Welke ijsmachine is het? Merk? Kristallen in je ijs betekenen te weinig droge stof. Zachte klontjes betekenen waarschijnlijk dat je roerei hebt gemaakt ipv een custard.quote:Op zondag 28 augustus 2011 13:25 schreef Anne100 het volgende:
Gisteren in de kringloop winkel ijsmachine gekocht zonder handleiding. Sindsdien o.a. hier aan het inlezen in div. topics.
In een handleiding die hier gepost was stond niet in dat je melk en ei moest verwarmen. Kan dat de oorzaak zijn dat het ijs zachte klontjes/schilvertjes had.
Overigens heb ik eerst ei, met (in koffiemaler gemalen) suiker geklopt, daarna melk toegevoegd en daarna de bijna stijf geslagen slagroom.
En gecondenseerde melk nog in blik een paar uur in kokend water verwarmen geeft heerlijke caramelsaus,daar zou ik best een recept mee willen. anders dan hierboven die mensen niet lekker vinden dus.
Ingredienten die iedereen in huis heeft en je gewoon om de hoek kan halenquote:Op woensdag 31 augustus 2011 12:58 schreef Bramito het volgende:
Direct uit een boek maar dit ijs is zooooo lekkerrrrrrrrrr:
Magere melk poeder
dextrose
invertsuiker
Goedzo, en wat maak je voor een ijs?quote:Op dinsdag 6 december 2011 20:23 schreef Anne100 het volgende:
Piet nog bedankt voor je antwoord, ik zie het nu pas. Heb inmiddels al heel vaak ijs gemaakt.
Volgens mij heb ik deze ook weleens gemaakt. Hij komt uit Made in Italy toch? Heerlijk ijs idd!quote:Op woensdag 31 augustus 2011 12:58 schreef Bramito het volgende:
Direct uit een boek maar dit ijs is zooooo lekkerrrrrrrrrr:
Volle melk - 322 gram
Expreso - 200 gram
Slagroom 35% - 195 gram
Magere melk poeder - 61 gram
dextrose - 138 gram
invertsuiker - 20 gram
kristalsuiker - 58 gram
Mixen en in je machine gooien.
Door het hoge gehalte dextrose is het ook goed in te vriezen en langer te bewaren.
Ik heb 'm uit Angelo Corvitto, maar die vent wordt nogal eens geciteerd. Ik ben zelf aan het experimenteren met ijs van gedroogde vijgen met honing. Als ik tevreden ben over het recept zal ik het plaatsen.quote:Op woensdag 7 december 2011 09:37 schreef FigureBirdStars het volgende:
[..]
Volgens mij heb ik deze ook weleens gemaakt. Hij komt uit Made in Italy toch? Heerlijk ijs idd!
Zijn website is het sowieso de moeite waard om vaak te checken.quote:Op woensdag 7 december 2011 11:30 schreef The_stranger het volgende:
Nu 'ie toch gekicked is, tipje voor ene goed receptenboek:
The perfect scoop
En zijn website (met meer dan alleen ijsrecepten)
Heb op het programma simpel vanilleijs met daarin stukken karamel. Na een dag of twee in de vriezer "smelt" de karamel in het ijs zodat je lekkere "blobben" zachte karamel in je ijs hebtquote:Op donderdag 22 december 2011 22:26 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Zijn website is het sowieso de moeite waard om vaak te checken.
Nog meer mensen die met de feestdagen zelf ijs draaien? Ben nu bezig met een test witte chocolade ijs.
Helemaal gelijk in, echter in dit geval zorgt de karamel voor net iets meer "plezier" door het een dag in de vriezer te laten en weer zacht te worden.quote:Op vrijdag 23 december 2011 19:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Persoonlijk vind ik zelfgemaakt niet geschikt om in de vriezer te bewaren. Je moet het vers eten, dan is het echt lekker. Hoe goed je zelfgemaakte ijs vers ook is, ingevroren smaakt het veel minder, zelfs fabrieksijs smaakt dan beter
Nogmaals, ik geef je groot gelijk, net uit de machine is het het lekkerst, even de vriezer in om wat harder te worden misstaat het ook niet. Maar nu kies ik vanwege de rest van het diner simpel voor "the easy way out"... Vandaar ook lekker veilig vanille ijs, ten eerst al talloze keren gemaakt, ten tweede kan geen moeilijke eter daar iets tegen hebben..quote:Op vrijdag 23 december 2011 20:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vermoed dat het komt omdat zelfgemaakt ijs veel minder lucht bevat dan fabrieksijs, en dat daardoor de kristalvorming bij het invriezen anders is.
Anyway.
Ik twijfel nog of ik zondag frambozenijs of frambozenpudding met mangosaus maak.
Yup, David Lebovitz is ook mijn ijskoning.quote:Op woensdag 7 december 2011 11:30 schreef The_stranger het volgende:
Nu 'ie toch gekicked is, tipje voor ene goed receptenboek:
The perfect scoop
En zijn website (met meer dan alleen ijsrecepten)
Jazeker, mijn ijsmachine gaat aan zodra we aan tafel schuiven voor de voorgerechten.quote:Op donderdag 22 december 2011 22:26 schreef Erasmo het volgende:
Nog meer mensen die met de feestdagen zelf ijs draaien? Ben nu bezig met een test witte chocolade ijs.
Zie het niet als commentaar op jou, maar als observatie vn zelf ijs maken.quote:Op vrijdag 23 december 2011 20:24 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Nogmaals, ik geef je groot gelijk, net uit de machine is het het lekkerst, even de vriezer in om wat harder te worden misstaat het ook niet. Maar nu kies ik vanwege de rest van het diner simpel voor "the easy way out"... Vandaar ook lekker veilig vanille ijs, ten eerst al talloze keren gemaakt, ten tweede kan geen moeilijke eter daar iets tegen hebben..
Als je dextrose en/of invertsuiker in de juiste verhouding toevoegt, dan heb je daat geen last van. Zelf vind ik het ijs op dag 2 intenser smaken. Je kan natuurlijk ook je compositie een dagje in de koelkast bewaren. Sorbetijs eet ik wel het liefst vers. Daar voeg ik ook nooit dextrose aan toe, want dat proef je.quote:Op vrijdag 23 december 2011 20:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vermoed dat het komt omdat zelfgemaakt ijs veel minder lucht bevat dan fabrieksijs, en dat daardoor de kristalvorming bij het invriezen anders is.
Anyway.
Ik twijfel nog of ik zondag frambozenijs of frambozenpudding met mangosaus maak.
Probeer dit eens, maar neem 25 gram suiker minderquote:Op woensdag 19 december 2012 10:37 schreef MonkNL het volgende:
Ben nog steeds op zoek naar het in mijn ogen ultieme vanille ijs. Van die mooie geel kleurende bollen met een hele volle romige vanille smaak. Iemand suggesties?
Draai zelf vaak ijs met chocolade toevoegingen. Maltesers/Lion/Kinder Bueno's etc. Heerlijk.
Ik draai overigens met deze machine: http://www.ijsmachineshop.nl/product/172079/domo-do9030i.html
quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 20:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Nieuw vanilleijs recept
200 ml volle melk,
200 ml minstens 35% vette slagroom,
4 eidooiers,
150 gram suiker
en 1 vanille stokje.
Vanillestokje opensnijden en de zaadjes met een mes eruit schrapen en in de melk doen.
Deel (helft) van de suiker in een vijzel en de rest van het vanillestokje in heel kleine stukjes snijden er erbij doen, met de stamper vanille in de suiker vermalen.
De vanille en suiker bij de melk doen (dit is trouwens ook de manier om zelf vanillesuiker te maken, veeeeeeel lekkerder dan de chemische vaniline suiker in de zakjes)
De melk verwarmen tot ca 85 graden, niet laten koken, deksel erop en laten staan.
De eidooiers met de suiker tot een creme roeren.
De melk die een half uurtje de vanillesmaak heeft aan kunnen nemen door een zeef halen en vermengen met de eidooiers.
In een rvs schaal doen en au bain marie verwarmen tot de melk een binding krijgt van de eidooiers, de hele tijd goed om blijven roeren met een garde.
Als het gebonden is het mengsel in de bak in een andere bak met ijswater snel af laten koelen en er de koude slagroom bij doen en luchtig slaan met een garde.
Dit mengsel in de ijsmachine doen.
Heb het geproeft voor het erin ging, het smaakte als het platonische idee van vanille vla, goddelijke vla.
Ijsmachine loopt nu, ben benieuwd hoe het ijs wordt.
Zag hem al staan in dit topic idd. Heb hem ook gelijk overgenomen en staat tussen mijn "recepten nog uit te proberen". Ben benieuwd!quote:Op woensdag 19 december 2012 10:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Probeer dit eens, maar neem 25 gram suiker minder
[..]
Moet de koude slagroom er geklopt bij of gewoon ongeklopt?quote:Op woensdag 19 december 2012 10:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Probeer dit eens, maar neem 25 gram suiker minder
[..]
LObbig geslagen, meer lucht in je mengselquote:Op vrijdag 21 december 2012 11:45 schreef MonkNL het volgende:
[..]
Moet de koude slagroom er geklopt bij of gewoon ongeklopt?
Ja, ik denk ook dat er wellicht nog minder suiker in moet.quote:Op vrijdag 21 december 2012 13:22 schreef MonkNL het volgende:
Thanks, is aan het draaien. Ben benieuwd!
Damn wat een lekker ijs! super recept! Moet idd niet veel zoeter..
Neem aan boter om het ijs wat vetter/romiger te maken?quote:Op vrijdag 21 december 2012 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, ik denk ook dat er wellicht nog minder suiker in moet.
Wellicht wat boter erbij.
Ook maar ook om kristalvorming tegen te gaanquote:Op zondag 23 december 2012 09:19 schreef MonkNL het volgende:
[..]
Neem aan boter om het ijs wat vetter/romiger te maken?
maakt het uit welk soort suiker ik gebruik voor de suikersiroop? laatste keer heb ik bij gebrek aan kristalsuiker poedersuiker zonder toevoeging gebruikt aangezien dit ook kristalsuiker is.quote:Op maandag 24 juni 2013 14:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Kick
Gisteren suikersiroop gemaakt, 200 gram glucosestroop, 400 gram kristalsuiker, sap van een citroen, 200 cc water. Dit aan de kook gebracht tot alles was opgelost en daarna af laten koelen.
500 gram aardbeien met 200 gram siroop tot puree, dit in de ijsmachine.
De smaak was perfect, structuur erg romig alsof het roomijs was.
Zit te denken om met stijfgeslagen eiwitten het ijs nog luchtiger te maken, maar dat lukt met mijn ijsmachine soms wel, soms niet. Ben er nog niet uit waar dit aan ligt.
Suikerstroop maak ik met kristalsuiker, en voeg glucosestroop toe. Glucosestroop heb ik gekocht, volgende keer maak ik ook dat zelfquote:Op maandag 24 juni 2013 22:11 schreef z80 het volgende:
[..]
maakt het uit welk soort suiker ik gebruik voor de suikersiroop? laatste keer heb ik bij gebrek aan kristalsuiker poedersuiker zonder toevoeging gebruikt aangezien dit ook kristalsuiker is.
maar ik zie in verschillende recepten glucosestroop staan.
Gebruik voor het yoghurtijs turkse/griekse yoghurt die ze oa bij de aldi verkopen, die heeft een 10% vet, en totaal droge stof van ongeveer 18% je hoeft dan nog maar relatief weinig suiker toe te voegen om de structuur perfect te krijgen. Een 20 gram per 100 gram yoghurt.quote:Op dinsdag 25 juni 2013 17:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Dikke vette tvp. Mijn ijsmachine wordt eind van de week bezorgd. Ik heb vooral zin in yoghurt/vruchtenijs momenteel.
Thanks voor de tipquote:Op dinsdag 25 juni 2013 18:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gebruik voor het yoghurtijs turkse/griekse yoghurt die ze oa bij de aldi verkopen, die heeft een 10% vet, en totaal droge stof van ongeveer 18% je hoeft dan nog maar relatief weinig suiker toe te voegen om de structuur perfect te krijgen. Een 20 gram per 100 gram yoghurt.
Die recepten kan ik misschien wel gebruiken. Met iets meer geduld terwijl het gewoon in de diepvries staat.quote:
Ik maak een hele zware siroop, gebruik dan 200 gram siroop op 500 gram aardbeien.quote:Op zaterdag 6 juli 2013 08:39 schreef Sorella het volgende:
Hoe moet ik dat zien piet, het gewicht van het water van de yoghurt aftrekken ?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |