Ja, alleen is de financieringsrente 2-3%.quote:Op zaterdag 24 november 2012 12:34 schreef monkyyy het volgende:
Sprinter, is dat niet waar je met geleend geld belegt en over dat geleende geld 11% betaalt ofzo?
Je kunt bij de meeste brokers een 'virtuele portfolio' aanmaken. Hierin kun je de sprinters plaatsen en volgen wat ze doen, zonder dat het je een cent kost. IEX.nl heeft een beursspel waar je ook virtueel kunt beleggen.quote:Op zaterdag 24 november 2012 17:48 schreef NotGuilty het volgende:
Is het mogelijk om met een klein bedrag te beginnen? Om het te leren en om te kijken of het wel wat voor je is zonder dat je meteen aan gort ligt? Met klein bedrag bedoel ik 100 a 200 euro, of is dat onm ogelijk?
Hangt er vanaf van wat voor bedrijf je ze oppakt.quote:Op zondag 25 november 2012 22:20 schreef Sloggi het volgende:
Hoe risicovol zijn bedrijfsobligaties? In welke scenario's kun je (een deel van) je geld verliezen buiten een faillissement?
Als hij de looptijd van de obligaties kan/wil uitzitten, dan maakt een tussentijdse crash van de handelskoers niet zoveel uit. Je blijft dan gewoon je coupon rente ontvangen en de par value aan het einde van de rit.quote:Op maandag 26 november 2012 00:31 schreef sitting_elfling het volgende:
Stel je pakt voor hoge rente obligaties met bijv. lage krediet rating, is de kans op een crash bijhoorlijk aanwezig.
Wanneer er een bedrijf dividend uitkeert kan dit in cash zijn of in stock (uitkering in aandelen). Wanneer je je dividend in cash ontvangt wordt dit inderdaad gewoon op je rekening gestort. Vaak kun je ook kiezen tussen beide, bij Binck kun je aangeven hoe je je divindend wil ontvangen, volgens mij kan je dat wijzigen onder 'Mijn Binck'.quote:Op maandag 26 november 2012 17:55 schreef Chakir64 het volgende:
Ik heb een vraag over dividend uitkering.
Stel ik bezit aandelen en dat bedrijf keert dividend uit, krijg ik dat dan gestort op mijn rekening bij binck?
Hoevaak per jaar wordt er dividend uitgekeerd of is dit per bedrijf verschillend?
En moet je een aandeel bijvoorbeeld eerst een jaar in bezit hebben voordat je uberhaupt dividend kan ontvangen? Stel nou dat ik bij elk bedrijf een dag voordat ze dividend uitkeren het aandeel koop en daarna verkoop, of is dat niet mogelijk/niet rendabel?
Dat getal is het stoploss niveau. Dat betekend wanneer je deze sprinter in bezit hebt en de onderliggende waarde (het aandeel, de index of de grondstof) tikt deze koers aan, de onderliggende waarde wordt verkocht tegen marktprijs en je het restbedrag terug krijgt.quote:Op maandag 26 november 2012 23:13 schreef Chakir64 het volgende:
Oke toppie, bedankt voor de uitleg.
Heb nog een klein vraagje. Ik ben nog lang niet van plan om met sprinters te gaan spelen maar ik vroeg me wel af wat het getal achter de verschillende sprinters betekent.
Als ik bijvoorbeeld zoek naar sprinters van Nokia dan kan ik kiezen uit Nokia Long 1.2 maar bijvoorbeeld ook Nokia Long 2.4. Het is me ook opgevallen dat hoe lager dat getal hoe meer je zelf betaalt voor de sprinter.
Dus wat betekent dat getal en welke effecten heeft het voor mij als belegger?
Ik naam aan dat de looptijden flink kunnen variëren?quote:Op maandag 26 november 2012 03:05 schreef jaco het volgende:
[..]
Als hij de looptijd van de obligaties kan/wil uitzitten, dan maakt een tussentijdse crash van de handelskoers niet zoveel uit. Je blijft dan gewoon je coupon rente ontvangen en de par value aan het einde van de rit.
Ja, er zijn obligaties met allerlei looptijden verkrijgbaar tot soms wel 100 jaar.quote:Op vrijdag 30 november 2012 11:19 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Ik naam aan dat de looptijden flink kunnen variëren?
Een obligatie die nog 2 jaar te gaan heeft, is redelijk veilig. Als er geen dreiging heerst van een faillisement van ING, dan zal een obligatie van 1000 euro nooit terugvallen naar 500 euro of zelfs maar 900 euro, omdat iedereen weet dat een betrouwbare partij het bedrag over 2 jaar aflost. Er is dan geen reden om de obligatie te dumpen.quote:Mij zou het puur om de rente te doen zijn voor een x aantal jaar. Ik zou een looptijd van bijvoorbeeld twee jaar uitzitten.
Wat gebeurt er in dat geval als je bedrijfsobligaties van een bank als ING hebt en die bank krijgt staatssteun of wordt genationaliseerd. Maakt dat niets uit zolang ik de obligaties niet probeer door te verkopen (want dan lijd ik waarschijnlijk verlies) maar de looptijd gewoon uitzit?
Ik vind het sowieso achterlijk om met geleend geld te gaan verliezen.quote:Op zaterdag 24 november 2012 12:34 schreef monkyyy het volgende:
Sprinter, is dat niet waar je met geleend geld belegt en over dat geleende geld 11% betaalt ofzo?
Denk dat je niet goed begrijpt hoe een sprinter werkt. Bij een sprinter of turbo kun je niet meer verliezen dan je inleg. Je loopt dus geen risico over het geleende bedrag boven of onder het financieringsniveau, het zorgt alleen voor de hefboom.quote:Op zaterdag 1 december 2012 14:18 schreef .FuckFace. het volgende:
Ik vind het sowieso achterlijk om met geleend geld te gaan verliezen.
Veel, echt veel te groot risico.
Het is inderdaad achterlijk om met geleend geld te gaan verliezen. Niet te winnenquote:Op zaterdag 1 december 2012 14:18 schreef .FuckFace. het volgende:
[..]
Ik vind het sowieso achterlijk om met geleend geld te gaan verliezen.
Veel, echt veel te groot risico.
Dat hangt er vanaf wat je doel is. Wil je op korte termijn centen bij elkaar schrapen of zoek je meer een lange termijn doel?quote:Op dinsdag 4 december 2012 10:57 schreef Sigma22 het volgende:
Wat is het minimale bedrag om te beginnen? Qua pecunia zit ik momenteel nogal krap.
Als je je bedje zo veel mogelijk wil spreiden zou ik gaan voor een wereldtracker. DCA is leuk, maar in de praktijk erg tricky. Mits je veel vermogen hebt is een interessante optie om vanaf dit moment steeds met kleine brokjes in te stappen.quote:Op maandag 3 december 2012 22:08 schreef iehlaak het volgende:
Beginnende belegger meldt zich.
Achtergrond Vanuit mijn achtergrond en interesse redelijk wat kennis opgedaan over finance in het algemeen en investeren in het bijzonder. Echter, mijn enige praktijk ervaring in investeren komt voort uit een bedrijf waarvan ik mede-eigenaar ben geworden. Nu heb ik de gelukkige situatie dat wij elke maand een klein netto modaal salaris overhouden. Ik heb de afgelopen jaren flink wat investeringen (en uitgaven) gedaan, dus toen lag mijn focus op liquiditeit en dus spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden. Nu lijkt het erop dat ik de komende jaren weinig grote investeringen meer hoef te doen en het maandelijkse surplus flink toeneemt de komende jaren. Dit zal (hopelijk) zeker 10 jaar doorgaan. Ik wil dus beginnen met het aanleggen van een stuwmeer.
Strategie Ik richt me liever op mijn eigen zaak en gezin dan op beleggen. Bovendien heb ik er geen vertrouwen in dat ik de markt kan verslaan - al heb ik zeer grondige professionele kennis van enkele bedrijven en sectoren. Ik wil daarom kiezen voor het investeren in index trackers. Om mijn positie in Nederland te beperken lijkt een Europese, US of wereldwijde tracker het meest passen. Een fysieke tracker -en geen synthetische- om mijn risico te beperken. Verder lijkt dollar cost averaging mij het meest geschikt. Ik erken dat er wellicht hogere transactiekosten zijn, maar het lijkt me een goed methode om stok tussen de hedonistische tretmühle te steken.
Mijn vragen
• Ik ben op zoek naar een kritische reflectie op mijn strategie. Ik ben eigenwijs en heb er goed over nagedacht, maar ik probeer open te staan voor goede argumenten.
• Ik zoek -denk ik- vooral naar goede adviezen over de concrete uitwerking. Welke broker moet ik kiezen? Welke tracker(s) zal ik nemen? Zijn er nog andere relevant aspecten?
Gezien de informatie die je me geeft zou ik dan voor een 1000,- per aandeel bijv. instappen. Maar 'gewoon' wat aandelen kopen en dan na een half jaar kijken of er winst is lijkt me niet geheel verstandig. Probeer een specifiek doel voor je zelf te maken. De kans dat je er belachelijke winsten op maakt in een kort tijdsbestek is niet heel erg groot.quote:Op dinsdag 4 december 2012 12:02 schreef Sigma22 het volgende:
Gewoon wat aandelen kopen en dan na een jaar of een half jaar kijken of ik winst heb
Je merkt natuurlijk wel dat met 140 aandelen in 1 transactie, en 40,- winst je waarschijnlijk ergens tussen de 10/20,- qua transactiekosten heb mogen aftikken. En dus moet je jezelf afvragen, was je doel, die 7.xx euro? Want voor die paar tientjes doe je het niet. En ING is niet heel anders, bedrijfstechnisch gezien ivg met 2 week geleden.quote:Op dinsdag 4 december 2012 15:39 schreef Realizer het volgende:
Sinds een maand of 2 ben ik bezig met aandelen.
Ik heb een laag budget van ¤ 1000,- maar ik ben pas 19 en nog student.
De eerste tijd heb vooral de koersen in de gaten gehouden op beurs.nl voornamelijk van de ING.
Ook steeds meer naar rtl Z gaan kijken en gewoon alles een beetje in de gaten houden.
Ik heb laatst 140 aandelen van ing gekocht voor 6,60 en deze zijn op het moment iets van 7,xx waard. dit is toch zo'n rendement van +- ¤ 40,-
Deze aandelen heb ik nog vast maar ik ben wel van plan om ze vandaag of morgen te gaan verkopen.
Ik ben dit topic tegen gekomen op fok en heb dit deel en het vorige deel even op me gemak door gelezen.
Ben zeker van plan een aantal van de boeken te gaan lezen die in de OP vermeld zijn.
Ik ben me momenteel ook wat mee aan het verdiepen in turbo's en sprinters, maar ben nog lang niet van plan hier geld in te gaan stoppen.
Veder ben ik zeer benieuwd of jullie nog tips voor mij hebben of er dingen zijn waar ik zeer zeker goed op moet letten.
Ik snap het idee achter DCA niet helemaal. Er zit toch een fundamentele denkfout daar? Wanneer je een index-tracker neemt, doe je dat omdat je verwacht dat de aandelen koersen zullen stijgen. Wanneer dat je premisse is, dan is het volgens mij altijd beter om vandaag 100% in te leggen ipv 10% over een periode van tien maanden.quote:Op dinsdag 4 december 2012 11:17 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Als je je bedje zo veel mogelijk wil spreiden zou ik gaan voor een wereldtracker. DCA is leuk, maar in de praktijk erg tricky. Mits je veel vermogen hebt is een interessante optie om vanaf dit moment steeds met kleine brokjes in te stappen.
Broker? Ik weet niet waar je zit qua bedrijf etc. In Nederland zijn de verschillen niet heel groot gezien je niet heel veel zult traden. Denk dan aan Binck of Lynx bijv.
Ik zie DCA meer iets als een soort van mentale schijnzekerheid om beter te slapen in de avond.quote:Op dinsdag 4 december 2012 16:25 schreef Ravvie het volgende:
[..]
Ik snap het idee achter DCA niet helemaal. Er zit toch een fundamentele denkfout daar? Wanneer je een index-tracker neemt, doe je dat omdat je verwacht dat de aandelen koersen zullen stijgen. Wanneer dat je premisse is, dan is het volgens mij altijd beter om vandaag 100% in te leggen ipv 10% over een periode van tien maanden.
Dank voor je reactie. Zoals ik al aangaf heb ik op dit moment geen bijzonder groot vermogen. Echter de groei per maand zal substantieel zijn. DCA is dus eerder een praktische overweging dan een principiële. Het alternatief is maandelijks het geld op een spaarrekening zetten en dan eens per (half)jaar investeren. Lijkt mij minder aantrekkelijk of denk ik hier fout over?quote:Op dinsdag 4 december 2012 11:17 schreef sitting_elfling het volgende:
Als je je bedje zo veel mogelijk wil spreiden zou ik gaan voor een wereldtracker. DCA is leuk, maar in de praktijk erg tricky. Mits je veel vermogen hebt is een interessante optie om vanaf dit moment steeds met kleine brokjes in te stappen.
Alles NL-based. Ik ga eens verkennen welke van de twee brokers het goedkoopst is.quote:Broker? Ik weet niet waar je zit qua bedrijf etc. In Nederland zijn de verschillen niet heel groot gezien je niet heel veel zult traden. Denk dan aan Binck of Lynx bijv.
iShares heeft er wel een aantal, o.a. http://nl.ishares.com/nl/rc/producten/IWRD en veel afgeleide en vergelijkbare producten.quote:Op dinsdag 4 december 2012 22:34 schreef iehlaak het volgende:
[..]
Dank voor je reactie. Zoals ik al aangaf heb ik op dit moment geen bijzonder groot vermogen. Echter de groei per maand zal substantieel zijn. DCA is dus eerder een praktische overweging dan een principiële. Het alternatief is maandelijks het geld op een spaarrekening zetten en dan eens per (half)jaar investeren. Lijkt mij minder aantrekkelijk of denk ik hier fout over?
[..]
Alles NL-based. Ik ga eens verkennen welke van de twee brokers het goedkoopst is.
Iemand goede ideeen over welke fysieke global trackers interessant zijn?
Dollar Cost Averaging. Dit wordt gedaan door beleggers die op de lange termijn verwachten winst te maken met aandelen. Tegelijkertijd erkennen deze beleggers dat de koersen op korte termijn niet te voorspellen zijn. Het gespreid inkopen, dient voor het opvangen van tussentijdse koers dalingen.quote:Op dinsdag 4 december 2012 16:25 schreef Ravvie het volgende:
[..]
Ik snap het idee achter DCA niet helemaal. Er zit toch een fundamentele denkfout daar? Wanneer je een index-tracker neemt, doe je dat omdat je verwacht dat de aandelen koersen zullen stijgen. Wanneer dat je premisse is, dan is het volgens mij altijd beter om vandaag 100% in te leggen ipv 10% over een periode van tien maanden.
Maar dan nog is het toch een vorm van schijnzekerheid? Immers in een willekeurige wereld is de kans dat de koers morgen daalt net zo groot als dat hij stijgt. Echter wanneer je belegt met het idee dat het op lange termijn zal stijgen, zeg je impliciet dat de kans dat het morgen stijgt iets groter is dan de kans dat het morgen daalt. Met die wetenschap zal je verwachte return met DCA dus lager zijn, dan wanneer je alles in één keer in zou leggen (hierbij neem ik nog niet eens de extra transactie kosten in ogenschouw)quote:Op woensdag 5 december 2012 08:56 schreef jaco het volgende:
[..]
Dollar Cost Averaging. Dit wordt gedaan door beleggers die op de lange termijn verwachten winst te maken met aandelen. Tegelijkertijd erkennen deze beleggers dat de koersen op korte termijn niet te voorspellen zijn. Het gespreid inkopen, dient voor het opvangen van tussentijdse koers dalingen.
Als je zeker bent dat de koers vanaf vandaag alleen maar opwaarts beweegt, dan heeft DCA inderdaad geen zin en kun je beter het beschikbare bedrag onmiddelijk en volledig beleggen. Echter, dit kun je nooit zeker weten, vandaar dat DCA niet zo'n slecht idee is.
Stel je eens voor dat je 100% had belegd vlak voor de Lehman (2008) crash. Dan heb je waarschijnlijk je inleg nog steeds niet terugverdiend. Maar met een spreiding van 50% voor die crash en 50% een paar maanden na die crash, zou je er nu een stuk beter voor staan.
Alleen is 10 maanden misschien kort voor DCA voor de werkelijke lange termijn belegger. Spreiden over 2 jaar is dan nog veiliger.
Ik betaal over deze transactie 8 euro dus ik pak 40 euro echte winst.quote:Op dinsdag 4 december 2012 16:05 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Je merkt natuurlijk wel dat met 140 aandelen in 1 transactie, en 40,- winst je waarschijnlijk ergens tussen de 10/20,- qua transactiekosten heb mogen aftikken. En dus moet je jezelf afvragen, was je doel, die 7.xx euro? Want voor die paar tientjes doe je het niet. En ING is niet heel anders, bedrijfstechnisch gezien ivg met 2 week geleden.
Je verwachte return is inderdaad lager met DCA zoals je schetst, maar het risico dat je loopt ook. Je zou de kosten van je DCA strategie kunnen beschouwen als een verzekerings premie tegen een crash tijdens de instap periode.quote:Op woensdag 5 december 2012 09:33 schreef Ravvie het volgende:
[..]
Maar dan nog is het toch een vorm van schijnzekerheid? Immers in een willekeurige wereld is de kans dat de koers morgen daalt net zo groot als dat hij stijgt. Echter wanneer je belegt met het idee dat het op lange termijn zal stijgen, zeg je impliciet dat de kans dat het morgen stijgt iets groter is dan de kans dat het morgen daalt. Met die wetenschap zal je verwachte return met DCA dus lager zijn, dan wanneer je alles in één keer in zou leggen (hierbij neem ik nog niet eens de extra transactie kosten in ogenschouw)
In een willekeurige wereld is het inderdaad zo dat de kans dat het morgen omhoog gaat of naar beneden gaat even groot. Alleen zoals je al zegt als je de lange termijn visie neemt, is de kans groter dat het weer omhoog gaat in plaats van naar beneden. Het probleem is alleen, je weet niet wanneer hij weer op zo'n hoge koersdoel komt. 10 jaar? 20 jaar? En gezien je dat niet specifiek weet is een DCA methode echt niet zo slecht. Er zijn namelijk legio voorbeelden waar DCA een portefeuille flink heeft weten te redden. Jaco's voorbeeld was daar een uitstekende van.quote:Op woensdag 5 december 2012 09:33 schreef Ravvie het volgende:
[..]
Maar dan nog is het toch een vorm van schijnzekerheid? Immers in een willekeurige wereld is de kans dat de koers morgen daalt net zo groot als dat hij stijgt. Echter wanneer je belegt met het idee dat het op lange termijn zal stijgen, zeg je impliciet dat de kans dat het morgen stijgt iets groter is dan de kans dat het morgen daalt. Met die wetenschap zal je verwachte return met DCA dus lager zijn, dan wanneer je alles in één keer in zou leggen (hierbij neem ik nog niet eens de extra transactie kosten in ogenschouw)
quote:Op woensdag 5 december 2012 09:58 schreef Realizer het volgende:
[..]
Ik betaal over deze transactie 8 euro dus ik pak 40 euro echte winst.
Nu is dit natuurlijk niet zoveel, maar dit is mijn eerste aankoop op de beurs en ik heb er winst mee gemaakt en hier ben ik best tevreden mee.
quote:Op woensdag 5 december 2012 09:58 schreef Realizer het volgende:
[..]
Ik betaal over deze transactie 8 euro dus ik pak 40 euro echte winst.
Nu is dit natuurlijk niet zoveel, maar dit is mijn eerste aankoop op de beurs en ik heb er winst mee gemaakt en hier ben ik best tevreden mee.
Ik dacht dat het over geleend geld ging in die zin dat je bv. 1 ton leent om daarmee te gaan beleggen. Dat vind ik dus achterlijk, en dat lijkt me logisch. Ik weet hoe het werkt, geen ervaring, alleen kennis.quote:Op zaterdag 1 december 2012 16:03 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Denk dat je niet goed begrijpt hoe een sprinter werkt. Bij een sprinter of turbo kun je niet meer verliezen dan je inleg. Je loopt dus geen risico over het geleende bedrag boven of onder het financieringsniveau, het zorgt alleen voor de hefboom.
Dat verliezen moest dus uiteraard beleggen zijn.quote:Op maandag 3 december 2012 11:01 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Het is inderdaad achterlijk om met geleend geld te gaan verliezen. Niet te winnen
Mijn tip: Blijf weg van pennystocks!quote:Op maandag 17 december 2012 11:30 schreef vaginabeheerder het volgende:
Ik ben sinds kort actief op de beurs.
Nog niks gekocht maar wel al effectenrekening geopend en druk met informatie opzoeken.
Ik wil me gaan oriënteren op de zogenaamde pennystocks.
Iemand nog tips of ideeën?
Ok bedankt voor het advies.quote:Op dinsdag 18 december 2012 16:34 schreef Shispeed het volgende:
[..]
Mijn tip: Blijf weg van pennystocks!
Pennystocks zijn niet voor niks pennystocks geworden. De reden dat ze dat zijn geworden is doorgaans dat ze diep in de financiële shit zitten of omdat het dubieuze ondernemingen zijn waar je je van af kan vragen of ze überhaupt ooit rendabel worden.
Ik zeg niet dat je geen geld kunt verdienen aan Pennystocks, maar je moet absoluut weten waar je mee bezig bent. het merendeel van deze ondernemingen is praktisch gezien failliet en zijn niet echt meer levensvatbaar, laat staan dat ze ooit nog de oude koersniveau's gaan terugzien. Bovendien ontbreekt het bij deze ondernemingen vaak aan duidelijke, transparante informatie en kan de koers om vrijwel niks enorm uitslaan, wat dus ook veel risico's met zich mee brengt. Bovendien geven dit soort ondernemingen vaak enorm veel nieuwe aandelen uit om nieuw kapitaal aan te trekken waardoor de koers alleen nog maar verder keldert.
ik denk dat je wat meer gevorderd moet zijn om te zien welke ondernemingen nog levensvatbaar zijn of uberhaupt waarde vertegenwoordigen. ik zou je dus willen adviseren om gewoon te beginnen bij 'normale' aandelen.
Je zou een pennystock kunnen overwegen voor het "speelgeld" in je porto. Die 5% die je aan iets geks wilt spenderen. De dood of de gladiolen spelen. Zie het als een casino bijv.quote:Op dinsdag 18 december 2012 18:32 schreef vaginabeheerder het volgende:
[..]
Ok bedankt voor het advies.
Ik zat eigenlijk te denken aan spyker.quote:Op woensdag 19 december 2012 15:44 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Je zou een pennystock kunnen overwegen voor het "speelgeld" in je porto. Die 5% die je aan iets geks wilt spenderen. De dood of de gladiolen spelen. Zie het als een casino bijv.
Marine Harvest, Geely, etc. Dat waren leuke pennystocks.
Spyker? Dat is wel een hele erge pennystock. Daar zou ik mee oppassen. Ik zou mijn centen niet in een volledig failliet bedrijf gaan steken. Gok dan op iet wat beters zou mijn advies zijnquote:Op woensdag 19 december 2012 16:06 schreef vaginabeheerder het volgende:
[..]
Ik zat eigenlijk te denken aan spyker.
Op het oude niveau zullen ze niet snel meer komen maar als ze de rechtszaak winnen of een nieuw model uitbrengen in samenwerking met die chinees zullen ze misschien wel stijgen naar 50ct en nu zijn ze 3 ct
zijn pennystocks echt aandelen van minder dan 1 euro of is bijvoorbeeld Nokia ook een pennystock?quote:Op woensdag 19 december 2012 16:07 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Spyker? Dat is wel een hele erge pennystock. Daar zou ik mee oppassen. Ik zou mijn centen niet in een volledig failliet bedrijf gaan steken. Gok dan op iet wat beters zou mijn advies zijn
Ok ik wist niet dat zoiets kon.quote:Op woensdag 19 december 2012 16:11 schreef monkyyy het volgende:
Als Apple 600:1 split is het ook een penny stock.
Een limonadekraampje? Een schoenpoetskit? Fiets plus tassen voor een krantenwijk? The sky is the limit.quote:
Ik las ergens dat het wel kan en als je een beetje geluk hebt je er een paar tientjes paar maand mee wint.quote:Op woensdag 19 december 2012 16:34 schreef einzeinz het volgende:
[..]
Niets!!!
Op de beurs ga je met minimaal 750 euro!
300 euro is echt veel te weinig hoor.quote:Op woensdag 19 december 2012 17:00 schreef Quotidien het volgende:
[..]
Ik las ergens dat het wel kan en als je een beetje geluk hebt je er een paar tientjes paar maand mee wint.
En aangezien ik geen bijbaantje kan vinden neem ik met alle beetjes genoegen.
Wut?quote:Op woensdag 19 december 2012 17:21 schreef einzeinz het volgende:
[..]
En bovenop je winst moet je nog eens 25% belasting betalen.
Ja, je moet belastingen betalen.quote:
Je bent wel gek als je dat als kleine belegger doet.quote:Op woensdag 19 december 2012 17:21 schreef einzeinz het volgende:
[..]
En bovenop je winst moet je nog eens 25% belasting betalen.
Waar woon je? Dit bestaat niet in Nederland. Of je moet meer dan 5% van de aandelen van een bedrijf in handen hebben (aanmerkelijk belang). Maar het lijkt me niet dat jij 5% van Ageas of wat dan ook in handen hebtquote:Op woensdag 19 december 2012 17:40 schreef einzeinz het volgende:
[..]
Ja, je moet belastingen betalen.
(roerende of onroerende voorheffing was vroeger 15%, is er nu 25%)
Ik weet niet waar je woont, maar hier in Nederland geldt dit niet. Wij hebben vermogensrendementsheffing, 1,2% over je totale vermogen, met een vrijstelling van 21139 euro.quote:Op woensdag 19 december 2012 17:53 schreef einzeinz het volgende:
Ik heb altijd geweten dat je doorgaans 15% belasting op winst uit aandelen moet betalen.
Dat is sinds kort verhoogd naar 25% in België.
Dus stel dat je 100 euro winst maakt op een aandeel.
Vroeger: 100-15-25= 60 euro in je zak
Nu: 100-25-25= 50 euro in je zak
Bizar, in Nederland bestaat dit soort belasting niet. Wie houdt die belasting dan in in België, doet je broker dat rechtstreeks voor je (zoals bij dividendbelasting) of doe je dat zelf pas bij de aangifte? In dat geval kun je natuurlijk je transactiekosten van je winst afhalen, scheelt weer een paar euroquote:Op woensdag 19 december 2012 17:53 schreef einzeinz het volgende:
Ik heb altijd geweten dat je doorgaans 15% belasting op winst uit aandelen moet betalen.
Dat is sinds kort verhoogd naar 25% in België.
Dus stel dat je 100 euro winst maakt op een aandeel.
Vroeger: 100-15-25= 60 euro in je zak
Nu: 100-25-25= 50 euro in je zak
Is het het waard me daar grondig in te verdiepen?quote:Op woensdag 19 december 2012 19:56 schreef pikinhand het volgende:
[..]
Koop turbo's aex, long of short.
Ik vind van wel, het is een ideaal middel vind ik. Gewoon te kopen via internetbankieren alsof het aandelen zijn, dus lage transactiekosten. Je betaalt alleen het bovenste deel van een belegging. Bij aandelen van bijv 40 euro moet je ook 40 per stuk betalen zelfs al neem je verlies bij 5% daling en gebruik je de overige 95% nooit, je moet het wel hebben en uitgeven. Bij turbo's niet.quote:Op woensdag 19 december 2012 20:17 schreef Quotidien het volgende:
[..]
Is het het waard me daar grondig in te verdiepen?
Dat is wel interessant zeg.quote:Op woensdag 19 december 2012 20:27 schreef pikinhand het volgende:
[..]
Ik vind van wel, het is een ideaal middel vind ik. Gewoon te kopen via internetbankieren alsof het aandelen zijn, dus lage transactiekosten. Je betaalt alleen het bovenste deel van een belegging. Bij aandelen van bijv 40 euro moet je ook 40 per stuk betalen zelfs al neem je verlies bij 5% daling en gebruik je de overige 95% nooit, je moet het wel hebben en uitgeven. Bij turbo's niet.
Stel je denkt nu dat de AEX gaat stijgen, hij staat nu op 345.
Koop je deze http://markets.rbs.nl/Indices/AEX/Turbo-Long/NL0010254678
Financieringsniveau is 335.14, dat betekent dat je alleen hoeft te betalen voor de bovenste 10 euro. De ratio is 1:10, dus 1 turbo is 1/10 AEX. Dus 1 turbo is nu 1.02
De stoploss is 342, komt de AEX onder de 342 dan stopt hij en krijg je de waarde terug, dwz 0.69 (verschil 342 - 335.14, gedeeld door 10).
Koop je dus 300 van die turbo's dan betaal je 306 euro (plus 10 euro commissie). Stijgt de AEX van 345 naar 350 dan is de koers 1.50 en zijn ze ongeveer 450 waard, stijgt hij naar de 355 dan is het 2.00 per stuk dus 600 euro.
Zakt de aex tot onder de 342, dan krijg je na een paar dagen 300x0.70=210 euro terug, maar dat is nou eenmaal het risico wat je loopt.
In dit geval verlies je ruim 20% bij een 1% beweging de verkeerde kant op, dus toch een aanzienlijk risico. Maar dat moet je gewoon kunnen hebben. Standaard money management is uitgaan van 2% verlies van je totale kapitaal maximaal, en eventueel 5-10% winst. Dus heb je 20.000 totaal in spaarrekeningen etc. dan zou je bijv. een turbo die op 0.70 de stop loss raakt er 1000 kunnen kopen voor 1.10, maximaal verlies 400 en bijv. 2.30 als koersdoel, is 1200 winst (6%).quote:Op woensdag 19 december 2012 22:10 schreef vaginabeheerder het volgende:
[..]
Dat is wel interessant zeg.
Loop je ook minder risico om je hele vermogen te verliezen.
Het probleem is dat je dit niet kunt weten. De beweging van een beursindex is op korte termijn een random walk. Dit kun je bij een statisticus navragen. Je hebt dus 50% kans dat je winst maakt.quote:Op woensdag 19 december 2012 20:27 schreef pikinhand het volgende:
Stel je denkt nu dat de AEX gaat stijgen, hij staat nu op 345.
En last but not least: de financieringsrente van de turboquote:Op donderdag 20 december 2012 03:26 schreef jaco het volgende:
Je startvermogen zal gaandeweg verdwijnen door de handelskosten en de spread tussen vraag en aanbod van je turbo. (Vaak gaat het zelfs nog sneller na een serie van opeenvolgende verliezen zonder eerst een serie van winsten te hebben gehad).
Random walk was populair in de jaren 60/70 maar is bewezen niet waar, anders is er geen enkel fonds/beheerder die meer dan 0% rendement kan maken over meerdere jaren. Beleggen is psychologie, en de beleggers hebben een geheugen en herinneren zich recente koersen en handelen daar ook naar, zien bepaalde prijzen als duur of goedkoop en handelen daarnaar en sturen zo een aandeel of index. De AEX is de laatste weken gestaag opgelopen van 320 naar 345, het is waarschijnlijk dat hij doorgaat, maar natuurlijk is er geen garantie.quote:Op donderdag 20 december 2012 03:26 schreef jaco het volgende:
[..]
Het probleem is dat je dit niet kunt weten. De beweging van een beursindex is op korte termijn een random walk. Dit kun je bij een statisticus navragen. Je hebt dus 50% kans dat je winst maakt.
Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld door studie of berekeningen extra inzicht te verkrijgen in de toekomstige richting van de AEX. Oftewel simpel gezegd: dit is gewoon gokken. Je startvermogen zal gaandeweg verdwijnen door de handelskosten en de spread tussen vraag en aanbod van je turbo. (Vaak gaat het zelfs nog sneller na een serie van opeenvolgende verliezen zonder eerst een serie van winsten te hebben gehad).
Lees voor je begint, in ieder geval nog even het verhaal van de Fok! user die ook met turbo's begon: R&P / Veel geld verloren.
Dat zijn wel goede tips voor een beginnend belegger die niet gelijk duizenden euro wilt investeren.quote:Op donderdag 20 december 2012 10:44 schreef pikinhand het volgende:
[..]
Random walk was populair in de jaren 60/70 maar is bewezen niet waar, anders is er geen enkel fonds/beheerder die meer dan 0% rendement kan maken over meerdere jaren. Beleggen is psychologie, en de beleggers hebben een geheugen en herinneren zich recente koersen en handelen daar ook naar, zien bepaalde prijzen als duur of goedkoop en handelen daarnaar en sturen zo een aandeel of index. De AEX is de laatste weken gestaag opgelopen van 320 naar 345, het is waarschijnlijk dat hij doorgaat, maar natuurlijk is er geen garantie.
Wat betreft gokken heb je gelijk, daarom adviseerde ik ook verstandig money management (2% verlies 6% winst per trade) en eerst droog oefenen met papieren portefeuilles. Wat die verliezer beschrijft is typisch beginnersgedrag, te zwaar inzetten, geen risk/money management en bij verlies blijven zitten tot hij of op winst terug komt of naar de 0 gaat. De stop loss van turbo's werkt die slechte techniek zelfs tegen.
En natuurlijk moet je niet al je geld weggokken. Als je geen geld hebt en maar in totaal 500 euro hebt is het niet aan te raden. Je moet dit doen met een klein deel, geld dat je kan missen.
Ik maakte dan ook bewust de toevoeging op korte termijn. De turbo's zijn vziw bedoeld als korte termijn instrumenten.quote:Op donderdag 20 december 2012 10:44 schreef pikinhand het volgende:
[..]
Random walk was populair in de jaren 60/70 maar is bewezen niet waar, anders is er geen enkel fonds/beheerder die meer dan 0% rendement kan maken over meerdere jaren.
Klopt op lange termijn moet je rekening houden met het oplopende financieringsniveau, het is tenslotte een opvolger van aandelen lease. Te lang houden bij een gelijkblijvende beurs gaat dan behoorlijk meetellen. Ik zou turbo's ook niet zomaar aanraden voor beginners, eerst de beurs doorgronden, wat boeken lezen, droog oefenen. Verstandig gebruikt is het een goed middel, maar het verlangen om ze fout te gebruiken (jagen naar enorme snelle winsten) is groot en dat zou fout zijn. Alleen in dit specifieke geval (beleggen met 300 euro) zou het te overwegen zijn aangezien aankoop van normale aandelen (10 kosten bij zowel in- en uitstappen) niet echt te doen is met zo'n klein bedrag.quote:Op donderdag 20 december 2012 13:11 schreef jaco het volgende:
[..]
Ik maakte dan ook bewust de toevoeging op korte termijn. De turbo's zijn vziw bedoeld als korte termijn instrumenten.
Ik had het daarnaast ook bewust over de beursindex, niet over afzonderlijke aandelen. Op langere termijn zit er inderdaad wat structuur in de koersbeweging van aandelen met bepaalde kenmerken. Beleggers zoals Warren Buffett hebben dit raadsel (deels) ontrafeld.
Uiteraard maken de meeste fondsen en beheerders meer dan 0% rendement, maar het grootste deel hiervan wordt verklaard door dividend uitbetalingen. Laat je die nu net niet krijgen met turbo's.
1 2 3 4 5 6 7 8 | Aandeel Koers AantalTotaal KPN 3,59 30 107,79 SBM Offshore 9,76 20 195,22 ASML 48,07 10 480,7 AKZO Nobel 49,25 10 492,5 Koninklijke Shell 26,21 10 262,1 Aegon 4,78 20 95,68 Arcelor Mittal 13,01 20 260,1 |
quote:Op donderdag 20 december 2012 20:40 schreef Sloggi het volgende:
Moment, ik pak mijn glazen bol er even bij.
het uitgeven van aandelen veroorzaakt een koersdaling. Maar aangezien deze geruchten al een maandje oud zijn zit dat waarschijnlijk deels al ingeprijsd, niettemin zal een officieel bericht alsnog een daling veroorzaken.quote:Op donderdag 20 december 2012 20:35 schreef Johnny-V het volgende:
Omdat ik nog enigszins een beginner ben, heb ik wat advies nodig. Ik heb aandelen SBM en die zijn vandaag zoals jullie weten behoorlijk gestegen. Vasthouden of wegdoen? Gaat het uitgeven van extra aandelen een koersstijging of daling veroorzaken?
Ik heb ze vandaag verkocht, had ze kut aangekocht ook overigens, wilde nog een paar honderd stuks bijkopen op 8 euro (2 weken terug), maar dan zou ik veel te veel geld in 1 titel hebben zitten, dus (helaas achteraf) toch maar vanaf gezien...quote:Op donderdag 20 december 2012 20:35 schreef Johnny-V het volgende:
Omdat ik nog enigszins een beginner ben, heb ik wat advies nodig. Ik heb aandelen SBM en die zijn vandaag zoals jullie weten behoorlijk gestegen. Vasthouden of wegdoen? Gaat het uitgeven van extra aandelen een koersstijging of daling veroorzaken?
Ik zit ook nog op school, maar nooit verdiept in het geld lenen bij DUO (puur vanwege het principe niet willen beleggen met geleend geld, en heb nooit een lening nodig gehad overigens), hoeveel mag je eigenlijk lenen als student bij DUO?quote:Op donderdag 20 december 2012 23:43 schreef Shispeed het volgende:
Om trouwens nog even terug te komen op het Turbo verhaal, ik heb zelf een constructie bedacht waarbij ik de voordelen van een Turbo heb zonder de nadelen te hebben
Ik leen geld (bij de DUO, ik ben student), dat beleg ik samen met mijn eigen geld in aandelen, ongeveer in de verhouding 75% geleend en 25% eigen geld. Daarbij stel ik een stoploss in op een niveau waarbij ik sowieso het geleende geld (zeker) overhoudt.
De voordelen die ik hierbij heb zijn dat ik geen/nauwelijks financieringskosten betaal (bij een Turbo is dat 11%, ik leen nu voor 1,39% en heb vanochtend een bericht ontvangen dat het rentepercentage voor volgend jaar vastgesteld is op 0,6 % (ze geven het bijna weg)). Daarbij ben ik ook niet afhankelijk van de uitgevende instelling, waardoor ik geen last heb van vervelend spreads en geen risico loop dat die uitgevende instelling in de (technische) problemen komt.
Natuurlijk is het grote nadeel in dit verhaal is natuurlijk dat je er absoluut voor moet zorgen dat je geen geleend geld kwijtraakt.Ik moet ook zeggen dat ik het grootste deel stop in kwaliteitsaandelen en uitgebreide analyses doe en deze aandelen lang volg voordat ik er geld in stop
ik kan maximaal 650 in de maand bijlenen, maar hoeveel je kan bijlenen hangt af van veel verschillende factoren (inkomen ouders, of je nog studiefinanciering ontvangt, etc.)quote:Op donderdag 20 december 2012 23:57 schreef ikjijallebei het volgende:
[..]
Ik zit ook nog op school, maar nooit verdiept in het geld lenen bij DUO (puur vanwege het principe niet willen beleggen met geleend geld, en heb nooit een lening nodig gehad overigens), hoeveel mag je eigenlijk lenen als student bij DUO?
En wat als de koers abrupt ver beneden je stoploss zit? Als je bijvoorbeeld afgelopen vrijdag KPN had met een stoploss van ¤4,50, dan was die maandag bij de opening meteen verkocht voor ¤4,02. In dat geval ben je ook een deel van je geleende geld kwijt.quote:Op donderdag 20 december 2012 23:43 schreef Shispeed het volgende:
Om trouwens nog even terug te komen op het Turbo verhaal, ik heb zelf een constructie bedacht waarbij ik de voordelen van een Turbo heb zonder de nadelen te hebben
Ik leen geld (bij de DUO, ik ben student), dat beleg ik samen met mijn eigen geld in aandelen, ongeveer in de verhouding 75% geleend en 25% eigen geld. Daarbij stel ik een stoploss in op een niveau waarbij ik sowieso het geleende geld (zeker) overhoudt.
'T is dus niet zo dat je in 1 keer een X bedrag kan opnemen, waardeloos dan. Het is natuurlijk hoe jij het wil spelen, blijft uiteraard een laag rentepercentage, maar het blijft ook geleend geld, en met geleend geld dingen gaan doen zoals beleggen vind ik altijd riskant. Ikzelf zou daar dan ook niet aan beginnen. De bank let overigens niet op je studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek, beetje stom eigenlijk, las pas in de krant dat de politiek wil dat dit wel gaat gebeuren, terecht ook wel.quote:Op vrijdag 21 december 2012 00:16 schreef Shispeed het volgende:
[..]
ik kan maximaal 650 in de maand bijlenen, maar hoeveel je kan bijlenen hangt af van veel verschillende factoren (inkomen ouders, of je nog studiefinanciering ontvangt, etc.)
als je het echt heel bond maakt (heel lang over de opleiding doen etc.) zou je zelfs een halve ton kunnen bijlenen.
het voordeel ten opzichte van een gewone lening is wel dat je een extreem lage rente betaald (2012: 1,39%, 2013: 0,6%) en dat je boetevrij onbeperkt kunt aflossen, je zou dus in principe het hele bedrag in een keer terug kunnen storten. Wat bijvoorbeeld handig is als de rente zou gaan stijgen of als je een hypotheek wilt afsluiten o.i.d.
En inderdaad beleggen met geleend geld brengt veel risico's met zich mee, maar als je het op deze manier aanpakt en jezelf ook ertoe dwingt je aan je eigen regels te houden kun je hooguit je eigen inleg kwijtraken
Je kan altijd nog beleggen in Obligaties dan haal je het er alsnog makkelijk uit ( denk bijvoorbeeld aan bedrijfsobligaties).quote:Op vrijdag 21 december 2012 10:33 schreef ikjijallebei het volgende:
[..]
'T is dus niet zo dat je in 1 keer een X bedrag kan opnemen, waardeloos dan. Het is natuurlijk hoe jij het wil spelen, blijft uiteraard een laag rentepercentage, maar het blijft ook geleend geld, en met geleend geld dingen gaan doen zoals beleggen vind ik altijd riskant. Ikzelf zou daar dan ook niet aan beginnen. De bank let overigens niet op je studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek, beetje stom eigenlijk, las pas in de krant dat de politiek wil dat dit wel gaat gebeuren, terecht ook wel.
Meer mensen het gevoel dat de AEX in 2013 weer flink zal gaan zakken?
Als ik heel eerlijk nadenk, en alle reden ga afwegen of het naar boven of naar beneden kan.quote:Op vrijdag 21 december 2012 10:33 schreef ikjijallebei het volgende:
[..]
Meer mensen het gevoel dat de AEX in 2013 weer flink zal gaan zakken?
Je kan toch ook gokken op verlies of heb ik dat verkeerd begrepen?quote:Op zaterdag 22 december 2012 23:45 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Als ik heel eerlijk nadenk, en alle reden ga afwegen of het naar boven of naar beneden kan.
Denk ik dat de beurs zal zakken, ik kan meer negatieve punten verzinnen ivg met positieve. Helaas .. de beurs staat 'vrij' hoog, relatief gezien dit jaar iig. Ik zie weinig positieve punten in economisch/politiek Europa komend jaar.
Strikt genomen krijg je de biedkoers voor de obligatie als je die op de laatste handelsdag wilt verkopen. Aangezien de bieder een dag daarna de nominale waarde + de laatste coupon betaling ontvangt, is een minimaal risico dat dit misloopt (als er geen liquiditeits problemen zijn bij de uitgever van de obligatie).quote:Op zondag 23 december 2012 13:12 schreef Sloggi het volgende:
Als je een bedrijfsobligatie op de vervaldag verkoopt, krijg je dan altijd de nominale waarde terug? Of is dat afhankelijk van de koers van de obligatie op de vervaldag?
mijn stoploss stel ik bij aankoop in op meestal ongeveer 10% onder de aankoopkoers, aangezien de verhouding tussen eigen geld en geleend geld grofweg 25% - 75% is, is dit zo'n 15% boven het niveau waar het geleend geld aangetast kan worden. Ik heb voor dit soort koersvallen dus sowieso een marge van 15%. Bovendien stel ik over het algemeen een trailing stoploss in, waardoor mijn stoploss mee oploopt wanneer de koers oploopt, maar niet mee daalt als de koers daarna vervolgens weer daalt.quote:Op vrijdag 21 december 2012 10:19 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
En wat als de koers abrupt ver beneden je stoploss zit? Als je bijvoorbeeld afgelopen vrijdag KPN had met een stoploss van ¤4,50, dan was die maandag bij de opening meteen verkocht voor ¤4,02. In dat geval ben je ook een deel van je geleende geld kwijt.
nouja waardeloos, je kunt wel enorm makkelijk en goedkoop geld lenen. Ik spaar steeds een paar maanden op voordat ik het overhevel naar mijn beleggingsrekening waardoor ik niet steeds kleine bedragen hoef om te zetten in aandelen, dat zou natuurlijk te veel geld gaan kosten aan transactiekosten.quote:Op vrijdag 21 december 2012 10:33 schreef ikjijallebei het volgende:
[..]
'T is dus niet zo dat je in 1 keer een X bedrag kan opnemen, waardeloos dan. Het is natuurlijk hoe jij het wil spelen, blijft uiteraard een laag rentepercentage, maar het blijft ook geleend geld, en met geleend geld dingen gaan doen zoals beleggen vind ik altijd riskant. Ikzelf zou daar dan ook niet aan beginnen. De bank let overigens niet op je studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek, beetje stom eigenlijk, las pas in de krant dat de politiek wil dat dit wel gaat gebeuren, terecht ook wel.
Meer mensen het gevoel dat de AEX in 2013 weer flink zal gaan zakken?
Klopt, je moet eerst geld 'overmaken' naar je dollarrekening. Dat gaat vrij snel, een paar minuten. Dan kun je ook Amerikaanse aandelen kopen.quote:Op maandag 14 januari 2013 23:07 schreef Hyaenidae het volgende:
Ik zit al een tijd in Europese aandelen maar ik zou nu graag Amerikaanse aandelen willen kopen. Hoe werkt dit precies via Binck, volgens mij moet ik dan eerst mijn euro's inwisselen tegen dollars? En is dit dan het geschikte moment om zeg 10K aan euro's in dollars om te zetten? Ik wil er natuurlijk niet op achteruit gaan door valuta-fluctuatie als ik die dollars straks weer in euro's omzet .
Bedankt voor uw aandacht.
Dat is een valutarisico dat je zult blijven lopen en in de tientallen procenten kan lopen (zowel positief als negatief). Vrijwel niemand weet hoeveel 1 dollar waard is volgend jaar of het jaar erop. Laat staan over 5 jaar.quote:Op maandag 14 januari 2013 23:15 schreef Hyaenidae het volgende:
Dacht ik al, maar wat ik mij vooral afvraag is of het verstandig is om nu geld om te wisselen tegen dollars. Is de kans groot dat ik er bv over 5 jaar minder euro's voor terug krijg of is hier niks van te zeggen?
Haha, dat gaat vrij snel zegt iequote:Op maandag 14 januari 2013 23:08 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Klopt, je moet eerst geld 'overmaken' naar je dollarrekening. Dat gaat vrij snel, een paar minuten. Dan kun je ook Amerikaanse aandelen kopen.
Heb je die dollars gekocht nadat je het geld hebt gestort of met geld dat vrij is gekomen uit de verkoop van effecten?quote:Op dinsdag 15 januari 2013 07:47 schreef QBay het volgende:
Haha, dat gaat vrij snel zegt ie. Ik heb dat nu een aantal keer gedaan bij Binck en altijd duurt het langer dan 2 dagen. Laatst op maandagochtend de overboeking van EUR naar USD geplaatst, woensdagavond was het verwerkt...Binck is helemaal niet zo snel wat dat betreft.
Verder uitermate tevreden over Binck.
Ik boek geld over van mijn spaarrekening (MoneYou) naar Binck, dit duurt al een dag (logisch en normaal). Vervolgens plaats ik een overboeking van mijn EUR rekening naar USD rekening en dit duurt dan ook nog eens 2-3 dagen.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 09:43 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Heb je die dollars gekocht nadat je het geld hebt gestort of met geld dat vrij is gekomen uit de verkoop van effecten?
Het kan dan namelijk zijn dat het bedrag valutair nog niet is verwerkt (duurt 1-3 dagen) en de transactie pas word uitgevoerd als dat is gebeurd.
Mocht dit niet zo zijn dan kan ik me geen verklaring bedenken aangezien de transacties bij mij binnen enkele seconden worden uitgevoerd.
Dat klinkt inderdaad alsof je overboeking valutair nog niet verwerkt is. Het geld staat wel al op je account, maar is feitelijk nog niet bijgeschreven. Als je geen credit stand kunt hebben (wat imo alleen aan te raden is) kun je geen transacties doen zolang dit feitelijk niet is bijgeschreven en dat kan 1-3 dagen duren.quote:Op dinsdag 15 januari 2013 19:42 schreef QBay het volgende:
Ik boek geld over van mijn spaarrekening (MoneYou) naar Binck, dit duurt al een dag (logisch en normaal). Vervolgens plaats ik een overboeking van mijn EUR rekening naar USD rekening en dit duurt dan ook nog eens 2-3 dagen.
Hier heb je een tarieven overzichtquote:Op dinsdag 15 januari 2013 20:19 schreef Djibril het volgende:
Zijn er mensen die I-Markets van Abn-Amro gebruiken? En hoe bevalt dat?
Ik twijfel tussen Binck en ABN, wat zouden jullie mij adviseren? Alvast bedankt
Vijf trades per kwartaal zijn imo al veel en ik denk dat je vrij snel door krijgt dat het een groot casino is op korte termijn. ¤250.- is natuurlijk geen geld als je daarmee wijze lessen leert die je later grote fouten doen voorkomen.quote:Op donderdag 17 januari 2013 23:07 schreef CrosbyStills het volgende:
Ik denk zelf over zo'n ¤250,00. Ik weet dat ik met de transactiekosten geen of bijna geen rendement ga maken. Dit is ook niet mijn doel: ik wil voornamelijk kennismaken met de beurs en dingen leren.
Shorten kost inderdaad altijd geld, hoeveel hangt af van de manier waarop je short.quote:Op vrijdag 18 januari 2013 11:40 schreef ssebass het volgende:
Als je op de lange termijn (aantal jaar) wilt inspelen op waardedaling hoe doe je dat dan? Is dat uberhaupt mogelijk? Ik weet dat je met turbo short daarop kunt inspelen, maar volgens mij betaal je dagelijks kosten voor de financiering en wordt het een duur grapje, of zit ik fout?
De opties op de meeste bekende indices zijn maximaal 5 jaar. De eurostoxx50 kent opties met looptijden tot 10 jaar, maar die zijn niet bij elke broker te verhandelen.quote:Op vrijdag 18 januari 2013 13:18 schreef ssebass het volgende:
Ja ik verwacht veel daling maar wel pas in 2-3 jaar. Weet niet hoe lang bijv een put optie kan lopen, maar dacht dat dit altijd veel korter was. Ben niet zo thuis in de opties. Amerikaanse stijl zou dan wel fijn zijn mocht er ergens in die periode weer een opleving komen en ik er vanaf wil.
Nee dat komt niet op hetzelfde neer. Als je een optie voor expiratie uitoefent dan krijg je alleen de intrinsieke waarde. De verwachtingswaarde ben je dan kwijt.quote:Op vrijdag 18 januari 2013 13:31 schreef piepeloi55 het volgende:
Je kunt de opties tussentijds ook verkopen, hetgeen in feite op hetzelfde neerkomt als het uitoefenen van de optie.
Je hebt helemaal gelijk.quote:Op vrijdag 18 januari 2013 13:37 schreef SeLang het volgende:
Nee dat komt niet op hetzelfde neer. Als je een optie voor expiratie uitoefent dan krijg je alleen de intrinsieke waarde. De verwachtingswaarde ben je dan kwijt.
Absoluut niet doen. Iedereen hier zal kunnen beamen dat je beter ¤10.000 in TomTom kan beleggen. Of nog meer. Hoe meer hoe beter eigenlijk, het aandeel kan immers alleen maar stijgen. The sky is the limit!quote:Op zondag 27 januari 2013 18:03 schreef jen2girl het volgende:
Hallo, ik wil graag gaan beleggen. Ik heb het geld en ik wil best risico ervoor nemen. Ik wil zo'n ¤5000 aan Tomtom gaan beleggen. Heeft er iemand hier advies?
Kan je ook aangeven waarom ik niet beter kan beleggen in TomTom?quote:Op zondag 27 januari 2013 18:09 schreef Bananenman het volgende:
[..]
Absoluut niet doen. Iedereen hier zal kunnen beamen dat je beter ¤10.000 in TomTom kan beleggen. Of nog meer. Hoe meer hoe beter eigenlijk, het aandeel kan immers alleen maar stijgen. The sky is the limit!
Nee, dat is onmogelijk aangezien TomTom zo ongeveer het beste is sinds gesneden brood.quote:Op zondag 27 januari 2013 18:11 schreef jen2girl het volgende:
[..]
Kan je ook aangeven waarom ik niet beter kan beleggen in TomTom?
Waarom Tomtom?quote:Op zondag 27 januari 2013 18:03 schreef jen2girl het volgende:
Hallo, ik wil graag gaan beleggen. Ik heb het geld en ik wil best risico ervoor nemen. Ik wil zo'n ¤5000 aan Tomtom gaan beleggen. Heeft er iemand hier advies?
Gaaf man.quote:Op zondag 27 januari 2013 18:51 schreef FokCrash het volgende:
In het verleden heb ik ooit eens enkele tientallen honderden euro's belegd,
gewoon zonder iets, met alleen een aandelen rekening geopend bij mij bank.
Uiteindelijk heb ik het iets van 1,5 jaar volgehouden, en een paar honderd euro winst gemaakt.
Maar het is gewoon ordinair gokwerk! Niks mee niks minder.
Ik heb alle aandelen (aex voornamelijk),
na een tijdje maar weer verkocht,
want ik was het gewoon zat om in mijn vrije tijd dag in dag uit aandelen koersen in de gaten te moeten houden. Je bent dan gedwongen om alles bij te houden, en er bovenop te zitten om iets aan of te verkopen,
blerch, veel teveel werk en kopzorgen over iets doms als geld de hele tijd.
In het geval van TomTom zou ik eerst kijken waar hun omzet vandaan komt, ik heb zelf nooit het jaarverslag serieus doorgelezen dus dat weet ik zo niet. Laten we er even vanuit gaan dat het grootste deel van de TomTom komt:quote:
Ja, even wat beter oriënteren, ook/voornamelijk op andere fondsen.quote:Op zondag 27 januari 2013 18:03 schreef jen2girl het volgende:
Hallo, ik wil graag gaan beleggen. Ik heb het geld en ik wil best risico ervoor nemen. Ik wil zo'n ¤5000 aan Tomtom gaan beleggen. Heeft er iemand hier advies?
Is het kankerfonds een goede keus? Er wordt namelijk veel onderzoek gedaan naar kanker.quote:Op woensdag 30 januari 2013 10:36 schreef .FuckFace. het volgende:
[..]
Ja, even wat beter oriënteren, ook/voornamelijk op andere fondsen.
quote:Particuliere beleggers kunnen op lange termijn een meer dan behoorlijk extra rendement verdienen op de beurs, dat leert 170 jaar beursgeschiedenis. Maar de bijhorende risico’s zijn groter dan velen voor lief nemen.
http://trends.knack.be/ec(...)le-4000241494502.htmquote:Deze unieke analyse levert drie ijzeren beurswetten op. Ze zijn gesmeed in het vuur van de geschiedenis en dus voorbij gaan aan de waan van de dag.
• Wet 1: ja, aandelen leveren een extra rendement van 2,54 procent per jaar op, wat op termijn spectaculair resultaten oplevert.
• Wet 2: het risico is groot, waarbij soms zelfs twee generaties niet volstaan om een positief rendement te garanderen. Historisch gezien bedraagt de kans zelfs 12 procent dat een aandelenbelegging over een periode van 40 jaar negatief rendeert. Als het een troost mag wezen, over een periode van 40 jaar is de return op de beurs altijd beter dan op cash.
• En wet 3: het rendement komt vooral van dividenden.
Ik denk dat je geluk gehad hebt. Turbo's zijn producten met maar één doel en dat is de onwetenden geld uit hun zakken kloppen. Iets anders kan je daar niet mee doen.quote:Op donderdag 31 januari 2013 13:50 schreef ssebass het volgende:
Er wordt altijd sterk afgeraden om te beginnen met turbo's en dergelijke al vind ik dat juist een goede leermethode. Uiteraard met geld dat je niet erg vindt om kwijt te raken. Alles gaat veel sneller, je krijgt duidelijk inzicht hoeveel impact transactiekosten hebben, winst verlies uitvergroot door hefboom, veel verschillende onderliggende waardes mogelijk en ook kosten/risico's (financieringskosten, valuta, omzetting futures vanwege looptijd, etc). Heb er ontzettend veel van geleerd wat zeker ook toepasbaar is op lange termijn beleggingen.
Ja kosten zijn hoog en korte termijnfluctuaties zijn moeilijk te voorspellen. Wat wel zo is, is dat er bij een sterke koersverandering een kant op vaak een correctie volgt. Als je zo inkoopt dat je inspeelt op deze correctie, de hefboom zo kiest dat met een realistische(!) procentuele stijging van de onderliggende waarde je naast de transactiekosten nog een leuke winst kunt maken (of dus volume vergroten) en niet te vergeten wel ruim genoeg neemt dat je niet bij een kleine beweging de verkeerde kant op meteen de stop loss raakt, kun je best leuke winsten maken. Blijft tricky business natuurlijk, maar als je van risico en spanning houdt en ongeduldig bent is dit een leuke optiequote:Op donderdag 31 januari 2013 14:48 schreef tony_clifton- het volgende:
[..]
Ik denk dat je geluk gehad hebt. Turbo's zijn producten met maar één doel en dat is de onwetenden geld uit hun zakken kloppen. Iets anders kan je daar niet mee doen.
Wat is het doel en hoeveel risico wil je nemen?quote:Op maandag 4 februari 2013 21:12 schreef jaqjaqjaq het volgende:
Nou deel 1,2 en 3 gelezen! Ik ben up to date;)
Nu de grote vraag:
Ik heb sinds kort door verkoop zaak geld "over", ik voorzie door werk in mijn levensonderhoud dus het geld wel ik wegzetten en laten renderen voor de toekomst.
Nu heb ik geen tijd/kunde om er zelf dagelijks mee bezig te zijn dus ik dacht aan trackers/fondsen?
Trackers en fondsen zijn wel goed, heb je geen omkijken naar. Even 2 of 3 jaar wachten tot we een nieuwe beurscrash hebben en dan instappen in trackers.quote:Op maandag 4 februari 2013 21:12 schreef jaqjaqjaq het volgende:
Nou deel 1,2 en 3 gelezen! Ik ben up to date;)
Nu de grote vraag:
Ik heb sinds kort door verkoop zaak geld "over", ik voorzie door werk in mijn levensonderhoud dus het geld wel ik wegzetten en laten renderen voor de toekomst.
Nu heb ik geen tijd/kunde om er zelf dagelijks mee bezig te zijn dus ik dacht aan trackers/fondsen?
Het probleem is dat veel mensen juist in een dip geen geld beschikbaar hebben of niet durven ivm dreigend ontslag en/of andere financieele onzekerheden.quote:Op maandag 4 februari 2013 23:24 schreef PaulieWalnuts het volgende:
[..]
Trackers en fondsen zijn wel goed, heb je geen omkijken naar. Even 2 of 3 jaar wachten tot we een nieuwe beurscrash hebben en dan instappen in trackers.
Daarom is Buffett ook zo rijk, die koopt dan al zijn aandelen.quote:Op woensdag 6 februari 2013 08:07 schreef N.I.M.B.Y. het volgende:
[..]
Het probleem is dat veel mensen juist in een dip geen geld beschikbaar hebben of niet durven ivm dreigend ontslag en/of andere financieele onzekerheden.
Ik bedoel meer als de AEX in paar minuten van +0,10% naar -0,50% gaat. Op welke site kijk je dan als eerst voor de reden van de daling?quote:Op woensdag 6 februari 2013 14:47 schreef arjan1212 het volgende:
het afm register is een goeie... daar kan je zien hoeveel % van de aandelen in handen van shorters is
Thanks. Kende ik nog niet.quote:Op woensdag 6 februari 2013 14:47 schreef arjan1212 het volgende:
het afm register is een goeie... daar kan je zien hoeveel % van de aandelen in handen van shorters is
Als je > 250k vrij besteedbaar hebt dan zou ik eens bij Van Lanschot informeren.quote:Op woensdag 6 februari 2013 15:22 schreef jaqjaqjaq het volgende:
Wat Risico wil ik wel lopen maar het is wel bedoeld voor de oude dag, streven is om vroeg met pensioen te gaan.
Alex vermogensbeheer een optie?
Hangt er van af ja, uiteraard zullen amerikanen het over de SP500 hebben maar een belegger in tech zal vooral de nasdaq willen verslaan. En iemand die hier in turbo's DAX handelt wil de DAX verslaan.quote:Op donderdag 21 februari 2013 16:00 schreef Bossmuis het volgende:
Ik lees veel over "de markt verslaan" (of "beating the market"), maar over welke markt gaat het dan precies? de AEX? S&P500? een andere beurs? of is hier een specifieke notering voor?
Heel veel analisten kijken op de Warren Buffet en Benjamin Graham manier naar aandelen dus het lijkt me goed voor je als het boek Intelligent Investor van Benjamin Graham leest of wat boeken over wanneer Warren Buffett een aandeel interessant vindt.quote:Op dinsdag 19 maart 2013 18:54 schreef lucatoni het volgende:
Leuk topic, maar blijft toch onoverzichtelijk. Ik, als beginner, heb hier al het nodige kunnen lezen. De openingspost vind ik zelf nog het meeste info bevatten en duidelijkste geschreven.
Ga binnenkort een rekening openen bij binck (binck basic, map al thuisliggen). Als goede start "beleggen voor dummies" lezen. Heb echt nog 0 verstand van aandelen. Heb wel al wat vakken gehad met studie als finance, CAPM, risk return enz. maar nog niets van de praktijk.
Wat mij zelf wel super lijkt is als iemand met ervaring hier op het forum een soort guide zou kunnen plaatsen met welke stappen / analyses enzovoorts hij neemt voordat hij beslist om een bepaald aandeel te kopen. Naar welke data wordt door hem/ haar gekeken, welke indicatoren zijn voor hem/ haar waardevol, wordt er bijv. naar debt/ equity verhoudingen enz. gekeken, bepaalde ratios van het bedrijf berekend, noem het maar op.
Ik denk dat heel veel beginners hier iets aan kunnen hebben. Ga ervan uit dat het per belegger onwijs verschilt welke technieken enz. hij/ zij gebruikt, maar er zou toch wel een algemene wijze in te vinden moeten zijn.
Behalve als je een hele goedkope broker hebt ontdekt, is het een bijzonder slecht idee om met 1000 euro drie verschillende aandelen te kopen.quote:Op dinsdag 19 maart 2013 18:54 schreef lucatoni het volgende:
Als beginnende belegger, vermogen van ongeveer 1000 euro, wil ik me vooral gaan richten op aandelen en misschien een tracker + aandeel. Spreiding is van belang, dus wat raden jullie aan? 3 aandelen kopen (dus minder geld per aandeel, meer transactiekosten) of 2 aandelen kopen? Of tracker + aandeel kopen?
Als je nog even wacht tot je je binck account heb dan kan je het daar allemaal zien. BIj de tab Nieuws & Analyse zie je dan kerncijfers. Dit is een rijtje van alle 25 aex fondsen en al hun kencijfersquote:Op donderdag 21 maart 2013 19:41 schreef lucatoni het volgende:
Beste,
Heb inmiddels een Binck account aangevraagd, maar wacht nog op bevestiging. Ben nu een poging aan het doen voor een fundamentele analyse van alle aandelen in de AEX. Wat is een goede site voor het vinden van de juiste kerncijfers? Elke site lijkt namelijke andere getallen weer te geven.
Jaarverslagen op de investor relations pagina van het bedrijf?quote:Op donderdag 21 maart 2013 19:41 schreef lucatoni het volgende:
Beste,
Heb inmiddels een Binck account aangevraagd, maar wacht nog op bevestiging. Ben nu een poging aan het doen voor een fundamentele analyse van alle aandelen in de AEX. Wat is een goede site voor het vinden van de juiste kerncijfers? Elke site lijkt namelijke andere getallen weer te geven.
Ja die heb ik ook gelezen voordat ik begon, opzich wel interresant maar als je echt alle termen en dingen wil weten dan heb ik nog wel handige site. www.perfectstockalert.com , hij legt elke term van de balance sheet en income sheet uit en ook elk technische analyse ding dat er is. Hij legt het voor mij duidelijk uit en hij is nog super onbekend. verder kan je voor forex en dergelijke ook naar www.babypips.com gaan voor een heel traject hehequote:Op donderdag 21 maart 2013 20:07 schreef lucatoni het volgende:
Oke bedankt voor snelle antwoord! Ben me momenteel aan de hand van "beleggen voor dummies" aan het verdiepen in technische analyse. Erg interessant, maar wel erg moeilijk. Doen jullie dat hier ook allemaal zelf, of beslissen jullie op basis van wat advisors aangeven op internet?
gewoon de binck site gebruiken, de jaarverslagen op de site van het bedrijf zelf is toch niet door te komen.. meestal 200 pagina's in het engels enzquote:Op donderdag 21 maart 2013 19:41 schreef lucatoni het volgende:
Beste,
Heb inmiddels een Binck account aangevraagd, maar wacht nog op bevestiging. Ben nu een poging aan het doen voor een fundamentele analyse van alle aandelen in de AEX. Wat is een goede site voor het vinden van de juiste kerncijfers? Elke site lijkt namelijke andere getallen weer te geven.
Dat is echt het juiste advies ja! Een beslissing van een paar duizend euro baseren op het werk van iemand anders! Jaarverslagen is makkelijk doorheen te komen, als je de CEO letter en de financiële rapporten bekijkt ben je met 10 pagina's klaar. Vaak zeggen de notes echter nog meer dan de tabellen zelf. Op een gegeven moment weet je wel wat je wel en niet over kunt slaan in een jaarverslag en wat wel en niet belangrijk is. Als je er niet aan begint, zul je dit ook nooit te weten komen..quote:Op vrijdag 22 maart 2013 01:46 schreef arjan1212 het volgende:
[..]
gewoon de binck site gebruiken, de jaarverslagen op de site van het bedrijf zelf is toch niet door te komen.. meestal 200 pagina's in het engels enz
Goed adviesquote:Op vrijdag 22 maart 2013 01:46 schreef arjan1212 het volgende:
[..]
gewoon de binck site gebruiken, de jaarverslagen op de site van het bedrijf zelf is toch niet door te komen.. meestal 200 pagina's in het engels enz
Het is een illusie te denken dat de technische aspecten van beleggen je veel zullen helpen. Het belangrijkste is actuele informatie over de gang van zaken. Ga er vanuit, dat als er nieuwe relevante informatie beschikbaar komt, je als particuliere belegger de laatste bent die daarover wordt geinformeerd. Je vist altijd dus achter het net. Pas op voor de psychologische aspecten. Het is moeilijk om je verlies te nemen. Bij winst wordt je overmoedig. Mensen schijven succes toe aan zichzelf en verlies aan anderen. Toeval speelt de hoofdrol. En als laatste waarschuwing: er is veel opzettelijke desinformatie.quote:Op zaterdag 24 november 2012 03:01 schreef jaco het volgende:
Welkom in het beginners topic !
Dit topic is bedoeld voor beginnende beleggers. Uiteraard zijn ervaren beleggers ook welkom om vragen te beantwoorden.
Daar kom je inderdaad best een eind mee, 200 euro transactiekosten.quote:Op vrijdag 22 maart 2013 14:38 schreef lucatoni het volgende:
Nu zullen er vast zijn die zeggen van 200 weegt niet op tegen de transactiekosten. Echter, nu geld een actie: bij nieuwe rekening openen 200euro transactie tegoed.
Als je short en long niet snapt zou ik nog niet aan derivaten beginnen, right?quote:Op zondag 24 maart 2013 15:53 schreef vaginabeheerder het volgende:
ik ben sinds kort actief op de beurs, heb veel geoefend met fictief geld en realistische koersen(app van sp500) gaat best goed, niet erg veel verdiend maar ook niet verloren.
nu heb ik een rekening bij SNS bij ALEX maar ik loop nu wel tegen een taalbarrière aan.
lastige uitdrukkingen allemaal veel keuze bij short of long.
Waarom niet? Het gaat meestal fout zodra je het wel snapt.quote:Op zondag 24 maart 2013 17:05 schreef Neraice het volgende:
[..]
Als je short en long niet snapt zou ik nog niet aan derivaten beginnen, right?
Hoe bedoel je? Als je niet eens weet wat short en long inhouden dan ga je dus maar wat aankloten. Beter is om je eerst goed in te lezen, dan weet je in ieder geval wat je doet en kan je ook beter begrijpen waarom sommige dingen foutgaan.quote:Op zondag 24 maart 2013 17:41 schreef rsfxrs020 het volgende:
[..]
Waarom niet? Het gaat meestal fout zodra je het wel snapt.
Lijkt me ook wel handig als je weet wat je doet inderdaad. Naam van derivaten is naam onderliggende waarde dan long (verwacht stijging aandelen) of short (verwacht daling aandelen) en stop loss. Maar lees je even in, ook in de kosten en risico's, effect hefboom etc.quote:Op zondag 24 maart 2013 18:36 schreef Neraice het volgende:
[..]
Hoe bedoel je? Als je niet eens weet wat short en long inhouden dan ga je dus maar wat aankloten. Beter is om je eerst goed in te lezen, dan weet je in ieder geval wat je doet en kan je ook beter begrijpen waarom sommige dingen foutgaan.
ik snap short en long wel maar al die termen die ze gebruiken zijn nieuw voor mij.quote:Op zondag 24 maart 2013 17:05 schreef Neraice het volgende:
[..]
Als je short en long niet snapt zou ik nog niet aan derivaten beginnen, right?
Ik zou toch nog echt even iets meer verdiepen dan. Stoploss is erg belangrijk (als stoploss geraakt wordt, worden je derivaten verkocht). Dus hefboon (die dynamisch is), verwacht rendement, stoploss niveau en transactiekosten en kosten voor lening (bij long). Dit moet je allemaal meenemen in je berekening om te kijken wat de stijging van de onderliggende waarde moet zijn om een leuk rendement te halen en hoe reeel dit is. Daarnaast hoe groot de kans is dat je stoploss wordt geraakt en je dus bijna alles kwijt bent. Zeker met kleine bedragen moet je heel goed naar de transactiekosten kijken, want bijv 100 euro met trans van 10e begin je al met 20% verlies en dus niet de moeite waard.quote:Op zondag 24 maart 2013 20:43 schreef vaginabeheerder het volgende:
[..]
ik snap short en long wel maar al die termen die ze gebruiken zijn nieuw voor mij.
ik snap het hefboom-effect wel met de onderliggende waarde maar als ik een order wil plaatsen vragen dingen waar ik nog nooit van heb gehoord, zoals bestens en stoplimiet, dat soort dingen moet ik ff leren.
gelukkig hebben we wiki
ja er komt nogal wat bij kijken, bedankt voor het advies.quote:Op maandag 25 maart 2013 08:41 schreef ssebass het volgende:
[..]
Ik zou toch nog echt even iets meer verdiepen dan. Stoploss is erg belangrijk (als stoploss geraakt wordt, worden je derivaten verkocht). Dus hefboon (die dynamisch is), verwacht rendement, stoploss niveau en transactiekosten en kosten voor lening (bij long). Dit moet je allemaal meenemen in je berekening om te kijken wat de stijging van de onderliggende waarde moet zijn om een leuk rendement te halen en hoe reeel dit is. Daarnaast hoe groot de kans is dat je stoploss wordt geraakt en je dus bijna alles kwijt bent. Zeker met kleine bedragen moet je heel goed naar de transactiekosten kijken, want bijv 100 euro met trans van 10e begin je al met 20% verlies en dus niet de moeite waard.
Turbo's zijn open 9:00 tot 17:30 voor aandelen, 8:00 tot 18:30 voor index en grondstoffen turbo's. Buiten die tijden kan je wel een order opgeven, die wordt dan in het boek gezet en behandeld als de beurs open gaat. Uiteraard is dat een limietorder.quote:Op maandag 25 maart 2013 09:00 schreef vaginabeheerder het volgende:
ja er komt nogal wat bij kijken, bedankt voor het advies.
maar het ziet er online best lastig uit.
ik zal m'n eerste aankopen maar telefonisch doen.
ik moet nu nog de regels van de beurs leren, in het weekend kan je geen turbo orderen voor de aex begreep ik, zulke dingen zijn ook best lastig.
voordat je dat allemaal weet.........
turbo long kan je langere tijd vast houden alleen moet er dan wel rente betaald worden over de onderliggende waarde.quote:Op dinsdag 26 maart 2013 10:17 schreef pikinhand het volgende:
[..]
Turbo's zijn open 9:00 tot 17:30 voor aandelen, 8:00 tot 18:30 voor index en grondstoffen turbo's. Buiten die tijden kan je wel een order opgeven, die wordt dan in het boek gezet en behandeld als de beurs open gaat. Uiteraard is dat een limietorder.
Nee dat is absoluut niet waar, zowel turbo's long als short kan je lang vasthouden. Ik zit al een tijdje short in goud. Je houdt ze gewoon tot je ze weer sluit, of als ze hun stoploss raken als je pech hebt.quote:Op dinsdag 26 maart 2013 11:23 schreef vaginabeheerder het volgende:
[..]
turbo long kan je langere tijd vast houden alleen moet er dan wel rente betaald worden over de onderliggende waarde.
een short positie is maar 1 dag geldig(intraday) en moet verkocht worden voor de beurs sluit.
klopt dat?
ok vreemd, ik heb vanmorgen met ALEX gebeld en die bevestigden dat short gaan alleen mogelijk was op de dag.quote:Op dinsdag 26 maart 2013 11:30 schreef pikinhand het volgende:
[..]
Nee dat is absoluut niet waar, zowel turbo's long als short kan je lang vasthouden. Ik zit al een tijdje short in goud. Je houdt ze gewoon tot je ze weer sluit, of als ze hun stoploss raken als je pech hebt.
De rente wordt verrekend door de financieringswaarde aan te passen, dat is iets van 2.20% voor long en 1.80% voor short. Dit is per jaar op de onderliggende waarde inderdaad.
Koop je 1000 turbo's AEX met financieringsniveau 340 en stoploss 345 dan betaal je 2.20% per jaar over 34.000 euro, dat is 748 euro per jaar, ongeveer 2 euro per dag. Die turbo zal de volgende dag dan financieringsniveau 340.02 hebben, zo kruipt dat langzaam omhoog.
Ik denk dat dat slaat op short gaan in andere zaken, zoals aandelen. Dan verkoop je iets wat je niet hebt, en koop je het later terug.quote:Op dinsdag 26 maart 2013 12:02 schreef vaginabeheerder het volgende:
ok vreemd, ik heb vanmorgen met ALEX gebeld en die bevestigden dat short gaan alleen mogelijk was op de dag.
als eind van de dag de short-positie niet beëindigd was moest er zelfs een boete betaald worden van 250¤.
zal er misschien een verschil in zitten of je short gaat in aandelen grondstoffen of indices?
ok dat is duidelijk, bedankt.quote:Op dinsdag 26 maart 2013 12:11 schreef pikinhand het volgende:
[..]
Ik denk dat dat slaat op short gaan in andere zaken, zoals aandelen. Dan verkoop je iets wat je niet hebt, en koop je het later terug.
Het kopen van een turbo short is anders, dan koop je gewoon een turbo zelfs al is heeft het de naam short. Daar zitten geen beperkingen op.
De staal industrie is een moeilijke bedrijfstak. Er is veel kapitaal nodig om de zaak draaiende te houden. De bedrijfstak is zeer afhankelijk van de economie en daardoor zeer cyclisch. Earnings gaan door het dak als de economie booming is, gaat het matig met de economie, zijn er grote verliezen. Deze eigenschappen zie je ook bij autoproducenten.quote:Op woensdag 3 april 2013 18:03 schreef Taciho het volgende:
Ik vraag me af waarom Arcelor Mittal zo laag staat en of dit geen kans is voor lange termijn investeerders.
Voor de crisis pakte Arcelor Mittal rond de 7$ winst per aandeel jaarlijks. Nu is dat negatief maar het eigen vermogen staat er nog steeds zeer goed voor.
Hoelang duurt het voordat ze weer echt winst beginnen te maken, heeft dit misschien te maken met het aantrekken van de economie?
En zouden jullie dit als een goede lange termijn investering zien?
Ze hebben een hoge schuld en zoals monky al aangeeft is het een cyclisch fonds, momenteel is de economie kut, dus de staalhandel ook. Ik heb ze zelf ook; ze staan nu laag en klimmen echt wel weer op. Het is dus af en toe wel even kut als ie flink zakt maar goed daar moet je mee kunnen omgaan.quote:Op woensdag 3 april 2013 18:03 schreef Taciho het volgende:
Ik vraag me af waarom Arcelor Mittal zo laag staat en of dit geen kans is voor lange termijn investeerders.
Voor de crisis pakte Arcelor Mittal rond de 7$ winst per aandeel jaarlijks. Nu is dat negatief maar het eigen vermogen staat er nog steeds zeer goed voor.
Hoelang duurt het voordat ze weer echt winst beginnen te maken, heeft dit misschien te maken met het aantrekken van de economie?
En zouden jullie dit als een goede lange termijn investering zien?
Koers Turbo Short = financieringsniveau - stand onderliggende waarde / ratio x (valuta)quote:Op donderdag 18 april 2013 18:20 schreef vaginabeheerder het volgende:
zou iemand mij uit kunnen leggen hoe ik de waarde van een turbo-short kan bepalen?
van een turbo-long snap ik het, je heb de onderliggende waarde en het gedeelte wat je zelf financiert en die 2 bij elkaar opgeteld is de koers.
of klopt dat ook niet?
ik ben nu al een tijdje aan het handelen in turbo's maar ik snap het nog steeds niet helemaal.
ok duidelijk maar wat is de ratio?quote:Op donderdag 18 april 2013 20:51 schreef Taciho het volgende:
[..]
Koers Turbo Short = financieringsniveau - stand onderliggende waarde / ratio x (valuta)
Valuta is alleen als je bijvoorbeeld een short koopt in Amerikaanse aandelen dus dan doe je ratio keer 1,30 bijvoorbeeld.
Dat is waar het bedrag door gedeeld wordt de turbo goedkoper te maken en dus meer liquidequote:Op donderdag 18 april 2013 21:39 schreef vaginabeheerder het volgende:
[..]
ok duidelijk maar wat is de ratio?
ok, nou word het duidelijk.quote:Op donderdag 18 april 2013 22:20 schreef Taciho het volgende:
[..]
Dat is waar het bedrag door gedeeld wordt de turbo goedkoper te maken en dus meer liquide
Dus aex staat op 340 en je koopt een short op 360
dus is dus 360-340= 20 euro bij een ratio van 1
Bij een ratio van 10 wordt het 2 euro en dan heb je ook sprake van een hefboom
De hefboom bereken je als volgt
Bij short
koers onderliggende waarde/
financieringsniveau - koers onderliggende waarde
dus bij dit voorbeeld 340/ 360-340 = 17 dus bij 1% daling stijgt de turbo 17%
edit: denk trouwens maar aan de Dow Jones bijvoorbeeld dan is 300 punten niks en zou je een turbo van 300 euro hebben. Hier is de ratio dan bijvoorbeeld 100 om het meer liquide te maken.
Heel goed dat schuingedrukte advies.quote:Op vrijdag 22 maart 2013 15:17 schreef deelnemer het volgende:
Het is een illusie te denken dat de technische aspecten van beleggen je veel zullen helpen. Het belangrijkste is actuele informatie over de gang van zaken. Ga er vanuit, dat als er nieuwe relevante informatie beschikbaar komt, je als particuliere belegger de laatste bent die daarover wordt geinformeerd. Je vist altijd dus achter het net. Pas op voor de psychologische aspecten. Het is moeilijk om je verlies te nemen. Bij winst wordt je overmoedig. Mensen schijven succes toe aan zichzelf en verlies aan anderen. Toeval speelt de hoofdrol. En als laatste waarschuwing: er is veel opzettelijke desinformatie.
Kun je nog eens uitleggen wat er gebeurd is?quote:Op zaterdag 20 april 2013 01:08 schreef koffiemetmelkensuiker het volgende:
Foutje gemaakt met beleggen.....
Margin Violation Warning for KMS
Ik was van plan om een bepaald aandeel voor de sluiting te verkopen voor een bepaalde prijs.
Echter was de markt het niet eens met die prijs. gevolg ik ben over de grens gegaan en nu krijg ik e-mail van mijn broker....
Komt goed maar ik schrok er wel van!
wat heb je verkeerd gedaan?quote:Op zaterdag 20 april 2013 01:08 schreef koffiemetmelkensuiker het volgende:
Foutje gemaakt met beleggen.....
Margin Violation Warning for KMS
Ik was van plan om een bepaald aandeel voor de sluiting te verkopen voor een bepaalde prijs.
Echter was de markt het niet eens met die prijs. gevolg ik ben over de grens gegaan en nu krijg ik e-mail van mijn broker....
Komt goed maar ik schrok er wel van!
Netjes. Het is goed om verlies te kunnen nemen en niet geforceerd gaan compenseren. Op een of andere manier is dit voor velen erg moeilijk.quote:Op dinsdag 4 juni 2013 15:41 schreef vaginabeheerder het volgende:
aangezien jullie mij goed geholpen hebben lijkt het mij wel netjes om te vertellen hoe het gaat.
1x verlies gemaakt door short te gaan op google, gelijk verlies gepakt en beperkt tot 5% ex transactiekosten.
meerdere ritjes short en long gemaakt met kpn en Nokia allemaal met winst afgesloten 15% gemiddeld.
nu bijna 100% winst op postnl en ik verkoop ze nog niet want de koers blijft maar oplopen.
ik doe alles via m'n telefoon(galaxy note) en haal veel informatie via twitter, er staat een hoop onzin bij maar ook nuttige dingen.
ik lees iedere dag ook de forums van KPN Nokia en postnl.quote:Op dinsdag 4 juni 2013 15:44 schreef ssebass het volgende:
[..]
Netjes. Het is goed om verlies te kunnen nemen en niet geforceerd gaan compenseren. Op een of andere manier is dit voor velen erg moeilijk.
Precies het is een bittere pil, maar je kunt dit beter op tijd accepteren. Ze houden ook vaak vast aan de fluctuaties. Wanneer er weer een stijging is, is het vertrouwen weer terug, terwijl de globale trend duidelijk naar beneden is. Mensen worden hebberig. Zelfde geldt overigens voor winst nemen. Ik stap er soms te vroeg uit, maar beter dan te laatquote:Op dinsdag 4 juni 2013 15:49 schreef vaginabeheerder het volgende:
[..]
ik lees iedere dag ook de forums van KPN Nokia en postnl.
het valt mij op dat veel mensen de realiteit niet onder ogen zien dat ze te lang zijn blijven zitten en op deze manier kapitalen verliezen.
mensen raken verliefd op een aandeel lijkt het wel.
ik heb ook mensen in mijn omgeving gesproken die hetzelfde hebben meegemaakt.
bij neerwaartse koers denken dat het wel weer goed komt een dat blijven denken en geen stoploss gebruiken.
ik wil dat vermijden, verlies nemen is niet leuk maar wel verstandig.
ik had het idee om postnl bij de 1,82 weer te verkopen.quote:Op dinsdag 4 juni 2013 15:59 schreef ssebass het volgende:
[..]
Precies het is een bittere pil, maar je kunt dit beter op tijd accepteren. Ze houden ook vaak vast aan de fluctuaties. Wanneer er weer een stijging is, is het vertrouwen weer terug, terwijl de globale trend duidelijk naar beneden is. Mensen worden hebberig. Zelfde geldt overigens voor winst nemen. Ik stap er soms te vroeg uit, maar beter dan te laat
Ik stel voor mijzelf altijd doelen voor een bepaalde koers, oftewel momenten waarop ik verkoop. Dit kan zowel bij verlies als winst zijn. Als je dit van te voren niet doet gaan emoties/sentiment een te grote rol spelen. Ten minste dat is mijn idee. Dit kun je overigens ook al vast zetten, zodat het automatisch gaat, maar dat doe ik eigenlijk nooit. Word ik naar mijn idee te laks van.
Ja daarom zet ik het ook niet vast. Er kunnen altijd dingen tussenkomen. Als er echt iets is veranderd kun je je doelen wel bijstellen, maar dit moet ook niet te makkelijk worden, anders is het idee van vast verkoopmoment op een bepaalde koers weg en ga je weer op emotie/sentiment. Dan kun je beter naar het casinoquote:Op dinsdag 4 juni 2013 16:22 schreef vaginabeheerder het volgende:
[..]
ik had het idee om postnl bij de 1,82 weer te verkopen.
maar er kwam toen zoveel goed nieuws dat ik ze maar besloot te houden en goed in de gaten houden wat de koers doet.
Succes!quote:Op dinsdag 4 juni 2013 19:23 schreef Aleoni het volgende:
Ik ben net begonnen met het maken een portfolio. Ik heb hier voor nooit serieus in aandelen gehandeld en al helemaal niet met de hoeveelheid geld dat ik er nu voor heb gereserveerd.
Ik heb over de laatste maanden mijn eerste aankopen gedaan. Mijn portfolio ziet er nu ongeveer zo uit.
40% Unilever
20% Coca-Cola
20% Mondelez International
16% Starbucks (had ik een paar jaar geleden gekocht)
4% nog wat troep dat ik nog op de plank had liggen.
Uiteindelijk wil ik tussen de 10 en 20 bedrijven met een yield van > 2.5% (of de mogelijkheid daartoe) in mijn portfolio hebben.
Wens mij succes en tips zijn altijd welkom!
Dankjewel!quote:Op dinsdag 4 juni 2013 19:30 schreef QBay het volgende:
[..]
Succes!
Je richt je vooral op dividend gezien je yield eis en Coca Cola en Unilever? Het is overigens altijd een slecht idee om een aandeel uit meer dan 10% van je portefeuille te laten bestaan. Als Unilever nu crasht, crasht je portefeuille mee.
Twitter.. dat is best nuttig eigenlijk! Wie volg je dan zoal?quote:Op dinsdag 4 juni 2013 15:41 schreef vaginabeheerder het volgende:
aangezien jullie mij goed geholpen hebben lijkt het mij wel netjes om te vertellen hoe het gaat.
1x verlies gemaakt door short te gaan op google, gelijk verlies gepakt en beperkt tot 5% ex transactiekosten.
meerdere ritjes short en long gemaakt met kpn en Nokia allemaal met winst afgesloten 15% gemiddeld.
nu bijna 100% winst op postnl en ik verkoop ze nog niet want de koers blijft maar oplopen.
ik doe alles via m'n telefoon(galaxy note) en haal veel informatie via twitter, er staat een hoop onzin bij maar ook nuttige dingen.
Vanwaar dit? Ik ben een (zeer) nieuwe belegger, enige ervaring die ik heb is ~2 jaar in 1 aandeel gezeten (op de NASDAQ). In totaal zo'n 8% winst gemaakt, best aardig, iig beter dan de spaarrentes. Ben daar alweer een tijd uit maar nu wil ik weer beginnen.quote:En opties, forex, commodities, cfd's, turbo's en sprinters ?
Deze producten passen minder goed bij een beginnende belegger. Vragen en discussie hierover staan vrij, maar het aanprijzen van deze producten wordt niet op prijs gesteld, zeker niet met affiliate links naar aanbieders.
In de valuta/forex handel is het moeilijker om winst te maken dan met aandelen.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 15:24 schreef Thas het volgende:
Zeg dat ik denk dat de RMB in waarde gaat stijgen ten opzichte van de EUR (hypothetisch, dit is niet wat ik zou kopen). Daar wil ik dus op inspelen door RMB/EUR te kopen. Waarom wordt dit afgeraden voor beginners?
Via Interactive Brokers kun je RMB aankopen. Je kunt je rechtstreeks bij het UK filiaal aanmelden, of via Lynx of Today's Brokers die wederverkoper zijn van Interactive Brokers.quote:Ten tweede, waar kan dit makkelijk?
Dat zou in principe wel moeten kunnen. Het kan zijn dat een bepaald product niet in Nederland verhandeld mag/kan worden. Of ze hebben het nog niet toegevoegd aan de eigen database. Als je het product niet kan vinden in het handelsscherm, stuur dan een mailtje naar Binck.quote:Nog iets - Je hebt soms aandelen of trackers/etf's en die staan dan genoteerd op bijvoorbeeld de "NYSE Arca". Kan je de producten daarvan ook gewoon bij bijvoorbeeld Binck aankopen?
Je moet de koers dan op het huidige niveau 'hedgen'. Dit kan op verschillende manieren.. futures, opties of rood gaan staan in de USD. Dat laatste is de simpelste oplossing maar kan bij Binck meen ik niet. Het is bij Interactive Brokers echter geen probleem.quote:En dan nog een hele domme vraag - bij de eerdere ervaring met beleggingen was het probleem dat je sterk afhankelijk was van de USD/EUR koers. Hoe kan je beleggen in een Amerikaans aandeel (als Nederlander) zonder last te hebben van de veranderende USD/EUR koers?
@iexguruwatch @marktgevoel @beurstweet @belegger.nl @dftquote:Op zaterdag 15 juni 2013 15:19 schreef Zolder het volgende:
[..]
Twitter.. dat is best nuttig eigenlijk! Wie volg je dan zoal?
Heel erg bedankt voor alle antwoorden, heldere uitlegquote:
Ik weet het niet zeker maar Lynx schrijft wel ...quote:Op zondag 16 juni 2013 16:43 schreef Thas het volgende:
Oja, nog één dingetje. Bij een aantal brokers zoals Lynx en Interactive Brokers is een initiële inleg vereist. Ik zie echter nergens staan wat er gebeurt als je, ervan uitgaande dat je bij de eerste storting het minimale bedrag stort, meteen de helft weer terugstort, of als je bijvoorbeeld de helft zou verliezen. Natuurlijk kan je er voor kiezen om simpelweg maar een deel van je balans te gebruiken, maar dat is zo zonde gezien er dan geld opstaat wat "niks doet".
Hieruit maak ik op dat je saldo in principe tot 1 cent kan zakken.quote:De totale waarde van uw portefeuille (waarde effecten plus contanten) dient na de transactie minimaal 2.000 dollar te zijn om in opties, futures en Amerikaanse aandelen te kunnen handelen. Als uw portefeuille onder deze minimumeis zit, kunt u wel in Europese aandelen handelen.
Tot nu toe zit ik nog bij geen enkele broker, dus dat is het probleem niet. De eerdere aandelen zaten bij de ABN, maar die beleggingsrekening is inmiddels opgeheven (en stond niet op mijn naam gezien ik minderjarig was).quote:Op zondag 16 juni 2013 18:30 schreef jaco het volgende:
[..]
Ik weet het niet zeker maar Lynx schrijft wel ...
[..]
Hieruit maak ik op dat je saldo in principe tot 1 cent kan zakken.
Even een andere opmerking: ik begrijp uit je vraag dat je van plan om iets rond de 1000 euro naar RMB te wisselen. De RMB/EUR koers heeft de afgelopen 5 jaar tussen de 0.10 en 0.125 gefluctueerd. Als je het allemaal goed weet te timen, kun je er misschien opnieuw 25% = 250 euro uitslepen in de komende jaren.
Of gaat de RMB exploderen in jouw opvatting ? Mijn punt is eigenlijk dat die 250 euro de moeite van het overstappen niet waard is. Interactive Brokers heeft ook een redelijk ingewikkeld software systeem waarin je jezelf zult moeten verdiepen. Dit gaat je ook een paar uur kosten, maar misschien is het interessant.
Kun je eigenlijk Renminbi wisselen bij het GWK en onder je bed verstoppen? Rente is er toch nauwelijks op. Het lijkt me nog praktischer om een ander investeringsidee uit te voeren via je bestaande Binck account.
De KRW kun je bij Interactive Brokers ook wisselen. Wat cash betreft kun je deze ook bij een GWK vestiging wisselen: http://www.gwktravelex.nl/quote:Op zondag 16 juni 2013 19:44 schreef Thas het volgende:
Het ging me uiteindelijk om KRW, maar dat lijkt toch nergens verkrijgbaar te zijn, ook online. Wat ik denk dat ik maar ga doen is rond de 1000 euro aan KRW te pinnen in Korea tijdens een vakantie, die mee te nemen naar NL en dan af te wachten.
Vreemd genoeg dacht ik gister een pagina te gevonden hebben met de valuta van IB en daar stond hij niet tussen. Blijkbaar heb ik het me ingebeeld want hij staat hier hier gewoon tussen. Ze zeggen echter dat een currency conversion moet via IdealPro en daar staat hij dan weer niet tussen (en staan (voor mij veel te) hoge minimale order sizes).quote:Op maandag 17 juni 2013 03:48 schreef jaco het volgende:
[..]
De KRW kun je bij Interactive Brokers ook wisselen. Wat cash betreft kun je deze ook bij een GWK vestiging wisselen: http://www.gwktravelex.nl/
Meer de nalatigheid van RBS of ABNAMRO. Ze geven een stel turbo's uit, en kijken er dan een tijd niet naar om. Koersbewegingen stoppen ze soms uit, en na een tijd is er gewoon niks interessants meer te koop.quote:Op vrijdag 12 juli 2013 19:54 schreef vaginabeheerder het volgende:
ik zat net te twijfelen om een turbo long van Dell te kopen.
bij rbs waren er 3 beschikbaar en alleen long, short was niet beschikbaar.
nu word ik natuurlijk gelijk wantrouwig.
zou de bank zeker weten dat Dell gaat zakken en dat ze daarom geen turbo short uitbrengen of heeft dit een andere reden?
Ik heb er nog geen platform voor gevondenquote:Op vrijdag 12 juli 2013 11:18 schreef Syntix het volgende:
Zijn er hier trouwens mensen die beginnen met handelen in aandelen in start-ups? Dus meer de crowdfunding van start-ups?
Een paar duizend is imho te weinig dit vanwege de transactiekosten die je maakt.quote:Op woensdag 17 juli 2013 16:42 schreef Dennis_enzo het volgende:
Hey,
Ik heb momenteel een vermogensrekening bij Brand New Day met een paar duizend euro er op. Deze heeft een paar fondsen die gebaseerd zijn op de Vanguard index fondsen. Ik heb al wat winst gemaakt, dus op zich loopt het prima, maar de interface vind ik erg onduidelijk en ik ben sowieso wel geïnteresseerd om het beleggen zelf te doen. Ik zou het waarschijnlijk voornamelijk bij de Vanguard index funds houden, met eventueel een paar anderen.
Nou vroeg ik me af, is dit de tijd/moeite waard? Of is het handiger als je toch alleen maar index funds wil om het gewoon bij een bedrijf als Brand New Day te houden, waar je alleen maar geld op hoeft te storten en verder niks hoef te regelen? En zitten er nog andere voordelen aan om het zelf via bijvoorbeeld Binck te beheren?
Ik doel op secondmarket/AIM bijv. of mensen die aan crowdfunding doen...quote:Op zaterdag 13 juli 2013 12:10 schreef Kirov het volgende:
[..]
Ik heb er nog geen platform voor gevonden
Dan kun je het beste trackers van de hele beurs kopen. Dat ben je de minste transactiekosten aan kwijt en die volgt gewoon de koers van bijvoorbeeld de AEX of de Dow Jones, dus het risico is beperkt. Gewoon lekker een tracker kopen van een beurs na een nieuwe beurscrash.quote:Op vrijdag 2 augustus 2013 14:21 schreef prinsrob het volgende:
Ik heb geen verstand van beleggen, en wil er eigenlijk ook geen uren per week mee bezig zijn. Is er een manier om op lange termijn een hogere winstverwachting te hebben dan een spaarrekening, door gewoon in veel aandelen tegelijk te beleggen?
Is zoiets een verstandige optie? http://www.rabobank.nl/pa(...)eggen/rabo_rendemix/
Ik lees op 'de kritische belegger' (geen idee of het een goede site is...): http://www.dekritischebel(...)op-met-indexfondsen/
Daar lijken ze te zeggen dat een actief beheerd fonds door een bank over het algemeen niet goed presteert, en dat je beter zogenoemde trackers kunt nemen.
Ik zie door de bomen het bos niet meer. Samenvattend:
- Ik wil mijn geld verstandig gebruiken en heb het vermoeden dat er betere opties zijn dan spraarrekening
- Ik wil er niet teveel tijd mee kwijt zijn
Het bedrag is nu ongeveer 15k.
Bedankt alvast voor wat sturen in de goede richting!
Bedankt! Zou je me kunnen zeggen hoe ik dit concreet het beste doe? Dat zou me uren zoek- en uitpluiswerk besparenquote:Op vrijdag 2 augustus 2013 14:23 schreef PaulieWalnuts het volgende:
[..]
Dan kun je het beste trackers van de hele beurs kopen. Dat ben je de minste transactiekosten aan kwijt en die volgt gewoon de koers van bijvoorbeeld de AEX of de Dow Jones, dus het risico is beperkt. Gewoon lekker een tracker kopen van een beurs na een nieuwe beurscrash.
ik denk dat je het beste in bedrijfsobligaties kan gaan, meer rente dan op een spaarrekening, en als de beurs halveert heb je daar geen last van.quote:Op vrijdag 2 augustus 2013 14:21 schreef prinsrob het volgende:
Ik heb geen verstand van beleggen, en wil er eigenlijk ook geen uren per week mee bezig zijn. Is er een manier om op lange termijn een hogere winstverwachting te hebben dan een spaarrekening, door gewoon in veel aandelen tegelijk te beleggen?
Is zoiets een verstandige optie? http://www.rabobank.nl/pa(...)eggen/rabo_rendemix/
Ik lees op 'de kritische belegger' (geen idee of het een goede site is...): http://www.dekritischebel(...)op-met-indexfondsen/
Daar lijken ze te zeggen dat een actief beheerd fonds door een bank over het algemeen niet goed presteert, en dat je beter zogenoemde trackers kunt nemen.
Ik zie door de bomen het bos niet meer. Samenvattend:
- Ik wil mijn geld verstandig gebruiken en heb het vermoeden dat er betere opties zijn dan spraarrekening
- Ik wil er niet teveel tijd mee kwijt zijn
Het bedrag is nu ongeveer 15k.
Bedankt alvast voor wat sturen in de goede richting!
waarom niet?quote:Op zaterdag 3 augustus 2013 20:08 schreef Hyaenidae het volgende:
Met 15k aan spaargeld moet je sowieso niet gaan beleggen.
De daling heeft niet ingezet, de index is juist gestegen. Een short product wordt meer waard naarmate de index minder waard wordt. De daling van de waarde van je product komt dus door de stijging van de index.quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 16:02 schreef Elmostyle het volgende:
Momenteel ben ik bezig met het lezen van diverse boeken gerelateerd aan beleggen & voordat ik dit voor het 'echt' ga proberen beleg ik eerst met fictief geld in het RTLZ-Beursspel zodat het nog geen gevolgen heeft wanneer ik een fout maak.
Enkele dagen terug had ik in een AEX-Tracker een Sprinter short gekocht op 1,40, nu is deze gezakt naar 0,90. Mijn veronderstelling was, dat ik dan een positief rendement zou hebben vanwege dat de verwachte daling ook daadwerkelijk was ingezet. Alleen hier was ik goed mis:
[ afbeelding ]
Ik heb diverse tutorials nagelezen en mijn boek er nog eens bijgepakt, maar kom er nog niet helemaal aan uit. Wat is de reden dat ik een negatief rendement heb, terwijl ik juist een sprinter short had aangekocht en de daling ook had ingezet?
Bedankt voor je antwoordquote:Op zaterdag 10 augustus 2013 16:09 schreef Kabouter_Plofkop het volgende:
[..]
De daling heeft niet ingezet, de index is juist gestegen. Een short product wordt meer waard naarmate de index minder waard wordt. De daling van de waarde van je product komt dus door de stijging van de index.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 24% gewijzigd door Mike4Ever op 15-08-2013 14:00:53 ]Hallo!
quote:Op donderdag 15 augustus 2013 13:55 schreef Mike4Ever het volgende:
Hallon Boyz, ik heb even een dom vraagje:
Ik lees hier altijd over 'long gaan' en 'shorten', wat bedoelen jullie hiermee?long gaan is dat je gokt op een hogere koers, short gaan is gokken op een lagere koers.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dus je gaat long door aandelen te kopen en short door aandelen die je reeds in bezit hebt te verkopen?quote:Op donderdag 15 augustus 2013 14:01 schreef PaulieWalnuts het volgende:
[..]
long gaan is dat je gokt op een hogere koers, short gaan is gokken op een lagere koers.
kijk maar ff op wikipedia over short.quote:Op donderdag 15 augustus 2013 14:02 schreef Mike4Ever het volgende:
[..]
Dus je gaat long door aandelen te kopen en short door aandelen die je reeds in bezit hebt te verkopen?
Of denk ik nu te simpel?
In principe is long gaan kopen en short gaan verkopen, maar dan wordt meestal bedoeld aandelen die je niet hebt te verkopen. Overigens is dat laatste lastig in nederland.quote:Op donderdag 15 augustus 2013 14:02 schreef Mike4Ever het volgende:
[..]
Dus je gaat long door aandelen te kopen en short door aandelen die je reeds in bezit hebt te verkopen?
Of denk ik nu te simpel?
ING is nu ongeveer 8,50 waard. Stel jij verwacht dat het aandeel stijgt, dan ga je long. Dit betekend dat je de aandelen koopt voor 8,50 en dan verkoopt op bijvoorbeeld 9,00. Dan heb je ongeveer 6% rendement.quote:Op donderdag 15 augustus 2013 14:02 schreef Mike4Ever het volgende:
[..]
Dus je gaat long door aandelen te kopen en short door aandelen die je reeds in bezit hebt te verkopen?
Of denk ik nu te simpel?
Ah op zo'n manier. Ik wist namelijk niet of ik 2500 moest opgeven (startkapitaal) of het huidige (bijvoorbeeld 2700)quote:Op zaterdag 17 augustus 2013 17:33 schreef Mike4Ever het volgende:
Antwoord 1
Je geeft gewoon de totale waarde van al je aandelen + je spaargeld op de peildatum (1 januari dacht ik?) op.
Antwoord 2
Je geeft de waarde op van de peildatum, dus als dat op dat moment 2000 was dan geef je dat op.
Al je beleggingen + spaargeld, 134.450 euro dus in jouw geval.quote:Op zaterdag 17 augustus 2013 21:43 schreef Shieldz het volgende:
[..]
Ah op zo'n manier. Ik wist namelijk niet of ik 2500 moest opgeven (startkapitaal) of het huidige (bijvoorbeeld 2700)
Alvast een rekening openen kan geen kwaad.quote:Op maandag 19 augustus 2013 15:08 schreef halo4312 het volgende:
Welke broker gebruiken jullie?????????
Binck en Lynx lijken me wel goed.
Bij Lynx heb je wel een minimale inleg van 3000 (Ten minste dat moet je storten om de rekening te openen en kun je er later wel weer afhalen geloof ik)
Ben zelf van plan om een rekening te openen, maar weet niet of ik meteen wil instappen in aandelen aangezien ik geen enorm groeipotentieel zie op dit moment in Europese aandelen. Maar het alvast hebben van een rekening lijkt me prettig.
ishares silver etf, spdr gold etf.quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 08:40 schreef Mike4Ever het volgende:
Hallo jongens, weer een vraag van mijn zijde.
Hoe kan ik beleggen in grondstoffen zoals zilver en goud via Binck of Lynx?
Kan het ook in euro's? Want deze fondsen zijn in USD.quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 09:04 schreef PaulieWalnuts het volgende:
[..]
ishares silver etf, spdr gold etf.
google maar op goud etf dan weet je het.quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 09:36 schreef Mike4Ever het volgende:
[..]
Kan het ook in euro's? Want deze fondsen zijn in USD.
Ik heb liever dat jij dit voor me doet.quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 10:14 schreef PaulieWalnuts het volgende:
[..]
google maar op goud etf dan weet je het.
Ik koop meestal turbo's en sprinters voor bijvoorbeeld goud. Die koop je gewoon in euro's. Valuta heeft overigens wel degelijk invloed ook al zie je dat niet direct. Ik zou je er toch een beetje beter in verdiepen voordat je er aan begint. Veel verstopte kosten, valkuilen etc. Klinkt namelijk niet alsof je er al veel van weet. Maargoed je kunt ook gewoon beginnen en al doende leert men. Gaat je waarschijnlijk wel veel geld kosten.quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 08:40 schreef Mike4Ever het volgende:
Hallo jongens, weer een vraag van mijn zijde.
Hoe kan ik beleggen in grondstoffen zoals zilver en goud via Binck of Lynx?
Nou dan laat maar zitten...toch bedankt voor de tips.quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 23:39 schreef ssebass het volgende:
[..]
Gaat je waarschijnlijk wel veel geld kosten.
Waarom gebruik je van die huis-tuin en keuken derivaten?quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 23:39 schreef ssebass het volgende:
[..]
Ik koop meestal turbo's en sprinters voor bijvoorbeeld goud. Die koop je gewoon in euro's. Valuta heeft overigens wel degelijk invloed ook al zie je dat niet direct. Ik zou je er toch een beetje beter in verdiepen voordat je er aan begint. Veel verstopte kosten, valkuilen etc. Klinkt namelijk niet alsof je er al veel van weet. Maargoed je kunt ook gewoon beginnen en al doende leert men. Gaat je waarschijnlijk wel veel geld kosten.
Waarom niet. Veel beschikbaar met uiteenlopende stop loss. Voor lange termijn heb ik andere dingen. Deze derivaten zijn mijn speelgeldquote:Op zaterdag 24 augustus 2013 00:26 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Waarom gebruik je van die huis-tuin en keuken derivaten?
En maak je er winst mee of blijft het bij speelgeld dat steeds minder wordt op de langere termijn?quote:Op zondag 25 augustus 2013 22:40 schreef ssebass het volgende:
[..]
Waarom niet. Veel beschikbaar met uiteenlopende stop loss. Voor lange termijn heb ik andere dingen. Deze derivaten zijn mijn speelgeld
Nee gaat eigenlijk wel goed. Maak vaak winst. Sta nu op 15% over het laatste jaar (is niet bijzonder veel als je bedenkt dat ik bij sommigen 200% heb gepakt). Doe het ook alleen als ik een bepaald plan heb en dan rekening houdend met de transactiekosten die snel oplopen. Maargoed je speelt dan wel in op de fluctuaties en die blijven altijd lastig te voorspellen. Tot nu toe maar een keer hard op mijn bek gegaan en dat was met ING. Daar stond ik eigenlijk al niet heel erg achter, maar was in het begin en wilde een beetje spreiden. Paar momenten gehad waarvan ik wist dat ik moest verkopen, maar heb het aangehouden in de hoop dat het bij zou trekken, met de kans alles kwijt te raken. Laatste is toen gebeurt uiteraard.quote:Op zondag 25 augustus 2013 22:42 schreef Mike4Ever het volgende:
[..]
En maak je er winst mee of blijft het bij speelgeld dat steeds minder wordt op de langere termijn?
Krijg je dan echt gewoon 200 euro echt geld tegoed zonder dat je zelf geld in hoeft te leggen? Of is het iets van 200 mits je 1000 inlegt?quote:Op maandag 18 februari 2013 16:36 schreef Duderd het volgende:
Vandaag maar eens een rekening openenbinck heeft 200 euro aan gratis transactiegeld. Denk dat ik daar maar voor ga.
als je wat koopt kost je dat minstens 10 euro aankoop kosten bij binck... bij een grotere order wat meer..quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 21:50 schreef borbit het volgende:
[..]
Krijg je dan echt gewoon 200 euro echt geld tegoed zonder dat je zelf geld in hoeft te leggen? Of is het iets van 200 mits je 1000 inlegt?
Er is geen demo versie van Binck? Ik speel nu een beetje met nep geld bij plus 500. Maar dat is niet zo'n handige website.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 21:52 schreef arjan1112 het volgende:
[..]
als je wat koopt kost je dat minstens 10 euro aankoop kosten bij binck... bij een grotere order wat meer..
dus dan kan je 10 tot 20 keer wat kopen voor niks zeg maar..
je krijgt het geld niet .. whehe
Ik zoek eigenlijk een site om met nep geld te beleggen om een beetje te kijken hoe het werkt enzo. Ik heb niet echt de intentie om ooit met echt geld bezig te gaan. Ik weet verder heel weinig van beleggen. Zit gewoon een beetje uit te zoeken hoe het ongeveer werkt.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 21:55 schreef arjan1112 het volgende:
dat hebben ze volgens mij niet, er staat wel een videotje op de site
Met iex kan dat prima. Leuk om te doen ook, zo ben ik ook begonnen. Heeft rtlz niet een beursspel? Die zou je ook kunnen proberen dan. Zelf geen ervaring mee.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 21:59 schreef borbit het volgende:
[..]
Ik zoek eigenlijk een site om met nep geld te beleggen om een beetje te kijken hoe het werkt enzo. Ik heb niet echt de intentie om ooit met echt geld bezig te gaan. Ik weet verder heel weinig van beleggen. Zit gewoon een beetje uit te zoeken hoe het ongeveer werkt.
Waar het bedrijf zit zou naar mijn mening niet veel uit moeten maken. Belangrijker is dat je je gaat verdiepen in het bedrijf, kijkt hoe het bedrijf er nu voorstaat (jaarverslagen e.d.), informatie zoekt van andere bronnen (probeer zowel argumenten te vinden van voor- en tegenstanders van het aandeel) en probeer op basis hiervan voor jezelf een goede schatting te maken hoe het bedrijf er over 1, 5 en 10 jaar uitziet (in een realistisch, optimistisch en pessimistisch scenario). Op basis daarvan zou je voor jezelf kunnen bepalen hoeveel jij het bedrijf in totaal waard vindt en of die $80/aandeel een koopje is of juist niet.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 07:41 schreef DrSnuggle het volgende:
Ik wil er geen nieuw topic over openen, maar ik zit de laatste dagen te kijken naar het bedrijf: Proto Labs. Dit is een bedrijf die veel met 3d-printing te maken heeft, wat een sterk groeiende markt is. Ze gaan, sinds zij op de beurs zitten, alleen maar omhoog en zijn van ongeveer 20 dollar per aandeel naar 80 dollar per aandeel gegaan, binnen 2 jaar.
De aandelen zijn wel te koop via Binck, maar verder is er vrij weinig over bekent.
Is het als beginner vestandig om in een buitenlands bedrijf te beleggen of is het handiger om voorlopig nog op Nederland te richten?
Kijk dat is precies waar beginners nat op gaan. De koers gaat op en neer en elk jaar, vast een paar keer per jaar, maakt elke index of aandeel een plotselinge zware beweging omhoog of omlaag. Om die niet mee te tellen is jezelf beetnemen, want zulke dingen blijven gebeuren. Het hele resultaat telt, en een goede belegger is juist die die altijd zijn risico beheerst en als het fout gaat snel zijn verlies beperkt.quote:Op zondag 25 augustus 2013 23:10 schreef ssebass het volgende:
Heb bij bijna allen een winst gehaald, groot en klein, maar dat lage rendement komt juist door die ene waar ik een groot deel van mijn geld ben kwijtgeraakt. Als ik die ene niet mee zou rekenen zat ik het laatste jaar minimaal op 75% winst. Zo zie je dat een fout je de kop kan kosten.
Dat is zeker waar. Dit was wel een ander geval overigens. Alles wees erop dat het naar beneden zou gaan en was hoog speculatief, maar wilde zien hoe het zou uitwerken. Had al geaccepteerd dat ik alles kwijt zou raken als leergeld.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 08:40 schreef pikinhand het volgende:
[..]
Kijk dat is precies waar beginners nat op gaan. De koers gaat op en neer en elk jaar, vast een paar keer per jaar, maakt elke index of aandeel een plotselinge zware beweging omhoog of omlaag. Om die niet mee te tellen is jezelf beetnemen, want zulke dingen blijven gebeuren. Het hele resultaat telt, en een goede belegger is juist die die altijd zijn risico beheerst en als het fout gaat snel zijn verlies beperkt.
Lastig, zou zelf ook graag in Friesland Campina willen beleggen omdat zij waarschijnlijk een gigantische groei door gaan maken de komende 20 jaar. Het dichtste bij Nederlandse zuivel komt denk ik is Danone omdat ze toch veel melk afnemen vanuit Nederland.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:14 schreef BasEnAad het volgende:
Weet iemand een manier om in Nederlandse zuivel te beleggen?
Het dichtste bij zal Danone zijn, die halen 50% van hun omzet uit Europa.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:14 schreef BasEnAad het volgende:
Weet iemand een manier om in Nederlandse zuivel te beleggen?
Staat hierboven al een paar keer uitgelegd. Geld wordt geleend, je financieert zelf maar een klein deel, hoe kleiner dit deel hoe groter de hefboom. Voordat het deel wordt aangesproken dat gefinancieerd is, zullen jouw derivaten verkocht worden (stop loss bereikt). Geleende geld wordt nooit aangesproken.quote:Op dinsdag 15 oktober 2013 13:32 schreef DrSnuggle het volgende:
Hoe werken hefboomproducten precies? Ik weet dat je een groter risico neemt maar de winst bijvoorbeeld ook 3 keer zo hoog kan zijn. Maar waar komt dat geld vandaan?
Bij aandelen is het zo dat de waarde van het bedrijf stijgt (of daalt) en je krijgt, wanneer je je aandelen verkoopt, dat hogere (of lagere) bedrag voor je aandelen terug. Maar wanneer je met een hefboomproduct werkt kan je dus 3 keer zoveel voor krijgen, maar dat geld moet toch ergens vandaan komen?
Overigens begin ik er nog lang niet aan omdat ik er nog totaal geen verstand van heb, ik blijf voorlopig nog bij gewoon aandelen.
Het staat hier ook gewoon goed uitgelegd:quote:Op dinsdag 15 oktober 2013 13:32 schreef DrSnuggle het volgende:
Hoe werken hefboomproducten precies? Ik weet dat je een groter risico neemt maar de winst bijvoorbeeld ook 3 keer zo hoog kan zijn. Maar waar komt dat geld vandaan?
Bij aandelen is het zo dat de waarde van het bedrijf stijgt (of daalt) en je krijgt, wanneer je je aandelen verkoopt, dat hogere (of lagere) bedrag voor je aandelen terug. Maar wanneer je met een hefboomproduct werkt kan je dus 3 keer zoveel voor krijgen, maar dat geld moet toch ergens vandaan komen?
Overigens begin ik er nog lang niet aan omdat ik er nog totaal geen verstand van heb, ik blijf voorlopig nog bij gewoon aandelen.
Ik zou juist in de bedrijven gaan beleggen die de melkverwerkings machines maken. De melkquota wordt afgeschaft, dus bedrijven zoals Campina bouwen zich rot om al het melk te kunnen verwerken.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:14 schreef BasEnAad het volgende:
Weet iemand een manier om in Nederlandse zuivel te beleggen?
Kom maar met wat namen dan.quote:Op zondag 20 oktober 2013 12:21 schreef floris_b het volgende:
[..]
Ik zou juist in de bedrijven gaan beleggen die de melkverwerkings machines maken. De melkquota wordt afgeschaft, dus bedrijven zoals Campina bouwen zich rot om al het melk te kunnen verwerken.
maar ook de subsidie en dus zal dat wel meevallenquote:Op zondag 20 oktober 2013 12:21 schreef floris_b het volgende:
[..]
Ik zou juist in de bedrijven gaan beleggen die de melkverwerkings machines maken. De melkquota wordt afgeschaft, dus bedrijven zoals Campina bouwen zich rot om al het melk te kunnen verwerken.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |