dat probleem hebben wij hier dus niet. in dit topic maken we de koekjes zelfquote:Op zaterdag 10 augustus 2013 14:07 schreef Pleun2011 het volgende:
Als liefhebber van jodenkoeken kwam ik erachter dat ze stiekem kleiner zijn geworden, terwijl zo'n plastic blik wel duurder is geworden. Het is maar iets kleins, maar dit soort praktijken ergeren mij..
Ja sorry, wist niet waar ik het anders moest posten..quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 15:20 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
dat probleem hebben wij hier dus niet. in dit topic maken we de koekjes zelf
en plastic blik????
quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 11:50 schreef minilot het volgende:
[..]
Hiervoor verwijs ik graag door naar het altijd betrouwbare aziatische-ingredienten.nl![]()
Ik had die duurdere (de echte), zonder suiker.
Het is wel heel iets anders dan koekjes bakken met gewone thee, al leent Earl Grey zich op een andere manier ook wel goed voor zoete baksels:
http://foodgawker.com/?s=earl+grey+cookies
Oké, dan ga ik eens op zoek in de toko, of op de markt.quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 11:52 schreef kvd het volgende:
[..]
Ik vermoed in een toko. Online kan ook. (en volgens mij heb ik het gister op de markt gezien)
ik heb een maxi oven en en mini ovenquote:Op zaterdag 10 augustus 2013 19:00 schreef Qunix het volgende:
Ik bak het een en ander bij mijn ouders, maar wil ook thuis bakken. Plek voor een grote oven heb ik thuis niet, maar wel voor een mini oven. Heeft iemand hier een mini oven? Ik ben tegen een combi magnetron.
welke is de oude en welke is de nieuwe? (sorry, ik eet ze nooit eigenlijkquote:Op zaterdag 10 augustus 2013 15:23 schreef Etcetera het volgende:
[ afbeelding ]
En de koeken zijn inderdaad kleiner geworden
quote:Jodekoeken (nieuwe spelling: jodenkoeken) zijn dunne, knapperige en brosse koeken met een roodbruine kleur. Ze zijn stevig, voedzaam en lang te bewaren.
Geschiedenis van de jodenkoek
De naam jodenkoeken heeft te maken met de joodse religie en gewoonten.
De koeken werden door de joden in oude tijden gebakken om mee te nemen op de tocht naar en van het paasfeest. Ze werden zo dun gemaakt vanwege de samenstelling: dikkere koeken zouden niet te eten zijn. Bovendien werden ze knapperig en met een zeer laag vochtgehalte gemaakt, om de houdbaarheid te bevorderen. (Hetzelfde geldt overigens voor de matses.) Jodenkoeken, en andere koeken, werden destijds per stuk en onverpakt verkocht. Vandaar dat de houdbaarheid van de koeken zo belangrijk was.
De roodbruine kleur werd speciaal aan de koeken toegevoegd als symbool voor het bloed van het paaslam.
Geschiedenis van de enkhuizer banket jodenkoeken
In het begin van deze eeuw was er in Enkhuizen een joodse bakker die de koeken maakte en met veel succes verkocht. In de jaren twintig verkocht hij het recept aan de Brood en Banket fabriek. Het is nu een van de oudste koeken van Enkhuizer Banket.
Vroeger was Westfriesland een arm grondgebied met veel boerenbedrijven. Jodekoeken waren toen een traktatie voor zondagen. Door de lange houdbaarheid van de koeken, vergroot door de bussen waarin ze verkocht werden, ging een bus jodekoeken gemakkelijk enkele weken mee.
Tegenwoordig zijn de bussen van kunststof.
(Bron: brief van Enkhuizer Banket, uit de beginperiode van de Bibliofoon)
Wat een oude en een nieuwe verpakking is? Geen idee, maar je kunt veel makkelijker de koeken eruit halen dan een paar maand geleden, dat weet ik wel.quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 21:25 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
welke is de oude en welke is de nieuwe? (sorry, ik eet ze nooit eigenlijk)
waarom heten jodenkoeken eigenlijk jodenkoeken? wat is er joods aan?
Zijn een paar theorieën over: Joodse bakker die koeken bakte, bakker die 'de Joode' heette of dunne koeken omdat Joden gierig zouden zijn.quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 21:29 schreef Etcetera het volgende:
[..]
Wat een oude en een nieuwe verpakking is? Geen idee, maar je kunt veel makkelijker de koeken eruit halen dan een paar maand geleden, dat weet ik wel.
De kaneelvariant is heerlijk trouwensen de naamgeving: geen idee van
Heb je dat pak? Kun je eens een plaatje van de ingrediënten schieten? Ik vermoed namelijk een bonk rommel, dan hoef ik ze ook niet te zoekenquote:Op zaterdag 10 augustus 2013 23:12 schreef lady-wrb het volgende:
ik ga zo stroopkoeken proberen te maken.
er liggen 8 dunne koekjes op me te wachten en de stroopsmurrie is nog heet.
ik neem aan dat het er zo dun niet tussen blijft zitten, dus ik wacht nog even.
nee, ik heb gewoon zandkoekjes gebakken, en een aantal dus extra dun gemaakt.quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 23:24 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Heb je dat pak? Kun je eens een plaatje van de ingrediënten schieten? Ik vermoed namelijk een bonk rommel, dan hoef ik ze ook niet te zoeken
Zelf maken is altijd het lekkerst natuurlijkquote:Op zaterdag 10 augustus 2013 23:25 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
nee, ik heb gewoon zandkoekjes gebakken, en een aantal dus extra dun gemaakt.
het mengsel voor de stroop heb ik van internet: stroop, bruine suiker en boter
dus ik kan je niet helpen.
(dat pak hebben ze hier niet bij appie, dus ik moest me behelpen)
Naast die 3 mogelijkheden is er ook nog de mogelijkheid zijn er nog 2:quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 23:23 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Zijn een paar theorieën over: Joodse bakker die koeken bakte, bakker die 'de Joode' heette of dunne koeken omdat Joden gierig zouden zijn.
Officiëel is het trouwens Jodekoeken, zonder tussen-n en als het middelste verhaal klopt mag die n er niet tussen natuurlijk.
Hoe dan ook zijn die uit die plastic pot niet te vreten, veel te zoet. Die van Davelaar zit gehard vet in.
Misschien zelf maar eens maken.
quote:En een vierde verhaal: de koeken zijn plat en hebben daarmee een overeenkomst met de platte ongezuurde broden die de Joden in Egypte in opdracht van Mozes en Aäron moesten bakken voor de grote uittocht (de Exodus).
In een vijfde verhaal: de koeken hebben de vorm en omvang van een Keppel, vandaar de naamgeving.
Ziet er lekker uitquote:Op zondag 11 augustus 2013 09:53 schreef Ooi86 het volgende:
[ afbeelding ]
Laatst heb ik een Rocky Road gemaakt. Echt heel simpel: basis is witte chocolade (kan natuurlijk ook met melk of puur) en simpele mariakoekjes. Daarbij kan je ook nog andere ingredienten toevoegen. Ik heb er marshmellow, verse framboos en amandel doorheen gedaan. Was best wel heftig qua smaak en zwaarte, maar toch ook wel lekker!
Schoonmaken met water dat net van de kook af is. Nog nooit problemen gehad om daarna eiwitten te kloppen.quote:Op zondag 4 augustus 2013 22:39 schreef djkoelkast het volgende:
Gebruik verse eieren, oude eieren kun je veel moeilijker stuk slaan. Hoe vloeibaarder het eiwit hoe ouder het ei. Zorg dat je kom en gereedschap vetvrij is, desnoods na het wassen en met schone doek drogen even insmeren met citroensap.
Nice!quote:Op zondag 11 augustus 2013 09:53 schreef Ooi86 het volgende:
[ afbeelding ]
Laatst heb ik een Rocky Road gemaakt. Echt heel simpel: basis is witte chocolade (kan natuurlijk ook met melk of puur) en simpele mariakoekjes. Daarbij kan je ook nog andere ingredienten toevoegen. Ik heb er marshmellow, verse framboos en amandel doorheen gedaan. Was best wel heftig qua smaak en zwaarte, maar toch ook wel lekker!
Haha, doe ik ook heel vaak: gewoon mee naar het werk en dan komt het makkelijk op!quote:Op zondag 11 augustus 2013 13:38 schreef Noek het volgende:
[..]
Nice!
Ik heb laatst een donkere gemaakt.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
M&M's, marshmellows, koekjes etc.
Te zoet iig. Alles weggegeven aan de echte liefhebbers.
Welja, je kan er gewoon van alles indoen. Beetje aanstampen en koelen en het is klaar.quote:Op zondag 11 augustus 2013 13:43 schreef Dragonberry het volgende:
Rocky road is gewoon koekjes en snoepjes in chocola toch?
ja, nam 1 stuk en dat proefte naar meer :pquote:Op zondag 11 augustus 2013 21:16 schreef Myraela het volgende:
Is een asociaal groot stuk, het hele stuk dat mist op de foto?
appelmoes whah dan wil ik fotos zien... mmm dat had ik niet gevonden van de slagroomquote:Op zondag 11 augustus 2013 21:21 schreef Myraela het volgende:
Tering jantje.![]()
Google vertelde mij overigens dat je in normale cake recepten de boter kunt vervangen door eenzelfde hoeveelheid slagroom. Misschien krijg je dan hetzelfde als je luchtige cake.
Je kunt het ook vervangen door appelmoes blijkbaar, dat wil ik wel eens proberen.
Heb je serieus bijna een halve taart op in één keerquote:Op zondag 11 augustus 2013 21:17 schreef casper019 het volgende:
[..]
ja, nam 1 stuk en dat proefte naar meer :p
wat voor appeltaart?quote:Op maandag 12 augustus 2013 00:23 schreef Mama_Mia het volgende:
Morgen appeltaart bakken voor mijn verjaardag
hoe waren je stroopkoeken? of hebben ze die opgegeten? moet je nu weer opnieuw bakken?quote:Op maandag 12 augustus 2013 09:10 schreef lady-wrb het volgende:
ik had koekjes gebakken als cadeau voor iemand.
hebben gisteravond vriend en zijn visite de helft van mijn koekjes weg zitten kanen
Martine en Jannie er ook bij?quote:Op maandag 12 augustus 2013 00:25 schreef SV-tje het volgende:
Vandaag eerste dag van de basis workshop patisserie bij Robert van Beckhoven gehad, dus heel veel gebakken en ook weer niet
Van de site van Koopman:quote:Op maandag 12 augustus 2013 11:25 schreef casper019 het volgende:
vandaag ga ik appeltaart voor een kennis maken, hebben jullie nog tips?
bijv hoe groot is het het lekkerste om de appels te schillen?
en er zijn nu geengoudranettes welke appels kan ik dan nu het beste gebruiken?
pffff word wel even schillen iets van een kilo appels goeie morgen...
was met mn kruimeltaart 2 weken geleden al 45min bezig met die klote appels mja!
Tsja, hoe groot. Dat lift er een beetje aan waar jij of die kennis van houdt. Ik zou het niet te dik doen maar ook niet te klein.quote:Gebruik stevige appels zoals Jonagold, Cox Orange, Elstar en Goudrenet.
Gebruik friszure stevige appels zoals Jonagold, Goudrenet, Cox Orange, Elstar en Granny Smith.
Maar bedoelen ze op de koopmans site dan, 1 kilo GESCHILDE of ongeschilde appels?quote:Op maandag 12 augustus 2013 12:46 schreef kvd het volgende:
[..]
Van de site van Koopman:
[..]
Tsja, hoe groot. Dat lift er een beetje aan waar jij of die kennis van houdt. Ik zou het niet te dik doen maar ook niet te klein.
En hoeveel appels had je dan vorige keer om te schillen? Want 45 minuten voor een paar appels is wel veel(een kilo is 4-6 appels,afhankelijk van hoe groot ze zijn)
Persoonlijk doe ik ongeschilde appels. Als je liever een kilo geschilde appels wilt hebben, dan weeg je gewoon een kilo ongeschilde appels af en doet er 1 extra bij, dan zal je wel op een kilo geschilde appels uitkomen.quote:Op maandag 12 augustus 2013 12:51 schreef casper019 het volgende:
[..]
Maar bedoelen ze op de koopmans site dan, 1 kilo GESCHILDE of ongeschilde appels?
http://www.koopmans.com/recepten/bakfilms/appeltaart/quote:1 pak Koopmans Appeltaart
175 g roomboter of margarine
1 ei
1 kg (ca. 6 stuks) zachtzure appels (Goudreinet of Elstar)
50 g suiker
75 g rozijnen
2 a 3 tl kaneel
Gebruik dit recept als basis: http://kokenmetkarin.nl/gebak/appelcranberrytaart.htmlquote:Op maandag 12 augustus 2013 11:25 schreef casper019 het volgende:
vandaag ga ik appeltaart voor een kennis maken, hebben jullie nog tips?
bijv hoe groot is het het lekkerste om de appels te schillen?
en er zijn nu geengoudranettes welke appels kan ik dan nu het beste gebruiken?
pffff word wel even schillen iets van een kilo appels goeie morgen...
was met mn kruimeltaart 2 weken geleden al 45min bezig met die klote appels mja!
een goede dunschiller gebruikenquote:Op maandag 12 augustus 2013 11:25 schreef casper019 het volgende:
pffff word wel even schillen iets van een kilo appels goeie morgen...
was met mn kruimeltaart 2 weken geleden al 45min bezig met die klote appels mja!
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |