Fijn dat je het er niet mee eens bent, maar je begrijpt wat ik bedoelquote:Op donderdag 13 oktober 2011 22:57 schreef prupke het volgende:
@Pietverdriet:
Je hebt het over de winkeltijden die "gelijk" lopen met de kantoortijden...
Daar ben ik het niet met je eens.
Vele kantoren zijn klaar met werken om 17.00 uur en dan zijn de winkels nog 1 uur langer open.
Dan heb je nog koopavond (donderdag of vrijdag) en de hele zaterdag om te kunnen winkelen.
Mensen die in een bv fabriek werken beginnen vaak eerder met werken (voor kantoortijden) en zijn eerder klaar met werken.
En wat zou dat? De winkel wil mij een dienst aanbieden toch? Leer maar dat je dan de markt moet volgen ipv je klant voor te werpen dat ie gemakzuchtig is. En waarom zou dat jammer zijn, pas je aan of wordt door de werkelijkheid ingehaald.quote:Ik denk dat het ook veel met gemakzucht te maken heeft. En ja dat nekt ook vele winkels.
Wat natuurlijk erg jammer is
Ik bepaal zelf wel waar ik bestelquote:En als je boeken wil bestellen online doet dat dit jaar dan bij libris.nl ... ipv bol die rekenen geen verzendkosten dit jaar
Met een luxe paperback bedoel ik luxe paperbacks, heeft niets met eerste druk of uitgave te doen, is gewoon de manier waarop paperbacks worden uitgegeven in NL. Dik houtvrij en zuurvrij papier, gelijmde rug, slappe kaft.quote:nog een vraagje : bedoel je met een luxe paperback gewoon de eerste uitgave ipv een pocket?
(zo ja dan begrijp ik je goed:) )
Waarom zou ik bij een boekwinkel laten bestellen als ik dat zelf kan, dan moet ik twee keer naar de stad. En als ik zelf bestel wordt het gewoon thuis of op mijn kantoor geleverd.quote:Op zaterdag 15 oktober 2011 17:23 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Ludieke reclameactie van een ietwat corpulente boekhandelaar.
http://yfrog.com/hw3yvjj
(beetje inzzomen om het goed te zien)
Laat duidelijk zien dat alle boekhandelaren net zo graag boeken willen bestellen
voor hun klanten als dat bij bol.com gebeurd. Helaas weten veel klanten niet dat dat ook mogelijk is.
Overigens, de kinderboekenweek was bij onze winkel een geweldig succes. Veel beter dan verwacht.
Van mij hoef je helemaal niets te doen Piet verdriet. Je bent, netzo als elke consument, vrij om te bestellen, te kopen of niet te kopen wat, waar en wanneer je maar wilt.quote:Op zaterdag 15 oktober 2011 17:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom zou ik bij een boekwinkel laten bestellen als ik dat zelf kan, dan moet ik twee keer naar de stad. En als ik zelf bestel wordt het gewoon thuis of op mijn kantoor geleverd.
Kortom, dat boekwinkels voor je kunnen bestellen is geen meerwaarde.quote:Op zaterdag 15 oktober 2011 21:39 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Van mij hoef je helemaal niets te doen Piet verdriet. Je bent, netzo als elke consument, vrij om te bestellen, te kopen of niet te kopen wat, waar en wanneer je maar wilt.
Als je een goede boekhandel binnenloopt waar personeel staat met kennis van zaken dan heb je natuurlijk al meerwaarde.quote:Op zaterdag 15 oktober 2011 22:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kortom, dat boekwinkels voor je kunnen bestellen is geen meerwaarde.
Boekwinkels kunnen alleen overleven als ze echte meerwaarde bieden.
Dat vind ik ook wat kort door de bocht, maar het is wel zo dat de bieb een vrij beperkt aanbod heeft (vooral als je graag in het Engels leest). Zelf houdt ik niet zo van de bieb, vind dat altijd een beetje viezig want ik vind dan ook altijd van die geplette insecten en etensresten in biebboeken. Dan koop ik liever een nieuw boek dat van mij zelf is.quote:Op zondag 16 oktober 2011 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Tja als alleen maar streekromans en boekenlijst boeken leest heb je genoeg aan de bieb
De meeste mensen die hier gereageerd hebben, hebben hun reden{en} aangedragen waarom een winkel voor hun een meerwaarde is. Natuurlijk kan het zo zijn dat geen enkele daarvan bij jou van toepassing is. In dat geval ben je zeker het beste af om gewoon te bestellen en te laten bezorgen.quote:Op zaterdag 15 oktober 2011 22:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kortom, dat boekwinkels voor je kunnen bestellen is geen meerwaarde.
Boekwinkels kunnen alleen overleven als ze echte meerwaarde bieden.
Het gaat niet om mij, niet? Het gaat er om boekwinkels. Willen die overleven, zullen ze wat moeten doen.quote:Op zondag 16 oktober 2011 21:32 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
De meeste mensen die hier gereageerd hebben, hebben hun reden{en} aangedragen waarom een winkel voor hun een meerwaarde is. Natuurlijk kan het zo zijn dat geen enkele daarvan bij jou van toepassing is. In dat geval ben je zeker het beste af om gewoon te bestellen en te laten bezorgen.
Ik weet dat jij niet naar de winkel gaat om allelei redenen, wat helemaal prima is natuurlijk.quote:Op zondag 16 oktober 2011 21:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het gaat niet om mij, niet? Het gaat er om boekwinkels. Willen die overleven, zullen ze wat moeten doen.
Dat was precies de belangrijkste reden waarom ik dit topic gemaakt heb. Overigens, de winkeltijdenwet kan geen enkele winkelaar aanpassen, of ze dat nou willen of niet. Wat dat betreft, hebben online verkopers een permanent voordeel.quote:Op zondag 16 oktober 2011 23:20 schreef prupke het volgende:
[..]
Ik weet dat jij niet naar de winkel gaat om allelei redenen, wat helemaal prima is natuurlijk.
Maar kan je wel aangeven wat je in een winkel dat zou willen hebben zodat je eventueel wel naar de boekhandel zou gaan?
Wat zou voor jou een meerwaarde zijn ?
Alleen maar roepen dat ze iets moeten doen ...daar zijn ze zelf al achter gekomen.
Kom maar op met wat suggesties (en deze laatste zin is voor iedereen bedoeld)
De boekhandel die er (praktisch) naast zit, Athenaeum, is ook erg leukquote:Op woensdag 19 oktober 2011 08:03 schreef Karina het volgende:
De enige boekwinkel waar ik nog weleens kom, omdat het een leuke winkel is om gewoon wat te snuffelen, is de American Book Center. En dan voornamelijk voor hun grote keuze in thriller, horror- en fantasyboeken die je in een "normale" boekhandel net zo snel tegenkomt.
Plus de enorme hoeveelheid buitenlandse tijdschriften die ze verkopen.
Het personeel is ook goed op de hoogte en enthousiast.
Kopen doe ik niet zoveel, helaas is mijn budget daarvoor niet toereikend.
Daar koop ik ook wel eens bookenquote:Op woensdag 19 oktober 2011 16:41 schreef tomatenrood het volgende:
[..]
De bookhandel die er (praktisch) naast zit, Athenaeum, is ook erg leuk
Meeste boekwinkels zijn een soort van Keten, hoe het precies zit weet ik niet, het zijn een soort inkooporganisatie, geen franchisequote:Op woensdag 19 oktober 2011 20:48 schreef effie_o het volgende:
Wat ik vaak mis bij boekhandels is wat variatie - althans, bij de boekhandels in mijn omgeving.
Overal waar ik kom zie ik vrijwel dezelfde boeken gepromoot, overal heeft de top zoveel een prominente plek...wel logisch, maar totaal niet verrassend om rond te lopen.
Bij Nederlandstalige literatuur scheelt het ook niet in prijsquote:Daarom ga ik graag naar de kringloopwinkel hier in de buurt. Uiteraard is het daar maar afwachten wat er ligt, maar dat spreekt mij juist zo aan. Er zijn soms zulke mooie, bijzondere boeken te vinden, voor een spotprijs. Altijd een verrassing wat er te vinden is, of ik met iets thuis kom of niet.
Als ik een boek echt graag wil hebben, koop ik het overigens wel in de boekhandel, vrijwel nooit via internet.
Zover ik begrijp zijn bv de AKO en de Bruna en Readshop allemaal franchise Winkels (hard of soft ben ik nog niet over uit)quote:Op woensdag 19 oktober 2011 20:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[quote]
Meeste boekwinkels zijn een soort van Keten, hoe het precies zit weet ik niet, het zijn een soort inkooporganisatie, geen franchise
Maar je hebt gelijk, lekker snuffelen bij een boekwinkel en wat bijzonders vinden lukt steeds minder.
Ik zat meer aan Libris te denken, een samenwerkingsorganisatie heet het, maar wat dat inhoud is wikipedia nogal vaag overquote:Op donderdag 20 oktober 2011 00:43 schreef prupke het volgende:
[..]
Zover ik begrijp zijn bv de AKO en de Bruna en Readshop allemaal franchise Winkels (hard of soft ben ik nog niet over uit)
Zelfstandige boekhandelaren kunnen zichzelf aansluiten bij een organisatie die is ingetreden om de franchisers? wat tegengas te kunnen geven. Om dus te kunnen blijven bestaan.
even ontopic : Ik denk dat het ook moeilijk is voor een boekhandel om een (tegenwoordig) vrij groot assortiment te hebben omdat vele mensen online boeken kopen (en dan heb ik het nu over de boeken waar een vaste prijs op zit en niet op studieboeken en anderstalige boeken)
Minder mensen in de winkel ---> minder verkoop---> minder inkoop
Er gaan niet voor jan joker boekhandelaren hun toko dichtgooien.....
Geen mensen in de winkel ...geen geld om ervoor te zorgen dat er mensen blijven komen/komen.
PS dit is van toepassing op elke winkelier in nederland
Bedoel je in vergelijking met een kringloopwinkel? Wel bij die van mij hoor, gemiddeld zo'n 2 euro voor Nederlandstalige literatuurquote:Op woensdag 19 oktober 2011 20:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bij Nederlandstalige literatuur scheelt het ook niet in prijs
Boekwinkels in vergelijking met internet.quote:Op donderdag 20 oktober 2011 15:48 schreef effie_o het volgende:
[..]
Bedoel je in vergelijking met een kringloopwinkel? Wel bij die van mij hoor, gemiddeld zo'n 2 euro voor Nederlandstalige literatuur![]()
Of bedoel je via internet? Ik ga uberhaupt liever naar een winkel dan dat ik iets via internet koop, doe ik niet echt om de prijs.
Niet al te duidelijk verhaal idd.quote:Op donderdag 20 oktober 2011 09:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik zat meer aan Libris te denken, een samenwerkingsorganisatie heet het, maar wat dat inhoud is wikipedia nogal vaag over
Piet die de provincie uitkomt...quote:Op woensdag 19 oktober 2011 18:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Daar koop ik ook wel eens booken
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op donderdag 20 oktober 2011 22:30 schreef tomatenrood het volgende:
[..]
Piet die de provincie uitkomt...Nee, ik ga geen grappen uitleggen...SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
Klopt ja, winkels die bij Libris zijn aangesloten bepalen bijna alles zelf. Vaak weet je er niet eens van dat ze een Libris winkel zijn. In de toekomst zullen er veel minder zelfstandige boekenwinkels overblijven en zullen er meer franchise en ketens overblijven, zoals AKO en Bruna. Geld denk ik voor wel meer middenstanders. Als ik nu bijvoorbeeld een cd of dvd zoek dan kan ik bijvoorbeeld alleen maar naar de free record shop, terwijl er vroeger 4 andere muziekwinkels bij mij in de buurt waren.quote:Op donderdag 20 oktober 2011 22:06 schreef prupke het volgende:
[..]
Niet al te duidelijk verhaal idd.
Libris valt dus onder intres en op de site van intres is te lezen wat hun allemaal doen voor ondernemers die bij hun aangesloten zijn.
En de libris winkels zullen dus vrij zijn in het behouden van hun eigen uitstraling itt bruna en ako... gok ik dan
Oh, was dat een grap?quote:Op donderdag 20 oktober 2011 22:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, ik ga geen grappen uitleggen...
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Aan de andere kant kan aansluiting bij een franchise er voor zorgen dat de middenstander zijn winkel niet hoeft te sluiten, en het is imo nog altijd beter dan echte ketens.quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 13:58 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Klopt ja, winkels die bij Libris zijn aangesloten bepalen bijna alles zelf. Vaak weet je er niet eens van dat ze een Libris winkel zijn. In de toekomst zullen er veel minder zelfstandige boekenwinkels overblijven en zullen er meer franchise en ketens overblijven, zoals AKO en Bruna. Geld denk ik voor wel meer middenstanders. Als ik nu bijvoorbeeld een cd of dvd zoek dan kan ik bijvoorbeeld alleen maar naar de free record shop, terwijl er vroeger 4 andere muziekwinkels bij mij in de buurt waren.
quote:Op zondag 23 oktober 2011 10:50 schreef tomatenrood het volgende:
[..]
Oh, was dat een grap?Nee, heb ik uit een "bookje" wat ik in een "bookwinkel" had gekocht.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
Een franchise is gewoon een keten die het investeringsrisico bij de franchisenemer neer legt.quote:Op zondag 23 oktober 2011 10:53 schreef tomatenrood het volgende:
[..]
Aan de andere kant kan aansluiting bij een franchise er voor zorgen dat de middenstander zijn winkel niet hoeft te sluiten, en het is imo nog altijd beter dan echte ketens.
Niet alleen bij media is dat zo, alle binnensteden van Nederland zijn vergeven van de ketens en franchises, van kleding tot koffie, van broodjes tot boeken.quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 13:58 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Klopt ja, winkels die bij Libris zijn aangesloten bepalen bijna alles zelf. Vaak weet je er niet eens van dat ze een Libris winkel zijn. In de toekomst zullen er veel minder zelfstandige boekenwinkels overblijven en zullen er meer franchise en ketens overblijven, zoals AKO en Bruna. Geld denk ik voor wel meer middenstanders. Als ik nu bijvoorbeeld een cd of dvd zoek dan kan ik bijvoorbeeld alleen maar naar de free record shop, terwijl er vroeger 4 andere muziekwinkels bij mij in de buurt waren.
So true. Ik was laatst in CentrO, en dat was ook gelijk de laatste keer.quote:Op zondag 23 oktober 2011 11:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je de Hel wilt zien moet je eens naar het Centro in Oberhausen.
I join the revolutionquote:Op zondag 23 oktober 2011 11:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik heb een hekel aan ketens, maar ik schijn een kleine minderheid te zijn.
Het is ook niet zo makkelijk. Uitgeverijen weten niet van tevoren welke boeken het goed gaan doen en welke niet, dus een eerste oplage is vaak 1500 tot 2000 exemplaren (tenzij het om een auteur gaat die al goed heeft verkocht met een eerder boek). Dan is de kostprijs hoog en komt er dus een hoge verkoopprijs op. Wordt het toevallig (want ja dat is het grotendeels) een succes, dan kan er een heruitgave gemaakt worden voor het grote publiek, bijvoorbeeld 20.000 exx met een prijs van 10 euro. En omdat boeken die nieuw op de markt komen door dit mechanisme altijd tussen de 15 en 20 euro kosten in paperbackversie, kost de nieuwe van bijvoorbeeld Grunberg dat ook, zelfs als je weet dat het goed zal lopen.quote:Op donderdag 6 oktober 2011 23:04 schreef prupke het volgende:
[..]
Met de hoogte van de pijzen ben ik het wel met je eens idd. En vooral als ze bv een boek uitgeven wat ¤18.50 kost en vervolgens een half jaar later (terwijl die eerste uitgave nog gewoon leverbaar is) een editie maken van een tientje of twaalf 50.
Dat ze dan meteen de oplage groter maken en de prijs lager dat zou al een hoop schelen.
Ligt er natuurlijk wel een beetje aan wat voor soort boek het is..
Oplages drukken is ook een beetje achterhaald door printing on demand.quote:Op maandag 24 oktober 2011 09:30 schreef p-etr-a het volgende:
[..]
Het is ook niet zo makkelijk. Uitgeverijen weten niet van tevoren welke boeken het goed gaan doen en welke niet, dus een eerste oplage is vaak 1500 tot 2000 exemplaren (tenzij het om een auteur gaat die al goed heeft verkocht met een eerder boek). Dan is de kostprijs hoog en komt er dus een hoge verkoopprijs op. Wordt het toevallig (want ja dat is het grotendeels) een succes, dan kan er een heruitgave gemaakt worden voor het grote publiek, bijvoorbeeld 20.000 exx met een prijs van 10 euro. En omdat boeken die nieuw op de markt komen door dit mechanisme altijd tussen de 15 en 20 euro kosten in paperbackversie, kost de nieuwe van bijvoorbeeld Grunberg dat ook, zelfs als je weet dat het goed zal lopen.
Ik geloof overigens niet dat een lage prijs per definitie beter verkoopt.
Idd weet een uitgeverij niet precies wat de verkoop van een boek gaat doen.quote:Op maandag 24 oktober 2011 09:30 schreef p-etr-a het volgende:
[..]
Het is ook niet zo makkelijk. Uitgeverijen weten niet van tevoren welke boeken het goed gaan doen en welke niet, dus een eerste oplage is vaak 1500 tot 2000 exemplaren (tenzij het om een auteur gaat die al goed heeft verkocht met een eerder boek). Dan is de kostprijs hoog en komt er dus een hoge verkoopprijs op. Wordt het toevallig (want ja dat is het grotendeels) een succes, dan kan er een heruitgave gemaakt worden voor het grote publiek, bijvoorbeeld 20.000 exx met een prijs van 10 euro. En omdat boeken die nieuw op de markt komen door dit mechanisme altijd tussen de 15 en 20 euro kosten in paperbackversie, kost de nieuwe van bijvoorbeeld Grunberg dat ook, zelfs als je weet dat het goed zal lopen.
Ik geloof overigens niet dat een lage prijs per definitie beter verkoopt.
De vaste prijs die uitgevers vragen slaat soms inderdaad echt nergens op. Sommige hardcovers kosten 2x zoveel als de paperback en bij andere is de hardcover zelfs goedkoper. Datzelfde geld voor filmedities. Soms zijn ze flink duurder en soms juist een stuk goedkoper, terwijl daar echt alleen de voorkant anders is. Niet uit te leggen aan klanten!! Of nog vervelender, uitgevers die met een goedkope editie komen (10euro IPV 19,95) zonder dat aan te kondigen. Verkoop je de ene dag een een boek voor 19,95, ligt er de volgende dag eentje die slechts de helft kost. Dan krijg je gegarandeerd boze klanten die denken dat je extra winst wil halen over hun rug. Ook ik zou me als klant getilt voelen en het verhaal van de verkoper niet geloven.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 15:25 schreef DaMart het volgende:
Ik heb net weer even voor wat omzet gezorgd bij een boekwinkel.
Het blijft toch heerlijk, snuffelen tussen die kasten vol met boeken, boeken openslaan en een paar regels lezen om te kijken of de schrijfstijl je aanstaat... het zou echt zonde zijn als de boekwinkel uit het straatbeeld zou verdwijnen.
Dat de prijs soms niet in verhouding staat tot wat je krijgt, daar kan ik me wel een beetje in vinden. Ik heb twee versies van hetzelfde boek in mijn handen gehad. Eentje was een paperback, en kostte ¤ 12,50. De andere versie was een hardcover en kost ¤ 25! Het dubbele dus, terwijl het enige verschil de harde kaft is. Natuurlijk staat dat mooier in de boekenkast (vind ik althans), maar het is me geen ¤ 12,50 extra waard om per se een hardcover te kopen![]()
.
Degene die de rechten voor een bepaalde titel heeft mag elke prijs vragen die ze willen. Deze prijs is dan overal gelijk. Als ze een nieuwe editie maken (zoals een andere binding, filmeditie of simpelweg een nieuwere druk) dan geld daar een nieuw isbn nummer voor en mogen ze ook hier weer kiezen wat ze ervoor vragen.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 17:05 schreef p-etr-a het volgende:
Heeft dat dan niet ook te maken met de wet, voetbalmanager? Als een uitgeverij een oude editie in prijs zou mogen verlagen - bv. van 19,95 naar 10 euro zodat het gelijkstaat aan de nieuwe versie - dan zouden ze het misschien wel doen. Maar dat oude boek heeft nog een ander ISBN en dus een andere vaste prijs, die ze denk ik niet zomaar mogen veranderen. Dan is het wel logisch dat ze geen stapels willen overhouden: die worden dan echt onverkoopbaar. Ik denk niet dat het gedaan wordt vanuit de gedachte dat ze over de rug van winkeliers en klanten heen extra winst willen maken.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |