quote:Op maandag 21 november 2011 18:51 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Tegenwoordig wel ja....gelukkig ben ik nog van de tijd dat een papiertje wel echt verdiend was en niet middels een of andere instelling die fraudeert of gebruik maakt van onderzoekers die gegevens verzinnen
quote:Op maandag 21 november 2011 19:09 schreef Ryon het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
De jeugd van tegenwoordig! In mijn tijd gingen de jongens gewoon naar de vakschool en leerden ze een vak en de meisjes naar de huishoudschool en leerden ze koken en mocht het zoontje van de tandarts gaan studeren. Dat waren pas tijden!
Als de basisvorming (basisonderwijs & middelbaar onderwijs) slecht is, dan kun je moeilijk verwachten dat het vervolgtraject stukken beter gaat. Investeer maar daar eens zodat studenten beter presteren.quote:Op maandag 21 november 2011 18:51 schreef Ronnie_bravo het volgende:
Tegenwoordig wel ja....gelukkig ben ik nog van de tijd dat een papiertje wel echt verdiend was en niet middels een of andere instelling die fraudeert of gebruik maakt van onderzoekers die gegevens verzinnen
Degenen die lukt, lukt het toch meestal ook wel zonder die boete?quote:Op maandag 21 november 2011 17:46 schreef GSbrder het volgende:
[..]
De realiteit is ook grilliger dan een ideale burger die een leven lang werkt aan BV Nederland, nooit ziek is en amper ontslagen wordt. Dat wilt niet zeggen dat het beleid daarop gebaseerd moet worden, of dat we er maar vanuit moeten gaan dat iemand werkloos of besluiteloos meerdere studies probeert. Ik zeg dat de optie er is, jij geeft aan dat er eventueel situaties kunnen voorkomen waardoor je niet binnen die inschatting van nominaal + 1 valt, maar dat is al een compleet andere stelling dan te beweren dat niemand het kan doen op die manier. Het gros zou het zo lukken, zelfs.
Diegene die het in potentie kunnen, voelen nu niet de druk zonder boete.quote:Op maandag 21 november 2011 20:03 schreef MadScientist het volgende:
[..]
Degenen die lukt, lukt het toch meestal ook wel zonder die boete?
En het beleid wordt nu juist wél gebaseerd op de "ideale" situaties. Dat is waar ze naartoe willen werken.
Ik. En andere studenten met mij.quote:En stel nou dat je genoeg studenten bang genoeg maakt om op te schieten met hun studie? Minder kosten voor BV Nederland, maar wie van hen durft er nog eens bij een studentenvereniging lid te worden of iets anders naast hun studie te doen waarbij ze zichzelf als toekomstig werknemer én als persoon (dus burger!) ontwikkelen?
Cabaretiers en acteurs hebben echt geen collegegeld voor een universiteit nodig en onder andere omstandigheden was jij ietsje anders geworden tot wie je was, maar dat is nu wel een beetje lastig terugkijken, vind je niet?quote:Ik ben zelf ook soort van per ongeluk in een vereniging gerold, en ik ben er maar wat blij mee. Niet alleen mijn ervaring in het bestuur en commissies, maar ook de verrijking om wekelijks met studenten van buiten je eigen studie om te gaan, om je eigen talenten buiten je studie een kans te geven in een stimulerende omgeving waar je wel nog eens op je bek kan gaan. (hoeveel cabaretiers en acteurs e.d. zijn er niet bij hun studentenvereniging begonnen?) Dát tegenwerken als regering is een verarming van de samenleving, maar die "kosten" kunnen ze mooi weghouden in de kosten/baten-plaatjes.
Door zowel foute studiekeuzes als mijn ontwikkeling buiten mijn studie om ben ik geworden tot wie ik ben, maar volgens dit nieuwe systeem had ik wel een boete verdiend (twee á drie jaar gok ik zo). En dat terwijl ik er altijd bij gewerkt heb en maar een lage studieschuld heb overgehouden.
Maar gekke dingen wil niet zeggen dat je er met de pet naar gooit.quote:Op maandag 21 november 2011 20:27 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Diegene die het in potentie kunnen, voelen nu niet de druk zonder boete.
In de ideale situatie haal je een bachelor in 3 jaar, als alles meezit.
Zit het even tegen, dan is 4 jaar schappelijk. En gebeuren er hele gekke dingen, dan pas is 5 jaar te verklaren.
Ik zie bij mijn oude studentenvereniging de aanwas wel verminderen maar vooral de studiedruk bij de leden verhogen. En dan is deze nieuwe regeling nog niet eens van kracht.quote:Ik. En andere studenten met mij.
Dit vind ik nogal kortzichtig. Ten eerste zijn het natuurlijk niet alleen maar "niet-economische" beroepen waarbij enige oefening in de studieperiode van pas komt.quote:Cabaretiers en acteurs hebben echt geen collegegeld voor een universiteit nodig
Nu ken jij mij niet, dus is dit eigenlijk niet echt eerlijk om over te discussiëren. Maar als ik terugkijk op hoe ik van het VWO kwam en hoe ik nu ben, vind ik dat ik buiten het papiertje wat ik uiteindelijk heb behaald van alles heb gedaan wat mij erg heeft gevormd, en er als veel ontwikkelder persoon uit ben gerold dan als ik bijvoorbeeld niet bij die studentenvereniging terecht was gekomen.quote:en onder andere omstandigheden was jij ietsje anders geworden tot wie je was, maar dat is nu wel een beetje lastig terugkijken, vind je niet?
Ah, een bejaarde.quote:Op maandag 21 november 2011 18:51 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Tegenwoordig wel ja....gelukkig ben ik nog van de tijd dat een papiertje wel echt verdiend was en niet middels een of andere instelling die fraudeert of gebruik maakt van onderzoekers die gegevens verzinnen
Geen enkele politieke partij die het afgelopen decennium in de regering heeft gezeten ambieert een kenniseconomie. Bewijs: de beperkte investeringen in en zelfs bezuinigingen op onderwijs en wetenschap.quote:Als we willen investeren in Nederland Kennisland (en welke partij wil dat nou niet, zoek de partijprogramma's er maar op na) dan is dit een onverkoopbare maatregel.
Het is een goed argument, omdat bedrijven graag mensen in dienst nemen die dingen anders dan het standaard curriculum doen; bestuursjaren, reizen, studeren in het buitenland, vrijwilligerswerk, etc.quote:Op woensdag 16 november 2011 18:44 schreef eriksd het volgende:
[..]
Je CV opvijzelen doe je maar tijdens je carriere. Ik vind dat een weinig steekhoudend argument.
Fout! Onderwijs is een enorme investering! In Nederland is het trouwens geen enorme investering maar dat terzijde.quote:En onderwijs is een enorme kostenpost in Nederland, net als zorg.
Sterker nog, er wordt alleen op 1 september gemeten, dus zelfs als je 2 september afstudeert, mag je 3000 euro betalen voor dat jaar. Levert dan wel weer als voordeel op dat als je je per 2 september kan inschrijven (zoals bij ons voor de co-schappen), je dus een bijna vol jaar 'gratis' krijgt.quote:Op dinsdag 22 november 2011 09:23 schreef Friek_ het volgende:
Wat me ook wel tegenzit aan de huidige regeling is dat het mogelijk drempels opwerpt om voor voorheen 'gefaalde' studenten alsnog een studie af te ronden. Voor zover ik weet wordt elk niet afgemaakt jaar (zelfs als men voor februari de studie gestaakt heeft om zo in aanmerking te komen voor een kwijtschelding) beschouwt als volledig jaar, wat men direct in de kosten zal merken.
Sowieso is de regeling veel te omslachtig. Iedereen is voor het streven voor meer eigen verantwoordelijkheid van de student, maar niet via allerlei gekke constructies. Al had er nog mee kunnen leven als er een overgangsrecht en een uitzondering voor deeltijdstudenten was in verwerkt.
Maar dan moeten het wel nette bezuinigingen zijn; niet mensen bestraffen die extra diepgang in hun studie stoppen waardoor ze later een veel grotere kans hebben op een goed betaalde baan en dus ook hun investering van de overheid ruimschoots goedmaken.quote:Op dinsdag 22 november 2011 03:48 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Het is een goed argument, omdat bedrijven graag mensen in dienst nemen die dingen anders dan het standaard curriculum doen; bestuursjaren, reizen, studeren in het buitenland, vrijwilligerswerk, etc.
Maar; de echt gemotiveerde student maalt daarom niet om 3000 euro meer of minder. Dat heb je met 300 euro per maand in een jaar afgelost. Krap eerste jaar werken, maar je hele leven lang plezier van.
De regeling zal wel rommelen aan enkele kanten, dat ben ik met de protesteerders eens. Het is echter ook een stukje gemakzucht van een hoop luie studenten. En onderwijs is een enorme kostenpost in Nederland, net als zorg.
De staatsschuld loopt alleen maar op, of we nu linkse of rechtse kabinetten hebben, dat maakt niets uit. Maar beperking van de staatsuitgaven is een goed argument.
Datzelfde trucje kun je inderdaad flikken met universiteiten of hogescholen waar je je na 1 september nog kan inschrijven voor de studie. Vreemd ook eigenlijk.quote:Op dinsdag 22 november 2011 11:04 schreef Merel1808 het volgende:
[..]
Sterker nog, er wordt alleen op 1 september gemeten, dus zelfs als je 2 september afstudeert, mag je 3000 euro betalen voor dat jaar. Levert dan wel weer als voordeel op dat als je je per 2 september kan inschrijven (zoals bij ons voor de co-schappen), je dus een bijna vol jaar 'gratis' krijgt.
Het probleem is veel te lang geweest dat er enkel gekeken werd naar uitzonderingen, zielige gevallen en kleine hokjes als men ergens op wilde bezuinigen, waardoor voor elke geschrapte regel drie nieuwe clausules nodig waren om eventuele slachtoffers nog een laatste generaal pardon te verlenen, een generatielange compensatie aan te bieden of uiteindelijk met een bezuinigingsmaatregel te komen die dermate specifiek was, dat men er netto nauwelijks op vooruit ging. De plannen onder dit kabinet zijn echt niet allemaal perfect, maar een van de betere punten is dat ze snijden niet schuwen en niet op de laffe sociaal-democratische wijze een manier vinden het teleurgestelde stemvee dat onder de nieuwe regel een slachtoffer zou worden een vergoeding aan te bieden.quote:Op vrijdag 18 november 2011 13:51 schreef Asphias het volgende:
mee eens. echter, DIT GEBEURD NIET. heel leuk dat jij voor elke uitzondering een oplossing weet, maar het probleem is dat de politiek daar schijt aan heeft en iedereen en alles over één kam blijft scheren. dat is het grote probleem.
Studenten die een zware studie doen; zij hebben inderdaad een hele kluif aan het afstuderen binnen de geboden tijd. Bij mijn faculteit(en) is het bijzonder nominaal te lopen en zwaar of niet, dat weet je op het moment dat je begint met je studie. Je kan ook een "makkelijke" studie doen, met inderdaad mogelijk minder restschuld, maar ook een lagere baangarantie. Is het echt zo erg meer te moeten betalen als je meer jaar studeert en is het erg iemand die een zware studie voltooid, of dit nu L&R, tandheelkunde of medicijnen is, ietsje meer schuld heeft dan de gemiddelde alumni Nederlands Recht of Psychologie?quote:want we kunnen zo de volgende groepen al onderscheiden:
1. studenten die een zware studie doen. oplossing zou zijn, nominale studieduur langer.
kabinet doet: niets.
2. studenten in deeltijd. oplossing zou zijn, voor deeltijd andere regels omdat het logisch is dat je langer over deeltijd dan voltijd doet.
kabinet doet: niets.
Als jij een verkeerde studie hebt gedaan, moet je niet een jaar bestuur lopen. Dat is gewoon dom, sorry dat ik het zeg. Iemand met een verkeerde studiekeuze hoort primair zijn prioriteit op de studie te hebben, niet op die gezellige club waar hij vorig jaar lid van is geworden, dat kan altijd nog als het goed gaat en je een P binnen hebt of op zijn minst een goed eind weg bent met je Bachelor. In 2006 werden plannen gelanceerd voor het aanpakken van de langstudeerders, elke politieke partij wilde manieren onderzoeken om de rendementen omhoog te krijgen en ook een sociaal-leenstelsel zou niet gratuit zijn voor de laffe herders die na drie jaar inschrijving nog op < 60 punten staan.quote:3. studenten die in 09/10 een studie geprobeerd hebben maar een verkeerde keuze gemaakt hebben. in 10/11 een bestuursjaar gedaan hebben, en tijdens hun bestuursjaar er achter komen dat ze in 11/12 aan hun eerste jaar bezig zullen zijn en onmogelijk meer de boete kunnen ontlopen. oplossing? regel alleen voor nieuwe studenten invoeren en niet voor de huidige, of met nog een paar jaar vertraging.
kabinet doet: niets.
Iemand die in aanmerking komt voor dergelijke uitloop, krijgt een jaar extra.quote:4. studenten die door persoonlijke problemen meer dan een jaar uitlopen. oplossing: afhankelijk van de aard van de problemen(familie ziek, een zwaar ongeluk gehad, pheifer, etc.) kan aan de hand van een doctors/psychiater-verklaring de studieboete een of meer jaren worden uitgesteld.
en weer is de oplossing van het kabinet: niets.
Iemand die 120 kilometer per uur in de bebouwde kom rijdt wordt net zo erg beboet indien zijn zoon of dochter met spoed in het ziekenhuis moet worden opgenomen als een type mantra-rijder die met zijn vrienden door de straten scheurt. Flitspalen kijken niet naar persoonlijke situaties, langstudeerdboetes worden nog enigszins menselijk gehouden doordat er ruimte is een jaar extra financiering te krijgen, mits goede reden en het hele systeem van een boete is op die manier vormgegeven.quote:voor elk van deze gevallen(en er zijn er waarschijnlijk nog meer die ik nu even niet heb kunnen bedenken) zijn er redelijke oplossingen die zo zouden kunnen worden doorgevoerd. maar het kabinet blijft al deze gevallen over 1 kam scheren en doet er niets mee. dát is het probleem met de langstudeerboete.
dat een hardwerkende astrofysicus die een half jaar in het ziekenhuis ligt over dezelfde kam wordt geschoren als een huppelkutje vrijetijdskunde die ondertussen haar 3e poging tot een studie doet.
dat een student die in deeltijd studeert en daarnaast nog 30 uur per week werkt in dezelfde tijd af moet studeren als een fulltime student die die 30 uur per week op maakt aan zuipen bij het koor.
Nou ja, mensen die dat doen hebben relatief weinig last van de lang studeerboete. Zij hebben maximaal geprofiteerd van alle voorzieningen en daardoor een stevige fundament gelegd voor de rest van hun leven, dan is het ook wel redelijk dat er wat bijgelegd wordt. 3000 euro meer is niet lekker, maar ach.quote:Op dinsdag 22 november 2011 11:05 schreef CaptainCookie het volgende:
[..]
Maar dan moeten het wel nette bezuinigingen zijn; niet mensen bestraffen die extra diepgang in hun studie stoppen waardoor ze later een veel grotere kans hebben op een goed betaalde baan en dus ook hun investering van de overheid ruimschoots goedmaken.
De boete van 3000 euro is niet belastingaftrekbaar als scholingskosten, dus het is wel echt een boete en geen verhoging van het collegegeld.quote:Op zondag 20 november 2011 17:44 schreef Zienswijze het volgende:
Het is geen boete. Het is gewoonweg een subsidie van de overheid die verdwijnt. Jouw studie kost wel meer dan de 1700 euro die je jaarlijks moet dokken![]()
Wat mij betreft worden de subsidies vanaf studiejaar 1 voor alle pretstudies opgeheven, maar dat terzijde.
Ach, beetje collateral damage waar de gemiddelde rechtse schreeuwer zijn neus voor ophaalt, behalve zodra hijzelf erdoor getroffen wordt.quote:Op dinsdag 22 november 2011 14:03 schreef Ryon het volgende:
[..]
Nou ja, mensen die dat doen hebben relatief weinig last van de lang studeerboete. Zij hebben maximaal geprofiteerd van alle voorzieningen en daardoor een stevige fundament gelegd voor de rest van hun leven, dan is het ook wel redelijk dat er wat bijgelegd wordt. 3000 euro meer is niet lekker, maar ach.
Mensen die een foute studiekeuze hebben gemaakt en vanwege de opzet van het systeem een jaar moesten wachten voordat zij weer mee konden doen, daardoor weinig gebruik hebben kunnen maken van alle voorzieningen en die nu toch de rekening gepresenteerd krijgen zijn driedubbel zuur. De samenleving heeft niet in je te hoeven investeren, maar verwacht plotseling wel dat je gaat bijleggen als 'straf'. Laat in dat geval de gebruiker betalen.
Het onderwijs is nu aan het hervormen geslagen, waardoor het nu makkelijker wordt om uitloop in te halen of eerder over te stappen op een andere richting. Dat is voor iedereen goedkoper, handiger en eerlijker. De langstudeerboete is vanwege de bezuinigingen hier al op vooruit gelopen, met als gevolg dat veel mensen nog een nutteloze trap na krijgen.
Opa, u heeft blijkbaar niet door dat er ook heden ten dage nog studierichtingen zijn waarvoor de studenten hard moeten werken teneinde hun bul te verkrijgen?quote:Tegenwoordig wel ja....gelukkig ben ik nog van de tijd dat een papiertje wel echt verdiend was en niet middels een of andere instelling die fraudeert of gebruik maakt van onderzoekers die gegevens verzinnen
Ik ben er van overtuigd dat dat geldt voor vrijwel alle HBO- en WO-studies. Maar dat mag je niet meer zeggen tegenwoordig, dat is niet populistisch genoeg.quote:Op dinsdag 22 november 2011 21:25 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Opa, u heeft blijkbaar niet door dat er ook heden ten dage nog studierichtingen zijn waarvoor de studenten hard moeten werken teneinde hun bul te verkrijgen?
Los van de discussie over de collateral damage, Halbe Simplisme Zijlstra kan zeer eenvoudig die collateral damage voorkomen maar hij mist het verstand om dit in te zien. Zie bijv. de deeltijdstudenten (geen vluchtoptie aangezien je als deeltijdstudent geen StuFi krijgt). Dat vind ik nogal schrijnend.quote:Het probleem is veel te lang geweest dat er enkel gekeken werd naar uitzonderingen, zielige gevallen en kleine hokjes als men ergens op wilde bezuinigen, waardoor voor elke geschrapte regel drie nieuwe clausules nodig waren om eventuele slachtoffers nog een laatste generaal pardon te verlenen, een generatielange compensatie aan te bieden of uiteindelijk met een bezuinigingsmaatregel te komen die dermate specifiek was, dat men er netto nauwelijks op vooruit ging. De plannen onder dit kabinet zijn echt niet allemaal perfect, maar een van de betere punten is dat ze snijden niet schuwen en niet op de laffe sociaal-democratische wijze een manier vinden het teleurgestelde stemvee dat onder de nieuwe regel een slachtoffer zou worden een vergoeding aan te bieden.
Het schiet niet echt op wanneer je eerst een jaar of twee jaar moet sparen om die ¤3000 te bemachtigen, vervolgens weer een paar jaar moet studeren. Dit geeft aardig wat gederfte inkomsten (het inkomen wordt veel trager opgebouwd omdat je na 1 of 2 jaar beschikbaar te zijn geweest voor de arbeidsmarkt weer 2 jaar niet beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt) en extra kosten (huursubsidie, zorgtoeslag, hogere rente studieschuld die niet volledig wordt afgelost binnen die 17 jaar) voor de samenleving. Tel uit je winst.quote:Mensen die een foute studiekeuze hebben gemaakt en vanwege de opzet van het systeem een jaar moesten wachten voordat zij weer mee konden doen, daardoor weinig gebruik hebben kunnen maken van alle voorzieningen en die nu toch de rekening gepresenteerd krijgen zijn driedubbel zuur. De samenleving heeft niet in je te hoeven investeren, maar verwacht plotseling wel dat je gaat bijleggen als 'straf'. Laat in dat geval de gebruiker betalen.
Je zou toch ook maar eerst het onderwijs hervormen en daarna zo'n maatregel nemen. Dat moet je niet willen als je lid bent van het Simplistisch Verbond en wanneer je in de maakbare samenleving gelooft.quote:Het onderwijs is nu aan het hervormen geslagen, waardoor het nu makkelijker wordt om uitloop in te halen of eerder over te stappen op een andere richting. Dat is voor iedereen goedkoper, handiger en eerlijker. De langstudeerboete is vanwege de bezuinigingen hier al op vooruit gelopen, met als gevolg dat veel mensen nog een nutteloze trap na krijgen.
Dat dus.quote:Ach, beetje collateral damage waar de gemiddelde rechtse schreeuwer zijn neus voor ophaalt, behalve zodra hijzelf erdoor getroffen wordt.
Bij een HBO-studie kreeg en krijg je geen bul.quote:Ik ben er van overtuigd dat dat geldt voor vrijwel alle HBO- en WO-studies. Maar dat mag je niet meer zeggen tegenwoordig, dat is niet populistisch genoeg.
Zijn er studies waarbij dat het geval is? Ik doe een studie met weinig contacturen (12 per week), maar er staat 28 uur zelfstudie voor per week. Toch is het altijd weer het lachertje, want zo weinig contacturen kan blijkbaar niets zijnquote:Op dinsdag 22 november 2011 21:37 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Bij een HBO-studie kreeg en krijg je geen bul.
Uiteraard gebruikte ik hier het woord bul om de spot te drijven.
Ik ben er niet van overtuigd dat je voor de meeste studierichtingen hard moet werken. Dat kan niet het geval zijn als je 10 contacturen per week hebt en daarnaast maar 10-15 uur aan zelfstudie hoeft te doen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |