quote:Op vrijdag 20 februari 2009 22:58 schreef eleusis het volgende:
Vinden jullie het ook zo leuk om al nieuws en opinies over de kredietcrisis te volgen?
Dan heb je vast wel wat leuke Youtube (of andere film) linkjes om met ons te delen.
Volgens mij is er nog geen topic voor.
Staat hier al klaar op de mediaplayerquote:Op dinsdag 1 november 2011 20:42 schreef Arcee het volgende:
Margin Call
[ afbeelding ]
Deze film lijkt me iig een must-see.
Gister gekeken, wel een redelijke film.quote:Op dinsdag 1 november 2011 20:42 schreef Arcee het volgende:
Margin Call
[ afbeelding ]
Deze film lijkt me iig een must-see.
Must see inderdaad. Al denk ik dat de vele vrijemarktfundamentalisten hier zullen gruwelen van deze "linkse propaganda".quote:Op zondag 13 november 2011 08:44 schreef SemperSenseo het volgende:
Werkelijk guys, beiden zijn 'a must see'. Het vertelt ons een alternatieve theorie hoe we in deze situatie zijn terecht gekomen en hoe eruit te komen:
• TED Talks - Richard Wilkinson: How economic inequality harms societies
• The Shock Doctrine 2009:
Ja, ook gezien inmiddels. Onderhoudend wel idd.quote:Op zaterdag 12 november 2011 12:11 schreef JortK het volgende:
Gister gekeken, wel een redelijke film.
Waarom was het risicobesef tot nul gedaald? Daardoor is een schuldenberg ontstaan die niet meer te herfinancieren is. Heeft "Greed is good" daar iets mee te maken? Was dat niet de ideologie van de marktfundamentalisten, zoals Milton Freedman? De successen worden geprivatiseerd en de mislukkingen worden gesocialiseerd. Succes heeft vele vaders maar mislukking is een wees.quote:
quote:Op maandag 14 november 2011 00:03 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Waarom was het risicobesef tot nul gedaald? Daardoor is een schuldenberg ontstaan die niet meer te herfinancieren is. Heeft "Greed is good" daar iets mee te maken? Was dat niet de ideologie van de marktfundamentalisten, zoals Milton Freedman? De successen worden geprivatiseerd en de mislukkingen worden gesocialiseerd. Succes heeft vele vaders maar mislukking is een wees.
PS: Dat de obligatiehouders tot nog toe buitenschot zijn gebleven, is wel zo. De afschrijving op de Griekse staatsobligaties is de eerste grote aderlating.
De tucht van de markt en het creatieve destructie van de markt. Het probleem is dat deze logica geen rekening houd met simpele feiten:quote:
Wordt de economie het best beschreven in termen van vrije marktwerking of in termen van een machtspel?quote:
Daarom moeten mensen van instelling veranderen. Sparen voor moeilijke tijden en de economie goed de gaten houden en je zelf daarop aanpassen. Iedereen moet een plan b hebben. Sparen wordt ontmoedigd vanwege lage rentes en inflatie. Belastingen en regels vertragen economisch activiteit. Een robuuste economie kan je alleen krijgen als alles op microschaal ook robuust is. Mijn ouders zijn immigranten en zijn niet alleen van land, maar ook 4-5 keer van baan verwisseld. Ze deden gewoon alles waar brood in zat.quote:Op maandag 14 november 2011 11:45 schreef deelnemer het volgende:
[..]
De tucht van de markt en het creatieve destructie van de markt. Het probleem is dat deze logica geen rekening houd met simpele feiten:
1. Een mensenleven is eindig en de mens is niet oneindig flexibel. Het idee dat je na de correctie de draad gewoon weer oppakt, is niet vanzelfsprekend.
2. Het bedrijf heeft gefaald, maar een bedrijf is geen mens. Hoe vergaat het mensen? Worden de juiste mensen gestraft door een correctie? Een correctie treft velen die er niets aan kunnen doen.
3. Er kan een politiek explosieve sfeer ontstaan in een samenleving waar teveel mensen kansloos worden.
De kritiek op het marktfundamentalisme van Friedman, is dat het uitgaat van een wrijvingloze economie (vele kosten worden als externaliteiten buiten het model geplaatst).
Als mensen alles doen waar brood in zit, dan tonen ze daarmee aan dat ze weinig waarde hechten aan de inhoud van hun werk, maar dat laten invullen door consument. Zo beslist de consument over het gebruik van schaarse productiemiddelen. Dat doet de consument door zijn geld uit te geven (beinvloed door bedrijven die hun vinger achter de vraag proberen te krijgen). Dat leidt tot een populistische invulling van de productiecapaciteit.quote:Op maandag 14 november 2011 18:20 schreef ikhouvannoodles het volgende:
[..]
Daarom moeten mensen van instelling veranderen. Sparen voor moeilijke tijden en de economie goed de gaten houden en je zelf daarop aanpassen. Iedereen moet een plan b hebben. Sparen wordt ontmoedigd vanwege lage rentes en inflatie. Belastingen en regels vertragen economisch activiteit. Een robuuste economie kan je alleen krijgen als alles op microschaal ook robuust is. Mijn ouders zijn immigranten en zijn niet alleen van land, maar ook 4-5 keer van baan verwisseld. Ze deden gewoon alles waar brood in zat.
Je kan niet dingen blijven doen waar geen vraag naar is. Verspilling van grondstoffen en verspilling van moeite. En uiteindelijk moet iemand anders daar weer de prijs voor betalen.
Wat men in dit soort analyses vergeet is dat de mens van nature geneigd is tot "positief denken" en het vergaren van meer materiële zaken. Er zal dus altijd een enorme druk zijn om zoveel mogelijk te kunnen lenen. Ik geloof er daarom niet in dat dat nieuwe risicobesef blijvend zal zijn. Zodra de sluizen weer opengaan zal het feest weer beginnen. Inclusief stijgende huizenprijzen en zeepbellen.quote:
Hoe kan een populistische visie, die bestaat uit het negeren van evidente risico's, de politiek en het bankwezen bepalen? Komt dat:quote:
Interessantquote:
quote:Understanding Minsky's financial instability hypothesis
Hyman Minsky argued that a key mechanism that pushes an economy towards a crisis is the accumulation of debt by the non-government sector. He identified three types of borrowers that contribute to the accumulation of insolvent debt: hedge borrowers, speculative borrowers, and Ponzi borrowers.
The "hedge borrower" can make debt payments (covering interest and principal) from current cash flows from investments. For the "speculative borrower", the cash flow from investments can service the debt, i.e., cover the interest due, but the borrower must regularly roll over, or re-borrow, the principal. The "Ponzi borrower" (named for Charles Ponzi, see also Ponzi scheme) borrows based on the belief that the appreciation of the value of the asset will be sufficient to refinance the debt but could not make sufficient payments on interest or principal with the cash flow from investments; only the appreciating asset value can keep the Ponzi borrower afloat. Because of the unlikelihood of most investments' capital gains being enough to pay interest and principal, much of this type of finance is fraudulent.
If the use of Ponzi finance is general enough in the financial system, then the inevitable disillusionment of the Ponzi borrower can cause the system to seize up: when the bubble pops, i.e., when the asset prices stop increasing, the speculative borrower can no longer refinance (roll over) the principal even if able to cover interest payments. As with a line of dominoes, collapse of the speculative borrowers can then bring down even hedge borrowers, who are unable to find loans despite the apparent soundness of the underlying investments.
quote:Economist Paul McCulley described how Minsky's hypothesis translates to the subprime mortgage crisis.McCulley illustrated the three types of borrowing categories using an analogy from the mortgage market: a hedge borrower would have a traditional mortgage loan and is paying back both the principal and interest; the speculative borrower would have an interest-only loan, meaning they are paying back only the interest and must refinance later to pay back the principal; and the ponzi borrower would have a negative amortization loan, meaning the payments do not cover the interest amount and the principal is actually increasing. Lenders only provided funds to ponzi borrowers due to a belief that housing values would continue to increase.
Ook 1 v/d betere crisis boeken -> Hyman Minsky Stabilizing an Unstable Economyquote:
Je zegt dat de docu over RBS ook te downloaden is. Waar kan ik dit doen? Kan het nergens vinden op de link die je gaf. Of ben ik soms te laatquote:Op maandag 12 december 2011 08:57 schreef SeLang het volgende:
Inside Job
Goede documentaire over de creditcrunch van 2008
RBS: Inside the Bank That Ran Out of Money
Nog een goede documentaire, dit keer over de opkomst en ondergang van RBS
Op dit moment nog online te bekijken of te downloaden op de BBC, maar normaal gesproken laten ze dat maar een paar dagen staan dus je moet opschieten.
quote:Tegenlicht: Eerlijk zullen we alles delen...
In deze donkere dagen, de verjaardag van de vrijgevige goedheiligman, waarin altruïsme en “eerlijk zullen we alles delen” in hoog aanzien staan brengt de redactie van Tegenlicht u een strooigoed uitzending. In ons rijke archief gaan wij op zoek naar de veerkracht van de nieuwe mens die uit de as van de puinhoop van de Europese crisis zal herrijzen.
quote:Tegenlicht: De Chicago sessies: de kredietcrisis, markt en moraal
Chicago, niet alleen Obama-stad maar ook de wieg van het vrijemarktfundamentalisme van Milton Friedman en zijn neoliberale Chicago School. Zijn erfenis staat nu meer dan ooit ter discussie, niet in de laatste plaats aangezwengeld door de activistische schrijfster Naomi Klein, die afgelopen oktober tijdens een lezing fel van leer trok tegen de oprichting van een naar Milton Friedman genoemd instituut in Chicago.
Ook de vermaarde filosofe Martha Nussbaum geeft les aan de University of Chicago. Met Nussbaums slimste studenten nemen we deel aan drie sessies die dieper ingaan op de humanitaire en ethische consequenties van de kredietcrisis.
Terwijl Amerikaanse burgers huis, baan en pensioen dreigen te verliezen, strijken CEO's nog steeds miljoenenbonussen op en worden banken met miljarden overheidssteun overeind gehouden. Hoewel hiermee in de meeste gevallen geen enkele regel of wet wordt overtreden, lijkt toch sprake van onrecht. Vertegenwoordigt het recht eigenlijk wel ons gevoel van rechtvaardigheid?
Aan de hand van concrete voorbeelden gaat Martha Nussbaum dieper in op de vraag of ons huidige juridische stelsel de burger voldoende bescherming biedt tegen de destructieve kracht van het financiële systeem zoals deze nu in volle omvang zichtbaar wordt. Samen met haar studenten werpt Nussbaum een licht op de ethische principes die ten grondslag liggen aan het huidige stelsel en verkent zij alternatieven die meer bescherming zouden kunnen bieden.
Je bent te laat. Er wordt een redelijke versie van deze documentaire ge-seed op een bepaald netwerk, waar we hier niet naar kunnen verwijzen. (Maar een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg denk ik.)quote:Op vrijdag 16 december 2011 16:25 schreef paddyman het volgende:
[..]
Je zegt dat de docu over RBS ook te downloaden is. Waar kan ik dit doen? Kan het nergens vinden op de link die je gaf. Of ben ik soms te laat
quote:
O, daar hebben we die cock van dat kwartje ook nog:quote:
Deze?quote:Op woensdag 1 februari 2012 01:03 schreef Senor__Chang het volgende:
Ik zoek al een tijd naar een filmpje die ik een jaar of 2 heb gezien, maar ik kan het niet vinden. In de vid vertelt een vent over de us debt. Het zou verschillende kanten op kunnen gaan, oa de Japanse of Griekse kant. Weet iemand welk filmpje het is?
Kwam op het idee door het zerohedge topic The Endgamequote:Op zondag 3 juni 2012 18:39 schreef Senor__Chang het volgende:
Die ja:D Bedankt man, zat echt lang te zoeken. Ik ga hem zo even bekijken.
Nogmaals bedankt
Je bent een zeurpietquote:Op woensdag 4 juli 2012 11:04 schreef Kaas- het volgende:
Hoe zit dat eigenlijk met anderen? Ik heb echt nog nooit een van deze filmpjes aangeklikt hierboven. Men dumpt maar en vertelt er verder totaal niet bij waarom het filmpje goed/slecht, interessant, leuk of nieuwswaardig is en waar het over gaat (blijkt niet altijd duidelijk uit de titel). Totaal niet verleidelijk, terwijl als niemand die filmpjes bekijkt het weinig zin heeft om ze te plaatsen.
Maar goed, wellicht ben ik een zeurpiet en houden heel veel users deze topic wel degelijk scherp in de gaten om alle filmpjes te checken, erop vertrouwend dat ze interessant zullen zijn. Dat kan ook.
Ik word zo moe van die man.quote:Op vrijdag 7 september 2012 03:50 schreef deelnemer het volgende:
Paul Krugman on his latest book "End This Depression Now!"
Kijk dan maar naar Chrystia Freelandquote:
Nou, ik heb het filmpje nog niet bekeken en ik zit niet te wachten op televisiepersoonlijkheden, maar al helemaal niet op die loze prietpraat van Paul Krugman.quote:Op vrijdag 7 september 2012 11:53 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Kijkt dan maar naar Chrystia Freeland. Paul Krugman is geen televisiepersoonlijkheid.
Wie er gelijk heeft in de macro-economie is iets waar ik nog nooit uitkomen ben.
quote:http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1288565
Zembla: Uw hypotheek als melkkoe - 14 september 2012
Een eigen huis kost veel geld. Onze hypotheek is vaak een stevige kostenpost, mede vanwege de rente die we aan de bank betalen. In omringende landen als Duitsland, Frankrijk en België betalen huizenbezitters veel minder rente...
Als die man echt geholpen heeft om miljarden aan belasting te ontwijken verdient hij inderdaad een prijs.quote:
Is al wat te zien op de site maar de hele film is nog niet klaar geloof ik.quote:Who Caused it. Who Called it. What’s Next.
Coming in Fall 2012, The Bubble asks the experts who predicted the current recession, “What happened and why?” Diving deep into the true causes of the financial crisis, renowned economists, investors and business leaders explain what America is facing if we don't learn from our past mistakes. The film poses the question: “Is the economy really improving or are we just blowing up another Bubble?”
Helder verhaal. Volgens mij kun je veel van die grafieken die hij heeft getoond terug vinden in zijn nieuwsbrieven.quote:
Interessante presentatie waarin ik me goed kan vinden.quote:Op donderdag 20 december 2012 14:00 schreef jaco het volgende:
Een lezing van Kyle Bass van 1 uur, waarbij zijn slides helaas niet zichtbaar zijn...
Ik zou er een fles whiskey bijpakken, want vrolijk zul je niet worden van zijn voorspellingen. In deze lezing moet met name Japan het ontgelden. (Een fles sake is wellicht meer gepast.)
Zijn redeneringen zijn echter redelijk waterdicht. Het doet me een beetje denken aan de rol van Peter Schiff voorafgaande aan de crash van 2008. Achteraf gezien waren de redeneringen van Schiff ook helder, vanzelfsprekend en vraag je jezelf af waarom er niet meer naar hem geluisterd werd. Misschien omdat de presentatiestijl van Schiff nogal opgewonden overkomt. Kyle Bass heeft daarentegen een rustig en beschaafd verhaal.
Interview over de docu met aanvullende infoquote:
Directe link naar mp3quote:Weekend Edition
FRIDAY, JANUARY 04, 2013
Jimmy Morrison, Director of the new film “The Bubble”, joins Merlin and John to talk about the motivation and production of the film as well as some of the important lessons he learned along the way. Mr. Morrison interviewed many prominent individuals in the financial markets to get the data for the movie, which attempts to clarify what caused the housing & stock market bubbles, as well as offer suggestions as to what the next bubble may be. Later in the show, Merlin announces the weekly gold coin winner, who had an amazing forecast which was dead on!
Wel eng dat hij denkt dat er oorlog zal komen. Zal het in Europa plaats kunnen vinden? Is het wel slim om in deze tijden te bezuinigen op defensie?quote:Op donderdag 20 december 2012 14:00 schreef jaco het volgende:
Een lezing van Kyle Bass van 1 uur, waarbij zijn slides helaas niet zichtbaar zijn...
Ik zou er een fles whiskey bijpakken, want vrolijk zul je niet worden van zijn voorspellingen. In deze lezing moet met name Japan het ontgelden. (Een fles sake is wellicht meer gepast.)
Zijn redeneringen zijn echter redelijk waterdicht. Het doet me een beetje denken aan de rol van Peter Schiff voorafgaande aan de crash van 2008. Achteraf gezien waren de redeneringen van Schiff ook helder, vanzelfsprekend en vraag je jezelf af waarom er niet meer naar hem geluisterd werd. Misschien omdat de presentatiestijl van Schiff nogal opgewonden overkomt. Kyle Bass heeft daarentegen een rustig en beschaafd verhaal.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |