dit topic barst van de lurkers zoals ikquote:Op vrijdag 16 augustus 2013 16:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Toch grappig, dat een draad met 0 reacties al 102 lezers trok
Lijkt mij een erg lekker gerecht eigenlijk.quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 16:49 schreef highender het volgende:
Ik heb nog kalfswang in de diepvries met de bedoeling het als volgt te maken:
http://www.okokorecepten.(...)wijn-mosterd-elbulli
Heb jij nog alternatieven Piet?
Ik heb hetzelfde recept onlangs gemaakt. Pas goed op de hoeveelheid vet die aan de kalfswangen zit. Snij het zoveel mogelijk weg, anders krijg je lage cijfers van je eters van de kookclubquote:Op vrijdag 16 augustus 2013 16:49 schreef highender het volgende:
Ik heb nog kalfswang in de diepvries met de bedoeling het als volgt te maken:
http://www.okokorecepten.(...)wijn-mosterd-elbulli
Heb jij nog alternatieven Piet?
Het is gelukt. Is alweer een grote kliederboel geworden maar het resultaat mag er zijn. Ik heb wat boter en room aan de chocolade toegevoegd, want de chocolade met ijs dat vandaag uit de vriezer kwam was knoerhard. Nu heb ik een mooi, niet te dik, romig laagje waar je na een minuutje zo doorheen prikt.quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 11:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wellicht moet het iets warmer en moet er meer beweging in?
Ik ben geen pattisier, en zelfs dan is chocolade nog een vak apart.
Als noodgreep zou je een beetje boter kunnen toevoegen
Dat lijkt me inderdaad ook erg lekker, ik heb voldoende voor 2 x dus ga het beide eens proberen, bedankt.quote:Op vrijdag 16 augustus 2013 17:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Lijkt mij een erg lekker gerecht eigenlijk.
Je zou ze ook a la osso buco kunnen maken, of wat dacht je van zouten, peperen, aanbraden, dan blussen met wat kalfsfond en madeira, wat verse rozemarijn, beetje knoflook en room toevoegen, dan laten stoven, binden, en het dan afmaken met blue stilton en walnoten, scheutje cognac?
Maar was hetquote:Op vrijdag 16 augustus 2013 17:58 schreef rhubarb het volgende:
Ik heb hetzelfde recept onlangs gemaakt. Pas goed op de hoeveelheid vet die aan de kalfswangen zit. Snij het zoveel mogelijk weg, anders krijg je lage cijfers van je eters van de kookclub
Met planten in het wild oppassen als je niet weet wat je pluktquote:Op zondag 18 augustus 2013 16:01 schreef Isegrim het volgende:
Piet, weet jij of rucola in Nederland gewoon in het wild groeit? Wij zijn in Noordwijk aan Zee en hier groeit overal en nergens een plantje dat ruikt als rucola, eruit ziet als rucola en smaakt als rucola. Alleen de bloemen zijn geel en volgens Wikipedia horen die wit/paars te zijn.
Foto's volgen nog.
En als ik Google Images raadpleeg met zoekterm 'rucola' krijg ik ook allemaal gele bloemetjes.quote:Op zondag 18 augustus 2013 16:33 schreef Doedezemaar het volgende:
De rucola in mijn tuin heeft ook gele bloemetjes
Nee, niet meerquote:Op zondag 18 augustus 2013 16:42 schreef Deeltjesversneller het volgende:
Piet doe je iets met eten als beroep?
Ditquote:Op maandag 19 augustus 2013 16:22 schreef MaximusTG het volgende:
Zet de oven gewoon wat lager, laat de aardappels erin liggen en eet een half uurtje later gezellig samen?
Zou bij het voorgerecht een pouilly fumé nemen, of een mooie (nieuwe wereld) sauvignon blanc, die naar kruisbessen of vlierbloesem smaakt.quote:Op maandag 19 augustus 2013 17:23 schreef rhubarb het volgende:
Piet, ik heb komende woensdag eters. Menu bestaat uit:
Voorgerecht: Trio van zalm (zalmtartaar, zalmmousse en gerookte zalm met rucolamayonaise)
Hoofd: Eend met chimichurri, voorjaarsgroente en evt. nog een knolselderpuree oid
Na: Royal mandarin, oftewel mandarijnen met cointreau en ijs.
Wat voor wijnen kan ik hier goed bij serveren? Ik zat aan een prosecco vooraf te denken en rood bij het hoofdgerecht.
Dank je! Ben je uitgekeken op de Franse en Italiaanse wijnen?quote:Op maandag 19 augustus 2013 17:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou bij het voorgerecht een pouilly fumé nemen, of een mooie (nieuwe wereld) sauvignon blanc, die naar kruisbessen of vlierbloesem smaakt.
Hoofdgerecht een stevige rode wijn die overeind blijft bij de chimichurri, hoeft niet al te complex te zijn, merk je met de chimichurri niet meer. Een nieuwe wereld syrah of cabernet sauvignon?
Nee hoor, bij het voorgerecht noem ik een franse wijn, en rood hierbij zou ik geen barolo of amarone drinken, te complex voor het scherpe sausjequote:Op maandag 19 augustus 2013 18:21 schreef rhubarb het volgende:
[..]
Dank je! Ben je uitgekeken op de Franse en Italiaanse wijnen?
Witbrooddeeg met wat meer zout volgens mij, maar heb nooit pizzas gebakken. Hier zitten de expertsquote:Op maandag 19 augustus 2013 18:56 schreef Scootermuisje het volgende:
Piet, hoe maak ik zelf pizza deeg? En ik heb ooit een pizza rustica gegeten, daar zat heerlijke ham op. Weet jij misschien welke ham ervoor gebruikt wordt?
Wat Piet zegt, en dan zou ik er een van Kaiken proberen.quote:Op maandag 19 augustus 2013 18:21 schreef rhubarb het volgende:
Dank je! Ben je uitgekeken op de Franse en Italiaanse wijnen?
Voorgerechtquote:Op maandag 19 augustus 2013 19:40 schreef Ferdii het volgende:
Ik zou persoonlijk bij het hoofdgerecht geen sauvignon blanc kiezen. In mijn ogen te scherp en fris voor de vette vis. Lies liever iets romiger, bv vionier. (Tip, kies een combi, bij de Makro deze maand de wijn vd maand, 55% sauv blanc, 30 % vionier, 15% gewutztraminer )
Combi die heerlijk is
Het is behalve de tartaar, een mousse en een gerookte zalm met mayonaise, juist daarbij zou ik wat fris willen drinkenquote:
Ik niet, het schrale mineralige van een fumé vind ik niet passen bij het vette van de gerookte zalm. Gaat ten koste van de wijn.quote:Op maandag 19 augustus 2013 20:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het is behalve de tartaar, een mousse en een gerookte zalm met mayonaise, juist daarbij zou ik wat fris willen drinken
De Chocolate mousse, Rosewater jelly, Tonka bean marshmallow, en de Chocolate pipe kan je een dag van te voren maken, stijven ze ook goed op. De sorbet en de decoratie zou ik a la minute maken, zit een uur of 2 doorlooptijd in.quote:Op maandag 19 augustus 2013 22:00 schreef regnavetto het volgende:
Hoi Piet, ik ben van plan dit dessert te maken: http://www.masterchef.com.au/recipes/rocky-road.htm
Is het mogelijk om dit de avond van te voren al te maken? Zodat ik die de dag erop alleen hoef te assembleren? Of kan ik de voorbereiding beter op de dag zelf doen?
Zou zeker de bereidingstijden goed proberen, je wilt scheermessen niet te gaar, dan worden ze taai, verder marinades zijn onzinnig, je wilt ze er levend op gooien.quote:Op woensdag 21 augustus 2013 00:24 schreef Hagelkaas het volgende:
Heb je tips voor zaken als mosselen, scheermessen en palourdes op de barbecue? Wil er binnenkort wat mee experimenteren voor een vrij groot gezelschap fanaten. Ik heb tijd om e.e.a. de dag van te voren te proberen, marineren, voorbereiden.
Of gewoon Boeuf bourgignon. Dat is heerlijk als je het zelf maakt.quote:Op woensdag 21 augustus 2013 09:57 schreef arie_bc het volgende:
Hey Piet, ik krijg binnenkort 9 man op bezoek en ik zoek iets wat ik in de ochtend kan maken en dan 's avonds kan opwarmen/opdienen.
Mij leek het wel leuk om iets als een stoofpot te maken, heb je daar een goed recept voor?
Zou ze sowieso even proeven, altijd proeven bij het koken. En of het geen moesappels zijn, blijven ze stevig bij het bakken.quote:Op woensdag 21 augustus 2013 18:47 schreef krakkemieke het volgende:
Piet, ik heb valappels gekregen van de tuin waar ik werk als vrijwilliger. Ik wil er appeltaart van maken, kan dat zomaar of moet ik ze eerst proeven?
Ja dat kan altijd. Maar ik wil er het liefste appeltaart mee bakken voor mijn collega's.quote:Op woensdag 21 augustus 2013 19:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou ze sowieso even proeven, altijd proeven bij het koken. En of het geen moesappels zijn, blijven ze stevig bij het bakken.
Je kan er altijd nog appelmoes of sap van maken
Gewoon proberen, desnoods maak je een plaattaart met gezoet brooddeegquote:Op woensdag 21 augustus 2013 19:10 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ja dat kan altijd. Maar ik wil er het liefste appeltaart mee bakken voor mijn collega's.
Ik zie wel, bedankt.
Ik ga wat appels proeven, als ze te zuur zijn maak ik er appelmoes van. En nu al ruikt het heerlijk!quote:Op woensdag 21 augustus 2013 19:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gewoon proberen, desnoods maak je een plaattaart met gezoet brooddeeg
Wit Brooddeeg maken met suiker erbij, laten rijzen, uitrollen, op een bakplaat, stukken appel met suiker, kaneel en gewelde rozijnen erop.
Grote stukken van snijden, erg lekker en eenvoudig.
Gewoon suiker eropquote:Op woensdag 21 augustus 2013 19:18 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ik ga wat appels proeven, als ze te zuur zijn maak ik er appelmoes van. En nu al ruikt het heerlijk!
Ik heb in een slagerij gewerkt en als je 250 gram pp rekent is dat genoeg.quote:Op woensdag 21 augustus 2013 20:33 schreef soapie het volgende:
Piet, ik ga zaterdag bbq-en met een paar mensen. Hoeveel vlees pp reken ik ongeveer??? Heb stokbrood en salade ed erbij...
Oke thanks, hier kan ik wat mee!!!quote:Op woensdag 21 augustus 2013 20:38 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ik heb in een slagerij gewerkt en als je 250 gram pp rekent is dat genoeg.
Is dat voor grote of voor kleine eters?quote:Op woensdag 21 augustus 2013 20:38 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ik heb in een slagerij gewerkt en als je 250 gram pp rekent is dat genoeg.
Wij maakten vaak sate met nasi zonder vlees, dan was 200 gram sate met pindasaus genoeg.quote:Op woensdag 21 augustus 2013 20:39 schreef soapie het volgende:
[..]
Oke thanks, hier kan ik wat mee!!!
Gemiddeld. En 200 gram is al meer dan mensen elke dag eten. Als het op is, moeten ze maar salades eten enzo. Boeien.quote:Op woensdag 21 augustus 2013 20:42 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Is dat voor grote of voor kleine eters?
Ik moet over een maand een BBQ voor +/-200 man regelen
Kleine eters. Op een BBQ eet men al gauw 5 stukken/spiezen vlees of vis. Totaal zo'n 400 gram.quote:Op woensdag 21 augustus 2013 20:42 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Is dat voor grote of voor kleine eters?
Ik moet over een maand een BBQ voor +/-200 man regelen
Klinkt goedquote:Op vrijdag 23 augustus 2013 14:55 schreef Lucky_Strike het volgende:
Erg verder dan rettich, aardappel, slagroom, groentebouillon, tijm en uit kom ik niet trouwens. Misschien een spekje ofzo erdoor.
Iemand aanvulling?
Zat net te twijfelen of ik er wel aardappel doorheen wil doen.quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 14:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klinkt goed
Gisteren heb ik bloemkoolsoep gemaakt, bloemkool, bouillon, wat vegeta, wat light soy, en room, goddelijk lekker.
Heerlijk. Heb standaard kippen en rundersoep in de vriezer, en nog een paar bakken aspergesoepquote:Op vrijdag 23 augustus 2013 15:01 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Zat net te twijfelen of ik er wel aardappel doorheen wil doen.
Die rettich moet gewoon op alleen ik eet niet veel thuis komende week. En soepje in koelkast en vriezer lijkt me wel makkelijk. En handig in geval van kater
Wat is dat, vegeta? Als ik google kom ik uit bij een kroatisch product met gedroogde groente en zout en vanalles. Klinkt als een soort bouillion blokje, wat dan weer totaal niet klinkt als iets wat jij zou gebruiken...quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 14:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klinkt goed
Gisteren heb ik bloemkoolsoep gemaakt, bloemkool, bouillon, wat vegeta, wat light soy, en room, goddelijk lekker.
Is een mengsel van zout, kruiden, gedroogde groenten en glutamaat. Gebruik dat regelmatig als vervanger van zout. Waarom zou ik dat niet gebruiken? Omdat er glutamaat in zit? Dat zit ook in de soyasaus en de zelfgemaakte bouillonquote:Op vrijdag 23 augustus 2013 16:54 schreef Sjaam het volgende:
[..]
Wat is dat, vegeta? Als ik google kom ik uit bij een kroatisch product met gedroogde groente en zout en vanalles. Klinkt als een soort bouillion blokje, wat dan weer totaal niet klinkt als iets wat jij zou gebruiken...
Omdat dit voor mij klinkt als een soort bouillionblokjes, en jij dat soort dingen meestal te zout vind enzo.. Ik hoor jou meestal zeggen dat je niet vak zakjes en pakjes houdt en wel van vers, daarom klonk niet dit direct als iets wat jij zou gebruiken.. Maar bedankt voor de info!quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 17:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Is een mengsel van zout, kruiden, gedroogde groenten en glutamaat. Gebruik dat regelmatig als vervanger van zout. Waarom zou ik dat niet gebruiken? Omdat er glutamaat in zit? Dat zit ook in de soyasaus en de zelfgemaakte bouillon
Zakjes en pakjes gebruik ik ook niet, maar dat is omdat ik ze niet lekker en te zout vindt. Kruidenmengsels gebruik ik weer wel, en vegeta.quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 17:34 schreef Sjaam het volgende:
[..]
Omdat dit voor mij klinkt als een soort bouillionblokjes, en jij dat soort dingen meestal te zout vind enzo.. Ik hoor jou meestal zeggen dat je niet vak zakjes en pakjes houdt en wel van vers, daarom klonk niet dit direct als iets wat jij zou gebruiken.. Maar bedankt voor de info!
Urenlang naar zitten kijken, wat is dat mooiquote:Op zaterdag 24 augustus 2013 13:00 schreef bloempje-moi het volgende:
Wat te doen met een Romanesco bloemkool?
Verse groene kruiden, knolselder of bleekselder, teentje knoflook, verder geeft gedroogde tomaat hem wat meer umami.quote:Op zaterdag 24 augustus 2013 12:19 schreef Jagärtrut het volgende:
Piet, groentebouillon...zit ik in de goede richting met een paar uien, prei, wortels, wat champignons, laurierblad, peperkorrels en eventueel wat selderij?
thnxquote:Op zaterdag 24 augustus 2013 11:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Je kan er van alles mee, bakken zoals je gewend bent, maar je krijgt dan geen krokant korstje zoals bij huid. Je kan hem aan stukjes snijden, room en parmazaanse kaas erover en in de oven zetten, pocheren in witte wijn
Alles is op gegaan, iedereen had voldoende!! Goede tip dus!!!quote:Op woensdag 21 augustus 2013 20:38 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ik heb in een slagerij gewerkt en als je 250 gram pp rekent is dat genoeg.
Nee maar robin, krokante zwoerd? Ben je uit de kast?quote:Op zondag 25 augustus 2013 14:52 schreef RobinOok het volgende:
Van die lapjes of een hele schouder?
[ link | afbeelding ]
Pork Shoulder
[ link | afbeelding ]
Varkensschouder
Zit bij jou natuurlijk om de hoek, hongerige wolf ligt niet in Groningen maar dwaalt door Rotjeknorquote:Op zondag 25 augustus 2013 15:12 schreef Isegrim het volgende:
Ik kom het wel afhalen de volgende keer.
Bedankt, maar ik heb er lapjes van gesnedenquote:Op zondag 25 augustus 2013 14:52 schreef RobinOok het volgende:
Van die lapjes of een hele schouder?
[ link | afbeelding ]
Pork Shoulder
[ link | afbeelding ]
Varkensschouder
Zonde, braadstukken zijn altijd mooierquote:Op zondag 25 augustus 2013 16:26 schreef regnavetto het volgende:
[..]
Bedankt, maar ik heb er lapjes van gesneden
Grote stukken vet eraf snijden en sate mee maken? Dat was de sappigste sate die ik ooit proefde!quote:Op zondag 25 augustus 2013 13:24 schreef regnavetto het volgende:
Hi Piet,
Ik ben een beetje inspiratieloos m.b.t. het maken van een nieuw schouderkarbonade gerecht, heb er al veel standaard dingen meegedaan maar ook pulled-pork en bv. babi pangang mee gemaakt. Kan je me misschien helpen met een wat ongewoons mee te deoen?
Ik maak mijn varkenssate idd van procoreur, kipsate van ontbeende poten.quote:Op zondag 25 augustus 2013 19:07 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Grote stukken vet eraf snijden en sate mee maken? Dat was de sappigste sate die ik ooit proefde!
Oortjes zijn lastig. Maak ze idd dunner,quote:Op dinsdag 27 augustus 2013 20:18 schreef Flurry het volgende:
Ik heb nu 3 keer orecchiette pasta gemaakt met steeds hetzelfde resultaat: oneetbare pasta die van binnen rauw blijft, hoe lang je het ook kookt. Zelfs wanneer de buitenkant al helemaal glazig en papperig wordt. Ik gebruik Soubry griesmeel van harde tarwe:
[ afbeelding ]
Heb zowel deeg met ei als met water geprobeerd, kort (uurtje) en lang (meerdere dagen) drogen voor het koken, maar dat lijkt geen verschil te maken. Ik maak de oortjes vrij dun volgens mij, maar door de vorm zijn ze nog steeds dikker dan "gewone" pasta.
Moet ik toch proberen om ze nog dunner te maken, of zit het geheim ergens anders?
Nee, alles wat uit de pastamachine komt is prima (maar inderdaad dunner). Ik wilde ook eens "met de hand" pasta maken, maar dat blijkt lastiger dan verwachtquote:Op dinsdag 27 augustus 2013 20:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Oortjes zijn lastig. Maak ze idd dunner,
Heb je het ook met spaghetti?
Als die italiaanse mama's het maken lijkt het zo gemakkelijk, niet?quote:Op dinsdag 27 augustus 2013 20:24 schreef Flurry het volgende:
[..]
Nee, alles wat uit de pastamachine komt is prima (maar inderdaad dunner). Ik wilde ook eens "met de hand" pasta maken, maar dat blijkt lastiger dan verwacht
Yepquote:Op dinsdag 27 augustus 2013 22:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als die italiaanse mama's het maken lijkt het zo gemakkelijk, niet?
Gros van de recepten op interwebz en ook in kookboeken zijn overgetypt, en meestal niet door diegene wiens naam er onder staat (of op de cover) uitgeprobeerd. Meeste die beroemde tv kok kookboeken komen bij redacties vandaan en een Jamie verschijnt alleen op de fotoshoot.quote:Op woensdag 28 augustus 2013 08:01 schreef Flurry het volgende:
[..]
Yep
Wat me ook stoort is dat er tal van recepten en instructies op internet staan, maar niemand heeft het over het belang van het maken van dunne oortjes of dat ze daar problemen mee hebben. Het is net alsof ik de enige ben
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |