![inhuldiging-Willem-Alexander.jpg]()
U weet het vast nog wel, 28 januari. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte bekend dat Beatrix 's avonds een toespraak zou houden op de Nederlandse televisie. Erg spannend allemaal, en zoals verwacht maakte ze bekend dat ze afstand nam van de troon en het stokje door zou geven aan Prins Willem-Alexander. Het is 30 april, het is zo ver. Wat staat ons te wachten?
![2216a_saluutbatt.__tuijl_.JPG]()
De dag begint om 9:00 met saluutschoten vanaf het IJ, net als bij eerdere inhuldigingen. Dit keer valt de eer toe aan het fregat Evertsen. Al varend zal er 101 keer geschoten worden. Voor dat aantal is gekozen omdat 100 staat voor 'heel veel'. "Om het onbegrensde van het eerbetoon aan te tonen komt er nog een schot bij", legt een woordvoerder van Defensie uit.
De Evertsen zal 's avonds, bij de Koningsvaart, ook nog op het IJ liggen. Het is dan het grootste schip daar.
Het schip heeft op het moment van het saluut nog de aanduiding 'Harer Majesteits', maar vanaf het moment van de inhuldiging van de nieuwe koning verandert dat voor alle Nederlandse marineschepen in 'Zijner Majesteits'.
De marineschepen hoeven door de wijziging niet overgeschilderd te worden, zegt een woordvoerster van Defensie. Alleen op een plaquette ter hoogte van de midscheeps is het predicaat in gouden letters aangebracht.
Het patrouilleschip Zeeland is het eerste schip dat al bij oplevering het voorvoegsel Zr. Ms. krijgt. Het komt in augustus in de vaart.
![3143181428.jpg]()
Koningin Beatrix tekent tussen 10:00 en 10:30 de Akte van Abdicatie in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis. Vooraf neemt ze voor de laatste keer als koningin het woord, waarna de directeur van het Kabinet der Koningin de akte in zijn geheel voorleest.
Zodra Beatrix haar handtekening heeft gezet, is Willem-Alexander automatisch koning. Hij ondertekent de akte, gevolgd door zijn echtgenote Máxima. Daarna tekenen de overige getuigen de Akte. Dit zijn de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministers van het Koninkrijk, de vice-president van de Raad van State, de leden van de deputaties uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten, de Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, de burgemeester van Amsterdam en de directeur van het Kabinet van de Koning.
Beatrix is vanaf dit moment Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden. Prinses Amalia is als eerste in de lijn van troonopvolging de Prinses van Oranje. Zij is ook aanwezig bij de ceremonie, samen met haar zussen en andere leden van het Koningshuis.
Twee keer eerder werd in de Mozeszaal de Akte van Abdicatie getekend: door Wilhelmina in 1948 en door Juliana in 1980. De eerste Nederlandse abdicatie, die van Willem I, vond plaats in de troonzaal van Paleis Het Loo in Apeldoorn in 1840. De akte blijft eigendom van de koninklijke familie, maar wordt uiteindelijk bewaard in het Nationaal Archief. Na de inhuldiging zal de akte tentoongesteld worden in de Nieuwe Kerk.
Bijbels De zaal waar de akte wordt getekend, heette vroeger de Vroedschapskamer. Toen het paleis nog stadhuis van Amsterdam was, kwam hier de vroedschap bijeenkwam. Die raad van burgers hielp de vier burgemeesters bij belangrijke beslissingen.
De ruimte wordt nu Mozeszaal genoemd vanwege het enorme schilderij aan de binnenmuur, waarop te zien is hoe Mozes zeventig oudsten aanstelt om hem te helpen het volk Israël te leiden. De heren van de vroedschap zagen zichzelf ongetwijfeld weerspiegeld in het Bijbelse tafereel. In de zaal hangt ook een werk van Govert Flink van Salamo die om wijsheid vraagt.
Het Mozes-schilderij werd in 1737 gemaakt door Jacob de Wit. Hij was blijkbaar zo trots op de opdracht dat hij twee zelfportretjes in het werk verstopte. Hij vervaardigde ook de trompe-l'oeils in de zaal: dertien schilderijen drie sprekend op marmeren beeldhouwwerken lijken. Deze manier van werken staat bekend als grisaille (grauwtekening), maar doordat De Wit er een meester in was, worden ze ook wel witjes genoemd.
![prinsjesdag%20balkonscene%20ANP%20LEX%20VAN%20LIESHOUT.jpg]()
Nadat de troonswisseling heeft plaatsgevonden, presenteert de nieuwe koning zich tussen 10:30 en 10:50 op het balkon van het paleis aan het volk. Beatrix, inmiddels Prinses der Nederlanden, neemt het woord en introduceert haar zoon. Daarna houdt Willem-Alexander zijn eerste toespraak en klinkt het Wilhelmus.
Naast Willem-Alexander en Beatrix doet ook de nieuwe koningin Máxima mee aan de balkonscène. Als het Wilhelmus heeft geklonken, komen bovendien de prinsessen Amalia (de nieuwe troonopvolger), Alexia en Ariane naar buiten.
Op de Dam is plaats voor zo'n 20.000 mensen die de kersverse koning en zijn gezin kunnen aanschouwen.
Kunstgebit Het balkon is in 1808 gebouwd op bevel van koning Lodewijk Napoleon, de eerste bewoner van het Paleis, dat daarvoor dienst deed als stadhuis van Amsterdam. In 1938 werd het verkleind enwerden vergulde lauwerkransen met de Nederlandse leeuw aangebracht, met kroon, zwaard en pijlen.
In het verleden is de balkonscène niet altijd vlekkeloos verlopen. In 1980 werd er een rookbommetje afgestoken en waren Juliana en Beatrix moeilijk te verstaan door het gejoel van demonstranten.
In 1948 juichte Wilhelmina iets te enthousiast voor de nieuwe koningin en schoot haar kunstgebit los. Ze wist het te verbloemen door haar driewerf hoera iets meer binnensmonds af te maken.
![case_verenigde_vergadering_HK_tcm118-107348.jpg]()
De inhuldiging van de nieuwe koning vindt plaats tijdens een Verenigde Vergadering van de beide Kamers der Staten-Generaal, de Eerste en Tweede Kamer. Dit zal gebeuren rond 13:30. Voorzitter Fred de Graaf van de senaat opent die bijeenkomst aan het begin van de middag.
In 1980 werd bij opening eerst opgesomd wie van de 225 parlementsleden niet aanwezig zijn. Afwezig zijn in ieder geval de SP'ers Karabulut en Bashir, die eerder dit jaar zeiden dat ze geen eed van trouw aan Willem-Alexander persoonlijk willen zweren.
Voor het eerst zijn er ook volksvertegenwoordigers aanwezig die niet de eed van trouw aan Willem-Alexander zullen zweren: Tweede Kamerleden Thieme en Ouwehand en senator Koffeman van de Partij voor de Dieren. Zij zijn aanwezig om de nieuwe koning eer te bewijzen, maar zeggen dat ze al een eed van trouw hebben gezworen bij de aanvaarding van hun ambt.
Nadat is vastgesteld wie aanwezig is, maken prinses Beatrix en de overige leden van de koninklijke familie de oversteek van het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk. In het verleden gebeurde dat onder een pergola die was versierd met witte visnetten, een verwijzing naar de Scheveningse vissers die koning Willem I op het strand onthaalden bij zijn terugkeer in Nederland.
![Beatrix9.jpg]()
Om 14.00 uur maakt de nieuwe koning samen met koningin Máxima de oversteek van het Koninklijk Paleis naar de Nieuwe Kerk. Het Korps Rijdende Artillerie van de Koninklijke Landmacht vuurt op dat moment elke 5 seconden een saluutschot af op het Defensieterrein aan het IJ.
Willem-Alexander draagt een rokkostuum met daarover heen de koningsmantel. De mantel die al sinds 1815 wordt gebruikt bij inhuldigingen, hoefde volgens de RVD niet te worden gerestaureerd of aangepast aan de lengte en lichaamsbouw van de koning.
De herauten en koningen van wapenen openen de koninklijke stoet. De herauten die Willem-Alexander heeft gekozen zijn de wetenschapper Robbert Dijkgraaf, Olympische kampioene Anky van Grunsven en secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Renée Jones-Bos. De koningen van wapenen zijn generaal Peter van Uhm en ruimtevaarder André Kuipers.
In het cortège wordt het rijkszwaard, dat symbool staat voor de macht van de koning meegedragen door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. De rijksstandaard met het Nederlandse wapen wordt gedagen door de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Ton van Ede.
Niet gekroondAls Willem-Alexander aankomt bij de ingang ontvangt de ceremoniemeester hem met de uitroep 'De koning!', waarna hij onder begeleiding van het Wilhelmus naar zijn troon schrijdt. Onderweg komt hij langs de credenstafel, waar de rest van de Nederlandse regalia liggen (de rijksappel en de scepter). Daar zullen ook het exemplaar van de Grondwet en (voor het eerst) het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden worden neergelegd, die waren meegedragen in de stoet.
Op de credenstafel ligt ook de Nederlandse kroon, als symbool van de soevereiniteit van Nederland. Het gaat om een verguld zilveren kroon, met geslepen glas en nepparels, die voor het eerst werd gebruikt tijdens de inhuldiging van koning Willem II in 1840.
De kroon heeft verder geen rol in de ceremonie, omdat Willem-Alexander niet wordt gekroond. Een kroning is namelijk een kerkelijke ceremonie, terwijl de Nederlandse vorst wordt ingehuldigd in een puur staatsrechtelijke ceremonie.
Voorafgaand aan de eed houdt Willem-Alexander een toespraak, waarna hij "de volkeren van het Koninkrijk" zweert de grondwet te onderhouden, de onafhankelijkheid te verdedigen en de rechten van Nederlanders te beschermen.
WeigeringDe eed wordt gevolgd door een toespraak van voorzitter De Graaf, die daarna de tekst voorleest van de eed of belofte die de parlementsleden moeten afleggen. Hijzelf antwoordt als eerste, waarna de griffier één voor één de andere namen afroept.
Veertien Kamerleden van onder andere SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben inmiddels aangegeven dat zij geen eed zullen afleggen, omdat die naar hun mening dubbelt met de eed die ze als parlementslid hebben afgelegd. Tien van hen zijn wel aanwezig bij de ceremonie, maar zullen achter in de Nieuwe Kerk plaatsnemen.
MuziekDe muzikale invulling tijdens de ceremonie wordt verzorgd door het Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Blazers Ensemble, het Nederlands Kamerkoor en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor.
![2012-jubileumconcert_DSF3223_Bach_Ensembles.jpg]()
Nadat de koning en zijn gevolg de Nieuwe Kerk hebben verlaten, keren ze terug naar het Paleis op de Dam, waar een receptie wordt gehouden. Daar zijn dan het kabinet, de parlementsleden en leden van de Raad van State aanwezig.
Wie ook langskomen zijn politici van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, leden van het Corps Diplomatique en andere autoriteiten.
Ook zijn de gasten van koninklijke bloede hier welkom. Volgens de traditie zullen geen zittende vorsten langskomen, maar de troonopvolgers. Zo was in 1980 prins Charles te gast bij de inhuldiging van Beatrix.
Wie Willem-Alexander heeft uitgenodigd was halverwege april nog niet helemaal bekend, maar enkelen hadden al toegezegd, zoals de Spaanse kroonprins Felipe, de Belgische prins Filip, Haakon van Noorwegen en de Zweedse prinses Victoria.
![foto_23831_john-ewbank-componeert-koningslied.jpg]()
Om 19.30 uur moet door heel Nederland het Koningslied klinken. Het nummer is speciaal voor deze dag geschreven en alle Nederlanders konden een steentje eraan bijdragen.
Vlak voordat koning Willem-Alexander met zijn gezin in een boot stapt voor de Koningsvaart, kan hij op een groot scherm zien hoe door heel Nederland en het Caribische deel van het koninkrijk het lied gezongen wordt. Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft de Publieke Omroep gevraagd om op alle televisie- en radiozenders om 19.30 uur het lied live uit te zenden.
Het Koningslied wordt officieel door Paul de Leeuw gestart in Ahoy in Rotterdam, waar koren uit het hele land zullen zingen onder begeleiding van het Metropole Orkest en verschillende bekende Nederlandse artiesten.
Inzendingen De melodie van het nummer is geschreven door de vaste componist van Marco Borsato, John Ewbank, die het lied al enige jaren op de plank had liggen. Hij verzorgde ook de tekst van het refrein.
De tekst van de coupletten is gebaseerd op inzendingen van burgers, die hun bijdrage konden leveren onder het motto "Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning". Onder andere Guus Meeuwis en Daphne Deckers schreven die teksten.
![media_xl_1545384.jpg]()
Vanaf het Filminstituut Eye vertrekt Willem-Alexander met zijn vrouw Máxima en zijn drie dochters voor een Koningsvaart over het IJ om 19:45. Ze varen langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland, waar verschillende evenementen worden gehouden.
Zo geven turner Epke Zonderland en surfer Dorian van Rijsselberghe een demonstratie, onder begeleiding van Ali B. Daarnaast treedt dj Armin van Buren samen met het Koninklijk Concertgebouworkest op op de kop van Java. Ook zijn er voorstellingen van het Nationaal Ballet en de Nederlandse Opera.
Naast veel schepen zijn er ook typische Nederlandse dingen te zien als Langnek uit de Efteling, een Boer Zoekt Vrouw-Boer en de Jostiband. Bovendien zijn er optredens van Nederlandse musical en filmsterren.
De tocht eindigt bij het Muziekgebouw aan het IJ. Daarna krijgt het koninklijk paar door premier Rutte een diner aangeboden.
Volgens burgemeester Van der Laan moet de Koningsvaart een soort "koninklijke mini-sail" worden, al doen er niet zo veel boten aan mee. Het IJ wordt afgesloten, zodat alleen geselecteerde boten mee kunnen varen.
Meer info over de route van de Koningsvaart
http://nos.nl/dossier/467(...)ab/679/koningsvaart/![Oranjeplein+Museumplein+Koninginnedag.jpg]()
De avond wordt afgesloten met een feest op het Museumplein, dat vandaag is omgedoopt tot Oranjeplein. Daar treedt onder anderen André Rieu op met een orkest van honderd man, samen met andere artiesten.
Rieu heeft voor de gelegenheid een speciale Koningswals gecomponeerd, een medley met stukken uit Oranjegezinde liederen als 'Oranje Boven' en 'Wij houden van Oranje'. Verder speelt hij nummer als 'Time to Say Goodbye' voor koningin Beatrix en 'Don't Cry for Me Argentina' voor Máxima.
Op het feest zullen verder aanwezig zijn André van Duin en Martijn Fischer, die André Hazes speelde in de musical 'Hij gelooft in mij'.
Handig om te wetenDe indeling van de Nieuwe Kerk deze dagVideo en AudioLivestreamNOS-Uitzendingen rond de inhuldigingPraktische informatieLiveblogLivestream voor mensen in het buitenland / zonder televisie.Webcam op de Dam:http://hdtv.webcam.nl/web(...)streaming_video.htmlMeer cams in de hoofdstad:GC / Webcam Koningsplein #24 - In het hart van AmsterdamDeze OP is te danken aan de handige informatie die de NOS samen heeft gesteld
. Dat het maar een mooie dag mag worden

.