Al is dat een user met een nogal hoog troll-gehalte.quote:Op zondag 22 september 2013 18:56 schreef Hexagon het volgende:
[..]
En ook bij Nederlanders als Linkse Boomknuffelaar
Jazeker. Het zou nog wel eens nachtwerk kunnen worden voor er duidelijkheid is.quote:Op zondag 22 september 2013 19:03 schreef arjan1112 het volgende:
afd 4,9% die kunnen het nog wel redden ?
hij was wel in Tsjechie geweest, liet foto's zien enzquote:Op zondag 22 september 2013 18:59 schreef freako het volgende:
[..]
Al is dat een user met een nogal hoog troll-gehalte.
De SPD wil eurobonds dus dan kun je zwaaien naar je geld. De beste uitslag was waarschijnlijk de huidige coalitie houden en als het even kan ook nog AFD boven de kiesdrempel.quote:Op zondag 22 september 2013 18:57 schreef arjan1112 het volgende:
[..]
Wat dacht je dan ? een coalitie van FDP en AFD ofzo ?
het kan zijn dat cdu/csu alleen genoeg zetels haaltquote:Op zondag 22 september 2013 19:06 schreef SeLang het volgende:
[..]
De SPD wil eurobonds dus dan kun je zwaaien naar je geld. De beste uitslag was waarschijnlijk de huidige coalitie houden en als het even kan ook nog AFD boven de kiesdrempel.
Maar dat wil je niet. Er moet een eurokritisch tegengewicht zijn anders vliegt Merkel alle kanten op.quote:Op zondag 22 september 2013 19:07 schreef arjan1112 het volgende:
[..]
het kan zijn dat cdu/csu alleen genoeg zetels haalt
Ach, erg Eurokritisch was de FDP ook niet. Sowieso komt je dramatische verhaaltje niet echt overquote:Op zondag 22 september 2013 19:09 schreef SeLang het volgende:
[..]
Maar dat wil je niet. Er moet een eurokritisch tegengewicht zijn anders vliegt Merkel alle kanten op.
Bizar inderdaad.quote:Op zondag 22 september 2013 19:14 schreef freako het volgende:
Wel een geinig effect van zo'n kiesdrempel: Dat een partij met 42% op een meerderheid afstevent.
En dan is het maar goed dat er niet een 10% kiesdrempel is, zoals in Turkije. Had je maar 2 partijen gehad in de Bondsdag.quote:
Dus eigenlijk heeft de regering in Berlijn geen zak te vertellen ?quote:De overheidstaken in Duitsland zijn in principe zaak van de deelstaten – tenzij de Grondwet bepaalde taken aan het federaal niveau heeft opgedragen. Over een aantal zaken gaan Bond (vertegenwoordigd door de Bondsdag, het nationaal parlement) en deelstaten (vertegenwoordigd door de Bondsraad) samen. Er zijn dus drie soorten van wetgeving in Duitsland: uitsluitend federale wetgeving (bijvoorbeeld defensie, munt), gezamenlijke wetgeving (zogenoemde toestemmingswetten, bijvoorbeeld belastingen) en deelstaatwetgeving (bijvoorbeeld school en cultuur). Federale wetten hebben voorrang op deelstaatwetten: Bundesrecht bricht Landesrecht (art. 31 Grondwet).
Het onderwijs in Duitsland hoort tot de taken van de deelstaten, maar omdat al te grote verschillen binnen Duitsland onwenselijk zijn werken de deelstaten samen via de Kultusministerkonferenz, die bijvoorbeeld gezamenlijke standaards voor de einddiploma's bepaalt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Deelstaten_van_Duitsland
"Ein einfaches und gerechtes Steuersystem" van Westerwelle en zijn 'Steuer-schwur' in 2009...quote:Op zondag 22 september 2013 19:02 schreef Felagund het volgende:
Welke blunders heeft de FDP allemaal gemaakt? Die partij is niet heel geliefd bij collegas heb ik het idee.
304 is de meerderheid geloof ikquote:Op zondag 22 september 2013 20:05 schreef arjan1112 het volgende:
nu 298 voor cdu / csu .. rood rood groen ?
word echt 3 uur vannacht voor dat we wat weten...
300 is de meerderheid
ligt een beetje aan de überhangmandaten en dergelijke... dat kan best een aantal zetels verschil uitmaken en is bijna onmogelijk te berekenen voor de einduitslag...quote:
twitter:DaveBoomkens twitterde op zondag 22-09-2013 om 20:45:44Verschil stemgedrag West-Oost #btw13!Union: 42,9/38,7% SPD: 27,2/18,1% FDP: 5/2,6% Linke: 5,2/21,0% Grüne: 8,7/6,1% AfD: 4,6/5,9% reageer retweet
Gestoorde commies in het oosten.quote:Op zondag 22 september 2013 20:52 schreef borisz het volgende:
twitter:DaveBoomkens twitterde op zondag 22-09-2013 om 20:45:44Verschil stemgedrag West-Oost #btw13!Union: 42,9/38,7% SPD: 27,2/18,1% FDP: 5/2,6% Linke: 5,2/21,0% Grüne: 8,7/6,1% AfD: 4,6/5,9% reageer retweet
quote:Op zondag 22 september 2013 20:25 schreef RM-rf het volgende:
Freako kan dat soort dingen vaak het beste uitleggen
Of wat te denken van een kiesdrempelachtige structuur van 50 procent zoals in de USA.quote:Op zondag 22 september 2013 19:19 schreef freako het volgende:
[..]
En dan is het maar goed dat er niet een 10% kiesdrempel is, zoals in Turkije. Had je maar 2 partijen gehad in de Bondsdag.
Of je stelling over EU en euro klopt gewoon niet. Dat lijkt me een logischer verklaring.quote:Op zondag 22 september 2013 21:10 schreef ZakcentNL het volgende:
Iedereen weet dat de EU en de Euro alles kapot maakt, en toch stemt de meerderheid op dat lelijke pro Euro mens, onbegrijpelijk.
vandaar dat Merkel zei , ik wacht op de uitslagquote:Op zondag 22 september 2013 21:04 schreef freako het volgende:
[..].
Het is er niet eenvoudiger op geworden.
De Bondsdag heeft minstens 598 zetels: 299 districtszetels (Direktmandaten) en 299 lijstzetels. Die lijstzetels worden per partij en vervolgens per deelstaat verdeeld, op basis van het aantal stemmen. Op de toegekende zetels per deelstaat wordt vervolgens het aantal Direktmandaten in mindering gebracht.
Tot nu toe was het zo dat als een partij in een deelstaat meer Direktmandaten wonnen dan ze eigenlijk op grond van de lijststemmen recht zou hebben, ze deze mocht houden, waarna de Bondsdag werd uitgebreid met deze zetels. Dit zijn de beruchte overhangmandaten. In 2009 waren het er 24, allemaal voor CDU of CSU, een recordaantal.
Het Bundesverfassungsgericht heeft de afgelopen jaren tot twee keer toe de Kieswet afgeschoten, omdat dit systeem soms leidt tot een 'negatief stemgewicht'. Dit betekent: Als een partij in een bepaalde deelstaat minder stemmen gehaald zou hebben dan in werkelijkheid, zou dit in die deelstaat geleid hebben tot een extra overhangmandaat en daarmee een extra zetel voor de partij.
De oplossing hiervoor zijn Ausgleichsmandaten, oftewel de andere partijen krijgen in het geval van overhangmandaten zelf ook naar rato overhangmandaten. Gevolg kan zijn dat de Bondsdag nog veel groter wordt dan 622 zetels. De exacte toewijzing daarvan is nogal gecompliceerd (en ik heb me er ook nog niet echt in verdiept), maar het leidt er uiteindelijk toe dat de zetelverdeling evenrediger is dan in het verleden. Het zou er ook niet meer toe moeten leiden dat een partij of coalitie de meerderheid weet te behalen puur omdat ze meer overhangmandaten dan andere partijen hebben.
Hij zal er uiteindelijk wel niet onderuit komen.quote:Op zondag 22 september 2013 21:13 schreef arjan1112 het volgende:
heb net naar die berliner runde gekeken..
steinbruck wil niet met de cdu en ook niet met die linke.. enige wat hij wil is spd / grune
ik denk dat het cdu/csu en de grune word
Mwah, valt wel mee. Uiteindelijk hebben overhangmandaten nu geen invloed meer op de onderlinge verhoudingen tussen de partijen, alleen op de totale omvang van het parlement.quote:
tja, niet in duitsland dus ... daar kom je hooguit op 4,9% daarmee ... In duitsland een anti-euro partij opstarten is zo'n beetje als een pro-duitsland partij in griekenland te willen beginnen.quote:Op zondag 22 september 2013 21:10 schreef ZakcentNL het volgende:
Iedereen weet dat de EU en de Euro alles kapot maakt, en toch stemt de meerderheid op dat lelijke pro Euro mens, onbegrijpelijk.
Is dat ooit voorgekomen?quote:Op zondag 22 september 2013 21:18 schreef freako het volgende:
[..]
Mwah, valt wel mee. Uiteindelijk hebben overhangmandaten nu geen invloed meer op de onderlinge verhoudingen tussen de partijen, alleen op de totale omvang van het parlement.
In Nederland is het nauwelijks eenvoudiger, ook al lijkt dat op het eerste gezicht wel zo. Zeker als er sprake is van lijstencombinaties of van partijen die per kieskring aparte lijsten ingediend hebben, is de toewijzing van zetels aan de partijen of aan de kandidaten soms best een klus. En dan kunnen er alsnog onverwachte effecten optreden, bijvoorbeeld als er sprake is van lijstuitputting (minder kandidaten op een lijst dan zetels)
50% van de stemmen betekent minimaal al 75 directe zetels (behalve als ze niet zoveel kandidaten hebben natuurlijk). Als ze meer dan 50% van de stemmen hebben krijgen ze ook nog eens automatisch een extra restzetel, oftewel een meerderheid qua stemmen levert ook een meerderheid qua zetels op.quote:of van een partij die ondanks 50% van de stemmen niet de meerderheid van de zetels krijgt
Dit is ook weer een theoretisch probleem.quote:of van 2 partijen die gelijk eindigen bij de toekenning van de laatste restzetel.
De Kieswet geldt ook voor gemeenteraadsverkiezingen. En daar komen alledrie de situaties voor (daarom zijn ze ook ooit in de Kieswet terechtgekomen). In het geval van >50% van de stemmen wordt er overigens niet automatisch een extra restzetel toegekend, maar alleen als die partij anders niet de meerderheid van de zetels toegekend zou krijgen. Iets dat alleen voor zou kunnen komen bij kleine gemeenteraden, waar met grootste overschotten wordt gerekend voor de restzetels.quote:Op zondag 22 september 2013 21:26 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Is dat ooit voorgekomen?
[..]
50% van de stemmen betekent minimaal al 75 directe zetels (behalve als ze niet zoveel kandidaten hebben natuurlijk). Als ze meer dan 50% van de stemmen hebben krijgen ze ook nog eens automatisch een extra restzetel, oftewel een meerderheid qua stemmen levert ook een meerderheid qua zetels op.
[..]
Dit is ook weer een theoretisch probleem.
Klopt. Maar dat geldt ook voor het Duitse systeem.quote:Het Nederlandse systeem is in de basis vrij eenvoudig, alleen de restzetels en lijstverbindingen maakt het iets ingewikkelder, maar niet extreem ingewikkeld of dat de zetelverdeling er heel anders uit ziet dan de stemverhouding.
Eh nou nee. Met twee partijen die waarschijnlijk net de kiesdrempel niet halen is al tegen de tien procent van het stemmenaantal niet vertegenwoordigd.quote:Op zondag 22 september 2013 21:34 schreef freako het volgende:
Klopt. Maar dat geldt ook voor het Duitse systeem.
Ja, OK. Dat klopt. Ik relateerde het aan mijn eerdere post over de overhangmandaten en compenserende zetels.quote:Op zondag 22 september 2013 21:38 schreef Zelva het volgende:
[..]
Eh nou nee. Met twee partijen die net de kiesdrempel niet halen is al tegen de tien procent van het stemmenaantal niet vertegenwoordigd.
Heel wat mensen zijn nou eenmaal intelligenter dan jij.quote:Op zondag 22 september 2013 21:10 schreef ZakcentNL het volgende:
Iedereen weet dat de EU en de Euro alles kapot maakt, en toch stemt de meerderheid op dat lelijke pro Euro mens, onbegrijpelijk.
Ja zal wel, Duitsland heeft het economisch goed gedaan maar ojé als dit eens ooit gaat veranderen en ook de Duitsers door de EU en de EURO gemolken gaan worden op de manier zoals dit in ons land gebeurd.quote:Op zondag 22 september 2013 21:13 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Of je stelling over EU en euro klopt gewoon niet. Dat lijkt me een logischer verklaring.
die hypocriet, aftreden omdat je burgemeester voorstel het niet haalt en vervolgens zelf burgemeester worden..quote:Op zondag 22 september 2013 21:49 schreef freako het volgende:
In 2005 heeft de toenmalige minister voor Spek en Bonen Thom de Graaf een wetsvoorstel ingediend om ook in Nederland een kiessysteem in te voeren met districts- en lijstzetels en twee uit te brengen stemmen, enigszins verwant aan het Duitse systeem.
Complicerende factor: in de Nederlandse Grondwet staat dat de Tweede Kamer 150 zetels heeft. Er werden dus ook allerlei toeren uitgehaald om maar te voorkomen dat er ooit overhangmandaten zouden ontstaan. Omdat De Graaf later aftrad omdat de gekozen burgemeester afgeschoten werd in de Eerste Kamer, werd het voorstel uiteindelijk weer ingetrokken.
Zeker lid van de VVD of PVDA ?quote:Op zondag 22 september 2013 21:48 schreef Reya het volgende:
[..]
Heel wat mensen zijn nou eenmaal intelligenter dan jij.
Nederland en Duitsland , hebben juist heel veel voordeel bij de euro... het bedrijfsleven loopt binnen met de export. wat voor belang griekenland portugal spanje en italie bij de euro hebben, weet niemand meerquote:Op zondag 22 september 2013 21:49 schreef ZakcentNL het volgende:
[..]
Ja zal wel, Duitsland heeft het economisch goed gedaan maar ojé als dit eens ooit gaat veranderen en ook de Duitsers door de EU en de EURO gemolken gaan worden op de manier zoals dit in ons land gebeurd.
Daar is in ons land ook geen sprake van.quote:Op zondag 22 september 2013 21:49 schreef ZakcentNL het volgende:
[..]
Ja zal wel, Duitsland heeft het economisch goed gedaan maar ojé als dit eens ooit gaat veranderen en ook de Duitsers door de EU en de EURO gemolken gaan worden op de manier zoals dit in ons land gebeurd.
Nee hoor, ons land zit vooral in crisis door Henk en Ingrid die hun vakantie en keuken gefinancieerd hebben met hun tweede hypotheek die ze op de "overwaarde" van hun woning afsloten.quote:Op zondag 22 september 2013 21:49 schreef ZakcentNL het volgende:
[..]
Ja zal wel, Duitsland heeft het economisch goed gedaan maar ojé als dit eens ooit gaat veranderen en ook de Duitsers door de EU en de EURO gemolken gaan worden op de manier zoals dit in ons land gebeurd.
En nu 'Europa' de schuld geven van hun eigen falenquote:Op zondag 22 september 2013 21:53 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Nee hoor, ons land zit vooral in crisis door Henk en Ingrid die hun vakantie en keuken gefinancieerd hebben met hun tweede hypotheek die ze op de "overwaarde" van hun woning afsloten.
En dan zitten ze ook nog in een Vinexhut; toegegeven, dat is wel bijzonder triest.quote:Op zondag 22 september 2013 21:53 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Nee hoor, ons land zit vooral in crisis door Henk en Ingrid die hun vakantie en keuken gefinancieerd hebben met hun tweede hypotheek die ze op de "overwaarde" van hun woning afsloten.
Je bedoeld zeker dat het het in ons land economisch gezien niet goed gaat?quote:Op zondag 22 september 2013 21:52 schreef 99.999 het volgende:
Daar is in ons land ook geen sprake van.
En de regering is nog erg mild voor ze.quote:Op zondag 22 september 2013 21:54 schreef Reya het volgende:
[..]
En dan zitten ze ook nog in een Vinexhut; toegegeven, dat is wel bijzonder triest.
Heeft NL geheel aan zichzelf te danken.quote:Op zondag 22 september 2013 21:58 schreef ZakcentNL het volgende:
[..]
Je bedoeld zeker dat het het in ons land economisch gezien niet goed gaat?
Nee maar dat is gewoon onze eigen schuld en niet die van de EU of Euro.quote:Op zondag 22 september 2013 21:58 schreef ZakcentNL het volgende:
[..]
Je bedoeld zeker dat het het in ons land economisch gezien niet goed gaat?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |