Want? Een deel is een box 3 lening?quote:Op zondag 29 januari 2012 15:17 schreef Geerd het volgende:
Ohw kak volgens mij is het niet helemaal goed gegaannaja ik hoor het vanzelf wel
Nee volgens mij wat vergeten bij het overzicht staat er niks bij, nee heb niks te maken met box 2 of 3 dus alleen in me eigen nadeelquote:Op zondag 29 januari 2012 15:19 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Want? Een deel is een box 3 lening?
Jup al even gekeken op internet hoe te wijzigen, gewoon opnieuw downloaden en invullen alleen lukt dat natuurlijk niet meer krijg dezelfde gegevens.quote:Op zondag 29 januari 2012 15:30 schreef ManAtWork het volgende:
Tsja, het blijft vaag. Maar aangezien je weet waar het fout zit, weet je ook waar je het moet corrigeren.
Gewoon opnieuw invullen en verzenden.quote:Op zondag 29 januari 2012 15:38 schreef Geerd het volgende:
[..]
Jup al even gekeken op internet hoe te wijzigen, gewoon opnieuw downloaden en invullen alleen lukt dat natuurlijk niet meer krijg dezelfde gegevens.
Ik dacht laat ik het dit jaar eens zelf proberenvorig jaar eerste jaar naar dat ik een huisje had gekocht gewoon laten doen.
En nu vroeg die idd of ik de gegevens van vorig jaar weer wou gebruiken etc.
Nou mooi toch hup even jaar opgaaf van werkgever invullen gegevens van hypotheek derbij hup weg ermee
Maja hun zien natuurlijk ook wel dat het niet klopt neem ik aan, het is in me eigen nadeel is toch niet strafbaar ofzo ?
Aah wacht eens even ik had op specificeer moeten drukken, daar kan je dus de naam en nummer van je hypotheek in vullen hehehe ik heb hem dus incompleet verzonden
Lees dit maar eens door. In 2012 is de leeftijd overigens verlaagd naar 21 jaar.quote:Op dinsdag 31 januari 2012 20:29 schreef becky27 het volgende:
Ik heb wat vragen
- Uitgaven voor levensonderhoud kinderen jonger dan 30 jaar? Wat houdt dat in?
Lees dit maar eens door.quote:Op dinsdag 31 januari 2012 20:29 schreef becky27 het volgende:
- Man heeft een lijfrenteverzekering/ beleggingsverzekering als pensioenopbouw. Dat was spaarloon en gedeeltelijk zelf afdragen. Dat is blijkbaar aftrekbaar. Hoe?
Wat jij wil. Dat maakt niks uit. Zolang het maar voor 1 april gebeurd.quote:Op dinsdag 31 januari 2012 20:29 schreef becky27 het volgende:
- Wat moest nou eerst? De kinderopvangtoeslag en dan de 'grote aangifte' of andersom?
Wanneer die extra lening enkel is aangewend voor de verbouwing (en je dit eventueel later kunt onderbouwen met facturen richting de Belastingdienst bij een vragenbrief) zijn ook deze rentekosten aftrekbaar in box 1 bij de eigen woning. Eventuele afsluitprovisie, taxatiekosten en notariskosten m.b.t. de hypotheek zijn overigens ook aftrekbaar.quote:Op dinsdag 31 januari 2012 20:29 schreef becky27 het volgende:
- We hebben verbouwd, extra hypotheek genomen, kosten gemaakt, die kan ik ook opvoeren onder woning?
Die kan je opvoeren als schuld in box 3 (sparen en beleggen).quote:Op dinsdag 31 januari 2012 20:29 schreef becky27 het volgende:
- En.... en ik heb daar nog nooit iets mee gedaan, maar ik heb een studieschuld bij het IBG van pak 'm beet 19.000 euro. Ik las dat je daar iets mee kan. Hoe?
Hier staat hoe deze heffingskorting berekend dient te worden.quote:Op dinsdag 31 januari 2012 20:29 schreef becky27 het volgende:
- Nog 1, ik heb tot september 4 uur per week ouderschapsverlof gehad. Dat is niet veel, je krijgt er toch alleen iets van terug als je in 2010 minder verdiende als in 2012.
Bronquote:Tot wanneer kan ik een toeslag over 2012 aanvragen?
Wilt u kinderopvangtoeslag aanvragen? Doe dat dan zo snel mogelijk. Als u deze toeslag aanvraagt wanneer uw kind al naar de kinderopvang gaat, dan kunt u alleen nog kinderopvangtoeslag krijgen voor de maand waarin u de toeslag aanvraagt en voor de maand ervoor.
Bedrag moet je pas invullen als je boven dat bepaald bedrag komt.quote:Op woensdag 1 februari 2012 09:57 schreef becky27 het volgende:
Thanx, alleen 1 ding snap ik nog niet, ik zal gekke henkie wel zijn.
Er staat nergens in box 3 dat je een bedrag moet invullen, dus waar voer ik die studieschuld op? Ik heb geen 41.000 euro op de spaar staan (dan had ik ook geen studieschuld meer).
Begrijp er eerlijk gezegd weinig van. In dat stuk gaat het over kwartalen, moet je dan per kwartaal een aangifte doen vwb levensonderhoud kinderen jonger dan 30 jaar?quote:Op dinsdag 31 januari 2012 22:40 schreef MyTiredFeet het volgende:
[..]
Lees dit maar eens door. In 2012 is de leeftijd overigens verlaagd naar 21 jaar.
Stel: Als ik mijn zoon van 19 zijn opleiding, kost en inwoning betaal, zo'n 600 per maand. Kan ik dan 12*600 euro aftrekken?quote:- van 18 tot 30 jaar minimaal ¤ 408 per kwartaal
- van 18 tot 30 jaar meer dan 50% bijdrage in de totale kosten én minimaal ¤ 700 per kwartaal
De aftrek voor levensonderhoud gebruikt forfaitaire bedragen. Als jij een bepaald bedrag per kwartaal aan levensonderhoud voor je kind kwijt bent,dan mag je per kwartaal een forfaitair bedrag aftrekken, mits de zoon zelf niet in zijn levensonderhoud voorziet (dus geen bijbaan enzo).quote:Op woensdag 1 februari 2012 10:09 schreef Wokkel het volgende:
Stel: Als ik mijn zoon van 19 zijn opleiding, kost en inwoning betaal, zo'n 600 per maand. Kan ik dan 12*600 euro aftrekken?
Hoe toon ik kosten vwb huur, kost en inwoning aan?
Die forfaitare bedragen zijn toch de bedragen die ik uit die tabel had gequote?quote:Op woensdag 1 februari 2012 10:18 schreef Maharbal het volgende:
[..]
De aftrek voor levensonderhoud gebruikt forfaitaire bedragen. Als jij een bepaald bedrag per kwartaal aan levensonderhoud voor je kind kwijt bent,dan mag je per kwartaal een forfaitair bedrag aftrekken, mits de zoon zelf niet in zijn levensonderhoud voorziet (dus geen bijbaan enzo).
Nee, niet elk kind van 18+ die een opleiding/cursus volgt krijgt stufi. Het kan bijvoorbeeld ook om LOI curssussen etc gaan.quote:Maar nu jij het hebt over een opleiding ga ik er vanuit dat je zoon studiefinanciering krijgt. In dat geval bestaat er geen recht op aftrek voor levensonderhoud.
Het gaat inderdaad om die bedragen. Er staat minimaal omdat je minimaal zoveel aan je kind moet hebben uitgegeven. Als dat het geval is, DAN mag je de forfaitaire bedragen aftrekken.quote:Op woensdag 1 februari 2012 10:25 schreef Wokkel het volgende:
[..]
Die forfaitare bedragen zijn toch de bedragen die ik uit die tabel had gequote?
Omdat daar 'minimaal' stond had ik de indruk dat het dus ook meer moest kunnen zijn en hoe ik dat dan kan opgeven zonder bonnetjes enzo. Of begrijp ik jouw antwoord niet helemaal goed?
Dat snap ik. Ik had alleen niet door dat je een hypothetische vraag stelde. Er is recht op aftrek als er inderdaad geen recht bestaat op studiefinanciering (en kinderbijslag en nog wat andere kleine regelingen in de wet op het hoger onderwijs).quote:Nee, niet elk kind van 18+ die een opleiding/cursus volgt krijgt stufi. Het kan bijvoorbeeld ook om LOI curssussen etc gaan.
Hoewel ik al aardig wat koffie op heb ben ik toch nog traag van begrip vandaag, excuus daarvoor.quote:Op woensdag 1 februari 2012 10:27 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Het gaat inderdaad om die bedragen. Er staat minimaal omdat je minimaal zoveel aan je kind moet hebben uitgegeven. Als dat het geval is, DAN mag je de forfaitaire bedragen aftrekken.
De vraag is in zoverre hypothetisch dat ik iemand ken die in zo'n situatie zit en het een mooie opsteker zou zijn als hierdoor een extra aftrekpost binnen het bereik zou liggen.quote:Dat snap ik. Ik had alleen niet door dat je een hypothetische vraag stelde. Er is recht op aftrek als er inderdaad geen recht bestaat op studiefinanciering (en kinderbijslag en nog wat andere kleine regelingen in de wet op het hoger onderwijs).
Bij mij in de tabel staat dat je onder de door jou gegeven omstandigheden ¤ 700 per kwartaal mag aftrekken. Let wel, de bedragen die je mag aftrekken zijn dus per kwartaal, niet per maand. Je kunt in jouw situatie dus in totaal ¤ 2.800 aftrekken.quote:Op woensdag 1 februari 2012 10:35 schreef Wokkel het volgende:
[..]
Hoewel ik al aardig wat koffie op heb ben ik toch nog traag van begrip vandaag, excuus daarvoor.
Dus als ik 600 per maand uitgeef aan kost, inwoning en opleiding voor een kind van 19 dan valt dat onder die twee rijen in de tabel. Daarmee kan ik dan ook de forfaitare bedragen aftrekken, die zijn in dit geval die 600 per maand (want meer dan 50% bijdrage in totale kosten en minimaal 700 per kwartaal).
Een aftrekpost van 1800 per kwartaal, 7200 per jaar.
Klopt dat zo? Als het niet klopt, wat zou het dan moeten zijn?
[..]
De vraag is in zoverre hypothetisch dat ik iemand ken die in zo'n situatie zit en het een mooie opsteker zou zijn als hierdoor een extra aftrekpost binnen het bereik zou liggen.
Geen peil op te trekken. Bij mij meestal in mei/juni.quote:Op woensdag 1 februari 2012 10:38 schreef Oliver23 het volgende:
Als je de aangifte vorige week digitaal hebt verstuurd, wanneer betaald de Belastingdienst meestal uit?
ahaas, dacht ik al. Je kan het alleen aftrekken als je een bak spaargeld hebt. En dat is hier dus niet het geval.quote:Op woensdag 1 februari 2012 10:05 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Bedrag moet je pas invullen als je boven dat bepaald bedrag komt.
De vragen zijn dus: 'heb je spaargeld, vermogen etc" -> Ja.
"Komt dit boven de drempel?" -> Nee.
MaW: ik dacht dat je zei dat het veranderd was? Maar als ik de IB 2011 open dan is het nog steeds als vanouds, de controlevraag of je vermogen/spaargeld had, met vervolgens de vraag of dat boven de drempel uitkwam.
Dat klopt. Je kunt dus boven die ¤ 41.000 het bedrag ter hoogte van je studieschuld extra sparen zonder belast te worden in box 3.quote:Op woensdag 1 februari 2012 10:47 schreef becky27 het volgende:
[..]
ahaas, dacht ik al. Je kan het alleen aftrekken als je een bak spaargeld hebt. En dat is hier dus niet het geval.
Inderdaad, daar bevat de tabel nog een extra kolom aan de rechterkant! Bizar dat dit niet zichtbaar is op de nieuwe site van de BD, slecht getest blijkbaar die migratie.quote:Op woensdag 1 februari 2012 10:42 schreef Maharbal het volgende:
edit: dit is wellicht duidelijker dan de site die jij post: http://download.belasting(...)0_ib2731t12fdbui.pdf
Ja, ik kon 'm inderdaad ook al niet zien!quote:Op woensdag 1 februari 2012 11:07 schreef Wokkel het volgende:
[..]
Inderdaad, daar bevat de tabel nog een extra kolom aan de rechterkant! Bizar dat dit niet zichtbaar is op de nieuwe site van de BD, slecht getest blijkbaar die migratie.
Zou je eventueel kunnen opvragen ja, of bellen bij de BD. Belastingadviseurs hebben een speciale inlogcode etc. waarmee ze alles zo kunnen opvragen (telefonisch), dus misschien ken je er een die je je BSN toevertrouwt?quote:Op woensdag 1 februari 2012 11:09 schreef LoggedIn het volgende:
Kan je ergens je belastingaangifte van voorgaande jaren opvragen? Die dingen krijg je altijd per post, dus als ze al niet een keer bij het oud papier gegaan zijn, liggen ze "ergens" in een doos, achterin een kast, ... Eigenlijk wil ik dat papiertje dus nogmaals ontvangen (of gewoon à la 2011, digitaal). Kan dat?
Ik heb in 2011 bijna 10x zoveel verdient als in 2009, dus ik wil kijken of er nog voordeel valt te halen uit dat middelen
Daar kom ik op 131 terugbetalen uit, dan moet ik vast nog wel studiekosten etc af kunnen trekken hopelijkquote:Op woensdag 1 februari 2012 21:53 schreef Angel_of_Dth het volgende:
Download gewoon het aangifteprogramma en vul dat in. Net zoveel moeite als de relevante gegevens op een willekeurige website invullen.
Waarschijnlijk doordat meer van je inkomen in 't 52% tarief valt, en je dus meer moet betalen (relatief).quote:Op donderdag 2 februari 2012 13:42 schreef klubikwapperdam het volgende:
Even een korte vraag misschien heeft iemand daar antwoord op...
in 2010 55000 euro verdiend ongeveer, kreeg met verrekening van mijn voorlopige teruggaaf en hypotheekrenteaftrek nog 700 euro terug.
in 2011 66000 euro verdiend, zelfde bedrag gehad als in 2010 via voorlopige teruggaaf, jammer genoeg krijg ik nu geen 700 euro terug maar kom ik precies uit op 0....
Beetje vreemd aangezien je meer verdiend en normaal dus meer kan aftrekken en dit jaar nu niks terug krijgt, enigste wat ik ondervonden heb is dat ik veel meer premie volksverzekeringen betaald heb waardoor het verschil kleiner word wat je kan aftrekken...
ongemerkt toch de belastingen omhoog gegaan in 2011 waarschijnlijk?!
Greetz
Reeds ontvangen voorlopige teruggaaf inkomstenbelasting (dat in jouw geval betrekking heeft op de aftrekpost i.v.m. eigen woning).quote:Op zondag 5 februari 2012 17:49 schreef Barretje80 het volgende:
ik zal wel helemaal blind zijn geworden![]()
maar ik kan niet vinden waar ik mijn reeds uitbetaalde (gekregen) HRA moet opgeven
quote:Op zondag 5 februari 2012 17:49 schreef Barretje80 het volgende:
ik zal wel helemaal blind zijn geworden![]()
maar ik kan niet vinden waar ik mijn reeds uitbetaalde (gekregen) HRA moet opgeven
Je krijgt studiefinanciering, dus je zit vast aan de normbedragen. Wat weer gunstig is voor jou, aangezien je de daadwerkelijke kosten niet kan aftrekken omdat jij die niet hebt gemaakt.quote:Op maandag 6 februari 2012 11:50 schreef VulcanRaven het volgende:
Even een vraagje m.b.t. studiekosten.Mijn situatie is als volgt:
Ik heb een bijbaan en ik krijg studiefinanciering i.c.m. een aanvullende beurs. Mijn studiekosten bestaan uit schoolgeld en boekengeld. Deze kosten betalen mijn ouders en ik beide voor de helft. Heeft het voor mij voordeel als ik bij mijn aangifte mijn studiekosten etc. aangeef? Aangezien het wel wat moeite zal kosten om alle bonnetjes van boeken etc. bij elkaar te zoeken en ik mij afvraaf of ik hier wel iets mee win?
Nee, kan niet. Bovendien kan je niets ontvangen wat je niet hebt betaald.quote:Op maandag 6 februari 2012 14:13 schreef Hoplahopla het volgende:
Ik heb twee vragen:
1. Kan ik te weinig ontvangen heffingskorting uit 2008 verrekenen met mijn aangifte over 2011? Ik heb twee jaar gestudeerd en heel weinig verdiend, dus nooit iets kunnen ontvangen.
Als je geen studiekosten hebt gemaakt in 2011 kan je ze ook niet aftrekken in 2011.quote:2. Klopt het dat studiekosten uit voorgaande jaren afgetrokken kunnen worden als ik ben gestopt met de studie en ik de studieschuld bij de DUO volledig heb afgelost?
Jammer. Dat dacht ik al.quote:Op maandag 6 februari 2012 14:17 schreef DonJames het volgende:
[..]
Nee, kan niet. Bovendien kan je niets ontvangen wat je niet hebt betaald.
Het gaat om voorgaande jaren waarin ik ze niet heb kunnen aftrekken door het ontbreken van een inkomen. Ik weet dat je ze dan kunt aftrekken in opvolgende jaren, maar ik vraag me even af hoe het zit wanneer je een studieschuld volledig hebt afgelost. Ik ben gestopt met de studie en had het geld wel om de schuld af te lossen.quote:Op maandag 6 februari 2012 14:17 schreef DonJames het volgende:
[..]
Als je geen studiekosten hebt gemaakt in 2011 kan je ze ook niet aftrekken in 2011.
Zo werkt het niet helemaal. Je had ze moeten aftrekken in het jaar waarin je ze had gemaakt. Je had geen inkomen in die jaren, dus geen profijt van die aftrekpost. ALS (en dat hoeft niet per sé) dit allemaal tot gevolg heeft dat je je persoonsgebonden aftrek niet kon gebruiken, mag je die wel meenemen naar een volgend jaar.quote:Op maandag 6 februari 2012 14:19 schreef Hoplahopla het volgende:
...
Het gaat om voorgaande jaren waarin ik ze niet heb kunnen aftrekken door het ontbreken van een inkomen. Ik weet dat je ze dan kunt aftrekken in opvolgende jaren...
Ik zie niet wat dat hiermee te maken heeft. Studiekosten zijn studiekosten, of je dat nou uit eigen zak betaalt, van een kwijtgescholden beurs of van de stufi-leningquote:, maar ik vraag me even af hoe het zit wanneer je een studieschuld volledig hebt afgelost. Ik ben gestopt met de studie en had het geld wel om de schuld af te lossen.
1. Ja, ongeacht of je onder KOR valt administreer je kosten excl. btw.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 14:42 schreef v0lt026 het volgende:
Ik heb 2 vragen over ROW:
1) Ik neem aan dat de kosten excl. btw meegenomen moeten worden? (Voor de btw val ik onder de KOR, dus geen aangifte).
2) Ik heb een telefoon aangeschaft, wat zijn hier de regels voor? Het bedrag gaat de 450,- te boven dus ik zal moeten activeren. Is deze werkwijze dan correct? 700 / 3 = 233 p/j aan kosten? Of dient rekening gehouden te worden met een prive element?
Bvd!
Dank, met prive element bedoelde ik eigenlijk dat ik dacht dat er een speciale regeling was voor telefoons? Ik meende dat een computer bijv. voor 90% meegenomen mocht worden? Of is dit onzin..quote:Op dinsdag 7 februari 2012 14:44 schreef Wokkel het volgende:
[..]
1. Ja, ongeacht of je onder KOR valt administreer je kosten excl. btw.
2. Afschrijvingstermijn moet sowieso 5 jaar zijn. Als je iets ook prive gebruikt moet je daar rekening mee houden.
Dat een ander de kosten betaalt wil niet zeggen dat jij ze niet maakt of dat ze niet op jou drukken in de zin van de IB.quote:Op maandag 6 februari 2012 12:42 schreef DonJames het volgende:
[..]
Je krijgt studiefinanciering, dus je zit vast aan de normbedragen. Wat weer gunstig is voor jou, aangezien je de daadwerkelijke kosten niet kan aftrekken omdat jij die niet hebt gemaakt.
Jawel, dat betekent dat wel.quote:Op dinsdag 7 februari 2012 16:24 schreef eriksd het volgende:
[..]
Dat een ander de kosten betaalt wil niet zeggen dat jij ze niet maakt of dat ze niet op jou drukken in de zin van de IB.
...
Als jij dus een overeenkomst opstelt waarin je deze vordering opstelt kan je die gewoon opvoeren. Vervolgens schenken je ouders het gewoon jaarlijks terug tot 0.quote:Dit houdt ook in dat, indien ouders in enig jaar studiekosten betalen en het bedrag van die kosten - overeenkomstig een tussen de ouders en het kind/de belastingplichtige bestaande overeenkomst - door het kind/de belastingplichtige schuldig wordt gebleven, zodat op het moment van betaling door de ouders op het kind/de belastingplichtige een vordering ontstaat, het voor het kind/de belastingplichtige in beginsel mogelijk is de kosten als buitengewone lasten in aanmerking te nemen op het moment van betalen van die kosten door de ouders.
quote:5.4. Scholingsuitgaven door ouders voorgeschoten
Belastingplichtige volgt een opleiding en wil de kosten daarvan zelf betalen. De kosten van de opleiding worden door de ouders betaald terwijl hij het bedrag schuldig blijft. Bij wie zijn de uitgaven aftrekbaar en in welk jaar?
De scholingsuitgaven zijn aftrekbaar bij belastingplichtige in het jaar waarin de ouders de uitgaven doen. Op het moment van betaling door zijn ouders ontstaat immers een vordering op hem. Zie in dit verband het arrest van de Hoge Raad van 2 juni 2006, nr. 40 297, LJN: AX6372.
Nr. DGB2010/372M
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |