Geen idee of dat lukt met voorkoken, en ja, moet dan lang in de oven.quote:Op zaterdag 29 november 2014 17:51 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Maar dan niet eerst voorkoken? Dan moet het denk ik wel heel lang in de oven (10 kilo met bot)? Zoiets als op de foto met krokant zwoerd hebben we trouwens al wel eens gedaan met een ribroast (dus karbonades aan een stuk), dat was erg lekker![]()
Maar voor deze poot willen we denk ik meer iets zoals een beenham, met een laklaag/beetje zoetig laagje of zo, met een beetje Kerstige uitstraling. Misschien dat we dan het zwoerd er af moeten snijden (of afzonderlijk krokant bereiden)? Het is voor de hele familie namelijk (incl ooms/tantes), en niet iedereen is zo'n fan van zwoerd en zo, vrees ik... (één tante wil zelfs sowieso eigenlijk geen vlees eten van dieren die ze 'gekend' heeft
![]()
)
Ja, die in de OP was een flinke iddquote:Op zaterdag 29 november 2014 17:58 schreef Sangha het volgende:
Dat zou ik ook echt niet kunnen (en willen) een dier opeten dat ik heb verzorgd. Ik zou me er enorm aan hechten.Overigens komt er nog een hoop vlees vanaf zeg. Maar goed; het was een flinke dame.
neem een kat.quote:Op zaterdag 29 november 2014 21:39 schreef Lucky_Strike het volgende:
Oh, wat ziet dat er fantastisch uit zeg.
Ik schiet hier wel lichtelijk van in de stress trouwens. Wij hebben ook plannen om elk jaar 2 varkens te laten opgroeien en slachten. Maar ik vraag me ineens heel erg af wat ik elk jaar met twee keer zoveel vlees (want 2 normale varkens) als uit de OP moet? We zijn maar met 2 personen en ik eet nauwelijks varkensvlees![]()
Goed, dat zijn allemaal zorgen voor later.
Koop een vrieskist.quote:Op zaterdag 29 november 2014 21:39 schreef Lucky_Strike het volgende:
Oh, wat ziet dat er fantastisch uit zeg.
Ik schiet hier wel lichtelijk van in de stress trouwens. Wij hebben ook plannen om elk jaar 2 varkens te laten opgroeien en slachten. Maar ik vraag me ineens heel erg af wat ik elk jaar met twee keer zoveel vlees (want 2 normale varkens) als uit de OP moet? We zijn maar met 2 personen en ik eet nauwelijks varkensvlees![]()
Goed, dat zijn allemaal zorgen voor later.
Noooooh wat verleidelijkquote:Op zaterdag 29 november 2014 17:33 schreef Miss_Isis het volgende:
Even een enorme rotschop...
We zijn al weer 2,5 jaar en enkele geslachte varkens verder, en mijn ouders hebben onlangs een workshop 'varken' gevolgd (bij Meneer Wateetons) om ideeën op te doen. De guanciale die ik wilde maken was helaas niet zo goed gelukt, de kinnebakken gaan tegenwoordig door de worst. Maar we hebben wel onder andere porchetta en buikspek-aan-een-stuk uit de oven gemaakt, een ribroast en een beenham. Ook kruiden en drogen we zelf hele lekkere rauwe ham.
Met Kerstmis staat er een hele achterpoot op het menu, hij is ingespoten met pekel door de slager en hij moet nog worden gekookt en dan de oven in. Heeft iemand daar nog goede tips of ideeën voor, toevallig? We willen graag zo'n laagje over de ham, wat voor laklaag is lekker? Is voorkoken nodig/lekker of kan het ook nog anders/beter? De ham is wel behoorlijk groot, het is de hele bil van het varken, met (deels) zwoerd en aan het bot, in totaal bijna 10 kilo. Dus het zal sowieso wel even duren voor het gaar is.
En er is nog een reden waarom ik dit topic kick... 15 december gaan er 2 biggen (niet zo groot als het varken in de OP, meer een standaard formaatje, kilo of 100 p/s) naar de slager. En voor een halve zoeken we nog een goed huisIk dacht dat er in CUL wellicht wel liefhebbers zouden zitten, vandaar dat ik het graag even onder de aandacht wil brengen. Dus... als er iemand belangstelling heeft hoor ik het graag
![]()
Als gezelschap, om op te eten of om het varkensvlees aan te voerenquote:
nou 2 hele varkens elk jaar - da's wel echt veel lijkt mequote:Op zaterdag 29 november 2014 22:14 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Als gezelschap, om op te eten of om het varkensvlees aan te voeren
We hebben al een kat voor de gezelligheid, die we niet gaan opeten en die niets anders lust dan brokjes en bliktonijn. Ik dreig overigens wel eens om carpaccio van haar staart te maken![]()
Maar varkentjes dus. Isis, maken jullie ook zelf worsten? Of blijft het bij de rookworsten en saucijzen uit de OP?
Ook het varken kon de foto's op prijs stellen. Hij vond dat ie er smakelijk opstond.quote:Op woensdag 9 mei 2012 23:41 schreef HSG-BOMBER het volgende:
Leuk dat je daar foto's van hebt gemaakt! Zal vast lekker zijn.
is een continue proces niet mogelijk? Beginnen met 2, 1 naar de slacht, 1 nieuwe erbij. Als de voorraad op dreigt te raken, de oudste van 2 naar de slacht. En weer 1 nieuwe erbij enz.quote:Op zaterdag 29 november 2014 21:39 schreef Lucky_Strike het volgende:
Oh, wat ziet dat er fantastisch uit zeg.
Ik schiet hier wel lichtelijk van in de stress trouwens. Wij hebben ook plannen om elk jaar 2 varkens te laten opgroeien en slachten. Maar ik vraag me ineens heel erg af wat ik elk jaar met twee keer zoveel vlees (want 2 normale varkens) als uit de OP moet? We zijn maar met 2 personen en ik eet nauwelijks varkensvlees![]()
Goed, dat zijn allemaal zorgen voor later.
Geen idee, voorlopig hebben we een klein huis in een arbeiderswijk met 5m2 tuin. Voor een woning met plaats voor varkens wordt hard gespaardquote:Op zondag 30 november 2014 11:10 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
is een continue proces niet mogelijk? Beginnen met 2, 1 naar de slacht, 1 nieuwe erbij. Als de voorraad op dreigt te raken, de oudste van 2 naar de slacht. En weer 1 nieuwe erbij enz.
2 varkens is idd wel het minimum, één alleen is zielig, en een doorloop-idee is niet aan te raden; de meeste varkens vinden het niet zo tof om ineens hun vriendje/vriendinnetje te verliezen en een indringer in hun territorium te hebben. Ze gaan dan vaak ruzie maken, en een jonge big gaat dat natuurlijk verliezen. De stress die dat oplevert is ook niet goed voor de smaak en groei, en jonge biggen kunnen daar letterlijk ziek van worden en als het echt uit de hand loopt er aan dood gaan. En met zo'n systeem zit je het hele jaar doorlopend met varkens, ook in de winter, en dat is extra lastig (denk aan een beter hok dat je dan nodig hebt, meer voer, extra strooisel, slecht weer, en een weilandje dat nooit tijd heeft te herstellen). Dat zou ik dus beslist niet aanraden.quote:Op zaterdag 29 november 2014 21:39 schreef Lucky_Strike het volgende:
Oh, wat ziet dat er fantastisch uit zeg.
Ik schiet hier wel lichtelijk van in de stress trouwens. Wij hebben ook plannen om elk jaar 2 varkens te laten opgroeien en slachten. Maar ik vraag me ineens heel erg af wat ik elk jaar met twee keer zoveel vlees (want 2 normale varkens) als uit de OP moet? We zijn maar met 2 personen en ik eet nauwelijks varkensvlees![]()
Goed, dat zijn allemaal zorgen voor later.
Nee, we maken zelf (nog) geen worsten. Er is al wel een worstenmolen en een boek (Over Worst) aangeschaft maar daar blijft het wegens chronisch tijdgebrek voorlopig nog bij. De slager maakt voor ons rookworst en saucijzen en laatst leverworst. Zelf drogen we wel hele lekkere hamquote:Maar varkentjes dus. Isis, maken jullie ook zelf worsten? Of blijft het bij de rookworsten en saucijzen uit de OP?
Het zijn zeugjes, en misschien kun je met iemand samen doen?quote:Op zaterdag 29 november 2014 22:09 schreef tombolafan het volgende:
[..]
Noooooh wat verleidelijkJammer dat ik nu geen geld/ruimte heb (hoeveel kost een half varken?
)
Zijn het zeugjes of beertjes?
Snel de vriezer leegeten danquote:Op zondag 30 november 2014 13:49 schreef Oceanonix het volgende:
IK heb op zich wel interesse alleen zijn onze vriezers nog heel erg vol.
koop een 'canner', je kunt dan pastei enzo 'wecken'. blijft heel lang goed en het kost je geen ruimte in de vriezer. en leuk als kadootje enzo.quote:
Wij hebben zelf vriezerruimte genoeg gelukkig, we hebben 2 grote horeca-kwaliteit vrieskasten van 500+ liter inhoud. En ik denk dat je wel heel wat blikjes paté kunt maken van één varken voor je een significante hoeveelheid vriezerruimte bespaartquote:Op zondag 30 november 2014 14:31 schreef SuperFood het volgende:
[..]
koop een 'canner', je kunt dan pastei enzo 'wecken'. blijft heel lang goed en het kost je geen ruimte in de vriezer. en leuk als kadootje enzo.
we kunnen 4 laden vrijmaken. Dat is bij elkaar 1 vriezer van 100 liter. Zou het genoeg zijn???quote:
Ter aanvulling:quote:Op zaterdag 29 november 2014 17:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Achterpoot met zwoerd bereiden tot een knapperzwoerdbraadstuk
[ afbeelding ]
Paar uur in de oven en dan
[ afbeelding ]
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |