abonnement Unibet Coolblue
pi_137727067
Terug naar zoals t vroeger was. Bij opkomst je zooi krijgen en daarna als dr wat stuk is 1 op 1 ruilen bij de foef.
  vrijdag 14 maart 2014 @ 12:18:21 #127
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_137727435
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 maart 2014 12:03 schreef Bouke-p het volgende:
Terug naar zoals t vroeger was. Bij opkomst je zooi krijgen en daarna als dr wat stuk is 1 op 1 ruilen bij de foef.
Precies, dit gelul word je moe van...
pi_137750832
Wat voor effect zal de situatie op de Krim volgens jullie hebben op (toekomstige) defensie bezuinigingen?

Ik hoop en denk zelf dat er door deze situatie in de samenleving meer draagvlak komt voor een grotere Defensie. Er is namelijk toch een soort dreiging gekomen die ook nog dicht bij huis is.
  vrijdag 14 maart 2014 @ 23:08:39 #129
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_137751171
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 maart 2014 23:01 schreef TheHoff01 het volgende:
Wat voor effect zal de situatie op de Krim volgens jullie hebben op (toekomstige) defensie bezuinigingen?
Niets.

Volgens Den Haag is er in Europa geen dreiging.
pi_137751270
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 maart 2014 23:08 schreef AchJa het volgende:

[..]

Niets.

Volgens Den Haag is er in Europa geen dreiging.
Idd niks aan de hand, we hebben een goed en modern leger. Daarnaast hebben we bondgenoten die indien nodig komen helpen.

U kunt gerust gaan slapen, het nederlandsche leger waakt!

Iets met begin mei 1940 ofzo....
  zaterdag 15 maart 2014 @ 22:47:37 #131
30789 RonaldV
Phabulous Phantoms
pi_137783390
Zesenhalf jaar geleden schreef ik over bezuinigingen...
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2007 19:54 schreef RonaldV het volgende:

[..]

Met die kruisraketten kun je Putin in ieder geval laten weten: Val Nederland aan, en we blazen je slaapkamer op (zo nauwkeurig zijn ze te programmeren). _O_

Het gaat niet om kruisraketten: het gaat om het stelselmatig uithollen van defensie. Ik kwam in 1988 bij de Luchtmacht, en twee jaar later viel de Muur, en daarmee het WarPac, om. Vanaf dat moment nam de uitzenddruk op defensie enorm toe, terwijl tegelijkertijd de hoeveelheid personeel en materieel werd verminderd als "vredesdividend". Elke 4 jaar vindt er een nieuwe bezuinigingsronde plaats, en elke 4 jaar volgt er weer een nieuwe reorganisatie. Ik had er na 12jaar dienst genoeg van, maar ik ken ex-collegas die inmiddels op bijna 20 jaar reorganisaties zitten, en al even lang om het jaar naar één of andere klote plek mogen (oefeningen niet meegeteld). Met uitzondering van Australië en Antarctica hebben ze alle continenten gezien (oefeningen wel meegeteld). En nog steeds is het niet genoeg: door het wanbeheer van de overheid de afgelopen 15-20 jaar vlucht het personeel naar de burgermaatschappij, en om dat probleem op te lossen verkopen we gewoon nog meer materieel, want we missen toch de mensen om het te onderhouden.

Dat is de fout die in de 18e eeuw werd gemaakt: Nederland was machtig, niemand durfde nog iets uit te halen, dus we werde lui, want we hoefden we ons niet meer zo druk te maken om onze verdediging. Resultaat: Frankrijk bezette Nederland, en we legden ze geen strobreed in de weg. Dezelfde fout maakten we in de jaren 20 en vooral 30 van de vorige eeuw. Toen we in de gaten kregen wat er dreigden te gebeuren was het al te laat voor herbewapenen: bestelde vliegtuigen bijvoorbeeld waren mondjesmaat aanwezig, of stonden zelfs nog in de VS.

Om je een idee te geven: in 1933 kwam Hitler aan de macht, en hij begon vrijwel direct met herbewapenen.
In 1936 kregen we hier door wat voor dreiging er van hem uitging, en begonnen we voorzichtig met herbewapenen. Die wapens begonnen in 1939-1940 langzaam in te stromen, maar omdat onze leveranciers inmiddels zelf ook wapens nodig hadden verliep dat nogal traag (overigens: Fokker leverde zelf ook traag, omdat men geld wilde verdienen met leveranties aan Finland en Zweden).
In 2007 is Rusland al twee jaar bezig met herbewapenen. We weten allemaal wat voor heerschap Putin is: in naam democratisch president, maar feitelijk is hij alleenheerser, kijk maar naar zijn gedrag naar zijn buurstaten, voormalige deelstaten van de oude USSR. Even ver van hier, maar naar het zuiden, spelen al jaren verschillende grote problemen: religieus extremisme en economische vluchtelingen zijn de belangrijkste. Wij hebben nog niet door wat er voor dreiging van uitgaat: we bezuinigen vrolijk verder, terwijl bijvoorbeeld onze jachtvliegtuigen inmiddels allemaal de 15 jaar gepasseerd zijn. Over de opvolging wordt nog gebakkeleid: als alles meezit komt de eerste rond 2012 (over 5 jaar dus). Over de opvolging van onze tanks (die zijn nog ouder).

Onze reactie: we hebben rekenen op 10 jaar waarschuwingstijd om te kunnen hebewapenen. In de jaren 30 hadden we maar 6,5 jaar de tijd, en toen we uiteindelijk gingen herbewapenen waren we niet de enige: de hele wereld klopte aan bij de relatief schaarse producenten. Het aantal producenten is inmiddels nog schaarser: er zijn wereldwijd nog maar een paar leveranciers van jachtvliegtuigen, tanks worden alleen nog maar door consortia of nationale industrieën ontwikkeld. Scheepswerven van formaat hebben we al decennia niet meer. Het duurt daarentegen vele jaren tegenwoordig om een wapensysteem te ontwerpen, testen en in te voeren. Die 10 jaar is veel te optimistisch, omdat je vijand zich ruim binnen die tijd kan aandienen, terwijl je wapensystemen veel langer nodig hebben om ontworpen en geproduceerd te worden.

Je defensie moet je niet alleen maar opschroeven al je bedreigd wordt. Je defensie moet zo zijn dat een potentiele vijand het veel te duur vindt om zelfs maar te overwegen om je land binnen te vallen. Je moet je huid niet zo duur willen verkopen als je wilt uitgeven, maar zo duur als je KUNT uitgeven.
Ga vooral weer even in dat topic kijken met de kennis van nu: DEF / Defensie Topic #40: The Russians are coming (again)
- "Blind faith in your leaders, or in anything, will get you killed" Bruce Springsteen - War
- Door controle aan de landsgrenzen op te heffen kan men nu grenzenloos gaan controleren...
- Privacy Matters
pi_137876174
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 maart 2014 22:47 schreef RonaldV het volgende:
Zesenhalf jaar geleden schreef ik over bezuinigingen...

[..]

Ga vooral weer even in dat topic kijken met de kennis van nu: DEF / Defensie Topic #40: The Russians are coming (again)
Sterker nog gezien de wapenwedloop in azie zijn de wachtlijsten al veel langer. Je kunt alleen hopen dat de Navo bondgenoten je voorrang verlenen bij leveranties.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  dinsdag 18 maart 2014 @ 12:18:51 #133
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_137878741
Ik ruik een nieuw topic aankomen :)

Zou fijn zijn als iemand met wat kennis in kaart kan brengen wat waar wordt gemaakt en hoelang productietijden / wachtrijen zijn. Parallel is niet moeilijk te trekken met de jaren 30.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_137887061
quote:
Wij hebben nog niet door wat er voor dreiging van uitgaat: we bezuinigen vrolijk verder, terwijl bijvoorbeeld onze jachtvliegtuigen inmiddels allemaal de 15 jaar gepasseerd zijn. Over de opvolging wordt nog gebakkeleid: als alles meezit komt de eerste rond 2012 (over 5 jaar dus)
Daarom vind ik het ook zo dom om alleen maar een luchtmacht te willen hebben die bestaat uit toestellen die persé uit die fabriek in Fort Worth moeten komen.

Ik vind afhankelijk zijn van één leverancier gevaarlijk, niks mis met een verre vriend maar ik zou ook allang zaken gedaan hebben met een goede buur (Frankrijk/Dassault). Al vanaf 2001 ofzo hoor je dat de F-16's aan vervanging toe zijn, had toen Rafales besteld, je had ze drie jaar later geleverd gekregen. Hoefde je niet alle F-16's mee te vervangen, gewoon een squadronnetje of twee, wellicht samen met de Belgen, niks mis met een gemengde vloot. Dan had je later de rest van de F-16's kunnen uitfaseren en vervangen met de F-35. Dan doorvliegen met en mix van Rafale/F-35 totdat de Rafales aan het eind van hun latijn zijn, en die eventueel vervangen met meer F-35's of met wat dan eventueel beschikbaar is.
pi_137887259
Een gemengde vloot is toch relatief veel duurder?
pi_137889009
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 maart 2014 15:57 schreef Sloggi het volgende:
Een gemengde vloot is toch relatief veel duurder?
Dat zal wel, maar een adequate capabele luchtmacht mag wat kosten vind ik. In een ander topic stond in een post een quote van ene meneer Netto; de Russen vliegen nu lachend rondjes om onze F-16's met hun Sukhoi's mocht het tot een confrontatie komen. Tijd voor de JSF, zei 'ie. Duurt nog minimaal vier á vijf jaar voordat de eerste F-35 hier in NL is, denk ik dan.
pi_137889871
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 maart 2014 16:38 schreef Radegast het volgende:

[..]

Dat zal wel, maar een adequate capabele luchtmacht mag wat kosten vind ik. In een ander topic stond in een post een quote van ene meneer Netto; de Russen vliegen nu lachend rondjes om onze F-16's met hun Sukhoi's mocht het tot een confrontatie komen. Tijd voor de JSF, zei 'ie. Duurt nog minimaal vier á vijf jaar voordat de eerste F-35 hier in NL is, denk ik dan.
Je noemt twee dingen: een gemengde vloot en fatsoenlijke vliegtuigen. De middelen zijn nu eenmaal beperkt, en de voordelen van een gemengde vloot zijn relatief beperkt, zeker als je bedenkt wat we ervoor moeten laten (van het geld dat je aan een gemengde vloot uit zou moeten geven zou je bijvoorbeeld weer tanks kunnen kopen en misschien wel een paar extra fregatten).

Dat de huidige luchtvloot niet meer voldoet - niet eens vanwege de F16 an sich, maar ook vanwege de staat en grootte ervan - lijkt me duidelijk.
pi_137890272
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 maart 2014 16:59 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Je noemt twee dingen: een gemengde vloot en fatsoenlijke vliegtuigen. De middelen zijn nu eenmaal beperkt, en de voordelen van een gemengde vloot zijn relatief beperkt, zeker als je bedenkt wat we ervoor moeten laten (van het geld dat je aan een gemengde vloot uit zou moeten geven zou je bijvoorbeeld weer tanks kunnen kopen en misschien wel een paar extra fregatten).

Dat de huidige luchtvloot niet meer voldoet - niet eens vanwege de F16 an sich, maar ook vanwege de staat en grootte ervan - lijkt me duidelijk.
Tuurlijk moet je dan dingen laten, en wat mij betreft is de beslissing om bijv. de tanks te verkopen aan de Finnen geen slechte zaak. Staan ze lekker dicht aan de grens met Rusland, rollen ze zo Sint Petersburg binnen. ~O>
  dinsdag 18 maart 2014 @ 20:20:31 #139
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_137897691

Dat heb je nodig voor een weerstand te kunnen bieden in een conflict.
Tanks en aifv's met modern uitgeruste infanterie, bruglegtanks, genietanks...


dat kost heel veul geld. Wat we nu hebben is een geintje. Ook al worden de bezuinigingen gestopt... het is niet afdoende. Het moet minimaal 2x zo veel worden qua budget.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  dinsdag 18 maart 2014 @ 20:24:27 #140
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_137897887
und diese panzerknackers naturlich :7

[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_137898193
Ga toch weg joh. Alle pleunen wegbezuinigen.
pi_138033413
Ik vind het belachelijk dat er zoveel bezuinigd wordt op alle onderdelen.
Zonder pantsers en met alleen lichtgepantserde voertuigen ben je toch voor de tankbestrijding afhankelijk van relatief statische posities? Dat dit voor ons eigen land geldt is 1 ding. Ik zie hier niet zoveel diepteverdediging mogelijk namelijk omdat er niet veel ruimte is. Maar statisch lijkt me niet praktisch en kwetsbaar. (zie de ijssellinie of de hollandse waterlinie)

Op missies en als voorbereiding op eventuele dreigingen hebben we toch gewoon tanks nodig?
Datzelfde geldt voor vliegtuigen. Als de JSF zoveel geld kost zouden we toch ook naar de russen kunnen kijken? Het lijkt me toch dat die en goedkoper zijn en we hebben genoeg polen roemenen en duitsers die als opfor kunnen dienen tijdens oefeningen om zo de mogelijkheden van de mig en SU te kunnen testen ? Hoe moeten we onszelf verdedigen tegen de fransen, engelsen, duitsers of wat voor land met meer dan 16 vliegtuigen?

Ook de marine is bijna al zijn slagkracht kwijt lijkt me. Leuk om troepentransportschepen te hebben en een paar korvetten, maar welke troepen moeten er precies in als ze alles wegbezuinigd hebben....
Je maakt jezelf als land afhankelijk van andere landen en we zouden geleerd moeten hebben uit het verleden dat dat geen zin heeft . Als Chavez de abc eilanden aanvalt kunnen we ze niet eens meer ontzetten zo langzamerhand.

Geen uitrusting kunnen krijgen die noodzakelijk is is een schande. We glijden weer af naar het niveau van 1939 waarin we met voorladers tegen een modern leger moesten vechten.
Respect voor de mannen en vrouwen van defensie die tegen de bierkaai vechten!
The past is history, the future a mystery, today is a gift, that why it is the present
  zaterdag 22 maart 2014 @ 18:31:15 #143
35623 PPL
Autumnus Sempre
pi_138049152
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 maart 2014 11:05 schreef Sgt.Warlock het volgende:
Als Chavez de abc eilanden aanvalt kunnen we ze niet eens meer ontzetten zo langzamerhand.
Ik ben het verder met jou eens, maar ik hoop dat je weet dat Hugo Chavez NOOIT de abc-eilanden zal aanvallen?
Burnt to the core but not broken
  zaterdag 22 maart 2014 @ 18:53:29 #144
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_138049986
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 maart 2014 11:05 schreef Sgt.Warlock het volgende:

Geen uitrusting kunnen krijgen die noodzakelijk is is een schande. We glijden weer af naar het niveau van 1939 waarin we met voorladers tegen een modern leger moesten vechten.
Respect voor de mannen en vrouwen van defensie die tegen de bierkaai vechten!
Je weet dat we 1939 al voorbij gegleden zijn? Er wordt atm verhoudingsgewijs minder uitgegeven aan defensie dan in de jaren 30 van de vorige eeuw.
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 25 maart 2014 @ 23:33:08 #145
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_138178585
'Defensie-onderdelen niet uitbesteden'

DEN HAAG -
Het ministerie van Defensie moet afzien van het uitbesteden van onderdelen, bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud en catering. De centrales voor overheidspersoneel hebben dat dinsdagavond aan minister Jeanine Hennis van Defensie geadviseerd.

Ze zeggen er begrip voor te hebben dat Defensie zich wil richten op zijn kerntaken. „Maar als uitbesteding neerkomt op hogere kosten, verlies van werkgelegenheid en veiligheidsrisico's, zal dit bij onze achterban alleen maar leiden tot onbegrip en de angst voor nieuwe bezuinigingen met negatieve effecten voor het Defensiepersoneel. Het doorzetten van dergelijke uitbestedingsmaatregelen zal voor een nog verder toenemend cynisme en afnemende loyaliteit bij Defensiemedewerkers zorgen”, stellen de centrales..

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_uitbesteden___.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  donderdag 27 maart 2014 @ 07:17:09 #146
176916 Karrs
2007-2017
pi_138216749
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 maart 2014 18:53 schreef AchJa het volgende:

[..]

Je weet dat we 1939 al voorbij gegleden zijn? Er wordt atm verhoudingsgewijs minder uitgegeven aan defensie dan in de jaren 30 van de vorige eeuw.
We zitten zo rond het niveau van 1924, toen het leger zó werd kapotbezuinigd dat dat in 1940 nog niet hersteld was.
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
  donderdag 27 maart 2014 @ 11:54:46 #147
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_138221776


Edit, bron vergeten: Defensiebudget: Nederland gedraagt zich als freerider

[ Bericht 36% gewijzigd door Nibb-it op 27-03-2014 12:49:27 ]
pi_138223051
Ouch, die grafiek maakt het wel pijnlijk duidelijk.
  donderdag 27 maart 2014 @ 12:46:00 #149
13456 AchJa
Shut up!!!
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 27 maart 2014 @ 12:52:08 #150
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_138223285
quote:
0s.gif Op donderdag 27 maart 2014 12:46 schreef AchJa het volgende:

[..]

Check ook vooral deze grafiek!

Van: Defensiebudget Historisch Laag
Om te janken..... :X
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')