FOK!forum / Culinesse à gogo / Makkelijke (studenten) maaltijden!
Mister_Bojanglesvrijdag 7 oktober 2011 @ 13:24
Hoi fokkers!

Al een paar weken kom ik regelmatig in dit forumgedeelte, om vervolgens na het bekijken van enkele heerlijke gerechten mijn computer weer uit te zetten..

Maar wat ik mis is eigenlijk een topic over makkelijk/ normale tot gemiddelde maaltijden die in ca 15 tot 30 minuten te bereiden zijn...

Zelf ben ik student, en 9 vd 10 keer loop ik in de AH met het idee nu eens lekker en gezond en gevarieerd te koken, om er vervolgens achter te komen dat ik geen idee heb wat ik eigenlijk moet pakken en waar te beginnen.

Geen ervaring en geen inspiratie hebbend, gecombineerd met totale onwetendheid over welke producten wel- en niet bij elkaar passen eindig ik 9 van de 10 keer weer met een stoommaaltijd of maaltijdsalade, die ik ondertussen ook wel kan dromen.

Daarnaast vind ik koken op zich best leuk, alleen zullen jullie begrijpen dat een truffelcompote niet echt mijn doelstelling is...

Wat zoek ik dus in dit topic? Ideeen / recepten van lekkere gerechten. Tips & Trucs. Het hoeft echt geen broodje kroket te zijn oid, maar bepaalde wok/rijst indische gerechten, hollandse maaltijden ( hoe maak ik snel een lekkere stamppot ? ) , andere ideeen. De supermarkten liggen vol met de meest lekkere ( en gezonde ) producten, maar ik heb geen idee waarvoor ze te gebruiken, of in welke combinatie !

Ik hoop op jullie hulp..
Zandman030vrijdag 7 oktober 2011 @ 13:28
Rijst, paprika, peper, tomaat, 1 ui, een pond kipfiletblokjes, woksaus(smaak zelf kiezen), haricovertjes erbij.

Begin met de kip te bakken in zonnebloemolie, als de kip gaar wordt sojasaus(of een andere soort) toevoegen, daarna de gesneden groente erbij voegen, meer sojasaus, nog 10-15 minuten bakken tot het lekker gaar is en de smaken gemengd zijn.
Daarnaast je rijst koken.

Zit je goed te eten.
freshy98vrijdag 7 oktober 2011 @ 13:30
Toen ik pas het huis uit ging ben ik begonnen met de pakjes van de Knorr en Honig.
Simpel beginnen met macaroni. Wat groentes er bij (staat op de verpakking wat je nodig hebt) en later wissel je af met andere groenten.

Gewoon lezen wat er op de verpakking staat, kan niet mis gaan.
Of je moet niet weten hoe je water aan de kook brengt. In dat geval heb je een probleem...
Mister_Bojanglesvrijdag 7 oktober 2011 @ 13:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:28 schreef Zandman030 het volgende:
Rijst, paprika, peper, tomaat, 1 ui, een pond kipfiletblokjes, woksaus(smaak zelf kiezen), haricovertjes erbij.

Begin met de kip te bakken in zonnebloemolie, als de kip gaar wordt sojasaus(of een andere soort) toevoegen, daarna de gesneden groente erbij voegen, meer sojasaus, nog 10-15 minuten bakken tot het lekker gaar is en de smaken gemengd zijn.
Daarnaast je rijst koken.

Zit je goed te eten.
^O^ Dit soort dingen dus... Deze staat voor maandag.

Moet kip nog gekruid worden eigenlijk? Had laatst het geweldige idee om iets met gehaktballetjes te maken voor mijn huisgenoten, maar dat gehakt was dus niet te vreten omdat ik niet wist dat er nog specerijen door het vlees moesten worden gedaan }:|

quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:30 schreef freshy98 het volgende:
Toen ik pas het huis uit ging ben ik begonnen met de pakjes van de Knorr en Honig.
Simpel beginnen met macaroni. Wat groentes er bij (staat op de verpakking wat je nodig hebt) en later wissel je af met andere groenten.

Gewoon lezen wat er op de verpakking staat, kan niet mis gaan.
Of je moet niet weten hoe je water aan de kook brengt. In dat geval heb je een probleem...
Dat moet nog net lukken denk ik...

Staat er op die pakjes knor wat ik verder nodig heb aan ingredienten? Het probleem is een beetje dat die hoeveelheden vaak voor 2 of meer personen zijn, en dat mijn huisgenoten echt lapswanzen zijn die om 4 uur een broodje doner halen, om 8 uur nog een keer een baal patat bij de snackbar en vlak voor het slapen nog een pizza naar binnen werken...
Spouwerrangervrijdag 7 oktober 2011 @ 13:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:34 schreef Mister_Bojangles het volgende:

[..]

^O^ Dit soort dingen dus... Deze staat voor maandag.

Moet kip nog gekruid worden eigenlijk? Had laatst het geweldige idee om iets met gehaktballetjes te maken voor mijn huisgenoten, maar dat gehakt was dus niet te vreten omdat ik niet wist dat er nog specerijen door het vlees moesten worden gedaan }:|
Nou, die sojasaus zorgt wel voor de smaak hoor. Je hebt daarnaast ook van die kruidenmixen voor kip enzo. Dat is op zich ook wel makkelijk om je vlees te kruiden. Anders kun je nog altijd voor de standaard zout en peper gaan.
Zandman030vrijdag 7 oktober 2011 @ 13:39
quote:
99s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:36 schreef Spouwerranger het volgende:

[..]

Nou, die sojasaus zorgt wel voor de smaak hoor. Je hebt daarnaast ook van die kruidenmixen voor kip enzo. Dat is op zich ook wel makkelijk om je vlees te kruiden. Anders kun je nog altijd voor de standaard zout en peper gaan.
Niet te veel peper, had er de vorige keer een rode en een gele paprika in zitten, met daarnaast 2 groene pepers. Ik had ook de kip extra gekruid en dit leverde een pittige smaaksensatie op waarbij de tranen over mijn wangen rolden. Was net te pittig, wel lekker fris en de haricovertjes worden ook lekker knapperig in de pan! ^O^ :Y)
spoor4vrijdag 7 oktober 2011 @ 13:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:34 schreef Mister_Bojangles het volgende:

Het probleem is een beetje dat die hoeveelheden vaak voor 2 of meer personen zijn, en dat mijn huisgenoten echt lapswanzen zijn die om 4 uur een broodje doner halen, om 8 uur nog een keer een baal patat bij de snackbar en vlak voor het slapen nog een pizza naar binnen werken...
Het is goedkoper om een grotere hoeveelheid te maken (bijv. voor 4 personen) en dan drie porties in te vriezen. Vervolgens wissel je dan gewoon af.
Mister_Bojanglesvrijdag 7 oktober 2011 @ 13:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:39 schreef spoor4 het volgende:

[..]

Het is goedkoper om een grotere hoeveelheid te maken (bijv. voor 4 personen) en dan drie porties in te vriezen. Vervolgens wissel je dan gewoon af.
Bedacht ik me ook pas net :P Straks even van die goedhoud bakjes halen bij blokkert.
MrNilesvrijdag 7 oktober 2011 @ 13:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:34 schreef Mister_Bojangles het volgende:

Had laatst het geweldige idee om iets met gehaktballetjes te maken voor mijn huisgenoten, maar dat gehakt was dus niet te vreten omdat ik niet wist dat er nog specerijen door het vlees moesten worden gedaan }:|

niet weten hoe...maar goed..alles is te leren
zo doe ik het..maar iedereen doet het op z'n eigen manier..

flikker wat gehakt in een kom
snipper een klein uitjes en doe die erbij
klop een eitje en giet ongeveer een kwart tot de helft bij het gehakt
beetje kneden...paneermeel bij pleuren tot dat het weer een beetje een vaste massa wordt
sambal en ketjap naar smaak toevoegen (niet te ruig beginnen dus)
kleine balletjes draaien, nee geen soep balletjes
ipv 1 grote bal pp maak je nu 3 stuks ofzo
is lekkerder en makkelijker te braden
....dat zijn de heerlijke ballen van MrNiles :9
Zandman030vrijdag 7 oktober 2011 @ 13:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:50 schreef MrNiles het volgende:

[..]

....dat zijn de heerlijke ballen van MrNiles :9
:{
TonyVermicellivrijdag 7 oktober 2011 @ 13:53
Pasta natuurlijk:
Gehakt (wel kruiden!) , ui, prei en/of courgette, paprika, evt tomaat in de koekepan wok.
Dan pot saus erbij, Jumbo mild (naam verder kwijt) is wel te doen.
Pasta koken en als alles klaar is de pasta door de sausmix en nog ff goed roeren.

Kip met rijst en pindasaus:
Duurt ff langer want moet 30-40 minuten marineren maar is echt fucking lekker.
Kip marineren met:
Kipkruiden, (marinade) ketjap, lading knoflook (wel persen he) en Patak's Mild Curry KruidenPASTA (Albert Heijn te koop) 1 vlalepel per kipfilet.

(niet de kruidensaus maar de PASTA)

Bakken met ui, prei, tomaat op niet te hoog vuur in koekepan of wok.
Rijst erbij, pindasaus erbij.

Lekkah lekkah.
Mister_Bojanglesvrijdag 7 oktober 2011 @ 13:59
Kip moet je dus 30-40 minuten in de marinaden laten weken ofzo ?

Verder bedankt mensen ik krijg precies wat ik hoopte :D
kaasschaafjevrijdag 7 oktober 2011 @ 14:00
Men neme drie ons gerookte spekstukjes.... hoeft niet duur te zijn die kan je al kopen vanaf 70ct en een oven-afbak knoflookstobrood..... Alvorens de spek in de pan te gooien eerst het vuur ontlichten en de pan tot een matig tot hete temperatuur brengen... Boter is niet nodig omdat het spek reeds vanzichzeld vet bevat...( het spreekwoordelijke "in zijn eigen vet gaarkoken is hier dus ook echt van op toepassing )

.. Als de pan dan eenmaal op temperatuur is gekomen gooit men de spekstukjes in de pan en mede gooit met het afbakstokbrood in de oven, die men op een temperatuur van 200 graden ongeveer 17 minuten aan laat staan.....Eventueel als het budget toereikend is de stokbrood met kaas bedekken ( mjammie mjammie )

Dan als de spek goed is doorbakken gooit men de laatste tien minuten er nog wat grofgesneden paprika stukken bij ...

Dit alles serveren met een pilsje....van een goed kwaliteit, men neme bijv een Schultenbrau gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot, dekt teven de tafel romantisch met een kaars en of als je alleen bent eventueel samen met de poes of een flitsend magazine....
MrNilesvrijdag 7 oktober 2011 @ 14:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:52 schreef Zandman030 het volgende:

[..]

:{
_O-
Zandman030vrijdag 7 oktober 2011 @ 14:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 14:01 schreef MrNiles het volgende:

[..]

_O-
:9
TonyVermicellivrijdag 7 oktober 2011 @ 14:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:59 schreef Mister_Bojangles het volgende:
Kip moet je dus 30-40 minuten in de marinaden laten weken ofzo ?

Verder bedankt mensen ik krijg precies wat ik hoopte :D
Juist
Kip marineren met:
Kipkruiden, (marinade) ketjap, lading knoflook (wel persen he) en Patak's Mild Curry KruidenPASTA (Albert Heijn te koop) 1 vlalepel per kipfilet.

Die hele brut 30-40 minuten laten staan.

Bakken doe ik trouwens met olijfolie.

Behalve hamlappen, steaks ed natuurlijk
kaasschaafjevrijdag 7 oktober 2011 @ 14:08
Ik neem aan dat je een vriezertje hebt? Thuis?

Dan is deze wel lekker ( is even een uurtje werk maar dan heb je voor drie dagen eten in de vriezer ) : zelfgemaakte kippensoep ...


ha is echt niet te vergelijken met soep uit blik..... als je verkouden begint te worden? dan knap je echt op van een puur natuur en vers zelfgemaakt kippensoepje ....

men neme een pannetje met water ( maakt niet zoveel uit hoeveel ) en men gooie daar drumstickjes in,,,,,, liefst lekker veel,,,,, en daarna uiersnipjes...en wat knoflook...wat peper zout en eventueel wat peterselie en/of verse koriander...... eventueel wat erg lekker is is verse stukjes kool erbij.......nadeel is wel dat een kool nogal groot is en die moet dan binnen een week opgemaakt worden...... en last but not least?? onmisbaar in elke kwaliteits keuken : een snufje vetsjin

laat dit ongeveer 45min tot 60min op een zacht vuurtje staan met deksel en daarnaa moet je de drumstickjes eruit halen...even wat af laten koelen .....wat volgt is eenbeetje vies werkje...je moet alle kip handmatig van de botjes halen.... en dan terug gooien in de pan...

nou ja dan eventueel nog een lekker knoflook stokbroodje met kaas erop ( geen milde kaas das niet lekker maar lekker zoute jong belegen goudse kaas ) in de oven doen... en eventueel nog wat verse tomaatstukjes of paprika bij de soep gooien..... en natuurlijk een lekker pislje erbij serveren ( bijv een duitse kwaliteits schultenbrau ( gebraut nach reinsheits gebot )

en dan is het smullen geblazen en mjammie mjammie
ticklemepinkvrijdag 7 oktober 2011 @ 14:10
30-40min? ik gooi t meestal de avond te voren al in de marinade :D

Schnelle (studenten)maaltijden
http://www.mijnstudentenleven.nl/maaltijden/
http://www.budgetkoken.be/

even googlen doet ook wonderen ;)

er zijn overigens ook genoeg kookboeken te vinden voor snelle (eenpersoons) maaltijden, goedkopere recepten, voor op kamers, etc.

Veel supermarkten hebben ook wel (budget)recepten (AH, Dekamarkt, en er staat ook altijd een budget-menu in de boodschappen)
June.vrijdag 7 oktober 2011 @ 14:13
Ik maak vaak pasta's als ik weinig tijd heb:

Met pesto: doe wat magere spekreepjes en een gesneden uitje in in een pan en bak het aan. Ondertussen ook de pasta koken. Als dit gaar is roer dan het ui-spekreepjes mengsel door de pan met de pasta. En hierbij voeg je dan wat groene (of rode) pesto uit een potje erbij. Ook lekker als je op het laatste moment nog wat gesneden mozzarella toevoegt.

Met spinazie: uitje, hamblokjes/spekreepjes/gehakt en champignons in een pan opbakken. Vervolgens spinazie a la crème (uit de diepvries) erbij toevoegen, wachten totdat het ontdooid is en dan wat creme fraiche erbij toevoegen. Ondertussen de pasta koken et voila.

Met gewone normale rode saus: bak een uitje en wat hamblokjes/spekreepjes/gehakt in een pan. Vervolgens een pot tomatenblokjes eraan toevoegen en een blikje tomatenpuree (even proeven hoeveel je wil toevoegen), dan wat oregano of italiaanse kruiden erbij toevoegen en wat knoflook. En ondertussen weer de pasta koken.

En dat alles doe ik vaak met een salade erbij :9
Klutsvrijdag 7 oktober 2011 @ 14:15
Je kunt ook veel dingen maken die je dan invriest ofzo. Pastasaus een grote pan maken en portiezakjes in de vriezer. Hoef je alleen maar pasta te koken en de saus ff in de magnetron.

Zelfde geldt voor stamppotten, maak een grote pan en vries de rest in. :)
kaasschaafjevrijdag 7 oktober 2011 @ 14:17
quote:
14s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 14:15 schreef Kluts het volgende:
Je kunt ook veel dingen maken die je dan invriest ofzo. Pastasaus een grote pan maken en portiezakjes in de vriezer. Hoef je alleen maar pasta te koken en de saus ff in de magnetron.

Zelfde geldt voor stamppotten, maak een grote pan en vries de rest in. :)
En soms smaken kliekjes extra lekker ook nog eens....
ticklemepinkvrijdag 7 oktober 2011 @ 14:19
rauw andijvie stampot: zak gesneden andijvie, aardappels schillen, in gelijke stukken snijden, en koken. daarna stampen met klontje boter en/of scheutje melk. uitje snipperen en erdoor mikken, de andijvie erdoor:klaar.

rijst koken,bekertje creme fraishe in een pan gooien met bouilon blokje(kip), op laag vuur verwarmen tot het blokje gesmolten is. sausje erdoor mikken als de rijst klaar is.
zelf vind ik sperzieboontjes er altijd lekker bij. stukje vlees naar keuze eventueel (ben niet zon vleeseter xD)
Mister_Bojanglesvrijdag 7 oktober 2011 @ 14:20
Top mensen!

@ Tickle = > ah recepten heb ik inderdaad al geprobeerd, maar vind ik toch wat omslachtig vaak. Verder leek het me gewoon leuk om het hier eens te vragen en heb al aardig wat goede tips gehad :)

Heb verder gewoon een prima keuken met koelkast / oven / magnetron etc tot mijn beschikking alleen de pannenset laat een beetje te wensen over ( waar de anti aanbaklaag al 5 jaar geleden uit gegleden is ) ...
En nieuw is een goede pan wel verschrikkelijk duur :(
ticklemepinkvrijdag 7 oktober 2011 @ 14:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 14:20 schreef Mister_Bojangles het volgende:
Top mensen!

@ Tickle = > ah recepten heb ik inderdaad al geprobeerd, maar vind ik toch wat omslachtig vaak.

ik vind ze altijd wel simpel. ligt er natuurlijk ook aan wat je precies uitkiest ;)

quote:
( waar de anti aanbaklaag al 5 jaar geleden uit gegleden is ) ...
En nieuw is een goede pan wel verschrikkelijk duur :(
ga naar de ikea en koop daar een pan voor een habbekrats?
of anders naar de action, daar kosten ze echt geen flikker.

beschadigde antiaanbaklaag is echt heel slecht voor je. kan jebeter een cheapass pan ergens vandaan plukken.
en dan natuurlijk niet je stukje vlees snijden in de koekepan, of er met een metalen spatel of vork in gaanzitten krassen..
Klutsvrijdag 7 oktober 2011 @ 14:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 14:20 schreef Mister_Bojangles het volgende:
Top mensen!

@ Tickle = > ah recepten heb ik inderdaad al geprobeerd, maar vind ik toch wat omslachtig vaak. Verder leek het me gewoon leuk om het hier eens te vragen en heb al aardig wat goede tips gehad :)

Heb verder gewoon een prima keuken met koelkast / oven / magnetron etc tot mijn beschikking alleen de pannenset laat een beetje te wensen over ( waar de anti aanbaklaag al 5 jaar geleden uit gegleden is ) ...
En nieuw is een goede pan wel verschrikkelijk duur :(
Bij de HEMA verkopen ze heel veel keukenspullen voor relatief weinig geld. Ze hebben daar een goedkope lijn met pannen en andere keukenspullen. Ben je hooguit een tientje, 15 euro kwijt voor een hapjespan bijvoorbeeld, en daar kan je gewoon goed mee koken hoor. :)
kaasschaafjevrijdag 7 oktober 2011 @ 14:35
of rommelmarkt... is altijd wel stelletje te vinden die samen gaat wonen en dus spullenoverschot heeft en voor een grijpstuiver een leuke en goede pan wegdoet.....
ticklemepinkvrijdag 7 oktober 2011 @ 14:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 14:35 schreef kaasschaafje het volgende:
of rommelmarkt... is altijd wel stelletje te vinden die samen gaat wonen en dus spullenoverschot heeft en voor een grijpstuiver een leuke en goede pan wegdoet.....
tegenwoordig kijkt men dan op marktplaats :p
kaasschaafjevrijdag 7 oktober 2011 @ 14:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 14:40 schreef ticklemepink het volgende:

[..]

tegenwoordig kijkt men dan op marktplaats :p
Ik koop heel mn leven ( bijjna ) alles tweedehands... bijv mijn wasmachine die heb ik nu al een jaar of 10 en voor 50e gekocht ( winkelwaarde 400e )...sommige mensen vinden het pauperachtig...maar ik bespaar dan bijv 350 euro op een wasmachine en heb zo geld voor een weekendje antwerpen....

Enigste wat ik nooit tweedehands koop zijn computers ( das altijd gezeur )
ticklemepinkvrijdag 7 oktober 2011 @ 15:07
helemaal niks mis met tweedehands iets kopen hoor :)
kaasschaafjevrijdag 7 oktober 2011 @ 15:10
Ha mensen vinden tweedehands jakkie met bacterien en ook status verlagend...

Maar neem als voorbeeld Mr. Moog ( das een milionair in de muziek wereld ) en die is ook begonnen in zijn cariere met tweedehands spulletjes te gebruiken voor zijn bedrijf.....
Mister_Bojanglesvrijdag 7 oktober 2011 @ 19:41
Sommige dingen nieuw kopen is een dief zijn van je eigen portemonnee...

Kleding en computers, stoffen stoelen en matrassen zou ik zelf nooit tweedehands kopen, verder doet het er inderdaad weinig toe...

Ik wist niet dat er goede pannen al van rond de 15 euro te krijgen zijn, ga snel kijken :)
Erasmovrijdag 7 oktober 2011 @ 21:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:24 schreef Mister_Bojangles het volgende:( hoe maak ik snel een lekkere stamppot ? )
Welke stamppot?
Spanky78vrijdag 7 oktober 2011 @ 21:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:24 schreef Mister_Bojangles het volgende:
Hoi fokkers!

Al een paar weken kom ik regelmatig in dit forumgedeelte, om vervolgens na het bekijken van enkele heerlijke gerechten mijn computer weer uit te zetten..

Maar wat ik mis is eigenlijk een topic over makkelijk/ normale tot gemiddelde maaltijden die in ca 15 tot 30 minuten te bereiden zijn...

Zelf ben ik student, en 9 vd 10 keer loop ik in de AH met het idee nu eens lekker en gezond en gevarieerd te koken, om er vervolgens achter te komen dat ik geen idee heb wat ik eigenlijk moet pakken en waar te beginnen.

Geen ervaring en geen inspiratie hebbend, gecombineerd met totale onwetendheid over welke producten wel- en niet bij elkaar passen eindig ik 9 van de 10 keer weer met een stoommaaltijd of maaltijdsalade, die ik ondertussen ook wel kan dromen.

Daarnaast vind ik koken op zich best leuk, alleen zullen jullie begrijpen dat een truffelcompote niet echt mijn doelstelling is...

Wat zoek ik dus in dit topic? Ideeen / recepten van lekkere gerechten. Tips & Trucs. Het hoeft echt geen broodje kroket te zijn oid, maar bepaalde wok/rijst indische gerechten, hollandse maaltijden ( hoe maak ik snel een lekkere stamppot ? ) , andere ideeen. De supermarkten liggen vol met de meest lekkere ( en gezonde ) producten, maar ik heb geen idee waarvoor ze te gebruiken, of in welke combinatie !

Ik hoop op jullie hulp..
Simpele salades, broodjes etc. Bijvoorbeeld deze:

Zakje sla met tuinkruiden, snij ontbijspek in stukjes en bak krokant, snij een avocado in reepjes en doe op de sla. Stukje ontbijspek die nog warm zijn erop, beetje olie, vers citroensap en wat peper en zout erop en voila, heerlijke sla binnen 10 minuten.

pasta: kook pasta, fruit in een koekenpan een teentje geperste knoflook (niet bruin alten worden) en dan spinazie op hoog vuur garen zodat het vocht eruit verdampt. gooi er een kuipje roomkaas met kruiden doorheen en wat kruiden, voila.

Stamppot: kook aardappelen, kook eenzelfde hoeveelheid peen en uien. Na 20 minuten koken stampen met wat zout, peper en een klont boter. Voila peen en uien. balletje gehakt erbij en een perfect maaltijd..

Zo zijn er nog duizenden mogelijkheden. Salades zijn altijd snel, want vaak koud. En nog enigzins gezond ook.
Booomervrijdag 7 oktober 2011 @ 22:22
Neem gewoon eens zo'n pak van Knorr, zat keuze!
Ansuvrijdag 7 oktober 2011 @ 23:09
Ha, hier krijgt elke student mee te maken. Merk het ook bij mijn mannelijke studentenvrienden ;) Hieronder wat tips die ik zelf maakte toen ik net op mezelf ging.

Pasta
- Pasta pesto (rood, of groen)
Nodig: pasta, kipfilet, cherrytomaatjes, paprika, pesto (kan je gewoon ES pakken), creme fraiche, pijnboompitten en rucola
Hoe doen we dit?Kipfilet, paprika en cherry tomaatjes in stukjes snijden. Pan met water opzetten voor de pasta, erin gooien als het kookt. Vervolgens hapjespan oid (die van de hema is een tientje en hier favoriet in huis) opzetten met wat olie erin, kipfilet bakken, dan paprika erbij. Ondertussen in een pannetje zonder olie de pijnboompitjes roosteren: let op, als je ze gaat ruiken verbranden ze, dus goed omhusselen. Bij het kip/paprikamengsel pesto gooien (rood en groen is allebei lekker, probeer ze eens om te kijken wat je smaak is), even bakken. Tomaatjes erbij, heel even opwarmen, en dan de creme fraiche erin. Even goed warm laten worden, pasta ondertussen afgieten. Pasta op bordje doen, saus erbij, pijnboompitjes erover en wat rucola ernaast!

Kan ook met broccoli of courgette en gehakt :)

-Spinaziepasta
Nodig: pasta, diepvriesspinazie, kipfilet of zalm, spekjes, champignons/paprika, roomkaas
Hoe doen we dit?: kipfilet en champignons snijden. Pan met water opzetten, pasta erin gooien als het kookt. In een pan kipfilet bakken, en dan champignons en/of erbij. Spekjes in een ander pannetje bakken, zonder olie. Dan alles bij elkaar gooien, diepvriesspinazie erbij gooien en dat laten opwarmen. Roomkaas er doorheen doen als het warm is. Pasta afgieten en erbij doen.

- Pasta room
Nodig: pasta, sojaroom (soja cuisine heet het, ik vind het lekkerder dan kookroom), broccoli, paprika, spekjes
Hoe doen we dit?: Pan met water opzetten voor de pasta en een voor de broccoli en als t kookt pasta erin gooien, en even later in de andere pan de broccoli Spekjes zonder olie bakken, peper en andere kruiden die je lekker vindt erbij, vet afgieten. Paprika erbij gooien. Broccoli afgieten als hij beetgaar is. Broccoli in de pan, soja cuisine erbij, pasta afgieten en door de saus heen roeren. Serveren met wat gemalen peper.

Rijst
- Simpele curry met veel groente
Nodig: rijst, kipfilet, kerriepoeder, kokosmelk, sperziebonen, courgette, prei
Hoe doen we dit?: kipfilet, courgette en prei snijden, sperziebonen doppen. In een pan met wat olie de courgette en prei even aanbakken. Dan een goede hoeveelheid kerriepoeder erbij, samen met de sperziebonen en de kokosmelk laten pruttelen tot de sperziebonen klaar zijn, wel af en toe doorroeren. Ondertussen de rijst opzetten. Als de sperziebonen bijna gaar zijn de kip bakken en er doorheen roeren. Rijst afgieten.

- Rijst met gehakt, sperziebonen, paprika en sate
Pan met water opzetten voor de rijst en een voor de sperziebonen. Paprika en sperziebonen snijden. Sperziebonen en rijst opzetten. Daarna rustig gehakt bakken in een pan, paprika erbij gooien. Daarna sate erbij,. en de sperziebonen afgegoten er ook bij doen. Rijst afgieten.

Verder, AGV zijn altijd handig. Kijk eens in de diepvries voor groente, heb je vaak deelverpakkingen en altijd wat in huis. Of wok eens spinazie met wat knoflook, en dan door de pasta heen met wat mozarella en lekker vlees/kip/vis oid. Kun je met aardappeltjes uit de oven doen (aardappels schillen (of zoals veel mannen al geschild kopen, oef), wat olijfolie, rozemarijn en knoflook erbij, en dan een minuutje of 20 in de oven tot ze lekker zijn) en vlees wat in de aanbieding is. Of stamppot, aardappels schillen, groente erbij, laten koken. Daarna spekjes gaan bakken. Afgieten en stampen, als je wilt kun je er wat boter en melk bij doen voor de smeuiigheid. Ik gooi gewoon spekjes met wat vet en nog een beetje vocht uit de pan erbij en dan door elkaar doen, jummie.
freshy98zaterdag 8 oktober 2011 @ 02:14
Op de pakjes staat inderdaad op hoeveel je van iets nodig hebt.
En ja, het is vaak voor vier personen (lees 2, want honig denkt dat iedereen innieminie porties eet...)
Wat je kan doen is bewaarbakken aanschaffen. Kosten niet zo veel. Kun je het verdelen en in de koelkast leggen voor de dag er na.

quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:34 schreef Mister_Bojangles het volgende:

[..]

^O^ Dit soort dingen dus... Deze staat voor maandag.

Moet kip nog gekruid worden eigenlijk? Had laatst het geweldige idee om iets met gehaktballetjes te maken voor mijn huisgenoten, maar dat gehakt was dus niet te vreten omdat ik niet wist dat er nog specerijen door het vlees moesten worden gedaan }:|

[..]

Dat moet nog net lukken denk ik...

Staat er op die pakjes knor wat ik verder nodig heb aan ingredienten? Het probleem is een beetje dat die hoeveelheden vaak voor 2 of meer personen zijn, en dat mijn huisgenoten echt lapswanzen zijn die om 4 uur een broodje doner halen, om 8 uur nog een keer een baal patat bij de snackbar en vlak voor het slapen nog een pizza naar binnen werken...
#ANONIEMzaterdag 8 oktober 2011 @ 02:56
Ik mag mezelf toch wel een doorgewinterde huiskok noemen en ik ben tevens student dus ik weet wel ongeveer wat je zoekt. Snel, gezond en het liefst nog te betalen en als het even kan ook nog in porties voor 1 persoon te maken.

Wat ik zelf vaak doe als ik weinig tijd heb is het volgende:

Kipkrokantwrap
Je bakt een kipkrokantschnitzel (die met die 'cornflakes' aan de buitenkant). In de andere pan laat je de paprika even stoven (geeft zoveel meer smaak aan je paprika) of bakken en optioneel een uitje. Warm daarnaast even een potje kidneybonen op.
Vervolgens pak je een wrap, besmeer je naar smaak met sambal en leg er wat krulsla op. Daarbovenop gaat de in reepjes gesneden kipschnitzel, dan de paprika met ui en de boontjes. Daaroverheen een mooie streep tomatenketchup en afgarneren met een klein handje koude maïs. Optioneel een plakje kaas eroverheen leggen.
Wrap dichtdraaien en smullen maar! ;)

Mexicaanse salade
Het voordeel is dat bovenstaande ingredienten makkelijk in een ander gerecht passen. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende van de restjes rauwe groente een mooie salade maken met paprika, maïs, komkommer, cherrytomaatjes en geraspte kaas. Cajun kruiden en een beetje peper erover en je hebt een lekkere side-dish.

Gebakken rijst met groenten
Ik eet zelf graag pittig en als ik wederom weer eens weinig tijd heb laat ik wat rijst koken (niet de papperige variant) Vervolgens wok-olie in de wok, heet laten worden en dan een beetje knoflook even laten bakken en daar achteraan paprika, ui en eventueel een andere groente. Dit niet te lang laten doorbakken (groente moet nog wel textuur hebben vind ik altijd) en de rijst erbij gooien. Deze laat je echt bakken voor die specifieke smaak. Tijdens het 'stirren' in de pan gooi je er kerrie (niet te zuinig), sambal en sojasaus bij. Van dit laatste niet te veel, want het maakt je gerecht heel snel erg zout. Tussentijds proeven is het devies! Ik durf er soms ook nog wel eens een gekneusd pinda'tje of cashewnootje door te gooien.
Als de rijst is gebakken gooi je het op een diep bord en moet je zelf maar bedenken wat je er qua vlees/vis nog bij wilt eten.

Nog 2 tips
- Een marinade kan een blokje kip zoveel lekkerder maken. Snij de kip van te voren en maak een marinade van olie, sojasaus, knoflook, kerrie en een beetje sambal. Meng dit met de kip en je zult merken dat het vlees niet alleen veel malser blijft tijdens het bakken, maar dat je ook je eigen draai kunt geven aan een relatief smakeloos stukje supermarktkip. Een dergelijke marinade kun je ook voor Mexicaanse gerechtjes maken met olie, knoflook, paprikapoeder en chillipoeder. Heel simpel, maar het maakt je eten substantieel lekkerder.

-Laat die pakjes gaan, man. Je kunt dat prima zelf veel lekkerder maken. Oefening baart kunst, je zult zien hoe snel je het onder de knie krijgt. Die Knorr-wereldgerechten en pakjes zijn voor inspiratieloze mensen en dat ben jij niet TS. Jij bent een winnaar! Een keukentijger in spé! ^O^

[ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2011 03:04:53 ]
Schenkstroopzaterdag 8 oktober 2011 @ 03:05
Kook pasta (vlinders, schroeven whatever). Bak halfom gehakt (goedkoper). Gooi als het gaar is knorr spaghettimix doorheen met het water. Gooi er een kwart potje olijven met piment door de saus. Serveer op de pasta met wat geraspte kaas.
#ANONIEMzaterdag 8 oktober 2011 @ 03:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 03:05 schreef Schenkstroop het volgende:
Kook pasta (vlinders, schroeven whatever). Bak halfom gehakt (goedkoper). Gooi als het gaar is knorr spaghettimix doorheen met het water. Gooi er een kwart potje olijven met piment door de saus. Serveer op de pasta met wat geraspte kaas.
Waarom elke keer die zakjes/pakjes? Er zit een overload aan zout in en het is zo inspiratieloos. Je kunt toch gewoon beter zelf zo'n pakje gezeefde tomaten kopen (gewoon basis saus) en naar eigen smaak met knoflook en italiaanse kruiden (verse basilicum is heerlijk) kruiden. Nog een gesneden tomaatje door de saus en je hebt met 5 minuten meer werk een veel smaakvollere saus.

Of ben ik nu te fanatiek aan het denken? :')

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2011 03:08:47 ]
Schenkstroopzaterdag 8 oktober 2011 @ 03:58
Take a chill pill duude. Een blikje gezeefde tomaten is ook ok je moet het wel even wat meer smaak geven. Maar je moet weten hoe. That's all.
Weltschmerzzaterdag 8 oktober 2011 @ 12:31
Ik heb in mijn studententijd leren koken en wat studenten doorgaans fout doen is dat ze simpele dingen ingewikkeld maken, en ingewikkelde dingen versimpelen. Dat is volgens mij niet veranderd, want in de super staan er nog steeds voortdurend student uitgebreid te vergaderen wat er allemaal nog bij in moet, ipv er dingen uit te laten.

Zeker bij spaghetti of zo ben je er met 3 of vier hoofdsmaken. Spinazie, spek, knoflook, room, klaar. Tomaten, ui, knoflook, gehakt basilicum, klaar. Dat is het simpele. Daar kun je best wat op varieren en iets aan toevoegen, maar niet zomaar en nodig is het ook niet.

Dan het ingewikkelde: Temperatuur en tijd, verhoudingen, en kwaliteit van de ingredienten. Als je zomaar wat in een pan gooit om het warm te maken doe je er te simpel over. Koken is wat anders dan ingredienten van de juiste naam opwarmen. Er vinden allerlei ingewikkelde chemische processen plaats in zo'n pan en die hoef je echt niet te begrijpen, maar je moet ze wel beheersen. Wil je de spekjes knapperig of zcht, wil je de knoflook bitter, scherp of mild en diep, wil je de ui gecarameliseerd en zoet of fris en scherp of hard gebakken? Het is allemaal een kwestie van temperatuur en tijd.
#ANONIEMzaterdag 8 oktober 2011 @ 14:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 03:58 schreef Schenkstroop het volgende:
Take a chill pill duude. Een blikje gezeefde tomaten is ook ok je moet het wel even wat meer smaak geven. Maar je moet weten hoe. That's all.
Wat heeft een chill pill hier nu weer mee te maken? Als je gezond wilt eten wil je volgens mij ook graag weten wat je in je mond stopt. Dat is er met die kant en klaar pakken en zakken niet bij. Vandaar dat ik zeg dat je het met een miniscuul beetje meer werk zelf veel lekkerder en gezonder kunt maken.
(Ja ik eet soms ook wel eens zo'n kant-en-klaar-maaltijd. Als je écht geen tijd hebt.)

quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 12:31 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik heb in mijn studententijd leren koken en wat studenten doorgaans fout doen is dat ze simpele dingen ingewikkeld maken, en ingewikkelde dingen versimpelen. Dat is volgens mij niet veranderd, want in de super staan er nog steeds voortdurend student uitgebreid te vergaderen wat er allemaal nog bij in moet, ipv er dingen uit te laten.

Zeker bij spaghetti of zo ben je er met 3 of vier hoofdsmaken. Spinazie, spek, knoflook, room, klaar. Tomaten, ui, knoflook, gehakt basilicum, klaar. Dat is het simpele. Daar kun je best wat op varieren en iets aan toevoegen, maar niet zomaar en nodig is het ook niet.

Dan het ingewikkelde: Temperatuur en tijd, verhoudingen, en kwaliteit van de ingredienten. Als je zomaar wat in een pan gooit om het warm te maken doe je er te simpel over. Koken is wat anders dan ingredienten van de juiste naam opwarmen. Er vinden allerlei ingewikkelde chemische processen plaats in zo'n pan en die hoef je echt niet te begrijpen, maar je moet ze wel beheersen. Wil je de spekjes knapperig of zcht, wil je de knoflook bitter, scherp of mild en diep, wil je de ui gecarameliseerd en zoet of fris en scherp of hard gebakken? Het is allemaal een kwestie van temperatuur en tijd.
Juist. Zomaar een simpel voorbeeld: Veel mensen bakken kipblokjes eerst helemaal gaar om er daarna pas bijv. groenten bij te gooien en tenslotte ook nog eens een sausje eroverheen en het dan laten doorkoken. Dan is je kip aan het einde van de rit natuurlijk helemaal droog en overgaar, dat kun je zelf ook wel bedenken leek me altijd, maargoed. Het is ook een beetje logisch nadenken en aanvoelen hoe zo'n garingsproces van verschillende producten werkt.

[ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2011 14:10:09 ]
Mister_Bojangleszaterdag 8 oktober 2011 @ 14:35
Geniaal mensen dank u zeer :)

@ Erasmo : andijvie en peen heb ik inmiddels al langs zien komen, mochten er nog meer ideeen zijn hoor ik deze uiteraard graag :)

Heb gisteravond Mr nile' s ballen gegeten en gemaakt -O- *O* was goed te eten inderdaad en was niet de enige die dat vond :)
Trustenzaterdag 8 oktober 2011 @ 14:50
Hete bliksem (2 pers)
500 gram kruimige aardappels
1 zoete appel (Jonagold)
1 zure appel (Granny Smith)
2 karbonades
1 ui

Aardappels opzetten in water met wat zout. De zoete appel schillen en in 4en snijden. De laatste 5 minuten (dus na ongeveer een kwartier) voeg je de zoete appel toe aan de aardappels. Rasp ondertussen de zure appel grof (met schil, leuk voor de kleur en goed voor de vitamientjes!). Bak de twee karbonades in wat zonnebloemolie in ongeveer 6 minuten en leg ze op een bord. Dek af met aluminumfolie. Snijd de ui in halve ringen en bak deze in het braadvocht van de karbonades, voeg als ze bruin zijn wat water toe. Giet de appel/aardappel af, voeg wat peper en zout en een snufje kaneel toe en stamp het een paar keer met een stamper. Serveer met de uienjus en de karbonades.

Tip 1: Je kunt evt ook nog wat spekjes uitbakken en deze door de stamppot doen.
Tip 2: Besmeer de karbonades voor het bakken met een theelepel grove mosterd
Tip 3: Snijd het vetrandje van de karbonades op een paar plekken in met een mes voordat je ze gaat bakken, dan trekken ze niet krom

Smakelijk!

PS: verder is dit nog een echte aanrader
http://www.bol.com/nl/p/n(...)002082385/index.html

[ Bericht 13% gewijzigd door Trusten op 08-10-2011 14:55:36 ]
Bosbeetlezaterdag 8 oktober 2011 @ 14:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 14:13 schreef June. het volgende:

Met spinazie: uitje, hamblokjes/spekreepjes/gehakt en champignons in een pan opbakken. Vervolgens spinazie a la crème (uit de diepvries) erbij toevoegen, wachten totdat het ontdooid is en dan wat creme fraiche erbij toevoegen. Ondertussen de pasta koken et voila.

Deze zonder de chapignons en zonder spinazie a la creme maar gewone spinazi uit het friesvak en dan creme fraiche idd..

Heerlijk met spagetti, en echt supermakkelijk en erg smakelijk :Y
rijsttafelzaterdag 8 oktober 2011 @ 14:53
Koop een kookboek.
rijsttafelzaterdag 8 oktober 2011 @ 14:56
Daarnaast, gewoon zelf durven. Ik ben zelf ook student die ooit uit huis ging met 0 kookervaring (ik kon nog geen ei bakken), maar door gewoon te proberen en kookboeken te bekijken kan ik nu toch best goed koken en bakken. Soms ging het fout, vaker ging het verassend goed en zijn recepten die ingewikkeld lijken vaak toch best makkelijk. Ik verzin vaak ook zelf recepten met wat ik nog in huis heb of gewoon iets waar ik trek in heb.

Enkele van mijn zelf verzonnen recepten die ik ooit eens heb uitgetypt. De meeste onthou ik gewoon (of zijn eenmalig)

Zeer goedkoop en snel. Hoe langer je tomatensaus op staat hoe lekkerder het in principe wordt, maar dit kan je ook gewoon in een kwartier maken. Rode wijn over, kan je er ook doorheen mikken.
quote:
Pasta tomatensaus

Ingrediënten
- blik tomaatblokjes
- verse basilicum
- chilipeper
- ui
- Twee tenen knoflook
- Olijfolie
- Parmezaanse kaas

Bereiding
- Bak de ui glazig in boter + olie
- Voeg de knoflook en evt. wat chilipeper toe
- Na een minuut volgen de tomaatblokjes en een scheutje olijfolie
- Zout + zwarte peper + verse basilicum naar smaak
- Strooi parmezaanse kaas erover

Kan ook met allerlei groenten gemengd worden in het recept.
Te lekker, comfortfood:
quote:
Risotto peer/walnoot/gorgonzola

Hoe je standaard risotto maakt:
- Ui en knoflook in olie aanfruiten
- Breedkorrelige rijst even meebakken zodat het doorzichtig wordt
- Afblussen met witte wijn
- Warme boullion erbij en droogkoken
- Telkens weer boullion erbij en regelmatig goed roeren (hoeft heus niet continu)

Nu de variatie:
- In een steelpannetje wat suiker karamelliseren
- Stukjes peer erin even bakken (niet bruin laten worden)
Dan alles door elkaar mikken:
- Na ong. een kwartiertje koken de peer in de risotto kwakken (niet de overbodige suiker)
- Als de rijst gaar is, wat gorgonzola of een andere blauwe kaas erin (en wat roomboter doe ik zelf), kan ook nog wat parmezaanse kaas bij als je wilt
- Laat het smelten
- Beetje peper erdoorheen malen.
- Misschien wat zout, maar de kaas en boullion waren al zout, dus waarschijnlijk niet nodig.
- Op een bord scheppen en wat fijngehakte walnoot erop. Dan nog een klein scheutje olijfolie
erover sprenkelen.
Extra gezonde jetser, supersimpel:
quote:
Wraps met groenten

- Lekker veel ui/courgette/paprika/champignons/whatever bakken.
- Yoghurt mixen met daarin zout/peper/olijfolie, gehakte knoflook (Zelfgemaakte knoflooksaus is 10 keer lekkerder dan uit een potje)
- Wraps met sambal besmeren, groentes erin, dicht, saus erover.
Linzen en spinazie zijn gezond, dus vandaar;
quote:
Pita met linzen en spinazie en geitenkaas

Linzen koken (eerst een halve dag in laten weken)
Dit in een koekenpan met spinazie licht bakken
Beetje komijn erdoor, peper en zout en piment

Op een pitabroodje met geitenkaas, nog even in de oven zodat de kaas een beetje smelt.
Vis ook gezond ,als je echt wil smullen dan rook je het. Kost wel wat meer moeite, maar ach. Deze vis is zo zacht dat is geniaal, kan ook gewoon met goedkope invries zalm, studentikoos verantwoord.
quote:
Gerookte zal met artisjokken-pasta

Zalm roken= Alufolie in een pan, mix van rijst en zwarte thee erop, nog een laag folie, olie daarom de vis (met zout/dille en peper)
Pan op het vuur, heel laag. Deksel goed erop!! Evt nog wat folie. Anders staat heel je keuken in de rook.

Pasta =
Pasta koken, knoflook en chilipeper in een pan aanfruiten, iets later kappertjes, olijven en artisjokken erbij. Pasta erdoor mikken, husselen en done.

Pasta's moet je simpel houden.


[ Bericht 22% gewijzigd door rijsttafel op 08-10-2011 15:30:32 ]
Weltschmerzzaterdag 8 oktober 2011 @ 15:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 14:06 schreef kapiteintje het volgende:

Juist. Zomaar een simpel voorbeeld: Veel mensen bakken kipblokjes eerst helemaal gaar om er daarna pas bijv. groenten bij te gooien en tenslotte ook nog eens een sausje eroverheen en het dan laten doorkoken. Dan is je kip aan het einde van de rit natuurlijk helemaal droog en overgaar, dat kun je zelf ook wel bedenken leek me altijd, maargoed. Het is ook een beetje logisch nadenken en aanvoelen hoe zo'n garingsproces van verschillende producten werkt.
Ja, maar veel mensen denken dan ook dat de vlamhoogte hetzelfde is als de temperatuur. Nou hebben die heel veel met elkaar te maken, maar de olie of boter heeft ook nog tijd nodig om heet te worden, en af te koelen, en als je er heel veel in een keer ingooit, daalt de hitte van de pan. Een oven koelt ook flink af als je de hele tijd de deur opendoet om te kijken of het al opschiet.

Room (ik gebruik altijd slagroom) verliest zijn friszure smaak als het te lang meepruttelt. Verse spinazie moet ook maar heel kort, meeste water eruit en klaar. Hierboven stond dat spaghetti met spinazie ook al genoemd, en de een doet het met champignos erbij, de ander met ui, met roomkaas, paprika of weet ik veel wat. Prima allemaal (hoewel ik het zelf niet zo lekker vind), maar doe het niet zomaar maar bepaal wat je er mee wilt bereiken, en ik welke volgorde het dan in de pan moet en waarom. Tomatensaus met gehaktballetjes of gehakt vind ik bijvoorbeeld lekker wanneer die minsten een uur opstaat, de uien alleen al hebben een kwartiertje nodig om een gecarameliseerd papje te woren. Verder hoeft er dan bijna niks in, want je haalt de smaken die er wel in zitten goed naar voren. Dan ben je veel minder geld kwijt aan ingredienten en eet je lekkerder.
#ANONIEMzaterdag 8 oktober 2011 @ 15:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 15:04 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ja, maar veel mensen denken dan ook dat de vlamhoogte hetzelfde is als de temperatuur. Nou hebben die heel veel met elkaar te maken, maar de olie of boter heeft ook nog tijd nodig om heet te worden, en af te koelen, en als je er heel veel in een keer ingooit, daalt de hitte van de pan. Een oven koelt ook flink af als je de hele tijd de deur opendoet om te kijken of het al opschiet.

Room (ik gebruik altijd slagroom) verliest zijn friszure smaak als het te lang meepruttelt. Verse spinazie moet ook maar heel kort, meeste water eruit en klaar. Hierboven stond dat spaghetti met spinazie ook al genoemd, en de een doet het met champignos erbij, de ander met ui, met roomkaas, paprika of weet ik veel wat. Prima allemaal (hoewel ik het zelf niet zo lekker vind), maar doe het niet zomaar maar bepaal wat je er mee wilt bereiken, en ik welke volgorde het dan in de pan moet en waarom. Tomatensaus met gehaktballetjes of gehakt vind ik bijvoorbeeld lekker wanneer die minsten een uur opstaat, de uien alleen al hebben een kwartiertje nodig om een gecarameliseerd papje te woren. Verder hoeft er dan bijna niks in, want je haalt de smaken die er wel in zitten goed naar voren. Dan ben je veel minder geld kwijt aan ingredienten en eet je lekkerder.
Haha...je noemt echt precies op waar ik me altijd zo over verbaas bij m'n huisgenoten. Die oven heel de tijd open om op het gemakje terug te lopen om de ovenschaal erin te zetten. :') Wokken met olijfolie etc. etc. ;)

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2011 15:08:44 ]
rijsttafelzaterdag 8 oktober 2011 @ 15:15
Ow nog één ding, vast al gezegd.. Blijf weg van die pakjes-zooi. Ik heb dat ook een tijdje gedaan, maar ik ga nooit meer terug. Ranzige overzoute fabriekstroep.
Pileszaterdag 8 oktober 2011 @ 15:21
quote:
7s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 15:15 schreef rijsttafel het volgende:
Ow nog één ding, vast al gezegd.. Blijf weg van die pakjes-zooi. Ik heb dat ook een tijdje gedaan, maar ik ga nooit meer terug. Ranzige overzoute fabriekstroep.
Sowieso ontzettend onvoordelig als je voor 1 persoon kookt, dan gooi je de helft weg. En dan is het opeens best duur...
rijsttafelzaterdag 8 oktober 2011 @ 15:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 15:21 schreef Piles het volgende:

[..]

Sowieso ontzettend onvoordelig als je voor 1 persoon kookt, dan gooi je de helft weg. En dan is het opeens best duur...
Dat is ook zo, inderdaad. Je gaat geen 4 dagen hetzelfde eten.

Toen woonde ik nog samen (dus ging het qua prijs) en was ik nog onnozel (dus ging het qua smaak). :P
rijsttafelzaterdag 8 oktober 2011 @ 15:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 oktober 2011 13:24 schreef Mister_Bojangles het volgende:
wok/rijst indische gerechten
Je kan AH-woksaus dingen maken.. maar wat echt baas is, is bijvoorbeeld:

- Thaise groene curry (google maar)
- Groenten wokken in zwarte bonensaus (volgens mij is die saus niet zelf te maken, maar je kan wel goede zwartebonensaus kopen bij de toko en losse zwarte bonen) Beetje knoflook erbij meebakken, zeer goed te eten.
pussywillowzaterdag 8 oktober 2011 @ 15:28
Ik ben niet fanatiek tegen pakjes ofzo, maar die spaghettimix of hoe het ook heet is echt niet binnen te houden. Het lijkt ook gewoon totaal niet op tomatensaus. :r Dan kun je nog veel beter een pot of zak kant-en-klare pastasaus kopen. Dat is ook gewoon gezeefde tomaat, tomatenpuree en kruiden, maar dan heeft meneer Bertolli of meneer Heijn het vast voor je gemaakt.
rijsttafelzaterdag 8 oktober 2011 @ 15:32
Die zakjes spaghettimix zijn inderdaad echt het ergste van het ergste..

Die potten zijn wel prima als basis voor dingen. Maak er zelf graag stroganovsaus mee, superlekker.
rijsttafelzaterdag 8 oktober 2011 @ 15:39
quote:
stamppot ? )
Ik hou niet van de Nederlandse keuken, dus kan je met stamppot niet helpen, maar soms maak ik iets met een twist. Deze ziet er zeer goed uit ivm verschillende kleuren, maar is daarnaast ook erg gezond en je verbaast mensen ermee. Bieten met appel is sowieso al lekker.

quote:
Kleine aardappeltjes met schil en al koken
Bietjes koken
Mik in een kom
Walnoten erbij
Groene appel erbij
Gorgonzola erbij
Peper en zout erover mikken
Beetje husselen
Simpel, lekker, weer eens iets anders.

NOMNOM :Y)
Kluwerzaterdag 8 oktober 2011 @ 16:28
Een ongelooflijk makkelijk, vrij goedkoop en toch erg smakelijk gerecht.

Ingrediënten voor 2 personen:

300 gram rundergehakt
1 zak AH thaise roerbakmix (400 gram)
noedels
ketjap
sambal

----

Kook de noedels, bak het gehakt en gooi als dit gaar is de groenten en een flinke lepel sambal en scheut ketjap erbij, laat als de groenten gebakken zijn de noedels nog een minuutje meebakken. Klaar binnen 10 minuten, en echt heel erg lekker!
Schenkstroopzaterdag 8 oktober 2011 @ 21:16
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 14:06 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Wat heeft een chill pill hier nu weer mee te maken? Als je gezond wilt eten wil je volgens mij ook graag weten wat je in je mond stopt. Dat is er met die kant en klaar pakken en zakken niet bij. Vandaar dat ik zeg dat je het met een miniscuul beetje meer werk zelf veel lekkerder en gezonder kunt maken.
(Ja ik eet soms ook wel eens zo'n kant-en-klaar-maaltijd. Als je écht geen tijd hebt.)

[..]

Juist. Zomaar een simpel voorbeeld: Veel mensen bakken kipblokjes eerst helemaal gaar om er daarna pas bijv. groenten bij te gooien en tenslotte ook nog eens een sausje eroverheen en het dan laten doorkoken. Dan is je kip aan het einde van de rit natuurlijk helemaal droog en overgaar, dat kun je zelf ook wel bedenken leek me altijd, maargoed. Het is ook een beetje logisch nadenken en aanvoelen hoe zo'n garingsproces van verschillende producten werkt.
Tering wat heb jij in je aars zitten zeg. ben jij kloon van Catbert ofzo..
Erasmozaterdag 8 oktober 2011 @ 22:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 14:35 schreef Mister_Bojangles het volgende:
Geniaal mensen dank u zeer :)

@ Erasmo : andijvie en peen heb ik inmiddels al langs zien komen, mochten er nog meer ideeen zijn hoor ik deze uiteraard graag :)

Heb gisteravond Mr nile' s ballen gegeten en gemaakt -O- *O* was goed te eten inderdaad en was niet de enige die dat vond :)
Boerenkool:
Twee delen aardappel op één deel boerenkool. Aardappels schillen en in stukken snijden, boerenkool wassen en met aanhangend water en de aardappels in de pan. Koken tot gaar, klontje boter erbij en dan zo'n ding ter handen nemen:

stamppotstamper.jpg&w=90&h=117.12328767123&f=jpg&q=95&hash=a787465cc4f922c112e5d0eefdab0a81

Persoonlijk vind ik boerenkool lekker met een scheutje ketjap en wat tafelzuur. Oh en doe jezelf een plezier en koop een rookworst bij de slager die echt in een darmpje zitten en gerookt zijn ipv. zo'n slap supermarktding.
ticklemepinkzaterdag 8 oktober 2011 @ 22:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 22:40 schreef Erasmo het volgende:
Persoonlijk vind ik boerenkool lekker met een scheutje ketjap en wat tafelzuur.
picalilly <3
Erasmozaterdag 8 oktober 2011 @ 22:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 22:44 schreef ticklemepink het volgende:

[..]

picalilly <3
Ingemaakte courgette is ook heerlijk erbij.

En natuurlijk goed veel maken voor diepvriesporties, opgebakken plakken op brood de volgende dag en natuurlijk de boerenkoolkroketten: Het Grote Boerenkoolkroketten Fantopic

[ Bericht 10% gewijzigd door Erasmo op 08-10-2011 23:13:22 ]
MaximusTGzaterdag 8 oktober 2011 @ 23:49
Ah, de aardappelstamper, onmisbaar in de studentenkeuken!
Als je wil lachen, check dan de gesproken versie van dit wiki artikel :
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardappelstamper
Wellicht al bekend hier...
cinnamon_Mzondag 9 oktober 2011 @ 00:40
Misschien heb je hier nu nog ff geen zin in, maar het is echt súperhandig om (al eerder genoemd meen ik) een huge-ass pot tomatensaus te maken en die in bakjes in te vriezen. Op dit moment zijn er nog aardig wat goedkope tomaten te koop, ik zou zeggen: koop een kg of 3 en je kunt een flinke tijd vooruit.

Hoe ik de pastasaus maak (het ziet eruit als een enorm recept, maar het is doodsimpel, ik heb het alleen nogal uitgebreid uitgeschreven aangezien je nog niet echt kookervaring hebt):

Nodig

Ui (ik gok dat ik ca 1 grote ui per 700 gram - 800 gram tomaten gebruik)
Knoflook (ca 5-6 flinke tenen per kg tomaten)
Verse tomaten (liefst lekker rijp)
Rode wijn (mogen restjes van eerder zijn die net niet lekker genoeg zijn om nog te drinken!)
Rode port (niet essentieel)
Stroop

Hoe
Snipper de ui. Hak de knoflook zo fijn mogelijk, gebruik evt. een knoflookpers (dan wel miss een teen extra, blijft altijd wat in de pers hangen). Snij de tomaat in blokjes.

Neem een ruime kookpan (als je 3 kg tomaten gebruikt, dan toch wel een 4 liter-pan, je kan ook 2 pannen gebruiken als je alleen kleine hebt). Zet vuur aan, doe olijfolie in de pan zodat bodem goed bedekt is met dun laagje olie. Wacht even tot olie heet is. Gooi uien erin. Bak op matig vuur glazig (ook wel: fruiten. Zorg dat ze dus iets doorzichtig worden, maar niet bruin). Gooi daarna de knof erbij, even kort meefruiten (ca. minuutje). Gooi de tomaten erbij, met een scheut rode wijn (op 3 kg tomaten 1,5-2 glazen), en een scheut rode port indien beschikbaar (ca 75-100 ml).

Zo. Nu zet je het vuur op de laagste stand (hij moet nèt een beetje pruttelen, maar zo min mogelijk). En ga je leuke dingen doen. Tussendoor af en toe even checken en doorroeren, minstens een uur op laten staan (2-3 uur is ideaal).

Na een uur (of langer) even proeven, afhankelijk van de tomaten kan de saus al redelijk zoet zijn of nog wat zuur, de bedoeling is ietsje zoet met een hint zuur. Als ie te zuur is doe je er wat stroop bij.

Als ie klaar is: lekker in bakjes en invriezen, je hebt nu genoeg voor minimaal 6 avondmaaltijden.

Wat je er allemaal mee kunt
- De simpele comfort-food pasta die ik heb gejat van een vriend van me: 1/2 pakje spekjes zachtjes bakken (zonder olie oid) op middelhoog vuur tot licht krokant van buiten; tegelijkertijd de pastasaus opwarmen in pan of magnetron. Spekjes in bij pastasaus in pan en lekker laten pruttelen. Pan met heet water opzetten, als water kookt pasta erbij. Als pasta klaar is: afgieten, op bord gooien, pastasaus erover. Beetje parmezaan erover, evt als je hebt wat verse basilicum. Klaar!
- Pasta gehaktballetjes: zelfde proces, maar dan geen spekjes bakken en in plaats daarvan gehaktballen draaien met lekkere kruiden (zout, peper, tijm, oregano e.d.), beetje ei erdoor voor de smeuïgheid (je kunt natuurlijk ook gehaktballetjes in tomatensaus maken met daarbij bijv. aardappeltjes en groenten)
- Pasta met basilicum en mozarella (beiden op het allerlaatst erbij)
- Lasagne
- Italiaans stoofpotje: stoofvlees aanbraden tot licht gebruind, pastasaus erover, scheutje extra rode wijn, wat italiaanse kruiden (tijm, oregano, rozemarijn) en laurierblaadje
- Marokkaans stoofpotje: goedkoop lamsvlees van de toko, zelfde proces maar ipv de italiaanse kruiden wat ras el hanout en chilipeper erdoor
- Verse pizza (als je nog geen zin hebt om zelf de bodem te maken, je kunt ook kale bodems kopen in de meeste supermarkten), beleggen met beleg naar keuze
- Kip in tomatensaus

etcetera!!
#ANONIEMzondag 9 oktober 2011 @ 03:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 21:16 schreef Schenkstroop het volgende:

[..]

Tering wat heb jij in je aars zitten zeg. ben jij kloon van Catbert ofzo..
Gast, wat is je probleem. :') Loop niet zo te huilen. Je lijkt wel een sma'tje.

[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 09-10-2011 03:55:31 ]
Mayadevizondag 23 oktober 2011 @ 00:33
Die dunne mi van rijst vind ik ook een uitvinding voor als je haast hebt. Die mi hoeft alleen een paar minuutjes in heet water. Ik roerbak groenten die ik over, of in de diepvries heb, in een beetje olie met sambal en knoflook. Ik gebruik kruiden uit de kast waar ik op dat moment zin in heb, bijvoorbeeld kerrie en ketjap ofzo. Soms doe ik er nog kokosmelk bij. Eitje bakken, je kan zo gebruiken wat je wil/hebt. Mi kan je zo, blanco eten, of je bakt 'm nog even mee. Lekker met salade,fruit, gebakken uitjes, cashewnoten, seroendeng of kroepoek. Snel, goedkoop en makkelijk 8-)
ibaneXwoensdag 26 oktober 2011 @ 18:44
Iedereen kent de zoete variant wel maar doe mij maar Hartige wentelteefjes.

1 groot ei (of 2 kleintjes)
Melk
Kruiden, Tabasco, maggi, peper, paprikapoeder bijna alles kan als het maar hartig is.

Ingrediënten mixen, dan een plak brood er in weken. Bakken in de koekenpan tot het mengsel wat gestold is. Daarna geraspte kaas en hamblokjes er over en dan nog even in de oven. :7
Brembowoensdag 26 oktober 2011 @ 22:58
Pasta Carbonara:
Zo gemaakt, en erg simpele lekkere maatlijd :).
Mix twee eieren, samen met dure italiaanse kaas (Parmezaanse kaas, Grana Padano of Pecorino) net wat er in de supermarkt ligt (AH heeft het bij de kaasafdeling).
Roerbak spekjes.
Kook de spaghetti, giet het af als het nog een tikkeltje hard is.
Giet alles bij elkaar in de pan van de spaghetti, roer het nu door elkaar. Veel lekkerder dan zo'n zakje of potje en goedkoper :).

Eet smakelijk :).
Selesthadonderdag 27 oktober 2011 @ 06:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 15:21 schreef Piles het volgende:

[..]

Sowieso ontzettend onvoordelig als je voor 1 persoon kookt, dan gooi je de helft weg. En dan is het opeens best duur...
Wat een onzin, wat over is kan je toch invriezen? Zeker als wil besparen.. Ik begrijp echt niet waarom sommige mensen zo verwend zijn dat ze halve maaltijden weggooien..
ikhouvannoodlesdonderdag 27 oktober 2011 @ 09:59

Deze maak ik vaak
MrNilesdonderdag 27 oktober 2011 @ 11:42
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 06:49 schreef Selestha het volgende:

[..]

Wat een onzin, wat over is kan je toch invriezen? Zeker als wil besparen.. Ik begrijp echt niet waarom sommige mensen zo verwend zijn dat ze halve maaltijden weggooien..
ik snap ook niet dat mensen geen halve hoeveelheden kunnen koken...
Selesthadonderdag 27 oktober 2011 @ 13:38
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 11:42 schreef MrNiles het volgende:

[..]

ik snap ook niet dat mensen geen halve hoeveelheden kunnen koken...
Dat kan ook nog ja, als je dan minder wil koken.. Maar weggooien van goed eten vind ik echt onbegrijpelijk.
#ANONIEMdonderdag 27 oktober 2011 @ 13:52
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 13:38 schreef Selestha het volgende:

[..]

Dat kan ook nog ja, als je dan minder wil koken.. Maar weggooien van goed eten vind ik echt onbegrijpelijk.
Je zou eens een dagje in de horeca moeten meelopen. ;)
Selesthadonderdag 27 oktober 2011 @ 13:57
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 13:52 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Je zou eens een dagje in de horeca moeten meelopen. ;)
Daar heb ik dan ook maar 4 maanden in gewerkt ;) En daar word ik inderdaad niet goed van.. Je wilt echt geen betoog van mij over hoe decadent ik dat allemaal vind, hoe wij hier in het Westen omgaan met voedsel terwijl de halve wereld honger lijdt.
Weltschmerzdonderdag 27 oktober 2011 @ 15:35
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 06:49 schreef Selestha het volgende:

[..]

Wat een onzin, wat over is kan je toch invriezen? Zeker als wil besparen.. Ik begrijp echt niet waarom sommige mensen zo verwend zijn dat ze halve maaltijden weggooien..
Het gaat om studenten maaltijden he? Volgens mij had ik toen ook wel moeite om een dag vooruit te kijken, en dan heb je zo'n gedeelde koelkast met een dichtgevroren vriesvak en nergens folie laat staan bakjes.

Ik heb zelf ook een grote hekel aan vlees weggooien en ben niet dol op verspilling in het algemeen. Maar als student was dat vooral een kwestie van koken met de hoeveelheden waarin ze verpakt zijn en daar ook de ingredienten op uit zoeken. Net zoals ik nu op de markt alleen van die uien van het formaat flinke grapefruit haal als dat klopt met hoeveel ui ik nodig heb. Dan ga je toch ook niet een half ui bewaren? Je haalt gewoon kleinere uien, en niet de voordeelverpakking vlees etc.
loecjedonderdag 27 oktober 2011 @ 15:57
juist als student is invriezen makkelijk
hoef je niet elke dag die vieze aanrecht leeg te ruimen maar gewoon je eigen gemaakte kant en klaar maaltijden uit de vriezer opwarmen (in een pan dat wel)
MaximusTGdonderdag 27 oktober 2011 @ 16:04
Aan de andere kant - waarom moet het per se "makkelijk". Pak het dan wat grootser aan als student. Ik snap dat het soms lastig is om de keuken schoon te houden met vieze huisgenoten, maar met een beetje effort is het in de meeste studentenhuizen wel te doen denk ik, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Denk aan maatregelen als de vuile afwas van iemand na 1 dag in een krat buiten te zetten of in een berging, en na een paar dagen meer gewoon zonder pardon de kliko in. Inclusief bestek en pannen en borden. Dan leren ze het snel genoeg af. Moet iedereen natuurlijk wel zn eigen pannetjes bewaren. Maar dat lijkt me sowieso geen overbodige luxe. Zodra dat dan voor elkaar is, pak je de keuken aan. Goed schoonmaakrooster in elkaar timmeren.
En dan is het een kwestie van een voorraad van kruiden en simpele basisingredienten opbouwen. Hoef je vervolgens ook niet meer heel veel te halen als je boodschappen gaat doen. Dan denk ik aan dingen zoals uien, knoflook, blikken tomaten, zout, verse peper, paprikapoeder, chilipoeder, komijn, gember, kurkuma, rozemarijn, tijm, oregano, cayennepeper, etc. Gooi daar wat rijst, pasta, aardappels in je voorraad bij, en voor mijn part wat lang houdbare worsten, salami, chorizo, fuet. Net wat je lekker vindt natuurlijk.
loecjedonderdag 27 oktober 2011 @ 19:51
Dat met een krat naar buiten werkt idd heel goed. kliko was niet eens nodig. >:)
Ansudonderdag 27 oktober 2011 @ 22:26
Afwas op bed gooien is ook een beste :)
s0kvrijdag 28 oktober 2011 @ 00:40
Afwas weg gooien? Waar moet je zelf dan in koken :? En wat zijn dat sowieso voor vreemde verhalen, eten jullie niet gezamenlijk? Ongezellige boel.
Ansuvrijdag 28 oktober 2011 @ 01:03
Ik gooi het ook niet weg, is allemaal van mij, maar we eten samen, ik kook, dan mag iemand anders afwassen, doet ie het niet.. En na herhaaldelijk vragen nog niet.. Dan moet een studentikoos grapje op zn tijd kunnen :)
Weltschmerzvrijdag 28 oktober 2011 @ 10:46
In mijn laaste studentenhuis had ik op een gegeven moment 7 van die vierkante plastic bakken gekocht van een flinke inhoud en daar een plank voor ingeruimd. Op elke bak een naam, en een extra met een vraagteken. Als je je rotzooi niet opruimde kon je dat uit de vraagtekenbak vissen, wat geen pretje was. Niks overlegd, geen inspraak, slechts een mededeling. Klaar, nooit meer last van rotzooi gehad, met een leeg aanrecht blijft het ook qua vuil schoner. Over het algemeen hebben mensen in dit soort dingen wat leiding nodig en geen democratie.
Brentmeistervrijdag 28 oktober 2011 @ 10:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 15:21 schreef Piles het volgende:

[..]

Sowieso ontzettend onvoordelig als je voor 1 persoon kookt, dan gooi je de helft weg. En dan is het opeens best duur...
Wat is dit nou toch altijd voor onzin :') Als jij maar een halve prei nodig hebt, gooi je ook de helft weg? Alsof die kruiden in een pakje die vol zit met zout en en weet ik wat voor conserveermiddelen niet langer dan een dag goed blijft.
MaximusTGvrijdag 28 oktober 2011 @ 10:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 10:46 schreef Weltschmerz het volgende:
In mijn laaste studentenhuis had ik op een gegeven moment 7 van die vierkante plastic bakken gekocht van een flinke inhoud en daar een plank voor ingeruimd. Op elke bak een naam, en een extra met een vraagteken. Als je je rotzooi niet opruimde kon je dat uit de vraagtekenbak vissen, wat geen pretje was. Niks overlegd, geen inspraak, slechts een mededeling. Klaar, nooit meer last van rotzooi gehad, met een leeg aanrecht blijft het ook qua vuil schoner. Over het algemeen hebben mensen in dit soort dingen wat leiding nodig en geen democratie.
Precies! Dat bedoel ik dus, dat is de enige manier waarop het werkt. Je kan wel regels opstellen, en roosters maken, maar als mensen zich daar niet aan houden en het hen niks kan schelen dat het een rotzooi is, dan schiet je er niks mee op. Mn broertje heeft in twee huizen gewoond waar hetzelfde gebeurde. Gewoon regel opstellen dat alles weggeflikkerd wordt, en het is snel netjes hoor :).

quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 00:40 schreef s0k het volgende:
Afwas weg gooien? Waar moet je zelf dan in koken :? En wat zijn dat sowieso voor vreemde verhalen, eten jullie niet gezamenlijk? Ongezellige boel.
Haha! Volgens mij is het aantal studentenhuizen waar er nog gezellig vaak samen gekookt wordt op een hand te tellen. Mensen zijn drukker, met verenigingen, sport etc. Koken is iets in de marge. Iedereen maakt een stukje aanrecht schoon, bakt wat rotzooi bij mekaar, en de volgende kan opnieuw schoonmaken...
Blij dat ik er nooit last van heb gehad! Vaak genoeg gezien bij studentenhuis van mn vriendin vroeger. Daar werd wel samen gekookt, maar wat een prutzooi was dat zeg! Bah!
s0kvrijdag 28 oktober 2011 @ 11:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 01:03 schreef Ansu het volgende:
Ik gooi het ook niet weg, is allemaal van mij, maar we eten samen, ik kook, dan mag iemand anders afwassen, doet ie het niet.. En na herhaaldelijk vragen nog niet.. Dan moet een studentikoos grapje op zn tijd kunnen :)
Hier mag iemand meestal een uurtje buiten op straat afkoelen :+
Weltschmerzvrijdag 28 oktober 2011 @ 11:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 10:59 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Precies! Dat bedoel ik dus, dat is de enige manier waarop het werkt. Je kan wel regels opstellen, en roosters maken, maar als mensen zich daar niet aan houden en het hen niks kan schelen dat het een rotzooi is, dan schiet je er niks mee op. Mn broertje heeft in twee huizen gewoond waar hetzelfde gebeurde. Gewoon regel opstellen dat alles weggeflikkerd wordt, en het is snel netjes hoor :).

[..]

Haha! Volgens mij is het aantal studentenhuizen waar er nog gezellig vaak samen gekookt wordt op een hand te tellen. Mensen zijn drukker, met verenigingen, sport etc. Koken is iets in de marge. Iedereen maakt een stukje aanrecht schoon, bakt wat rotzooi bij mekaar, en de volgende kan opnieuw schoonmaken...
Blij dat ik er nooit last van heb gehad! Vaak genoeg gezien bij studentenhuis van mn vriendin vroeger. Daar werd wel samen gekookt, maar wat een prutzooi was dat zeg! Bah!
Ik krijg de indruk dat ook steeds meer studenten alles voor zichzelf willen en geen huis meer willen delen, en als ze wel zo wonen zich er dan niet naar gedragen.

Dat lijkt mij jammer. Ik vond het niet alleen erg leuk, maar ook erg leerzaam. Dan merkt je dat je na een aantal jaren studeren dat soort problemen en ergernissen niet meer hebt omdat je hebt geleerd dat soort dingen, mensen dus, werken en dat je hebt geleerd dat te organiseren, manipuleren etc.
#ANONIEMvrijdag 28 oktober 2011 @ 11:54
Welkom in het centrale studenten-afwas-topic! ^O^
MaximusTGvrijdag 28 oktober 2011 @ 12:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 11:49 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik krijg de indruk dat ook steeds meer studenten alles voor zichzelf willen en geen huis meer willen delen, en als ze wel zo wonen zich er dan niet naar gedragen.

Dat lijkt mij jammer. Ik vond het niet alleen erg leuk, maar ook erg leerzaam. Dan merkt je dat je na een aantal jaren studeren dat soort problemen en ergernissen niet meer hebt omdat je hebt geleerd dat soort dingen, mensen dus, werken en dat je hebt geleerd dat te organiseren, manipuleren etc.
Klopt ja, maar dat kan je ze ook niet kwalijk nemen vind ik. Ik denk dat het vooral de types zijn die er al die jaren steeds een smeerboel van maakten die het een beetje verpest hebben. Zeg nou zelf, als je als nieuwe student de keuze hebt tussen een klein rotkamertje in huis bij een stel aso's, waar je eten naast het rottende voer van de ander ligt en de keuken in geen jaren écht schoon geweest is, en een kamer via een jongerenhuisvesting, zelfstandig, met eigen douchehokje en aanrechtje, dan is de keus snel gemaakt. Dan kan je nog steeds dingen met anderen ondernemen, samen eten etc. Maar wel op je eigen voorwaarden. En als het dan een rommel is, is het iig nog je eigen rommel..
Heb het bv ook bij mn zusje gezien, die woont semi-zelfstandig, geen gezamenlijke huiskamer of sanitaire voorzieningen, wel een gedeelde keuken. Had ze het net helemaal netjes gemaakt, kwam er een huisgenoot met zn jaarclub "koken". Nou, ze kon wel janken de dag erna. Dat is toch triest?
Weltschmerzvrijdag 28 oktober 2011 @ 12:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 12:06 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Klopt ja, maar dat kan je ze ook niet kwalijk nemen vind ik. Ik denk dat het vooral de types zijn die er al die jaren steeds een smeerboel van maakten die het een beetje verpest hebben. Zeg nou zelf, als je als nieuwe student de keuze hebt tussen een klein rotkamertje in huis bij een stel aso's, waar je eten naast het rottende voer van de ander ligt en de keuken in geen jaren écht schoon geweest is, en een kamer via een jongerenhuisvesting, zelfstandig, met eigen douchehokje en aanrechtje, dan is de keus snel gemaakt.
Misschien wel iets te snel. Maar los daarvan, als je als overheid en jongerenhuisvester moet kiezen tussen het aanbieden van woonruimte voor studenten of (minder) woonruimte maar met meer zelfstandigheid dan lijkt mij díe keuze ook snel gemaakt. Waarom zou je een zelfstandige woonruimte aanbieden aan iemand die nog niet eens zelfstandig genoeg is om samen met anderen naar tevredenheid te kunnen wonen?

quote:
Dan kan je nog steeds dingen met anderen ondernemen, samen eten etc. Maar wel op je eigen voorwaarden. En als het dan een rommel is, is het iig nog je eigen rommel..
Ja, leuk, maar je hebt nog niks bereikt dus ik zie niet waarom het allemaal optimaal comfortabel zou moeten zijn, laat staan dat je als student in de positie bent om je eigen voorwaarden te stellen. En dan zeker ook nog met papa en mama naar de Ikea zodat het ook allemaal ingericht is zonder dat je er zelf wat voor hebt hoeven doen?

quote:
Heb het bv ook bij mn zusje gezien, die woont semi-zelfstandig, geen gezamenlijke huiskamer of sanitaire voorzieningen, wel een gedeelde keuken. Had ze het net helemaal netjes gemaakt, kwam er een huisgenoot met zn jaarclub "koken". Nou, ze kon wel janken de dag erna. Dat is toch triest?
Het meeste leer je van situaties waarin je moet. Je moet toch ook een beetje assertief worden, of leren dat soort figuren zich te laten gedragen?
DeLuiaardvrijdag 28 oktober 2011 @ 12:22
vissticks + aardappelpuree (diepvries) + blik mais
s0kvrijdag 28 oktober 2011 @ 13:00
Hoop van die 'afwasproblemen' zijn ook echt in huizen waar men elkaar nog net gedag zeggen en vragen waar de krant is.
loecjevrijdag 28 oktober 2011 @ 14:45
waarom in een studentenhuis gaan wonen waar je 370 voor een kamer betaalt terwijl je bij een studio (met huursubsidie) nog geen 350 betaald....

ik heb in een studentenhuis gewoond, daar aten we in het begin wel gezamelijk. maar als je elke keer te horen krijg " lust ik niet" zonder ook maar 1 hap geproeft te hebben, nou dan is de lol er snel vanaf...
s0kvrijdag 28 oktober 2011 @ 14:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 14:45 schreef loecje het volgende:
waarom in een studentenhuis gaan wonen waar je 370 voor een kamer betaalt terwijl je bij een studio (met huursubsidie) nog geen 350 betaald....

ik heb in een studentenhuis gewoond, daar aten we in het begin wel gezamelijk. maar als je elke keer te horen krijg " lust ik niet" zonder ook maar 1 hap geproeft te hebben, nou dan is de lol er snel vanaf...
Zo'n dildo hadden we ook in huis. Die at al snel apart en ging gelukkig ook snel het huis uit. Voor de rest moet ik er niet aan denken om in een studio te wonen. Beetje koken eten etc waar je slaapt :') Dat is echt voor paupers.

[ Bericht 0% gewijzigd door s0k op 28-10-2011 14:59:21 ]
Brembovrijdag 28 oktober 2011 @ 15:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 14:45 schreef loecje het volgende:
waarom in een studentenhuis gaan wonen waar je 370 voor een kamer betaalt terwijl je bij een studio (met huursubsidie) nog geen 350 betaald....

ik heb in een studentenhuis gewoond, daar aten we in het begin wel gezamelijk. maar als je elke keer te horen krijg " lust ik niet" zonder ook maar 1 hap geproeft te hebben, nou dan is de lol er snel vanaf...
1. Omdat in veel studentensteden de prijzen veel hoger ligger dan 370 euro, eerder rond de 500+ euro.
2. In veel steden de vraag de aanbod qua woningen overtreft en je niet altijd de keuze hebt.
3. Omdat in een studentenhuis het ook gezellig kan zijn, ipv je zelf op je kamertje ophokken.

Daarbij ken ik het keukenprobleem, maar het is ook een samenwerking van mensen om het goed te krijgen.
#ANONIEMvrijdag 28 oktober 2011 @ 15:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 14:51 schreef s0k het volgende:

[..]

Zo'n dildo hadden we ook in huis. Die at al snel apart en ging gelukkig ook snel het huis uit. Voor de rest moet ik er niet aan denken om in een studio te wonen. Beetje koken eten etc waar je slaapt :') Dat is echt voor paupers.
Ik verhuis over 2 weken naar een studio en ik kijk er nu al naar uit om lekker alles voor mezelf te hebben. Dan hoef ik me niet meer aan het geluid en de troep van anderen te irriteren.
Gewoon netjes een keukenblokje erbij. Ik zie niet in waarom dat voor paupers zou moeten zijn. :W

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 28-10-2011 15:41:25 ]
s0kvrijdag 28 oktober 2011 @ 15:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 15:40 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Ik verhuis over 2 weken naar een studio en ik kijk er nu al naar uit om lekker alles voor mezelf te hebben. Dan hoef ik me niet meer aan het geluid en de troep van anderen te irriteren.
Gewoon netjes een keukenblokje erbij. Ik zie niet in waarom dat voor paupers zou moeten zijn. :W
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 15:29 schreef Brembo het volgende:

3. Omdat in een studentenhuis het ook gezellig kan zijn, ipv je zelf op je kamertje ophokken.

Dat ten eerste. Ten tweede, als je je huisgenoten niet eens normaal de gemeenschappelijke ruimtes bij kan laten houden is er ook wat mis met je persoonlijkheid. Met een beetje fatsoen en degelijke argumenten komt dat wel goed. Of je woont echt met debielen, maar dan is er sowieso wat mis met je dat je in dat huis bent ingetrokken.

En verder, een studio, ergo een ruimte waarin je alles moet doen. Ik zou gek worden. Op dezelfde vierkante meters; koken, eten, tv kijken, slapen, was drogen, zooi opslaan. Ik wordt al claustrofobisch als ik er aan denk.

Maar toch, daar gaat dit topic niet over. Het gaat schijnbaar over makkelijke studentengerechten. Wanneer wij iets makkelijks willen doen met eten komen we toch gauw op een avgtje terecht. Aardappelgratin uit de oven, stukje vlees uit de pan en rode kool met stukjes appel :9 Ja, uit de vriezer.
Of gewoon wraps. Even wat gehakt met kruiden in de pan rullen. Eventueel met een uitje en wat mais er door. Wat rucola, tomaatjes en komkommer (goed snijden anders is het kut in je wrap). Een sausje erbij; guac, salsa of gewoon creme fraiche. Makkelijk zat.
loecjevrijdag 28 oktober 2011 @ 16:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 15:29 schreef Brembo het volgende:

[..]

1. Omdat in veel studentensteden de prijzen veel hoger ligger dan 370 euro, eerder rond de 500+ euro.
2. In veel steden de vraag de aanbod qua woningen overtreft en je niet altijd de keuze hebt.
3. Omdat in een studentenhuis het ook gezellig kan zijn, ipv je zelf op je kamertje ophokken.

Daarbij ken ik het keukenprobleem, maar het is ook een samenwerking van mensen om het goed te krijgen.
met gezellige mensen en een beetje medewerking kan een studentenhuis heel gezellig zijn dat ontken ik ook zeker niet.

studio duur? ik woon toch echt in een studentenstad in een studio van 350 totaal. terwijl ik voor mn kamer in een studentenhuis 375 betaalde.
ik vind het heerlijk alles voor mezelf. het is 'maar' 28m2, menig studentenkamer is kleiner, daar ga je toch ook niet gek worden? verder is het ook zeker niet saai, ik woon er met 450studenten bij elkaar; toch de gezelligheid van een studentenhuis maar zonder de verplichtingen en de rotzooi.

ontopic:

aardappeltjes schillen en in stukjes in een ovenschaal. daarop gekruide kippenpoten(drumsticks/vleugels wat dan ook). half uurtje in de oven. daarbij wat salade serveren.

[ Bericht 2% gewijzigd door loecje op 28-10-2011 16:53:41 ]
#ANONIEMvrijdag 28 oktober 2011 @ 16:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 15:51 schreef s0k het volgende:

[..]

[..]

Dat ten eerste. Ten tweede, als je je huisgenoten niet eens normaal de gemeenschappelijke ruimtes bij kan laten houden is er ook wat mis met je persoonlijkheid. Met een beetje fatsoen en degelijke argumenten komt dat wel goed. Of je woont echt met debielen, maar dan is er sowieso wat mis met je dat je in dat huis bent ingetrokken.

En verder, een studio, ergo een ruimte waarin je alles moet doen. Ik zou gek worden. Op dezelfde vierkante meters; koken, eten, tv kijken, slapen, was drogen, zooi opslaan. Ik wordt al claustrofobisch als ik er aan denk.

Maar toch, daar gaat dit topic niet over. Het gaat schijnbaar over makkelijke studentengerechten. Wanneer wij iets makkelijks willen doen met eten komen we toch gauw op een avgtje terecht. Aardappelgratin uit de oven, stukje vlees uit de pan en rode kool met stukjes appel :9 Ja, uit de vriezer.
Of gewoon wraps. Even wat gehakt met kruiden in de pan rullen. Eventueel met een uitje en wat mais er door. Wat rucola, tomaatjes en komkommer (goed snijden anders is het kut in je wrap). Een sausje erbij; guac, salsa of gewoon creme fraiche. Makkelijk zat.
Maar wat wil je nu precies zeggen? Dat iedereen die op zichzelf woont een verkapte autist is? :') :W

Ik heb 4 jaar met deze mensen samengewoond. De eerste 2 jaar was het gezellig, maar de laatste 2 jaar heb ik niet zoveel meer met mijn huisgenoten. Ze hebben andere interesses en houden er een heel andere levenshouding op na.
Verder grenst mijn huidige kamer direct aan de keuken (onze enige gemeenschappelijke ruimte). Mijn 2 huisgenotes zitten daar regelmatig met vriendinnen te eten en ik kan dan de hele avond van hun gesprekken genieten doordat de scheidingsmuur slechts een dun gipsen wandje is. Dit geldt ook voor de ontbijtgespreken van mijn huisgenotes. Ik zeg daar nooit iets van, omdat het een gemeenschappelijke ruimte is en ze daar ook gewoon gebruik van mogen maken. Alleen bouwt de ergernis over het geluid en het bezet houden van de keuken zich over 2 jaar wel op en dan is het op een gegeven moment heerlijk om lekker iets voor jezelf te hebben.

Dat JIJ gek zou worden van een studio is geen argument om anderen voor paupers uit te maken, omdat ze in een studio wonen. En zeg nou eerlijk, in een studio van 30m2 valt prima te leven. Het is ook niet dat je er hele dagen in je eentje zit.
Voorts schets je een beeld alsof er in elk studentenhuis zoveel gemeenschappelijke ruimtes en mogelijkheden zijn om dingen buiten je kamer te doen, waardoor je (zoals jij het schetst) alleen maar op je kamer slaapt en studeert. Uiteindelijk zal je in veel studentenhuizen ook veel op je eigen kamertje moeten doen door ruimtegebrek, dat zie ik bij al mijn medestudenten.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 28-10-2011 16:44:03 ]
Pilesvrijdag 28 oktober 2011 @ 17:20
Toch handig, zo'n topic over studentenmaaltijden.
#ANONIEMvrijdag 28 oktober 2011 @ 17:23
quote:
9s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 17:20 schreef Piles het volgende:
Toch handig, zo'n topic over studentenmaaltijden.
Er worden genoeg recepten genoemd, alleen er zijn weer een paar idioten die om het hardste roepen hoe zij de zaakjes in een studentenhuis wel even zouden regelen. :')