12? Is dat niet een beetje jong?quote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:44 schreef LXIV het volgende:
Het hoort bij de opvoeding. Ik doe dat wel. Nu is het helpen, als ze 12 zijn moeten ze het helemaal zelf kunnen.
Nee toch? Ik zal ze dan geen frietpan geven. Maar gewoon koken kan dan toch wel? Als ze drie zijn mogen ze al boontjes snijden en zo. Alleen vind ik het nu nog te gevaarlijk met heet water en vet.quote:
Vind ik ook een beetje jong ja, laat ze nog zo lang mogelijk kind blijven.quote:
Ik werk veel met mensen tussen de 20 en de 30 en de meeste zijn keurige jonge mensen.quote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:41 schreef HSG-BOMBER het volgende:
Denk je dat dit het enige is wat ouders hun kinderen niet leren? Wat leren ze tegenwoordig nog wél? In positieve zin.
Ik denk zelf dat als ze 14/15 zijn ze wel wat moeten kunnen koken, iets van spaghetti spampot oid, wat niet echt moeilijk te bereiden is. Zelf vind ik 12 toch wel te jong ze zijn nog kinderenquote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:46 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nee toch? Ik zal ze dan geen frietpan geven. Maar gewoon koken kan dan toch wel? Als ze drie zijn mogen ze al boontjes snijden en zo. Alleen vind ik het nu nog te gevaarlijk met heet water en vet.
Je leest hier vast niet vaak mee hèquote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:49 schreef kirsten. het volgende:
Ik heb niet echt koken van mijn moeder geleerd. Bakken had ik altijd wel erg veel interesse in maar dat deed ik vrijwel altijd zelf. Heb me eigelijk alles zelf aangeleerd en nu kookt (goddank want ik heb geen tijd) vriendlief.
Maar laten we wel wezen, met een recept kan iedereen toch koken? Wie niet voor het culinaire (no offense Piet) gaat kan prima af met een recept en eventueel wat gegoogle wat geblancheerd en au bain marie betekend. Het zal heus niet altijd 3-sterren zijn maar ach, bij ons zijn de aardappeltjes ook vaak aangebrand en ik leef ook nog
Ik doe niet voor niets al dik 10 jaar mijn best op fok om mensen te helpen hoe ze beter kunnen kokenquote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:48 schreef Isabeau het volgende:
Geen idee, Piet! Onvoorstelbaar als ze idd nog geen ei kunnen bakken. Mijn moeder heeft me altijd betrokken bij het koken en toen ik naar de middelbare school ging moest ik elke vrijdag koken. Lekker zelf bepalen wat we gingen eten en dan heerlijk de keuken in
edit: vanaf de brugklas dus al en dan ben je toch ongeveer 12?
Ik zie wel hoe het gaat. Ze zijn best handig (meisjes). Als 12 te jong blijkt wacht ik nog even.quote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:49 schreef Nelvalhil het volgende:
[..]
Ik denk zelf dat als ze 14/15 zijn ze wel wat moeten kunnen koken, iets van spaghetti spampot oid, wat niet echt moeilijk te bereiden is. Zelf vind ik 12 toch wel te jong ze zijn nog kinderen
Een keer een verhaal gehoord van vlam in de pan bij soep maken...quote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:50 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Je leest hier vast niet vaak mee hèHet zal je nog verbazen hoe iemand een simpel recht-toe-recht-aan recept weet te verprutsen
Haha nee dat klopt! Maar ik lees wel altijd in Piet zijn hulp-topic meequote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:50 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Je leest hier vast niet vaak mee hèHet zal je nog verbazen hoe iemand een simpel recht-toe-recht-aan recept weet te verprutsen
Wat mijn observatie is dat veel mensen van mijn generatie maar al te vaak niet of nauwelijks konden koken, en ik ben al opaquote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:50 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ik zie wel hoe het gaat. Ze zijn best handig (meisjes). Als 12 te jong blijkt wacht ik nog even.
Ik heb veel recepten moeten verpesten en aan laten bakken voordat ik kon koken hoor. Het is niet zo simpel als hoe jij het zegt. Als je eenmaal (lekker) kan koken heb je niet eens een kookwekker meer nodig. Alles gaat op gevoel. En ik ben blij dat ik fouten heb moeten maken met koken, want mijn eten is heerlijkquote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:49 schreef kirsten. het volgende:
Ik heb niet echt koken van mijn moeder geleerd, hoefde zelf ook nooit te koken eigenlijk. Bakken had ik altijd wel erg veel interesse in maar dat deed ik vrijwel altijd zelf. Heb me eigenlijk alles zelf aangeleerd en nu kookt (goddank want ik heb geen tijd) vriendlief. Ik kan het wel maar wil het vaak niet, brood is wat mij betreft ook prima.
Maar laten we wel wezen, met een recept kan iedereen toch koken? Wie niet voor het culinaire (no offense Piet) gaat kan prima af met een recept en eventueel wat gegoogle wat geblancheerd en au bain marie betekend. Het zal heus niet altijd 3-sterren zijn maar ach, bij ons zijn de aardappeltjes ook vaak aangebrand en ik leef ook nog
Meisjes en handig?quote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:50 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ik zie wel hoe het gaat. Ze zijn best handig (meisjes). Als 12 te jong blijkt wacht ik nog even.
Tuurlijk zit er een verschil tussen 'goed' koken en koken om in leven te blijven. Ik reken mezelf vooral tot het laatste. Ik kan lekker bakken en redelijk koken, maar (als ik ze dan eens maak) mijn aardappeltjes zijn meestal wel enigszins aangebrand en vlees idem dito. Maar ik ben ook niet bang om iets nieuws te proberen ook al faalt het hard. Ik zal nooit een 3-sterren kok worden en dat vind ik prima.quote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:53 schreef DynastyL het volgende:
[..]
Ik heb veel recepten moeten verpesten en aan laten bakken voordat ik kon koken hoor. Het is niet zo simpel als hoe jij het zegt. Als je eenmaal (lekker) kan koken heb je niet eens een kookwekker meer nodig. Alles gaat op gevoel. En ik ben blij dat ik fouten heb moeten maken met koken, want mijn eten is heerlijk![]()
Ik zou ook niet 3 dagen lang eten kunnen bestellen, daar wordt ik energieloos en moe van.
Ieder mens verschilt natuurlijk. Ik hou echt van eten, lekker maar ook gezond. Lekker hasjee maken of goed vlees heerlijk.quote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:55 schreef kirsten. het volgende:
[..]
Tuurlijk zit er een verschil tussen 'goed' koken en koken om in leven te blijven. Ik reken mezelf vooral tot het laatste. Ik kan lekker bakken en redelijk koken, maar (als ik ze dan eens maak) mijn aardappeltjes zijn meestal wel enigszins aangebrand en vlees idem dito. Maar ik ben ook niet bang om iets nieuws te proberen ook al faalt het hard. Ik zal nooit een 3-sterren kok worden en dat vind ik prima.
Mijn moeder was een echte fanatieke koker... Die stond op zondag ook met liefde de hele dag in de keuken om een maaltijd voor 10 man te maken (Mexicaans, chinees, etc altijd met een thema). Ik heb dat niet en meestal ook geen zin om heel lang in de keuken te staan, maar er is genoeg te vinden wat <30 minuten prima klaar te maken is.
Ja, en uiteindelijk gaat het allemaal wel goed. Ligt er natuurlijk ook aan of je het leuk vindt om te doen. Mijn kast staat vol met verschillende kruiden en sausen noem maar op. Maar soms heb ik ook weleens een dag dat ik er geen zin in heb hoor.quote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:59 schreef LXIV het volgende:
Ik heb echt nooit een kookboek of een wekker of zoiets gebruikt. Altijd op gevoel en proeven. Niet altijd goed, zeker niet in het begin. Maar je krijgt zo wel meer gevoel.
Ik kijk gewoon wat er is en weet wat ik wanneer moet koken en bijeen moet brengen voor een goede smaak.
Mijn ex-schoonmoeder kon absoluut niet koken en die was toch ook rond de 50. Ik noemde het eten opwarmen, want ze kocht allemaal kant en klare zakjes bij de AH (of potjes), deed die in een pan en zette dan het vuur aan. Zelfde voor vlees: alleen dingetjes die je even moet opbakken en klaar.quote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:55 schreef kirsten. het volgende:
Tuurlijk zit er een verschil tussen 'goed' koken en koken om in leven te blijven.
Tjaquote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:58 schreef Isabeau het volgende:
Ik heb een vriendin leren koken die ook niet kon koken toen ze het huis uit ging. Ze was toen 20. Ik herinner me nog dat ze echt niets kon! Simpele dingen wist ze gewoon niet. Er staat bijv nergens dat als je aardappels van te voren schilt, je ze in water moet bewaren.
Ik google altijd even als ik iets niet weet.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja
Maar ook vrijwel niemand wil een goed kookboek waar die dingen instaan, maar een leuk en mooi kookboek van jamie oliver of zo iemand.
Die pakjes zijn echt pure Aids. Grotendeels zout en tarwemeel. En daar betaal je dan 2 euro voor. Wereldgerechten idem. Maak gewoon iets zelf.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:02 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Mijn ex-schoonmoeder kon absoluut niet koken en die was toch ook rond de 50. Ik noemde het eten opwarmen, want ze kocht allemaal kant en klare zakjes bij de AH (of potjes), deed die in een pan en zette dan het vuur aan. Zelfde voor vlees: alleen dingetjes die je even moet opbakken en klaar.
Kerstmenu? Zo'n Knorr wereldgerechten pak; dat was voor haar al heel erg culinair bezig zijn
(schat van een vrouw overigens, maar niet in de wieg gelegd voor in de keuken)
Iets zelf maken was echt een aantal bruggen te ver voor haarquote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:06 schreef LXIV het volgende:
Die pakjes zijn echt pure Aids. Grotendeels zout en tarwemeel. En daar betaal je dan 2 euro voor. Wereldgerechten idem. Maak gewoon iets zelf.
En gezonderquote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:07 schreef Myraela het volgende:
Aan de andere kant, als student merk ik ook dat er een hoop studenten zijn die veel beter koken dan hun ouders dat konden.
Wacht even, doet ze koud water over friet en gebakken vlees?quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:10 schreef LXIV het volgende:
Mijn schoonmoeder kan ook totaal niet koken. Die denkt dat ze alles moet "afgieten". Dat is meteen nadat het uit de pan komt in een vergiet en een plens koud water er over. Zelfs bij de friet en de karbonades. Heeft geen zin om haar iets uit te leggen.
Alles wat uit de pan komt moet afgegoten worden.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:11 schreef Isabeau het volgende:
ts uit te leggen.
Wacht even, doet ze koud water over friet en
Geweldigquote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:11 schreef LXIV het volgende:
En ook zoals ze spaghetti kookt. Extreem lang in dat kokende water houden, totdat er een spierwitte meelpap ontstaat die bijna uiteen valt. En dan weer "afgieten" en op tafel. Fles ketchup erbij en een droge gehaktbal. Eten we Italiaans...
"Dat heb ik zo van mijn moeder mogen leren"quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:11 schreef LXIV het volgende:
[..]
Alles wat uit de pan komt moet afgegoten worden.
Herinneringen aan mijn kindertijd komen naar boven.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:11 schreef LXIV het volgende:
En ook zoals ze spaghetti kookt. Extreem lang in dat kokende water houden, totdat er een spierwitte meelpap ontstaat die bijna uiteen valt. En dan weer "afgieten" en op tafel. Fles ketchup erbij en een droge gehaktbal. Eten we Italiaans...
Smac?quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Herinneringen aan mijn kindertijd komen naar boven.
Macaroni met wat stukjes gekookte ham en wat ui.
Nee, zo erg was het ook weer niet.quote:
Mijn oma maakte toen ik langskwam een keer macaroni met knakworstjes. De saus was denk ik alleen zo'n zakje poeder met water.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Herinneringen aan mijn kindertijd komen naar boven.
Macaroni met wat stukjes gekookte ham en wat ui.
Saus? Jullie hadden Saus?quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:22 schreef Myraela het volgende:
[..]
Mijn oma maakte toen ik langskwam een keer macaroni met knakworstjes. De saus was denk ik alleen zo'n zakje poeder met water.
quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:22 schreef Myraela het volgende:
[..]
Mijn oma maakte toen ik langskwam een keer macaroni met knakworstjes. De saus was denk ik alleen zo'n zakje poeder met water.
Zou het Nederlands zijn? Als ik naar mijn schoonfamilie kijk, en de traditionele keukens in andere eu landen.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:25 schreef Isabeau het volgende:
Als we bij mijn oma rijst aten dan was dat alleen rijst en dan stond er kaneel en boter en suiker op tafelEigenlijk geen avondeten, maar snoep dus
Misschien is niet kunnen koken wel van elke generatie.
Mijn moeder had nog kookboekjes van de huishoudschool, jaren 60 dus. Je barst spontaan in huilen uit als je die recepten leest, Pietquote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Zou het Nederlands zijn? Als ik naar mijn schoonfamilie kijk, en de traditionele keukens in andere eu landen.
Mijn oudste kookboek is uit 17nogwat de volmaakte hollandsche keukenmeid, geweldige recepten, waarom is dat verloren gegaan?
Het moest vooral goedkoop?quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:35 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Mijn moeder had nog kookboekjes van de huishoudschool, jaren 60 dus. Je barst spontaan in huilen uit als je die recepten leest, Piet
Veel uit blik en soep uit zakjes en dat dus in een kookboekje. Maar ook allemaal zo smakeloos en fantasieloos! Dus ik denk dat het idd ook zo goedkoop mogelijk moest.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Het moest vooral goedkoop?
Of jaren 60, gemakkelijk, toveren met blik?
Macaroni met ketchup en spam uit blikquote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:41 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Veel uit blik en soep uit zakjes en dat dus in een kookboekje. Maar ook allemaal zo smakeloos en fantasieloos! Dus ik denk dat het idd ook zo goedkoop mogelijk moest.
Als die generatie al niet meer kon koken, wat is dan de hoop voor de opvolgende generaties. Je moet het wel een beetje van huis uit mee krijgen, of zelf gewoon echt van lekker eten houden en willen koken.
Er staat me vaag nog iets van een 'recept' bij waarbij je zout over cornflakes moest doen en dat dan op tafel zetten voor de gasten. Dan liever een plakje boterhamworst met een augurkjequote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:43 schreef Mirjam het volgende:
Macaroni met ketchup en spam uit blik(
)
iewwwwquote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:45 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Er staat me vaag nog iets van een 'recept' bij waarbij je zout over cornflakes moest doen en dat dan op tafel zetten voor de gasten. Dan liever een plakje boterhamworst met een augurkje
In de jaren 80 waren de voorspellingen dat zelf koken in een generatie zoiets zou zijn als zelf kleren maken, een hobby.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:41 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Veel uit blik en soep uit zakjes en dat dus in een kookboekje. Maar ook allemaal zo smakeloos en fantasieloos! Dus ik denk dat het idd ook zo goedkoop mogelijk moest.
Als die generatie al niet meer kon koken, wat is dan de hoop voor de opvolgende generaties. Je moet het wel een beetje van huis uit mee krijgen, of zelf gewoon echt van lekker eten houden en willen koken.
Kan dit in een spoiler?quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:26 schreef MarMar het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Spaghetti met knakworst... spaghetti in de knakworst prikken voor het koken "leuk voor de kinderen".
Ik moet altijd een beetje huilen als mensen dit soort dingen posten en het dan ook nog serieus menen.
En daar trapte jij in? Pffff, reden waarom er nog steeds zoveel mannen nooit koken : omdat er een sukkel is hun directe omgeving zich daarbij neerlegt. Niet kunnen koken is bullshit. Het is gewoon niet willen koken. En voor iets wat dagelijks gedaan moet worden vind ik dat onacceptabel. Wat als iemand (met handen aan zijn lijf) beweert zijn kont niet af te kunnen vegen, ga je dat dan ook voor hem doen?quote:Op zaterdag 15 juni 2013 05:57 schreef -_Guitarist_- het volgende:
Huisgenoten van me konden allebei niet koken, dus was ik elke avond de sjaak.
Nu zijn dat twee verschillende dingen, maar je hebt wel een punt.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 09:53 schreef RobinOok het volgende:
[..]
En daar trapte jij in? Pffff, reden waarom er nog steeds zoveel mannen nooit koken : omdat er een sukkel is hun directe omgeving zich daarbij neerlegt. Niet kunnen koken is bullshit. Het is gewoon niet willen koken. En voor iets wat dagelijks gedaan moet worden vind ik dat onacceptabel. Wat als iemand (met handen aan zijn lijf) beweert zijn kont niet af te kunnen vegen, ga je dat dan ook voor hem doen?
quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou het Nederlands zijn? Als ik naar mijn schoonfamilie kijk, en de traditionele keukens in andere eu landen.
Mijn oudste kookboek is uit 17nogwat de volmaakte hollandsche keukenmeid, geweldige recepten, waarom is dat verloren gegaan?
Recept
Limoenade
Neemt zo veel citroenen tot gy daar van een pint nat hebt, na dat men die eerst geschild en uitgeperst heeft: Laat dit nat door een neteldoekse doek loopen: Neemt dan een pond van de beste brootsuiker aan stukkent geslagen, en dan het nat van de citroenen met de suiker in een aarde pot, daar geen suiker in geweest is, gedaan; en zet die pot in een keetel met kookent water, dat op het vuur aan de kook blyft, tot dat de suiker gesmolten is; schuimt het dan schoon af, en neemt het uit het water, en laat het zo koud worden: Doet het dan in kleine flesjes, en een kurk met een blaas daar over, om goed te blyven, en als men het drinken wil, zo neemt men een glas koud water, of wat garste water, en men doet hiervan een lepel of twee daar in, en het water dan eens geroerd, is een goede verkoelende limoenade.
Volledig mee eens. Als ik op het werk vertel, dat ik in het weekend kook, omdat ik dat leuk, en ontspannend vind kijken ze me aan, met een gezicht als Andre van Duin die zijn keutel niet kwijt kanquote:Op zaterdag 15 juni 2013 09:53 schreef RobinOok het volgende:
[..]
En daar trapte jij in? Pffff, reden waarom er nog steeds zoveel mannen nooit koken : omdat er een sukkel is hun directe omgeving zich daarbij neerlegt. Niet kunnen koken is bullshit. Het is gewoon niet willen koken. En voor iets wat dagelijks gedaan moet worden vind ik dat onacceptabel. Wat als iemand (met handen aan zijn lijf) beweert zijn kont niet af te kunnen vegen, ga je dat dan ook voor hem doen?
Mij ook, is gewoon citroensiroop makenquote:Op zaterdag 15 juni 2013 09:59 schreef fotostarter het volgende:
[..]! dit lijkt me serieus nog erg lekker ook
Ik zie me al zitten op het terras, met een kan van die zelfgemaakte siroop vol met ijsklontenquote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mij ook, is gewoon citroensiroop maken
Als thuis een pakje wereldmenu het kerstdiner hoogtepunt is, en uit eten de maxiwok is, zullen die mensen nooit leren wat goed eten is. Vinden het dan ook niet zo belangrijk dat ze daar moeite voor willen doen.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:01 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Volledig mee eens. Als ik op het werk vertel, dat ik in het weekend kook, omdat ik dat leuk, en ontspannend vind kijken ze me aan, met een gezicht als Andre van Duin die zijn keutel niet kwijt kan
Zo ongeveer, daar een siroop van koken en dan daar twee lepels van in een glas koel water.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:05 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Ik zie me al zitten op het terras, met een kan van die zelfgemaakte siroop vol met ijsklonten
Maar als ik het goed begrijp, is het een glas vol citroensap, en een pond suiker?
Kerst is voor mij pure ontspanning. Op de een of andere manier ben ik geen visitemens.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als thuis een pakje wereldmenu het kerstdiner hoogtepunt is, en uit eten de maxiwok is, zullen die mensen nooit leren wat goed eten is. Vinden het dan ook niet zo belangrijk dat ze daar moeite voor willen doen.
Ok, en na het koken? ik heb wel een beugelfles zeg maar, dat lijkt me vrij lang houdbaar als ik dit koel en donker bewaar. Of heb ik het mis? Zou zonde zijn, om 300 ml siroop te maken, en na 3 dagen alles weg te moeten gooien.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zo ongeveer, daar een siroop van koken en dan daar twee lepels van in een glas koel water.
Als je siroop maakt die veel suiker bevat (65%) en je zet deze in de koelkast, is deze erg lang houdbaar.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:11 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Ok, en na het koken? ik heb wel een beugelfles zeg maar, dat lijkt me vrij lang houdbaar als ik dit koel en donker bewaar. Of heb ik het mis? Zou zonde zijn, om 300 ml siroop te maken, en na 3 dagen alles weg te moeten gooien.
Nee, dat doen ze niet, maar ze zijn niet beter gewend.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:09 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Kerst is voor mij pure ontspanning. Op de een of andere manier ben ik geen visitemens.
Als we dan gasten krijgen, kan ik mooi de hele dag in de keuken staan, en hoef ik me zelf niet tussen de visite te mengen
Wat pakjes betreft, die komen hier niet binnen. Veels te zout al die rommel.
Als ik dan in de winkel kijk, zie ik bijvoorbeeld een pak spaghetti , blikje tomatenpuree, gehakt, mix voor spaghetti/macaroni bij mensen in de kar liggen.
Ik vraag me dan echt af, of ze dan lekker eten
Dit is niet voor iedereen zo. Ik ben al jaren de keuken niet uit te rammen, ik denk de hele godganse dag aan eten en koken en ik overweeg nota bete een foodblog te beginnen (quote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:53 schreef DynastyL het volgende:
Als je eenmaal (lekker) kan koken heb je niet eens een kookwekker meer nodig. Alles gaat op gevoel.
quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je siroop maakt die veel suiker bevat (65%) en je zet deze in de koelkast, is deze erg lang houdbaar.
Thanksquote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:17 schreef RobinOok het volgende:
Niet altijd hoor. Mijn oma's rabarbersiroop niet.
Maar invriezen kan ook altijd nog. Het wordt dan niet hard, maar blijft wel gegarandeerd goed.
Dat doet me denken aan de opvallende populariteit van het programma in Servië:quote:Op zaterdag 15 juni 2013 09:45 schreef DappereDodo77 het volgende:
Ik kon ook absoluut niet koken, maar alles wat ik er nu van weet komt van 24Kitchen, en dan met name de Makkelijke Maaltijd. Prachtig programma met heel veel simpele tips (die jullie natuurlijk allemaal allang kennen, jaja, i know).
Me too! (zelfs als het mijn eigen recept isquote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:17 schreef minilot het volgende:
[..]
Dit is niet voor iedereen zo. Ik ben al jaren de keuken niet uit te rammen, ik denk de hele godganse dag aan eten en koken en ik overweeg nota bete een foodblog te beginnen () maar bij mij gaat er nog steeds geen zak op gevoel.
Ja, als je het combineren van een pak pasta, kruidenroomkaas en zamsnippers koken noemt dan kan ik zonder nadenken ook heus wel iets maken dat in principe te eten is en waar je niet dood aan gaat, maar zodra er geroosterd moeten worden of, gepoft, gebraden, gebakken of gemarineerd dan gebruik ik én een recept én 1 of meer kookwekkers. Ik heb er best zelf wat inzicht in, maar als het gaat om exacte tijden en hoeveelheden dan vertrouw ik toch liever op een goede bron dan op mijn eigen 'gevoel'.
Dat.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:24 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Me too! (zelfs als het mijn eigen recept is)
Je hebt de prijs voor domste vergelijking van het jaar gewonnen. En het is pas juniquote:Op zaterdag 15 juni 2013 09:53 schreef RobinOok het volgende:
[..]
En daar trapte jij in? Pffff, reden waarom er nog steeds zoveel mannen nooit koken : omdat er een sukkel is hun directe omgeving zich daarbij neerlegt. Niet kunnen koken is bullshit. Het is gewoon niet willen koken. En voor iets wat dagelijks gedaan moet worden vind ik dat onacceptabel. Wat als iemand (met handen aan zijn lijf) beweert zijn kont niet af te kunnen vegen, ga je dat dan ook voor hem doen?
En oja, belachelijk dat jij geen foodblog hebt! Hup, aan de slag!quote:
Denk dat het gevoel ook meer op gaat voor smaken combineren en zelf recepten verzinnen.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:17 schreef minilot het volgende:
[..]
Dit is niet voor iedereen zo. Ik ben al jaren de keuken niet uit te rammen, ik denk de hele godganse dag aan eten en koken en ik overweeg nota bete een foodblog te beginnen () maar bij mij gaat er nog steeds geen zak op gevoel.
Ja, als je het combineren van een pak pasta, kruidenroomkaas en zamsnippers koken noemt dan kan ik zonder nadenken ook heus wel iets maken dat in principe te eten is en waar je niet dood aan gaat, maar zodra er geroosterd moeten worden of, gepoft, gebraden, gebakken of gemarineerd dan gebruik ik én een recept én 1 of meer kookwekkers. Ik heb er best zelf wat inzicht in, maar als het gaat om exacte tijden en hoeveelheden dan vertrouw ik tijdens het koken toch liever op een goede bron dan op mijn eigen 'gevoel'.
Dat laatste snap ik sowieso niet. Smakeloze zoute brei dat het is.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:55 schreef Individual het volgende:
Vrij jong begonnen met koken. Als pa&ma er weer eens niet waren zelf naar de lokale 'supermarkt' en dan witte macaroni, gehaktballetjes (in blik), en pastasaus halen. Heel makkelijk en 1000x beter dan die macrobiotische vegetarische dingen die m'n ouders altijd maakten.We waren 8 en 11 denk ik.
Nu kook ik bijna al m'n voedsel. Ik gebruik geen kookboeken of maten, maar doe het op ervaring en smaak.
Jammer dat veel mensen bijna alles kant-en-klaar of bij de afhaal halen. Duur en ongezond.
Een beetje tegen dovemansoren in dit zelffelicitatietopic.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:40 schreef RobinOok het volgende:
Ik ben geen fan van Nigella, maar soms zegt ze best goeie dingen. Tijd voor een kwoot:
“I very, very much dislike this contemporary attitude that cooking makes you a better person. People who feel they’re superior because they can cook. It doesn’t at all. Anyone can cook for their own sustainance.”
Als je kan koken heb je zeker wel een streepje voor op mensen die niet kunnen koken. Er is zeker een verschil tussen mensen die een simpele maaltijd kunnen maken tegen mensen die elke dag naar de patatzaak gaan.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:40 schreef RobinOok het volgende:
Ik ben geen fan van Nigella, maar soms zegt ze best goeie dingen. Tijd voor een kwoot:
“I very, very much dislike this contemporary attitude that cooking makes you a better person. People who feel they’re superior because they can cook. It doesn’t at all. Anyone can cook for their own sustainance.”
Maar zo te lezen reken je jezelf wel tot een elite!quote:Op zaterdag 15 juni 2013 11:28 schreef Individual het volgende:
[..]
Als je kan koken heb je zeker wel een streepje voor op mensen die niet kunnen koken. Er is zeker een verschil tussen mensen die een simpele maaltijd kunnen maken tegen mensen die elke dag naar de patatzaak gaan.
Niet superieur, maar normaal. Niet kunnen koken is niet normaal. Je hoeft geen topchef te zijn.
Nee, waarom is dat te jong? We hebben het over koken, dat is best wel leuk om te doen, daar kan je al heel vroeg mee beginnen.quote:
Als je elite bent als je kan koken dan zal ik wel elite zijn. 'Kan koken' = voedsel voor mezelf maken.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 11:30 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Maar zo te lezen reken je jezelf wel tot een elite!
Dan had je geluk, ik kom uit een nest van kapotgekookte groente, aardappelen en stevig doorgebakken vleesquote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:02 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Mijn ex-schoonmoeder kon absoluut niet koken en die was toch ook rond de 50. Ik noemde het eten opwarmen, want ze kocht allemaal kant en klare zakjes bij de AH (of potjes), deed die in een pan en zette dan het vuur aan. Zelfde voor vlees: alleen dingetjes die je even moet opbakken en klaar.
Kerstmenu? Zo'n Knorr wereldgerechten pak; dat was voor haar al heel erg culinair bezig zijn
(schat van een vrouw overigens, maar niet in de wieg gelegd voor in de keuken)
Ohhhh macaronie vroeger!!!! Idd die pappige pasta, met dan een blik ham erdoorheen gesneden, wat ui en prei en dan als we geluk hadden kaas. De ketchup was dan ook hard nodigquote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:11 schreef LXIV het volgende:
En ook zoals ze spaghetti kookt. Extreem lang in dat kokende water houden, totdat er een spierwitte meelpap ontstaat die bijna uiteen valt. En dan weer "afgieten" en op tafel. Fles ketchup erbij en een droge gehaktbal. Eten we Italiaans...
Dat lijkt jouw stelling, dat je tot een minderheid behoort. Je aanname dat 'heel veel mensen'. Alleen kant-en-klare meuk of afhaal eten.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 11:36 schreef Individual het volgende:
[..]
Als je elite bent als je kan koken dan zal ik wel elite zijn. 'Kan koken' = voedsel voor mezelf maken.
quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Tijdje terug at ik bij een vriend van mij, zijn (inmiddels ex)vrouw kookte
Zoon luste het niet, en ik dacht, gelijk heb je, het is ook niet te vreten.
Toen ik 15 was gingen mijn ouders 2 weken op vakantie, "jullie redden je wel" en trokken de deur achter zich dicht. Als je dan hebt leren eten leer je vanzelf wel koken.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 12:59 schreef Njosnavelin het volgende:
Ik vind het ook belangrijk dat je als ouders je kinderen daarbij betrekt. Dat je kinderen ook voor zichzelf kunnen zorgen als ze nog thuis wonen, en de ouders zelf een avondje weg zijn ofzo.
Ik kan me voorstellen dat je dat een beetje zat was, persoonlijk ik heb liever Avira of Avastquote:Op zaterdag 15 juni 2013 16:46 schreef Bienelientjee het volgende:
Ik heb het mezelf ook moeten aanleren. Dat kwam mede omdat ik het een beetje zat werd dat mijn moeder vaak dezelfde, eentonige AVG op tafel zette.
En hoe oud is dat kind? Zes?quote:Op zaterdag 15 juni 2013 19:29 schreef lady-wrb het volgende:
mijn kind mag/kan een ei bakken. dat vind ik voorlopig wel ruig genoeg.
ik ben al blij als hij het gas niet vergeet uit te doen. (hij mag ook alleen aan de gang als ik thuis ben zodat ik dat in de gaten kan houden)
Als die een ei kan bakken, dan kun je hem toch ook vlees laten bakken. Dat vlees kan je hem dan ook eerst laten marineren. Wat aardappeltjes in een ovenschaal met kruiden in de oven zetten is ook niet gevaarlijk.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 19:29 schreef lady-wrb het volgende:
mijn kind mag/kan een ei bakken. dat vind ik voorlopig wel ruig genoeg.
ik ben al blij als hij het gas niet vergeet uit te doen. (hij mag ook alleen aan de gang als ik thuis ben zodat ik dat in de gaten kan houden)
piepers jassen deden we thuis met de hele fam. als er reibekuchen gemaakt werd.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 20:35 schreef Erasmo het volgende:
Bij ons aan boord is in principe een kok maar voor piepers jassen worden wel altijd de hulptroepen ingeschakeld. Als er dan nieuwe mensen aan boord zijn is het eerder regelmaat dan uitzondering dat ze nog nooit een aardappel geschild hebben
Jij vaart? Wissikniequote:Op zaterdag 15 juni 2013 20:35 schreef Erasmo het volgende:
Bij ons aan boord is in principe een kok maar voor piepers jassen worden wel altijd de hulptroepen ingeschakeld. Als er dan nieuwe mensen aan boord zijn is het eerder regelmaat dan uitzondering dat ze nog nooit een aardappel geschild hebben
hij is nu net 14 geworden. maar heeft pdd-nos, (autistisch)quote:
Lekker koken is echt een kunst en vergt kennis, kunde en creativiteit. Je leert het alleen goed door vaak te doen, oefenen en leren van anderen indien die het goed kunnen.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 22:17 schreef Schadenfreude het volgende:
Ik heb thuis ook nooit echt leren koken. Ik wist wel ongeveer hoe het ging maar mijn moeder kookt redelijk simpel. Aardappels/groente/vlees, pasta met saus en gehakt, rijstgerechten, soms ook uit een pakje. Wel bijna altijd verse groenten en goed vlees. Toen ik op mezelf ging wonen kookte ik dus ook vrij simpel. Na een tijdje ging dat wel een beetje vervelen en probeerde ik meer te variëren en te experimenteren met kruiden. Ik heb ook periodes dat ik probeer om echt zoveel mogelijk smaak toe te voegen zeg maar. Wat wel een nadeel is als student is dat je vaak alleen of met andere studenten kookt en dan koop je meestal niet heel veel verschillende kruiden en andere ingrediënten omdat je weet dat je die waarschijnlijk niet opmaakt. Zeker als ik het wat drukker heb kook ik wat eentoniger omdat ik anders veel 'speciale' ingrediënten moet weggooien die ik te weinig gebruik. Herkennen jullie dat niet?
Ik heb ooit een Italiaanse huisgenoot had die echt fantastisch kon koken. Die stond rustig twee uur in de keuken en wist precies welke kruiden je moest toevoegen om zelfs een simpele pasta heerlijk te laten smaken. Dat zou ik ook wel willen kunnen. Misschien komt dat als ik student af ben en m'n eigen appartementje heb of eventueel samenwoon ofzo.
Proeven is wel de eerste stap van koken ja. Van die mensen die nooit iets lusten, of eigenlijk gewoon nog nooit hebben gegeten.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 22:37 schreef habitue het volgende:
Mijn moeder heeft me ook nooit leren koken. Maar ze was er wel altijd mee bezig en zette veel verschillende smaken op tafel. Ik weet zeker daat ik hierdoor nu ook vrijwel alles lust, en heb nu ook veel interesse in koken.
Verschrikkelijkquote:Op zaterdag 15 juni 2013 23:29 schreef Myraela het volgende:
Van die mensen die nooit iets lusten, of eigenlijk gewoon nog nooit hebben gegeten.
Chocolade taart met marmite? Cokosmacronen met Anjovisboter?quote:Op zaterdag 15 juni 2013 22:37 schreef habitue het volgende:
Mijn moeder heeft me ook nooit leren koken. Maar ze was er wel altijd mee bezig en zette veel verschillende smaken op tafel.
Niet in die combinaties nee.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 23:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Chocolade taart met marmite? Cokosmacronen met Anjovisboter?
Ik maak een grapje en een culturele referentie naar the vicar of dibleyquote:Op zaterdag 15 juni 2013 23:55 schreef habitue het volgende:
[..]
Niet in die combinaties nee.Maar wat is je punt?
Ah vandaar! Marmite heb ik als half Brit trouwens altijd verschrikkelijk gevonden, in welke combi dan ook.quote:Op zondag 16 juni 2013 00:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik maak een grapje en een culturele referentie naar the vicar of dibley
[ afbeelding ]
quote:Op zaterdag 15 juni 2013 23:29 schreef Myraela het volgende:
[..]
Proeven is wel de eerste stap van koken ja. Van die mensen die nooit iets lusten, of eigenlijk gewoon nog nooit hebben gegeten.
Dat is echt verschrikkelijk.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 23:31 schreef habitue het volgende:
[..]
Verschrikkelijk
"Dat lust ik nieeeetttt, en dat ook nieeeetttttt"
quote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:11 schreef LXIV het volgende:
En ook zoals ze spaghetti kookt. Extreem lang in dat kokende water houden, totdat er een spierwitte meelpap ontstaat die bijna uiteen valt. En dan weer "afgieten" en op tafel. Fles ketchup erbij en een droge gehaktbal. Eten we Italiaans...
dat is mijn "probleem" ik ruik zo goed als niets en daardoor proef ik ook weinig. altijd weer een ramp als ik iets maak voor anderen. smaakt het wel? niet te veel kruiden?quote:Op zaterdag 15 juni 2013 23:29 schreef Myraela het volgende:
[..]
Proeven is wel de eerste stap van koken ja. Van die mensen die nooit iets lusten, of eigenlijk gewoon nog nooit hebben gegeten.
Wel makkelijk als anderen wat voor jou maken. "Mmm, voedzaam hoor."quote:Op zondag 16 juni 2013 18:03 schreef z80 het volgende:
[..]
dat is mijn "probleem" ik ruik zo goed als niets en daardoor proef ik ook weinig. altijd weer een ramp als ik iets maak voor anderen. smaakt het wel? niet te veel kruiden?
quote:Op zondag 16 juni 2013 18:10 schreef Weltschmerz het volgende:
Wel makkelijk als anderen wat voor jou maken. "Mmm, voedzaam hoor."
Ik zou het in ieder geval nog wel een beetje riskant vinden. Maar het hangt denk ik ook per kind af, of ze vanaf hun twaalfde al kunnen koken of nietquote:Op zaterdag 15 juni 2013 11:36 schreef erodome het volgende:
[..]
Nee, waarom is dat te jong? We hebben het over koken, dat is best wel leuk om te doen, daar kan je al heel vroeg mee beginnen.
Die van mij is nu 13 en hij kan een heel aantal dingen zelfstandig maken, ook helpt hij regematig met koken(alhoewel hij een voorkeur heeft voor koekjes bakken, taarten maken e.d.).
Hij hoeft echt niet een paar keer per week te koken, maar aangezien hij het best leuk vindt en gezellig vind om dan even samen in de keuken te staan gebeurd het regelmatig genoeg zodat als hij straks op zichzelf gaat dat hij geen pizza hoeft te bestellen, maar die gewoon zelf kan maken.
Bijna alle kleintjes vinden koken leuk, het enige wat je als ouder hoeft te doen is daar gebruik van te maken en ze het te laten doen. In het begin is dat wat groente snijden, de koekjes op de plaat leggen en dat wordt steeds meer. Dat gaat gewoon op en speelse manier, compleet vrijwillig.
Wat is er riskant aan dan? Met hun 12de lopen ze echt niet in 7 sloten tegelijk en als je al vroeg bent begonnen met onder begeleiding dingen doen kunnen ze hoop als ze 12 zijn.quote:Op zondag 16 juni 2013 21:45 schreef Nelvalhil het volgende:
[..]
Ik zou het in ieder geval nog wel een beetje riskant vinden. Maar het hangt denk ik ook per kind af, of ze vanaf hun twaalfde al kunnen koken of niet
Die waren ook niet allemaal even verkeerd. Wij aten vaak van die totaal niet authentieke nasi met zo'n blokje kruidenmix wat moest wellen. Later ben ik ook niet authentieke nasi's gaan maken, maar dan met diezelfde kruiden vers. Maar dat kan in een stad in de huidige tijd, in een dorp in de jaren 80 ligt het wat moeilijker met de verkrijgbaarheid van dat soort kruiden. Sommige van die kruidenmixjes zitten gewoon goed in elkaar en veel kruiden lenen zich best om te drogen.quote:Op zondag 16 juni 2013 21:55 schreef Aventura het volgende:
Ik ervaar een omgekeerde trend. Mijn moeder en haar generatiegenoten waren jonge moeders in de jaren 70. De pakjes en zakjes waren toen in opkomst. Honig, Knorr etc. Ik denk dat mijn moeder dat erg handig vond.
Leukquote:Op maandag 17 juni 2013 14:17 schreef Silmarwen het volgende:
Mijn oudste kan cupcake mix zelf maken, eitje breken, boontjes doppen, zacht fruit en groente snijden. Ze is 5. Mijn jongste mag nu net een beetje oefenen, die is 2.5.
Ik was ook al vrij jong toen ik mijn vader mocht helpen (was een chefkok), mijn moeder kon en kan niet koken, mijn broertje en ik konden beiden op ons 12de echt wel koken. Ik vind dat niet jong? Ja je moet wel opletten met de oven en vuur, maar 12jarige snappen zelf ook wel dat een hete pan, heet is. En als je ze het gaande weg leert. Mijn 5jarige snapt ook dat ze een pan op het vuur niet mag aanraken.
Maar samen boontjes doppen, even roeren, en proeven, schillen etc. Ze eten er ook beter door!
Doe dit ff lekker in OUD aub.quote:Op maandag 17 juni 2013 19:39 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Leuk
Mijn zoontje is nu 5 en een half. Ook die helpt graag mee met bakken.
Als ik hem dan dingen vraag, zie ik hem twijfelen, maar weet ik gewoon dat die het weet. Is ook altijd gelijk verdrietig als ik hem uitlach. Of uitlach... als ik tegen hem zeg, wat hebben we nodig als we pitabroodjes gaan maken?
En hij zegt bijvoorbeeld, uhm.. brood en waterr, dan lach ik erom. Maar dan merk ik dat hij dat niet leuk vind.
Hij is gewoon heel bang om iets fout te doen. Dan zeg ik, dat het niet uitmaakt, en dat die van foutjes alleen maar leert geeft die geen kick, maar wil die niet meer helpen
Verschillende dressings maken, mee helpen snijden met zijn eigen koksmes geniet die van
Mayo maken, hoef ik niks bij te doen, weet die exact wat er in moet. Hij zegt dan alleen, dat ik de olie erin moet doen, want hij heeft maar 2 handen![]()
Bij pannen, daar blijft die mooi weg van, want roeren doet die op de turbostand, en ik heb geen zin om na elke kookbeurt het hele keukenblok te poetsen
Net als laatst, een hele simpele tomatensoep gemaakt. Ik weet zeker, als ik dit nog 2 of 3 keer met hem doe, hij dit alleen kan.
Belangrijk is gewoon, overzicht hebben, een stap proberen voor te zijn op je kind, aangezien die ineens heel impulsief kunnen reageren ergens op, en gewoon heel goed opletten. Helemaal met vuur.
Maar, kwestie van tijd. Hij is nu al een goede hulp
Duidelijk verschil, mijn schoonzus, is een echte honig/maggi sponsor. Drinkt heel eg goed, door al die zoute rotzooi, maar kan dus niet koken. Het is gewoon smerig, zout, smakeloos.
Je tong is verdoofd voordat het eten ook maar de kans krijgen smaak te ontwikkelen. Koken doet ze niet graag, en haar kind moet gewoon zoals ze letterlijk zegt WEG UIT DE KEUKEN ALS MAMA KOOKT!!!11!!!
Maar dat gaat ook een kind worden, die het straks moet hebben van die kleffe AH kant en klaarvoer
Haar post is precies waar het in dit topic over gaatquote:
Piet, hij quote mij, en ik ben geen haarquote:Op maandag 17 juni 2013 20:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Haar post is precies waar het in dit topic over gaat
Sorryquote:Op maandag 17 juni 2013 20:09 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Piet, hij quote mij, en ik ben geen haar
Nee, door de kutmobiele layoutquote:Op maandag 17 juni 2013 20:12 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Zal wel door die hoge temperaturen komen.
Oh kut, strakst moeten we naar WKN.
Sorry, ik dacht een verschrikkelijk enge trotse ouder te pakken te hebben die aan het opscheppen was met zijn uk. Vond het raar om voor te stellen dat een kleine van 5 al zo betrokken was met koken. Foute reactie, mijn fout.quote:
ditquote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:09 schreef sig000 het volgende:
Mijn moeder die kookte het spul overgaar en dat samen met zeemleren karbonades was geen feest.![]()
Ik heb geleerd hoe het niet moet.
Mijn vaders broccoli kun je door een rietje zuigenquote:Op maandag 17 juni 2013 23:13 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
ditik kwam er pas laat achter hoe lekker sperziebonen kunnen zijn als ze niet grauw en slap zijn
Dit zei ik vanavond nog tegen mijn manquote:Op maandag 17 juni 2013 23:13 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
ditik kwam er pas laat achter hoe lekker sperziebonen kunnen zijn als ze niet grauw en slap zijn
Zo'n broccoli heb ik ook ooit gekregen!quote:Op maandag 17 juni 2013 23:51 schreef djkoelkast het volgende:
Mijn vaders broccoli kun je door een rietje zuigen![]()
Van mij mag hij iets steviger
heb jij dat wel eens, dat je niet weet of je iemand serieus moet nemen?quote:Op maandag 17 juni 2013 22:19 schreef HostiMeister het volgende:
[..]
Sorry, ik dacht een verschrikkelijk enge trotse ouder te pakken te hebben die aan het opscheppen was met zijn uk. Vond het raar om voor te stellen dat een kleine van 5 al zo betrokken was met koken. Foute reactie, mijn fout.
Like I said, sorry, was gister een beetje obstinaat.quote:Op dinsdag 18 juni 2013 08:11 schreef fotostarter het volgende:
[..]
heb jij dat wel eens, dat je niet weet of je iemand serieus moet nemen?
ok. No problemoquote:Op dinsdag 18 juni 2013 09:08 schreef HostiMeister het volgende:
[..]
Like I said, sorry, was gister een beetje obstinaat.
Vreemd dat jij dit post ...quote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:40 schreef RobinOok het volgende:
Ik ben geen fan van Nigella, maar soms zegt ze best goeie dingen. Tijd voor een kwoot:
“I very, very much dislike this contemporary attitude that cooking makes you a better person. People who feel they’re superior because they can cook. It doesn’t at all. Anyone can cook for their own sustainance.”
Afgezien van dat jij kan koken ben jij natuurlijk superieurquote:Op zaterdag 15 juni 2013 10:40 schreef RobinOok het volgende:
Ik ben geen fan van Nigella, maar soms zegt ze best goeie dingen. Tijd voor een kwoot:
“I very, very much dislike this contemporary attitude that cooking makes you a better person. People who feel they’re superior because they can cook. It doesn’t at all. Anyone can cook for their own sustainance.”
Mijn moeder kan op zich wel goed koken maar er is gewoon weinig fantasie. En ze vind dat ik maar gek eet omdat ik niet dagelijks vlees eet. En afwissel tussen diverse varianten van aardappel, rijst, quinoa, bulgur, couscous, risotto, naans, wraps, pasta, etc. Het komt maar zelden voor dat ik per maand 2x hetzelfde eet. Met uitzondering van het aspergeseizoenquote:Op vrijdag 21 juni 2013 13:16 schreef Thisbe het volgende:
En ook al woon ik nu vijftien jaar op mezelf, en kook ik dagelijks, mijn ouders denken nog steeds dat ik dit niet zelf kan.![]()
- knip -
Ik ben er recent achter gekomen dat chilli con carne fantastisch lekker kan zijn, die van mijn moeder is zo dramatisch vies dat ik het in geen jaren had gegeten. Een paar weken terug heb ik het zelf geprobeerd te maken, en het was werkelijk waar om te smullen.
Broccolisoep, heerlijkquote:Op dinsdag 18 juni 2013 06:41 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Zo'n broccoli heb ik ook ooit gekregen!
* Isabeau kijkt naar gladde groene smurrie in pan
Gastvrouw: Dat is de broccoli!
Ik: ah... (omg)
Zo min mogelijk zonder pakjesquote:Op vrijdag 21 juni 2013 22:16 schreef Quir het volgende:
Ik ben 20 en ik kook als het kan elke dag voor mijn vriend, zo min mogelijk zonder pakjes
En ik post onder zijn naam zie ik nu
Tof!quote:Op vrijdag 21 juni 2013 22:56 schreef Tinkepink het volgende:
Mijn kinderen koken al jaren zelf. Vanaf hun 6e ofzo. Ze verzinnen ook eigen gerechten - die soms oneetbaar zijn- maar we proeven iederekeer braaf.
Hahahahaha smerige Nederlandse saus en spaghetti ook van knorr zeker meenemen? Ik zie mijn ouders het ook zo doen, heerlijk hoe slecht..quote:Op vrijdag 21 juni 2013 13:16 schreef Thisbe het volgende:
Herkenbare verhalen!
Ik mocht nooit koken als kind omdat mijn moeder dacht dat het te lang zou duren.
En ook al woon ik nu vijftien jaar op mezelf, en kook ik dagelijks, mijn ouders denken nog steeds dat ik dit niet zelf kan.![]()
Mijn moeder houdt totaal niet van koken, en doet alles zo snel mogelijk, en op de hoogst mogelijke stand. Gehaktballen zijn zwart en verschrompeld, net als de kipfilet. Aardappels kookt ze in de magnetron, want dan hoeft ze er niet op te letten. Ze klaagde vroeger altijd dat wij zo slecht aten, en niks lustten. Het enige dat ik lekker vond was raapstelenstamppot. De raapstelen moeten er rauw door, en worden dus niet kapotgekookt.
Het enige dat ze goed kan maken is kroketten, maar daar neemt ze dan ook twee dagen de tijd voor. Ze maakt een fantastische ragout van kalfsvlees waar geen pakje of zakje bij komt kijken, en daarna worden er heel goede kroketjes van gemaakt. Ze kan het dus wel, maar heeft er gewoon geen zin in, op die twee dagen per jaar na dan.
Mijn broers en ik koken met heel veel plezier. Mijn oudste broer is een erg goede kok, en maakt fantastische Aziatische gerechten.
Ik ben er recent achter gekomen dat chilli con carne fantastisch lekker kan zijn, die van mijn moeder is zo dramatisch vies dat ik het in geen jaren had gegeten. Een paar weken terug heb ik het zelf geprobeerd te maken, en het was werkelijk waar om te smullen.
Overigens zijn mijn ouders nu naar Italië. Ze hebben spaghetti meegenomen, en pakjes spaghettisaus.En natuurlijk een paar pakken Knorr wereldrecepten!
Zo min mogelijk met pakjes (of zo veel mogelijk zonder pakjes) bedoelde mevrouw.quote:
Ga naar een lokaal top restaurant met een of meer sterren.quote:Op woensdag 3 juli 2013 01:10 schreef Nico987 het volgende:
Maar je moest eens weten hoeveel kinderen maar ook ouders die het vrouwen werk vinden.
Laat hem een kleurplaat maken voor Rudolph en stuur het op. Kan die man altijd wel waarderen.quote:Op woensdag 3 juli 2013 13:03 schreef refro het volgende:
Zelf ben ik toen ik een jaar of 14 was uit intresse beginnen te koken. Eerst gewoon standaard pakjes maar later steeds meer op basis van verse ingredienten. Mijn moeder gaf me de vrijheid om te maken wat ik wilde en als extra bonus hoefde ik die avond niet af te wassen
Mijn oudste van 2,5 heeft meer intresse in 24kitchen als tekenfilms (hij begint Rudolph al te herkennen). Hij mag ook al meehelpen met kleine eenvoudige dingen zoals bonen doorbreken, Salade mengen, lasagne bladen op de saus leggen etc. Hij is de koning te rijk omdat hij mag helpen en mag ook nog eens proeven tijdens het eten.
Hoe het zich verder ontwikkeld geen idee maar we hebben er nu wel plezier mee.
Prachtig!quote:Op woensdag 3 juli 2013 10:33 schreef Nico987 het volgende:
Mijn zwager is kok in een sterren zaak. Die is wel eens komen koken en ze hebben eens met hem in zijn keuken gekookt. Erg leuk.
Klopt, is zeker waar, en zeker niet alleen in de lage sociale klassequote:Maar dat vrouwen horen te koken is in heel veel culturen ingebakken, en zeker niet alleen in de buitenlandse, die heb ik niet veel op de groep, maar ook in de lagere sociale klasse werkt de man (of niet) en de vrouw kook heel vaak.
Oh dearquote:Ik heb er geen probleem mee, als ze iets anders dan brood willen eten moeten ze helpen. Na een keer brood te hebben gegeten heeft de groep wel duidelijk gemaakt dat er geholpen moet worden!
Wel eens met kinderen naar een kaasboerderij geweest, van koe tot kaas bekeken, vonden ze erg interessant, maar die koeien stinken.quote:Ieder jaar op kamp houden we kaas proeverijen. De basis voor kunnen koken is smaken leren waarderen. Als je niks lust. Het valt op dat door zo'n proeverij de kids meer durven proeven.
Simpel, als in AGV? Mooie stampot zuurkool? Helemaal niets mis mee, maar je moet dat wel kunnen maken.quote:Op vrijdag 12 juli 2013 16:12 schreef theunderdog het volgende:
Ik heb een beetje een dubbel gevoel bij deze topic. Ik ben het ermee eens dat kinderen moeten leren koken zodat ze het later ook zelfstandig kunnen doen.
Maar er zijn genoeg volwassenen die tevreden zijn met heel simpel eten, wat is daar mis mee?
Ook.. maar ook gewoon kant en klare lasagne. Als iemand daarmee tevreden is dan is het toch goed?quote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Simpel, als in AGV? Mooie stampot zuurkool? Helemaal niets mis mee, maar je moet dat wel kunnen maken.
Ik verwacht niet dat iedereen geweldig zou moeten koken, maar goed en gezond eten is belangrijk.
Als je daarop leeft moet je dat zelf weten, maar dat is geen gezonde levensstijl.quote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:25 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Ook.. maar ook gewoon kant en klare lasagne. Als iemand daarmee tevreden is dan is het toch goed?
Natuurlijk.. maar moet iedereen "gezond" leven dan?quote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je daarop leeft moet je dat zelf weten, maar dat is geen gezonde levensstijl.
Imo hoort het simpelweg bij je opvoeding, het gaat om de eerste levensbehoefte, jezelf in leven houden dus, en als het even kan een beetje lekker en gezond.quote:Op vrijdag 12 juli 2013 16:12 schreef theunderdog het volgende:
Ik heb een beetje een dubbel gevoel bij deze topic. Ik ben het ermee eens dat kinderen moeten leren koken zodat ze het later ook zelfstandig kunnen doen.
Maar er zijn genoeg volwassenen die tevreden zijn met heel simpel eten, wat is daar mis mee?
1: iedereen kan zich tegenwoordig in leven houden met eten. Dat lekker en gezond eten is dan weer een ander verhaal.quote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:37 schreef shmoopy het volgende:
[..]
Imo hoort het simpelweg bij je opvoeding, het gaat om de eerste levensbehoefte, jezelf in leven houden dus, en als het even kan een beetje lekker en gezond.
Ik kom uit een gezin waar goed eten heel belangrijk was, liefst met veel mensen en gezelligheid, en dat geef ik ook door.
Mijn jongste zoon kookte al een heerlijke putanesca toen ie 10 was, en ik heb onlangs met ze afgesproken dat ze beiden 1x per week gaan koken deze vakantie, zodat ze hun repertoire een beetje kunnen uitbreiden. Uit zakjes en pakjes koken zal niet in ze opkomen, die komen er hier niet in.
De oudste adviseer ik altijd vroeg te beginnen, die is (serieus) anderhalf uur bezig met het in reepjes snijden van een kilo kipfileten heeft er duidelijk meer moeite mee met z'n ADHD, mist het gevoel ook gewoon.
Maar een maaltijd of 5 moet en zal ie kunnen koken als ie op zichzelf gaat, al is het het laatste wat ik doe.
Vlees eten is niet ongezondquote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:33 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Natuurlijk.. maar moet iedereen "gezond" leven dan?
Ik leef ook niet gezond als ik zie hoeveel vlees in naar binnen werk. Toch zou ik serieus een stuk ongelukkiger zijn als ik al dat lekkere vlees moest missen.
http://www.wetenschap24.n(...)ees-en-diabetes.htmlquote:
Onzin, mensen in India sterven bij bosjes.quote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:51 schreef theunderdog het volgende:
[..]
http://www.wetenschap24.n(...)ees-en-diabetes.html
Ook is het bewezen dat relatief weinig eten gezond is.
Wetenschap = onzin?quote:Op vrijdag 12 juli 2013 18:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Onzin, mensen in India sterven bij bosjes.
Je hebt matig en té weinig.quote:Op vrijdag 12 juli 2013 18:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Onzin, mensen in India sterven bij bosjes.
Je in leven houden met eten is iets anders dan erg kunnen genieten van wat je maakt en dat laatste vind ik belangrijk.quote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:40 schreef theunderdog het volgende:
[..]
1: iedereen kan zich tegenwoordig in leven houden met eten. Dat lekker en gezond eten is dan weer een ander verhaal.
2: Heel goed.. maar bij veel andere gezinnen is dit blijkbaar niet zo.
Waarom is dat een probleem?
Geen kruiden kan? Je koopt kruiden en je flikkert het in een pan. Het is geen rocket science hoorquote:Op zaterdag 13 juli 2013 12:56 schreef Xaryna het volgende:
Ik ben opgevoed door een alleenstaande moeder met een drukke baan die altijd laat thuis kwam, dan zo snel mogelijk eten klaarmaakte en dat dan opeten. Ik heb nooit geholpen bij het koken. Nu ja, af en toe helpen boontjes doppen of aardappels schillen, maar meer ook niet.
Ik heb ook absoluut geen gevoel of passie voor koken. Uit eigen interesse heb ik alleen gevraagd hoe ik een ei bak/kook. Toen ik op mezelf ging wonen, was voorbereidend werk en gebakken/gekookte eieren het enige dat ik kon.
Nu kan ik simpele maaltijden maken die niemand anders lekker vindt omdat ik geen sausjes en kruiden kan, maar ik hou wel van een pure smaak
Ik was heel jong toen ik besloot mama een ontbijt op bed te geven voor haar verjaardag met eieren gebakken in azijn.quote:Op zaterdag 13 juli 2013 14:06 schreef Nico987 het volgende:
Was een groot succes, bak je nu aardappelen in olie of azijn.. helaas de verkeerde gekozen.
Ik ben sinds kort gaan oefenen met nootmuskaat en peper, maar heb dus geen idee wat waar bij past. Bovendien zijn kruiden duur.quote:Op zaterdag 13 juli 2013 13:56 schreef thenxero het volgende:
[..]
Geen kruiden kan? Je koopt kruiden en je flikkert het in een pan. Het is geen rocket science hoor. Moet er niet aan denken geen kruiden te eten....
Ik zou niet zonder kruiden kunnenquote:Op zaterdag 13 juli 2013 14:56 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Ik ben sinds kort gaan oefenen met nootmuskaat en peper, maar heb dus geen idee wat waar bij past. Bovendien zijn kruiden duur.
Nootmuskaat ben ik geen fan van. (Zwarte) peper kan je bijna overal op gooien. Probeer bijvoorbeeld eens basilicum (gedroogd in een potje of vers van een plantje). Lekker door de pasta. Of chilipeper als je het gerecht wat meer pit wil geven.quote:Op zaterdag 13 juli 2013 14:56 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Ik ben sinds kort gaan oefenen met nootmuskaat en peper, maar heb dus geen idee wat waar bij past. Bovendien zijn kruiden duur.
Hoezo duur?quote:Op zaterdag 13 juli 2013 14:56 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Ik ben sinds kort gaan oefenen met nootmuskaat en peper, maar heb dus geen idee wat waar bij past. Bovendien zijn kruiden duur.
Nou, heb een jaar geleefd van ongeveer 15 euro boodschappen per week en geen ruimte voor meerquote:
quote:
Ja ok, dat is andere koek.quote:Op zaterdag 13 juli 2013 15:33 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Nou, heb een jaar geleefd van ongeveer 15 euro boodschappen per week en geen ruimte voor meerEn moet dat binnenkort weer gaan doen. Dan is ene potje kruiden een flinke hap uit je budget.
Verse groenten van de Lidl, met krieltjes of macaroni en wat vlees uit de aanbieding. En 1x in de week een diepvriespizza. Veel op aanbieding letten, geen sauzen/kruiden/drinken kopen en alleen het goedkoopste broodquote:Op zaterdag 13 juli 2013 15:34 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Ja ok, dat is andere koek.
15 per WEEK? Wat at je dan? Gekookte piepers, gebakken piepers friet en aardappelpuree?
Kan toch bijna niet.quote:Op zaterdag 13 juli 2013 15:36 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Verse groenten van de Lidl, met krieltjes of macaroni en wat vlees uit de aanbieding. En 1x in de week een diepvriespizza. Veel op aanbieding letten, geen sauzen/kruiden/drinken kopen en alleen het goedkoopste broodKan prima in je eentje en ik ben er nu aan gewend en vind overal bij mensen het eten te zout/gekruid.
Je hebt geleerd met geld om te gaan? Wie heeft jou in hemelsnaam geleerd dat je voor 15 euro per week moet eten? Nogmaals, respect. Maar ik zou voor mijn gevoel niet gezond kunnen etenquote:Op zaterdag 13 juli 2013 15:36 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Verse groenten van de Lidl, met krieltjes of macaroni en wat vlees uit de aanbieding. En 1x in de week een diepvriespizza. Veel op aanbieding letten, geen sauzen/kruiden/drinken kopen en alleen het goedkoopste broodKan prima in je eentje en ik ben er nu aan gewend en vind overal bij mensen het eten te zout/gekruid.
Edit: ik heb niet leren koken, wel geleerd met geld om te gaan![]()
Het past niet in dit topic, maar je overschat prijzen.quote:Op zaterdag 13 juli 2013 15:40 schreef fotostarter het volgende:
[..]
Kan toch bijna niet.
Wat dronk je dan? Alleen water?
15/7 is 2euro en een beetje.
1 brood, is 2 euro? daar doe je alleen 3 dagen mee dan? Moet je er dus 2 is al 4 euro
Pizza 2 euro? is al 6 euro.
Vlees zul je ook wel tegen de 4 euro aanzitten is al een 10tje.
Iets op brood, pindakaas 1,50 zit je al op 11,50
Dan lijkt me niet dat je voor 6 dagen nog groente kunt halen toch?
p.s Prijzen heb ik geen flauw benul van eerlijk gezegd, maar ik vind het knap van je. Maar waarom doe je dat zo? Of wil je dat niet kwijt? Zou ik wel begrijpen hoor
Knap dat je het zo gered hebt.quote:Op zaterdag 13 juli 2013 15:44 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Het past niet in dit topic, maar je overschat prijzen.
Goedkoopste brood is 90 ct, pizza Margharita bij Lidl is 3 voor 2,50, vlees is twee stuks voor 1,80 à 2,00 en hoeft heus niet elke dag. Ik deed ongeveer drie broden in twee weken.
Ik had een kamer van 250¤, geen stufi, baantje van 8 uur in de week en verdiende daar ongeveer 320¤ p/m mee. 15¤ maal 4 weken is 60¤ en dan had ik nog 10 euro over voor overige uitgaven. Hoefde gelukkig geen schoonmaakspullen te kopen.
Maar back on topic!
Tja, het probleem is al een generatie of wat terug ontstaanquote:Op zaterdag 13 juli 2013 16:15 schreef Kandijfijn het volgende:
Omdat de meeste ouders tegenwoordig amper zelf kunnen koken.
Vroeger was het makkelijker, de vrouw behoorde voor de man te zorgen. Dus je leerde te koken en andere huishoudelijke taken.quote:Op zaterdag 13 juli 2013 16:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja, het probleem is al een generatie of wat terug ontstaan
Was het wel alleen als opvoeding als goed huisvrouw? Speelt er ook niet mee dat er in grote gezinnen gewoon veel hulp nodig was, hulp wat gevraagd werd aan de zonen en dochters in huis?quote:Op zaterdag 13 juli 2013 16:19 schreef Kandijfijn het volgende:
[..]
Vroeger was het makkelijker, de vrouw behoorde voor de man te zorgen. Dus je leerde te koken en andere huishoudelijke taken.
Niet dat dit nu de perfecte wereld was. Maar in ieder geval leerde ze koken vanuit huis
.
Zijn er zat die het nog steeds niet kunnen.quote:Op zaterdag 13 juli 2013 17:19 schreef RobinOok het volgende:
Ja, vroeger was het beter, toen mannen nog geen ei konden bakken. Ha.
Gatverquote:Op zaterdag 13 juli 2013 17:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zijn er zat die het nog steeds niet kunnen.
Anyway, veel beter was het vroeger ook niet, leerden de meisjes op de huishoudschool 5 delen azijn met 1 deel olie te gebruiken en dan een hoop suiker erdoor omdat het anders te zuur is.
Sukkels zijn van alle tijden. Alleen is het nu sekseloos en wijderverbreid. Beide seksen kunnen geen ei bakken, knoop aannaaien, band verwisselen of plank ophangen.quote:Op zaterdag 13 juli 2013 17:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zijn er zat die het nog steeds niet kunnen.
Ja, olie is duur, azijn goedkoopquote:Op zaterdag 13 juli 2013 17:31 schreef thenxero het volgende:
[..]
Gatver. Waarom niet gewoon alleen olie? Was dat te duur?
Wat mij betreft: een heleboel. Het is maar eten, hoor.quote:Op vrijdag 14 juni 2013 23:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat is er nu belangrijker dan dat je je kinderen leert hoe ze zich gezond en budgetair verantwoord voeden?
quote:Op zaterdag 13 juli 2013 17:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zijn er zat die het nog steeds niet kunnen.
Anyway, veel beter was het vroeger ook niet, leerden de meisjes op de huishoudschool 5 delen azijn met 1 deel olie te gebruiken en dan een hoop suiker erdoor omdat het anders te zuur is.
Ook dat is een kwestie van opvoedenquote:Op zaterdag 13 juli 2013 20:16 schreef Weltschmerz het volgende:
We kunnen de ouders allemaal wel de schuld geven, maar vergeet de kinderen niet. Die hebben vaak gewoon geen interesse in eten, behalve als het vies is of de boxjes zoet, vet, zout en krokant checkt. En dan ook vaak nog niet eens als beoordeling maar als uitdrukking van hun humeur of anderzins geldingsdrang. Vind mijn zus dit lekker? Nou dan vind ik het vies.
Ook heeft lekker nog veel meer te maken met honger/geen honger, of algehele energiebehoefte. Zelf kiezen welke zak je opentrekt en daar helemaal zelf uit graaien is op bepaalde leeftijden veel interessanter. Het eten is natuurlijk iets waarin ze sterk bemoederd worden, als ze al op een leeftijd zijn dat ze steeds meer zelf willen gaan doen. Volgens mij vinden ze daarom buffetten vaak zo lekker. En als ze dan meehelpen koken krijgen ze nog meer instructies en mag er niks want het is gevaarlijk.
Dat kinderen meer van zoetigheid houden is wetenschappelijk bewezen. Evengoed: ook dit is domweg opvoeding.quote:Op zaterdag 13 juli 2013 20:16 schreef Weltschmerz het volgende:
We kunnen de ouders allemaal wel de schuld geven, maar vergeet de kinderen niet. Die hebben vaak gewoon geen interesse in eten, behalve als het vies is of de boxjes zoet, vet, zout en krokant checkt. En dan ook vaak nog niet eens als beoordeling maar als uitdrukking van hun humeur of anderzins geldingsdrang. Vind mijn zus dit lekker? Nou dan vind ik het vies.
Ook heeft lekker nog veel meer te maken met honger/geen honger, of algehele energiebehoefte. Zelf kiezen welke zak je opentrekt en daar helemaal zelf uit graaien is op bepaalde leeftijden veel interessanter. Het eten is natuurlijk iets waarin ze sterk bemoederd worden, als ze al op een leeftijd zijn dat ze steeds meer zelf willen gaan doen. Volgens mij vinden ze daarom buffetten vaak zo lekker. En als ze dan meehelpen koken krijgen ze nog meer instructies en mag er niks want het is gevaarlijk.
En er is ook zoiets als 'acquired taste'. Ik proef te goed om nog te vallen voor die makkelijke trucjes. Maar als kind had ik daar nog meer mee.quote:Op zondag 14 juli 2013 15:03 schreef Alentejana het volgende:
Het is wel zo dat "makkelijk" eten bijna altijd zoet, zout, vet en of krokant is en daarom wordt er veel voor gekozen.
Ja maar hoe?quote:Op zondag 14 juli 2013 10:41 schreef Seven. het volgende:
[..]
Dat kinderen meer van zoetigheid houden is wetenschappelijk bewezen. Evengoed: ook dit is domweg opvoeding.
Mijn ouders hadden/hebben 9 kinderen dus ik moest vroeger al vanaf mijn 6e jaar aardappelsquote:Op zondag 14 juli 2013 10:40 schreef Seven. het volgende:
Mijn vriend zijn 18-jarige heeft onlangs geleerd hoe ze de dunschiller moet gebruiken,
Wij hadden vroeger altijd twee soorten groenten, plus sla of komkommer op tafel. Soep vooraf en toetje toe. Zo heb je keus en ook niet zo erg als je ergens weinig van eet omdat je het niet zo graag lust, omdat er wel een soepje bij was en een toetje.quote:Op zondag 14 juli 2013 15:13 schreef Weltschmerz het volgende:
Misschien ze maar gewoon laten eten wat de pot schaft, dat zij maar lekker moeten leren vinden wat ouders lekker vinden. En als ze er wat over te zeggen willen hebben moeten ze eerst maar zorgen dat ze er werkelijk iets zinnigs over te zeggen hebben.
|Het Basiskookboek van de AHquote:Op zaterdag 15 juni 2013 00:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja
Maar ook vrijwel niemand wil een goed kookboek waar die dingen instaan, maar een leuk en mooi kookboek van jamie oliver of zo iemand.
Mijn broer en ik hadden samen een aantal veto's, dus als we het eens waren dan moest het alsnog opgegeten, maar kwam het niet weer op tafel. Maar dan moest je dus wel goed nadenken wat je nou echt niet lekker vond en moest je leren onderscheid maken. Je kon wel aangeven wat je wel heel lekker vond, en dat kreeg je dan op je verjaardag.quote:Op zondag 14 juli 2013 15:24 schreef Alentejana het volgende:
[..]
Wij hadden vroeger altijd twee soorten groenten, plus sla of komkommer op tafel. Soep vooraf en toetje toe. Zo heb je keus en ook niet zo erg als je ergens weinig van eet omdat je het niet zo graag lust, omdat er wel een soepje bij was en een toetje.
Is dat wel zo? Volgens mij is het tussendoortje ook met commerciele motieven bedacht.quote:Verder "honger maakt rauwe bonen zoet". Een groot probleem is veel te veel tussendoortjes in snoep of snack vorm. en dan ook nog eens in devorm van een echte "kaloriënbom" van een Mars of hele zak chips. En vlak de frisdrank niet uit.
Kinderen worden als ze heel klein zijn al zoet gehouden met snaai. Wordt in de supermarkt al voor ze opengemaakt. Denk je echt dat zeurgedrag ooit vanzelf overgaat als je er aan toe geeft als ze klein zijn?
Tussendoortjes heb je als opgroeiend kind nodig, maar dat kan een stuk gezonder waardoor je nog trek houdt voor de hoofdmaaltijden.
Bij ons ook en dat was toen nog patat (kwam toen net een beetje in, of fondue, ook net nieuw)quote:Op zondag 14 juli 2013 15:36 schreef Weltschmerz het volgende:
Je kon wel aangeven wat je wel heel lekker vond, en dat kreeg je dan op je verjaardag.
Een kind in de groei heeft echt niet genoeg aan drie maaltijden.quote:Is dat wel zo? Volgens mij is het tussendoortje ook met commerciele motieven bedacht.
Milky Way had vroeger zo'n leuke reclameleusquote:Op zondag 14 juli 2013 15:36 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Is dat wel zo? Volgens mij is het tussendoortje ook met commerciele motieven bedacht.
Niks mis met kindermenu's. Gewoon patat met mayoquote:Op zondag 14 juli 2013 15:46 schreef Myraela het volgende:
Bij ons moesten we gewoon alles eten. De standaard dingen die kinderen normaal niet lusten werden vaak "bijzonder" gemaakt. Zo mochten we bijvoorbeeld net zoveel spruitjes als dat we jaren oud waren. Nou, spruitjes waren we dol op.![]()
Ook maakte we zelf een boterhammetje voor naar school te nemen (sommige moeders doen dat zelfs nog voor kinderen die naar het middelbaar gaan.) en kregen we daar echt geen koekjes of limonade bij.
Ik ging als kind ook al mee naar restaurants en at daar normaal mee, en echt geen kindermenu. Waarom gaan kindermenu's vaak tot 12 jaar? Ik bedoel, dan moet je toch al wel normaal eten kunnen eten?
De 'wat wil je' vraag levert hier thuis constant ruzie op. Dochterlief wil best gezond eten maar zoonlief houdt niet van salades, soep en eigenlijk alles dat echt gezond is gaat er slechts mondjesmaat in. Mijn vriend wil geen vis en voor alledrie geldt dat alles redelijk perfect klaargemaakt moet worden. Korstjes eten en dat soort dingen, daar hebben we er hier oook 1 van die dat niet wil. En dat wil ze niet omdat ze er vroeger altijd afgesneden werden voor haar.quote:Op zondag 14 juli 2013 15:13 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
En er is ook zoiets als 'acquired taste'. Ik proef te goed om nog te vallen voor die makkelijke trucjes. Maar als kind had ik daar nog meer mee.
[..]
Ja maar hoe?
Misschien ze maar gewoon laten eten wat de pot schaft, dat zij maar lekker moeten leren vinden wat ouders lekker vinden. En als ze er wat over te zeggen willen hebben moeten ze eerst maar zorgen dat ze er werkelijk iets zinnigs over te zeggen hebben.
En dan misschien laten koken, maar wel zoveel mogelijk het hen zelf laten doen. Bijvoorbeeld toetjes of pannenkoeken, of een ei bakken tussen de middag, ipv laten meehelpen met een reeds geplande maaltijd. Dat laatste doen ze dan maar gewoon omdat hun hulp nodig is, en het gewoon moet. Misschien werkt dat beter dan alsmaar vragen wat ze lekker vinden en wat ze niet willen, en meehelpen per se iets leuks voor hen maken.
Juist, kinderen krijgen aangeleerd dat ze iets lekkers krijgen als ze braaf zijn, dat zit dusdanig in onze cultuur ingebakken dat het echt niet verwonderlijk is dat we zoveel overgewicht hebben. Want de beloning is als je volwassen bent niet meer alleen voor braaf zijn, maar ook voor als je niet lekker in je vel zit, als je verdrietig bent, als je blij bent, als je je verveelt en noem maar op.quote:Op zondag 14 juli 2013 15:24 schreef Alentejana het volgende:
[..]
Wij hadden vroeger altijd twee soorten groenten, plus sla of komkommer op tafel. Soep vooraf en toetje toe. Zo heb je keus en ook niet zo erg als je ergens weinig van eet omdat je het niet zo graag lust, omdat er wel een soepje bij was en een toetje.
Verder "honger maakt rauwe bonen zoet". Een groot probleem is veel te veel tussendoortjes in snoep of snack vorm. en dan ook nog eens in devorm van een echte "kaloriënbom" van een Mars of hele zak chips. En vlak de frisdrank niet uit.
Kinderen worden als ze heel klein zijn al zoet gehouden met snaai. Wordt in de supermarkt al voor ze opengemaakt. Denk je echt dat zeurgedrag ooit vanzelf overgaat als je er aan toe geeft als ze klein zijn?
Tussendoortjes heb je als opgroeiend kind nodig, maar dat kan een stuk gezonder waardoor je nog trek houdt voor de hoofdmaaltijden.
Patat was bij ons meer iets voor de gelegenheden, als er geen tijd was om te koken of zo. Maar bij kinderen gaat het dan ook vaak om andere dingen. Mijn broer zijn lievelingseten was dan biefstuk, saignant. Dus moest ik wat anders want ik was immers mijn broer niet, dat werd dus schnitzel. Achteraf had ik beter biefstuk 'bleu' kunnen zeggen om mijn broer af te troeven, maar ja, ik zat dus jaren aan de schnitzels vast vanwege een neiging die weinig met de smaak te maken had.quote:Op zondag 14 juli 2013 15:41 schreef Alentejana het volgende:
[..]
Bij ons ook en dat was toen nog patat (kwam toen net een beetje in, of fondue, ook net nieuw)
Is dat zo? Ik kan mij van de lagere school geen tussendoortjes herinneren. Ook niet dat daar gelegenheid voor was of dat anderen dat hadden. Brugklas 6 boterhammen 's ochtends, 6 boterhammen mee, en 's middags een koekje bij de thee. Niet genoeg?quote:Een kind in de groei heeft echt niet genoeg aan drie maaltijden.Ze zijn er wel op ingesprongen met kant en klaar tusendoortjes, maar die bestonden in mijn jeugd nog niet. (goddank)
edit, een kind in de groei dat ook lekker beweegt...![]()
Maar dan zitten ze dus al met het idee dat ze van alles te willen hebben. Ik ben niet streng opgevoed of zo, maar (doorgaans) mijn moeder had dan de nodige tijd besteed aan die maaltijd en haar best gedaan om iets lekkers op tafel te zetten, dús at je dat op. Ze ging immers niet iets anders koken. Er werd wel over lekker en niet lekker gepraat, en ook wel rekening mee gehouden, maar het hele idee dat je iets niet op zou hoeven eten omdat het niet lekker is bestond gewoon niet. Als je dat idee niet toelaat, dan heb je dat gezeik ook niet, lijkt me.quote:Op zondag 14 juli 2013 16:29 schreef Seven. het volgende:
[..]
De 'wat wil je' vraag levert hier thuis constant ruzie op. Dochterlief wil best gezond eten maar zoonlief houdt niet van salades, soep en eigenlijk alles dat echt gezond is gaat er slechts mondjesmaat in. Mijn vriend wil geen vis en voor alledrie geldt dat alles redelijk perfect klaargemaakt moet worden. Korstjes eten en dat soort dingen, daar hebben we er hier oook 1 van die dat niet wil. En dat wil ze niet omdat ze er vroeger altijd afgesneden werden voor haar.
Ik denk dat je ook de rol van ouders weer niet moet overschatten. Bij mij was het op een gegeven moment 'stoer' om wel een beetje te kunnen koken, in de zin van jezelf kunnen redden als je ouders weg zijn, met vrienden te kunnen eten, ergens thuis of als je een weekendje ging kamperen. Dan gaat het leren ineens veel harder.quote:Helpen omdat het moet lijkt me inderdaad wel redelijk de sleutel. Toen ik 12-13 was, kreeg ik de vaste taak om de salade te maken, en later moest ik de groenten snijden en wassen. Mijn moeder bleef altijd voor het vlees zorgen met als gevolg dat ik de eerste 5 jaar op mezelf serieus moeite had om vlees fatsoenlijk klaar te maken, ik had domweg geen idee.
Koekje bij de thee is een tussendoortje. Dat had iedereen. En nee, als je 2 x zes boterhammen eet krijg je je energie wel binnen en heb je geen tusendoortje nodig. Absoluut gelijk in.quote:Op zondag 14 juli 2013 17:57 schreef Weltschmerz het volgende:
Is dat zo? Ik kan mij van de lagere school geen tussendoortjes herinneren. Ook niet dat daar gelegenheid voor was of dat anderen dat hadden. Brugklas 6 boterhammen 's ochtends, 6 boterhammen mee, en 's middags een koekje bij de thee. Niet genoeg?
Ik denk ook dat het gewenning is. En een kwestie van gewoon moeten, dus ook meer ontbijten dan waar je nou echt zin in hebt, maar gewoon om in je energiebehoefte te voorzien tot aan de schoolpauze.
Ik denk dat dat ook gewenning is. Het past best in de kindermaag hoor. En ik at inderdaad wel eens door terwijl de honger en zin al wel weg was.quote:Op zondag 14 juli 2013 18:29 schreef Alentejana het volgende:
[..]
Koekje bij de thee is een tussendoortje. Dat had iedereen. En nee, als je 2 x zes boterhammen eet krijg je je energie wel binnen en heb je geen tusendoortje nodig. Absoluut gelijk in.
Maar niet elk kind kan zulke hoeveelheden in een keer opeten. Dan kun je het beter verdelen.
Maar even uitgaand van zes uur, het is dan toch ook helemaal niet erg als voor een kind het avondeten beter eerder dan later kan komen? Tegen de tijd dat we gingen eten had ik meestal ook wel echt honger ja en baalde ik als het een halfuurtje langer duurde. Geeft dat?quote:Het ligt er ook aan hoeveel uren ertussen zitten.
In Nederland eet men dan nog om zes uur, maar dat is eigenlijk in heel veel andere landen niet zo. Daar eet men veel later en dan heb je iets meer nodig dan thee met een koekje tussen de lunch en avondmaal.
Veel ouders laten zich natuurlijk ook bedotten door de commercie en doen wat andere ouders doen. Maar wat ik om me heen zie is dat niet het probleem maar vooral die neiging de kinderen te willen behagen. Ik ben zelf echt heel vrij opgevoed, ik mocht overal mijn mening over geven, overal grappen over maken en alles ter discussie stellen. Alleen stond dat los van dat je soms iets moest opeten wat je niet lekker vond of iets moest doen wat je niet wilde. Je kon vooraf discussieren, achteraf discussieren, maar als iets moest dan was dat een gegeven waar je niet aan ontkwam. Zoals je groente opeten.quote:Nou ja, als je maar aan je dagelijkse behoefte komt. En die is, pardon was, wel wat meer bij opgroeiende kinderen. Kijk, vroeger ging je met de fiets op lopend naar school en in de pauzes en na school was je actief met buurtkinderen.
Nu worden ze naar school gebracht, zitten in de pauze met hun phone te doen en na school is het aan de computer. Daarbij eten ze schrikbarende hoeveelheden suiker en vet, en kant en klaar maaltijden of bezorgmaaltijden.
Dat is het allergrootste probleem. Kind hoeft maar te kikken en het krijgt. Vroeger hoopte je dat je dat ene speciale voor de sinterklaas kreeg of op je verjaardag, of je spaarde ervoor en dat was vaak ook nog door geld met klusjes te verdienen. je was zuiniger op je spullenomdat het zoveel moeite had gekost om het te krijgen en ze gingen langer mee. Stuk was stuk. Nu moeten ze steeds het nieuwste van het nieuwste en gaan er helemaal niet zinig mee om, want stuk= wordt wel weer vervangen.quote:Op zondag 14 juli 2013 19:05 schreef Weltschmerz het volgende:
Maar wat ik om me heen zie is dat niet het probleem maar vooral die neiging de kinderen te willen behagen.
Herkenbaarquote:Op maandag 15 juli 2013 10:20 schreef Grutsk het volgende:
Hoewel mijn moeder een schat van een vrouw is, kan ze niet zo goed koken. Zo nu en dan zet ze een heerlijk gerecht op tafel, maar meestal is het saai, doorgekookt of veel te sterk gekruid. Bovendien komen er altijd pakjes aan te pas. Kritiek hebben is uit den boze, dus ik moet het er mee doen. Helaas wilde ze mij ook nooit in de keuken hebben dus nu als student leer ik pas koken. Gelukkig is dat dan wel meteen veellekkerder en gezonder dan het voer van mijn moeder.
Geen idee maar het stelt tegenwoordig geen zak meer voor. Het is niet eens koken eigenlijk, louter opwarmen. Je gooit wat schijfjes in de pan, stukje vlees in een andere pan en laat de boontjes in het water zakken. Even wachten en omdraaien, klaar.quote:Op zondag 14 juli 2013 19:01 schreef Ambipur het volgende:
Niet aanvallend bedoeld, maar hoe moeilijk moet het zijn om NLs te koken.. Dat mensen dat niet eens kunnen.
Mwah. Het valt me juist op dat mensen dat maar een beetje nadoen, terwijl ze het proces niet onder controle hebben. Je kunt je dan weliswaar een beetje redden, maar om te leren koken moet je m.i. juist dat helemaal beheersen en weten wat je waarom doet.quote:Op donderdag 25 juli 2013 11:22 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Geen idee maar het stelt tegenwoordig geen zak meer voor. Het is niet eens koken eigenlijk, louter opwarmen. Je gooit wat schijfjes in de pan, stukje vlees in een andere pan en laat de boontjes in het water zakken. Even wachten en omdraaien, klaar.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |