multinational aan de slag gaan heb ik wel van binnenuit meegemaakt.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 23:58 schreef gdbasketcase het volgende:
[..]
Ik vind het een rare conclusie dat je blijkbaar niet hard hoeft te werken puur omdat de helft van de studenten met lof slaagt. Volgens mij valt de sfeer en mentaliteit aan een ivy totaal niet te vergelijken met (de meeste, er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn) opleidingen in Nederland. De vergelijking gaat niet op imo.
Ik kan het me trouwens heel goed voorstellen dat het makkelijk is om met C's te slagen aan een Ivy, maar inderdaad, als je eenmaal binnen bent dan lijkt het mij (hoop ik dan toch) dat je ook het onderste uit de kan wilt halen.
Nope. Je gaat altijd wat missen met zo'n combi. Zo is electrotechniek beter in Eindhoven dan in Delft (te danken aan de vestiging van Philips en alles wat daarop is gevolgd) maar is de nanotechnologie (in de breedte!) beter in Delft en heeft Eindhoven een L&R. Zo kunnen we even doorgaan.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 23:05 schreef tfors het volgende:
Nu ik het mij bedenk, TUDelft, Leiden en EUR hadden ook ooit plannen om te fuseren. Dan hebben we gelijk onze topuniversiteit in Nederland, volgens de ranglijstjes dan wel, inhoudelijk niets veranderd.
(of TUEindhoven + Tilburg + Maastricht en zo kun je nog wel even doorgaan).
De conclusie is inderdaad wat kort door de bocht zoals die is onderbouwd. Die studenten die daar starten met hun opleiding hebben - hoe indrukwekkend het ook is - nog weinig gepresteerd in academisch opzicht. Ze hebben binnen hun onderwijs goede cijfers gehaald. Daarvoor verdienen ze lof maar bedenk wel dat elke VWO-leerling die een beetje gemotiveerd is daar straight A's zou halen. Het niveaau van highschool is vergelijkbaar met het vroegere MAVO-onderwijs maar met dat verschil dat je gemakkelijker hoge cijfers haalt. Het niveau van de AP-vakken is vergelijkbaar met het VWO-onderwijs maar met dat verschil dat je met een 7,5 al een A krijgt, in veel gevallen (de cutoff verschilt van vak tot vak aangezien er voor een relatieve schaal wordt gekozen, bij de moeilijkere examens haal je bij een lagere absolute score een A). Het zijn zeker geen domme mensen die daar terecht komen maar ze zijn ook zeker niet noodzakelijk slimmer dan de modale VWO-gediplomeerde. Het zijn mensen die en minstens redelijk intelligent zijn en hard werken. Constaterende dat in Nederland eerder zo'n 20% van de studenten hoge cijfers haalt durf ik dan voorzichtig te concluderen dat die A's halen op die Ivy-league(-achtige) universiteiten prima te doen is als je gemotiveerd bent en ervoor gaat, beter dan het consequent achten, negens en hoger halen op onze universiteiten. Ik denk trouwens dat je het niveau van het onderwijs en de hoogte van de cijfers los van elkaar moet zien. Ik geloof niet dat het niveau lager/hoger is omdat er hogere cijfers worden behaald.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 23:58 schreef gdbasketcase het volgende:
[..]
Ik vind het een rare conclusie dat je blijkbaar niet hard hoeft te werken puur omdat de helft van de studenten met lof slaagt. Volgens mij valt de sfeer en mentaliteit aan een ivy totaal niet te vergelijken met (de meeste, er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn) opleidingen in Nederland. De vergelijking gaat niet op imo.
Dit ben ik met je eens wat betreft Nederlandse universiteiten. Ik vind dat het ook grotendeels leerlingen moeilijk gemaakt wordt omdat het zo ontzettend lastig is om hier een "slecht" punt te compenseren (in de context van deze discussie, laten we zeggen een 6). In het Amerikaanse systeem kun je nog wel eens 90% of meer halen op bijvoorbeeld een essay, wat bijna onmogelijk is in Nederland (ligt heel erg aan de leraar). De hele een 10-is-voor-God attitude die Nederlanders hebben is erg vervelend mocht je een keertje de mist in gaan. Je hele gemiddelde is er dan gelijk aan. Inderdaad, om hier consequent achten en negens te halen is misschien lastiger dan je GPA op een A te houden in andere landen. Daarentegen kun je vaak wel herkansen, wat dan wel weer fijn is, al heb ik gehoord dat je dan op sommige unis niet meer een honours track mag doen noch cum laude kan slagenquote:Op donderdag 10 oktober 2013 12:44 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Constaterende dat in Nederland eerder zo'n 20% van de studenten hoge cijfers haalt durf ik dan voorzichtig te concluderen dat die A's halen op die Ivy-league(-achtige) universiteiten prima te doen is als je gemotiveerd bent en ervoor gaat, beter dan het consequent achten, negens en hoger halen op onze universiteiten. Ik denk trouwens dat je het niveau van het onderwijs en de hoogte van de cijfers los van elkaar moet zien. Ik geloof niet dat het niveau lager/hoger is omdat er hogere cijfers worden behaald.
Logisch wel want als je alle vakken 3x herkanst kan iedereen wel cum laude halen. De kunst is dat je het zonder vertraging doet.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 12:57 schreef gdbasketcase het volgende:
Inderdaad, om hier consequent achten en negens te halen is misschien lastiger dan je GPA op een A te houden in andere landen. Daarentegen kun je vaak wel herkansen, wat dan wel weer fijn is, al heb ik gehoord dat je dan op sommige unis niet meer een honours track mag doen noch cum laude kan slagen?
Klopt maar soms pakt het echt raar uit. Ik ken iemand die geweerd werd uit een honourstrack omdat er een essay herkanst moest worden. En waarom moest dat? Omdat het eigenlijk gewoon prima was, maar niet helemaal in MLAquote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:28 schreef ZuidKardinaal het volgende:
[..]
Logisch wel want als je alle vakken 3x herkanst kan iedereen wel cum laude halen. De kunst is dat je het zonder vertraging doet.
Stom honourstrack danquote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:31 schreef gdbasketcase het volgende:
[..]
Klopt maar soms pakt het echt raar uit. Ik ken iemand die geweerd werd uit een honourstrack omdat er een essay herkanst moest worden. En waarom moest dat? Omdat het eigenlijk gewoon prima was, maar niet helemaal in MLA. Doodzonde want het persoon in kwestie was zeker een aanwinst geweest. Maar goed, ik snap het ook wel, ergens moet je inderdaad een grens trekken.
Ik denk dat aan blindedarmonstekingen en stervende moeders altijd wel een mouw te passen valt. Sterker nog, ik meen me te herinneren dat mensen met 'functiebeperkingen' een jaar vertraging mogen hebben en dan nog steeds cum laude kunnen staan.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:37 schreef Ryon het volgende:
Eeuwige discussie natuurlijk of herkansingen wel of niet zouden moeten meetellen voor een cum laude notering. Aangezien tentamens momentopnames zijn en in Nederland vaak ook in vergaande mate bepalend zijn voor het eindcijfer van een vak (veel vakken kennen maar 1 of 2 toetsingmomenten) lijkt het mij niet meer dan logisch om herkansingen mee te laten tellen.
Één dag ziek, ruzie met je vriendin, moeder die op sterven ligt, huisbaas die je boeken in beslag genomen heeft en al het andere kleine en grote leed dat studenten altijd wel een keer ten deel kan vallen en je bent een notering kwijt omdat je een 6.9 gehaald hebt,.
Ik geloof inderdaad ook dat de extreme situaties al gemeld kunnen worden en niet van invloed zijn op de studieresultaten. Maar zoals ik al zei: studenten krijgen te maken met veel meer groot en klein leed dan alleen de uitzonderlijke situaties.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:41 schreef ZuidKardinaal het volgende:
[..]
Ik denk dat aan blindedarmonstekingen en stervende moeders altijd wel een mouw te passen valt. Sterker nog, ik meen me te herrineren dat mensen met 'functiebeperkingen' een jaar vertraging mogen hebben en dan nog steeds cum laude kunnen staan.
Bij ons op de uni valt het wel mee. Ja, het is een momentopname, mar je mag bij ons gewoon zevens halen, als je ze maar compenseert. Dus je bent niet zomaar je CL kwijt als je eens een scheet dwars voor de kont zit, daarvoor moet je al een zes halen.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:45 schreef Ryon het volgende:
[..]
Ik geloof inderdaad ook dat de extreme situaties al gemeld kunnen worden en niet van invloed zijn op de studieresultaten. Maar zoals ik al zei: studenten krijgen te maken met veel meer groot en klein leed dan alleen de uitzonderlijke situaties.
Er zit gewoon een groot gevaar in het werken met momentopnames, namelijk dat er altijd een moment bij kan zitten waardoor er vanwege omstandigheden geen representatief beeld geschetst wordt van iemand zijn capaciteiten en studievoortgang. Een student die voor elk vak drie herkansingen nodig heeft om cum laude te blijven staan. Tjah. Ik ken ze niet, maar als iemand het op die manier wel een keer lukt. Ik wens hem of haar al het succes.
Daar ben ik het totaal niet mee eens, zat vakken en zat examens waar de meeste studenten niet een 8+ voor halen, ongeacht hoe vaak ze herkansen. Bovendien gaat het om de beheersing van de stof, niet hoe je tot dat beheersingsniveau geraakt.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:28 schreef ZuidKardinaal het volgende:
[..]
Logisch wel want als je alle vakken 3x herkanst kan iedereen wel cum laude halen. De kunst is dat je het zonder vertraging doet.
Het scheelt natuurlijk veel als je iets uit de primaire bron verneemt in plaats van via-via-via.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 13:14 schreef ssebass het volgende:
Collega van mij kreeg bijvoorbeeld ook college van Stephen Hawking om maar een bekende naam te noemen. De beste en meest inspirerende mensen staan daar college te geven. Lunchen met nobelprijswinnaars etc. Zo kwam ik een onderwerp tegen waar hier in NL iedereen na drie uur college nog steeds geen idee had waar het over ging en daar in tien minuten alles helder was.
Huisgenoot 1 week blokken voor een tentamen; 5,3, fail.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 18:38 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Bovendien gaat het om de beheersing van de stof, niet hoe je tot dat beheersingsniveau geraakt.
Dat zal wel.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 18:42 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Huisgenoot 1 week blokken voor een tentamen; 5,3, fail.
Ik begon 7 uur van tevoren en had een 7.
het vuur stond in zijn ogen.
quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 18:48 schreef Lyrebird het volgende:
Je hebt een typische partij van de afgunst kijk op de wereld.
Lul niet jullie tweequote:Op dinsdag 8 oktober 2013 02:37 schreef El_Matador het volgende:
Exact.
En dat is het verschil tussen jouw (en mijn) visie en die van Euribob. Euribob wil liever geen goeie universiteit (met ernaast het huidige aanbod). Liever het credo "iedereen 'arm'". En ja, dat is geboren uit afgunst.
Een nieuwe universiteit zou ook helemaal niet zo duur te hoeven zijn. Pak van alle bestaande universiteiten de beste studie en gooi die op die nieuwe universiteit aangevuld met input uit bedrijfsleven.
Oh ja, want ik loop overal het stoppen van investeren in onderwijs te propageren.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 22:43 schreef VanishedEntity het volgende:
[..]
[..]
Lul niet jullie twee. Van Gaal had hier zo'n mooie quote voor: "geen topsport zonder breedtesport". Anders gezegd; als je, zeker in een land als NL waar we niet zo'n groot schaalvoordeel hebben, toponderwijs en topuniversiteiten op poten wil zetten, dan ontkom je er niet aan om flink te investeren en te blijven investeren in het onderwijs. En zorg er dan ook voor dat die investeringen bij de juiste mensen terechtkomen, dus niet die vadsig uitgedijde managementlaag die alles opsoupeert, maar de mensen die "in het veld" staan.
Wat je op verkapte wijze wel doet als je al het geld naar één of een paar "top"-instelling(en) laat vloeien, want je moet eerst nog mensen op dat niveau zien te krijgen en door het primaire en secundaire (en evt. tertiair) onderwijs van voldoende hoog niveau/zwaarte loodsen, zeker als je pool van mensen niet zo groot is. Daarmee zeg ik niet noodzakelijkerwijs dat dat daadwerkelijk jouw standpunt is, maar dat is wel wat je gaat krijgen als je alle aandacht op de top legt.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 00:21 schreef El_Matador het volgende:
Oh ja, want ik loop overal het stoppen van investeren in onderwijs te propageren.
quote:Neem nog een neutje.
Dat is zeker waar. Iedereen studeert heel hard. Waar men in NL brak en ongeinspireerd in college zit, wordt daar juist hard gewerkt. Het is niet stoer om een zesje te halen. Sterker nog dan ben je een faalhaas. Je bent daar een koning als je alles kan, goed in sport, straight A student en dan ook nog sociaal etc. Hele andere mentaliteit.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 09:49 schreef JohnSpek het volgende:
Geen zin om het topic te lezen, maar ik heb de afgelopen maanden in Amerika gestudeerd op Law school bij een net niet ivy league universiteit.
Het grootste verschil zit hem vreemd genoeg in de studenten. In Nederland zijn studenten in verhouding tot Amerikaanse studenten zo walgelijk lui dat ik er zelf van ben geschrokken.
Iedereen houdt zijn boeken bij, maakt samenvattingen, maakt alle opgaven die beschikbaar zijn, mailt met de professor. Het is zelfs zo erg dat leerlingen beurten in de klas krijgen en ze EXTRA wetenschappelijke artikelen uitdelen in de klas omdat ze deze hebben gevonden en graag wat erover zouden willen vertellen. Logisch, want de professor heeft relatief veel macht en mensen willen graag dat een professor als referentie kan dienen later.
Het mooiste vond ik de reactie van mijn vrienden in Nederland "Nerds". Dat is dus precies het verschil. Je bent hier geen nerd als je zo ijverig bent, je bent een kansloze stakker als je niet voor een A+ gaat en alles eruit halt.
Het niveau is er verder niet hoger, hoeveel het natuurlijk wel mooi is dat discussies ergens over gaan omdat studenten gewoon hun voorwerk hebben gedaan. Echter, Ik durf wel te zeggen dat het iets minder wetenschappelijk is omdat de professoren veel meer een eigen mening hebben en dus niet zoveel aan reflecteren doen. De professoren zijn daarentegen wel veel beter in het uitleggen/geven van les. Ze zijn gewoon wat socialer enzovoort.
Dat hangt ook af van met wie je in het dagelijks leven omgaat denk ik. In Nederland zijn verschillende groepen allemaal door elkaar heen gemixt, met het idee dat men elkaar wel opzoekt.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 11:45 schreef ZuidKardinaal het volgende:
Maar dat is dan ook een elite plek (net-niet-ivy-leauge). Ik denk ook dat er zat universiteiten in de US zijn waar de ambities wat lager liggen.
Bij mijn vrienden en klasgenoten herken ik het Nederlandse beeld niet zo.
Sure, zoek je mekaar op, dat zal wel.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 12:32 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat hangt ook af van met wie je in het dagelijks leven omgaat denk ik. In Nederland zijn verschillende groepen allemaal door elkaar heen gemixt, met het idee dat men elkaar wel opzoekt.
Hoewel de universiteit wel steeds vaker probeert die selectie voor studenten al te maken via allerlei programma's, alleen weet ik niet of de universiteit daar wel de aangewezen instantie voor is.
Met dat laatste ben ik het helemaal eens. De vraag is wiens wereld wel maatgevend is voor de NL student. Ik denk eigenlijk dat die niet bestaat. Natuurlijk bestaan er wel een veelvoud aan verschillende stereotype studenten, maar die zijn zo divers dat het erg lastig is om een Nederlandse student daaruit te distilleren.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 13:08 schreef ZuidKardinaal het volgende:
[..]
Sure, zoek je mekaar op, dat zal wel.
Mijn wereld is ook niet maatgevend voor dé NL student. Maar het betekent ook dat het beeld van de NL-student-heeft-een-zesjesmentailtiet voor in ieder geval een deel van de studenten niet op gaat
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |