tegenwoordig kijkt men dan op marktplaats :pquote:Op vrijdag 7 oktober 2011 14:35 schreef kaasschaafje het volgende:
of rommelmarkt... is altijd wel stelletje te vinden die samen gaat wonen en dus spullenoverschot heeft en voor een grijpstuiver een leuke en goede pan wegdoet.....
Ik koop heel mn leven ( bijjna ) alles tweedehands... bijv mijn wasmachine die heb ik nu al een jaar of 10 en voor 50e gekocht ( winkelwaarde 400e )...sommige mensen vinden het pauperachtig...maar ik bespaar dan bijv 350 euro op een wasmachine en heb zo geld voor een weekendje antwerpen....quote:Op vrijdag 7 oktober 2011 14:40 schreef ticklemepink het volgende:
[..]
tegenwoordig kijkt men dan op marktplaats :p
Welke stamppot?quote:Op vrijdag 7 oktober 2011 13:24 schreef Mister_Bojangles het volgende:( hoe maak ik snel een lekkere stamppot ? )
Simpele salades, broodjes etc. Bijvoorbeeld deze:quote:Op vrijdag 7 oktober 2011 13:24 schreef Mister_Bojangles het volgende:
Hoi fokkers!
Al een paar weken kom ik regelmatig in dit forumgedeelte, om vervolgens na het bekijken van enkele heerlijke gerechten mijn computer weer uit te zetten..
Maar wat ik mis is eigenlijk een topic over makkelijk/ normale tot gemiddelde maaltijden die in ca 15 tot 30 minuten te bereiden zijn...
Zelf ben ik student, en 9 vd 10 keer loop ik in de AH met het idee nu eens lekker en gezond en gevarieerd te koken, om er vervolgens achter te komen dat ik geen idee heb wat ik eigenlijk moet pakken en waar te beginnen.
Geen ervaring en geen inspiratie hebbend, gecombineerd met totale onwetendheid over welke producten wel- en niet bij elkaar passen eindig ik 9 van de 10 keer weer met een stoommaaltijd of maaltijdsalade, die ik ondertussen ook wel kan dromen.
Daarnaast vind ik koken op zich best leuk, alleen zullen jullie begrijpen dat een truffelcompote niet echt mijn doelstelling is...
Wat zoek ik dus in dit topic? Ideeen / recepten van lekkere gerechten. Tips & Trucs. Het hoeft echt geen broodje kroket te zijn oid, maar bepaalde wok/rijst indische gerechten, hollandse maaltijden ( hoe maak ik snel een lekkere stamppot ? ) , andere ideeen. De supermarkten liggen vol met de meest lekkere ( en gezonde ) producten, maar ik heb geen idee waarvoor ze te gebruiken, of in welke combinatie !
Ik hoop op jullie hulp..
quote:Op vrijdag 7 oktober 2011 13:34 schreef Mister_Bojangles het volgende:
[..]Dit soort dingen dus... Deze staat voor maandag.
Moet kip nog gekruid worden eigenlijk? Had laatst het geweldige idee om iets met gehaktballetjes te maken voor mijn huisgenoten, maar dat gehakt was dus niet te vreten omdat ik niet wist dat er nog specerijen door het vlees moesten worden gedaan
[..]
Dat moet nog net lukken denk ik...
Staat er op die pakjes knor wat ik verder nodig heb aan ingredienten? Het probleem is een beetje dat die hoeveelheden vaak voor 2 of meer personen zijn, en dat mijn huisgenoten echt lapswanzen zijn die om 4 uur een broodje doner halen, om 8 uur nog een keer een baal patat bij de snackbar en vlak voor het slapen nog een pizza naar binnen werken...
Waarom elke keer die zakjes/pakjes? Er zit een overload aan zout in en het is zo inspiratieloos. Je kunt toch gewoon beter zelf zo'n pakje gezeefde tomaten kopen (gewoon basis saus) en naar eigen smaak met knoflook en italiaanse kruiden (verse basilicum is heerlijk) kruiden. Nog een gesneden tomaatje door de saus en je hebt met 5 minuten meer werk een veel smaakvollere saus.quote:Op zaterdag 8 oktober 2011 03:05 schreef Schenkstroop het volgende:
Kook pasta (vlinders, schroeven whatever). Bak halfom gehakt (goedkoper). Gooi als het gaar is knorr spaghettimix doorheen met het water. Gooi er een kwart potje olijven met piment door de saus. Serveer op de pasta met wat geraspte kaas.
Wat heeft een chill pill hier nu weer mee te maken? Als je gezond wilt eten wil je volgens mij ook graag weten wat je in je mond stopt. Dat is er met die kant en klaar pakken en zakken niet bij. Vandaar dat ik zeg dat je het met een miniscuul beetje meer werk zelf veel lekkerder en gezonder kunt maken.quote:Op zaterdag 8 oktober 2011 03:58 schreef Schenkstroop het volgende:
Take a chill pill duude. Een blikje gezeefde tomaten is ook ok je moet het wel even wat meer smaak geven. Maar je moet weten hoe. That's all.
Juist. Zomaar een simpel voorbeeld: Veel mensen bakken kipblokjes eerst helemaal gaar om er daarna pas bijv. groenten bij te gooien en tenslotte ook nog eens een sausje eroverheen en het dan laten doorkoken. Dan is je kip aan het einde van de rit natuurlijk helemaal droog en overgaar, dat kun je zelf ook wel bedenken leek me altijd, maargoed. Het is ook een beetje logisch nadenken en aanvoelen hoe zo'n garingsproces van verschillende producten werkt.quote:Op zaterdag 8 oktober 2011 12:31 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik heb in mijn studententijd leren koken en wat studenten doorgaans fout doen is dat ze simpele dingen ingewikkeld maken, en ingewikkelde dingen versimpelen. Dat is volgens mij niet veranderd, want in de super staan er nog steeds voortdurend student uitgebreid te vergaderen wat er allemaal nog bij in moet, ipv er dingen uit te laten.
Zeker bij spaghetti of zo ben je er met 3 of vier hoofdsmaken. Spinazie, spek, knoflook, room, klaar. Tomaten, ui, knoflook, gehakt basilicum, klaar. Dat is het simpele. Daar kun je best wat op varieren en iets aan toevoegen, maar niet zomaar en nodig is het ook niet.
Dan het ingewikkelde: Temperatuur en tijd, verhoudingen, en kwaliteit van de ingredienten. Als je zomaar wat in een pan gooit om het warm te maken doe je er te simpel over. Koken is wat anders dan ingredienten van de juiste naam opwarmen. Er vinden allerlei ingewikkelde chemische processen plaats in zo'n pan en die hoef je echt niet te begrijpen, maar je moet ze wel beheersen. Wil je de spekjes knapperig of zcht, wil je de knoflook bitter, scherp of mild en diep, wil je de ui gecarameliseerd en zoet of fris en scherp of hard gebakken? Het is allemaal een kwestie van temperatuur en tijd.
Deze zonder de chapignons en zonder spinazie a la creme maar gewone spinazi uit het friesvak en dan creme fraiche idd..quote:Op vrijdag 7 oktober 2011 14:13 schreef June. het volgende:
Met spinazie: uitje, hamblokjes/spekreepjes/gehakt en champignons in een pan opbakken. Vervolgens spinazie a la crème (uit de diepvries) erbij toevoegen, wachten totdat het ontdooid is en dan wat creme fraiche erbij toevoegen. Ondertussen de pasta koken et voila.
Te lekker, comfortfood:quote:Pasta tomatensaus
Ingrediënten
- blik tomaatblokjes
- verse basilicum
- chilipeper
- ui
- Twee tenen knoflook
- Olijfolie
- Parmezaanse kaas
Bereiding
- Bak de ui glazig in boter + olie
- Voeg de knoflook en evt. wat chilipeper toe
- Na een minuut volgen de tomaatblokjes en een scheutje olijfolie
- Zout + zwarte peper + verse basilicum naar smaak
- Strooi parmezaanse kaas erover
Kan ook met allerlei groenten gemengd worden in het recept.
Extra gezonde jetser, supersimpel:quote:Risotto peer/walnoot/gorgonzola
Hoe je standaard risotto maakt:
- Ui en knoflook in olie aanfruiten
- Breedkorrelige rijst even meebakken zodat het doorzichtig wordt
- Afblussen met witte wijn
- Warme boullion erbij en droogkoken
- Telkens weer boullion erbij en regelmatig goed roeren (hoeft heus niet continu)
Nu de variatie:
- In een steelpannetje wat suiker karamelliseren
- Stukjes peer erin even bakken (niet bruin laten worden)
Dan alles door elkaar mikken:
- Na ong. een kwartiertje koken de peer in de risotto kwakken (niet de overbodige suiker)
- Als de rijst gaar is, wat gorgonzola of een andere blauwe kaas erin (en wat roomboter doe ik zelf), kan ook nog wat parmezaanse kaas bij als je wilt
- Laat het smelten
- Beetje peper erdoorheen malen.
- Misschien wat zout, maar de kaas en boullion waren al zout, dus waarschijnlijk niet nodig.
- Op een bord scheppen en wat fijngehakte walnoot erop. Dan nog een klein scheutje olijfolie
erover sprenkelen.
Linzen en spinazie zijn gezond, dus vandaar;quote:Wraps met groenten
- Lekker veel ui/courgette/paprika/champignons/whatever bakken.
- Yoghurt mixen met daarin zout/peper/olijfolie, gehakte knoflook (Zelfgemaakte knoflooksaus is 10 keer lekkerder dan uit een potje)
- Wraps met sambal besmeren, groentes erin, dicht, saus erover.
Vis ook gezond ,als je echt wil smullen dan rook je het. Kost wel wat meer moeite, maar ach. Deze vis is zo zacht dat is geniaal, kan ook gewoon met goedkope invries zalm, studentikoos verantwoord.quote:Pita met linzen en spinazie en geitenkaas
Linzen koken (eerst een halve dag in laten weken)
Dit in een koekenpan met spinazie licht bakken
Beetje komijn erdoor, peper en zout en piment
Op een pitabroodje met geitenkaas, nog even in de oven zodat de kaas een beetje smelt.
quote:Gerookte zal met artisjokken-pasta
Zalm roken= Alufolie in een pan, mix van rijst en zwarte thee erop, nog een laag folie, olie daarom de vis (met zout/dille en peper)
Pan op het vuur, heel laag. Deksel goed erop!! Evt nog wat folie. Anders staat heel je keuken in de rook.
Pasta =
Pasta koken, knoflook en chilipeper in een pan aanfruiten, iets later kappertjes, olijven en artisjokken erbij. Pasta erdoor mikken, husselen en done.
Pasta's moet je simpel houden.
Ja, maar veel mensen denken dan ook dat de vlamhoogte hetzelfde is als de temperatuur. Nou hebben die heel veel met elkaar te maken, maar de olie of boter heeft ook nog tijd nodig om heet te worden, en af te koelen, en als je er heel veel in een keer ingooit, daalt de hitte van de pan. Een oven koelt ook flink af als je de hele tijd de deur opendoet om te kijken of het al opschiet.quote:Op zaterdag 8 oktober 2011 14:06 schreef kapiteintje het volgende:
Juist. Zomaar een simpel voorbeeld: Veel mensen bakken kipblokjes eerst helemaal gaar om er daarna pas bijv. groenten bij te gooien en tenslotte ook nog eens een sausje eroverheen en het dan laten doorkoken. Dan is je kip aan het einde van de rit natuurlijk helemaal droog en overgaar, dat kun je zelf ook wel bedenken leek me altijd, maargoed. Het is ook een beetje logisch nadenken en aanvoelen hoe zo'n garingsproces van verschillende producten werkt.
Haha...je noemt echt precies op waar ik me altijd zo over verbaas bij m'n huisgenoten. Die oven heel de tijd open om op het gemakje terug te lopen om de ovenschaal erin te zetten.quote:Op zaterdag 8 oktober 2011 15:04 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ja, maar veel mensen denken dan ook dat de vlamhoogte hetzelfde is als de temperatuur. Nou hebben die heel veel met elkaar te maken, maar de olie of boter heeft ook nog tijd nodig om heet te worden, en af te koelen, en als je er heel veel in een keer ingooit, daalt de hitte van de pan. Een oven koelt ook flink af als je de hele tijd de deur opendoet om te kijken of het al opschiet.
Room (ik gebruik altijd slagroom) verliest zijn friszure smaak als het te lang meepruttelt. Verse spinazie moet ook maar heel kort, meeste water eruit en klaar. Hierboven stond dat spaghetti met spinazie ook al genoemd, en de een doet het met champignos erbij, de ander met ui, met roomkaas, paprika of weet ik veel wat. Prima allemaal (hoewel ik het zelf niet zo lekker vind), maar doe het niet zomaar maar bepaal wat je er mee wilt bereiken, en ik welke volgorde het dan in de pan moet en waarom. Tomatensaus met gehaktballetjes of gehakt vind ik bijvoorbeeld lekker wanneer die minsten een uur opstaat, de uien alleen al hebben een kwartiertje nodig om een gecarameliseerd papje te woren. Verder hoeft er dan bijna niks in, want je haalt de smaken die er wel in zitten goed naar voren. Dan ben je veel minder geld kwijt aan ingredienten en eet je lekkerder.
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |