abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 29 november 2014 @ 17:55:35 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147122026
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 17:51 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Maar dan niet eerst voorkoken? Dan moet het denk ik wel heel lang in de oven (10 kilo met bot)? Zoiets als op de foto met krokant zwoerd hebben we trouwens al wel eens gedaan met een ribroast (dus karbonades aan een stuk), dat was erg lekker :Y

Maar voor deze poot willen we denk ik meer iets zoals een beenham, met een laklaag/beetje zoetig laagje of zo, met een beetje Kerstige uitstraling. Misschien dat we dan het zwoerd er af moeten snijden (of afzonderlijk krokant bereiden :9 )? Het is voor de hele familie namelijk (incl ooms/tantes), en niet iedereen is zo'n fan van zwoerd en zo, vrees ik... (één tante wil zelfs sowieso eigenlijk geen vlees eten van dieren die ze 'gekend' heeft :D :') )
Geen idee of dat lukt met voorkoken, en ja, moet dan lang in de oven.
Je kan een andere ham ook zouten en drogen (lukt niet meer met je gepekelde)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147122114
Er hangt er al één te drogen atm, een kleintje (een stuk van de andere achterpoot). Is gezouten, gekruid, ingesmeerd met (zelfgemaakte) reuzel en hangt nu in de bijkeuken. Vorig jaar ook gedaan, wordt echt heel lekker :Y
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147122123
Dat zou ik ook echt niet kunnen (en willen) een dier opeten dat ik heb verzorgd. Ik zou me er enorm aan hechten. ;) Overigens komt er nog een hoop vlees vanaf zeg. Maar goed; het was een flinke dame. ;)
'Ik verzamel geen geld, maar mooie momenten...'
pi_147122400
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 17:58 schreef Sangha het volgende:
Dat zou ik ook echt niet kunnen (en willen) een dier opeten dat ik heb verzorgd. Ik zou me er enorm aan hechten. ;) Overigens komt er nog een hoop vlees vanaf zeg. Maar goed; het was een flinke dame. ;)
Ja, die in de OP was een flinke idd :Y De biggen die we binnenkort gaan slachten zijn een stukje kleiner. Ze zijn in mei geboren, ze wegen nu een kilo of 100 denk ik.

En het slachten van een eigen dier went wel, vind ik. De eerste paar keer was het lastig, maar je went er aan. Ik ben er ook mee opgegroeid, dat scheelt misschien. En als je eerlijk vlees wilt eten waarvan je weet wat er in zit, dan moet je wel wat ;)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147122403
ik krijg trek van dit topic (vooral die foto die net uit de oven kwam :9~)
pi_147123347
Meer scharrel dan dit kan je het niet krijgen
pi_147130040
Oh, wat ziet dat er fantastisch uit zeg.

Ik schiet hier wel lichtelijk van in de stress trouwens. Wij hebben ook plannen om elk jaar 2 varkens te laten opgroeien en slachten. Maar ik vraag me ineens heel erg af wat ik elk jaar met twee keer zoveel vlees (want 2 normale varkens) als uit de OP moet? We zijn maar met 2 personen en ik eet nauwelijks varkensvlees :')

Goed, dat zijn allemaal zorgen voor later.
Spoilers!
pi_147130413
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 november 2014 21:39 schreef Lucky_Strike het volgende:
Oh, wat ziet dat er fantastisch uit zeg.

Ik schiet hier wel lichtelijk van in de stress trouwens. Wij hebben ook plannen om elk jaar 2 varkens te laten opgroeien en slachten. Maar ik vraag me ineens heel erg af wat ik elk jaar met twee keer zoveel vlees (want 2 normale varkens) als uit de OP moet? We zijn maar met 2 personen en ik eet nauwelijks varkensvlees :')

Goed, dat zijn allemaal zorgen voor later.
neem een kat. ^O^
pi_147130420
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 november 2014 21:39 schreef Lucky_Strike het volgende:
Oh, wat ziet dat er fantastisch uit zeg.

Ik schiet hier wel lichtelijk van in de stress trouwens. Wij hebben ook plannen om elk jaar 2 varkens te laten opgroeien en slachten. Maar ik vraag me ineens heel erg af wat ik elk jaar met twee keer zoveel vlees (want 2 normale varkens) als uit de OP moet? We zijn maar met 2 personen en ik eet nauwelijks varkensvlees :')

Goed, dat zijn allemaal zorgen voor later.
Koop een vrieskist. :P
pi_147131486
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 17:33 schreef Miss_Isis het volgende:
Even een enorme rotschop...

We zijn al weer 2,5 jaar en enkele geslachte varkens verder, en mijn ouders hebben onlangs een workshop 'varken' gevolgd (bij Meneer Wateetons) om ideeën op te doen. De guanciale die ik wilde maken was helaas niet zo goed gelukt, de kinnebakken gaan tegenwoordig door de worst. Maar we hebben wel onder andere porchetta en buikspek-aan-een-stuk uit de oven gemaakt, een ribroast en een beenham. Ook kruiden en drogen we zelf hele lekkere rauwe ham.

Met Kerstmis staat er een hele achterpoot op het menu, hij is ingespoten met pekel door de slager en hij moet nog worden gekookt en dan de oven in. Heeft iemand daar nog goede tips of ideeën voor, toevallig? We willen graag zo'n laagje over de ham, wat voor laklaag is lekker? Is voorkoken nodig/lekker of kan het ook nog anders/beter? De ham is wel behoorlijk groot, het is de hele bil van het varken, met (deels) zwoerd en aan het bot, in totaal bijna 10 kilo. Dus het zal sowieso wel even duren voor het gaar is.

En er is nog een reden waarom ik dit topic kick... 15 december gaan er 2 biggen (niet zo groot als het varken in de OP, meer een standaard formaatje, kilo of 100 p/s) naar de slager. En voor een halve zoeken we nog een goed huis :Y) Ik dacht dat er in CUL wellicht wel liefhebbers zouden zitten, vandaar dat ik het graag even onder de aandacht wil brengen. Dus... als er iemand belangstelling heeft hoor ik het graag :)

Noooooh wat verleidelijk :o Jammer dat ik nu geen geld/ruimte heb (hoeveel kost een half varken? :D )
Zijn het zeugjes of beertjes?
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_147131694
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 21:47 schreef SuperFood het volgende:

[..]

neem een kat. ^O^
Als gezelschap, om op te eten of om het varkensvlees aan te voeren :P

We hebben al een kat voor de gezelligheid, die we niet gaan opeten en die niets anders lust dan brokjes en bliktonijn. Ik dreig overigens wel eens om carpaccio van haar staart te maken O-)

Maar varkentjes dus. Isis, maken jullie ook zelf worsten? Of blijft het bij de rookworsten en saucijzen uit de OP?
Spoilers!
pi_147131806
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 november 2014 22:14 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Als gezelschap, om op te eten of om het varkensvlees aan te voeren :P

We hebben al een kat voor de gezelligheid, die we niet gaan opeten en die niets anders lust dan brokjes en bliktonijn. Ik dreig overigens wel eens om carpaccio van haar staart te maken O-)

Maar varkentjes dus. Isis, maken jullie ook zelf worsten? Of blijft het bij de rookworsten en saucijzen uit de OP?
nou 2 hele varkens elk jaar - da's wel echt veel lijkt me :D als het eenmalig is zou ik ze inblikken. maar als continue verhaal lijkt het me verstandiger om er 2 kinderen bij te nemen om het op te krijgen. :P
pi_147138591
quote:
0s.gif Op woensdag 9 mei 2012 23:41 schreef HSG-BOMBER het volgende:
Leuk dat je daar foto's van hebt gemaakt! Zal vast lekker zijn.
Ook het varken kon de foto's op prijs stellen. Hij vond dat ie er smakelijk opstond.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_147141909
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 november 2014 21:39 schreef Lucky_Strike het volgende:
Oh, wat ziet dat er fantastisch uit zeg.

Ik schiet hier wel lichtelijk van in de stress trouwens. Wij hebben ook plannen om elk jaar 2 varkens te laten opgroeien en slachten. Maar ik vraag me ineens heel erg af wat ik elk jaar met twee keer zoveel vlees (want 2 normale varkens) als uit de OP moet? We zijn maar met 2 personen en ik eet nauwelijks varkensvlees :')

Goed, dat zijn allemaal zorgen voor later.
is een continue proces niet mogelijk? Beginnen met 2, 1 naar de slacht, 1 nieuwe erbij. Als de voorraad op dreigt te raken, de oudste van 2 naar de slacht. En weer 1 nieuwe erbij enz.
pi_147142088
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 11:10 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

is een continue proces niet mogelijk? Beginnen met 2, 1 naar de slacht, 1 nieuwe erbij. Als de voorraad op dreigt te raken, de oudste van 2 naar de slacht. En weer 1 nieuwe erbij enz.
Geen idee, voorlopig hebben we een klein huis in een arbeiderswijk met 5m2 tuin. Voor een woning met plaats voor varkens wordt hard gespaard ;) Maar je idee is wel het overwegen waard denk ik.
Spoilers!
pi_147144984
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 november 2014 21:39 schreef Lucky_Strike het volgende:
Oh, wat ziet dat er fantastisch uit zeg.

Ik schiet hier wel lichtelijk van in de stress trouwens. Wij hebben ook plannen om elk jaar 2 varkens te laten opgroeien en slachten. Maar ik vraag me ineens heel erg af wat ik elk jaar met twee keer zoveel vlees (want 2 normale varkens) als uit de OP moet? We zijn maar met 2 personen en ik eet nauwelijks varkensvlees :')

Goed, dat zijn allemaal zorgen voor later.
2 varkens is idd wel het minimum, één alleen is zielig, en een doorloop-idee is niet aan te raden; de meeste varkens vinden het niet zo tof om ineens hun vriendje/vriendinnetje te verliezen en een indringer in hun territorium te hebben. Ze gaan dan vaak ruzie maken, en een jonge big gaat dat natuurlijk verliezen. De stress die dat oplevert is ook niet goed voor de smaak en groei, en jonge biggen kunnen daar letterlijk ziek van worden en als het echt uit de hand loopt er aan dood gaan. En met zo'n systeem zit je het hele jaar doorlopend met varkens, ook in de winter, en dat is extra lastig (denk aan een beter hok dat je dan nodig hebt, meer voer, extra strooisel, slecht weer, en een weilandje dat nooit tijd heeft te herstellen). Dat zou ik dus beslist niet aanraden.

Het handigst is om in het voorjaar (april/mei) 2 biggen van een week of 8 oud aan te schaffen (liefst uit dezelfde worp, of iig even oud en ong. even groot) en deze samen in het najaar (oktober/november) te laten slachten. Dan zijn ze een maand of 8/9 en dat is een prima slachtleeftijd. Afhankelijk van het ras en het voer en de beweging die ze krijgen zijn ze dan een kilo of 120, groter dan gemiddeld maar nog prima te doen. Je weilandje heeft dan de hele winter en een deel van het voorjaar om te herstellen (omploegen en inzaaien, gaas herstellen, dat soort dingen), en dat is echt nodig als je er ooit nog weer een grassprietje in wilt hebben.

Maar goed, dan heb je dus wel vrij veel vlees, en wat wij doen is dus een deel verkopen. Zo zijn er buren/familie/collega's e.d. die wel graag eerlijk vlees willen maar niet zelf een varken kunnen of willen houden. Wij houden één heel varken voor ons zelf, de rest wordt verkocht. In jullie geval als je maar met 2 mensen bent en niet zo vaak varkensvlees eet heb je waarschijnlijk genoeg aan een half varken om het jaar te overbruggen (uiteraard heb je wel een grote vriezer nodig, dat spreekt voor zich). Maar hoe lang je met een half varken toe kunt is ook deels afhankelijk van wat je er van laat maken; je kan er wat grote stukken van laten maken voor feestdagen of etentjes e.d. (bv een paar kilo buikspek aan een stuk, een beenham, een gedroogde ham, een ribroast..) dan heb je minder vlees over voor dagelijks gebruik wat 'op moet'. Dan moet je de rest zien te verkopen, daarvoor kun je in je omgeving eens rondvragen. Als je de kosten bijhoud kun je een eerlijke kiloprijs berekenen en de rest van het vlees per half of kwart varken (of eventueel als pakket van een paar kg, maar dat is wel veel meer werk en niet zo makkelijk eerlijk te verdelen) verkopen. En wat ook een optie kan zijn is restaurants in de buurt benaderen of zij misschien een varken willen hebben.

OK lang verhaal, en nog lang niet relevant, dus denk er nog maar even rustig over na :+

quote:
Maar varkentjes dus. Isis, maken jullie ook zelf worsten? Of blijft het bij de rookworsten en saucijzen uit de OP?
Nee, we maken zelf (nog) geen worsten. Er is al wel een worstenmolen en een boek (Over Worst) aangeschaft maar daar blijft het wegens chronisch tijdgebrek voorlopig nog bij. De slager maakt voor ons rookworst en saucijzen en laatst leverworst. Zelf drogen we wel hele lekkere ham :)

quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 22:09 schreef tombolafan het volgende:

[..]

Noooooh wat verleidelijk :o Jammer dat ik nu geen geld/ruimte heb (hoeveel kost een half varken? :D )
Zijn het zeugjes of beertjes?
Het zijn zeugjes, en misschien kun je met iemand samen doen? O-)

De kosten zijn ¤7,50 per kilo, en we verkopen ze dus per helft (= ong. 50 kg). We hebben wel een paar afnemers voor wie een helft wat te veel van het goede is, en die spreken dan onderling met elkaar af dat ze samen een helft kopen en verdelen.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147145358
IK heb op zich wel interesse alleen zijn onze vriezers nog heel erg vol.
pi_147145672
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 13:49 schreef Oceanonix het volgende:
IK heb op zich wel interesse alleen zijn onze vriezers nog heel erg vol.
Snel de vriezer leegeten dan ;)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147146714
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 13:35 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]


koop een 'canner', je kunt dan pastei enzo 'wecken'. blijft heel lang goed en het kost je geen ruimte in de vriezer. en leuk als kadootje enzo.
pi_147147182
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 14:31 schreef SuperFood het volgende:

[..]

koop een 'canner', je kunt dan pastei enzo 'wecken'. blijft heel lang goed en het kost je geen ruimte in de vriezer. en leuk als kadootje enzo.
Wij hebben zelf vriezerruimte genoeg gelukkig, we hebben 2 grote horeca-kwaliteit vrieskasten van 500+ liter inhoud. En ik denk dat je wel heel wat blikjes paté kunt maken van één varken voor je een significante hoeveelheid vriezerruimte bespaart :P

Het is altijd al een beste klus als er een varken terug komt van de slager om alles te portioneren, stukken fricandeau en varkenslapjes klein te snijden en alles in te pakken, te labelen en in te vriezen. Als je dan ook nog paté e.d. moet gaan inmaken mag je wel een paar dagen vrij nemen denk ik :+

Voldoende vriezerruimte is echt super handig, daar zou ik zeker in investeren als je graag je eigen vlees wilt hebben. Ik denk dat inmaken en inblikken of wecken vooral als hobby leuk is om te doen, niet als het uit noodzaak moet. Want dan zit je met een deadline (vlees blijft niet oneindig goed en moet gekoeld bewaart worden) en heb je echt véél werk. En als je een kleine vriezer hebt haal je imo meer ruimtewinst als je zelf de hammen en een aantal worsten droogt, dat zijn echte grote stukken vlees die je dan niet in hoeft te vriezen :Y
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147147429
O+


voordelen: het is altijd meteen beschikbaar en snel klaar, stabiel op te slaan.
pi_147153566
Beste Isis,

Hiervoor heb ik even een profiel aangemaakt. Enigszins teleurgesteld met de kwaliteit van het vlees uit de supermarkt koop ik vlees tegenwoordig liever in bij leveranciers waarbij ik het vertrouwen heb dat het dier wat ik eet gezond en redelijk netjes is grootgebracht, zoals koopeenkoe of de poelier. Je biedt nog een half varken aan: Voor een half varken heb ik echter geen ruimte in de vriezer. Ik kan nog ongeveer 15 kg kwijt. Een aantal andere forumleden hebben aangegeven interesse te hebben, bestaat er een mogelijkheid om het halve varken te verdelen onder de forumleden? Als je een lijst kan maken van de onderdelen van het dier kunnen forumleden deze inkopen? Vanzelfsprekend ga ik er van uit dat de duurdere stukken wat meer kosten dan 7,5 en de goedkopere delen wat minder, ik wil graag wat van beiden.

Is het een idee dat er een lijst komt met onderdelen en dat we hier met een aantal leden een verdeling maken?

Vriendelijke groet, Roland
pi_147154181
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 13:59 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Snel de vriezer leegeten dan ;)
we kunnen 4 laden vrijmaken. Dat is bij elkaar 1 vriezer van 100 liter. Zou het genoeg zijn???
pi_147154199
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 17:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Achterpoot met zwoerd bereiden tot een knapperzwoerdbraadstuk

[ afbeelding ]

Paar uur in de oven en dan

[ afbeelding ]
Ter aanvulling:

Dit is wat wij willen gaan doen voor de kerst, indien mogelijk houdt ik mij aanbevolen voor i.i.g. dit stuk. :)

Vriendelijke groet,

Roland
  zondag 30 november 2014 @ 17:54:14 #75
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_147154255
Ik heb ook interesse in een kilo of 10 mits je niet al te ver weg woont.
pi_147154757
Onbeschaamd carnivorisme hier.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zondag 30 november 2014 @ 18:18:07 #77
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_147155036
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:09 schreef Bart2002 het volgende:
Onbeschaamd carnivorisme hier.
Helemaal niet ik eet er netjes groentes bij.
pi_147155535
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:51 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

we kunnen 4 laden vrijmaken. Dat is bij elkaar 1 vriezer van 100 liter. Zou het genoeg zijn???
Dat zou wel voldoende moeten zijn voor een kwart varken (kilo of 25). Zeker als het (grotendeels) in een beetje makkelijk in te pakken stukken is gesneden (een hele beenham of een ribroast bv is wat lastiger in te pakken dan een net stapeltje schnitzels of karbonades oid).

Dus dan zou je idealiter samen met iemand anders een halve kunnen verdelen, bv met vrienden/familie of misschien met een andere Fokker? :)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147156219
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:09 schreef Bart2002 het volgende:
Onbeschaamd carnivorisme hier.
hoezo? het gaat alleen over groot inslaan. En juist bij het kopen van een heel/ half beest moet je nadenken over datgene wat je eet. Je kunt niet alleen de "lekkere" delen eten.
Koe kopen wij ook altijd groot in en we eten niet meer als 125 g pp. Dat is minder als de meeste vleeseters.
pi_147156324
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:33 schreef RolandArthur het volgende:
Beste Isis,

Hiervoor heb ik even een profiel aangemaakt. Enigszins teleurgesteld met de kwaliteit van het vlees uit de supermarkt koop ik vlees tegenwoordig liever in bij leveranciers waarbij ik het vertrouwen heb dat het dier wat ik eet gezond en redelijk netjes is grootgebracht, zoals koopeenkoe of de poelier. Je biedt nog een half varken aan: Voor een half varken heb ik echter geen ruimte in de vriezer. Ik kan nog ongeveer 15 kg kwijt. Een aantal andere forumleden hebben aangegeven interesse te hebben, bestaat er een mogelijkheid om het halve varken te verdelen onder de forumleden? Als je een lijst kan maken van de onderdelen van het dier kunnen forumleden deze inkopen? Vanzelfsprekend ga ik er van uit dat de duurdere stukken wat meer kosten dan 7,5 en de goedkopere delen wat minder, ik wil graag wat van beiden.

Is het een idee dat er een lijst komt met onderdelen en dat we hier met een aantal leden een verdeling maken?

Vriendelijke groet, Roland
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:54 schreef Erasmo het volgende:
Ik heb ook interesse in een kilo of 10 mits je niet al te ver weg woont.
Ik ben eigenlijk een beetje huiverig met het verkopen van kleinere stukken dan een helft, of eventueel een kwart. Het is namelijk lastig om een kwart of minder eerlijk te verdelen, daarom vinden wij het het fijnst als 2 paar kopers samen in onderling overleg een helft verdelen. Een helft netjes in twee kwarten verdelen is nog wel te doen (al zal de één vaak wel iets meer van het één en minder van het ander krijgen), maar kleinere hoeveelheden wordt echt lastig. Zo zit er bv maar één varkenshaas aan een half varken, en een beperkt (vaak oneven) aantal rib/schouder/nek karbonades. En het wordt nog lastiger als mensen een groot stuk willen hebben zoals een ribroast of beenham oid, want een half varken heeft maar één achterpoot. Ik zou niet willen dat iemand anders dan tekort komt, namelijk.

Anyway, om scheve blikken te voorkomen hebben wij dus graag dat mensen het onderling in goed overleg regelen als ze minder dan een helft willen hebben. Stel dat meerdere Fokkers graag een helft willen verdelen dan lijkt me dat prima, iedereen is van harte welkom om hun deel hier (hier = regio Twente, voor geïnteresseerden) op te halen, maar ik zou het prettiger vinden als belangstellenden het samen verdelen.

Ik zit nu heel hard na te denken hoe ik het zou kunnen regelen, en wat ik nu bedacht heb is als volgt:

- 1 halve kan in twee kwarten worden verdeeld voor belangstellende Fokkers; bv Oceanonix en nog iemand (Lonaa? Tombola? ik noem maar iemand :+ )

- we hebben dan nog 1 halve over waar we zelf wel wat van willen houden, maar niet alles. Dus daar zouden we in principe (tegen een aangepast tarief) grotere en kleinere stukken van kunnen verkopen, zoals een braadstuk van het één of ander, en andere stukken zoals worst en spek e.d. Maar dan zouden mensen die een klein beetje of een apart stuk willen moeten intekenen op stukken oid.

Is er serieus belangstelling voor om het op die manier te doen?
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147156623
wanneer gaat de slacht plaatsvinden? Ik vind het ook prima om met iemand een halve te delen.
pi_147156831
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:56 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

hoezo? het gaat alleen over groot inslaan. En juist bij het kopen van een heel/ half beest moet je nadenken over datgene wat je eet. Je kunt niet alleen de "lekkere" delen eten.
Koe kopen wij ook altijd groot in en we eten niet meer als 125 g pp. Dat is minder als de meeste vleeseters.
Tja. Als je echt zou nadenken over wat je eet zou je geen "beest" willen eten. Maar met deze boodschap zit ik w.s. in het verkeerde topic.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_147156875
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:11 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Tja. Als je zou nadenken over wat je eet zou je geen "beest" willen eten. Maar met deze boodschap zit ik w.s. in het verkeerde topic.
ja dat heb je goed. Je zit verkeerd.
pi_147156959
Dan zal ik je niet langer lastigvallen. :{
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_147157039
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:11 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Tja. Als je echt zou nadenken over wat je eet zou je geen "beest" willen eten. Maar met deze boodschap zit ik w.s. in het verkeerde topic.
joh als je zonodig tegen vlees wilt ageren doe het dan in ieder geval niet hier - dit topic gaat over 1 van de meest diervriendelijke manieren van vlees produceren die er in nederland te vinden is :') hoe sad ben je als je dat niet inziet.
pi_147157247
Ik was al weg hoor.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_147157410
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:19 schreef Bart2002 het volgende:
Ik was al weg hoor.
blij dat je je vergissing inziet ^O^
pi_147157485
Beste Isis, Oceanoix,

Zou je aan kunnen geven hoe het halve varken verdeeld kan worden? Oceanoix, ik wil graag het gedeelte uit mijn vorige bericht, indien mogelijk. Daarnaast ben ik wel geinteresseerd naar wat spek (gerookt zou echt :) zijn). Karbonades vind ik ook lekker mits ze niet met een zaag verdeeld zijn en vol met splinters zitten. Welke gedeelten vind jij interessant?

Vriendelijke groet,

Roland
pi_147157614
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:23 schreef SuperFood het volgende:

[..]

blij dat je je vergissing inziet ^O^
Dat nou ook weer niet. Sowieso "diervriendelijke manieren van vlees produceren"... Het varken staat er ook bij te juichen zeker. Met zijn feestmuts op. De hoogmoed.
Maar als jij niet meer reageert houd ik ook mijn mond.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_147157633
Ik laat deze even overgaan, hoop dat Roland en Oceanoix er samen uit komen (twente is net ff te ver ook voor nu) ik spaar liever even zodat ik een half varken kan overnemen :9

Hoewel ik ergens dacht gelezen te hebben dat je met varkens stopt? ;( ;)
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
pi_147157715
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:27 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Dat nou ook weer niet. Sowieso "diervriendelijke manieren van vlees produceren"... Het varken staat er ook bij te juichen zeker. De hoogmoed.
Maar als jij niet meer reageert houd ik ook mijn mond.
super.
  zondag 30 november 2014 @ 19:31:08 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147157793
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:09 schreef Bart2002 het volgende:
Onbeschaamd carnivorisme hier.
Heerlijk toch
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147157984
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:24 schreef RolandArthur het volgende:
Beste Isis, Oceanoix,

Zou je aan kunnen geven hoe het halve varken verdeeld kan worden? Oceanoix, ik wil graag het gedeelte uit mijn vorige bericht, indien mogelijk. Daarnaast ben ik wel geinteresseerd naar wat spek (gerookt zou echt :) zijn). Karbonades vind ik ook lekker mits ze niet met een zaag verdeeld zijn en vol met splinters zitten. Welke gedeelten vind jij interessant?

Vriendelijke groet,

Roland
ik zie dat bericht niet, dus dat is lastig beoordelen.
Ik ben geinteresseerd in de helft van een helft. Dat is de eerlijkste verdeling. Beide evenveel courante en incourante delen.
pi_147158426
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:36 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ik zie dat bericht niet, dus dat is lastig beoordelen.
Ik ben geinteresseerd in de helft van een helft. Dat is de eerlijkste verdeling. Beide evenveel courante en incourante delen.
Beste Oceanix,

Het gedeelte dat ik graag wil hebben is van het gerecht dat Piet heeft geplaatst, dat stuk van de bil met zwoerd. Ik ben niet bekend met de courante en incourante delen, daarom heb ik aan Isis gevraagd een lijst te maken. Als zij dat wil doen dan kunnen we onderling een afweging maken wie wat krijgt en wie wat betaald. Een kwart komt neer op ongeveer 25 kilo, voor mij is dat nog wat veel. Ik heb mijn familie even ingelicht, we komen er wel uit als we weten wie wat wil.

Vriendelijke groet,

Roland
pi_147158631
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:06 schreef Oceanonix het volgende:
wanneer gaat de slacht plaatsvinden? Ik vind het ook prima om met iemand een halve te delen.
Maandag 15 december gaan ze naar de slager, dan zijn ze meestal de woensdag erna (dus 17-12) weer terug en kunnen ze die middag/avond hier afgehaald worden. Er kan ook verse worst gemaakt worden van restvlees als je dat wilt (dat doet de slager meestal woensdag ochtend). Maar mocht je iets willen laten roken/koken/drogen dan duurt het langer voor dat gedeelte klaar is en zul je het later af moeten halen (of als je creatief bent doe je dat thuis zelf, natuurlijk ;) ).

quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:24 schreef RolandArthur het volgende:
Beste Isis, Oceanoix,

Zou je aan kunnen geven hoe het halve varken verdeeld kan worden? Oceanoix, ik wil graag het gedeelte uit mijn vorige bericht, indien mogelijk. Daarnaast ben ik wel geinteresseerd naar wat spek (gerookt zou echt :) zijn). Karbonades vind ik ook lekker mits ze niet met een zaag verdeeld zijn en vol met splinters zitten. Welke gedeelten vind jij interessant?

Vriendelijke groet,

Roland
Ik denk dat het deel van die foto (was een plaatje van Pietverdriet geloof ik?) misschien een achterpoot is of zo. Dat is dus lastig te verdelen, aangezien een half varken maar één achterpoot heeft ;) Je kan op een vergelijkbare manier ook buikspek in de oven klaar maken met knapperig zwoert, dat is makkelijker want dan kun je de hoeveelheid buikspek van het varken gewoon door 2 delen.

Over het algemeen wordt een halve die daarna nog in 2 kwarten moet in wat handzamere stukken verdeeld. De achterpoot wordt dan bv een aantal stukken ham, wat schnitzeltjes en varkenslapjes, hamschijven (bv voor snert) en restjes vlees gaan dan bv door de worst. Buikspek kan in speklapjes, maar ook voor de helft in speklapjes en de andere helft aan één stuk, bv voor in de oven, als de koper dat graag wil. Met karbonades kan ook zoiets, de helft van de ribkarbonades kan aan één stuk als braadstuk en de andere helft kan als losse karbonades.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147158769
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:27 schreef tombolafan het volgende:
Ik laat deze even overgaan, hoop dat Roland en Oceanoix er samen uit komen (twente is net ff te ver ook voor nu) ik spaar liever even zodat ik een half varken kan overnemen :9

Hoewel ik ergens dacht gelezen te hebben dat je met varkens stopt? ;( ;)
Nou, stoppen is een groot woord maar we gaan wel minderen ja :P

Deze lichting is nog zelf gefokt, voor volgend jaar hebben we er nog een paar van deze lichting die halverwege dat jaar geslacht kunnen worden. En vanaf 2016 willen we alleen nog elk jaar 2 biggen kopen en aan het eind vh jaar slachten. Dus dan hebben we alsnog 1 heel varken 'over' om te verdelen aan belangstellenden ;)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147158918
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:47 schreef RolandArthur het volgende:

[..]

Beste Oceanix,

Het gedeelte dat ik graag wil hebben is van het gerecht dat Piet heeft geplaatst, dat stuk van de bil met zwoerd. Ik ben niet bekend met de courante en incourante delen, daarom heb ik aan Isis gevraagd een lijst te maken. Als zij dat wil doen dan kunnen we onderling een afweging maken wie wat krijgt en wie wat betaald. Een kwart komt neer op ongeveer 25 kilo, voor mij is dat nog wat veel. Ik heb mijn familie even ingelicht, we komen er wel uit als we weten wie wat wil.

Vriendelijke groet,

Roland
dat deel kunnen we dat uitruilen. Wij willen graag de procureur (nek). Jij de kont, ik de kop... :D
pi_147158986
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:51 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Maandag 15 december gaan ze naar de slager, dan zijn ze meestal de woensdag erna (dus 17-12) weer terug en kunnen ze die middag/avond hier afgehaald worden. Er kan ook verse worst gemaakt worden van restvlees als je dat wilt (dat doet de slager meestal woensdag ochtend). Maar mocht je iets willen laten roken/koken/drogen dan duurt het langer voor dat gedeelte klaar is en zul je het later af moeten halen (of als je creatief bent doe je dat thuis zelf, natuurlijk ;) ).

[..]

Ik denk dat het deel van die foto (was een plaatje van Pietverdriet geloof ik?) misschien een achterpoot is of zo. Dat is dus lastig te verdelen, aangezien een half varken maar één achterpoot heeft ;) Je kan op een vergelijkbare manier ook buikspek in de oven klaar maken met knapperig zwoert, dat is makkelijker want dan kun je de hoeveelheid buikspek van het varken gewoon door 2 delen.

Over het algemeen wordt een halve die daarna nog in 2 kwarten moet in wat handzamere stukken verdeeld. De achterpoot wordt dan bv een aantal stukken ham, wat schnitzeltjes en varkenslapjes, hamschijven (bv voor snert) en restjes vlees gaan dan bv door de worst. Buikspek kan in speklapjes, maar ook voor de helft in speklapjes en de andere helft aan één stuk, bv voor in de oven, als de koper dat graag wil. Met karbonades kan ook zoiets, de helft van de ribkarbonades kan aan één stuk als braadstuk en de andere helft kan als losse karbonades.
die woensdagavond hebben we uiteraard al weer een afspraak. Is ophalen bij de slager een probleem (donderdag) ik neem aan dat jouw koeling niet zo groot is dat je het nog een dag langer kunt laten liggen?
pi_147159111
De delen waar geen bot inzit mogen wat mij betreft zoveel mogelijk aan 1 stuk (waar mogelijk) die snij ikzelf wel.
Worst laten maken is handig want zover was ik zelf niet.

Had je al een bestemming voor de lever of een deel ervan?
pi_147159308
Nou, ziet er mooi uit. Mooie rode fricandeau, dat zie je meestal niet. Kun je mooie schnitzeltjes van slaan...
Whatever...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')