Extract maak ik zelf, uit echte vanille.quote:Op donderdag 25 juli 2013 14:21 schreef NutKees het volgende:
Heb ik, maar extract is wel erg handig als je ongeduldig bent.
Sorry Piet, ik moet je weer lastigvallen. Hier gebruik je zelfgemaakte suikersiroop:quote:
Het is geen echte inversuiker, maar het hangt er lafjes tegenaanquote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:07 schreef NutKees het volgende:
[..]
Sorry Piet, ik moet je weer lastigvallen. Hier gebruik je zelfgemaakte suikersiroop:
http://forum.fok.nl/topic/1040036/2/50#128194263
Dat is niet hetzelfde als invertsuiker neem ik aan? Ik wil vanavond alvast een flinke pot van het een of het ander maken (en heb alles in huis, ook glucosestroop) maar heb nu last van bomen en bossen...
Het beste, het beste, ik vind het lekkerder. Maar maak iig een suikerstroop voor je het gaat gebruiken. Invert het het voordeel dat het kristalisatie van de suiker, maar ook van andere kristallen tegengaat lijkt het. Vind het mondgevoel prettiger. Weeg alles goed af en noteer wat je doet.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:12 schreef NutKees het volgende:
Maar het beste is dus om invertsuiker te maken? Beetje experimenteren is leuk, maar die vruchtenpulp is me net iets te duur om veel mee te klooien...
Helder. Ik zie nu in dat mijn aanpak verkeerd is: die pulp blijft een paar weken in de vriezer zitten en laten we eens beginnen met vers (goedkoper) fruit en roomijs. Invertsuiker alsmede suikersiroop maken en er dan zelf achter komen wat het beste bevalt. Veel dank voor het advies!quote:
Wat wordt hier bedoeld?quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:36 schreef Bramito het volgende:
Water koken
50ºC Suiker toevoegen
80ºC Citroenzuur toevoegen
85ºC Afkoelen (pan in bewegend koud water)
65ºC Bicarbonaat erbij(opgelost in een beetje water)
Maar wat moet je doen?quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:45 schreef Bramito het volgende:
Ik ook, maar dit is de methode die Angelo Corvitto gebruikt en die functioneert bijzonder goed. Alle andere recepten kristaliseren bij mij na een tijdje, dit recept niet. Ik weet helaas niet genoeg van voedingstechnologie om het te verklaren.
met 9 gram citroenzuur lijkt me dat ook echt nodig.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:48 schreef MaximusTG het volgende:
De sacharose wordt gesplitst in glucose en fructose met het citroenzuur als katalysator. Daarna de bicarbonaat om het zuur te neutraliseren neem ik aan?
Maar kan je het recept beter uitleggen, ik snap niet wat je doetquote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:50 schreef Bramito het volgende:
Dat klopt, maar daar moet je het volgens vele recepten voor koken. Blijkbaar is dit niet nodig.
quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:36 schreef Bramito het volgende:
Invertsuiker is echt de moeite waard. Het bevriest later dan suiker, waardoor je een betere structuur krijgt. Deze suiker is voor mij onmisbaar in sorbets en chocoladeijs.
Invertsuiker maak ik zo:
Water 900g
Suiker 2100g
Citroenzuur 9g
bicarbonaat 11g
Water verwarmen
50ºC Suiker toevoegen
80ºC Citroenzuur toevoegen
85ºC Afkoelen (pan in bewegend koud water)
65ºC Bicarbonaat erbij(opgelost in een beetje water)
Als ik het precies volg, treedt er geen kristalitie op. Ik vind dit echt een heel goed recept en gebruik het al jaren. Het blijft ook maanden goed in de koelkast.
Sorry Piet, water VERWARMENquote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maar wat moet je doen?
Ik snap de beschrijving niet helemaal, water koken -> 100oC
Ja, is een mooi boek.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 08:59 schreef Bramito het volgende:
Heb je sowieso dat boek van Corvitto wel eens bekeken? Ik vind het echt waanzinnig goed, maar ik heb dan ook geen ijsmakersdiploma.
Stel net vast dat ook mijn Wannee er niet is, wellicht dus nog ergens een doos met kookboekenquote:Op vrijdag 26 juli 2013 09:09 schreef Bramito het volgende:
Da's kut, komt het nog boven water denk je?
24 uur laten staan,kijken of hij het goed doet.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 18:09 schreef NutKees het volgende:
Nou fantastisch, die horken van Redcoon hebben mijn ijsmachine op de kop in de doos gestopt. Ik was sowieso van plan om het ding 24 uur te laten staan, maar kan ik er vanuit gaan dat dit verder geen permanente gevolgen voor het apparaat heeft?
24 uur laten staan. dan loopt alle olie weer terug de compressor in.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 18:09 schreef NutKees het volgende:
Nou fantastisch, die horken van Redcoon hebben mijn ijsmachine op de kop in de doos gestopt. Ik was sowieso van plan om het ding 24 uur te laten staan, maar kan ik er vanuit gaan dat dit verder geen permanente gevolgen voor het apparaat heeft?
Dat is een hele geruststelling, dankje! Ik ga alvast een mix voor morgen maken.quote:Op vrijdag 26 juli 2013 20:15 schreef z80 het volgende:
[..]
24 uur laten staan. dan loopt alle olie weer terug de compressor in.
dat het niet rechtop vervoert is maakt niet uit. daar worden de apparaten op gemaakt.
Als je direct weer ijs maakt, laten zitten, anders met een doekje opdeppen en dat gebruiken op apparaat schoon en steriel te maken.quote:Op zaterdag 27 juli 2013 17:11 schreef NutKees het volgende:
[ afbeelding ]
Smelt natuurlijk als de ziekte met dit weer maar het is echt intens lekker!
Stomme vraag: kan dat restant wodka in de bak blijven zitten of moet ik dat er met een rietje uit slurpen?
Lekker is dat, niet? De eerste keer dat mensen aardbeiensorbet bij mij eten weten ze niet wat ze proevenquote:Op zaterdag 27 juli 2013 17:23 schreef NutKees het volgende:
Dat moet een aardbeien sorbet voorstellen. Ik heb me even helemaal niet aan de regels gehouden: bakje aardbeien, suiker, halve citroen, staafmixer, en de machine in. Had er volgens mij een paar minuten langer in mogen blijven maar mijn geduld was helemaal op!
Het is echt waanzinnig lekker inderdaad. Ik heb nog een portie in de vriezer liggen maar die is geen lang leven beschoren.quote:Op zaterdag 27 juli 2013 17:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Lekker is dat, niet? De eerste keer dat mensen aardbeiensorbet bij mij eten weten ze niet wat ze proeven
Opeten, invriezen is nietsquote:Op zaterdag 27 juli 2013 17:32 schreef NutKees het volgende:
[..]
Het is echt waanzinnig lekker inderdaad. Ik heb nog een portie in de vriezer liggen maar die is geen lang leven beschoren.
In de vaatwasser en laten lopen?quote:Op zaterdag 27 juli 2013 21:33 schreef KaheemSaid het volgende:
Piet ik heb een braadpan die ik aan het schoonkoken was. Helaas is hij drooggekookt en heeft hij daarna nog een tijdje op vuur gestaan, ik had de plaat namelijk te hoog staan. De pan is aardig donkerder geworden, kan / moet hij nu weg?
De verf op de buitenkant is gedeeltelijk verbrand, binnen is die wat donkerder, maar dit krijg ik er denk ik met soda noch wel uit.
Domme fout van Kaheem!
Nee hij stond op het gas met een laagje water erin, dat ding komt niet in de vaatwasser.quote:Op zaterdag 27 juli 2013 21:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In de vaatwasser en laten lopen?
Ik bedoel, kaheem, steek hem in de vaarwasser en laat hem lopenquote:Op zaterdag 27 juli 2013 22:18 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Nee hij stond op het gas met een laagje water erin, dat ding komt niet in de vaatwasser.
Als de vaatwasser het er niet uitkrijgt of je hebt geen vaatwasser, probeer om je pan een nacht in de biotex te weken.quote:Op zaterdag 27 juli 2013 22:18 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Nee hij stond op het gas met een laagje water erin, dat ding komt niet in de vaatwasser.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |