Extract maak ik zelf, uit echte vanille.quote:Op donderdag 25 juli 2013 14:21 schreef NutKees het volgende:
Heb ik, maar extract is wel erg handig als je ongeduldig bent.
Sorry Piet, ik moet je weer lastigvallen. Hier gebruik je zelfgemaakte suikersiroop:quote:
Het is geen echte inversuiker, maar het hangt er lafjes tegenaanquote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:07 schreef NutKees het volgende:
[..]
Sorry Piet, ik moet je weer lastigvallen. Hier gebruik je zelfgemaakte suikersiroop:
http://forum.fok.nl/topic/1040036/2/50#128194263
Dat is niet hetzelfde als invertsuiker neem ik aan? Ik wil vanavond alvast een flinke pot van het een of het ander maken (en heb alles in huis, ook glucosestroop) maar heb nu last van bomen en bossen...
Het beste, het beste, ik vind het lekkerder. Maar maak iig een suikerstroop voor je het gaat gebruiken. Invert het het voordeel dat het kristalisatie van de suiker, maar ook van andere kristallen tegengaat lijkt het. Vind het mondgevoel prettiger. Weeg alles goed af en noteer wat je doet.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:12 schreef NutKees het volgende:
Maar het beste is dus om invertsuiker te maken? Beetje experimenteren is leuk, maar die vruchtenpulp is me net iets te duur om veel mee te klooien...
Helder. Ik zie nu in dat mijn aanpak verkeerd is: die pulp blijft een paar weken in de vriezer zitten en laten we eens beginnen met vers (goedkoper) fruit en roomijs. Invertsuiker alsmede suikersiroop maken en er dan zelf achter komen wat het beste bevalt. Veel dank voor het advies!quote:
Wat wordt hier bedoeld?quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:36 schreef Bramito het volgende:
Water koken
50ºC Suiker toevoegen
80ºC Citroenzuur toevoegen
85ºC Afkoelen (pan in bewegend koud water)
65ºC Bicarbonaat erbij(opgelost in een beetje water)
Maar wat moet je doen?quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:45 schreef Bramito het volgende:
Ik ook, maar dit is de methode die Angelo Corvitto gebruikt en die functioneert bijzonder goed. Alle andere recepten kristaliseren bij mij na een tijdje, dit recept niet. Ik weet helaas niet genoeg van voedingstechnologie om het te verklaren.
met 9 gram citroenzuur lijkt me dat ook echt nodig.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:48 schreef MaximusTG het volgende:
De sacharose wordt gesplitst in glucose en fructose met het citroenzuur als katalysator. Daarna de bicarbonaat om het zuur te neutraliseren neem ik aan?
Maar kan je het recept beter uitleggen, ik snap niet wat je doetquote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:50 schreef Bramito het volgende:
Dat klopt, maar daar moet je het volgens vele recepten voor koken. Blijkbaar is dit niet nodig.
quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:36 schreef Bramito het volgende:
Invertsuiker is echt de moeite waard. Het bevriest later dan suiker, waardoor je een betere structuur krijgt. Deze suiker is voor mij onmisbaar in sorbets en chocoladeijs.
Invertsuiker maak ik zo:
Water 900g
Suiker 2100g
Citroenzuur 9g
bicarbonaat 11g
Water verwarmen
50ºC Suiker toevoegen
80ºC Citroenzuur toevoegen
85ºC Afkoelen (pan in bewegend koud water)
65ºC Bicarbonaat erbij(opgelost in een beetje water)
Als ik het precies volg, treedt er geen kristalitie op. Ik vind dit echt een heel goed recept en gebruik het al jaren. Het blijft ook maanden goed in de koelkast.
Sorry Piet, water VERWARMENquote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maar wat moet je doen?
Ik snap de beschrijving niet helemaal, water koken -> 100oC
Ja, is een mooi boek.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:59 schreef Bramito het volgende:
Heb je sowieso dat boek van Corvitto wel eens bekeken? Ik vind het echt waanzinnig goed, maar ik heb dan ook geen ijsmakersdiploma.
Stel net vast dat ook mijn Wannee er niet is, wellicht dus nog ergens een doos met kookboekenquote:Op vrijdag 26 juli 2013 09:09 schreef Bramito het volgende:
Da's kut, komt het nog boven water denk je?
24 uur laten staan,kijken of hij het goed doet.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 18:09 schreef NutKees het volgende:
Nou fantastisch, die horken van Redcoon hebben mijn ijsmachine op de kop in de doos gestopt. Ik was sowieso van plan om het ding 24 uur te laten staan, maar kan ik er vanuit gaan dat dit verder geen permanente gevolgen voor het apparaat heeft?
24 uur laten staan. dan loopt alle olie weer terug de compressor in.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 18:09 schreef NutKees het volgende:
Nou fantastisch, die horken van Redcoon hebben mijn ijsmachine op de kop in de doos gestopt. Ik was sowieso van plan om het ding 24 uur te laten staan, maar kan ik er vanuit gaan dat dit verder geen permanente gevolgen voor het apparaat heeft?
Dat is een hele geruststelling, dankje! Ik ga alvast een mix voor morgen maken.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 20:15 schreef z80 het volgende:
[..]
24 uur laten staan. dan loopt alle olie weer terug de compressor in.
dat het niet rechtop vervoert is maakt niet uit. daar worden de apparaten op gemaakt.
Als je direct weer ijs maakt, laten zitten, anders met een doekje opdeppen en dat gebruiken op apparaat schoon en steriel te maken.quote:Op zaterdag 27 juli 2013 17:11 schreef NutKees het volgende:
[ afbeelding ]
Smelt natuurlijk als de ziekte met dit weer maar het is echt intens lekker!
Stomme vraag: kan dat restant wodka in de bak blijven zitten of moet ik dat er met een rietje uit slurpen?
Lekker is dat, niet? De eerste keer dat mensen aardbeiensorbet bij mij eten weten ze niet wat ze proevenquote:Op zaterdag 27 juli 2013 17:23 schreef NutKees het volgende:
Dat moet een aardbeien sorbet voorstellen. Ik heb me even helemaal niet aan de regels gehouden: bakje aardbeien, suiker, halve citroen, staafmixer, en de machine in. Had er volgens mij een paar minuten langer in mogen blijven maar mijn geduld was helemaal op!
Het is echt waanzinnig lekker inderdaad. Ik heb nog een portie in de vriezer liggen maar die is geen lang leven beschoren.quote:Op zaterdag 27 juli 2013 17:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Lekker is dat, niet? De eerste keer dat mensen aardbeiensorbet bij mij eten weten ze niet wat ze proeven
Opeten, invriezen is nietsquote:Op zaterdag 27 juli 2013 17:32 schreef NutKees het volgende:
[..]
Het is echt waanzinnig lekker inderdaad. Ik heb nog een portie in de vriezer liggen maar die is geen lang leven beschoren.
In de vaatwasser en laten lopen?quote:Op zaterdag 27 juli 2013 21:33 schreef KaheemSaid het volgende:
Piet ik heb een braadpan die ik aan het schoonkoken was. Helaas is hij drooggekookt en heeft hij daarna nog een tijdje op vuur gestaan, ik had de plaat namelijk te hoog staan. De pan is aardig donkerder geworden, kan / moet hij nu weg?
De verf op de buitenkant is gedeeltelijk verbrand, binnen is die wat donkerder, maar dit krijg ik er denk ik met soda noch wel uit.
Domme fout van Kaheem!
Nee hij stond op het gas met een laagje water erin, dat ding komt niet in de vaatwasser.quote:Op zaterdag 27 juli 2013 21:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In de vaatwasser en laten lopen?
Ik bedoel, kaheem, steek hem in de vaarwasser en laat hem lopenquote:Op zaterdag 27 juli 2013 22:18 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Nee hij stond op het gas met een laagje water erin, dat ding komt niet in de vaatwasser.
Als de vaatwasser het er niet uitkrijgt of je hebt geen vaatwasser, probeer om je pan een nacht in de biotex te weken.quote:Op zaterdag 27 juli 2013 22:18 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Nee hij stond op het gas met een laagje water erin, dat ding komt niet in de vaatwasser.
Ja, daar is iets tegen te doen, snel koelen.quote:Op zondag 28 juli 2013 00:49 schreef Hagelkaas het volgende:
Soep binnen anderhalf uur geschift door dit takkeweer. Is daar iets tegen te doen? Laatste kom soep was niets meer. Was trouwens een broccolisoep met verder alleen water en creme fraiche.
Dacht trouwens altijd dat het een fabeltje was dat soepen en sauzen met dit weer (vochtig en warm) zouden gaan schiften. Had m'n oma toch éen huisvrouwenweetje goed
Ik laat een pan soep vaak gewoon op het fornuis staan tot de volgende avond zonder problemen. Gewoon niet met je vingers erin zitten. Vond het meer frappant dat de laatste kom soep terwijl we nog aan tafel zatten al geschift was!quote:Op zondag 28 juli 2013 00:57 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ja, daar is iets tegen te doen, snel koelen.
Het fabeltje is waar.
Soep en gekookte dingen bederven tamelijk snel.
Daarom moet je het snel terugkoelen.
Als je klaar bent met koken, zet de pan dan in een grote bak koud water. Koud water voert de warmte snel af.
Als je het wil invriezen, koel het eerst in de koelkast en zet het dan in de vriezer.
Dan heb je geluk gehad denk ik, of het was gewoon kouder.quote:Op zondag 28 juli 2013 01:00 schreef Hagelkaas het volgende:
[..]
Ik laat een pan soep vaak gewoon op het fornuis staan tot de volgende avond zonder problemen. Gewoon niet met je vingers erin zitten. Vond het meer frappant dat de laatste kom soep terwijl we nog aan tafel zatten al geschift was!
Maargoed terugkoelen dus. We lieten de soep gewoon afkoelen op tafel en namen af en toe een kom waneer er weer wat ruimte was, ideaal met dit weer! Maar dat zit er dus niet meer in.
Jep, dit werkt ook, en stop liever geen biotex in de vaatwasser.quote:Op zondag 28 juli 2013 00:23 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Als de vaatwasser het er niet uitkrijgt of je hebt geen vaatwasser, probeer om je pan een nacht in de biotex te weken.
Soep voortaan goed doorkoken (niet als hij al kapot is) en in een aanrecht met koud water en ijs geforceerd koelen.quote:Op zondag 28 juli 2013 00:49 schreef Hagelkaas het volgende:
Soep binnen anderhalf uur geschift door dit takkeweer. Is daar iets tegen te doen? Laatste kom soep was niets meer. Was trouwens een broccolisoep met verder alleen water en creme fraiche.
Dacht trouwens altijd dat het een fabeltje was dat soepen en sauzen met dit weer (vochtig en warm) zouden gaan schiften. Had m'n oma toch éen huisvrouwenweetje goed
Vies klam weer doet dat, heb met dit weer wel eens een beker melk ingeschonken en even laten staan, na een korte tijd, half uur ofzo, was het bedorvenquote:Op zondag 28 juli 2013 01:00 schreef Hagelkaas het volgende:
[..]
Ik laat een pan soep vaak gewoon op het fornuis staan tot de volgende avond zonder problemen. Gewoon niet met je vingers erin zitten. Vond het meer frappant dat de laatste kom soep terwijl we nog aan tafel zatten al geschift was!
Maargoed terugkoelen dus. We lieten de soep gewoon afkoelen op tafel en namen af en toe een kom waneer er weer wat ruimte was, ideaal met dit weer! Maar dat zit er dus niet meer in.
Klopt, maar nooit warme zaken in de koelkast zetten.quote:Op zondag 28 juli 2013 00:57 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ja, daar is iets tegen te doen, snel koelen.
Het fabeltje is waar.
Soep en gekookte dingen bederven tamelijk snel.
Daarom moet je het snel terugkoelen.
Als je klaar bent met koken, zet de pan dan in een grote bak koud water. Koud water voert de warmte snel af.
Als je het wil invriezen, koel het eerst in de koelkast en zet het dan in de vriezer.
ook melk die in de koelkast staat kan om zeep met een onweersbui. zelfs als het een nieuw pak is dat nog dicht zit.quote:Op zondag 28 juli 2013 00:49 schreef Hagelkaas het volgende:
Soep binnen anderhalf uur geschift door dit takkeweer. Is daar iets tegen te doen? Laatste kom soep was niets meer. Was trouwens een broccolisoep met verder alleen water en creme fraiche.
Dacht trouwens altijd dat het een fabeltje was dat soepen en sauzen met dit weer (vochtig en warm) zouden gaan schiften. Had m'n oma toch éen huisvrouwenweetje goed
Heeft niets met onweer te maken maar met de drukkende weersomstandigheden ervoor, en onderbroken koelketenquote:Op zondag 28 juli 2013 17:01 schreef z80 het volgende:
[..]
ook melk die in de koelkast staat kan om zeep met een onweersbui. zelfs als het een nieuw pak is dat nog dicht zit.
Pardon?! Grapjas.quote:Op zondag 28 juli 2013 17:01 schreef z80 het volgende:
[..]
ook melk die in de koelkast staat kan om zeep met een onweersbui. zelfs als het een nieuw pak is dat nog dicht zit.
Ook dat, meeste huiskoelkasten hebben niet voldoende vermogen snel alles te koelenquote:Op maandag 29 juli 2013 12:47 schreef Weltschmerz het volgende:
Misschien is ook een factor dat koelkasten het zwaar hebben met dit weer. Een precieze thermostaat zit er niet in, en de warmte moet ook afgevoerd kunnen worden. Als je hem dan in een keer vult met een boel boodschappen op temperatuur moet je niet verwachten dat dat snel onder de 7 graden zit.
Maar koelen is warmte-afvoer. Als je dan een klein keukentje hebt met ramen op het zuiden dan moet die koelkast die ruimte nog verder opwarmen om het spul te koelen, en dan moet die tegen die omgevingswarmte in gaan werken.quote:Op maandag 29 juli 2013 13:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ook dat, meeste huiskoelkasten hebben niet voldoende vermogen snel alles te koelen
Klopt, en ingebouwd zitten maakt het niet beterquote:Op maandag 29 juli 2013 13:35 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Maar koelen is warmte-afvoer. Als je dan een klein keukentje hebt met ramen op het zuiden dan moet die koelkast die ruimte nog verder opwarmen om het spul te koelen, en dan moet die tegen die omgevingswarmte in gaan werken.
Dan kun je de knop op stand 11 zetten, maar dan gaat hij niet ineens alles op 3 graden koelen.
Dat betekent meestal dat die melk niet goed gekoeld is door de supermarkt.quote:Op zondag 28 juli 2013 17:01 schreef z80 het volgende:
[..]
ook melk die in de koelkast staat kan om zeep met een onweersbui. zelfs als het een nieuw pak is dat nog dicht zit.
zwoerd ruitvormig insnijdenquote:Op woensdag 31 juli 2013 13:24 schreef Gesloten het volgende:
Ik heb net een varkenshiel gekocht om schweinehaxe te maken. Heb jij daar nog een goed recept voor, Piet? Liefst een recept waarbij het zwoerd knapperig wordt
Danku!quote:Op woensdag 31 juli 2013 13:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
zwoerd ruitvormig insnijden
Halve liter water aan de kook brengen met 70 gram zout, 20 peperkorrels, blaadje of 3,4 foelie, laurier,
Af laten koelen
Haxe in deze pekel 2 tot 7 dagen in pekelen, dan goed droogdeppen en een uurtje of twee in de oven bij een graad of 150
quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |