abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  donderdag 10 mei 2012 @ 17:21:02 #26
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_111384006
Ik heb even gezocht en gegoogeld, maar 't is me te ingewikkeld. :-)
Volgens mij heet het pork chaps in het engels, maar dat lijkt teveel op chops om er goed op te kunnen googelen. Wat ik wel handig vond is dit "lijstje":

Explanation:
The "papada" is not strictly cheek, or jowl as it is called in America. The latter comes from the side of the head:

"Pork jowl is a fatty cut of meat along the side of the head"
http://www.foodista.com/food/DTMZM25R/pork-jowl

This part is called "careta" or "carrillera" in Spanish:

"Carrillera (cheeks):
The carrillera is formed from the muscles of the lower jaw, which are used for movement and chewing."
http://www.foodsfromspain.com/icex/cda/controller/pageSGT/0,...

The "papada" is a fatty piece under the mouth, extending down to the chest. It is what gives human beings a double chin:

"papada
1. f. Abultamiento carnoso que se forma debajo de la barba, o entre ella y el cuello.
2. f. Pliegue cutáneo que sobresale en el borde inferior del cuello de ciertos animales, y se extiende hasta el pecho."
http://buscon.rae.es/draeI/SrvltGUIBusUsual?TIPO_HTML=2&TIPO...

"PAPADA DE CERDO IBERICO
Parte grasa situada en la parte inferior de la cabeza debajo de la mandíbula, con corteza, de forma triangular, que va desde el morro inferior al principio de la paleta."
http://iberianmeat.com/productos/

This part is called the dewlap in English:

"However, there are also two pieces of meat, the secreto de papada (dewlap) and a cut from the belly (secreto de barriga), which are known as the “falso secreto” (false secret) as a result of their similar appearance and fat structure, although these are not as tender as the true secreto."
http://www.foodsfromspain.com/icex/cda/controller/pageSGT/0,...

"While there were delicious elements to follow, the meal stalled here. While I loved the beet “balloon” containing beetroot vinaigrette, I didn’t like either the texture or flavor of the pork dewlap (dewlap is the fold of skin hanging below the neck in many vertebrae species)."
http://thelovage.com/2011/carme-ruscalledas-sant-pau/

"The English translation for this mysterious meat spread is seasoned pork lard with cured pork added. And not just any cured pork, but pork dewlap, or the skin and meat below the hog's chin, pig wattle, if you will."
http://www.slashfood.com/tag/pork dewlap/

"Entrepà de vieira, caviar d’albergínia, dau de patata confitada i papada
Bocadillo de vieira, caviar de berenjena, taco de patata confitada y papada
Sandwich of scallop, aubergine caviar, “taco” of candied potato and pork dewlap 15,60 ¤"
http://www.restaurantethegarden.com/pdf/CartaTheGarden.pdf

"De monte", applied to meat, would normally imply "wild" (ie. roaming free), though it could mean "aromatic", ie. done with "hierbas del monte". But I think the idea is probably that this "papada" comes from "cerdos del monte", or wild pigs, so "wild pork" seems like the best bet. They could perhaps be called "mountain pork", and that might be a good choice if you want to make it "sea and mountain". "Monte" doesn't necessarily mean mountain, though, in fact in this context it probably refers to some sort of high wooded scrubland.

Bron: http://www.proz.com/kudoz(...)_monte.html#10348676

Met nog wat Spaanse termen, misschien helpt dat verder zoeken? Maar ik hou ermee op. ;-)
pi_111384203
Varken en wang vertalen geeft in het Portugees bochecha de porco - En bij Google Images staat iets wat op die stoofschotel leek (met aardappels). Zal later eens kijken of er iets tussen staat wat lijkt op wat ik gegeten heb qua samenstelling :P
La derecha oprime, la izquierda libera
  donderdag 10 mei 2012 @ 17:32:42 #28
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_111384508
Ja, maar het is toch geen wang? Wang is mooi stoofvlees:


Pork Cheeks by FotoosVanRobin, on Flickr


Pig's Cheek in red wine by FotoosVanRobin, on Flickr

Dat ziet er toch heel anders uit dat dat stuk kinnebak hoor.
pi_111384569
Bedankt allebei! Het deel waar het om gaat is dus de pork jowl, de wang, aan de zijkant van het hoofd. Ik moet straks weg maar ga vanavond later of anders morgen nog eens op zoek naar wat engelstalige recepten (Spaans wordt me wat te lastig :P ).

edit: @ Robin, het is dus wel de wang. Het woord kinnebak wordt schijnbaar voor veel verschillende onderdelen gebruikt wat de communicatie niet ten goede komt. Het is dit stuk wat hier uitgesneden wordt:
dit is de onze met de 'huidkant' boven (zit geen huid op trouwens, alleen vet):


en doorgesneden met de onderkant boven:


edit edit:
Ik ga eens kijken naar dat recept, ziet er lekker uit!
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  donderdag 10 mei 2012 @ 17:46:06 #30
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_111385071
Ja, daar zit misschien een wangetje in verstopt. Maar ik noem dat geen wang hoor!
pi_111386118
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2012 17:46 schreef RobinOok het volgende:
Ja, daar zit misschien een wangetje in verstopt. Maar ik noem dat geen wang hoor!
Nee, het zijn inderdaad niet zulke kleine stukjes als in jouw foto's, het is gewoon een hele wang. Ik heb helaas nog steeds geen idee dus hoe ik er mee verder moet... Volgende keer misschien toch maar door de worst of zo :')
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_111388193
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2012 17:32 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar het is toch geen wang? Wang is mooi stoofvlees:

[ link | afbeelding ]
Pork Cheeks by FotoosVanRobin, on Flickr

[ link | afbeelding ]
Pig's Cheek in red wine by FotoosVanRobin, on Flickr

Dat ziet er toch heel anders uit dat dat stuk kinnebak hoor.
:9
La derecha oprime, la izquierda libera
  donderdag 10 mei 2012 @ 19:48:33 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_111390059
Jaloers! Jaaaalooeeehoehoers wees
:)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 10 mei 2012 @ 19:49:44 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_111390130
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2012 17:32 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar het is toch geen wang? Wang is mooi stoofvlees:

[ link | afbeelding ]
Pork Cheeks by FotoosVanRobin, on Flickr

[ link | afbeelding ]
Pig's Cheek in red wine by FotoosVanRobin, on Flickr

Dat ziet er toch heel anders uit dat dat stuk kinnebak hoor.
Varkenswang is idd vreselijk lekker stoofvlees
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 10 mei 2012 @ 19:50:32 #35
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_111390177
quote:
1s.gif Op donderdag 10 mei 2012 19:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Varkenswang is idd vreselijk lekker stoofvlees
Mijn opa maakte dat vroeger regelmatig klaar :9~
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  donderdag 10 mei 2012 @ 19:51:08 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_111390208
quote:
0s.gif Op donderdag 10 mei 2012 19:50 schreef Muck het volgende:

[..]

Mijn opa maakte dat vroeger regelmatig klaar :9~
Ik maak het ook af en toe, met zeekraal
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_111395116
quote:
1s.gif Op donderdag 10 mei 2012 19:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik maak het ook af en toe, met zeekraal
Hoe pak je zoiets aan dan Piet? Ik wil van één helft graag guanciale proberen te maken maar voor de andere helft zoek ik nog tips. Kan ik het vlees zoals op de foto te zien stoven? Is dat niet te vet? Het lijkt namelijk niet echt op de varkenswangetjes in Robin's recept. Wat zou jij er mee doen als je twee van die hompen in de koeling had liggen?
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_111395717
Oh, wat ben ik jaloers. Woonde ik maar op een plek waar ik varkens kon houden :) Je eigen varkentjes opeten ^O^

Lekker je varkentjes gebruiken als vuilnisvat en daarna supervlees, zonder rotzooi erin :)
  vrijdag 11 mei 2012 @ 00:05:58 #39
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_111403408
komt die enorme hoeveelheid vlees van 1 varken? :o
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 11 mei 2012 @ 00:07:19 #40
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_111403463
Nee, een half varken.
  vrijdag 11 mei 2012 @ 00:08:37 #41
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_111403516
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2012 00:07 schreef RobinOok het volgende:
Nee, een half varken.
ik ben een tijd geleden bij een workshop 'hoe verwerk ik een half varken' van een slager hier geweest, maar heb me niet beseft dat er zo vreselijk vlees van af komt!
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_111417832
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2012 00:08 schreef Mirjam het volgende:

[..]

ik ben een tijd geleden bij een workshop 'hoe verwerk ik een half varken' van een slager hier geweest, maar heb me niet beseft dat er zo vreselijk vlees van af komt!
Wat een leuk idee, zo'n workshop! Wat leer je daar zoal? En heb je toevallig op die workshop ook tips gekregen over hoe een kinnebak te verwerken? :Y)

Dit halve varken is trouwens ook wel iets groter dan gemiddeld hoor :) Heeft te maken met haar ras en lichaamsbouw (lang, dus wat meer karbonades) en met het feit dat ze 'al' een jaar oud was. De meeste slachtvarkens worden maar een maand of 6/7/8 oud. Ze was ook dubbel zo zwaar als het gewone varken dat naast haar op de foto hing, 190 kilo tegenover 80-90 kilo. Hier onder een foto met de slager (ongeveer 1.85m. gok ik) ernaast, daar is goed te zien hoe groot ze eigenlijk was:
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  vrijdag 11 mei 2012 @ 14:50:03 #43
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_111420598
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2012 13:44 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

Wat een leuk idee, zo'n workshop! Wat leer je daar zoal? En heb je toevallig op die workshop ook tips gekregen over hoe een kinnebak te verwerken? :Y)

Dit halve varken is trouwens ook wel iets groter dan gemiddeld hoor :) Heeft te maken met haar ras en lichaamsbouw (lang, dus wat meer karbonades) en met het feit dat ze 'al' een jaar oud was. De meeste slachtvarkens worden maar een maand of 6/7/8 oud. Ze was ook dubbel zo zwaar als het gewone varken dat naast haar op de foto hing, 190 kilo tegenover 80-90 kilo. Hier onder een foto met de slager (ongeveer 1.85m. gok ik) ernaast, daar is goed te zien hoe groot ze eigenlijk was:
[ afbeelding ]
nje kunt er alle vragen stellen die je wil, en alles wordt gedemonstreerd :)
en je mag veel proeven :Y)
ik heb er foto's mogen maken:
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_147121425
Even een enorme rotschop...

We zijn al weer 2,5 jaar en enkele geslachte varkens verder, en mijn ouders hebben onlangs een workshop 'varken' gevolgd (bij Meneer Wateetons) om ideeën op te doen. De guanciale die ik wilde maken was helaas niet zo goed gelukt, de kinnebakken gaan tegenwoordig door de worst. Maar we hebben wel onder andere porchetta en buikspek-aan-een-stuk uit de oven gemaakt, een ribroast en een beenham. Ook kruiden en drogen we zelf hele lekkere rauwe ham.

Met Kerstmis staat er een hele achterpoot op het menu, hij is ingespoten met pekel door de slager en hij moet nog worden gekookt en dan de oven in. Heeft iemand daar nog goede tips of ideeën voor, toevallig? We willen graag zo'n laagje over de ham, wat voor laklaag is lekker? Is voorkoken nodig/lekker of kan het ook nog anders/beter? De ham is wel behoorlijk groot, het is de hele bil van het varken, met (deels) zwoerd en aan het bot, in totaal bijna 10 kilo. Dus het zal sowieso wel even duren voor het gaar is.

En er is nog een reden waarom ik dit topic kick... 15 december gaan er 2 biggen (niet zo groot als het varken in de OP, meer een standaard formaatje, kilo of 100 p/s) naar de slager. En voor een halve zoeken we nog een goed huis :Y) Ik dacht dat er in CUL wellicht wel liefhebbers zouden zitten, vandaar dat ik het graag even onder de aandacht wil brengen. Dus... als er iemand belangstelling heeft hoor ik het graag :)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_147121447
Moordenaar !!!!
pi_147121525
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 17:33 schreef theunderdog het volgende:
Moordenaar !!!!
De slager doet het daadwerkelijke moorden, wij geven slechts opdracht.

Maar goed, heb je toevallig nog een tip mbt de bereiding van een achterpoot? Of belangstelling voor een half varken? :s)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  zaterdag 29 november 2014 @ 17:37:31 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147121546
Achterpoot met zwoerd bereiden tot een knapperzwoerdbraadstuk



Paar uur in de oven en dan

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_147121562
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 17:36 schreef Miss_Isis het volgende:

[..]

De slager doet het daadwerkelijke moorden, wij geven slechts opdracht.

Maar goed, heb je toevallig nog een tip mbt de bereiding van een achterpoot? Of belangstelling voor een half varken? :s)
-edit: niet doen-

En ik heb altijd belangstelling voor vlees.. :9~

[ Bericht 1% gewijzigd door Mord_Sith op 29-11-2014 17:40:14 ]
pi_147121568
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 17:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Achterpoot met zwoerd bereiden tot een knapperzwoerdbraadstuk

[ afbeelding ]

Paar uur in de oven en dan

[ afbeelding ]
Godverdomme, wat fijn.
pi_147121918
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 november 2014 17:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Achterpoot met zwoerd bereiden tot een knapperzwoerdbraadstuk

[ afbeelding ]

Paar uur in de oven en dan

[ afbeelding ]
Maar dan niet eerst voorkoken? Dan moet het denk ik wel heel lang in de oven (10 kilo met bot)? Zoiets als op de foto met krokant zwoerd hebben we trouwens al wel eens gedaan met een ribroast (dus karbonades aan een stuk), dat was erg lekker :Y

Maar voor deze poot willen we denk ik meer iets zoals een beenham, met een laklaag/beetje zoetig laagje of zo, met een beetje Kerstige uitstraling. Misschien dat we dan het zwoerd er af moeten snijden (of afzonderlijk krokant bereiden :9 )? Het is voor de hele familie namelijk (incl ooms/tantes), en niet iedereen is zo'n fan van zwoerd en zo, vrees ik... (één tante wil zelfs sowieso eigenlijk geen vlees eten van dieren die ze 'gekend' heeft :D :') )
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')