Ja. En prijsminima en -maxima, quota, (ont)heffingen, accijnzen, belastingen, subsidies, vergunningen, bestemmingsplannen...quote:Op maandag 16 september 2013 13:18 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Minimumloon, CAO's. Dat soort ingrepen, bedoel je?
Hiermee compenseer je natuurlijk lang niet dat er door de technische vooruitgang veel meer ziektes behandeld kunnen worden en dat die behandelingen complexer en daarmee duurder worden.quote:Op maandag 16 september 2013 13:19 schreef Myph. het volgende:
[..]
Ik vind dat competitie in de zorg toegelaten dient te worden, en dat medicijnen van andere partijen ook een rol mogen spelen, mensen kunnen een keuze maken om dit medicijn te nemen i.p.v. van de voorgeschreven medicijnen, dus ook daar, competitie.
Verder zie je dat artsen, ziekenhuizen, praktijken meer geld gaan vragen voor hun diensten als deze door derden wordt betaald. Ik vind daarbij ook dat de overheid vraag creëert door mensen verplicht te laten verzekeren. Daarbij vind ik dat verantwoordelijk in de zorg een grote rol moet vervullen om mensen dus verantwoordelijk te maken voor eigen keuzes en dus deze explosieve vraag terug te dringen. Nogmaals, dit weer door derden.
De oplossing is dus wat mij betreft alternatieve medicijnen, competitie in de zorg, geen verplichte verzekering en meer verantwoordelijkheid voor jezelf.
Absoluut, wat denk je van een inkomstendrempel? Als je gegarandeerd inkomsten krijgt, wat heeft kwaliteit en zuinigheid dan voor nut?quote:Op maandag 16 september 2013 13:21 schreef Wazzim het volgende:
Geen verplichte verzekering en lagere prijzen
Ik ben daarmee klaar voor vandaag.
Leuk en aardig, maar je hebt geen democratische controle over bedrijven. Zeker bij het libertarisme niet waar er dus geen wettelijke instantie over bedrijven waakt.quote:Op maandag 16 september 2013 11:32 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Dit vind ik wel een interessant punt.
Allereerst omdat private onderneming een heleboel middelen ontbreekt die overheden wel ter beschikking hebben. Een private onderneming moet jou immers zien te verleiden tot het afnemen van hun dienst. Overheden hebben "the offer you can't refuse". Die wordt afgedwongen, desnoods met toepassing van het geweldsmonopolie van de staat.
Verder moeten private ondernemingen met elkaar concurreren, en speelt dus ook efficiëntie een rol. Overheden zijn per definitie monopolist in de dienst die zij aanbieden. Klanttevredenheid is dus van veel minder belang. Deze concurrerende ondernemingen kun je met elkaar vergelijken, omdat zij doorgaans voor langere periode's tegelijkertijd actief zijn. Zo kun je de voor jou beste aanbieder kiezen. Verschillende overheidsbesturen kun je niet met elkaar vergelijken. Wat als de SP mocht formeren? We zullen het nooit weten.
Het principe van een markt zorgt er voor dat praktisch elke vraag wordt voorzien. Een overheid is er enkel om de meerderheid te dienen met een behoorlijk uniforme dienst. De Trabant, als prachtvoorbeeld. Dat terwijl een hele hoop mensen een nóg basalere en goedkopere auto ook prima zouden vinden, en een hoop mensen liever een luxueuzere auto willen en daar ook voor willen betalen. Die staan dus metafoor voor de andere overheidsdiensten.
Het winstoogmerk, en het feit dat er concurrentie is, zorgt voor een doorgaans verantwoord financieel beleid. Waar een overheidsbestuur het in de periode dat zij het voor het zeggen heeft doorgaans prima vindt om nu een staatsschuld op te bouwen, om maar "cadeautjes" te kunnen geven aan het electoraat, moet een private onderneming liquiditeit behouden om überhaupt te blijven voortbestaan. Zowel op de korte als de lange termijn.
Zo kan ik vast nog wel een aantal elementen opnoemen, dit zullen de voornaamste zijn.
De meeste dingen die je nooit zijn gewoon nodig.quote:Op maandag 16 september 2013 13:22 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Ja. En prijsminima en -maxima, quota, (ont)heffingen, accijnzen, belastingen, subsidies, vergunningen, bestemmingsplannen...
Klopt, het is vrij complex. Roepen dat het door de technische vooruitgang allemaal goedkoper zou zijn geworden is dan ook vrij onzinnig.quote:Op maandag 16 september 2013 13:25 schreef Wegenbouwer het volgende:
Is het niet gewoon zo dat technische ontwikkelingen in de zorg er vooral toe hebben geleid dat er groter aantal behandelingen mogelijk zijn, in plaats van dat al bestaande handelingen goedkoper kunnen worden uitgevoerd?
Door een hele sector als zorg te benoemen, vergelijk je eigenlijk appels met peren, want je kan de mogelijkheden die de zorg van 30 jaar geleden bood niet vergelijken met wat die nu biedt.
Bedrijven en markten beïnvloed je met de portemonnee. Je kan wel het gevoel hebben dat jouw consumentenkeuze een druppel in een oceaan is. Moet je voor de grap eens at random een keuze maken in het stemhokje, dan zal je zien dat dat voor je democratische stem net zo geldt.quote:Op maandag 16 september 2013 13:25 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Leuk en aardig, maar je hebt geen democratische controle over bedrijven. Zeker bij het libertarisme niet waar er dus geen wettelijke instantie over bedrijven waakt.
Dan heb ik liever een overheid met democratisch orgaan die we kunnen beïnvloeden.
Ik zeg ook niet dat ze per definitie nutteloos zijn. "Nodig" is een ander verhaal. Daar ben ik namelijk niet zo zeker van.quote:Op maandag 16 september 2013 13:25 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
De meeste dingen die je nooit zijn gewoon nodig.
En werknemersrechten zijn natuurlijk niet zonder reden in het leven geroepen.
Tsja, stemmen met je portemonnee valt soms vies tegen.quote:Op maandag 16 september 2013 13:26 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
Bedrijven en markten beïnvloed je met de portemonnee. Je kan wel het gevoel hebben dat jouw consumentenkeuze een druppel in een oceaan is. Moet je voor de grap eens at random een keuze maken in het stemhokje, dan zal je zien dat dat voor je democratische stem net zo geldt.
Waarom gaan libertariers zoals jij dan niet op die 98% wonen, waar verder niemand woont. Hebben ze geen last meer van hun medemens, en kunnen ze daar helemaal libertarisch uit hun dak gaan, ipv hier te lopen klagen dat het allemaal anders moet.quote:Op maandag 16 september 2013 13:04 schreef raptorix het volgende:
[..]
Slechts 2% op aarde is bewoond, daarnaast sturen de antillen hun tuig nu ook naar ons, wat doen we daar nu aan?
Daarover worden de strafgever en de strafontvanger het nooit eens.quote:En wie bepaalt wat een juiste straf is? Nou jij en ik bepalen dat bijvoorbeeld.
De politieke partij waar jij op stemt kan jouw stem net zo goed missen als het supermarktconcern van jouw keuze jouw klandizie. Natuurlijk verzet jouw individuele consumentenkeuze geen bergen, maar hetzelfde geldt voor jouw ene stem. Net als in een democratie zul je je moeten verenigen en bewustzijn voor je idealen moeten kweken.quote:Op maandag 16 september 2013 13:32 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Tsja, stemmen met je portemonnee valt soms vies tegen.
Je kunt bijvoorbeeld mensen laten kiezen of ze van bedrijven kopen die water vervuilen of niet, maar zelfs als een kleine minderheid dit doet, zou dat het bestaan van deze bedrijven al rechtvaardigen.
In een democratie heb je meer invloed dan in een leven vol met bedrijven met je portemonnee. Probeer maar eens een computer te kopen zonder standaard Windows erop. Daar wens ik je heel veel succes mee, want dat gaat best lastig.
In deel 1 van dit topic, post #115, leg ik uit hoe wetten ontstaan op de vrije markt.quote:Op maandag 16 september 2013 13:38 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Daarover wordt de strafgever en de strafontvanger het toch nooit over eens.
alleen as
Hetzelfde doe ik met computers hoor.quote:Op maandag 16 september 2013 13:39 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
De politieke partij waar jij op stemt kan jou stem net zo goed missen als het supermarktconcern van jouw keuze jouw klandizie. Natuurlijk verzet jouw individuele consumentenkeuze geen bergen, maar hetzelfde geldt voor jouw ene stem. Net als in een democratie zul je je moeten verenigen en bewustzijn voor je idealen moeten kweken.
En je voorbeeld over een computer snap ik niet zo? Zo'n computer zet ik zelf in elkaar, en als dat niet telt haal ik hem bij de zelfstandig ondernemer hier om de hoek die voor een paar tientjes de door jou uitgekozen onderdelen in elkaar schroeft.
Waar komt die vrije markt dan ineens vandaan? Over de wenselijkheid daarvan zijn we het ook niet eens (zie hierboven het hele topic tot nog toe ).quote:Op maandag 16 september 2013 13:39 schreef Pokkelmans het volgende:
[..]
In deel 1 van dit topic, post #115, leg ik uit hoe wetten ontstaan op de vrije markt.
Een paar honderd euro natuurlijk, want hij wil ook in een villa wonen. Je vormt gewoon een bedrijf met alle computer mensen en je vraagt een veel hogere vergoeding. Als er toch iemand is, die zelfstandig onder de prijs gaat zitten, dan huur je voor een paar euro een knokploeg in die hem tot gort slaat.quote:Op maandag 16 september 2013 13:39 schreef Pokkelmans het volgende:
En je voorbeeld over een computer snap ik niet zo? Zo'n computer zet ik zelf in elkaar, en als dat niet telt haal ik hem bij de zelfstandig ondernemer hier om de hoek die voor een paar tientjes de door jou uitgekozen onderdelen in elkaar schroeft.
Door de technische vooruitgang zijn er meer behandelingen mogelijk en stijgen de kosten. En ook per patient nemen de kosten voor een behandeling toe als er meer mogelijkheden zijn. Doodgaan is nu eenmaal goedkoper dan lange tijd behandeld worden.quote:Op maandag 16 september 2013 13:27 schreef Myph. het volgende:
Per behandeling wel.Daarom heeft het ook niks met technische vooruitgang op zich te maken, maar meer met een gestegen vraag als gevolg daarvan.
Neuh, dat is slechts zeer zijdeling van belang. In de VS waar deze discussie begon is dat nog maar een recent verschijnsel maar toch waren de zorgkosten er ook voor die tijd al hoger dan hier waar we al heel lang verplicht verzekeren.quote:D.m.v. van verplicht verzekeren uiteraard.
Natuurlijk als mensen meer gebruik gaan maken van diensten heb je sowieso meer kosten. Dat heeft dan ook met explosieve vraag te maken, uiteraard door dat er meer mogelijk is. Wat ik bedoel is dus dat je per individuele behandeling minder kwijt bent voor de dienst zelf, echter er komen veel nieuwe kosten bij door reglementen door de overheid. Dan weer terug naar meer vraag, dus je bent wel instaat meer mensen te helpen, begrijpelijk.quote:Op maandag 16 september 2013 13:53 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Door de technische vooruitgang zijn er meer behandelingen mogelijk en stijgen de kosten. En ook per patient nemen de kosten voor een behandeling toe als er meer mogelijkheden zijn. Doodgaan is nu eenmaal goedkoper dan lange tijd behandeld worden.
[..]
Neuh, dat is slechts zeer zijdeling van belang. In de VS waar deze discussie begon is dat nog maar een recent verschijnsel maar toch waren de zorgkosten er ook voor die tijd al hoger dan hier waar we al heel lang verplicht verzekeren.
Vervang "computers" door "overheidsdiensten" en je hebt een prima samenvatting gegeven van hoe een overheid werkt!quote:Op maandag 16 september 2013 13:52 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Een paar honderd euro natuurlijk, want hij wil ook in een villa wonen. Je vormt gewoon een bedrijf met alle computer mensen en je vraagt een veel hogere vergoeding. Als er toch iemand is, die zelfstandig onder de prijs gaat zitten, dan huur je voor een paar euro een knokploeg in die hem tot gort slaat.
Die keuze is er wel degelijk. Je kan enkel stellen dat niemand wordt gedwongen een geïnformeerde keuze te maken. En in tegenstelling tot een democratische overheid, is bij een ongeïnformeerde keuze op de markt enkel de consument die deze keuze maakt de persoon die met de gevolgen moet leven. Bij een democratische overheid maakt de ongeïnformeerde massa keuze's waar het gehele electoraat mee zal moeten leven.quote:Op maandag 16 september 2013 13:41 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Hetzelfde doe ik met computers hoor.
Neemt niet weg dat de gemiddelde Henk en Ingrid naar de MediaMarkt gaan en vervolgens geen andere keuze hebben dan Windows dat al standaard op de PC's staat.
Door het terugtreden van de overheid. Uiteraard moet dat gelijkmatig gebeuren.quote:Op maandag 16 september 2013 13:42 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Waar komt die vrije markt dan ineens vandaan? Over de wenselijkheid daarvan zijn we het ook niet eens (zie hierboven het hele topic tot nog toe ).
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |