Nee, kan niet. Bovendien kan je niets ontvangen wat je niet hebt betaald.quote:Op maandag 6 februari 2012 14:13 schreef Hoplahopla het volgende:
Ik heb twee vragen:
1. Kan ik te weinig ontvangen heffingskorting uit 2008 verrekenen met mijn aangifte over 2011? Ik heb twee jaar gestudeerd en heel weinig verdiend, dus nooit iets kunnen ontvangen.
Als je geen studiekosten hebt gemaakt in 2011 kan je ze ook niet aftrekken in 2011.quote:2. Klopt het dat studiekosten uit voorgaande jaren afgetrokken kunnen worden als ik ben gestopt met de studie en ik de studieschuld bij de DUO volledig heb afgelost?
Jammer. Dat dacht ik al.quote:Op maandag 6 februari 2012 14:17 schreef DonJames het volgende:
[..]
Nee, kan niet. Bovendien kan je niets ontvangen wat je niet hebt betaald.
Het gaat om voorgaande jaren waarin ik ze niet heb kunnen aftrekken door het ontbreken van een inkomen. Ik weet dat je ze dan kunt aftrekken in opvolgende jaren, maar ik vraag me even af hoe het zit wanneer je een studieschuld volledig hebt afgelost. Ik ben gestopt met de studie en had het geld wel om de schuld af te lossen.quote:Op maandag 6 februari 2012 14:17 schreef DonJames het volgende:
[..]
Als je geen studiekosten hebt gemaakt in 2011 kan je ze ook niet aftrekken in 2011.
Zo werkt het niet helemaal. Je had ze moeten aftrekken in het jaar waarin je ze had gemaakt. Je had geen inkomen in die jaren, dus geen profijt van die aftrekpost. ALS (en dat hoeft niet per sé) dit allemaal tot gevolg heeft dat je je persoonsgebonden aftrek niet kon gebruiken, mag je die wel meenemen naar een volgend jaar.quote:Op maandag 6 februari 2012 14:19 schreef Hoplahopla het volgende:
...
Het gaat om voorgaande jaren waarin ik ze niet heb kunnen aftrekken door het ontbreken van een inkomen. Ik weet dat je ze dan kunt aftrekken in opvolgende jaren...
Ik zie niet wat dat hiermee te maken heeft. Studiekosten zijn studiekosten, of je dat nou uit eigen zak betaalt, van een kwijtgescholden beurs of van de stufi-leningquote:, maar ik vraag me even af hoe het zit wanneer je een studieschuld volledig hebt afgelost. Ik ben gestopt met de studie en had het geld wel om de schuld af te lossen.
1. Ja, ongeacht of je onder KOR valt administreer je kosten excl. btw.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 14:42 schreef v0lt026 het volgende:
Ik heb 2 vragen over ROW:
1) Ik neem aan dat de kosten excl. btw meegenomen moeten worden? (Voor de btw val ik onder de KOR, dus geen aangifte).
2) Ik heb een telefoon aangeschaft, wat zijn hier de regels voor? Het bedrag gaat de 450,- te boven dus ik zal moeten activeren. Is deze werkwijze dan correct? 700 / 3 = 233 p/j aan kosten? Of dient rekening gehouden te worden met een prive element?
Bvd!
Dank, met prive element bedoelde ik eigenlijk dat ik dacht dat er een speciale regeling was voor telefoons? Ik meende dat een computer bijv. voor 90% meegenomen mocht worden? Of is dit onzin..quote:Op dinsdag 7 februari 2012 14:44 schreef Wokkel het volgende:
[..]
1. Ja, ongeacht of je onder KOR valt administreer je kosten excl. btw.
2. Afschrijvingstermijn moet sowieso 5 jaar zijn. Als je iets ook prive gebruikt moet je daar rekening mee houden.
Dat een ander de kosten betaalt wil niet zeggen dat jij ze niet maakt of dat ze niet op jou drukken in de zin van de IB.quote:Op maandag 6 februari 2012 12:42 schreef DonJames het volgende:
[..]
Je krijgt studiefinanciering, dus je zit vast aan de normbedragen. Wat weer gunstig is voor jou, aangezien je de daadwerkelijke kosten niet kan aftrekken omdat jij die niet hebt gemaakt.
Jawel, dat betekent dat wel.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 16:24 schreef eriksd het volgende:
[..]
Dat een ander de kosten betaalt wil niet zeggen dat jij ze niet maakt of dat ze niet op jou drukken in de zin van de IB.
...
Als jij dus een overeenkomst opstelt waarin je deze vordering opstelt kan je die gewoon opvoeren. Vervolgens schenken je ouders het gewoon jaarlijks terug tot 0.quote:Dit houdt ook in dat, indien ouders in enig jaar studiekosten betalen en het bedrag van die kosten - overeenkomstig een tussen de ouders en het kind/de belastingplichtige bestaande overeenkomst - door het kind/de belastingplichtige schuldig wordt gebleven, zodat op het moment van betaling door de ouders op het kind/de belastingplichtige een vordering ontstaat, het voor het kind/de belastingplichtige in beginsel mogelijk is de kosten als buitengewone lasten in aanmerking te nemen op het moment van betalen van die kosten door de ouders.
quote:5.4. Scholingsuitgaven door ouders voorgeschoten
Belastingplichtige volgt een opleiding en wil de kosten daarvan zelf betalen. De kosten van de opleiding worden door de ouders betaald terwijl hij het bedrag schuldig blijft. Bij wie zijn de uitgaven aftrekbaar en in welk jaar?
De scholingsuitgaven zijn aftrekbaar bij belastingplichtige in het jaar waarin de ouders de uitgaven doen. Op het moment van betaling door zijn ouders ontstaat immers een vordering op hem. Zie in dit verband het arrest van de Hoge Raad van 2 juni 2006, nr. 40 297, LJN: AX6372.
Nr. DGB2010/372M
Uiteraard geldt in de standaardsituatie dat degene die betaalt gewoon de kosten moet opvoeren. We kunnen allemaal kunstgrepen gaan bedenken om dat af te schuiven op anderen, maar dat was de vraag niet.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 16:24 schreef eriksd het volgende:
[..]
Dat een ander de kosten betaalt wil niet zeggen dat jij ze niet maakt of dat ze niet op jou drukken in de zin van de IB.
Maargoed, dat maakt hier verder weinig uit inderdaad.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 1% gewijzigd door Maharbal op 07-02-2012 21:25:19 ]
Als je in heel 2011 studeerde en je kon nog lenen (en dat kun je als je je studenten OV hebt), dan mag je de normbedragen opvoeren ja.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 22:19 schreef Telates het volgende:
Ik snap geloof ik niet helemaal hoe die aftrekstudiekosten zit.
Situatie:
In 2011 studeerde ik, maar had geen recht meer op een prestatiebeurs maar had nog wel een studenten OV.
Mag ik nu het hele normbedrag opvoeren als aftrek, ongeacht of die kosten daadwerkelijk gemaakt zijn?
quote:Op dinsdag 7 februari 2012 23:22 schreef Bismarck het volgende:
Weet iemand de reden achter de nieuwe werkwijze voor box 3?
Tot en met het jaar 2010 werden er twee peildata (1 januari en 31 december) gebruikt om het gemiddelde vermogen te berekenen. Vanaf 2011 geldt er maar één peildatum (1 januari) voor de bepaling van het vermogen. [/edit]
Kan zowel positief- als negatief uitpakken voor mensen. Ik zie liever dat ze het gemiddelde over het hele jaar hanteren.
Uitgebreid:quote:Met ingang van 1 januari 2011 wordt het forfaitair rendement berekend op basis van het vermogen op het begin van het kalenderjaar (één peildatum). De belangrijkste reden voor deze wijziging is de invoering van de voorafingevulde aangifte. Door niet langer te werken met de einddatum van het jaar, is de relevante informatie voor het invullen van de aangifte ruim op tijd aanwezig, en kunnen de bestanden voor de vooringevulde aangifte tijdig worden gevuld zodat de belastingplichtigen tijdig een dergelijke aangifte kunnen doen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dank je! Dat is best vriendelijk van onze overheid.quote:Op woensdag 8 februari 2012 08:31 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Als je in heel 2011 studeerde en je kon nog lenen (en dat kun je als je je studenten OV hebt), dan mag je de normbedragen opvoeren ja.
Lijkt me wel aardig kloppen. Is toch ook niet zo gek?quote:Op woensdag 8 februari 2012 21:26 schreef lau84 het volgende:
Voor de rekenwonders onder ons. Ik was inmiddels in 2011 het gehele jaar geen student meer, maar heb een beetje parttime nog gewerkt.
Ik woon nog keurig bij me ouders.
Mijn imkomsten waren: +/-12000. Mijn loonheffing was +/-1200. Mijn arbeidskorting was: +/-500.
Echter als ik dit invul in de belasting hulp, krijg ik op het eind voor het eerst in jaren 0euro terug.
Of doe ik iets fout?
4000 te betalen (grofweg), heffingskortingen a 2600, dan zit je al een heel eind. Ik snap je punt niet.quote:Op woensdag 8 februari 2012 21:26 schreef lau84 het volgende:
Voor de rekenwonders onder ons. Ik was inmiddels in 2011 het gehele jaar geen student meer, maar heb een beetje parttime nog gewerkt.
Ik woon nog keurig bij me ouders.
Mijn imkomsten waren: +/-12000. Mijn loonheffing was +/-1200. Mijn arbeidskorting was: +/-500.
Echter als ik dit invul in de belasting hulp, krijg ik op het eind voor het eerst in jaren 0euro terug.
Of doe ik iets fout?
Begrijp ik dat ook als je de kosten niet zelf gemaakt hebt je aftrek studiekosten kunt benutten? Het lijkt mijzelf sterk maar heb hier verder geen verstand van. Ik studeer duaal dus mijn werkgever betaalt boeken en collegegeld. Verder heb ik nog een nullening (alleen ovkaart en 0 euro prestatiebeurs pm).quote:Op maandag 6 februari 2012 12:42 schreef DonJames het volgende:
[..]
Je krijgt studiefinanciering, dus je zit vast aan de normbedragen. Wat weer gunstig is voor jou, aangezien je de daadwerkelijke kosten niet kan aftrekken omdat jij die niet hebt gemaakt.
Dat begrijp je goed: als er geen kosten zijn die op je drukken, valt er niets af te trekken in je aangifte.quote:Op vrijdag 10 februari 2012 16:34 schreef das_phantom het volgende:
[..]
Begrijp ik dat ook als je de kosten niet zelf gemaakt hebt je aftrek studiekosten kunt benutten?
Waarom lijkt het je sterk? Met jouw redenatie, zou ik jouw studiekosten dus kunnen aftrekken ook al heb ik die kosten zelf niet gemaakt.quote:Het lijkt mijzelf sterk maar heb hier verder geen verstand van.
Of ik je situatie helemaal goed begrijp, weet ik niet, dus gok ik even. Je bent deels student met recht op OV en deels doe je een studie waarop de studiefinanciering niet van toepassing is en je werkgever betaalt deze studie (grotendeels)?quote:Ik studeer duaal dus mijn werkgever betaalt boeken en collegegeld. Verder heb ik nog een nullening (alleen ovkaart en 0 euro prestatiebeurs pm).
Anderzijds bedenk ik mij als ik een laptop koop tbv school ik die niet vergoed krijg van werkgever en dus wel zelf kosten maak, of werkt het niet zo?
De 'truc' die daarbij beschreven wordt, is dat het kind de kosten wel maakt maar de ouders hetzelfde bedrag aan het kind schenken. Die twee staan los van elkaar zodat het kind wel studiekosten heeft die kan worden aangegeven.quote:Op vrijdag 10 februari 2012 18:02 schreef das_phantom het volgende:
Misschien niet handig geformuleerd. Opnieuw: Ik denk zelf dat ik kosten die ik niet zelf maak niet als studiekosten kan opgeven. Ik las hier echter dat bij iemand die kosten gemaakt had maar vergoed kreeg door de ouders wel studiekosten kan opgeven.
Dat begrijp je goed, inderdaad.quote:Mijn situatie:
Ik studeer en werk tegelijk bij een werkgever (duaal). Mijn werkgever betaalt mijn collegegeld, ik betaal in eerste instantie de boeken maar kan deze declareren bij de werkgever. Ik krijg via DUO een ov-kaart omdat ik nog drie jaar recht heb op een nullening. Voor de belasting ben ik dat geval een student die wel studiefinanciering krijgt en heb dus te maken met normbedragen begrijp ik.
Je moet alle bank- en spaartegoeden opgeven. Of je er rente op ontvangt is geen criterium. Zo ook contant geld (boven de ¤ 500,- (uit mijn hoofd)), vorderingen op derden enz.quote:Op zaterdag 11 februari 2012 09:51 schreef The_Hives het volgende:
als je spaarvermogen boven de 20k is moet je dit aangeven. Ik heb een spaarrekening en een betaalrekening. Ik vang alleen op de spaarrekening rente. Moet ik het bedrag dat ik op mijn betaalrekening per 1-1-2012 had staan ook opgeven? Hier vang ik geen rente over, maar moet ik anders wel over betalen.
bedankt voor het antwoordquote:Op zaterdag 11 februari 2012 10:17 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je moet alle bank- en spaartegoeden opgeven. Of je er rente op ontvangt is geen criterium. Zo ook contant geld (boven de ¤ 500,- (uit mijn hoofd)), vorderingen op derden enz.
Je kunt het ook andersom redeneren: de betaalrekening waar je geen rente op ontvangt, valt in de vrijstelling. Je betaalt er dan ook geen belasting over.
Die kunt je ook niet apart invullen. Dat zit gewoon in de 20k.quote:Op zaterdag 11 februari 2012 10:24 schreef The_Hives het volgende:
[..]
bedankt voor het antwoordmaar bij vrijstellingen of ergens anders zie ik niet waar ik het bedrag van mijn betaalrekening kan invullen/vrijstellen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |