Heb het een aantal keer bekeken en het lijkt alsof die wagon al wankel was op het moment dat dat filmpje begint. Ben dus ergens wel benieuwd wat er aangetroffen wordt op de eerste 5km rails voor het ongeval.quote:Op donderdag 25 juli 2013 19:02 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Voordat hij de bocht ingaat, ongeveer bij/in 0:04 zie je de eerste wagon (wrs, dus de wagon na de loc) al omhoog komen, volgens mij.
Dat jij je nog amicaal een collega durft te noemen. Hij is met 180 een 80 gebied ingedoken. Zelfmoord gone wrong? Maakt ook niet uit. Hij zal, gelukkig en terecht, levenslang gaan.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 01:02 schreef Cherna het volgende:
Oh boy, ik zou echt niet in zijn schoenen willen staan. Als collega heb ik zwaar met hem te doen. Hij had het beter niet kunnen overleven. Echt. bizar.
Als je al een station voorbij raast waar je had moeten stoppen dan zit je al niet lekker in je vel.
Als de trein op zijn kont gaat zitten voel je de maag al opkomen als je het rode sein op je af zit komen.
Enfin mooie baan. Maar zoals je ziet een hoop verantwoording waar je bewust van dient te zijn.
Hij heeft volgens de pers een fout gemaakt. Maar hoe dat is nog onduidelijk. En ja ik kom voor mijn collega's op zolang het geen opzet en of nalatigheid door opzet is en dat is vooralsnog niet bewezen. Neemt niet weg dat het zeer treurig(een drama) is voor de reizigers, nabestaanden en hulpverlening.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 01:59 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Dat jij je nog amicaal een collega durft te noemen. Hij is met 180 een 80 gebied ingedoken. Zelfmoord gone wrong? Maakt ook niet uit. Hij zal, gelukkig en terecht, levenslang gaan.
Hoe kan je rood passeren en onschuldig zijn?quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:06 schreef Cherna het volgende:
[..]
Hij heeft volgens de pers een fout gemaakt. Maar hoe dat is nog onduidelijk. En ja ik kom voor mijn collega's op zolang het geen opzet en of nalatigheid door opzet is en dat is vooralsnog niet bewezen. Neemt niet weg dat het zeer treurig(een drama) is voor de reizigers, nabestaanden en hulpverlening.
Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat de machinist de schuld kreeg(passeren rood) en nadat de banden waren getrokken hij onschuldig bleek te zijn.
Als een trdl het sein snel terug neemt op het tijdstip dat je het groene net wil passeren, of een sein valt af.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:10 schreef TheThirdMark het volgende:
Hoe kan je rood passeren en onschuldig zijn?
Tja dan is het dus toegestaan. Iets met baanvaksnelheid en of plaatselijke snelheid.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:10 schreef TheThirdMark het volgende:
En ja, ook in NL rijden de treinen vaak veel te hard lang perrons. Hier komen ze gedurig langs met een gangetje van 120 en harder. Erg prettig als je rustig op een perron zit....
Politie doet er, in het zicht in ieder geval, geen donder aan. (geen idee eigenlijk bij wie je moet zijn voor die ongein).
Ah jij hebt dus duidelijk geen werk in het spoorwezen. Perrons mag je met een maximum snelheid van 95, waar 80 de standaard is, passeren.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:17 schreef Cherna het volgende:
[..]
Tja dan is het dus toegestaan. Iets met baanvaksnelheid en of plaatselijke snelheid.
Doh, Ik mag de perrons van bijvoorbeeld Echt met 130 passeren als ik er geen stop hoef te maken. Of we begrijpen elkander niet of je weet niet waar je het over hebt. Sorryquote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:18 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Ah jij hebt dus duidelijk geen werk in het spoorwezen. Perrons mag je met een maximum snelheid van 95, waar 80 de standaard is, passeren.
Emplacement niet voorzien van directe beveiliging waar de trein op voorbereid is. Daar mag je harder (en ja, zelfs tot 160).quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:20 schreef Cherna het volgende:
[..]
Doh, Ik mag de perrons van bijvoorbeeld echt met 130 passeren als ik er geen stop hoef te maken. Of we begrijpen elkander niet of je weet niet waar je het over hebt. Sorry
En waar is 80 de standaard? Ik heb er nog nooit van gehoord.
Roermond is ook een beveiligd emplacement maar als ik veilig door heb staan en hoef er niet te stoppen mag ik met 100 langs het perron. Niet alle sporen maar de plaatselijke snelheid is dan maatgevend.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:23 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Emplacement niet voorzien van directe beveiliging waar de trein op voorbereid is. Daar mag je harder (en ja, zelfs tot 160).
Zijn er niet zo heel veel van.
Dit. Dan zou een reis wel heel erg lang duren.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:24 schreef Strani het volgende:
Ik kan me niet herinneren dat intercity-treinen voor elk station waar ze niet stoppen, met 50km minder snelheid gaan rijden.
Inderdaad. Maar ik denk dat vooral dat van depressie en trainsimulator gewoon getroll was.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:30 schreef Cherna het volgende:
[..]
Dit. Dan zou een reis wel heel erg lang duren.
Sorry, maar ik heb te doen met de machinist. Ik beleef het mogelijk anders dan jullie. Begrijp me niet verkeerd. Het is een drama voor alle betrokkenen. Maar ik pas op om nu maar Trainsimulator, depressief, facebook etc te gebruiken. Dat gaat in mijn beleving iets te ver.
Mocht het zo zijn dat het opzet is of zware nalatigheid dan kan de straf niet hoog genoeg zijn. Maar die is nu al hoog. Geloof mij maar.
Nee, gewoon een luchtig grapje.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:32 schreef Strani het volgende:
[..]
Inderdaad. Maar ik denk dat vooral dat van depressie en trainsimulator gewoon getroll was.
Dus je mag er dan ook gewoon rustig met 200 langs? Of met 300? Immers, geen sein is onbeperkt en opzettelijk onbenullig? Fijn dat jij daar werkt. Mag ik je dienstnummer? Eens even navragen wat ze bij de NS en ProRail daarover te zeggen hebben. Of als dat te veel is, je lijnen.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:27 schreef Cherna het volgende:
[..]
Roermond is ook een beveiligd emplacement maar als ik veilig door heb staan en hoef er niet te stoppen mag ik met 100 langs het perron. Niet alle sporen maar de plaatselijke snelheid is dan maatgevend.
Sterker nog er zijn heel veel stations waar de doosrijsnelheden hoger zijn.
Maar goed, dit heeft geen zin.
Dat snap ik. Ook geen probleem. Maar ik haalde omdat het me ff goed uitkwam om mijn statement te maken. Maar ik snap wel dat velen deze machinist kunnen schieten. Ook daar heb ik wel begrip voor.quote:
Daar heb je wel een punt btw. Maar als je bedenkt dat 99% van de Nederlandse Spoorwegen ook niet voorzien is van wat voor een beveiliging dan ook, waarom dat dan wel verwachten van een buitenlandse organisatie?quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:43 schreef Cherna het volgende:
[..]
Dat snap ik. Ook geen probleem. Maar ik haalde omdat het me ff goed uitkwam om mijn statement te maken. Maar ik snap wel dat velen deze machinist kunnen schieten. Ook daar heb ik wel begrip voor.
Maar nogmaals ik snap niet dat er geen deugdelijk beveiligingssysteem voor handen was. Dat had veel ellende kunnen voorkomen.
O ja hoor maar niet op het forum.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:40 schreef TheThirdMark het volgende:
[..]
Dus je mag er dan ook gewoon rustig met 200 langs? Of met 300? Immers, geen sein is onbeperkt en opzettelijk onbenullig? Fijn dat jij daar werkt. Mag ik je dienstnummer? Eens even navragen wat ze bij de NS en ProRail daarover te zeggen hebben. Of als dat te veel is, je lijnen.
Volgens jou is het standaard om opzettelijk alle veiligheid overboord te gooien zolang je geen bord tegenkomt.
Nee niet echt. Wat ik zeg is dat in het merendeel van Nederland het emplacement stelsel van orde is. Daar waar je slechts met 80kmu voorbij mag. Ja, er zijn een paar plaatsen (ja, grote / drukke plaatsen maar op het aantal plaatsen in Nederland waar de trein langs komt miniem) waar je harder langs mag, maar dat is op het aantal km perron vrij minimaal.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:47 schreef Cherna het volgende:
[..]
O ja hoor maar niet op het forum.
Je gaat mij op mijn punten wijzen terwijl ik gewoon wat wil uitleggen zodat sommige die er behoefte aan hebben iets op steken. Je hoeft het niet te lezen.
Maar nogmaals baanvaksnelheid, plaatselijke snelheid en seinen geven de snelheid aan. Ik ga dus niet over de snelheid heen. Je snapt iets niet of je bent nu ook aan het trollen.
Als ik alle veiligheid over boord zou gooien had ik er al lang niet meer gewerkt. Dat is gewoonweg onmogelijk.
Met dit soort snelheden worden de spoorstaven vervormd door het motorrijtuig. En dat alvorens de bocht goed en wel begonnen is. De krachten zijn enorm. De rijtuigen daarachter hebben dus al geen spoor meer omdat de Loc(motorrijtuig deze al vervormd en compleet vernield heeft).quote:Op donderdag 25 juli 2013 19:02 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Voordat hij de bocht ingaat, ongeveer bij/in 0:04 zie je de eerste wagon (wrs, dus de wagon na de loc) al omhoog komen, volgens mij.
Het komt op mij zelfs een beetje oostblok-achtig over; als prestigeproject net zo'n hypermodern transportmiddel als de westerse wereld willen hebben, maar vanwege geldgebrek allerlei essentiële (veiligheids)voorzieningen achterwege laten. Dat had ik, eerlijk gezegd, niet van Spanje verwacht...quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:11 schreef Cherna het volgende:
Sowieso hoe idioot is daar dan het beveiligingssysteem. Dat je zonder een deugdelijke beveiliging van een HSL naar een regulier traject in kunt duiken. Dat snap ik dus echt niet.
Lijkt me technisch erg lastig en duur om te maken, een rails die zo sterk ligt en zo stevig verankerd zit in de grond dat die zulke torsie- en trekkrachten kan weerstaan. En zelfs dan zullen er altijd ongelukken plaatsvinden door allerlei andere oorzaken dan te hard rijden van de machinist.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 06:14 schreef Synthercell het volgende:
Hoe kan het dat hogesnelheidstreinen gewoon los op de rails staan? Had er niet een speciale rails en wielen voor moeten ontwikkelt, zodat hele trein aan de rails blijft hangen, en niet zomaar kan ontsporen? Of een rijsysteem zoals in een achtbaan, wielen die om rails heengrijpen.
Was wel mijn reactie toen ik het filmpje bij het nieuws zag...quote:Op donderdag 25 juli 2013 21:38 schreef Strani het volgende:
[..]
Lijkt me niet de juiste term in dezen, 'cool'.
quote:Machinist ramptrein pochte op Facebook over hoge snelheden
Hoe kon de treinramp bij het Spaanse Santiago de Compostela gebeuren? De beschuldigende vinger wijst naar de machinist, die zou veel te hard hebben gereden. Pikant: op zijn Facebookpagina stonden berichten die erop wezen dat hij dit vaker deed en er over opschepte.
De Spaanse justitie wil vooral van machinist Francisco José Garzón - die in het ziekenhuis ligt - persoonlijk weten of hij verantwoordelijk is geweest voor het ontsporen van de hogesnelheidstrein met dertien wagons.
Aanleiding is zijn bekentenis, vlak na een van de ergste treinrampen uit de Spaanse geschiedenis, dat hij ongeveer 190 kilometer per uur heeft gereden, terwijl op die plek maximaal 80 kilometer is toegestaan.
De machinist had vanuit zijn cabine, waar hij een tijdje na het ongeluk vastzat, telefonisch contact met het station van Santiago de Compostela. 'Wij zijn mensen. Wij zijn mensen', jammerde Garzón, toen nog onwetend dat er slachtoffers waren gevallen. 'Ik hoop dat er geen doden zijn, want als ze sterven, heb ik dat op mijn geweten.'
Meegeholpen
Vlak daarna zou de machinist, die honderd kilometer eerder, in Ourense, de besturing van zijn collega-machinist had overgenomen, zich bewust zijn geworden van de omvang van de tragedie.
Ontredderd zou Garzón hebben meegeholpen met de reddingswerkzaamheden. Hij zou enkele passagiers uit de uiteengereten treinwagons hebben geholpen. Volgens omstanders zou de machinist lopend tussen de wrakstukken en de lijken op het spoor hebben geroepen: 'Ik heb hem laten ontsporen. Wat kan ik eraan doen? Wat kan ik doen?'
Niet gedronken
Waarom de machinist zo snel reed, kon hij tot nu toe niet verduidelijken. Garzón had niet gedronken, bleek uit de alcoholtest. Een eerste onderzoek zou hebben uitgewezen dat de trein technisch in orde was. Het voertuig was woensdagochtend nog gecontroleerd.
Intussen wordt in de Spaanse media en op sociale media als Facebook en Twitter volop gespeculeerd waarom Garzón, die al dertig jaar voor de Spaanse spoormaatschappij Renfe werkt, zich in de bewuste bocht niet aan de snelheidbeperking van 80 kilometer per uur heeft gehouden. Volgens een van de theorieën zou de machinist te hard hebben gereden omdat hij de vijf minuten vertraging op het schema wilde inlopen.
Pikant
Pikanter zijn de berichten dat de machinist, die sinds juni 2012 op het traject tussen de Spaanse hoofdstad en Ferrol, de geboortestad van de voormalige Spaanse dictator Franco, zich geregeld op het spoor zou hebben misdragen. Op de Facebookpagina van de machinist - die donderdagochtend plotseling was gewist - schepte Garzón vorig jaar diverse keren op dat hij ervan hield veel te hard met de trein te rijden. Zo was op zijn Facebook een foto van een snelheidmeter te zien waarop een snelheid van ruim 200 kilometer te lezen was.
In een reactie op een Facebook-vriend die hem waarschuwde dat de Spaanse politie minder blij zou zijn, antwoordde de machinist vrolijk: 'Wat zou het toch heerlijk zijn om langs de Guardia Civil te zoeven en de radar te laten springen. Ha,ha. Wat een boete voor Renfe (de Spaanse spoormaatschappij, red.)! Ha,ha.'
De Spaanse premier Mariano Rajoy, die afkomstig is uit Santiago de Compostela, wilde donderdag niet reageren op de berichten over de machinist.
Dan nog. Een beveiligingssysteem is voor onvoorziene omstandigheden, niet om de baan van de machinist te vergemakkelijken of over te nemen.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 02:43 schreef Cherna het volgende:
[..]
Dat snap ik. Ook geen probleem. Maar ik haalde omdat het me ff goed uitkwam om mijn statement te maken. Maar ik snap wel dat velen deze machinist kunnen schieten. Ook daar heb ik wel begrip voor.
Maar nogmaals ik snap niet dat er geen deugdelijk beveiligingssysteem voor handen was. Dat had veel ellende kunnen voorkomen.
Wacht even. Er zitten wel degelijk veiligheidssystemen en een heleboel zijn vernieuwd naar de modernste, alleen op dat stuk dat in 2011 open is gegaan, is nog niet het modernste aanwezig, maar een ander systeem dat geen trein kan remmen.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 05:44 schreef DDDDDaaf het volgende:
[..]
Het komt op mij zelfs een beetje oostblok-achtig over; als prestigeproject net zo'n hypermodern transportmiddel als de westerse wereld willen hebben, maar vanwege geldgebrek allerlei essentiële (veiligheids)voorzieningen achterwege laten. Dat had ik, eerlijk gezegd, niet van Spanje verwacht...
Idd, die vent lijkt me toch niet geheel fris in den bovenkamer, of op zijn minst niet geschikt een hogesnelheidstrein te besturen.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 09:31 schreef Loekie1 het volgende:
Wat vinden jullie hier dan van:
Direct na het ongeval zocht de machinist radiocontact met de spoorleiding. De treinbestuurder zat op dat moment bekneld in de cabine. Hij zei dat hij met 190 kilometer per uur de bocht was ingegaan waar de trein uitvloog. Even had hij het zelfs over 200 kilometer per uur, maar dat zwakte hij later weer af naar 190.
Volgens een regeringsfunctionaris van de regio Galicië reed de trein overigens zelfs 220 kilometer per uur op het moment van het ongeluk.
Op het moment van radiocontact was nog niet duidelijk of er slachtoffers waren gevallen in de treinstellen achter de machinist. Hij meldde over de radio: 'Ik hoop niet dat er doden zijn gevallen, want dan heb ik die op mijn geweten.' Hij was duidelijk in paniek, en bleef maar herhalen: 'We zijn maar mensen, we zijn maar mensen'. Ook klaagde hij over pijn in zijn rug en ribben.
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)km-de-bocht-in.dhtml
Worden machinisten om de zoveel jaar psychisch onderzocht of gebeurt dat helemaal niet?
quote:Machinist ramptrein pochte op Facebook over hoge snelheden
Intussen wordt in de Spaanse media en op sociale media als Facebook en Twitter volop gespeculeerd waarom Garzón, die al dertig jaar voor de Spaanse spoormaatschappij Renfe werkt, zich in de bewuste bocht niet aan de snelheidbeperking van 80 kilometer per uur heeft gehouden. Volgens een van de theorieën zou de machinist te hard hebben gereden omdat hij de vijf minuten vertraging op het schema wilde inlopen.
Pikant
Pikanter zijn de berichten dat de machinist, die sinds juni 2012 op het traject tussen de Spaanse hoofdstad en Ferrol, de geboortestad van de voormalige Spaanse dictator Franco, zich geregeld op het spoor zou hebben misdragen. Op de Facebookpagina van de machinist - die donderdagochtend plotseling was gewist - schepte Garzón vorig jaar diverse keren op dat hij ervan hield veel te hard met de trein te rijden. Zo was op zijn Facebook een foto van een snelheidmeter te zien waarop een snelheid van ruim 200 kilometer te lezen was.
In een reactie op een Facebook-vriend die hem waarschuwde dat de Spaanse politie minder blij zou zijn, antwoordde de machinist vrolijk: 'Wat zou het toch heerlijk zijn om langs de Guardia Civil te zoeven en de radar te laten springen. Ha,ha. Wat een boete voor Renfe (de Spaanse spoormaatschappij, red.)! Ha,ha.'
De Spaanse premier Mariano Rajoy, die afkomstig is uit Santiago de Compostela, wilde donderdag niet reageren op de berichten over de machinist
"Daar pikten de waarschuwingssystemen van de spoorweg Francisco Jose Garzón Amo op dat hij 190 kilometer per uur ging, waar hij niet meer dan 80 mocht.quote:Ahí, los sistemas de alerta de la vía férrea saltaron al detectar que Francisco José Garzón Amo circulaba a 190 kilómetros por hora, cuando no debía superar los 80.La alarma, según el maquinista, se activó en el cuadro de mando y él intentó frenar, pero no pudo evitar la tragedia
Hubris begets Nemesis...quote:Op vrijdag 26 juli 2013 09:29 schreef Roel_Jewel het volgende:
http://www.volkskrant.nl/(...)hoge-snelheden.dhtml
[..]
Op het nieuws werd gisteren gezegd dat alle wagons waren uitgekamt, en dat er geen lijken meer waren.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 10:51 schreef Alentejana het volgende:
In de nieuwste verklaring wordt gezegd dat het normale veiligheidssysteem dat op dat stuk aanwezig is, alleen treinen remt die harder gaan dan 200 km per uur. Daaronder wordt het aan de machinist overgelaten.
Op zich ook niet zo idioot als je het hebt over een stuk met haakse bochten... Met enige
Er wordt gevreesd dat er in de wagon die tot pakketje schroot is gedrukt, nog een lijk kan zitten.
het stuk voor het korte rechte stuk is dat ook bochtig.... aangezien je op het filmpje kan zien dat de tweede wagon al aardig ontspoort is voordat ze die bocht inrijdenquote:
quote:Op vrijdag 26 juli 2013 11:39 schreef Re het volgende:
[..]
het stuk voor het korte rechte stuk is dat ook bochtig.... aangezien je op het filmpje kan zien dat de tweede wagon al aardig ontspoort is voordat ze die bocht inrijden
en doe machinist lijkt me, met de beperkte info, niet helemaal jofel
het eerste plaatje komt niet overeen met het tweede dan... want op het tweede zie je een extra track die dus waarschijnlijk alleen voor de HSL is, dan is het wel duidelijk dat er vanuit een flink recht stuk vanuit een tunnel de bocht ingeknald isquote:
Omdat ze anders over een stad heenrijden.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 12:36 schreef Loekie1 het volgende:
Waarom leggen ze zo'n scherpe bocht in een spoorlijn, vlak na een lang recht stuk waar ruim 200 wordt gereden?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |