Scjvb | zondag 17 februari 2013 @ 17:38 |
Een goedendag, Geachte lezer, afgelopen week presenteerde ik u eigenlijk al: sinds het schandaal rond het paardenvlees hebben aanzienlijk veel mensen ondervonden dat het eten van paardenvlees geen probleem hoeft te zijn. Na vanmiddag gezamelijk een drankje en 'n hapje gedaan te hebben in een Haerlemse horecagelegenheid kwam het paardenvlees-schandaal ook nog even aan bod. ![]() ![]() Men heeft hier toch een punt: het moge duidelijk zijn dat fraude in geen enkel opzicht getolereerd kan worden, zo ook in deze kwestie. Derhalve spreekt het voor zich dat een sanctie op zijn plaats blijft. Wanneer men paardenvlees in producten wilt verwerken dient dit altijd netjes op de verpakking te worden vermeld. ![]() Anderzijds heeft dit schandaal toch ook weer wat 'goeds' teweeg gebracht want meerdere mensen zijn paardenvlees gaan waarderen, zij koesteren zelfs geen morele bezwaren tegen dit vlees. ![]()
![]() http://www.rtl.nl/compone(...)es-niets-mis-mee.xml ```````````````````````````````````` Afijn, anders dan andere vlezen is paardenvlees scharrelvlees. Paarden worden niet gefokt voor de vleesverwerking maar soms belanden ze toch bij de slachterij, bijvoorbeeld omdat ze te duur worden om te blijven onderhouden. Behalve paardenmeisjes of andere tegenstanders is het opmerkelijk dat zoveel Nederlanders tóch zo weinig moeite hebben met het paardenvlees, ook is het paard in de volksmond 'een trouw en edel dier', deze mening delen wij. We vinden in elk geval dat het voortaan netjes op het etiket moet komen te staan wanneer paardenvlees in een product verwerkt wordt. Tenslotte zullen óók wij Haarlemmers uit het gegoede milieu het paardenvlees met genoegen blijven eten. Wat het schandaal betreft, we zullen blijven het volgen. ![]() | |
DeParo | zondag 17 februari 2013 @ 17:41 |
Ik heb daar wel degelijk echt moeite mee, daarom vind ik dit ook schandalig, ik wil gewoon geen paard eten en daar blijf ik dan ook gewoon bij. | |
Scjvb | zondag 17 februari 2013 @ 17:44 |
Dat is een ieders goedrecht, zo ook het uwe. | |
Tocadisco | zondag 17 februari 2013 @ 17:45 |
Zuurvlees ![]() | |
__Saviour__ | zondag 17 februari 2013 @ 17:48 |
Vlees is vlees. Er is niks anders aan paard eten dan aan koe, varken of kip. | |
erodome | zondag 17 februari 2013 @ 17:48 |
Scharrelvlees? Je leeft in de veronderstelling dat het gaat om paardjes die hier in nederland vertroeteld zijn voordat ze naar de slacht gaan????? | |
Stephen_Dedalus | zondag 17 februari 2013 @ 17:48 |
Geen problemen met het eten van paardenvlees maar dan moet het ook als paardenvlees verkocht worden. | |
DeParo | zondag 17 februari 2013 @ 17:48 |
Ik heb toch een ander beeld bij het eten van paardenvlees ik wil dat simpelweg niet en het is belachelijk dat ze het je nu proberen op te dringen. | |
niels0 | zondag 17 februari 2013 @ 17:49 |
Zuurvlees zegt me echt niets maar ik heb wel 'ns paardenbiefstuk op en paardensalami. Prima te doen. En dat het ook scharrelvlees is vind ik ethisch ook meer verantwoord dan het meeste rund, kip of varkensvlees. Ik heb er dus totaal geen moeite mee om paard te eten. | |
bijdehand | zondag 17 februari 2013 @ 17:50 |
Dit dus. Ik heb geen morele bezwaren tegen het eten van paarden, zelfs honden en katten moeten kunnen, maar ik wil wel weten wat ik m'n mond stop ![]() | |
fratsman | zondag 17 februari 2013 @ 17:51 |
![]() ![]() ![]() ![]() | |
niels0 | zondag 17 februari 2013 @ 17:51 |
Zo maar 'ns beginnen aan het eten dan maar. | |
Me_Wesley | zondag 17 februari 2013 @ 17:52 |
Alhoewel het mij geen ene biet kan interesseren van welk slachtbeest mijn vlees vandaan komt, die keus hoor je wel te kunnen maken. Net zoals met halalvlees, je moet kunnen vertrouwen dat het ook daadwerkelijk is wat er op de verpakking staat. En dat dat blijkbaar niet zomaar kan is nu wel lastig voor sommigen inderdaad. | |
DeParo | zondag 17 februari 2013 @ 17:55 |
Ik zie paard niet als een slachtbeest, maar hoe dan ook, inderdaad je moet gewoon kunnen weten wat voor vlees je eet en waar het vandaan komt. | |
Me_Wesley | zondag 17 februari 2013 @ 17:55 |
Paarden hebben wel een beter leven dan een doorsnee koe, dus uit dierenleed-oogpunt ben je gewoon een grotere lul als je koe eet ipv paard. | |
Me_Wesley | zondag 17 februari 2013 @ 17:57 |
Dat is zo. Voor de gewone sterveling is het ook lastig te controleren dus je moet kunnen vertrouwen op de producenten, en dat kan niet meer. Zelfde als dat ik vermoed dat het grootste deel van het halal-vlees ook helemaal niet echt halal geslacht is. | |
Scjvb | zondag 17 februari 2013 @ 17:57 |
Dat sowieso. | |
Scjvb | zondag 17 februari 2013 @ 18:05 |
Of ze vertroeteld werden weet ik niet, daar was ik tenslotte niet bij. Maar een paard is aanvankelijk niet bedoeld om te dienen als slachtdier. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 17 februari 2013 @ 18:08 |
Men zegt dit wel, maar koopt het niet, en bestelt het niet. Nederlanders zeggen zoveel, maar ze handelen anders. | |
bijdehand | zondag 17 februari 2013 @ 18:11 |
Is het duur vlees? Als ik ergens ben waar ze het hebben dan eet ik 't, maar als ik 't zelf moest kopen en het is duurder dan rundvlees dan hoeft het niet. | |
erodome | zondag 17 februari 2013 @ 18:12 |
Het paardenvlees wat we hier eten komt voor het leeuwendeel uit het buitenland, bv argentinie. Dan hebben we het over het tegenovergestelde van vertroetelen, dan hebben we het over bar en boze omstandigheden. En of de dieren bedoeld waren als slachtdier boeit me vrij weinig, ik zie geen verschil tussen een schattig lammetje en een paard daarin, maar ik denk dat je je mening heel aardig bij moet stellen als je denkt dat dat zulk diervriendelijk vlees is. | |
speknek | zondag 17 februari 2013 @ 18:15 |
![]() Een van de lekkerste sushi's die ik ooit gegeten heb ![]() | |
Scjvb | zondag 17 februari 2013 @ 18:16 |
Goed, tot uw dienst. | |
Arcee | zondag 17 februari 2013 @ 18:36 |
Paardenvlees. ![]() Al jaren niet gehad. Denk ik. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 17 februari 2013 @ 18:38 |
Nee, het is goedkoper dan rund. Probleem is een goede paardenslager te vinden | |
Blaadjes | zondag 17 februari 2013 @ 18:38 |
Precies. En veel mensen die niet weten wat voor vlees daar in zit ![]() | |
Life2.0 | zondag 17 februari 2013 @ 18:39 |
Mwah Koe paard of kip smaak toch stukken beter dan een vies vark ![]() | |
TLC | zondag 17 februari 2013 @ 18:46 |
Ik eet alleen geen kip en lam, kippetjes omdat ik dat zo zielig vind de manier waarop ze afgemaakt worden (wat ik vroeger op tv heb gezien) en lammetjes ook niet omdat ik zelf ook lammetjes heb verzorgd ![]() | |
MrBadGuy | zondag 17 februari 2013 @ 18:47 |
Al die paardenmeisjes die al die tijd gewoon paardenvlees hebben gegeten ![]() | |
Scjvb | zondag 17 februari 2013 @ 18:47 |
Ik bedoel, hoe denkt u dat er in Nederland soms met slachtdieren omgegaan wordt? terwijl het leeuwendeel evengoed vlees blijft eten. Als we daarover zozeer wakker liggen dan zouden we eigenlijk consequent moeten stoppen met vlees eten. Maar dat er ook veel paardenvlees uit het buitenland komt klopt wel. | |
Snakey | zondag 17 februari 2013 @ 18:49 |
Een jaar of 30 geleden at ik het regelmatig, bij m´n ouders thuis. Ik eet het nu niet meer, vooral omdat ik niet eens zou weten waar ik het moet kopen. Daardoor ben ik het eigenlijk ook vergeten om het als een prima stuk vlees op tafel te zetten. | |
Pietverdriet | zondag 17 februari 2013 @ 18:54 |
Mijn oude paardenslager is opgehouden met paard omdat zijn klanten ervoor wegstierven. Alleen oude mensen kochten het. | |
DS4 | zondag 17 februari 2013 @ 18:58 |
Mits goed bereid heb ik ook geen bezwaar tegen paardenvlees. Het zal mij zelfs jeuken als het aan mij verkocht is als dode koe. Als ik het verschil niet merk moet ik niet zeiken... Het is mij overigens al decennia bekend dat paardenvlees verwerkt wordt in diverse diepvriesproducten. Dus waarom is dit nieuws? | |
Copycat | zondag 17 februari 2013 @ 19:00 |
Ik ook niet. Terwijl het vroeger zo normaal was. Wanneer is eigenlijk dat omslagpunt gekomen waarop paardenslagers en -vlees in het gedrang zijn gekomen? | |
Daffodil31LE | zondag 17 februari 2013 @ 19:02 |
What's the difference between horse meat and beef? I don't know, I've probably never tried beef. | |
Snakey | zondag 17 februari 2013 @ 19:04 |
Volgens mij begin of half jaren 80 ofzo. Tot die tijd heb ik het in ieder geval regelmatig op m´n bord gehad. | |
Snakey | zondag 17 februari 2013 @ 19:06 |
Dat het ergens in verwerkt wordt is dan ook het probleem niet. Het niet vermelden dat het in een product zit maakt is een probleem en maakt het nieuws. | |
TweeGrolsch | zondag 17 februari 2013 @ 19:07 |
Wie dringt je op om paardenvlees te eten? | |
Copycat | zondag 17 februari 2013 @ 19:08 |
Zoiets inderdaad. Volgens mij eerder begin, dan midden. Tijdens mijn kindertijd at ik regelmatig paardenvlees. Hell, ik at alleen vlees als je me zei dat het paardenvlees was, van ander vlees was ik overtuigd dat ik het niet lustte. En opeens verdween het compleet. De paardenslagers verdwenen en zo ook het vlees. Maar waarom zou dat omslagpunt er zijn gekomen? | |
JackHerrer | zondag 17 februari 2013 @ 19:13 |
Misschien omdat paarden niet meer werden gebruikt als werktuig, maar als luxeproducten waardoor het een soort van huisdier-achtige status kreeg. | |
speknek | zondag 17 februari 2013 @ 19:14 |
Bij mij om de hoek zit nog een paardenslager. De enige in de regio Utrecht. In de weekenden staat de rij tot buiten en soms tot om de hoek. | |
Copycat | zondag 17 februari 2013 @ 19:15 |
Zit wat in. Maar dat was in de jaren zeventig toch ook al het geval? Alhoewel zo'n omslag natuurlijk niet van de een op de andere dag gebeurt. Eind jaren zeventig kreeg je volgens mij ook de Penny-meisjes. Het paard werd een knuffeldier. | |
klipper | zondag 17 februari 2013 @ 19:15 |
En dat is dus gelijk het probleem. Ik heb er absoluut geen problemen mee om paardenvlees te eten, maar dan wil ik het ook voor de prijs van paardenvlees hebben. Biefstuk van een rund is veel duurder dan biefstuk van een paard. | |
Pietverdriet | zondag 17 februari 2013 @ 19:18 |
Maar ik vind persoonlijk een haas van het paard dus veel lekkerder dan van een rund. Ik snap niet zo goed waarom je vind dat het goedkoper MOET zijn. | |
Pietverdriet | zondag 17 februari 2013 @ 19:18 |
DeParo is een beetje vreemd. | |
Sjeen | zondag 17 februari 2013 @ 19:19 |
mee eens ![]() | |
JackHerrer | zondag 17 februari 2013 @ 19:19 |
In de meeste supermarkten ligt toch ook nog gewoon paardenrookvlees op de versafdeling. De generatie na de jaren '60 groeide natuurlijk alleen op met bijvoorbeeld een schillenboer met paard in hun vroege jeugd, maar daarmee was het ook gedaan. Sindsdien zien we paarden alleen met de olympische spelen op tv of de plaatselijke paardenmeisjes die een rondje doen. | |
DS4 | zondag 17 februari 2013 @ 19:19 |
Ik snap het concept fraude wel, maar eigenlijk slaat het nergens op... | |
Snakey | zondag 17 februari 2013 @ 19:21 |
Industrialisering? Dus minder paarden voor de slacht? Misschien? Ze zijn in ieder geval niet kosjer. Moslims kunnen ze wel eten, maar de slacht schijnt het probleem te zijn. Ik denk dat veel mensen het niet willen eten omdat ze als huisdier worden gezien. | |
klipper | zondag 17 februari 2013 @ 19:21 |
Ik vind niet dat het goedkoper moet zijn, het is nu eenmaal een feit dat het goedkoper is. Je betaalt voor een fiat toch ook niet de prijs van een mercedes? Van mij mag die fiat ook net zo duur zijn als een mercedes, maar het feit is nu eenmaal dat een fiat veel goedkoper is. | |
Pietverdriet | zondag 17 februari 2013 @ 19:23 |
Zou jij bereid zijn voor beter varkensvlees meer te betalen dan voor rundvlees? | |
dWc_RuffRyder | zondag 17 februari 2013 @ 19:23 |
Toevallig 5 minuten geleden nog dit artikeltje gelezen:
| |
DeParo | zondag 17 februari 2013 @ 19:24 |
Als het in een verpakking zit waarop staat dat het rundvlees is ![]() ![]() | |
Pietverdriet | zondag 17 februari 2013 @ 19:26 |
Uiteraard hoort er gewoon op de verpakking te staan wat er in zit, daar is denk ik niemand het over oneens. Maar feit blijft dat ik en velen anderen het gewoon erg lekker vinden, dat is geen complot of lobby, maar gewoon een feit. Dat jij daar een complot of lobby achter ziet is eerder jouw probleem en eerder iets voor TRU of BNW | |
erodome | zondag 17 februari 2013 @ 19:28 |
Kijk, dat hoor ik nu echt graag ![]() | |
TweeGrolsch | zondag 17 februari 2013 @ 19:30 |
Natuurlijk moet er op de verpakking staan wat erin zit. Maar dat geldt net zo goed voor als er varkensvlees of kip in zat terwijl er rund op stond. Helemaal niemand ontloopt iets. Iedereen is het erover eens dat je niet iets anders op je etiket mag zetten. Dat staat echter totaal los van de discussie of je paard nou wel of niet eetbaar vindt. | |
Woestijnvos | zondag 17 februari 2013 @ 19:31 |
Paarden stoofvlees. ![]() | |
erodome | zondag 17 februari 2013 @ 19:32 |
Ik ben niet in de veronderstelling dat consumptiedieren hier wel vertroeteld worden, maar dat is echt nog een graadje anders daar, waar de dieren nare wonden hebben, het breken van ledematen niet abnormaal is en ga zo maar door. Hier gaat het ook vaak zat fout, maar gelukkig is het beeld dat dieren gewoon ronduit bruut behandeld worden meer uitzondering dan regel, terwijl het met die paarden daar meer regel is dan uitzondering dat ze ronduit bruut behandeld worden. | |
Snakey | zondag 17 februari 2013 @ 19:33 |
Zijn er hier mensen die naar de paardenslager gaan? Zo ja, vraag eens aan de slager waarom het nog zo weinig verkocht wordt. Daar ben ik wel benieuwd naar eigenlijk. | |
erodome | zondag 17 februari 2013 @ 19:35 |
Het paard van de schillenboer werd gewoon geslacht als het niet meer goed genoeg ging met het werk, maar de paarden van de hobby mens gaan dan naar de vee-arts en krijgen medicijnen waardoor ze niet meer geschikt zijn voor de slacht. Dat maakt denk ik wel een verschil. | |
Scjvb | zondag 17 februari 2013 @ 19:35 |
Dat is het verschil. Koopt men vlees bij een paardenslager dan gaat het tenminste op eerlijke wijze integenstelling tot de aankoop van maaltijden waarbij men meer betaalt omdat er rundvlees op het etiket staat. | |
Woestijnvos | zondag 17 februari 2013 @ 19:36 |
Ik eet elke week gerookt paardenvlees tussen mijn brood. ![]() | |
klipper | zondag 17 februari 2013 @ 19:37 |
Nee. Ik eet sowieso zeer weinig varkensvlees, ze hadden het castratieverbod nooit moeten invoeren. Maar kant en klaar maaltijden eet ik nooit. [ Bericht 4% gewijzigd door klipper op 17-02-2013 19:43:31 ] | |
Snakey | zondag 17 februari 2013 @ 19:39 |
Dat is maar de vraag. Ik las laatst een stuk hier in de krant (ik woon tijdelijk in Spanje) waarin stond dat er zo´n 70 paarden per week naar Frankrijk en Duitsland worden uitgevoerd. Hier in Spanje zijn ze ook niet echt vriendelijk met dieren, om het zacht uit te drukken. Ik lees je post verkeerd zie ik nu. ![]() | |
Scjvb | zondag 17 februari 2013 @ 19:42 |
Die algemene dieronvriendelijkheid valt inderdaad niet geheel te ontkennen. | |
JackHerrer | zondag 17 februari 2013 @ 19:44 |
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mister_Ed | |
Snakey | zondag 17 februari 2013 @ 19:47 |
Zo ken ik er nog wel een paar. http://www.bokt.nl/ ![]() | |
DeParo | zondag 17 februari 2013 @ 19:50 |
Dat denk ik niet, de lobby voor dit soort industrieën is groter dan je denkt, het kan best dat jij het lekker vindt of wat dan ook maar dat wordt ook gedeeltelijk gevoed omdat het daar in de media nu op wordt gegooid. De consequenties kunnen daardoor uitblijven omdat het zogenaamd niemand interesseert en op die manier zal het het stilletjes aan weer weggaan mogelijk. Dat geldt inderdaad voor zo'n beetje al het vlees, hoe dan ook, ik heb morele bezwaren om vlees te eten en daarom is het voor mij belangrijk dat het op de verpakking staat. Als het bij veel producten door fraude of wat dan ook er niet opstaat proberen ze het je wel een soort van op te dringen te eten. Daarnaast wordt nu in de media gedaan alsof het niet uitmaakt want het is zo lekker en geen gevaar voor de gezondheid of iets in die richting. Daar zou het niet eens over moeten gaan, het moet gaan over de zaak dat er op brede schaal wordt gefraudeerd met vlees, wat er dan gevonden wordt van het eten van paardenvlees is daar secundair aan, niet in deze discussie, ik denk wel degelijk dat de lobby van de vleesindustrie daar iets mee te maken heeft. | |
Pietverdriet | zondag 17 februari 2013 @ 19:52 |
Open er een topic over in TRU en zet je Aluhoedje op | |
Pietverdriet | zondag 17 februari 2013 @ 19:55 |
Waarom niet? Ik eet regelmatig goddelijk lekker varkensvlees, dat duurder is dan goedkoop rundvlees. Dan heb je ineens weer plezier in het eten ervan. | |
DeParo | zondag 17 februari 2013 @ 20:01 |
Doe niet zo dommig, lobby is binnen bijna elke politiek en media heel normaal geworden, worden hele bureaus en bedrijven zelfs op ingericht. | |
THEFXR | zondag 17 februari 2013 @ 20:02 |
zoekt een adres voor goedkoop paardenvlees om zuurvlees/goulash te maken. | |
Pietverdriet | zondag 17 februari 2013 @ 20:03 |
Sure en iedereen die hier post dat paard lekker is staat op hun payrol, was het maar waar, zit met een dure verbouwing | |
DeParo | zondag 17 februari 2013 @ 20:06 |
Dat zeg ik niet, wat ik zeg is dat de media daar nu plotseling veel aandacht op legt, en dat vind ik vrij opmerkelijk en onterecht. | |
CafeRoker | zondag 17 februari 2013 @ 20:08 |
Ik ga in ieder geval eens op zoek naar een stukje paardenvlees naar aanleiding hiervan. | |
Pietverdriet | zondag 17 februari 2013 @ 20:09 |
Schrijf een boze lezersbrief, hebben de redacties en de lezers ook wat te lachen | |
DeParo | zondag 17 februari 2013 @ 20:10 |
Over de lobby die er niet eens een geheim van maakt dat ze er zijn, nogmaals, heb je helemaal geen verstand van hoe lobbyisten te werk gaan of doe je het er maar gewoon om? | |
Pietverdriet | zondag 17 februari 2013 @ 20:16 |
![]() | |
TweeGrolsch | zondag 17 februari 2013 @ 20:16 |
Het is niet opmerkelijk. Het is een relevante discussie over de hypocrisie om geen paarden te eten maar wel koeien. | |
moussie | zondag 17 februari 2013 @ 20:21 |
Brigitte Bardot met haar campagne tegen de paardenslachterij, dat was zo rond 1965 .. dat ging heel bruut destijds, een paar klappen met de hamer op het hoofd, dus die films maakten wel indruk. Vanaf dat tijdstip was het note done om nog paardenvlees te eten, dat waren intelligente dieren die je na een leven van zwaar werk op pensioen stuurt ergens in een wei met een dekentje over de rug om warm te blijven .. | |
DeParo | zondag 17 februari 2013 @ 20:21 |
![]() ![]() ![]() ![]() Het is totaal niet relevant, het gaat om corruptie met voedingsmiddelen, niet of paardenvlees wel of niet eetbaar is of wat ze dan ook neerzetten. | |
Felagund | zondag 17 februari 2013 @ 20:27 |
Ik heb geen probleem met het eten van paard, wel dat paardenvlees wordt verkocht als rundvlees. Wat is de reden dat paardenvlees goedkoper is als rundvlees? Dat kan ik intuïtief niet echt plaatsen. | |
TweeGrolsch | zondag 17 februari 2013 @ 20:31 |
Corruptie met voedingsmiddelen is inderdaad ook een relevante discussie die volgens mij nog een stuk meer in het nieuws is geweest dan de discussie of paardenvlees lekker is of niet. | |
THEFXR | zondag 17 februari 2013 @ 20:33 |
ik zou een moord doen voor 1 kilo paardenvlees a 7 euro | |
Pleun2011 | zondag 17 februari 2013 @ 20:33 |
Net nog paard gegeten (frikandel).. Niks mis mee, lekker paardje ![]() | |
DeParo | zondag 17 februari 2013 @ 20:33 |
Het probleem is dus dat die balans begint te veranderen lijkt het, het gaat om pure fraude en dat je er niet meer vanuit kan gaan dat klopt wat er op de verpakkingen van voedingsmiddelen staat, vandaag is het paardenvlees en morgen is het iets anders, ik stoor me aan de zaak dat het opeens gaat of paardenvlees eetbaar is, het is niet relevant en weinig anders dan afleiding. | |
stekelzwijn | zondag 17 februari 2013 @ 20:45 |
Juist, anders is het oplichting. | |
Scjvb | zondag 17 februari 2013 @ 20:47 |
De fraude is natuurlijk de kwestie waarom het uiteindelijk gaat, dat staat buiten kijf. Daarnaast is het niet verkeerd om tegelijk door deze zaak ook te ontdekken dat paardenvlees toch goed valt. Het een hoeft het ander weer niet uit te sluiten. | |
DeParo | zondag 17 februari 2013 @ 20:50 |
Dat is dus juist het probleem, dat is totaal niet relevant, op deze manier wordt een soort van sfeer gemaakt dat het opeens goed zou zijn om paardenvlees te eten wat gewoon onzin is. De fraude wordt verdoezeld omdat er tegelijkertijd, en dat is vast niet per ongeluk, wordt gelet op wat paardenvlees nu is. | |
Snakey | zondag 17 februari 2013 @ 21:00 |
Er wordt gewoon onderzoek gedaan naar de fraude. Het heeft als site effect paardenvlees weer onder de aandacht gebracht. Niks mis mee en heeft niks met verdoezelen te maken. Dat onderzoek gaat gewoon door. | |
MrBadGuy | zondag 17 februari 2013 @ 21:00 |
Hoezo is het onzin dat het goed is om paardenvlees te eten? Er is niks mis met paardenvlees, zolang het maar als paardenvlees verkocht wordt. | |
Scjvb | zondag 17 februari 2013 @ 21:02 |
Ik weet wat u bedoelt, dat kan goed meespelen. Maar het kan tegelijk ook zijn dat juist hierdoor wat duidelijker naar voren gekomen is dat het goed zou zijn om paardenvlees te eten. ![]() | |
cerebella | zondag 17 februari 2013 @ 21:02 |
Omdat paardenliefhebbers zorg hebben gedragen voor het huisvesten, (op-)voeden en de gezondheidszorg van de meeste paarden. De industrie hoeft enkel te slachten en het vlees te verwerken. Ze hoefden zelfs de labels niet aan te passen. ![]() Dat is precies waar de lobby op heeft gerekend. Het is ook niet toevallig dat het juist nú gebeurt, dit is allemaal van tevoren uitgedacht. In tijden van crisis zullen mensen goedkoop en moreel twijfelachtig vlees eerder goedkeuren dan in tijden van groeiende welvaart. Best slim zijn ze, zie hoe gemakkelijk nagenoeg iedereen erin trapt, en hoe de schuldigen van deze fraude, door het verleggen van de focus naar de consument, met een symbolisch tikje op de vingers weg zullen komen. Je kan er veel van vinden, maar verkeerd is het zeker wél. Wanstaltig zelfs. | |
bijdehand | zondag 17 februari 2013 @ 21:05 |
Waarom is paardenvlees moreel twijfelachtig?! Sommige mensen snappen dat, maar het is moreel toch hetzelfde als rund of kip? | |
Scjvb | zondag 17 februari 2013 @ 21:11 |
Als mensen echt puur van uit henzelf ontdekken dat paardenvlees goed te doen is, dan is er niets aan de hand. Pas als zij dingen gaan geloven, puur en alleen omdat ze misleid zijn, dan is dat natuurlijk zeer kwalijk. Maar hoe bewijst met dat per individu? | |
cerebella | zondag 17 februari 2013 @ 21:12 |
Haast geen van die paarden komt bij een binnenlandse, gecontroleerde paardenslager terecht. Veruit de meesten worden in onder andere Argentinië en Spanje onder erbarmelijke omstandigheden vervoerd en geslacht. Verbazen jullie je niet over de geheimzinnigheid waarmee deze zaak zich omhult? Als alles goed was in de paardenvleeshandel zou het toch allang openbaar mogen zijn? | |
cerebella | zondag 17 februari 2013 @ 21:13 |
Als mensen zichzelf erin zouden verdiepen, zouden ze de beerput van dierenmishandeling open hebben getrokken, dat was niet goed geweest. Nu halen ze hun schouders op en gaan verder met willoos consumeren. Overigens zijn de misstanden van het vervoer en de slacht in Italië nog maar een aantal jaren geleden in het nieuws aan de orde geweest, maar de mensheid als collectief is dom en heeft een kort geheugen. Het kritische individu wordt bij voorkeur belachelijk gemaakt. | |
Hathor | zondag 17 februari 2013 @ 21:15 |
Dat is ook gewoon gelul, een beest is een beest, bovendien is een paardenbiefstuk gewoon lekker. Het is dat het hier geen normale kost is, maar ik zou er ook geen moreel bezwaar tegen hebben om honden of kattenvlees te eten. Als het smaakt eet ik het, simpel. | |
cerebella | zondag 17 februari 2013 @ 21:16 |
En als het zwaar mishandeld is? | |
Life2.0 | zondag 17 februari 2013 @ 21:17 |
Geef mij wat jij slikt! ![]() | |
Hathor | zondag 17 februari 2013 @ 21:17 |
Daar vraag ik nooit om als ik bij de slager ben. | |
Life2.0 | zondag 17 februari 2013 @ 21:17 |
Proef je niets van | |
cerebella | zondag 17 februari 2013 @ 21:20 |
Ik heb liever die van jou, de blue pill... | |
bijdehand | zondag 17 februari 2013 @ 21:20 |
Die kippen, koeien en varkens hebben hier ook geen fijn leven, dus moreel is het wel gelijk. Als die paarden een topleven hebben gehad dan was het moreel gezien zelfs beter geweest om paardenvlees te eten. | |
Life2.0 | zondag 17 februari 2013 @ 21:22 |
i know what youre thinking, why didnt i take the blue pill | |
johnnylove | zondag 17 februari 2013 @ 21:25 |
Kwaliteit is toch echt minder. Dat vlees heeft geleden en dat vind je terug in de smaak. | |
Life2.0 | zondag 17 februari 2013 @ 21:25 |
Ja ik proef het ook altijd als een koe zijn poot heeft gestoten bij het slachten | |
Scjvb | zondag 17 februari 2013 @ 21:26 |
Dan zou men eigenlijk massaal dienen te stoppen met het consumeren van vlees vanwege de misstanden omtrent en het leed van allersoortige slachtdieren waaronder kippen, varkens, enzovoort. | |
JaJammerJan | zondag 17 februari 2013 @ 22:06 |
Er is wel degelijk een groot verschil in de kwaliteit van vlees van een dier dat een 'normaal' leven heeft gehad en een dier dat een stressvol leven heeft gehad. Zo is kippenvlees heel waterig als het van een kip met een stressvol leven komt. | |
Life2.0 | zondag 17 februari 2013 @ 22:07 |
gewoon niet bij de AH kopen ![]() | |
THEFXR | zondag 17 februari 2013 @ 22:11 |
ik lijd ook, als ik geen paardenvlees regelmatig eet. | |
CafeRoker | zondag 17 februari 2013 @ 22:11 |
Hoe kom je op dat waanidee ![]() Weet je wat ze er ná de slacht allemaal mee uitspoken? | |
THEFXR | zondag 17 februari 2013 @ 22:11 |
dat noemen ze een plofkip | |
erodome | maandag 18 februari 2013 @ 11:29 |
Dat is maar een fractie van het paardenvlees. De meeste slachtpaarden die echt van paardenliefhebbers komen zijn niet geschikt voor menselijke consumptie ivm medicatie die ze hebben gehad. Toch worden die paarden vaak geslacht als manier van inslapen, dat omdat de manier met de pin heel snel gaat, vaak beter is dan werkelijk in laten slapen omdat dit vluchtdier te vaak in paniek raakt als hij de controle over zijn lijf kwijtraakt in een vreemde omgeving. Verreweg de meeste paarden die gegeten worden komen in het geheel niet van paardenliefhebbers, maar van bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het opkopen van paarden of zelfs zelf wat fokken erbij. | |
erodome | maandag 18 februari 2013 @ 11:33 |
Serieus, ga eens filmpjes kijken op youtube hierover, het is echt heel ernstig. En ja, ook bij de andere slachtdieren mag men best kritisch zijn over wat ze eten. Zo eet ik ook echt geen kip uit de massale teelt, dat is gruwelvlees wat mij betreft. En alhoewel ze niet zacht met die kippen omgaan is het nog aardig vergeleken met hoe ze met die slachtpaarden om gaan. | |
fonkeymonkey | maandag 18 februari 2013 @ 11:33 |
Ik zeg, NWO , illuminatie is hier bezig. Beginfase : Injecteer paarden met apocalypsemiddeltje Vergiftig 90 % van de bevolking door vlees te verkopen stiekem in supermarkten etc 75% gaat eraan 15 % overleefd door eigen overlevingstechnieken (rebellen) | |
Copycat | maandag 18 februari 2013 @ 11:43 |
![]() BNW is een deurtje verder. | |
PizzaMizza | maandag 18 februari 2013 @ 11:44 |
Ik vind dit onzin. Varkensvlees zou ik niet eten, nee. Paardenvlees is daarentegen gewoon veel beter dan de meeste vleessoorten die mensen eten. Ik heb zelf hier totaal geen probleem mee. De bitterballen van paardenvlees is dan ook een van mijn favoriete fastfoodgerecht. | |
Weltschmerz | maandag 18 februari 2013 @ 11:49 |
Ik eet alleen scharrelpaard en springpaard, geen hobbelpaard. | |
PizzaMizza | maandag 18 februari 2013 @ 11:54 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Vader_Aardbei | maandag 18 februari 2013 @ 12:16 |
JE NEUS GROEIT! Dat is dus klinkklare onzin. Er is verschil als er andere dierenvoeding is gebruikt, of groeihormonen of iets dergelijks, maar vlees smaakt niet anders omdat het diertje gestresst was. ![]() Het zou wel kunnen dat je een keer plofkip at die post-mortem met water is opgespoten. | |
erodome | maandag 18 februari 2013 @ 12:28 |
Jawel, ook dat is een factor die de smaak beinvloed. Niet de enigste of de grootste, maar wel een factor. Sterker nog, bij bv die honden en katten die gegeten wordt wordt er mishandeld om het vlees qua smaak anders te maken(en omdat het goed voor het libido zou zijn ![]() | |
Ulx | maandag 18 februari 2013 @ 23:22 |
![]() Tering, hier ook al.... | |
heiden6 | maandag 18 februari 2013 @ 23:26 |
Je moet zelf weten wat je eet, maar moreel bezwaar zou echt nergens op slaan. ![]() | |
THEFXR | dinsdag 19 februari 2013 @ 00:04 |
whaha ![]() ![]() | |
heiden6 | dinsdag 19 februari 2013 @ 00:13 |
Het is wel een complot in zoverre dat meerdere mensen hebben samengespannen om deze fraude te plegen en een grote groep mensen op te lichten. En het complot is nu ontdekt, in elk geval voor een deel (misschien gebeurt het wel meer, dat weten we niet). MAar ik denk niet dat de reptilians ( ![]() Heb trouwens ook wel eens krokodil gegeten, was lekker. Verder nog weinig exotisch vlees. | |
heiden6 | dinsdag 19 februari 2013 @ 00:14 |
Ik verdenk Campina ervan stiekem kippenmelk te verkopen als koemelk. | |
cerebella | dinsdag 19 februari 2013 @ 08:24 |
Het opkopen van paarden is niet hetzelfde als het fokken van paarden natuurlijk. "Liefhebbers" was geen goeie woordkeuze, maar de meeste paarden werden gefokt voor andere doeleinden en belanden, als ze geen nut meer hebben, bij de slacht. In rijke landen krijgen de dieren vaak medicatie, maar in armere landen is dat sporadisch want te duur. De registratie van paarden en hun medicatie is bijna nergens zo strikt als in Nederland, maar zelfs die paarden zijn, eenmaal de grens over, weer anoniem. Er zijn gevallen bekend van beroemde renpaarden die toch in het buitenland geslacht lijken te zijn. Chippen is nog bijna nergens verplicht. Daarbij wordt niet alles bijgehouden, anders had mijn paard ook al een aantekening moeten hebben. Mexico en Argentinië krijgen voornamelijk aanvoer vanuit de US, waar paardenvlees nog enigzins taboe is (al hebben ze sinds kort wel weer één abattoir geloof ik). Dit zijn wel degelijk voor andere doelen gehouden dieren, ook PMU-merries of (10.000en) veulens van melkmerries die worden gebruikt bij de fok van sportpaarden. Kazachstan en Mongolië zijn ook verantwoordelijk voor een groot deel van het slachten en ook hier worden de dieren veelal gebruikt als werk- en lastdier en vervolgens geslacht. Dat deze dieren hun hele leven mishandeld worden, is evident, maar ze zijn niet speciaal gefokt voor de slacht. China levert echter de grootste bijdrage maar het wordt mij niet zo duidelijk waar zij hun paarden vandaan halen. Gezien hoe zij met dieren omgaan, zal ook dat geen mooi plaatje zijn. Artikeltje over de fraude met papieren van Amerikaanse paarden die niet geschikt zijn voor consumptie, oktober afgelopen jaar. [ Bericht 4% gewijzigd door cerebella op 19-02-2013 08:44:28 ] | |
erodome | dinsdag 19 februari 2013 @ 11:21 |
Ik denk dat je onderschat hoe lang die dieren bij die vleeshandelaren blijven. De merrie die ik heb heeft op het italie-transport gestaan om naar de vlees-kuddes in italie te gaan. Eerst in drie maanden tijd zo behandeld dat het van een vrolijk, maar pittig jong ding naar een ronduit vals kreng ging en toen op het transport gezet. De eerste 3 jaar van haar leven waren ok, daarna werd het een hel, nou ja, als ze niet van dat transport afgehaald was had dat langer geduurd dan die drie maanden. De bedoeling was een zeer lange reis naar zuid europa, dat met zo min mogelijk water en voer. Daar zou ze dan niet in een vleeskudde komen zoals ze daar wel hebben(die lopen semi wild rond), maar op het bedrijf blijven. Gemiddeld genomen duurt hun verblijf daar een paar maanden tot een jaar en dat is een zeer naar verblijf, ze gaan meer dan keihard om met die dieren. Ik ken wat paarden uit italie en spanje die uit die bronnen komen(wel uit de vleeskuddes), je schrikt hoe kapot die zijn, heb ze letterlijk zien trillen op hun benen alleen door een mens die eraan kwam lopen. Niet eens meer in staat om vluchtgedrag te vertonen(en dat is echt heel erg, aangezien een paard een ultiem vluchtdier is). De littekens op hun lijf spraken boekdelen. Die paarden zijn dan ook erg vroeg in hun leven naar die kuddes gegaan, ze hebben geen jaren nodig om te beslissen of die dieren wel geschikt zijn voor het mensendoel, bij veel geld dat ze als jaarling dus al weg gaan voor de slacht, dan worden ze nog niet gegeten, maar gaan ze in de opfok. De meeste worden dus niet eerst gebruikt door mensen voor "gewone" paardendoelen, maar vallen al buiten de boot voordat ze zover zijn. | |
bloodymary1 | dinsdag 19 februari 2013 @ 12:47 |
Zelf ben ik ook een paardenmeisje, al vanaf mijn 7e bijna dagelijks tussen de pony's en paarden te vinden. Ik heb zelf ook al zes jaar een paard. Maar ik heb er geen enkel probleem mee om paardenvlees te eten. Verhalen als hiervoor dat is natuurlijk heel wat anders en vreselijk. Maar die misstanden heb je helaas in de hele vlees- en dierenbranche en daar moet echt wat aan gedaan worden. | |
erodome | dinsdag 19 februari 2013 @ 12:48 |
Als ik weet dat een paard van "goede" huize komt heb ik er ook geen probleem mee die te eten. | |
bloodymary1 | dinsdag 19 februari 2013 @ 13:11 |
Maar dat is net het probleem, dat weet je niet. Maar bij een koe of kip net zo min. | |
erodome | dinsdag 19 februari 2013 @ 13:27 |
Dat laatste is niet waar, dat kan je wel weten... heel goed zelfs, het kost alleen een heel klein beetje moeite. Alleen ken ik geen boerderijen met paarden waar je direct van de boer kan kopen. | |
THEFXR | dinsdag 19 februari 2013 @ 16:05 |
als je dat erg vind, zou je eens jesse ventura "manimal" kunnen kijken, dat is pas sick stuff | |
heiden6 | woensdag 20 februari 2013 @ 23:58 |
Waar een mens zich allemaal niet druk om kan maken. ![]() | |
Ulx | donderdag 21 februari 2013 @ 10:41 |
Je bent een paard als je met vuurwerk stunt. | |
Weltschmerz | donderdag 21 februari 2013 @ 10:48 |
Dat is de koe achteraf in de kont loeren. | |
Ulx | donderdag 21 februari 2013 @ 11:19 |
Paard, het meest veelzijdige stukje rund, kip. | |
Scjvb | donderdag 21 februari 2013 @ 12:13 |
Een gegeven paard in de bek kijken. | |
Pietverdriet | donderdag 21 februari 2013 @ 12:26 |
Verbeterd | |
Ulx | donderdag 21 februari 2013 @ 13:14 |
Ik vertelde laatst een vrouw dat ze een enorme koe was. Ze stond vervolgens te steigeren als een paard. Ik had dus gelijk. | |
Pietverdriet | donderdag 21 februari 2013 @ 13:15 |
Tja, met zo een gansje moet je niet achter de kipjes aan. | |
klipper | donderdag 21 februari 2013 @ 13:30 |
Het betreft een gezond beest in de bloei van zijn leven...... Natuurlijk is dat beest ernstig mishandeld, anders krijgen ze het niet op je bord. Het "humaan" slachten is alleen bedacht om je een goed gevoel te geven, maar het dier eindigt op dezelfde wijze........gewoon op je bord. | |
klipper | donderdag 21 februari 2013 @ 13:32 |
Zou een moslim nu liever plofkip dan een scharrelkip hebben...... | |
SicSicSics | donderdag 21 februari 2013 @ 13:32 |
Dode stukjes vlees kun je ook nog mishandelen. Doorbakken biefstuk bijvoorbeeld! Daar zou de partij voor de dieren eens wat tegen moeten doen ![]() | |
klipper | donderdag 21 februari 2013 @ 14:24 |
http://www.vleesenzo.keurslager.nl/kookworkshop | |
Scjvb | donderdag 21 februari 2013 @ 14:44 |
![]() | |
Infection | donderdag 21 februari 2013 @ 15:12 |
Sowieso mensen die geen paard eten maar wel een koe of iets dergelijks... ![]() | |
THEFXR | donderdag 21 februari 2013 @ 16:23 |
![]() | |
bloodymary1 | donderdag 21 februari 2013 @ 16:33 |
Ik weet in ieder geval wel waar ik voortaan mee moet dreigen als mijn paard niet luistert... | |
Pietverdriet | donderdag 21 februari 2013 @ 16:39 |
Vanavond weer eens paardenstoofvlees, op zijn vlaams. Met bloemige aardappels en rode kool | |
THEFXR | donderdag 21 februari 2013 @ 17:03 |
bij de sligro geweest, ze hadden het niet, ook geen paardenslager in Maastricht meer. | |
Felagund | donderdag 21 februari 2013 @ 17:12 |
Recept? Ik moet ook maar eens kijken of ik hier in de buurt paardenvlees kan krijgen. | |
erodome | donderdag 21 februari 2013 @ 18:25 |
Wat je eet is nogal belangerijk vind ik, dus ik vind het eerder vreemd dat zoveel mensen zich daar helemaal niet druk om maken. | |
Scjvb | donderdag 21 februari 2013 @ 18:44 |
Bij ons in Haarlem zit een prima paardenslager, hoe kan het ook anders? ![]() ![]() Vanmiddag dus even heerlijke paardenbiefstuk in huis gehaald voor morgen. ![]() | |
THEFXR | donderdag 21 februari 2013 @ 19:22 |
das geen geld, 7 euro een kilo | |
Scjvb | donderdag 21 februari 2013 @ 19:35 |
Weinig geld, maar 't kost wel geld. | |
heiden6 | vrijdag 22 februari 2013 @ 00:21 |
Dat interesseert mij wel degelijk, maar dat stuk wat ik quotte gaat daar helemaal niet over. ![]() | |
heiden6 | vrijdag 22 februari 2013 @ 00:44 |
Dat is wel echt goedkoop! | |
erodome | vrijdag 22 februari 2013 @ 10:37 |
Jawel,het gaat over waar dat vlees vandaan komt. | |
Gia | vrijdag 22 februari 2013 @ 14:44 |
Ik heb totaal geen moeite met het eten van paardenvlees, als kind vaak genoeg paardenhachee gehad. Maar als ik kan kiezen tussen runderrookvlees of paardenrookvlees, dan vind ik die laatste te droog. Zo houd ik ook niet van schapenvlees, vanwege de smaak. Maar een konijntje vind ik super lekker. Feitelijk kun je alle dieren eten, maar smaken verschillen. Iets niet willen eten omdat 'het zo zielig is', vind ik hypocriet. Behalve als je veganist bent. | |
Sheriam | vrijdag 22 februari 2013 @ 15:35 |
Ik heb geen allergieen, doe niet aan dieet... natuulijk kan 't me wel schelen of ik groente of vlees eet, of pasta of een ei, enzovoort, maar of het vlees wat in een gehaktschotel zit rund, paard of varken is, of nog een ander beest? Nee dat interesseert me echt geen moer, ik lees nooit een ingredienten-lijst, kijk meer naar de grote lijn, 'zit er zo ongeveer genoeg van alles in' en dat beoordeel ik op het oog ipv op het lijstje.. het gaat toch niet om details, bijna alles is best okay als je gevarieerd en met mate eet, en bijna alles is ongezond als je er teveel/te vaak van eet. | |
THEFXR | vrijdag 22 februari 2013 @ 15:42 |
ben in België geweest, 16 euro de kilo, gekke belgen ![]() ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 22 februari 2013 @ 15:57 |
Paardenbaklappen aan de "malser" sporen te zien, christus te paard wat zijn die mishandeld. Wellicht was dat wat betere kwaliteit vlees. | |
Scjvb | vrijdag 22 februari 2013 @ 15:59 |
Ja, inderdaad gekke Belgen. Opmerkelijk prijsverschil. | |
Scjvb | vrijdag 22 februari 2013 @ 16:00 |
Misschien dat. | |
Pietverdriet | vrijdag 22 februari 2013 @ 16:00 |
Stooflappen aan grove stukken gesneden, gekruid en gebakken in wat boter, geblust met wat kriekenbier, wat perenstroop erbij, knoflook, lepel mosterd. Paar uurtjes laten sudderen. | |
bloodymary1 | vrijdag 22 februari 2013 @ 16:00 |
Volgens mij is dat gewoon een kwestie van vraag en aanbod. In Nederland is paardenvlees not done en in Belgie is het al een stuk normaler, vandaar dat het daar duurder is. | |
THEFXR | vrijdag 22 februari 2013 @ 16:01 |
komt uit Argentinië, dus 150% vervoerskosten, schijnbaar begraven ze die Belgische paarden | |
erodome | vrijdag 22 februari 2013 @ 16:06 |
Het ging mij niet om het soort dier dat erin zit, maar hoe dat dier behandeld is voordat hij op mijn bord kwam, wat het gegeten heeft, hoe het heeft geleefd en dat soort dingen. Zo vind ik de beruchte plofkip iets wat ik echt niet wil eten, door die manier van houden zijn die dieren eigenlijk gewoon hun hele leven ziek, afgezien van het dierenleed wat daarmee gepaard gaat vind ik dat gewoon geen fris idee, ik eet liever gezonde dieren. Met paard kom je voor een deel hetzelfde probleem tegen, door de bar en boze behandeling van die dieren hebben we het vaak over gewonde dieren, met ontstekingen en andere ellende. Nog erger is dat dit fraude-spul is, zonder altijd een gedegen controle op waar het presies vandaan komt. Mij kan met vlees dat niet netjes van geboorte tot door geregistreerd is niet gegarandeerd worden dat dat dier geen medicatie heeft gehad dat het eigenlijk niet geschikt maakt voor menselijke consumptie, of dat de dieren met nare ziekten of ontstekingen niet gebruikt worden voor de menselijke consumptie. Zie het paardenvlees-schandaal in engeland, waar dieren die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie wel op de borden van mensen gekomen zijn. | |
Felagund | vrijdag 22 februari 2013 @ 16:10 |
Klinkt goed. Zou het ook met appelstroop kunnen? Al moet ik ook maar zien dat ik hier aan kriekbier kom. | |
Pietverdriet | vrijdag 22 februari 2013 @ 16:11 |
Ja, kan, en je kan ook gewoon bouillon gebruiken, of water, of wijn... | |
Killaht | vrijdag 22 februari 2013 @ 16:15 |
Het gaat ook niet om het vlees, het gaat erom dat het er ongevraagd en onvermeld in gerechten wordt gestampt of voorgeschoteld. | |
BellaGoth | vrijdag 22 februari 2013 @ 21:12 |
Vlees is vlees, en een paard is niet meer waard dan een koe ofzo. Dat 10 jarige Fleur verliefd is op haar knol is haar probleem. | |
skippy22 | vrijdag 22 februari 2013 @ 21:49 |
Dat wil je niet weten. | |
heiden6 | vrijdag 22 februari 2013 @ 22:34 |
Niets wat je zei had ook maar iets te maken met de kwaliteit van het vlees, of de prijs. | |
Killaht | maandag 25 februari 2013 @ 08:54 |
Jij misschien niet, ik wel. |