abonnement Unibet Coolblue
pi_129256745
Hnnggg.... ik ga zwichten, ik weet het gewoon (heb nog 'n plekkie naast m'n Zojirushi O+ ! En bedankt hè!
pi_129328257
Ik heb inmiddels een tracktrace nummer van mijn ijsmachine gekregen dus het lijkt me niet onverstandig om vanavond even bij de Hanos wat cruciale ingredienten bij elkaar te harken.

-exotische vruchten pulp
-fruit
-eieren
-suiker
-pure chocolade
-pistache nootjes
-citroen
-melk
-room
-vanille extract
-platte diepvriesdoos

Mis ik nog dingen?
  donderdag 25 juli 2013 @ 14:11:50 #153
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_129329551
Echte vanille :D

[ Bericht 0% gewijzigd door Erasmo op 25-07-2013 15:33:27 ]
pi_129329897
Heb ik, maar extract is wel erg handig als je ongeduldig bent.
  donderdag 25 juli 2013 @ 15:26:14 #155
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129332119
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2013 14:21 schreef NutKees het volgende:
Heb ik, maar extract is wel erg handig als je ongeduldig bent.
Extract maak ik zelf, uit echte vanille.
Anyway
Goede weegschaal,
Goede thermometers voor je custard of caramel
Siliconenlepel
zijn erg handig

Verder citroen/voedingszuur voor als je invertsuiker wilt maken (voor Sorbet)
Vers fruit voor sorbets, de aardbeien tijd loopt op zijn einde, dus geniet daar nog even van
Een fles goedkope rum of vodka of andere alcohol omdat je dat waarschijnlijk nodig gaat hebben als contactvloeistof tussen de ijshouder en daar waar deze in gaat (dient de koude overdracht)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 25 juli 2013 @ 15:31:38 #156
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129332359
http://www.gebruikershand(...)html?page=0002#boven

Hier is de handleiding.
Je ziet dat je ijsmengkom een beker is die in het apparaat past. Om nu optimale koude overdracht naar je ijsmassa te krijgen (of eigenlijk warmte overdracht de andere richting op) moet er tussen de mengkom en de houder waar deze ingaat geen lucht zijn. Daarvoor giet je wat alcohol (Ik gebruik goedkope witte rum) er in zodat er een vloeistoflaag tussen zit. Daar is dat maatbekertje voor (H)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_129332674
Ah, da's handig die handleiding, ik neem hem alvast even door. En ik heb nog een grote fles smirnoff staan (1,5L) en drink het zelf nauwelijk dus dat zit wel snor. De overige spullen heb ik ook allemaal in huis.

Is invertsuiker echt nodig voor sorbet? Ik heb nog een flinke zak citroenzuur staat ter ontkalken van mijn espresso apparaat dus dat is het probleem niet. Maar ik vraag me toch even af wat het voordeel ervan is.
  donderdag 25 juli 2013 @ 17:17:11 #158
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129336542
Smaak, mondgevoel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_129351684
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2013 13:41 schreef NutKees het volgende:
Mis ik nog dingen?
Castoreum.
pi_129357321
quote:
0s.gif Op donderdag 25 juli 2013 17:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Smaak, mondgevoel.
Sorry Piet, ik moet je weer lastigvallen. Hier gebruik je zelfgemaakte suikersiroop:

http://forum.fok.nl/topic/1040036/2/50#128194263

Dat is niet hetzelfde als invertsuiker neem ik aan? Ik wil vanavond alvast een flinke pot van het een of het ander maken (en heb alles in huis, ook glucosestroop) maar heb nu last van bomen en bossen...
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:09:02 #161
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129357345
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 08:07 schreef NutKees het volgende:

[..]

Sorry Piet, ik moet je weer lastigvallen. Hier gebruik je zelfgemaakte suikersiroop:

http://forum.fok.nl/topic/1040036/2/50#128194263

Dat is niet hetzelfde als invertsuiker neem ik aan? Ik wil vanavond alvast een flinke pot van het een of het ander maken (en heb alles in huis, ook glucosestroop) maar heb nu last van bomen en bossen...
Het is geen echte inversuiker, maar het hangt er lafjes tegenaan
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_129357383
Maar het beste is dus om invertsuiker te maken? Beetje experimenteren is leuk, maar die vruchtenpulp is me net iets te duur om veel mee te klooien...
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:26:10 #163
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129357541
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 08:12 schreef NutKees het volgende:
Maar het beste is dus om invertsuiker te maken? Beetje experimenteren is leuk, maar die vruchtenpulp is me net iets te duur om veel mee te klooien...
Het beste, het beste, ik vind het lekkerder. Maar maak iig een suikerstroop voor je het gaat gebruiken. Invert het het voordeel dat het kristalisatie van de suiker, maar ook van andere kristallen tegengaat lijkt het. Vind het mondgevoel prettiger. Weeg alles goed af en noteer wat je doet.
Worden je sorbets te rul, te weinig vaste stof,
te pasta achtig, te veel vaste stof
te zoet, te veel suiker, glucose is het minst zoet, succrose zoeter, invert nog zoeter, en pure fructose het zoetst. Melksuikers zijn nauwelijks zoet, maar lossen ook lastig op. Wil daar nog meer mee experimenteren. Waar ik naartoe wil is namelijk een sorbet die erg fris is, naar wilde bosaardbeien smaakt en een laag zoet heeft.

Ook leuk om eens te doen zijn hartige ijssoorten, dus ijs niet als toetje maar als voorgerecht, ijs van gerookte paling, ijs van ganzelever met een zure appel gelei.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_129357662
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 08:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

knip
Helder. Ik zie nu in dat mijn aanpak verkeerd is: die pulp blijft een paar weken in de vriezer zitten en laten we eens beginnen met vers (goedkoper) fruit en roomijs. Invertsuiker alsmede suikersiroop maken en er dan zelf achter komen wat het beste bevalt. Veel dank voor het advies!
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:36:44 #165
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_129357663
Invertsuiker is echt de moeite waard. Het bevriest later dan suiker, waardoor je een betere structuur krijgt. Deze suiker is voor mij onmisbaar in sorbets en chocoladeijs.

Invertsuiker maak ik zo:
Water 900g
Suiker 2100g
Citroenzuur 9g
bicarbonaat 11g

Water koken verwarmen
50ºC Suiker toevoegen
80ºC Citroenzuur toevoegen
85ºC Afkoelen (pan in bewegend koud water)
65ºC Bicarbonaat erbij(opgelost in een beetje water)

Als ik het precies volg, treedt er geen kristalitie op. Ik vind dit echt een heel goed recept en gebruik het al jaren. Het blijft ook maanden goed in de koelkast.

[ Bericht 2% gewijzigd door Bramito op 26-07-2013 08:52:37 ]
Siesta & Fiesta!
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:39:01 #166
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129357691
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 08:36 schreef Bramito het volgende:

Water koken
50ºC Suiker toevoegen
80ºC Citroenzuur toevoegen
85ºC Afkoelen (pan in bewegend koud water)
65ºC Bicarbonaat erbij(opgelost in een beetje water)

Wat wordt hier bedoeld?
Ik ken invertsuiker als dat je het moet koken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:45:50 #167
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_129357766
Ik ook, maar dit is de methode die Angelo Corvitto gebruikt en die functioneert bijzonder goed. Alle andere recepten kristaliseren bij mij na een tijdje, dit recept niet. Ik weet helaas niet genoeg van voedingstechnologie om het te verklaren.
Siesta & Fiesta!
  † In Memoriam † vrijdag 26 juli 2013 @ 08:48:07 #168
91830 MaximusTG
pi_129357801
De sacharose wordt gesplitst in glucose en fructose met het citroenzuur als katalysator. Daarna de bicarbonaat om het zuur te neutraliseren neem ik aan?
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:49:45 #169
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129357828
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 08:45 schreef Bramito het volgende:
Ik ook, maar dit is de methode die Angelo Corvitto gebruikt en die functioneert bijzonder goed. Alle andere recepten kristaliseren bij mij na een tijdje, dit recept niet. Ik weet helaas niet genoeg van voedingstechnologie om het te verklaren.
Maar wat moet je doen?
Ik snap de beschrijving niet helemaal, water koken -> 100oC
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:50:39 #170
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_129357840
Dat klopt, maar daar moet je het volgens vele recepten voor koken. Blijkbaar is dit niet nodig.
Siesta & Fiesta!
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:50:42 #171
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129357846
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 08:48 schreef MaximusTG het volgende:
De sacharose wordt gesplitst in glucose en fructose met het citroenzuur als katalysator. Daarna de bicarbonaat om het zuur te neutraliseren neem ik aan?
met 9 gram citroenzuur lijkt me dat ook echt nodig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:51:07 #172
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129357858
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 08:50 schreef Bramito het volgende:
Dat klopt, maar daar moet je het volgens vele recepten voor koken. Blijkbaar is dit niet nodig.
Maar kan je het recept beter uitleggen, ik snap niet wat je doet
Water koken (dan is het 100 graden)
50ºC Suiker toevoegen
80ºC Citroenzuur toevoegen
85ºC Afkoelen (pan in bewegend koud water)
65ºC Bicarbonaat erbij(opgelost in een beetje water)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:51:26 #173
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_129357862
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 08:36 schreef Bramito het volgende:
Invertsuiker is echt de moeite waard. Het bevriest later dan suiker, waardoor je een betere structuur krijgt. Deze suiker is voor mij onmisbaar in sorbets en chocoladeijs.

Invertsuiker maak ik zo:
Water 900g
Suiker 2100g
Citroenzuur 9g
bicarbonaat 11g

Water verwarmen
50ºC Suiker toevoegen
80ºC Citroenzuur toevoegen
85ºC Afkoelen (pan in bewegend koud water)
65ºC Bicarbonaat erbij(opgelost in een beetje water)

Als ik het precies volg, treedt er geen kristalitie op. Ik vind dit echt een heel goed recept en gebruik het al jaren. Het blijft ook maanden goed in de koelkast.
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 08:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Maar wat moet je doen?
Ik snap de beschrijving niet helemaal, water koken -> 100oC
Sorry Piet, water VERWARMEN
Siesta & Fiesta!
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:52:50 #174
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129357886
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 08:51 schreef Bramito het volgende:

[..]

[..]

Sorry Piet, water VERWARMEN
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:53:44 #175
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_129357907
je hebt wel gewoon gelijk.....
Siesta & Fiesta!
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:55:50 #176
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129357942
Het is trouwens geen wonder dat het niet kristalliseert, het heeft een suikergehalte van 70%, ik zit rond de 80
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 juli 2013 @ 08:59:00 #177
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_129357992
Heb je sowieso dat boek van Corvitto wel eens bekeken? Ik vind het echt waanzinnig goed, maar ik heb dan ook geen ijsmakersdiploma.
Siesta & Fiesta!
  vrijdag 26 juli 2013 @ 09:02:44 #178
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129358051
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 08:59 schreef Bramito het volgende:
Heb je sowieso dat boek van Corvitto wel eens bekeken? Ik vind het echt waanzinnig goed, maar ik heb dan ook geen ijsmakersdiploma.
Ja, is een mooi boek.
Ik kwam er van de week achter dat ik mijn SVH boek voor ijsbereiding in de verhuizing ben kwijtgeraakt, heb alles nog een keer doorzocht en kan wel janken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 26 juli 2013 @ 09:09:28 #179
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_129358167
Da's kut, komt het nog boven water denk je?
Siesta & Fiesta!
pi_129375354
Nou fantastisch, die horken van Redcoon hebben mijn ijsmachine op de kop in de doos gestopt. Ik was sowieso van plan om het ding 24 uur te laten staan, maar kan ik er vanuit gaan dat dit verder geen permanente gevolgen voor het apparaat heeft?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')