abonnement Unibet Coolblue
pi_112317784
quote:
17s.gif Op vrijdag 1 juni 2012 17:29 schreef Soury het volgende:
Mijn eerste zelfgemaakte pizza. Moet later nog de oven in maar ik ben bang dat ik er teveel opgekwakt heb. Laag tomatensaus, champignons, pepertjes, salami en gerookte ham, olijven en een paar plakje knoflook, mozarella en blauwe schimmel kaas en vers geknipte kruiden(rozemarijn en tijm) en wat potjes kruid.
Als dat maar goed gaat :|W
[ afbeelding ]
Een plaatpizza. Niks mis met dat idee, hoor. Iedereen doet er de eerste keer veel te veel op. De tweede en de derde keer ook, als ik voor mezelf spreek. Met dit volume kun je waarschijnlijk 3 plaatpizza's beleggen. En dan zijn ze nog lekkerder ook. Maakt het ook een stukje goedkoper. Als je de kostprijs van een zelfgemaakte pizza gaat berekenen.... Met een euro kom je al een heel eind. Zo is de pizza van origine ook bedoeld. Armeluis-eten, maar toch heel lekker. Daarom moeten er ook geen dure ingrediënten op een pizza. Voor een eerste poging vind ik je experiment geslaagd. Heb je ook een foto van de gebakken pizza?
pi_112319767
quote:
10s.gif Op vrijdag 1 juni 2012 19:07 schreef Yvesss het volgende:

[..]

Een plaatpizza. Niks mis met dat idee, hoor. Iedereen doet er de eerste keer veel te veel op. De tweede en de derde keer ook, als ik voor mezelf spreek. Met dit volume kun je waarschijnlijk 3 plaatpizza's beleggen. En dan zijn ze nog lekkerder ook. Maakt het ook een stukje goedkoper. Als je de kostprijs van een zelfgemaakte pizza gaat berekenen.... Met een euro kom je al een heel eind. Zo is de pizza van origine ook bedoeld. Armeluis-eten, maar toch heel lekker. Daarom moeten er ook geen dure ingrediënten op een pizza. Voor een eerste poging vind ik je experiment geslaagd. Heb je ook een foto van de gebakken pizza?
Ik heb al de helft eraf gepakt. Ik maak wel een foto als ie klaar is, ooooh fuck :|W
NMNS: Taart Soury is geen probleem, die leg ik wel ergens vast in een keuken met wat rookgerei.
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
pi_112319854
Gewoon genieten :9 met de smaak zal vast niet zoveel mis zijn, ook niet als hij wat zompig is ;) en het motiveert alleen maar om de volgende keer te gaan experimenteren! :9
Ja doei.
pi_112323872
Fuck Ja !!! Super lekker gelukt.



:Y)
NMNS: Taart Soury is geen probleem, die leg ik wel ergens vast in een keuken met wat rookgerei.
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
pi_112324279
quote:
10s.gif Op vrijdag 1 juni 2012 19:07 schreef Yvesss het volgende:

[..]

Een plaatpizza. Niks mis met dat idee, hoor. Iedereen doet er de eerste keer veel te veel op. De tweede en de derde keer ook, als ik voor mezelf spreek. Met dit volume kun je waarschijnlijk 3 plaatpizza's beleggen. En dan zijn ze nog lekkerder ook. Maakt het ook een stukje goedkoper. Als je de kostprijs van een zelfgemaakte pizza gaat berekenen.... Met een euro kom je al een heel eind. Zo is de pizza van origine ook bedoeld. Armeluis-eten, maar toch heel lekker. Daarom moeten er ook geen dure ingrediënten op een pizza. Voor een eerste poging vind ik je experiment geslaagd. Heb je ook een foto van de gebakken pizza?
Herkenbaar! Ik had op mijn eerste 2 a 3 plaatpizza's ook veel te veel ingrediënten. Daarna eens wat minder gedaan en dat maakt het inderdaad lekkerder! :Y
pi_112324757
Zodoende. Maakt allemaal geen zut uit. Het is nog steeds een pizzatopic voor gevorderden én beginners. De gevorderden proberen met name de pizzaovens middels krachtstroom op 50Kw+ te krijgen. Of zoiets. Ga ik waarschijnlijk ook doen. Gewoon lekker doorbakken en vooral posten die pica's. Negatief commentaar zul je zelden krijgen.
pi_112374035
Mijn laatste pizza van vorige week had een redelijk bruine korst:



Ik had eerst de oven een tijdje open laten staan in de hoop dat het spiraal rood gloeiend zou worden. Maar dat gebeurde niet. Ik heb toen de pizza erin gelegd en de oven iets hoger gezet (normaal stand 2 1/2, nu iets hoger). Nadeel van deze methode vind ik dat als je meerdere pizza's achter elkaar wil bakken de steen eigenlijk steeds heter wordt, of je moet tussen tijds even een kwartiertje laten afkoelen.

Het deeg voor vanavond staat klaar. Dit keer ga ik buffel mozzarella gebruiken i.p.v. de normale van koemelk. En beleggen met champignons i.p.v. salami.

[ Bericht 10% gewijzigd door P1uu33R op 03-06-2012 10:25:14 (toevoeging) ]
pi_112392614
@P1uu33R: als ik mijn ferrari voorverwarm staat de thermostaat 1/3e verder van 2,5. Wanneer ik voorverwarm en bak op 2,5 wordt de rand niet bruin. Als de oven klaar is met opwarmen zet ik de deksel open totdat het lampje weer aanslaat. Ik leg de pizza met zilverfolie in de oven en zet de timer op 5 minuten. Na 3 minuten draai ik de pizza, anders wordt de rand niet egaal bruin. Wanneer binnen de 5 minuten de bovenste spiraal uitslaat zet ik de temperatuur hoger. Als de pizza klaar is, zet ik de temperatuur weer terug en de deksel open totdat het lampje weer gaat branden en dan schuif ik de volgende pizza erin.

Dit heb ik als resultaat:


Salmon pizza by sjanette1, on Flickr
  zondag 3 juni 2012 @ 20:22:12 #109
374892 bobbee
Bob's House
pi_112395807
Mooie pizza hoor met een mooie rand!
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
pi_112408814
Wat voor kaas gebruiken jullie eigenlijk op jullie pizza's? Ik vind alleen mozarella namelijk een beetje saai worden.
pi_112412976
quote:
5s.gif Op maandag 4 juni 2012 00:00 schreef Parallellogram het volgende:
Wat voor kaas gebruiken jullie eigenlijk op jullie pizza's? Ik vind alleen mozarella namelijk een beetje saai worden.
Parmezaan, belegen, gorgonzola. Net waar we zin in hebben.. Nagelkaas is ook verrassend lekker!
pi_112417231
quote:
1s.gif Op maandag 4 juni 2012 07:40 schreef LieLie het volgende:

[..]

Parmezaan, belegen, gorgonzola. Net waar we zin in hebben.. Nagelkaas is ook verrassend lekker!
Oké dat wordt experimenteren dan :9
  † In Memoriam † maandag 4 juni 2012 @ 11:35:01 #113
91830 MaximusTG
pi_112417419
Wat je dan ook kan doen is een keer kleine pizzaatjes maken. Gewoon ff uitrekenen naar verhouding oppervlakte, weet je hoe zwaar de bolletjes moeten zijn. Kun je meteen heel veel toppingcombinaties uitproberen.
pi_112420209
Ik kan helaas nog niet te grote pizza's maken, dan worden de korsten niet mooi.
Maar daar zal wel verandering in komen zodra de boven-element-hack is uitgevoerd :-)
  † In Memoriam † maandag 4 juni 2012 @ 18:43:19 #115
91830 MaximusTG
pi_112435262
Pizza gebakken vanavond, 100% zuurdesem. Was daardoor lekker licht, en zat een goede smaak aan. Met tomatensaus, ham, groene paprika, rode ui en mozzarella.

pi_112449842
Goed gelukt!
  dinsdag 5 juni 2012 @ 00:42:17 #117
374892 bobbee
Bob's House
pi_112459832
Ziet er goed uit maximus! Gebruik je polenta op je pizza plank of is dat gewone bloem op de rand van de pizza?

Ik ben ook nog een beetje aan het experimenteren geweest met zowel 100% desem deeg en ook een deeg met droge gist en 50% "00" en 50% normale patent bloem. Bij de laatste ook olijfolie en een beetje suiker toegevoegd. Dat resulteerde in een heerlijke pizza met een mooie gebakken rand, heerlijk luchtig! Ik had ook het alu bakje gewoon verwijderd omdat ik toch van een iets meer gebakken topping hou en het anders wat te "papperig" wordt.

Dus ik ben er voor mijzelf wel uit denk ik... Ik maak het pizzadeeg voortaan op deze manier, Dus met een beetje suiker ( :N ) zodat het deeg mooi bakt en zonder verdere aanpassing van het oventje. Misschien nog een klein beetje spelen met de verhoudingen bloem...bijvoorbeeld 65% "00" en 35% normale patent bloem.

Ik heb geen foto's gemaakt, ff geen zin in, zal ik de volgende keer doen!

[ Bericht 1% gewijzigd door bobbee op 05-06-2012 19:05:51 ]
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † dinsdag 5 juni 2012 @ 02:04:39 #118
91830 MaximusTG
pi_112461387
Nee, dat is geen maismeel, dat is tarwegriesmeel. Ik heb een bakje met 50/50 bloem en gries. Dat strooi ik op mn werkblad. Dan bakje met deeg erin ondersteboven erop. Deeg zakt eruit. Bakje weg. Beetje bloemmengsel erop. Iets uitdrukken. Met handen vormen. Op schieter. Blijft dan genoeg op het deeg zitten dat ie niet blijft plakken. Dus geen extra bloemmengsel op de schieter zelf.

Maar euh, allpurpose bloem? Dat verkopen ze volgens mij niet heel veel in NL. Patentbloem is niet hetzelfde.

Ipv suiker toevoegen (als je dat niet wil) kan je ook het deeg langer laten gisten in bv een koelkast. Dan worden er meer complexe suikers afgebroken en krijg je op natuurlijke manier meer suikers in je deeg. Maar niet te lang, dan worden die weer door je gist gebruikt. Kwestie van timing dus.
  dinsdag 5 juni 2012 @ 17:46:40 #119
134716 Schotse_Hooglander
Koeien, bedaard in de wei
pi_112483815
Net last minute(zoals vaker...) bedacht dat ik straks pizza wil maken op de ferrari, maar natuurlijk nog geen ingrediënten in huis. Weet iemand het ideale last minute deegrecept met ingrediënten van de toko of supermarkt?
En dat allemaal volledig belangeloos, zonder er iets voor terug te vragen....
  dinsdag 5 juni 2012 @ 19:13:50 #120
374892 bobbee
Bob's House
pi_112487615
@maximus
Je hebt helemaal gelijk. Het is gewoon patent bloem die ik gebruik samen met de "00".

Ik woon trouwens vlakbij duitsland en bij marktkauf kun je heel veel soorten meel kopen! 405, 1050, 550 etc. Zo ook de "00" voor 1 euro per kg. Ook hebben ze himalaya zout. Heel zuiver zout en leuk om te gebruiken in brood en pizza deeg! Echt wel een aanrader als je er in de buurt bent.
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  dinsdag 5 juni 2012 @ 20:00:10 #121
374892 bobbee
Bob's House
pi_112489967
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 17:46 schreef Schotse_Hooglander het volgende:
Net last minute(zoals vaker...) bedacht dat ik straks pizza wil maken op de ferrari, maar natuurlijk nog geen ingrediënten in huis. Weet iemand het ideale last minute deegrecept met ingrediënten van de toko of supermarkt?
Als je zo snel deeg nodig hebt dan zit er niks anders op dan zo een kant en klare rol deeg....
Heb je 2,5 uur of meer dan is er nog wel wat mogelijk door je bloem,gist,zout te mengen met warm water en minimaal 2 uur weg zetten. Op het moment dat het deeg gaat inzakken is het bruikbaar....
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † dinsdag 5 juni 2012 @ 20:13:47 #122
91830 MaximusTG
pi_112490632
Inzakken? Dat lijkt me niet de bedoeling hoor. Maar goed, nu toch te laat. En een kant en klare rol lijkt me helemaal niet iets voor op een ferrari-achtige oven.

Vandaag weer pizza gebakken :P.

Die toppings blijven altijd over, en die roepen dan om gewoon nog meer pizza!

Dus, zelfde beleg, maar nu met gerookte ham (lekkerder!), en geraspte mozzarella ipv verse:

Pizza 1:


Pizza 2:
  dinsdag 5 juni 2012 @ 21:27:59 #123
374892 bobbee
Bob's House
pi_112494887
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 20:13 schreef MaximusTG het volgende:
Inzakken? Dat lijkt me niet de bedoeling hoor.
jawel :) 2e rijs komt in de oven...
Je pizza's zien er trouwens weer lekker uit!
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  † In Memoriam † dinsdag 5 juni 2012 @ 21:51:00 #124
91830 MaximusTG
pi_112496205
Nee hoor, zo werkt het niet. Bij alle broodachtigen is het zo dat je het deeg laat rijzen tot een bepaald punt, is het voorbij dat punt dan is het overrezen en rijst het niet zo krachtig meer in de oven.
Je kan deeg dat inzakt na een eerste rijs (nog nooit gezien trouwens) vast wel weer vormen en voor een tweede keer laten rijzen (omdat je dan de suikers weer herverdeelt).
Maar je moet niet vlak voor je er pizza's van wil maken het deeg opnieuw in bollen vormen. Dan rijzen ze niet mooi in de oven, en krijg je ze heel moeilijk uitgerekt.
Of je het nu een keer langzaam of twee keer laat rijzen, je verdeelt het voor de laatste rijs in bollen (op spanning), laat die rijzen tot verdubbelt in volume (ongeveer) en het is goed als het deeg langzaam weer naar buiten komt zetten als je er een (bebloemde) vinger voorzichtig indrukt.
  woensdag 6 juni 2012 @ 10:00:59 #125
134716 Schotse_Hooglander
Koeien, bedaard in de wei
pi_112510153
Uiteindelijk gemaakt met 00, gist, water en zout. De eerste leken voornamelijk op turkse pizza's, maar ze kregen steeds meer weg van echte pizza's. Ze waren gelukkig wel erg lekker, maar dat kwam voornamelijk door de asperges en proscuitto onder andere! Volgende keer durf ik foto's te maken!
En dat allemaal volledig belangeloos, zonder er iets voor terug te vragen....
pi_112510181
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 20:13 schreef MaximusTG het volgende:
Inzakken? Dat lijkt me niet de bedoeling hoor. Maar goed, nu toch te laat. En een kant en klare rol lijkt me helemaal niet iets voor op een ferrari-achtige oven.

Vandaag weer pizza gebakken :P.

Die toppings blijven altijd over, en die roepen dan om gewoon nog meer pizza!

Dus, zelfde beleg, maar nu met gerookte ham (lekkerder!), en geraspte mozzarella ipv verse:

Pizza 1:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Pizza 2:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Waar koop je geraspte mozzarella?
pi_112510209
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 10:01 schreef Selestha het volgende:

[..]

Waar koop je geraspte mozzarella?
Supermarkt ?
  † In Memoriam † woensdag 6 juni 2012 @ 10:03:00 #128
91830 MaximusTG
pi_112510216
Deze neem ik dan meestal: http://www.arla.nl/producten/kaas/finello/finello-pizza/

edit: @ Schotse_Hooglander, dan heb je zeker pas laat gegeten dan?
pi_112510314
quote:
1s.gif Op woensdag 6 juni 2012 10:02 schreef Paul-89 het volgende:

[..]

Supermarkt ?
Je doet alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, maar ik heb nog nooit ergens geraspte mozarella gezien.
  † In Memoriam † woensdag 6 juni 2012 @ 10:11:56 #130
91830 MaximusTG
pi_112510451
Volgens mij is ie er ook alleen van Arla. Maar misschien niet gezien omdat er niet mozzarella, maar 'pizza' op staat. Wat doet vermoeden dat het een of ander kaasmengsel is, maar het is echt 100% mozzarella :). Gewone mozzarella komt voor mij toch altijd net iets teveel vocht uit zetten.
pi_112510479
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 10:11 schreef MaximusTG het volgende:
Volgens mij is ie er ook alleen van Arla. Maar misschien niet gezien omdat er niet mozzarella, maar 'pizza' op staat. Wat doet vermoeden dat het een of ander kaasmengsel is, maar het is echt 100% mozzarella :). Gewone mozzarella komt voor mij toch altijd net iets teveel vocht uit zetten.
Ah oké nu snap ik het, die heb ik wel gezien, bedankt! :)
pi_112510484
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 10:06 schreef Selestha het volgende:

[..]

Je doet alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, maar ik heb nog nooit ergens geraspte mozarella gezien.
Bij de jumbo waar ik kom heb ik volgens mij keuze uit 3 merken dus voor mij is het idd vrij normaal.
  † In Memoriam † woensdag 6 juni 2012 @ 10:16:58 #133
91830 MaximusTG
pi_112510599
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 10:12 schreef Selestha het volgende:

[..]

Ah oké nu snap ik het, die heb ik wel gezien, bedankt! :)
Graag gedaan :). En ik zie dat ie ook met microbieel stremsel gemaakt wordt, dus ook geschikt voor vegetariers :).
  woensdag 6 juni 2012 @ 10:25:05 #134
134716 Schotse_Hooglander
Koeien, bedaard in de wei
pi_112510836
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 10:03 schreef MaximusTG het volgende:
Deze neem ik dan meestal: http://www.arla.nl/producten/kaas/finello/finello-pizza/

edit: @ Schotse_Hooglander, dan heb je zeker pas laat gegeten dan?
De eerste ging er denk ik om half 8 in, en de vijfde richting 9. We waren maar met z'n tweeën, dus het is dan steeds beleggen, bakken, eten, beleggen bakken eten. Ik zit anders zo onrustig te eten als de volgende er al in zit.
En dat allemaal volledig belangeloos, zonder er iets voor terug te vragen....
  † In Memoriam † woensdag 6 juni 2012 @ 10:32:58 #135
91830 MaximusTG
pi_112511091
Dat is waar ja, wat ik vaak doe is als de eerste bijna klaar is, de tweede vast vormen, dan dat gevormde deeg op de schieter leggen. Dan de eerste eruit, op een snijplank. Tweede beleggen en erin. Dan is de eerste alweer iets afgekoeld (dan worden ze lekkerder! kaas wordt weer iets minder vloeibaar en je brand je mond niet meteen als je een hap neemt). Die is dan voor mn vriendin. Tweede is dan vrij snel klaar en dan kan ik eten :). Vaak ruim ik dan snel ff het aanrecht op als de tweede er in zit.

edit: 5 pizza's !!! :o
pi_112512143
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 10:32 schreef MaximusTG het volgende:
Dat is waar ja, wat ik vaak doe is als de eerste bijna klaar is, de tweede vast vormen, dan dat gevormde deeg op de schieter leggen. Dan de eerste eruit, op een snijplank. Tweede beleggen en erin. Dan is de eerste alweer iets afgekoeld (dan worden ze lekkerder! kaas wordt weer iets minder vloeibaar en je brand je mond niet meteen als je een hap neemt). Die is dan voor mn vriendin. Tweede is dan vrij snel klaar en dan kan ik eten :). Vaak ruim ik dan snel ff het aanrecht op als de tweede er in zit.

edit: 5 pizza's !!! :o
Wij eten altijd samen de pizza's. Met 2 allebei de helft, met 4 allemaal een kwart. En dan weer beleggen.
Beetje pizza-gourmet ;)
  † In Memoriam † woensdag 6 juni 2012 @ 11:11:09 #137
91830 MaximusTG
pi_112512370
Ja, doen wij ook wel eens hoor, maar met zn 2en meestal niet. Vind het ook fijn om een hele pizza voor mezelf te hebben :+. Ik eet nogal snel :P. Vaak heb ik de mijne dan al op voordat mn vriendin em op heeft, ook al begint die eerder. Maar ook samen beleggen ja? Want daar heb ik zo'n hekel aan :P. Iedereen zo langzaam en veel te veel bergen zooi erop. Als ik zelf laat beleggen dan bak ik bodem altijd kort voor met alleen saus.
pi_112515568
Gebruiken jullie nu recept 1 of 2 uit de topicstart? En jullie gebruiken ook gewoon het recept voor de basissaus wat ook in de TS beschreven staat? Tips zijn welkom :).

Heb zelf ook nog Grano Duro bloem(tarwegries) in het kastje staan. Is dit te gebruiken voor een bodem(vb 50% grano duro 50% normale bloem)?

Wil namelijk ook beginnen - om op de wijzes die hier allemaal genoemd zijn - een bodem te maken. Ga het eerst op een pizzasteen uitproberen en als het bevalt maar eens kijken naar zo'n speciaal pizzaoventje.
  † In Memoriam † woensdag 6 juni 2012 @ 12:48:04 #139
91830 MaximusTG
pi_112515902
Ik gebruik recept 2 :+ (duh). Die gekookte saus in de TS staat er al heel lang in, maar dat vind ik persoonlijk niks. Ranzig zwaar volgens mij, met rode wijn. Niks te zoeken op een pizza.

Neem nou maar om te beginnen iets van tomaten uit blik, of tomatenblokjes, of gezeefde tomaat (níet een klein blikje gepureerde tomaat), en maak daar een redelijk gladde saus van (bij gezeefde tomaat hoeft dat niet natuurlijk :+) en breng op smaak met zout, peper, kruiden, misschien klein beetje suiker. Tomato Frito hoef je niet veel aan te doen.

Tarwegries zou ik niet in de bodem verwerken. Wordt ie zwaarder en taaier van is mijn ervaring.


Edit: Zit recept 1 nu nog eens te bekijken, en in feite zit er niet heel veel verschil in 1 en 2. Recept 1 bevat zelfs nog wat meer water, maar zegt vervolgens in de beschrijving meer bloem toe te voegen als het te nat is (als je het goed afweegt, no way dat je het dan te droog gaat vinden). Recept 1 is natuurlijk een zelfde-dag deeg, en die bevatten vaak suiker. Maar hier viel ik over:

"- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's). Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen"

Dat is natuurlijk ontzettend fout. Je drukt dus alle lucht eruit (oke, dat kan, maar dan moet het dus wel nog een keer rijzen! Maar wat staat er dan, verdeel in bolletjes en je kan het meteen gebruiken! Dat klopt dus niet. Als je ze wel in de koelkast doet zou het wel kunnen, maar dan moeten ze wel individueel in een bakje. Ze gaan namelijk gegarandeerd uitlopen als je dat deeg in de koelkast zou doen, bv samen op een bord.

Tis natuurlijk een beetje wij van wc eend.. maar ik vind toch echt dat mijn beschrijving in recept 2 een stukje uitgebreider en compleet is.
Overigens bevat die PDF technisch gezien 3 recepten. Twee langzame, een met gist, de ander met desem. En een snelle, met gist en honing.

[ Bericht 47% gewijzigd door MaximusTG op 06-06-2012 12:58:20 ]
pi_112516428
Bedankt Maximus! Ben nu eerst ff opzoek(internet en boeken) hoe zuurdesem goed te maken. Sloeg net ff een boek van Jamie Oliver open en stond in dat roggemeel nodig ben. Geen flauw idee waar ik dat moet kopen. De supermarkt heeft dat niet dacht ik. Tipo 00 kan ik wel bij een Italiaanse delicatessen winkel kopen, maar die hebben dacht ik geen roggemeel. Welk recept heb jij gevolgd om zelf zuurdesem te maken?

En idd recept 2 zal het worden!

[ Bericht 2% gewijzigd door franky_sl op 06-06-2012 13:09:31 ]
  † In Memoriam † woensdag 6 juni 2012 @ 13:14:34 #141
91830 MaximusTG
pi_112517042
Roggemeel verkopen ze iig bij de keten natuurwinkels "Ekoplaza". Roggemeel is geen vereiste, maar wel makkelijker. Lees deze site maar eens, is meteen een goede handleiding:

http://yumarama.com/968/starter-from-scratch-intro/

Maar op zich is de meerwaarde van desem bij pizza minder groot dan bij brood bakken. Dus zou je aanraden om eerst eens met gewoon instant gist te proberen.
pi_112517310
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 11:11 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, doen wij ook wel eens hoor, maar met zn 2en meestal niet. Vind het ook fijn om een hele pizza voor mezelf te hebben :+. Ik eet nogal snel :P. Vaak heb ik de mijne dan al op voordat mn vriendin em op heeft, ook al begint die eerder. Maar ook samen beleggen ja? Want daar heb ik zo'n hekel aan :P. Iedereen zo langzaam en veel te veel bergen zooi erop. Als ik zelf laat beleggen dan bak ik bodem altijd kort voor met alleen saus.
Nee, ben je mal! Ik ben de enige die aan de pizza komt voordat hij de oven in gaat :{w
  † In Memoriam † woensdag 6 juni 2012 @ 13:21:19 #143
91830 MaximusTG
  vrijdag 8 juni 2012 @ 18:10:10 #144
130803 Gripper
Get a grip
pi_112623448
Op aanraden van Maximus een pizzasteen besteld bij http://www.groenebouwmaterialen.nl/
Een zakenrelatie van mij zit ook in heusden, en gisteren hebben we samen een klant bezocht + wat kofferbakhandel gedreven. De verzendkosten van 1 steen zijn nl. bijna meer dan de kostprijs van het ding, en hij wilde m wel even voor me ophalen :)

De oude was dus doormidden, een hele simpele dunne van Cadac, ontworpen voor de skottelbraai


En nu een flinke nieuwe! Ze verkopen m als 41 x 41 x 3 cm, en dat paste net niet in mn oven met binnenmaat 40 cm. Ik heb er een reep van 3 cm afgeslepen aan 1 kant, en de hoekjes afgeschuind zodat ie ook in de Weber past.



Ben benieuwd hoe die bakt!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † vrijdag 8 juni 2012 @ 23:19:30 #145
91830 MaximusTG
pi_112641034
Mooi steentje! Ga je vast geen spijt van krijgen!
  zaterdag 9 juni 2012 @ 00:03:32 #146
130803 Gripper
Get a grip
pi_112643344
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 23:19 schreef MaximusTG het volgende:
Mooi steentje! Ga je vast geen spijt van krijgen!
Zeker weten :) vanavond al meteen een test gedaan, met snel deeg. Niet mooi gerezen dus, platte randjes. maar de bodem was heerlijk, niet zo nat als met de oude steen en mooi krokant. De oven is al sinds 8 uur uit, en de steen is nog steeds warm :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_112901380
Maximus, ik heb hier zuurdesem liggen. Maar hoe zit dan in het recept? Je zegt in de pdf meng bloem met water, gist ed. Kan ik dan gist gewoon lezen als desem? Hoe meng je het er goed door? Het lijkt namelijk eigenlijk best op pizzadeeg, dat desem!
  † In Memoriam † donderdag 14 juni 2012 @ 21:03:29 #148
91830 MaximusTG
pi_112903044
Huh, dr staan ondertussen 3 recepten in mn PDF he? Twee voor de langzame pizza zeg maar, een met gist, de ander met desem (en een klein beetje gist, kan je weglaten eventueel). En achterin 1 sneller deeg.
De twee langzame recepten staan ieder met twee tabelletjes, voor 4 of 2 pizza's.
Tabellen voor desem staan op pagina 2.

Maar als je desem op pizzadeeg lijkt dan moet je de verhoudingen misschien wel aanpassen. Bestaat je desem uit evenveel water als bloem, of liggen die verhoudingen anders?
pi_112903273
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juni 2012 21:03 schreef MaximusTG het volgende:
Huh, dr staan ondertussen 3 recepten in mn PDF he? Twee voor de langzame pizza zeg maar, een met gist, de ander met desem (en een klein beetje gist, kan je weglaten eventueel). En achterin 1 sneller deeg.
De twee langzame recepten staan ieder met twee tabelletjes, voor 4 of 2 pizza's.
Tabellen voor desem staan op pagina 2.

Maar als je desem op pizzadeeg lijkt dan moet je de verhoudingen misschien wel aanpassen. Bestaat je desem uit evenveel water als bloem, of liggen die verhoudingen anders?
Ja, maar bij die eerste (en dan met desem) mis ik even of je de desem net zo behandeld als gist?
Ik kreeg bij de desem als advies (ging om een brood recept) om het eerst een dag in water te leggen en dat mengsel te mengen met bloem ed.
  † In Memoriam † donderdag 14 juni 2012 @ 21:14:39 #150
91830 MaximusTG
pi_112903602
??
Wat heb je nu precies liggen dan? Wat bedoel je met 'desem'?
Instant gist zijn korrels <-> desem is een cultuur die je voedt met water en bloem. Voordat je je desem in een brood of pizza gebruikt start je een verversingscyclus. Je neemt je desem die bv al een paar dagen in de koelkast staat en dus over zn piek activiteit is; stel je hebt nog 50 gram. Dan ververs je dat met bv 100 gram bloem en 100 gram water. Goed mengen, en na een uur of 6/8 zal ie in volume verdubbeld zijn. Dán pas is je desem op zn piek en kan je het in je recept gebruiken. Hoeveel je erbij doet is beetje afhankelijk van hoe oud de desem al is, en hoe veel je nodig hebt. Als ik om de dag bak of beetje experimenteer dan gooi ik bij 100 gram desem 120 gram bloem en 90 gram water (omdat ik mijn desem op 75% hydratatie hou). Dan heb ik dus mn oorspronkelijke hoeveelheid verdriedubbeld.

Ik snap niet zo goed wat je bedoelt met 'in water leggen'?
pi_112903868
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juni 2012 21:14 schreef MaximusTG het volgende:
??
Wat heb je nu precies liggen dan? Wat bedoel je met 'desem'?
Instant gist zijn korrels <-> desem is een cultuur die je voedt met water en bloem. Voordat je je desem in een brood of pizza gebruikt start je een verversingscyclus. Je neemt je desem die bv al een paar dagen in de koelkast staat en dus over zn piek activiteit is; stel je hebt nog 50 gram. Dan ververs je dat met bv 100 gram bloem en 100 gram water. Goed mengen, en na een uur of 6/8 zal ie in volume verdubbeld zijn. Dán pas is je desem op zn piek en kan je het in je recept gebruiken. Hoeveel je erbij doet is beetje afhankelijk van hoe oud de desem al is, en hoe veel je nodig hebt. Als ik om de dag bak of beetje experimenteer dan gooi ik bij 100 gram desem 120 gram bloem en 90 gram water (omdat ik mijn desem op 75% hydratatie hou). Dan heb ik dus mn oorspronkelijke hoeveelheid verdriedubbeld.

Ik snap niet zo goed wat je bedoelt met 'in water leggen'?
Euh, tja, dan weet ik het ook niet meer. Ik heb het niet zelf gekocht, maar iemand heeft het voor me meegebracht van een italiaanse winkel. Als ik brood ging bakken dan moest ik het 'desem' of een deel ervan in water leggen en dat de volgende dag mengen met bloem/zout/olie.
  † In Memoriam † donderdag 14 juni 2012 @ 21:22:51 #152
91830 MaximusTG
pi_112904033
Foto? Pakje, bakje, naam?

Zou wel desem kunnen zijn, maar als je dat in gedroogde vorm koopt is het uiteindelijk toch het idee dat je dat steeds levend houdt en vernieuwt en voert.
pi_112904237
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juni 2012 21:22 schreef MaximusTG het volgende:
Foto? Pakje, bakje, naam?

Zou wel desem kunnen zijn, maar als je dat in gedroogde vorm koopt is het uiteindelijk toch het idee dat je dat steeds levend houdt en vernieuwt en voert.
Het heeft geen naam, die italiaanse winkel maakt dat gewoon. En het ziet er dus eigenlijk uit als pizzadeeg ;)
Het idee is volgens mij dat je een portie van koopt en het dan in een keer gebruikt om iets te bakken.
  † In Memoriam † donderdag 14 juni 2012 @ 21:29:17 #154
91830 MaximusTG
pi_112904391
Ah oke. Maar dan moet je het dus wel vlug gebruiken neem ik aan?
De vraag is dan dus of het echt desem is, of dat het een preferment is van gewone gist, bloem en water. Als het echt desem is zou je het zelf verder moeten kunnen kweken.
Of dat het daadwerkelijk gewoon pizzadeeg is dat ze kant en klaar verkopen..
Het is dus ook echt even 'droog' als pizzadeeg?
Welke winkel is dat?
pi_112904506
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juni 2012 21:29 schreef MaximusTG het volgende:
Ah oke. Maar dan moet je het dus wel vlug gebruiken neem ik aan?
De vraag is dan dus of het echt desem is, of dat het een preferment is van gewone gist, bloem en water. Als het echt desem is zou je het zelf verder moeten kunnen kweken.
Of dat het daadwerkelijk gewoon pizzadeeg is dat ze kant en klaar verkopen..
Het is dus ook echt even 'droog' als pizzadeeg?
Welke winkel is dat?
Hm, de instructie was verder voor het bakken van brood. Dus kant en klaar pizzadeeg is het niet (ruikt wel zo). Ik vond het ook wel een beetje droog voor desem, ook al ken ik dat verder nog niet, maar had er wel een beetje een ander beeld bij. Ja, het voelt eigenlijk precies zo als een pizzadeeg op het moment dat ik het wil vormen. Ik ken de winkel niet, zoals ik zei, heb het niet zelf gekocht :)
  † In Memoriam † donderdag 14 juni 2012 @ 21:37:47 #156
91830 MaximusTG
pi_112904806
Hmm, nou ja, wat is de verdere instructie die je erbij hebt gekregen dan? Moet er verder nog iets van gist in het deeg?
Je zou als experiment kunnen kijken hoe lang je het levend kan houden. Neem je een klein deel (zeg 25 gram) en meng dat met 100 gram bloem en 75 gram water. Goed mengen. Op kamertemperatuur laten staan. Kijken of het verdubbelt in volume. Zo ja, helft weggooien en weer aanvullen met water en bloem in verhouding tot weer 200 gram. Als het commerciele gist is dan moet het op een gegeven moment doodgaan (lees ik veel iig).

Ruikt het trouwens zuur of niet?
pi_112905029
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juni 2012 21:37 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, nou ja, wat is de verdere instructie die je erbij hebt gekregen dan? Moet er verder nog iets van gist in het deeg?
Je zou als experiment kunnen kijken hoe lang je het levend kan houden. Neem je een klein deel (zeg 25 gram) en meng dat met 100 gram bloem en 75 gram water. Goed mengen. Op kamertemperatuur laten staan. Kijken of het verdubbelt in volume. Zo ja, helft weggooien en weer aanvullen met water en bloem in verhouding tot weer 200 gram. Als het commerciele gist is dan moet het op een gegeven moment doodgaan (lees ik veel iig).

Ruikt het trouwens zuur of niet?
Nee, geen gist. Water, zout en olie (voor brood). In het mailtje met het recept stond 'pane del lievito naturale'
Het ruikt een beetje licht zurig, zoals pizzadeeg ook.
  † In Memoriam † donderdag 14 juni 2012 @ 21:44:34 #158
91830 MaximusTG
pi_112905156
Ja, dan is het wel degelijk desem. Maar in een wat vastere vorm. Zou er mooi wat van bewaren, en de rest gebruiken. Maar niet te lang mee wachten!
pi_112905224
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juni 2012 21:44 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, dan is het wel degelijk desem. Maar in een wat vastere vorm. Zou er mooi wat van bewaren, en de rest gebruiken. Maar niet te lang mee wachten!
Komen we terug bij mijn eerste vraag, hoe meng ik het nu in het recept uit de pdf? Omdat het dus wat vaster is.
  † In Memoriam † donderdag 14 juni 2012 @ 23:07:16 #160
91830 MaximusTG
pi_112909914
Ah, ja, dat is dus een kwestie van omrekenen.

In het recept gaat 50 gram desem voor 4 pizza's. Die desem bestaat uit 25 gram water en 25 gram bloem (en een hele zooi beestjes :+). 100% hydratatie dus.

Jouw 'desem' heeft waarschijnlijk een hydratatie van zeg 65%

Dus je neemt ook 25 gram bloem + 25*0.65 = 41.25 gram.
Je moet dus 9 gram extra water toevoegen. Maar de vraag is hoe actief jouw desem is.
Wat zijn de instructies voor dat brood? Hoeveel extra bloem en water op hoeveel van die desem.
  vrijdag 15 juni 2012 @ 10:28:38 #161
130803 Gripper
Get a grip
pi_112918462
Ik heb nog geen goed desem, maar er staat nu een experiment in de koelkast: had nog een klein beetje deeg over van bijna een week oud, en dat heb ik gemengd met nieuw deeg voor vanavond. Kijken of het werkt :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  vrijdag 15 juni 2012 @ 11:10:18 #162
6789 Strolie75
De reisGijs
pi_112920041
Grrrrr....mijn Jamie Oliver steen is na 3x gebruiken door midden gebroken. :(
"Ik heb geen tijd voor leuk,... ik maak alleen tijd voor episch! - Chocobo
  † In Memoriam † vrijdag 15 juni 2012 @ 11:17:39 #163
91830 MaximusTG
pi_112920333
@Gripper; dat zal wel werken ja, tenzij de schimmel al op het oude deeg stond :+.
Zal vast goed smaken.

@Strolie75; wow, das wel heel snel. Te snel laten afkoelen of zo? Die stenen zijn vrij dun, of niet?
  vrijdag 15 juni 2012 @ 11:23:40 #164
130803 Gripper
Get a grip
pi_112920557
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 11:17 schreef MaximusTG het volgende:
@Gripper; dat zal wel werken ja, tenzij de schimmel al op het oude deeg stond :+.
Zal vast goed smaken.
Schimmel en gist zijn allebei beestjes, en zo hoeft er geen pittige blauwe kaas op :) :9
Nee hoor, ik heb gecheckt of het schimmelvrij was, en de smaak was ook nog ok. wel dat lichte zurige, dus ik hoop op goeie rijs! Vanochtend was het volume al bijna verdubbeld, deeg gisteravond gemaakt.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_112935295
quote:
0s.gif Op donderdag 14 juni 2012 23:07 schreef MaximusTG het volgende:
Ah, ja, dat is dus een kwestie van omrekenen.

In het recept gaat 50 gram desem voor 4 pizza's. Die desem bestaat uit 25 gram water en 25 gram bloem (en een hele zooi beestjes :+). 100% hydratatie dus.

Jouw 'desem' heeft waarschijnlijk een hydratatie van zeg 65%

Dus je neemt ook 25 gram bloem + 25*0.65 = 41.25 gram.
Je moet dus 9 gram extra water toevoegen. Maar de vraag is hoe actief jouw desem is.
Wat zijn de instructies voor dat brood? Hoeveel extra bloem en water op hoeveel van die desem.
Even zien. Ik moest op de hele hoeveelheid desem (ik heb het niet als geheel gewogen, maar 300 nogwat gram ofzo?) een halve liter water en een kilo bloem. En dan twee broden maken.
Het is wel actief in de zin dat ik het gisteren in een bakje heb gedaan en het flink in volume is toegenomen vannacht.
  zaterdag 16 juni 2012 @ 13:20:16 #166
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_112966013
Het was gisteren weer tijd voor pizza
Vaderdag kwam vroeg, en een staande mixer gekregen
Ook Bestron, geen kenwood, of Kitchenaid, maar tot 1.5kg bloem volgens de handleiding moet te doen zijn

Gisterenochtend een kleine batch deeg gemaakt, en het placebo effect was er zeker, fijn werkbaar deeg gekregen :)

Ook een 'wens' in vervulling laten gaan
Al meerdere keren loop ik hiervoorbij


Prijzig, 2 euro voor een blikje tonijn, maar de smaak trok me wel, pittige tonijn en knoflook, wel uitlekken, want er komt veel olie uit

Met de basilicum basissaus van AH zelf, en wat kaas / mozzarella een heerlijke pizza gekregen
pi_112966174
Als jij 't maar lekker vond :+ ^O^

Hier vanavond weer pizza. Soaker en biga staan al sinds gisteren te rijzen/fermenteren, lekker weer volkoren :9
Ja doei.
  zaterdag 16 juni 2012 @ 20:30:23 #168
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_112978900
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 13:20 schreef Spartagek het volgende:
Het was gisteren weer tijd voor pizza
Vaderdag kwam vroeg, en een staande mixer gekregen
Ook Bestron, geen kenwood, of Kitchenaid, maar tot 1.5kg bloem volgens de handleiding moet te doen zijn

Gisterenochtend een kleine batch deeg gemaakt, en het placebo effect was er zeker, fijn werkbaar deeg gekregen :)

Ook een 'wens' in vervulling laten gaan
Al meerdere keren loop ik hiervoorbij
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

Prijzig, 2 euro voor een blikje tonijn, maar de smaak trok me wel, pittige tonijn en knoflook, wel uitlekken, want er komt veel olie uit

Met de basilicum basissaus van AH zelf, en wat kaas / mozzarella een heerlijke pizza gekregen
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]
Dure tonijn maar die is wel lekker ja!
Wil ook weer eens pizza maken maar het komt er steeds niet van.
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_112978954
Ik heb weer eens een paar foto's gemaakt! Zal ze overzetten :)







[ Bericht 67% gewijzigd door LieLie op 16-06-2012 21:00:29 ]
pi_113061589
Zelf voor het eerst een 'eigen pizza' gemaakt. Recept 2 met gist heb ik gevolgt.

Gisteravond het deeg gemaakt en net gevormd en een pizza van gemaakt.

Ik heb een combi-magnetron(was toen der tijd een van de besten) met heteluchtoven dus. Niet echt ideaal. Met name omdat het achteraan harder gaat dan voorin en ik de oven dan moet openen om hem wat te draaien en daardoor gaat natuurlijk weer belangrijke warmte verloren.

Wel gebakken op een pizzasteen en op max(250C, dat haalt ie denk ik in werkelijkheid niet), maar aan de onderkant vond ik hem nog erg wit. Als ik een punt vasthield, dan hing het puntige gedeelte ook naar beneden.

Ben bang als ik hem nog langer erin doe dat de topping dat te gebakken wordt. Is het dan ook aan te raden om de bodem + tomatensaus er eerst ff een paar minuten in te doen en dan pas te beleggen? Had hem nu in het onderste rek. Is het aan te raden om hem gewoon in het bovenste ovenrek te doen. In het kader dat warmte naar boven gaat?

Wat foto's:




[ Bericht 1% gewijzigd door franky_sl op 18-06-2012 18:50:58 ]
pi_113063272
Pizza (cajun kip, pepertjes, rode ui, mozzarella)



Hij was lekker.
pi_113064074
Hmmmm :)



Rauwe ham, roze ui, geraspte kaas, mozzarella en rucola
Quidquid latine dictum sit, altum viditur
  † In Memoriam † maandag 18 juni 2012 @ 19:35:33 #173
91830 MaximusTG
pi_113064440
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 juni 2012 20:31 schreef LieLie het volgende:
Ik heb weer eens een paar foto's gemaakt! Zal ze overzetten :)

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Had je die nu met dat desemdeeg gemaakt?

quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2012 18:31 schreef franky_sl het volgende:
Zelf voor het eerst een 'eigen pizza' gemaakt. Recept 2 met gist heb ik gevolgt.

Gisteravond het deeg gemaakt en net gevormd en een pizza van gemaakt.

Ik heb een combi-magnetron(was toen der tijd een van de besten) met heteluchtoven dus. Niet echt ideaal. Met name omdat het achteraan harder gaat dan voorin en ik de oven dan moet openen om hem wat te draaien en daardoor gaat natuurlijk weer belangrijke warmte verloren.

Wel gebakken op een pizzasteen en op max(250C, dat haalt ie denk ik in werkelijkheid niet), maar aan de onderkant vond ik hem nog erg wit. Als ik een punt vasthield, dan hing het puntige gedeelte ook naar beneden.

Ben bang als ik hem nog langer erin doe dat de topping dat te gebakken wordt. Is het dan ook aan te raden om de bodem + tomatensaus er eerst ff een paar minuten in te doen en dan pas te beleggen? Had hem nu in het onderste rek. Is het aan te raden om hem gewoon in het bovenste ovenrek te doen. In het kader dat warmte naar boven gaat?

Wat foto's:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Hmm, je deeg is iig wel mooi gerezen in de oven :). Dat de bodem slap wordt komt idd door de lagere temperatuur, vocht verdampt dan niet snel genoeg. Je zou idd kunnen experimenteren met het voorbakken met alleen een beetje tomatensaus (niet teveel, heel dun!). Of in een keer bakken maar dan met minder toppings.

@emmyemmy & Dionysius85; Lekker hoor!
pi_113064515
quote:
7s.gif Op maandag 18 juni 2012 19:13 schreef emmyemmy het volgende:
Pizza (cajun kip, pepertjes, rode ui, mozzarella)

[ afbeelding ]

Hij was lekker.
Prachtig!
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_113064516
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2012 19:35 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Had je die nu met dat desemdeeg gemaakt?

[..]

Hmm, je deeg is iig wel mooi gerezen in de oven :). Dat de bodem slap wordt komt idd door de lagere temperatuur, vocht verdampt dan niet snel genoeg. Je zou idd kunnen experimenteren met het voorbakken met alleen een beetje tomatensaus (niet teveel, heel dun!). Of in een keer bakken maar dan met minder toppings.

@emmyemmy & Dionysius85; Lekker hoor!
Jep.
  † In Memoriam † maandag 18 juni 2012 @ 19:39:54 #176
91830 MaximusTG
pi_113064790
quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2012 19:39 schreef MaximusTG het volgende:
Ook nog wat van bewaard?
Ja, en ik wil nog brood bakken met een deel. Maar komt qua tijd nu even slecht uit.
pi_113064854
Ik heb de helft van mijn pizza op en er kan niet meer bij, ze waren echt gigantisch.

quote:
0s.gif Op maandag 18 juni 2012 19:36 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

Prachtig!
Dank!
  † In Memoriam † dinsdag 19 juni 2012 @ 13:01:51 #179
91830 MaximusTG
pi_113093772
Had zondagmiddag deeg gemaakt voor Flammkuchen, maar dr waren nog twee bollen over. Die stonden nog steeds in de koelkast, maar waren nu toch wel erg veel gerezen nu. Dus heb ze ff opnieuw opgebold. Dat worden lekkere pizza's vanavond!
pi_113099602
Heb nu ook een desem 'opstaan'. 2e dag met volkoren roggemeel en 100% hydratatie. Dus als het na 7 dagen voltooid is, daar maar eens een pizzabodem mee maken. Kijken of ik ook goed het verschil ga proeven.

@Maximus
In 'recept 2' staat dat je tipo 00 bloem kan/moet gebruiken. Kan mij herinneren dat ik ergens hier gelezen heb dat jij een fifty-fifty mix maakt? 50% goede tarwebloem 50% tipo 00, klopt dat?
  Forum Admin dinsdag 19 juni 2012 @ 15:21:32 #181
232445 crew  Specularium
pi_113099730
quote:
7s.gif Op maandag 18 juni 2012 19:13 schreef emmyemmy het volgende:
Pizza (cajun kip, pepertjes, rode ui, mozzarella)

[ afbeelding ]

Hij was lekker.
Deze ziet er echt goed uit op het plaatje.
  † In Memoriam † dinsdag 19 juni 2012 @ 15:24:43 #182
91830 MaximusTG
pi_113099880
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juni 2012 15:18 schreef franky_sl het volgende:
Heb nu ook een desem 'opstaan'. 2e dag met volkoren roggemeel en 100% hydratatie. Dus als het na 7 dagen voltooid is, daar maar eens een pizzabodem mee maken. Kijken of ik ook goed het verschil ga proeven.

@Maximus
In 'recept 2' staat dat je tipo 00 bloem kan/moet gebruiken. Kan mij herinneren dat ik ergens hier gelezen heb dat jij een fifty-fifty mix maakt? 50% goede tarwebloem 50% tipo 00, klopt dat?
Nee, dat staat niet in mijn PDF. Er staat dat er voor pizza vaak met de term tipo 00 gesmeten wordt, maar dat tipo 00 alleen de uitmalingsgraad beschrijft. Voor de thuissituatie is het niet altijd de beste keus. Ik zie dat ik daar nog wel wat uitleg kan toevoegen aan mn PDF.
Tipo 00 komt het beste tot zn recht bij de temperaturen van een houtoven. Als je een gewone oven gebruikt ben je veel beter af met een goede tarwebloem met hoog eiwit/glutengehalte.
Ik heb wel eens wat pizza's gemaakt met een deel tipo 00 en een deel goede tarwebloem met hoog glutengehalte. Maar dat had niet heel veel effect.
Waar ik wel altijd een 50/50 mix van maak is griesmeel en gewone bloem, om mee te bestuiven bij het vormen van de pizza's. Dat werkt echt perfect.
pi_113100775
Die mix van Semolina en gewonen bloem heb ik ook gedaan voor het vormen. Vroeg mij eerst altijd af hoe die grove korreltjes toch altijd op een pizzarand konden zitten als je een pizza bestelt in een pizzeria :).
  dinsdag 19 juni 2012 @ 15:54:24 #184
373352 MrBaas
Here's your boss
pi_113101205
Net een 4000 kcal pizza opgegeten, zelf gebakken :9
  † In Memoriam † dinsdag 19 juni 2012 @ 16:05:45 #185
91830 MaximusTG
pi_113101712
Zozo, dat moet een flinke hap geweest zijn. Wat zat erop?
  † In Memoriam † dinsdag 19 juni 2012 @ 18:01:38 #186
91830 MaximusTG
pi_113106368
Pizza met tomatensaus, gerookte ham, champignons en gorgonzola;

pi_113109686
quote:
9s.gif Op dinsdag 19 juni 2012 15:21 schreef Specularium het volgende:

[..]

Deze ziet er echt goed uit op het plaatje.
M'n vriend beweert juist dat hij er in het echt beter uit zag
  † In Memoriam † dinsdag 19 juni 2012 @ 22:04:42 #188
91830 MaximusTG
pi_113118018
Mooie foto's maken van eten is inderdaad niet zo heel erg makkelijk. Heb zelf ook niet echt een goede camera, alleen mn Galaxy S. Mooiste foto's maak ik daarmee in deze lente/zomermaanden, dan is het licht goed genoeg. Anders komen de kleuren nooit zo mooi naar voren. Maar de recente pizzafoto's die ik hier gepost heb doen mn pizza's wel eer aan :).
pi_113235437
Foto's nemen zoals de pro's :P :
Heeft iemand eigenlijk ervaring met het pizzadeeg maken in een blender/food processor? Je vindt er wel redelijk wat over op internet. Ook zou de smaak beter zijn omdat het deeg minder lang blootgesteld wordt aan de lucht op die manier.

Ik ben er voornamelijk opgekomen omdat mijn pizza's moeilijk te shapen zijn vanwege te nat; ik heb geen KitchenAid of mixer met de juiste accessoires en nog niet de skills om met nat deeg te werken. Stretch and fold duurt bv. ook lang. Maar ze worden wel steeds beter :).

[ Bericht 4% gewijzigd door tony_clifton- op 22-06-2012 14:30:54 ]
  † In Memoriam † vrijdag 22 juni 2012 @ 15:07:04 #190
91830 MaximusTG
pi_113237107
In een blender? Met messen zeg maar? Waarom niet gewoon een handmixer met deeghaken? Die heb je al voor 15 euro volgens mij.
pi_113238868
Nadeel van een handmixer is dat je in de tussentijd niks ff kunt doen.
pi_113239000
Pizza van afgelopen woensdag :9
Tomatensaus, ui, gerookte ham en mozzarella

  † In Memoriam † vrijdag 22 juni 2012 @ 16:23:18 #193
91830 MaximusTG
pi_113240393
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 juni 2012 15:47 schreef franky_sl het volgende:
Nadeel van een handmixer is dat je in de tussentijd niks ff kunt doen.
Tja, die paar minuten?
pi_113243550
Sja een Kitchen Aid lijkt mij geweldig, zodat je zelf bijvoorbeeld dingen op kunt ruimen in tussentijd etc.

Helemaal dat je dan brooddeeg niet meer zelf hoeft te kneden.

Ik doe het ook gewoon met de handmixer, maar als ik geld zat had, wist ik het wel :).
pi_113244254
Ah maar ik bedoelde het omwille van wat je er mogelijk mee kan doen in verband met de smaak. Ik vond 't alleszins wel interessant om lezen: http://slice.seriouseats.(...)ork-style-pizza.html

Geen idee if it makes sense maar 't klinkt toch plausibel...

Enja, KitchenAid, ik ben een sucker for good looks maar de prijs staat mij nog wel in de weg. Maybe someday.
pi_113278937
Nice... Vind New York pizza pizza's ook erg lekker! En gaaf dus ga het de volgende keer ook een klein minuutje in de foodprocessor doen en dan in de koelkast voor een nacht.

[ Bericht 54% gewijzigd door franky_sl op 23-06-2012 17:15:51 ]
pi_113286003
Ik maak t deeg eigenlijk altijd in n magimix foodprocessor, omdat een hekel heb aan kneden met de hand. Gaat prima, en is zo gebeurd.
pi_113309251
Mijn pizzadeeg rijst niet in de oven. Ligt het dan aan het deeg of ligt het er toch aan dat ik geen pizza steen heb?
  † In Memoriam † zondag 24 juni 2012 @ 16:18:32 #199
91830 MaximusTG
pi_113317495
Deeg, bijna zeker. Niet ver genoeg gerezen als het er in gaat.
pi_113365477
Gisteren een andere tomatensaus geprobeerd ipv de Tomato Frito of Passata (die heeft minder rommel erin dan de frito).
Dit keer 3 potjes met gedroogde tomaten in olie gekocht. Alle 3 laten uitlekken en in de blender fijn gemalen. Daarna in een schone wekpot en afgedekt met olie.

Gisteren hiermee de Pizza Margaritha mee gemaakt en was erg lekker! Maar wel vrij lastig om uit te smeren omdat het echt een soort pesta dikte heeft ipv een saus.

[ Bericht 0% gewijzigd door DrukVout op 25-06-2012 16:27:50 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')