Uiteraard geldt in de standaardsituatie dat degene die betaalt gewoon de kosten moet opvoeren. We kunnen allemaal kunstgrepen gaan bedenken om dat af te schuiven op anderen, maar dat was de vraag niet.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 16:24 schreef eriksd het volgende:
[..]
Dat een ander de kosten betaalt wil niet zeggen dat jij ze niet maakt of dat ze niet op jou drukken in de zin van de IB.
Maargoed, dat maakt hier verder weinig uit inderdaad.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 1% gewijzigd door Maharbal op 07-02-2012 21:25:19 ]
Als je in heel 2011 studeerde en je kon nog lenen (en dat kun je als je je studenten OV hebt), dan mag je de normbedragen opvoeren ja.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 22:19 schreef Telates het volgende:
Ik snap geloof ik niet helemaal hoe die aftrekstudiekosten zit.
Situatie:
In 2011 studeerde ik, maar had geen recht meer op een prestatiebeurs maar had nog wel een studenten OV.
Mag ik nu het hele normbedrag opvoeren als aftrek, ongeacht of die kosten daadwerkelijk gemaakt zijn?
quote:Op dinsdag 7 februari 2012 23:22 schreef Bismarck het volgende:
Weet iemand de reden achter de nieuwe werkwijze voor box 3?
Tot en met het jaar 2010 werden er twee peildata (1 januari en 31 december) gebruikt om het gemiddelde vermogen te berekenen. Vanaf 2011 geldt er maar één peildatum (1 januari) voor de bepaling van het vermogen. [/edit]
Kan zowel positief- als negatief uitpakken voor mensen. Ik zie liever dat ze het gemiddelde over het hele jaar hanteren.
Uitgebreid:quote:Met ingang van 1 januari 2011 wordt het forfaitair rendement berekend op basis van het vermogen op het begin van het kalenderjaar (één peildatum). De belangrijkste reden voor deze wijziging is de invoering van de voorafingevulde aangifte. Door niet langer te werken met de einddatum van het jaar, is de relevante informatie voor het invullen van de aangifte ruim op tijd aanwezig, en kunnen de bestanden voor de vooringevulde aangifte tijdig worden gevuld zodat de belastingplichtigen tijdig een dergelijke aangifte kunnen doen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dank je! Dat is best vriendelijk van onze overheid.quote:Op woensdag 8 februari 2012 08:31 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Als je in heel 2011 studeerde en je kon nog lenen (en dat kun je als je je studenten OV hebt), dan mag je de normbedragen opvoeren ja.
Lijkt me wel aardig kloppen. Is toch ook niet zo gek?quote:Op woensdag 8 februari 2012 21:26 schreef lau84 het volgende:
Voor de rekenwonders onder ons. Ik was inmiddels in 2011 het gehele jaar geen student meer, maar heb een beetje parttime nog gewerkt.
Ik woon nog keurig bij me ouders.
Mijn imkomsten waren: +/-12000. Mijn loonheffing was +/-1200. Mijn arbeidskorting was: +/-500.
Echter als ik dit invul in de belasting hulp, krijg ik op het eind voor het eerst in jaren 0euro terug.
Of doe ik iets fout?
4000 te betalen (grofweg), heffingskortingen a 2600, dan zit je al een heel eind. Ik snap je punt niet.quote:Op woensdag 8 februari 2012 21:26 schreef lau84 het volgende:
Voor de rekenwonders onder ons. Ik was inmiddels in 2011 het gehele jaar geen student meer, maar heb een beetje parttime nog gewerkt.
Ik woon nog keurig bij me ouders.
Mijn imkomsten waren: +/-12000. Mijn loonheffing was +/-1200. Mijn arbeidskorting was: +/-500.
Echter als ik dit invul in de belasting hulp, krijg ik op het eind voor het eerst in jaren 0euro terug.
Of doe ik iets fout?
Begrijp ik dat ook als je de kosten niet zelf gemaakt hebt je aftrek studiekosten kunt benutten? Het lijkt mijzelf sterk maar heb hier verder geen verstand van. Ik studeer duaal dus mijn werkgever betaalt boeken en collegegeld. Verder heb ik nog een nullening (alleen ovkaart en 0 euro prestatiebeurs pm).quote:Op maandag 6 februari 2012 12:42 schreef DonJames het volgende:
[..]
Je krijgt studiefinanciering, dus je zit vast aan de normbedragen. Wat weer gunstig is voor jou, aangezien je de daadwerkelijke kosten niet kan aftrekken omdat jij die niet hebt gemaakt.
Dat begrijp je goed: als er geen kosten zijn die op je drukken, valt er niets af te trekken in je aangifte.quote:Op vrijdag 10 februari 2012 16:34 schreef das_phantom het volgende:
[..]
Begrijp ik dat ook als je de kosten niet zelf gemaakt hebt je aftrek studiekosten kunt benutten?
Waarom lijkt het je sterk? Met jouw redenatie, zou ik jouw studiekosten dus kunnen aftrekken ook al heb ik die kosten zelf niet gemaakt.quote:Het lijkt mijzelf sterk maar heb hier verder geen verstand van.
Of ik je situatie helemaal goed begrijp, weet ik niet, dus gok ik even. Je bent deels student met recht op OV en deels doe je een studie waarop de studiefinanciering niet van toepassing is en je werkgever betaalt deze studie (grotendeels)?quote:Ik studeer duaal dus mijn werkgever betaalt boeken en collegegeld. Verder heb ik nog een nullening (alleen ovkaart en 0 euro prestatiebeurs pm).
Anderzijds bedenk ik mij als ik een laptop koop tbv school ik die niet vergoed krijg van werkgever en dus wel zelf kosten maak, of werkt het niet zo?
De 'truc' die daarbij beschreven wordt, is dat het kind de kosten wel maakt maar de ouders hetzelfde bedrag aan het kind schenken. Die twee staan los van elkaar zodat het kind wel studiekosten heeft die kan worden aangegeven.quote:Op vrijdag 10 februari 2012 18:02 schreef das_phantom het volgende:
Misschien niet handig geformuleerd. Opnieuw: Ik denk zelf dat ik kosten die ik niet zelf maak niet als studiekosten kan opgeven. Ik las hier echter dat bij iemand die kosten gemaakt had maar vergoed kreeg door de ouders wel studiekosten kan opgeven.
Dat begrijp je goed, inderdaad.quote:Mijn situatie:
Ik studeer en werk tegelijk bij een werkgever (duaal). Mijn werkgever betaalt mijn collegegeld, ik betaal in eerste instantie de boeken maar kan deze declareren bij de werkgever. Ik krijg via DUO een ov-kaart omdat ik nog drie jaar recht heb op een nullening. Voor de belasting ben ik dat geval een student die wel studiefinanciering krijgt en heb dus te maken met normbedragen begrijp ik.
Je moet alle bank- en spaartegoeden opgeven. Of je er rente op ontvangt is geen criterium. Zo ook contant geld (boven de ¤ 500,- (uit mijn hoofd)), vorderingen op derden enz.quote:Op zaterdag 11 februari 2012 09:51 schreef The_Hives het volgende:
als je spaarvermogen boven de 20k is moet je dit aangeven. Ik heb een spaarrekening en een betaalrekening. Ik vang alleen op de spaarrekening rente. Moet ik het bedrag dat ik op mijn betaalrekening per 1-1-2012 had staan ook opgeven? Hier vang ik geen rente over, maar moet ik anders wel over betalen.
bedankt voor het antwoordquote:Op zaterdag 11 februari 2012 10:17 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je moet alle bank- en spaartegoeden opgeven. Of je er rente op ontvangt is geen criterium. Zo ook contant geld (boven de ¤ 500,- (uit mijn hoofd)), vorderingen op derden enz.
Je kunt het ook andersom redeneren: de betaalrekening waar je geen rente op ontvangt, valt in de vrijstelling. Je betaalt er dan ook geen belasting over.
Die kunt je ook niet apart invullen. Dat zit gewoon in de 20k.quote:Op zaterdag 11 februari 2012 10:24 schreef The_Hives het volgende:
[..]
bedankt voor het antwoordmaar bij vrijstellingen of ergens anders zie ik niet waar ik het bedrag van mijn betaalrekening kan invullen/vrijstellen
Voor de IB 2011 gaat het om de WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2010. Normaal gesproken heb je vorig jaar je WOZ-overzicht gekregen voor IB 2010, met peildatum 1 januari 2009 dus.quote:Op zaterdag 11 februari 2012 14:34 schreef happyme28 het volgende:
Ik dacht dat ik moest wachten op de WOZ Waarde maar het dus om het overzicht dat je vorig jaar ontvangen hebt :d
Geen idee welke peildata gemeentes wanneer doorgeven. Wilde slechts aangeven dat je 't jaar van IB en peildatum niet door elkaar moet halen.quote:Op zaterdag 11 februari 2012 14:46 schreef happyme28 het volgende:
Nee, pijldatum 2010 heb ik begin 2011 gehad, dat staat ook hier:
http://www.belastingdiens(...)ngforfait/woz_waarde
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |