Veel werk wat wordt gedaan door met namelijk hoger opgeleiden voegt niets toe aan de maatschappij. Dat terwijl deze beroepen beter betaald worden en in hoger aanzien staan dan veel beroepen waar we werkelijk wat aan hebben. Dat er zoveel nutteloze baantjes bestaan is vreemd omdat je niet verwacht dat op winst gerichte ondernemingen werknemers betaalt die niet nodig zijn. Maar blijkbaar is dat wel het geval en deze nuttelozen lijken alleen maar toe te nemen blijkt uit een rapport. Geen gewenste ontwikkeling omdat de waardevolle beroepen voor deze nuttelozen het geld ophoesten.quote:Luchtbakkers en papierschuivers
WERKLOOSHEID ONZINBANEN
Ondanks de voortschrijdende technologie werken we nog steeds volle dagen. Vaak zijn het banen in bijvoorbeeld consultancy of management, die, hoe nutteloos ook, hoger gewaardeerd worden dan echt noodzakelijk werk.
DAVID GRAEBER, BEELD: TYPEX
IN 1930 voorspelde John Maynard Keynes dat de technologie aan het einde van de eeuw genoeg zou zijn voortgeschreden om ervoor te zorgen dat landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten een vijftienurige werkweek zouden krijgen. Er is alle reden om te geloven dat hij gelijk had. In technologische zin kunnen we dit heel goed aan, maar toch is het niet gebeurd. In plaats daarvan is de technologie juist ingezet om manieren te bedenken waarop wij allemaal nog méér kunnen werken.
Om dat te bereiken, moesten er banen worden gecreëerd die in feite nutteloos zijn. Grote groepen mensen, vooral in Europa en Noord-Amerika, besteden hun hele werkzame leven aan het uitvoeren van taken waarvan zij heimelijk denken dat die niet echt hoeven te worden uitgevoerd. De morele en geestelijke schade die hieruit voortvloeit is enorm. Het is een litteken op onze gemeenschappelijke ziel. Toch heeft vrijwel niemand het erover.
Waarom is het door Keynes beloofde Utopia – waar in de jaren zestig nog steeds reikhalzend naar werd uitgezien – nooit werkelijkheid geworden? Het standaardantwoord vandaag de dag is dat Keynes geen rekening had gehouden met de enorme toename van het consumentisme. Geconfronteerd met de keus tussen minder uren werken en meer speeltjes en pleziertjes zouden we collectief voor het laatste hebben gekozen. Dat klinkt als een plausibel verhaal, maar als je er even over nadenkt, blijkt dat dit niet echt waar kan zijn. Ja, we zijn sinds de jaren twintig getuige geweest van de creatie van een eindeloze variëteit aan nieuwe banen en bedrijfstakken, maar slechts heel weinig daarvan hebben iets te maken met de productie en distributie van sushi, iPhones of modieuze sneakers.
Wat behelzen deze nieuwe banen dan precies? Uit een recent rapport, waarin de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in 1910 wordt vergeleken met die in 2000, komt een duidelijk beeld naar voren (dat, ik onderstreep het maar even, vrijwel overeenkomt met dat in Groot-Brittannië en Nederland). In de loop van de afgelopen eeuw is het aantal mensen dat werkzaam was in de huishouding, in de industrie en in de landbouw dramatisch gedaald. Tegelijkertijd is het aantal mensen dat werkzaam was ‘in de vrije beroepen, in de verkoop en dienstverlening en als manager of kantoorbediende’ verdrievoudigd, van ‘een kwart naar drie kwart van de totale werkgelegenheid’. Met andere woorden: productieve banen zijn, precies zoals was voorspeld, weg geautomatiseerd (zelfs als je alle werknemers in de mondiale industrie bij elkaar optelt, inclusief de hardwerkende massa’s in India en China, vormen zij nog steeds niet zo’n groot percentage van de wereldbevolking als vroeger).
Maar in plaats van een omvangrijke vermindering van de arbeidstijd mogelijk te maken, teneinde de wereldbevolking in staat te stellen eigen projecten, pleziertjes, visies en ideeën na te jagen, hebben we gezien dat niet zozeer de ‘diensten’-sector als wel de administratieve sector enorm is gegroeid. Dit heeft geleid tot de creatie van volledig nieuwe bedrijfstakken als de financiële dienstverlening of de telemarketing, en de ongekende expansie van bedrijfstakken als het bedrijfsrecht, de onderwijs- en gezondheidsadministratie, human resources en public relations. En deze cijfers omvatten niet eens al die mensen wier werk het is deze bedrijfstakken van administratieve of technische ondersteuning of beveiliging te voorzien, of het hele scala van aanvullende bedrijvigheden (zoals hondenwassers, de hele nacht door werkende pizzakoeriers) die alleen maar bestaan omdat iedereen zo’n groot deel van zijn tijd aan het werk is.
Ik stel voor deze baantjes voortaan ‘onzinbanen’ te noemen.
HET IS ALSOF iemand er op uit is geweest nutteloze baantjes te bedenken om ons allemaal aan het werk te houden. En dat is precies waar het mysterie in schuilt. In het kapitalisme is dit juist wat niet zou mogen gebeuren. Zeker, in vroegere inefficiënte socialistische staten als de Sovjet-Unie, waar werk als een recht én als heilige plicht werd gezien, creëerde het systeem gewoon net zoveel banen als het nodig dacht te hebben (dit is de reden dat er in sovjetwarenhuizen drie bedienden nodig waren om een stuk vlees te verkopen). Maar dit is uiteraard het soort probleem dat de vrije concurrentie op de markten had moeten oplossen. Volgens de vigerende economische theorie is het laatste wat een op winst gerichte onderneming immers zal doen het besteden van geld aan werknemers die niet echt nodig zijn. Toch is dit op de een of andere manier aan de hand.
Hoewel bedrijven meedogenloze bezuinigingen kunnen doorvoeren, treffen de ontslagen en de productieversnellingen onveranderlijk de mensen die feitelijk dingen aan het maken, verplaatsen, repareren en onderhouden zijn. Door een of ander vreemd soort alchemie die niemand kan verklaren, lijkt het aantal gesalarieerde ‘papierschuivers’ uiteindelijk alleen maar op te lopen. Steeds meer werknemers komen erachter dat ze, niet veel anders dan in de sovjettijd, op papier veertig tot vijftig uur per week werken, terwijl ze in feite slechts vijftien uur werken, precies zoals Keynes had voorspeld, omdat ze de rest van hun tijd wijden aan het organiseren of bijwonen van motiverende seminars, het updaten van hun Facebook-profiel of het downloaden van films.
Het antwoord is duidelijk niet economisch van aard, maar ethisch en politiek. De heersende klasse heeft bedacht dat een gelukkige en productieve bevolking met veel vrije tijd een dodelijk gevaar is (denk maar eens aan wat er begon te gebeuren toen dit in de jaren zestig mondjesmaat werkelijkheid leek te gaan worden). En aan de andere kant komt het idee hun buitengewoon goed uit dat werk een ethische waarde op zich is, en dat allen die niet bereid zijn zich te onderwerpen aan een of andere vorm van intensieve arbeidsdiscipline tijdens het grootste deel van de tijd die ze wakend doorbrengen het niet verdienen om ook maar iets te ontvangen.
Ooit, toen ik me het hoofd brak over de schijnbaar eindeloze toename van de administratieve verantwoordelijkheden op Britse universiteiten, heb ik een mogelijk beeld van de hel ontwikkeld. In die visie is de hel een verzameling individuen die het grootste deel van hun tijd werken aan een taak die ze niet fijn vinden en waar ze niet bijzonder goed in zijn. Stel dat ergens een paar mensen zijn aangenomen omdat ze heel goede kastenmakers zijn, om er vervolgens achter te komen dat van ze wordt verwacht dat ze een groot deel van hun tijd besteden aan het bakken van vis. Die taak hoeft niet echt te worden uitgevoerd – althans, er is slechts een zeer beperkt aantal vissen dat moet worden gebakken. Maar op de een of andere manier raken ze allemaal enorm geobsedeerd door wrevel bij de gedachte dat een paar van hun mede-werknemers misschien méér tijd besteden aan het maken van kasten, en niet hun deel van de verantwoordelijkheid nemen om vissen te bakken. In een mum van tijd liggen er dus eindeloze hoeveelheden nutteloze, slecht gebakken vis in de werkplaats, en dat is zo’n beetje alles wat iedereen echt doet.
Ik denk dat dit een vrij nauwkeurige omschrijving is van de ethische dynamiek van onze eigen economie.
Ik besef terdege dat deze argumenten onmiddellijk op bezwaren zullen stuiten: ‘Wie ben jij om te zeggen welke banen werkelijk “noodzakelijk” zijn? Wat is dat überhaupt, “noodzakelijk”? Jij bent hoogleraar antropologie, wat is het “nut” daarvan?’ (En inderdaad, een hele hoop lezers van tabloids zien het bestaan van mijn baan waarschijnlijk als de definitie zelve van verkwistende sociale uitgaven.) En in zekere zin is dat ook zonder meer waar. Er kan geen objectieve maatstaf van sociale waarde bestaan.
Ik zou het niet in mijn hoofd halen om tegen iemand die er werkelijk van overtuigd is dat hij of zij een betekenisvolle bijdrage aan de wereld levert te zeggen dat hij of zij dat niet doet. Maar hoe zit het dan met de mensen die zelf vinden dat hun baan geen betekenis heeft? Niet lang geleden kwam ik weer in contact met een schoolvriend die ik niet meer had gezien sinds mijn twaalfde. Ik was stomverbaasd om erachter te komen dat hij in de tussentijd eerst dichter was geworden en daarna zanger van een indie-rockband. Hij was duidelijk briljant en vernieuwend en zijn werk had zonder enige twijfel de levens van mensen over de hele wereld opgefleurd. Toch was hij na een paar minder succesvolle albums zijn contract kwijtgeraakt en geplaagd door schulden en met een pasgeboren dochter had hij, zoals hij het zei, ‘uiteindelijk gekozen voor wat zo veel richtingloze mensen kiezen: een rechtenstudie’. Nu is hij bedrijfsjurist bij een vooraanstaande New Yorkse firma. Hij was de eerste om toe te geven dat zijn baan totaal betekenisloos was, niets aan de wereld bijdroeg en naar zijn eigen opvatting eigenlijk niet zou mogen bestaan.
Er zijn een hoop vragen die je op dit punt zou kunnen stellen, om te beginnen wat het over onze samenleving zegt dat ze een extreem beperkte vraag lijkt te genereren naar getalenteerde dichters-muzikanten, maar een schijnbaar onbeperkte vraag naar specialisten op het gebied van het bedrijfsrecht? (Antwoord: als één procent van de bevolking het grootste deel van de beschikbare rijkdom controleert, weerspiegelt datgene wat wij ‘de markt’ noemen wat zij denken dat nuttig of belangrijk is.) Maar sterker nog, het lijkt erop dat de meeste mensen met dit soort banen zich daar zelf heel goed bewust van zijn. Ik weet bijna zeker dat ik nog nooit een bedrijfsjurist heb ontmoet die niet vond dat hij of zij een ‘onzinbaan’ had. Hetzelfde geldt voor bijna alle nieuwe bedrijfstakken die hierboven staan opgesomd. Er is een hele klasse van gesalarieerde professionals ontstaan die, als je ze op feestjes vertelt dat je iets bent wat interessant zou kunnen worden gevonden (antropoloog bijvoorbeeld) onmiddellijk willen vermijden over hun werk te praten. Maar na een paar drankjes steken ze even later een tirade af over hoe nutteloos en stompzinnig hun werk feitelijk is.
HIER IS SPRAKE van diepgaand psychologisch geweld. Hoe kun je zelfs maar beginnen te praten over waardige arbeid als je heimelijk het idee hebt dat je baan niet zou mogen bestaan? Hoe kan zoiets niet zorgdragen voor diepgevoelde woede en wrok? Toch is het kenmerkend voor onze samenleving dat haar heersers een manier hebben bedacht – zoals in het geval van de visbakkers – die ervoor zorgt dat die woede zich richt tegen degenen die wél betekenisvol werk verrichten.
Bijvoorbeeld: in onze samenleving lijkt er een algemene regel te bestaan dat hoe meer je werk andere mensen ten goede komt, hoe minder waarschijnlijk het is dat je ervoor zult worden betaald. Opnieuw is het lastig een objectieve maatstaf te vinden, maar een makkelijke manier om hiervan een idee te krijgen is door te vragen: wat zou er gebeuren als deze hele klasse eenvoudig zou verdwijnen? Je kunt over verpleegsters, vuilnisophalers of automonteurs zeggen wat je wilt, maar het is duidelijk dat als zij bij toverslag in rook zouden opgaan de gevolgen onmiddellijk en catastrofaal zouden zijn. Een wereld zonder onderwijzers en havenarbeiders zou snel in de problemen komen, en zelfs een wereld zonder sciencefictionschrijvers of ska-musici zou duidelijk een minder prettig oord zijn. Het is niet helemaal duidelijk hoe de mensheid het zou doen zonder al die private equity-ceo’s, lobbyisten, pr-onderzoekers, notarissen, telemarketeers, deurwaarders of juridisch consultants. (Velen vermoeden dat de zaken erop vooruit zouden gaan.) Maar afgezien van een handvol duidelijke uitzonderingen (artsen) blijft de regel verrassend goed overeind.
Nog perverser is dat er een breed gedeelde overtuiging lijkt te bestaan dat dít de manier is waarop de dingen horen te zijn. Dit is een van de geheime krachten van het rechtse populisme. Je kunt het in werking zien als de tabloids de wrevel jegens de metrowerknemers ophitsen omdat ze Londen platleggen tijdens arbeidsconflicten: uit het feit dat ze dat kunnen doen, blijkt dat hun werk noodzakelijk is, maar dit lijkt precies datgene te zijn wat mensen irriteert. Het is nog duidelijker in de Verenigde Staten, waar de Republikeinen opmerkelijke successen hebben geboekt bij het mobiliseren van wrok jegens docenten op scholen of arbeiders in de auto-industrie (en niet jegens de schoolbestuurders of de managers in de auto-industrie, die de problemen feitelijk veroorzaken), wegens hun vermeend opgeblazen lonen en bonussen. Het is alsof er tegen ze wordt gezegd: ‘Maar je mag toch lesgeven aan kinderen! Of auto’s produceren! Je hebt een echte baan! En daarbovenop heb je ook nog het lef een behoorlijk pensioen en gezondheidszorg te eisen?’
ALS iemand een werkregime had willen ontwerpen dat perfect paste bij het behoud van de kracht van het financiële kapitaal had hij of zij het nauwelijks beter kunnen doen. Echte, productieve werkers worden meedogenloos uitgeknepen en geëxploiteerd. De rest van de beroepsbevolking bestaat uit de geterroriseerde laag van de algemeen beschimpte werklozen en een grotere laag van mensen die feitelijk worden betaald om niets te doen, op posities waardoor zij zich kunnen identificeren met de perspectieven en de gevoeligheden van de heersende klasse (managers, bestuurders, enzovoort) – en vooral met die van haar financiële avatars – en die tegelijkertijd een sluimerende wrok koesteren tegen iedereen met een onmiskenbare sociale waarde. Dit systeem is duidelijk nooit bewust zo ontworpen. Het is het product van bijna een eeuw van trial and error. Maar het is de enige verklaring waarom wij, ondanks al onze technologische capaciteiten, nog steeds niet slechts drie tot vier uur per dag werken.
David Graeber is hoogleraar antropologie aan de London School of Economics. Vorig jaar werd zijn boek Schuld: De eerste 5000 jaar in het Nederlands gepubliceerd. Zijn meest recente boek, The Democracy Project: A History, a Crisis, a Movement, is verschenen bij Spiegel Grau. Dit artikel komt uit Strike! Magazine, strikemag.org.
Vertaling: Menno Grootveld
http://pastebin.com/JVPK4RWX
Nou dat mag je wel uitleggen.quote:Op vrijdag 20 september 2013 12:55 schreef Ryon het volgende:
Dit betoog is helaas tekenend waarom (de hedendaagse) Antropologie al zijn betekenis heeft verloren.
Als de banen nutteloos zouden zijn, waren de mensen al lang ontslagen.quote:Op vrijdag 20 september 2013 13:30 schreef arjan1112 het volgende:
als ik zeg 90% van alle kantoorbanen zijn nutteloos, verklaart iedereen me voor gek.. behalve deze meneer dan
Het complete miskennen van de feitelijke situatie en met vooringenomenheid 'het Westerse systeem' aanschouwen. Daar is niets wetenschappelijks aan, dat is intellectuele armoede.quote:Op vrijdag 20 september 2013 13:26 schreef MadScientist het volgende:
[..]
Nou dat mag je wel uitleggen.
Hoe is dit betoog tekenend voor de teloorgang van de Antropologie?
Vrij eenvoudige retoriek wat enige simpelheid ten toon doet spreiden. Beroepen zoals 'vuilnisophaler' of 'muzikant' zijn eenvoudiger en duidelijk afgebakend qua werkzaamheden. Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat een leek vrij snel een beeld krijgt van wat een persoon doet als beroep. Er is relatief weinig kennis van zaken nodig om te begrijpen wat de werkzaamheden inhouden. Ook een bekend beroep als een bakker (iemand die brood maakt, brood kan je eten) is daar een voorbeeld van.quote:ijvoorbeeld: in onze samenleving lijkt er een algemene regel te bestaan dat hoe meer je werk andere mensen ten goede komt, hoe minder waarschijnlijk het is dat je ervoor zult worden betaald. Opnieuw is het lastig een objectieve maatstaf te vinden, maar een makkelijke manier om hiervan een idee te krijgen is door te vragen: wat zou er gebeuren als deze hele klasse eenvoudig zou verdwijnen? Je kunt over verpleegsters, vuilnisophalers of automonteurs zeggen wat je wilt, maar het is duidelijk dat als zij bij toverslag in rook zouden opgaan de gevolgen onmiddellijk en catastrofaal zouden zijn. Een wereld zonder onderwijzers en havenarbeiders zou snel in de problemen komen, en zelfs een wereld zonder sciencefictionschrijvers of ska-musici zou duidelijk een minder prettig oord zijn. Het is niet helemaal duidelijk hoe de mensheid het zou doen zonder al die private equity-ceo’s, lobbyisten, pr-onderzoekers, notarissen, telemarketeers, deurwaarders of juridisch consultants. (Velen vermoeden dat de zaken erop vooruit zouden gaan.) Maar afgezien van een handvol duidelijke uitzonderingen (artsen) blijft de regel verrassend goed overeind.
Je hebt gewoon geen idee van wat ze doen op kantoorquote:Op vrijdag 20 september 2013 13:30 schreef arjan1112 het volgende:
als ik zeg 90% van alle kantoorbanen zijn nutteloos, verklaart iedereen me voor gek.. behalve deze meneer dan
Juridisch meewerken.quote:Op vrijdag 20 september 2013 13:39 schreef arjan1112 het volgende:
wat doet een juridisch medewerker dan ?
Ja, en vroeger was de (enige) basisschoolmeester in het dorp ook meteen de wethouder.quote:Op vrijdag 20 september 2013 13:47 schreef arjan1112 het volgende:
functies in het onderwijs?? toen ik op de basisschool zat hadden ze 1 directeur die ook les gaf... er was zelfs geen concierge.. dat deden ze zelf
Overheidsgeld is de kanker van elke organisatie. Er is geen negatieve consequentie wanneer geld niet goed besteed wordt.quote:Op vrijdag 20 september 2013 13:45 schreef ShadyLane het volgende:
Voor een deel gaat het wel op, ik weet niet voor een hoe groot deel. Je ziet in veel bedrijven dat een team van specialisten het werk prima zelf kan doen, maar toch een paar keer per week bezoek krijgt van een coordinator die een praatje komt maken om te kijken of alles nog goed loopt. Eigenlijk houdt zo iemand hen, cru gezegd, enkel van het werk af. Als er eens een probleem is hebben ze dat zelf al opgelost voor hij weer eens langskomt. En hij in de tussentijd maar rapportjes schrijven.
Onze controle- en administratiedrang heeft gezorgd voor veel van dat soort functies, waarvan naar mijn idee de toegevoegde waarde op z'n zachtst gezegd beperkt is.
En wat ik in het onderwijs allemaal aan nieuwe functies heb zien ontstaan in de tien jaar dat ik voor de klas stond...terwijl naar mijn idee het onderwijs beter was toen ze nog niet bestonden.
Nee, dat is niet zo, dat wil jij graag geloven en nu heb je 1 stukje gevonden dat de door jou gewenste mening onderschrijft. Dat maakt het niet tot de waarheid.quote:Op vrijdag 20 september 2013 13:51 schreef arjan1112 het volgende:
Je gaat voorbij aan het punt.. er zou nog maar 15 uur per week gewerkt worden, als de 'nutteloze' functies niet zouden bestaan
Sowieso is de overheid een groot kankergezwel in zijn huidige vorm.quote:Op vrijdag 20 september 2013 13:54 schreef Kandijfijn het volgende:
[..]
Overheidsgeld is de kanker van elke organisatie. Er is geen negatieve consequentie wanneer geld niet goed besteed wordt.
Coordinator taal- en rekenbijspijkeringquote:Op vrijdag 20 september 2013 13:47 schreef arjan1112 het volgende:
functies in het onderwijs?? toen ik op de basisschool zat hadden ze 1 directeur die ook les gaf... er was zelfs geen concierge.. dat deden ze zelf
Toch zie ik het ook in het bedrijfsleven. Ik werk in teams van professionele mensen, die het prima zelf af kunnen en vaak extern zijn en dus al duur genoeg. Toch wordt er dan ook nog een (vaak tevens externe en dus ook dure) coordinator op gezet. Ter controle. Wij hebben met z'n allen heel veel geld over voor controle.quote:Op vrijdag 20 september 2013 13:54 schreef Kandijfijn het volgende:
Overheidsgeld is de kanker van elke organisatie. Er is geen negatieve consequentie wanneer geld niet goed besteed wordt.
Ik erken ook dat het bestaat in het bedrijfsleven.quote:Op vrijdag 20 september 2013 14:04 schreef ShadyLane het volgende:
[..]
Toch zie ik het ook in het bedrijfsleven. Ik werk in teams van professionele mensen, die het prima zelf af kunnen en vaak extern zijn en dus al duur genoeg. Toch wordt er dan ook nog een (vaak tevens externe en dus ook dure) coordinator op gezet. Ter controle. Wij hebben met z'n allen heel veel geld over voor controle.
Ja, maar ook veel 'nutteloze functies' hebben klaarblijkelijk toch enig nut. Bekend voorbeeld is dat van de ouderwetse opzichter in een fabrieksruimte. Een man die zelf niet meedeed aan het productieproces en eigenlijk de hele dag maar een beetje rondliep. Veel arbeiders, die het zware werk verrichten, geloofde er dan ook heilig in dat die kerel niets toevoegde. De reden dat iedereen echter aan het werk was en bepaalde targets haalde kwam omdat de opzichter daar op toe zag. Essentieel onderdeel van het productieproces dus.quote:Op vrijdag 20 september 2013 13:51 schreef arjan1112 het volgende:
Je gaat voorbij aan het punt.. er zou nog maar 15 uur per week gewerkt worden, als de 'nutteloze' functies niet zouden bestaan
Er zijn gewoon te veel projectleiders enz die dingen verzinnen om hun baan te behouden.quote:Op vrijdag 20 september 2013 12:55 schreef Ryon het volgende:
Dit betoog is helaas tekenend waarom (de hedendaagse) Antropologie al zijn betekenis heeft verloren.
Heeft dat ook niet te maken met de schaalvergroting in het onderwijs? Vroeger waren het scholen, tegenwoordig zijn het onderwijsfabrieken met 1000en leerlingen.quote:Op vrijdag 20 september 2013 14:02 schreef ShadyLane het volgende:
Coordinator taal- en rekenbijspijkering
ICT-coordinator
Remedial teacher
Coordinator maatschappelijke stage
Coordinator stagiair-leraren
PR-functionaris
HR-functionaris
Coordinator tweetalig onderwijs
Coordinator technasium
Zorgcoordinator
Tsja, of hij probeert juist niet eurocentrisch te denken. Proberen zoveel mogelijk van 'buitenaf' naar een probleem te kijken, zo objectief en wetenschappelijk mogelijk, net zoals je dat bij andere beschavingen ook zou doen als antropoloog.quote:Op vrijdag 20 september 2013 13:36 schreef Ryon het volgende:
[..]
Het complete miskennen van de feitelijke situatie en met vooringenomenheid 'het Westerse systeem' aanschouwen. Daar is niets wetenschappelijks aan, dat is intellectuele armoede.
Tsja hij weet prima wat een hoogwaardig dienstverlener doet, en waarom die in de huidige samenleving zoveel verdient. Hij trekt alleen in twijfel of die wel écht allemaal dienstbaar zijn aan de samenleving/economie/organisatie waar ze in functioneren, in navolging van de quote van Keynes die voorspelde dat er tegen deze tijd niet zoveel noodzaak meer was om iedereen +/- 40-urige werkweken te laten werken.quote:Quote uit het stukje:
[..]
Vrij eenvoudige retoriek wat enige simpelheid ten toon doet spreiden. Beroepen zoals 'vuilnisophaler' of 'muzikant' zijn eenvoudiger en duidelijk afgebakend qua werkzaamheden. Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat een leek vrij snel een beeld krijgt van wat een persoon doet als beroep. Er is relatief weinig kennis van zaken nodig om te begrijpen wat de werkzaamheden inhouden. Ook een bekend beroep als een bakker (iemand die brood maakt, brood kan je eten) is daar een voorbeeld van.
Een hooggekwalificeerde dienstverlener heeft een beroep dat voor de meerderheid van de mensen op grotere afstand staat. Dat betekent dat er meer kennis en inzicht van een leek gevraagd wordt om te begrijpen waar iemand meebezig is. Van Jan Modaal hoef je niet altijd te verwachten dat deze precies weet wat een (ik noem maar wat) juridisch consultant precies doet op een dag. Het is goed mogelijk dat de gemiddelde burger denkt dat een dergelijk persoon relatief weinig uitvoert. Hij komt simpelweg niet tot nauwelijks met de werkzaamheden in aanraking.
Van een sociaal wetenschapper (een Antropoloog) mag je wel verwachten dat deze gegronde kennis heeft van wat verschillende personen precies doen. Je mag ook verwachten dat deze een goed begrip heeft waarom hoogwaardige dienstverlening beter betaalt dan bijvoorbeeld een havenarbeider.
Hij zegt in het stuk dat het niet aan hem is om te bepalen welk beroep wel of niet 'nuttig' is, maar dat hij opmerkt dat veel mensen zélf het idee hebben nutteloos werk te verrichten.quote:Natuurlijk erg nobel om mensen die laag gekwalificeerd werk doen op een voetstuk te plaatsen, maar het is een teken van onkunde om vervolgens niet het werk van hooggekwalificeerde werknemers op de juiste waarde te kunnen schatten.
Ik weet niet of je zelf antropologie studeert/studeerde (ik niet iig), maar om op basis van één stukje, dat niet eens een wetenschappelijk stuk is maar gewoon een essay, de hedendaagse antropologie neer te sabelen lijkt mij ook wel enige vooringenomenheid tentoon spreiden.quote:en dat is er mis met de antropologische wetenschap anno 2013. Het ontbreekt, m.i vanwege vooringenomenheid, aan kennis die sociaal wetenschappers uit andere disciplines over het algemeen wel hebben en daardoor ook beter instaat zijn om concrete observaties te doen. Deze kerel is daar, helaas, een typerend voorbeeld van.
Volgens mij is iig de PvdD voorstander van verhoogde belasting op consumptie en grondstoffenverbruik, tegenover verlaagde (of afschaffen...) inkomstenbelasting. Dat zou meer mensen aan het werk helpen, maar wel in de dienstensector uiteraard.quote:Op vrijdag 20 september 2013 14:17 schreef Dagonet het volgende:
Natuurlijk zijn er veel onzinbanen, mensen moeten toch werken.
Als je alleen maar de noodzakelijke banen zou hebben dan zouden er veel meer mensen thuis zitten. Met de verderschrijdende technologische ontwikkelingen op het gebied van productie (3d printen) en voedselvoorziening (synthetisch vlees) is het ook niet ondenkbaar dat over een jaar of 20, 30 die arbeidsgroepen zullen afsterven en dan moet er voor hen ook weer werk bedacht worden.
Het zou leuk zijn als er een partij was die dat soort toekomstvisies ook al naar voren zou brengen in plaats van niet verder te denken dan de volgende verkiezingen.
Ik ben inderdaad gedeeltelijk onderlegd in de antropologie en herken in dit essay dan ook het een en ander. Het bang zijn om eurocentrisch te denken en de vooringenomen kritische houding op het westerse systeem in zijn volledigheid is een typisch verschijnsel. De anekdote van een vriend die ska muzikant was en rechten is gaan doen maar er geen kut aanvindt want ja, ska muziek is toch wel het echte leven is ook een verhaal dat elke antropoloog wel te vertellen heeft en min of meer een niet representatieve bevestiging van het eigen gelijk. Het verhaal is dusdanig cliché matig dat ik mij zelfs afvraag in hoeverre het op waarheid berust.quote:Op vrijdag 20 september 2013 14:22 schreef MadScientist het volgende:
[..]
Tsja, of hij probeert juist niet eurocentrisch te denken. Proberen zoveel mogelijk van 'buitenaf' naar een probleem te kijken, zo objectief en wetenschappelijk mogelijk, net zoals je dat bij andere beschavingen ook zou doen als antropoloog.
Maar tegenwoordig staat dat bekend als 'zelfhaat' en cultuurrelativisme. (of oikofobie..)
[..]
Tsja hij weet prima wat een hoogwaardig dienstverlener doet, en waarom die in de huidige samenleving zoveel verdient. Hij trekt alleen in twijfel of die wel écht allemaal dienstbaar zijn aan de samenleving/economie/organisatie waar ze in functioneren, in navolging van de quote van Keynes die voorspelde dat er tegen deze tijd niet zoveel noodzaak meer was om iedereen +/- 40-urige werkweken te laten werken.
Let op: deze man werkt aan anglosaksische universiteiten (die ook steeds meer als bedrijven worden gerund...). Dan weet je echt wel uit ervaring hoe verstikkend en contraproductief managementlagen kunnen zijn.
[..]
Hij zegt in het stuk dat het niet aan hem is om te bepalen welk beroep wel of niet 'nuttig' is, maar dat hij opmerkt dat veel mensen zélf het idee hebben nutteloos werk te verrichten.
[quote]
Ik weet niet of je zelf antropologie studeert/studeerde (ik niet iig), maar om op basis van één stukje, dat niet eens een wetenschappelijk stuk is maar gewoon een essay, de hedendaagse antropologie neer te sabelen lijkt mij ook wel enige vooringenomenheid tentoon spreiden.
Precies. En dat is ook niet geaccepteerd.quote:Op vrijdag 20 september 2013 14:17 schreef Dagonet het volgende:
Natuurlijk zijn er veel onzinbanen, mensen moeten toch werken.
Als je alleen maar de noodzakelijke banen zou hebben dan zouden er veel meer mensen thuis zitten.
quote:Op vrijdag 20 september 2013 14:10 schreef Ryon het volgende:
[..]
Ja, maar ook veel 'nutteloze functies' hebben klaarblijkelijk toch enig nut. Bekend voorbeeld is dat van de ouderwetse opzichter in een fabrieksruimte. Een man die zelf niet meedeed aan het productieproces en eigenlijk de hele dag maar een beetje rondliep.
Maar wie creeert die onzinbanen dan, en waarom? Waarom zou een bedrijf nou onzinbanen in stand houden, het kost ze immers alleen maar geld en levert ze dus niet op?quote:Op vrijdag 20 september 2013 14:55 schreef Oud_student het volgende:
Als je dezelfde rationalisatie, mechanisatie en automatisering die in de laatste 50 jaar in de landbouw heeft plaats gevonden, ook in andere sectoren zou toepassen, dan zou vrijwel iedereen werkloos zijn.
Dankzij nieuwe producten en diensten, worden de onzinbanen gecreerd en mede door inefficientie in stand gehouden.
Het is natuurlijk alleen de overheid die onzinbanen creëert. Moet van links Nederland, anders hebben die geen werk.quote:Op vrijdag 20 september 2013 15:43 schreef Fides het volgende:
[..]
Maar wie creeert die onzinbanen dan, en waarom? Waarom zou een bedrijf nou onzinbanen in stand houden, het kost ze immers alleen maar geld en levert ze dus niet op?
Bureaucratie is geen doel!quote:Op vrijdag 20 september 2013 16:44 schreef Wazzim het volgende:
Het zijn geen onzin banen want veel van die banen kwamen op door of publieke regulering of private regulering en is dus gewoon benodigd om alles in stand te houden.
Volledig mee eens. Veel dienstverlenende beroepen zijn gemakkelijk weg te rationaliseren. Je heb geen hypotheek adviseurs, spindoctors, marketingstrategen, reclame makers, stylisten, beleggingsadviseurs, belastingadviseurs, lobbyisten, reintegratieconsulenten, beoordelings & functioneringsgesprekken, etc.. etc.. nodig.quote:Op vrijdag 20 september 2013 11:12 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Ik stel voor deze baantjes voortaan ‘onzinbanen’ te noemen.
quote:Op vrijdag 20 september 2013 14:55 schreef Oud_student het volgende:
Als je dezelfde rationalisatie, mechanisatie en automatisering die in de laatste 50 jaar in de landbouw heeft plaats gevonden, ook in andere sectoren zou toepassen, dan zou vrijwel iedereen werkloos zijn.
Dankzij nieuwe producten en diensten, worden de onzinbanen gecreerd en mede door inefficientie in stand gehouden.
quote:Op vrijdag 20 september 2013 13:35 schreef DroogDok het volgende:
[..]
Als de banen nutteloos zouden zijn, waren de mensen al lang ontslagen.
Eerstelijns managers zijn vaak de nuttigst.quote:Op vrijdag 20 september 2013 14:10 schreef Ryon het volgende:
[..]
Ja, maar ook veel 'nutteloze functies' hebben klaarblijkelijk toch enig nut. Bekend voorbeeld is dat van de ouderwetse opzichter in een fabrieksruimte. Een man die zelf niet meedeed aan het productieproces en eigenlijk de hele dag maar een beetje rondliep. Veel arbeiders, die het zware werk verrichten, geloofde er dan ook heilig in dat die kerel niets toevoegde. De reden dat iedereen echter aan het werk was en bepaalde targets haalde kwam omdat de opzichter daar op toe zag. Essentieel onderdeel van het productieproces dus.
In reorganisaties wordt zelden een analyse gemaakt van het werk dat mensen doen en op grond daarvan een selectie gemaakt van van de overtollige werknemers. In plaats daarvan komt men met 1 getal, dat is het percentage werknemers dat eruit moet, zeg 10%. Er wordt nog gekeken naar de essentiele functies die buitenschot blijven, en verder wordt gewoon een standaard afhandeling gevolg (bijvoorbeeld last-in first-out). Daarna lossen de overgebleven werknemers het probleem op hoe ze zonder de ex-collega's het werk afhandelen. Soms blijkt een waardevol iemand ontslagen te zijn en vraag iedereen zich af hoe men zo dom kon zijn. Soms blijkt iemand totaal niet gemist te worden en was zijn werk dus overbodig. De werknemers verdelen de belangrijkste taken van ex-werknemers onderling, en laten van hun oude taken achterwege die niet essentieel zijn.quote:Dat wil niet betekenen dat elke functie ook van meerwaarde is. Ironisch genoeg is het juist de taak van een bedrijfsconsultent om dergelijke nutteloze functies te herkennen en weg te snijden. Een reorganisatie van een bedrijf komt in de praktijk ook neer op alles wegsnijden dat niet van absolute toegevoegde waarde is.
Interessant in dat opzicht zijn ook de evaluaties na een (succesvolle en minder succesvolle) reorganisatie. Soms komt naar voren dat Willemse inderdaad van nul toegevoegde waarde was maar toch 2700 euro bruto per maand opstreek. Soms komt men erachter dat Willemse eigenlijk de spil vormde op een afdeling.
Klopt (helaas) helemaal. Overheden veroorzaken die brain drain ook, door pesterij en uitbuiting.quote:Op zaterdag 21 september 2013 00:41 schreef deelnemer het volgende:
In reorganisatie wordt zelden een analyse gemaakt van het werk dat mensen doen en op grond daarvan een selectie gemaakt van van de overtollige werknemers. In plaats daarvan komt men met 1 getal, dat is het percentage werknemer dat eruit moet, zeg 10%. Er wordt nog gekeken naar de essentiele functies die buitenschot blijven, en verder wordt gewoon een standaard afhandeling gevolg (bijvoorbeeld last-in first-out). Daarna lossen de overgebleven werknemers het probleem op hoe ze zonder de ex-collega's het werk afhandelen. Soms blijkt een waardevol iemand ontslagen te zijn en vraag iedereen zich af hoe men zo dom kon zijn. Soms blijkt iemand totaal niet gemist te worden en was zijn werk dus overbodig.
Ja, want als bedrijven je 15 uur laten werken is het niet zo dat je minder verdient en je koopkracht daalt...quote:Op vrijdag 20 september 2013 13:51 schreef arjan1112 het volgende:
Je gaat voorbij aan het punt.. er zou nog maar 15 uur per week gewerkt worden, als de 'nutteloze' functies niet zouden bestaan
Als er daarmee nog steeds evenveel geproduceerd wordt, is er ook evenveel te verdelen. Niemand hoeft er dus op achteruit te gaan.quote:Op zaterdag 21 september 2013 00:52 schreef Guus_Geluk7 het volgende:
[..]
Ja, want als bedrijven je 15 uur laten werken is het niet zo dat je minder verdient en je koopkracht daalt...
De prijzen dalen alleen maar.quote:Op zaterdag 21 september 2013 00:54 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Als er daarmee nog steeds evenveel geproduceerd wordt, is er ook evenveel te verdelen. Niemand hoeft er dus op achteruit te gaan.
Ja het file probleem wordt erdoor opgelost en we krijgen nog meer leegstaande kantoren.quote:Op zaterdag 21 september 2013 00:56 schreef El_Matador het volgende:
[..]
De prijzen dalen alleen maar.
897 miljoen "midmanagers" die niet meer vervoerd hoeven te worden...
Wellicht kun je veel banen schrappen, maar zal de vraag naar dergelijke functies verdwijnen?quote:Op zaterdag 21 september 2013 00:00 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Volledig mee eens. Veel dienstverlenende beroepen zijn gemakkelijk weg te rationaliseren. Je heb geen hypotheek adviseurs, spindoctors, marketingstrategen, reclame makers, stylisten, beleggingsadviseurs, belastingadviseurs, lobbyisten, reintegratieconsulenten, beoordelings & functioneringsgesprekken, etc.. etc.. nodig.
Juist deze sector parasiteert en getuigt van de schijnheiligheid van mensen. Kijkt iemand wel eens naar RTL Z Business Class? Dan weet je gelijk wat ik bedoel. Volkomen slap geauwehoer.
Sowieso kan zo de helft van de mensen thuis werken en met Skype meeten.quote:Op zaterdag 21 september 2013 00:59 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Ja het file probleem wordt erdoor opgelost en we krijgen nog meer leegstaande kantoren.
Vraag is gewenning.quote:Op zaterdag 21 september 2013 01:01 schreef waht het volgende:
[..]
Wellicht kun je veel banen schrappen, maar zal de vraag naar dergelijke functies verdwijnen?
Jij hebt er niets van begrepen; het zou betekenen dat je voor die 15 urige werkweek evenveel betaald krijgt als nu voor die 40 urigequote:Op zaterdag 21 september 2013 00:52 schreef Guus_Geluk7 het volgende:
[..]
Ja, want als bedrijven je 15 uur laten werken is het niet zo dat je minder verdient en je koopkracht daalt...
Nee dat je koopkracht zodanig zou zijn toegenomen dat je met het loon van 15 uur ook al alles kon betalen. Er had deflatie moeten zijn zoals je die ziet bij elektronica in praktisch alle bedrijfstakken waar de productiviteit is toegenomen.quote:Op zaterdag 21 september 2013 07:39 schreef arjan1112 het volgende:
[..]
Jij hebt er niets van begrepen; het zou betekenen dat je voor die 15 urige werkweek evenveel betaald krijgt als nu voor die 40 urige
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |