Ik las het eigenlijk ook als een artikel met een grote knipoogquote:Op maandag 29 augustus 2011 13:33 schreef ShadyLane het volgende:
Je moet wel gek zijn om als leraar in het voortgezet onderwijs te... Er is een apart topic over. Ik heb erg gelachen om het artikel en vind er veel humor in zitten, maar mijn collega's zijn het niet allemaal met me eens dat de schrijfster het ook zo heeft bedoeld.
Het ligt erg gecompliceerd, ik heb natuurlijk zelf ook wel nagedacht over de schooljaren 2012-2013 en verder maar het hangt ook van andere factoren af. Mijn andere collega heeft ook laten doorschemeren dat ze misschien zelf weggaat (andere plaats verhuizen) en dan zou het probleem al niet meer bestaan. Alleen kwam het vandaag een beetje 'bot' over, allebei eerste graads bevoegdheid, allebei vast contract...alleen ben ik nog jong en geen vakhoofdquote:Op maandag 29 augustus 2011 18:04 schreef mane het volgende:
Nee. Aan de andere kant wil hij/zij misschien vooral aangeven (hint hint) dat het wel goed kan zijn om over de toekomst na te denken. Dat je niet aan het einde van het schooljaar voor nare verrassingen komt te staan.... Het is dus misschien niet zo naar bedoeld als het lijkt. Ik zou er nog eens naar vragen en dan ook vragen of het inderdaad dan duidelijk is dat jij weg zal moeten. (Of even bij de schoolleiding informeren.)
Herkenning inderdaad. Bij ons is het nog niet zo erg (en ik wil ook niet weg) maar je merkt wel dat het ook financieel moeilijk gaat worden. Minder vaagroepbudget, amper nog geld voor de diploma uitreikingen (normaal kregen alle kids een roos e.d.), minder geld voor excursies en ga maar door.quote:Op maandag 29 augustus 2011 19:27 schreef Naamah het volgende:
Hier ook een krimpende school en enorme bezuinigingen, echt niet leuk. De gevolgen komen ook heel direct bij personeel en leerlingen terecht. Leidt tot overvolle klassen, hoorde al van een docent die in een bovenbouwklas met een rooster werkt voor welke leerling wanneer verplicht afwezig moet zijn, omdat het anders gewoon niet in het lokaal past. Daarnaast wordt kopiëren enorm ontmoedigd en beperkt, heel irritant, en alle handouts en gekopieerde oefeningen moeten volgend jaar herbruikt worden, dus nergens mag meer op geschreven worden, zo vervelend voor de leerlingen. En stages worden gebruikt om het zelfgecreëerde tekort aan docenten op te lossen, ook echt niet oke. Grote kans dat ik er dus niet kan blijven, maar ik geloof niet dat ik dat nou zo erg vind!
Ja maar hoe kan jullie school dan wel aan al die uren komen? Hebben jullie dan meer lessen ingeroosterd? Dat moet dan wel. Maar ik heb niet het idee dat er minder uren per vak zijn hier dan op andere scholen waar ik gewerkt heb.quote:Op donderdag 1 september 2011 17:46 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Oh, dat begint bij ons dan weer íetsje minder te worden. Dat krampachtige ophokken gebeurt niet meer. Ligt ook er aan dat er niet genoeg toezichthoudende docenten zijn. Een van de dingen die je kunt laten vallen i.v.m. het trekkingsrecht is namelijk toezicht houden....
In de onderbouw geen proefwerkweken meer, aangepaste opzet met rapportvergaderingen, aangepast begin en einde van het schooljaar, etc etc..quote:Op donderdag 1 september 2011 17:49 schreef ErikT het volgende:
Ja maar hoe kan jullie school dan wel aan al die uren komen? Hebben jullie dan meer lessen ingeroosterd? Dat moet dan wel.
Same here, werkt prima! En de onderbouw heeft bij ons nog wel opvang voor tussenuren, dat wordt gedaan door twee onderwijsassistenten die dat als enige taak hebben. Er ligt dan materiaal en studiewijzers e.d. dus kunnen ze altijd aan de slag.quote:Op donderdag 1 september 2011 18:35 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
In de onderbouw geen proefwerkweken meer, aangepaste opzet met rapportvergaderingen, aangepast begin en einde van het schooljaar, etc etc..
Er zijn scholen, die hebben bijvoorbeeld een proefwerkweek (lesuitval!), en daarna hebben de leerlingen een week vrij (lesuitval!), terwijl de docenten vergaderen. Wij hebben geen proefwerkweek (geen lesuitval), alleen in de bovenbouw. Bij rapportvergaderingen hebben de leerlingen gewoon les met een 7 x 40 minutenrooster, en de vergaderingen vinden ná die lessen plaats. Waardoor hier ook géén lesuitval is.
Bedankt voor de tip! Ik ga het es op m'n gemakje doorlezen!quote:Op donderdag 1 september 2011 22:01 schreef Razztwizzle het volgende:
Vandaag nog gratis te downloaden: "Orde houden in het VMBO"
Hier: http://www.withitness.nl/(...)deinhetvmboebook.pdf
Veel nuttige tips, ook voor andere niveaus! Te laat? PM mij
Dank je wel!quote:Op donderdag 1 september 2011 22:01 schreef Razztwizzle het volgende:
Vandaag nog gratis te downloaden: "Orde houden in het VMBO"
Hier: http://www.withitness.nl/(...)deinhetvmboebook.pdf
Veel nuttige tips, ook voor andere niveaus! Te laat? PM mij
OK, maar hoe redden die andere scholen het dan?quote:Op donderdag 1 september 2011 18:35 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
In de onderbouw geen proefwerkweken meer, aangepaste opzet met rapportvergaderingen, aangepast begin en einde van het schooljaar, etc etc..
Er zijn scholen, die hebben bijvoorbeeld een proefwerkweek (lesuitval!), en daarna hebben de leerlingen een week vrij (lesuitval!), terwijl de docenten vergaderen. Wij hebben geen proefwerkweek (geen lesuitval), alleen in de bovenbouw. Bij rapportvergaderingen hebben de leerlingen gewoon les met een 7 x 40 minutenrooster, en de vergaderingen vinden ná die lessen plaats. Waardoor hier ook géén lesuitval is.
Dit is echt een goed idee. Die stuur ik op naar de schoolleiding.quote:Op donderdag 1 september 2011 21:54 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Bij ons betekent een tussenuur standaard een extra taal- of rekenuur met een invaldocent (iedereen heeft invaluren in zijn rooster), hier zijn boeken voor en alle leerlingen hebben een schrift voor deze extra lesuren. Zo voelt het voor de leerlingen als een gewoon lesuur (is het in feite ook natuurlijk) en hebben ze op jaarbasis toch een aantal extra taal- en rekenuren die ze zo hard nodig hebben, zeker met het oog op het referentiekader van de commissie Meijerink.
Voor docenten werkt dit ook prima, je hoeft geen klassen meer te 'entertainen' maar je gaat gewoon lekker een uurtje met ze aan de slag.
Dat vraag ik me ook wel eens afquote:Op vrijdag 2 september 2011 10:10 schreef ErikT het volgende:
[..]
OK, maar hoe redden die andere scholen het dan?
De vraag is óf ze het redden. Er zijn ook scholen die denken: wij doen gewoon wat we willen en zolang de inspectie ons niet op de vingers tikt, blijven we dat doen. Ik ken ook verhalen van scholen die al weken voor het einde van het schooljaar geen lessen meer hadden. Dan hadden ze daar proefwerkweek, projectweek, inhaalweek etc. Soms zelfs met vrije dagen. Die zijn dan gewoon een beetje brutaler dan de lieverdjes onder de scholen. Dat risico nemen ze dan.quote:Op vrijdag 2 september 2011 10:10 schreef ErikT het volgende:
OK, maar hoe redden die andere scholen het dan?
Laat ze het praktische verschil zien; een tekst die helemaal juist is en een tekst die zo krom als een hoepel is. Als opdracht moeten ze zelf aangeven welke tekst goed is en welke niet, uiteraard met hun beredenering erbij. Grote kans dat ze zelf de functie van bepaalde regels ontdekken.quote:Op vrijdag 2 september 2011 14:35 schreef Naamah het volgende:
Even een vraag voor mijn collega-neerlandici. Ik merk dat ik het moeilijk vind om vakinhoudelijke dingen uit te leggen. Bijvoorbeeld functies van een alinea, alineaverbanden, argumentatiestructuren enzovoort. Dat staat natuurlijk allemaal in het boek uitgelegd, maar dat is vaak niet genoeg voor de leerlingen, die hebben toch extra uitleg nodig en handige voorbeelden om het echt te begrijpen.
Vanuit de opleiding is hier helemaal geen aandacht voor. Ik ken ook geen literatuur of handboeken op dit gebied, zijn die er? Hoe leer je dit soort dingen uitleggen? Hoe kom je aan handige voorbeelden of trucjes die leerlingen helpen?
Ik vond vakdidactiek het enige fatsoenlijke onderdeel van de opleiding. De rest kan wat mij betreft geschrapt worden. Een tentamentje pedagogiek erbij, wat themabijeenkomsten, en klaar.quote:Op vrijdag 2 september 2011 15:28 schreef merry77 het volgende:
ik vond vakdidactiek ook erg onder de maat.
Zeker bij natuurkunde is HOE je iets uitlegt erg belangrijk. Structuur is erg belangrijk, maar ook gebruik je een analogie, gebruik je een demo, welke stappen vertel je. Etc.
Ik vond dat echt onder de maat.
Bij de stage die ik liep vertelde de stagebegeleider mij wat leerlingen lastig vinden, welke verkeerde denkbeelden ze hebben, hoe je het beste de tekeningetjes maakt. Daar had ik wat aan.
Ik heb overigens wel te horen gekregen dat de laatste opdrachten nu ook goed zijn. Dus dat betekent dat ik eerste graads bevoegd ben geworden! YEAH!
Nu die baan nog.
De werkvormen bedenken lukt wel, het gaat echt puur om klassikaal uitleg geven over bepaalde termen (bijvoorbeeld het verschil tussen een toegeving en een nuancering, tussen een oorzaak, reden, gevolgtrekking). Ik weet het zelf wel, maar om het aan de leerlingen uit te leggen mis ik echt de handige bewoordingen, trucjes om te herkennen en slimme voorbeelden.quote:Op vrijdag 2 september 2011 18:36 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Laat ze het praktische verschil zien; een tekst die helemaal juist is en een tekst die zo krom als een hoepel is. Als opdracht moeten ze zelf aangeven welke tekst goed is en welke niet, uiteraard met hun beredenering erbij. Grote kans dat ze zelf de functie van bepaalde regels ontdekken.
Op die fiets. Ik hoef nooit verder te gaan dan stam + t, dus daar kan ik je niet mee helpen vrees ik...quote:Op vrijdag 2 september 2011 21:20 schreef Naamah het volgende:
[..]
De werkvormen bedenken lukt wel, het gaat echt puur om klassikaal uitleg geven over bepaalde termen (bijvoorbeeld het verschil tussen een toegeving en een nuancering, tussen een oorzaak, reden, gevolgtrekking). Ik weet het zelf wel, maar om het aan de leerlingen uit te leggen mis ik echt de handige bewoordingen, trucjes om te herkennen en slimme voorbeelden.
Het verschilt binnen de opleiding ook nog per vakdidacticus. Bij moderne vreemde talen vond ik het heel erg fijn en praktijkgericht in Leiden, bijvoorbeeld.quote:Op vrijdag 2 september 2011 15:12 schreef Razztwizzle het volgende:
Dat is vervelend zeg, ik heb dat heel anders ervaren - eigenlijk vond ik het de enige colleges die heel praktisch gericht waren op de lespraktijk! Dat verschilt dus duidelijk per opleiding.
Ik had vorige week een zorgleerling, o.a. faalangst, helemaal over haar toeren omdat een docent had gezegd dat kinderen die het huiswerk niet af hadden te dom of te lui waren. Hele klas moest 8e en 9e uur terugkomen. Ivm nog meer problemen met die leerling en docenten heb ik de teamleider ingeschakeld, die heeft even gepraat met de docent in kwestie. Uitkomst moet ik nog horen. We zijn bij ons op school heel hands on daarin. Niet dat je je collega's afvalt, maar als er een kritische situatie is met een zorgleerling en er gebeuren dingen die niet handig zijn, dan wordt er gewoon even met de teamleider gepraat.quote:Op vrijdag 2 september 2011 22:55 schreef Hippos het volgende:
Een klein casusje. Vorig schooljaar hebben leerlingen via de leerlingenraad aangegeven dat er enkele docenten bij ons team soms denigrerende opmerkingen maakten over leerlingen, vaak tot betrekking tot het niveau (met name mavo-leerlingen). We hebben ook voorbeelden gehoord en de boodschap was natuurlijk dat dat absoluut niet kon. Ik vond het verbazingwekkend dat er collega's zijn die kinderen afbranden omdat dat natuurlijk totaal niet werkt, het kind beschadigd en je de schoolnaam ook geen goed doet.
Vandaag had ik het 8ste uur een klas voor me, een tweede klas. Een gezellige klas, tandje druk met veel meiden, maar prima mee te werken. Vooraan mijn bureautje zitten twee meiden die weliswaar af en toe iets teveel praten maar op mij overkomen als eerlijke meiden. Een van de twee meiden kwam binnen en was vol over het feit dat een collega iets tegen haar had gezegd. Nu willen leerlingen vaak graag iets aandikken maar dit kwam eerlijk uit. Ze vertelde dat de docent haar 'dom' had genoemd en ze 'anders maar mavo moest gaan doen' terwijl ze nu in 2VWO zit en andere soortgelijke opmerkingen. Ik heb er niet teveel op gereageerd maar toen ik om half vijf mijn tas inpakte bleef het toch hangen, ook omdat dit soort dingen natuurlijk niet kunnen. Als ze waar zijn natuurlijk....
Wat zouden jullie doen, gewoon de collega er naar vragen? Of het aankijken en geen actie ondernemen?
Je kunt ook denken: misschien werkt deze wat begeleidende aanpak wel voor havo, maar niet voor vwo. Misschien hebben ze juist minder tijd en meer werk nodig op geprikkeld te raken? t is maar een ideetje, geen aanval!quote:Op zaterdag 3 september 2011 20:55 schreef merry77 het volgende:
Normaal maak ik zelf geen denigrerende opmerkingen. 1x in een 3vwo klas zaten een paar meiden continu te klagen over dat ik vervangende leraar was en dat ik ze te hard liet werken.
Ik had namelijk een so 2 weken van tevoren opgegeven (ik had hem ook onverwacht kunnen geven en dat was beter geweest).
Bij de so waren er 7 van de 29 leerlingen uit de vwo klas er alleen mijn uur niet! Heel opvallend. In de havo klas was er slechts 1 niet alleen mijn uur. Ik ben toen naar de afdelingsleider gegaan.
Dat terzijde.
Ik heb een practicum gedaan, waarna ze 1 grafiekje moesten tekenen en 1 dingetje uitrekenen. En ze moesten een korte spreekbeurt houden over een onderwerp van alternatieve energie. Ik heb een hele les met ze in de mediatheek gezeten, waar het gros niets aan de opdracht heeft gedaan.
Dat grafiekje kost hen max een half uur tijd.
Verder had ik geen huiswerk gegeven.
En die meiden maar klagen. Dus ik zei dat ze vwo deden en dat er dus meer van hen verwacht werd. En tegen die ene (dat zij alleen het kon horen) dat als het teveel was, ze misschien maar havo moest gaan doen.
Maar het was echt een klaagklas die vwo klas.
Ik heb namelijk in 1 3havo klas PRECIES dezelfde opdrachten gegeven en daar heb ik geen een klacht gehoord. Ik had echt zo iets, van, wat loop je toch te klagen.
Geen huiswerk, een hele les in de mediatheek voor het onderwerp (hoefde maar 5 minuutjes te zijn) en daarna nog een week de tijd (en voor sommigen zelfs meer, want er zat nog een vakantie tussen).
Ja daar werd ik wat iel van.
mensen om mij heen merken heel duidelijk dat ik met 0,8 fte zeker 30-35 uur in de week op school zit, en vaak weekenddagen en avonden aan voor- en nawerk besteed, plus dan nog de verplichte activiteiten op school buiten lestijd. ik heb ervoor gekozen, mede omdat ik lange vakanties heb en omdat het veel vastigheid biedt in deze tijden (ik geef een tekortvak), maar vooral omdat het leuk is en ik van kinderen houd. de lange uren zijn dan part of the dealquote:Op maandag 5 september 2011 16:53 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Nu slaat de wijzer weer naar de ándere kant te ver door, vind ik. Eerst dat artikel van "oh wat zijn we toch zielig, want ik heb een vies kopje thee", en nu krijgen we een betoog dat het onderwijs een en al halleluja is. "In het voortgezet onderwijs heb je een volledige baan bij 25 lesuurtjes van 50 minuten" - lesuurtjes. Dat klinkt al alsof het niks is. Deze collega heeft waarschijnlijk ook alleen maar 25 "lesuurtjes". Geen mentoraat, geen lid van werkgroep blabla, geen begeleider van stagiaires, geen lid van de organisatie van zus en zo - ook allemaal taken die je in de schoot geworpen krijgt en die veel tijd opslurpen.
Los daarvan: ik ben het wel met die schrijver eens hoor. Met al dat gezeik zet je alleen jezelf in de kijker.
Dat dacht ik in het begin ook. Er is klagen en klagen. Je hebt de klagers die het niet fijn vinden als ze een vies kopje thee hebben, als ze pauzetoezicht moeten houden als het regent, en ouderavonden verafschuwen. Er zijn ook klagers die uit betrokkenheid dingen aan de kaak willen stellen. Hoe langer ik in het onderwijs zit, vallen me veel dingen op die gewoon aan verbetering toe zijn. Je realiseert je ook dat er dingen niet goed geregeld zijn. Uit bezorgdheid kaart je dan dingen aan, maar ik zeur nooit "om het zeuren". Als ik dingen aankaart ("gezeur") dan heb ik op z'n minst altijd een verbeterpunt of alternatief achter de hand.quote:Op maandag 5 september 2011 18:05 schreef Johannes_Klabanus het volgende:
Als beginnend docent vind ik het ergerlijk dat veel klagende collega's hun vak zo naar beneden halen.
Dat dus.quote:Op maandag 5 september 2011 18:39 schreef ShadyLane het volgende:
Op het moment dat een collega uit oprechte bezorgdheid om de leerlingen moppert dat de klassen veel te groot worden, ben je nogal een zuurpruim als je dat soort betrokkenheid interpreteert als 'enkel geklaag/gezeur'.
In sommige regio's wel in het 1e graadsgebied voor zover ik weet. Althans, tijdens mijn laatste sollicitatie werd gezegd dat het heel lastig was om 1e graders voor Engels te krijgen (regio Rotterdam). Wat op zich wel logisch is, want er is geen 1e graads opleiding in Rotterdam.quote:
Echte zeurklagers heb je natuurlijk ook, absoluut, ik had een collega die werkelijk geen REET uitvoerde, afgezien van het hoogst noodzakelijke, en in onze gezamenlijke tussenuren waarin ik door de personeelskamer rende van het kopieerapparaat naar een leerling die extra uitleg nodig had enz. enz. zat hij daar, zijn tussenuur te vullen met geklaag dat ie het zo druk hadquote:Op maandag 5 september 2011 19:25 schreef Johannes_Klabanus het volgende:
Ik zal het van jullie oude rotten maar aannemenJullie hebben natuurlijk helemaal helemaal gelijk dat er in het onderwijs veel mis is en dat er vaak wordt geklaagd uit betrokkenheid.
In west-nederland wel voor 1e graads ja, net als Nederlands, Frans, Duits, Klassieke Talen en de betavakken. Ik was ook weer met 1 brief binnen bij twee scholenquote:Op maandag 5 september 2011 20:06 schreef Dutchie11 het volgende:
[..]
In sommige regio's wel in het 1e graadsgebied voor zover ik weet. Althans, tijdens mijn laatste sollicitatie werd gezegd dat het heel lastig was om 1e graders voor Engels te krijgen (regio Rotterdam). Wat op zich wel logisch is, want er is geen 1e graads opleiding in Rotterdam.
Het feit dat ik 1e graads wil gaan doen stemde de school al heel blij.
Dat meisje gaf 'm ook repliek door te zeggen dat ze keihard d'r best ging doen voor VWO. Vandaag even aangesproken, collega. De opmerkingen was zo geplaatst. De leerling deed wat te weinig, iets te veel praten en toen maakte hij de opmerking dat hij haar nog wel eens op de MAVO zou terugzien...quote:Op zaterdag 3 september 2011 11:09 schreef mane het volgende:
Ik zou die collega er wel naar vragen, maar niet op een beschuldigende maar juist heel luchtige toon. Dan kun je er misschien een beetje achter komen hoe die leraar zelf daar tegenover staat en wat zijn eigen beeld is van hoe hij met leerlingen om gaat.
De meisjes in kwestie zou ik vooral aanspreken op hun eigen gevoel van trots. Je laat je toch niet door een leraar aanpraten dat je dom bent zeker? Kom op zeg! Dat moet je maar met een korreltje zout nemen hoor. Bovendien is het een stimulans om die leraar vooral het tegendeel te gaan bewijzen. Laat maar zien dat hij het bij het verkeerde eind heeft.
quote:Op maandag 5 september 2011 21:39 schreef kwakz0r het volgende:
[..]
In west-nederland wel voor 1e graads ja, net als Nederlands, Frans, Duits, Klassieke Talen en de betavakken. Ik was ook weer met 1 brief binnen bij twee scholen
maar ben je dan niet gewoon een beetje laat voor de vacatures nu? in april stikt t nog van de vacatures en kun je op allerlei scholen wel terecht volgens mij.quote:Op maandag 5 september 2011 22:27 schreef merry77 het volgende:
Nou, valt mij als beta (natuurkunde) toch erg tegen om iets te vinden.
Bijna alle studenten van waar ik mee begon hebben al iets (op 1 na bij de stageschool).
Vandaag een enthousiast gesprek gehad, maar ja meerdere kandidaten.
En elke vakdocent is ook mentor van een groepje tot 15 leerlingen. En moet een dagopening doen.
Met die laatste twee heb ik beide geen ervaring.
En oja, ik ben dan gelijk de enige bovenbouw docent. Oftewel gelijk de verantwoording voor 2 havo 5 klassen en een 6 vwo klas.
Over in het diepe springen gesproken.
[..]
Ik ken eigenlijk helemaal geen collega's die zeuren over hun eigen werk. Nog op niet één school meegemaakt. Enkel in de media lees ik dat allemaal.quote:Op maandag 5 september 2011 18:05 schreef Johannes_Klabanus het volgende:
Het eerste artikel is overdreven negatief, dit artikel is overdreven positief. In beide gevallen natuurlijk bedoeld om discussie uit te lokken, wat ook goed lukt.
Als beginnend docent vind ik het ergerlijk dat veel klagende collega's hun vak zo naar beneden halen. Alsof je wel een enorme loser moet zijn om in het onderwijs te werken, want het is werkelijk verschrikkelijk en het afvoerputje van werkend Nederland, want in het bedrijfsleven is alles zo veel beter... Vind je het gek dat het beroep niet veel prestige heeft, als een groot deel van de mensen die het uitoefenen er alleen maar over zitten te klagen?
dat zit ik volgens mij al 6 jaarquote:Op dinsdag 6 september 2011 18:48 schreef mane het volgende:
Wat voor vermoeidheid is het: lichamelijk of vooral geestelijk? Een combinatie? En heeft die vermoeidheid alleen te maken met veel werk, of spelen er andere dingen?
In principe is het zo dat als je iets doet wat je leuk vindt je er ook energie van krijgt. Dat zou als compensatie voor het soms zware werk en het vroege opstaan zo moeten voelen, denk ik. Dat je dus wel moe bent, maar tegelijkertijd denkt: jeeh!. Dat is niet iedere dag haalbaar, maar voor de juiste balans wel belangrijk dat het vaak/regelmatig zo is. Aan de andere kant: dit is pas je tweede jaar voor de klas en je begint weer op een nieuwe school en dat is ook allemaal best heftig. Maak je je niet te druk over dingen? Als je ook ga nadenken/piekeren over de vermoeidheid, wordt het natuurlijk ingewikkeld... Lukt het je de dingen los te laten? Ben je niet te perfectionistisch? Ik weet niet... Ik krijg soms de indruk, van wat je hier schrijft, dat je tegen een lichte overspannenheid aanzit. Maar misschien is die indruk wel helemaal verkeerd hoor.
Het is ook lang, eng en moeilijk. Maar misschien is het vooral belangrijk te benadrukken voor jezelf dat je het kan, dat het leuk is en dat je er veel van leert. Het wat minder 'zwaar' zien en proberen vertrouwen te hebben in wat je kan. Dat moet natuurlijk groeien, dat gevoel, maar het is ook een beetje een kwestie van self-fulfilling prophecy. Vanavond proberen even lekker te ontspannen, niet praten (of schrijven) over werk, over je zorgen of je vermoeidheid, maar alles even lekker van je afzetten. En als je toch aan je werk denkt, bedenken dat het morgen vast een best leuke dag gaat worden en dat jij het wel aan gaat kunnen allemaal. En dat jij het in ieder geval leuk gaat maken.quote:
quote:Op dinsdag 6 september 2011 19:39 schreef mane het volgende:
[..]
Het is ook lang, eng en moeilijk. Maar misschien is het vooral belangrijk te benadrukken voor jezelf dat je het kan, dat het leuk is en dat je er veel van leert. Het wat minder 'zwaar' zien en proberen vertrouwen te hebben in wat je kan. Dat moet natuurlijk groeien, dat gevoel, maar het is ook een beetje een kwestie van self-fulfilling prophecy. Vanavond proberen even lekker te ontspannen, niet praten (of schrijven) over werk, over je zorgen of je vermoeidheid, maar alles even lekker van je afzetten. En als je toch aan je werk denkt, bedenken dat het morgen vast een best leuke dag gaat worden en dat jij het wel aan gaat kunnen allemaal. En dat jij het in ieder geval leuk gaat maken.
Is logisch en primaquote:Op dinsdag 6 september 2011 20:25 schreef kwakz0r het volgende:
[..]goeie insteek lukt me ook vaker wel dan niet, alleen als t allemaal van n leien dakje gaat post ik hier minder op de een of andere manier
en vandaag was wel een dieptepuntje even. morgen weer beter!
In Engeland, Australië en Spanje is veel meer respect voor autoriteit. De dingen die hier volstrekt normaal zijn in de klas, zijn in bv Spanje volstrekt onaanvaardbaar. Als je zo'n vrije sfeer hebt in de scholen/klassen, dan heb je een evenwicht nodig tussen jongens en meisjes. Ze houden elkaar nog enigszins normaal.quote:Op dinsdag 6 september 2011 18:07 schreef merry77 het volgende:
@Erik: toch zijn aparte jongens en meiden scholen niet raar. Kijk naar landen als Engeland, Australie, Spanje. In dat soort landen zijn het aantal meisjes dat exact kiest een stuk hoger dan hier. Omdat ze namelijk niet door de normale rollenpatronen in de klas niet meer exact gaan kiezen.
Bedankt voor je antwoorden. Op mijn universiteit is zo'n cursus niet mogelijk. Er is ook helemaal geen lerarenopleiding op dit moment (UVT). Als iemand anders nog aanvullingen en/of tips heeft, dan hoor ik deze natuurlijk graag.quote:Op woensdag 7 september 2011 18:02 schreef CG het volgende:
Ik volg dit topic ook al een tijdje, omdat ik in mijn LIO jaar zit. Ik doe de opleiding tot docent algemene economie aan de RuG dus ik kan een aantal van je vragen beantwoorden.
1. Ik weet niet wat het verschil is, maar ik volg de opleiding dus aan de universiteit. Als je altijd op de universiteit hebt gezeten lijkt het mij handiger dat je de lerarenopleiding daar ook volgt, omdat je weet hoe het daar werkt.
2. De arbeidsperspectieven moeten goed zijn in het westen. Veel vraag naar economiedocenten daar. In de rest van het land is de vraag gemiddeld. (De vraag is wat er kan gaan gebeuren als de economie weer aantrekt. Als een deel van de docenten besluit dan het bedrijfsleven in te gaan kan de vraag naar economiedocenten ineens sterk groeien.)
3. Het curriculum is minder puur theorie en meer praktijkgericht geworden. De stof staat dichter bij de leefwereld van de leerlingen. Een keer meelopen op een school is natuurlijk altijd handig om een indruk te krijgen. De RuG biedt sowieso een basiscursus voorafgaand aan de lerarenopleiding aan waarin je kunt snuffelen aan het lesgeven op de middelbare school om te kijken of het wat voor je is. Of de andere universiteiten ook zoiets doen weet ik niet.
4. Geen idee.
Een HBO-opleiding tot eerstegraads docent is bedoeld voor docenten die al een tweedegraads bevoegdheid hebben. Een universitaire lerarenopleiding is voor mensen die al een vakinhoudelijke universitaire master voltooid hebben en daarna in één jaar hun eerstegraads bevoegdheid willen halen. Soms wordt dit in een tweejarig masterprogramma samengebracht.quote:Op woensdag 7 september 2011 17:48 schreef YourAsset het volgende:
1) Wat is het verschil tussen een HBO opleiding tot eerstegraads leraar en een universitaire opleiding? Wat bevelen jullie aan?
Qua salaris maakt het niet in principe niet uit; na een universitaire lerarenopleiding word je in dezelfde schaal ingedeeld als je tweedegraads collega's. Vanaf 2014 zou je als eerstegraads docent recht hebben op salarisschaal LD als je minstens de helft van je lessen in het eerstegraads gebied geeft, maar er kan nog een hoop veranderen voor het 2014 is natuurlijk.quote:2) Hoe zien de arbeidsperspectieven eruit voor een docent die een eerstegraadsbevoegdheid heeft voor M&O of algemene economie? Wordt er waarde gehecht aan een universitaire vooropleiding of maakt dit niets uit?
Kan. Sommige opleidingen hebben de mogelijkheid tot snuffelstages, maar als je al weet dat je docent wil worden, denk ik dat het weinig toevoegt. In het begin van de opleiding observeer je sowieso nog veel. Over het curriculum krijg je vast op de opleiding nog wel wat te horen.quote:3) Is het aan te raden om eerst nog een weekje mee te lopen op een middelbare school? Ik ben 5 jaar geleden geslaagd voor het VWO maar ik zag al dat het curriculum gewijzigd was in de tussentijd.
Is er een Engelstalige lerarenopleiding? Non-native speakers die lesgeven in het tweetalig onderwijs hebben volgens mij een Cambridge-certificaat moeten halen (CAE/CPE), maar ik weet niet precies wat de eisen zijn.quote:4) Is er een meerwaarde aan de Engelstalige lerarenopleiding? Zodat je ook in het tweetalig onderwijs les kunt geven?
Ik geef les aan een techniekklas met alleen jongens, aan een zorgklas met alleen meisjes en aan gemengde klassen en dat is een wereld van verschil. Zo'n meidengroep is al snel een theeclubje, en bij onenigheid gaat het er vaak erg gemeen aan toe. Zo'n jongensgroep bestaat juist vaak weer uit 'rauwdauwers' en behoeft dan ook een compleet andere benadering. Wel interessant om te verschillen te zien, maar ik denk dat leerlingen toch het best functioneren in een heterogene groep.quote:Op woensdag 7 september 2011 15:35 schreef ErikT het volgende:
[..]
In Engeland, Australië en Spanje is veel meer respect voor autoriteit. De dingen die hier volstrekt normaal zijn in de klas, zijn in bv Spanje volstrekt onaanvaardbaar. Als je zo'n vrije sfeer hebt in de scholen/klassen, dan heb je een evenwicht nodig tussen jongens en meisjes. Ze houden elkaar nog enigszins normaal.
Buiten de klas is altijd ruimte.quote:Op woensdag 7 september 2011 18:58 schreef CG het volgende:
Ik heb bv. een 3e klas waar ik best wat moeite mee heb. Het is een drukke groep van 30 leerlingen met een scheve verdeling m/v, namelijk 10/20. Ik heb in deze groep best veel moeite om aan het begin van de les de aandacht te vangen en deze vast te houden als ik wat wil uitleggen. Ook als ik ze aan het werk zet gaan ze snel met elkaar praten. [b[Wat zijn de tips/trucs om zulke groepen onder controle te houden en dat ze doen wat je ze opdraagt? (Een groot deel van de klas wil overigens wel graag goed meedoen met de les. Er zijn een paar echte grote stoorzenders, helaas kan ik die niet makkelijk apart zetten omdat alle plekken bezet zijn in zo'n volle klas.)[/b]
In de late uren begin ik meestal wat rustiger. Een paar minuutjes een beetje laten keuvelen. Dat win je op het einde weer terug. Als je meteen hard van start wil roep je volgens mij weerstand op.quote:Ook heb ik een andere 3e klas die ik 2 uur in de week heb. Beide lessen zijn het 7e uur. De energie is er dan vaak wel uit bij de leerlingen. Wat zijn de tips/trucs om leerlingen op dat uur nog in gang en geconcentreerd aan het werk te kunnen krijgen?
Bedankt allemaal, dit helpt me zeker. Ik ga mijn oude school ook mailen om te vragen of ik een paar dagen mee kan lopen om een beter beeld te krijgen van de dingen die ik als leerling niet zag. Bovendien ben ik ook wel benieuwd hoe het nieuwe programma is en hoe (andere) docenten de werkdruk ervaren. Hoeveel uur werken jullie gemiddeld per week? Mijn indruk, na het lezen van een aantal topics, is dat jullie vaak meer uren werken dan jullie betaald krijgen.quote:Op woensdag 7 september 2011 22:38 schreef kwakz0r het volgende:
Iemand vroeg over lerarenopleiding economie: alles is al wel gezegd, behalve dat je tweetalig volgens mij in Leiden kan doen, world teacher training is dat.
Dat heb je goed gezien.quote:Op woensdag 7 september 2011 22:42 schreef YourAsset het volgende:
Mijn indruk, na het lezen van een aantal topics, is dat jullie vaak meer uren werken dan jullie betaald krijgen.
Bestaan er wel HBO-opleidingen die je tot een eerstegraads docent opleiden? Bij mijn weten is de route namelijk HBO - tweedegraads --> hbo-master, maar dan heb je het over andere taken óf --> uni-master - eerstegraads.quote:Op woensdag 7 september 2011 19:04 schreef Tochjo het volgende:
[..]
Een HBO-opleiding tot eerstegraads docent is bedoeld voor docenten die al een tweedegraads bevoegdheid hebben. Een universitaire lerarenopleiding is voor mensen die al een vakinhoudelijke universitaire master voltooid hebben en daarna in één jaar hun eerstegraads bevoegdheid willen halen. Soms wordt dit in een tweejarig masterprogramma samengebracht.
Dat klinkt inderdaad wel erg triest. Voor gymnasium leerlingen al helemaal...quote:Op vrijdag 9 september 2011 23:06 schreef ErikT het volgende:
Ik heb deze week breuken geoefend. Eerst in HAVO 4, want ik wilde weten wat het niveau was en aangezien het eerste HS havo 4 over rekenen gaat. Breuken optellen, vermenigvuldigen en delen. Wat je vroeger dus leerde in groep 6. (Vroeger... ik ben 28.) Goed, ze konden er geen klap van. Een derde kon niet eens 1/3 bij 3/4 optellen. Vermenigvuldigen ongeveer hetzelfde, delen door een breuk kon niemand.
"Ja dit is zo lang geleden!"
Dus ik naar HAVO 1. Dat zou korter geleden moeten zijn. Zelfde sommen. Precies hetzelfde resultaat. Ze konden er geen klap van.
"Dit hebben we nooit gehad." Aha. "Dit is al zo lang geleden." Huh?
Hierna besprak ik mijn bevindingen met collega's, die zeiden "ach ja, welkom in het onderwijs!" en ging het eens in Gymnasium 1 bekijken. Nou, daar konden toch zeker 2 leerlingen alle sommen maken. 2! Collega, met zo'nsmile: "En, hoe was het in Gymnasium 1?" Hetzelfde dus.
Leerling: "Ja, dat optellen heb ik wel geleerd. Maar dat keer heb ik nooit gehad." Say what? Ik heb ze verteld dat ze hun ouders moeten vertellen om hun geld terug te gaan vragen op de basisschool.
Het is geen wonder ook, dat het niveau bij wiskunde zo laag is, en dat leerlingen bij natuurkunde vastlopen op de wiskunde. Er is geen basis. Er is geen gevoel voor getallen. Het zit er gewoon niet in. 7x4 is rustig 21, 9x4 is 32 en als je weet dat 2x36 72 is, pak je voor 3x36 je rekenmachine. Dit is toch niet leuk zo? Ja, ik heb me kostelijk vermaakt, daar niet van, maar het is echt in en in triest natuurlijk. Nederland kenniseconomieEn de klassen op de basisschool worden steeds groter... nog 10 jaar en je moet beginnen met leren tellen in de brugklas.
Goed. In klas 1 gaat de eerste repetitie dit jaar over HS 1 én breuken. En in klas 3 gaat de rekenmachine van tafel.
volgens mij leren ze het nog wel hoor, en zelf net zoals ik het "vroeger" leerde. maar je moet niet onderschatten wat een zomertje pre-puberen met het geheugen doet, laat staan een paar jaar middelbare school (waar kinderen doorgaans in de onderbouw veel onzelfstandiger worden behandeld dan einde basisschool) plus puberende hersenen. weg zorgvuldig aangeleerde kennis. neem nooit aan dat een kind iets niet geleerd heeft als ze zeggen het niet te weten, of het nooit gekund heeft. ze krijgen bij ons nu verplicht rekenvaardigheid als vak vanaf de derde ofzo...quote:Op vrijdag 9 september 2011 23:06 schreef ErikT het volgende:
Ik heb deze week breuken geoefend. Eerst in HAVO 4, want ik wilde weten wat het niveau was en aangezien het eerste HS havo 4 over rekenen gaat. Breuken optellen, vermenigvuldigen en delen. Wat je vroeger dus leerde in groep 6. (Vroeger... ik ben 28.) Goed, ze konden er geen klap van. Een derde kon niet eens 1/3 bij 3/4 optellen. Vermenigvuldigen ongeveer hetzelfde, delen door een breuk kon niemand.
"Ja dit is zo lang geleden!"
Dus ik naar HAVO 1. Dat zou korter geleden moeten zijn. Zelfde sommen. Precies hetzelfde resultaat. Ze konden er geen klap van.
"Dit hebben we nooit gehad." Aha. "Dit is al zo lang geleden." Huh?
Hierna besprak ik mijn bevindingen met collega's, die zeiden "ach ja, welkom in het onderwijs!" en ging het eens in Gymnasium 1 bekijken. Nou, daar konden toch zeker 2 leerlingen alle sommen maken. 2! Collega, met zo'nsmile: "En, hoe was het in Gymnasium 1?" Hetzelfde dus.
Leerling: "Ja, dat optellen heb ik wel geleerd. Maar dat keer heb ik nooit gehad." Say what? Ik heb ze verteld dat ze hun ouders moeten vertellen om hun geld terug te gaan vragen op de basisschool.
Het is geen wonder ook, dat het niveau bij wiskunde zo laag is, en dat leerlingen bij natuurkunde vastlopen op de wiskunde. Er is geen basis. Er is geen gevoel voor getallen. Het zit er gewoon niet in. 7x4 is rustig 21, 9x4 is 32 en als je weet dat 2x36 72 is, pak je voor 3x36 je rekenmachine. Dit is toch niet leuk zo? Ja, ik heb me kostelijk vermaakt, daar niet van, maar het is echt in en in triest natuurlijk. Nederland kenniseconomieEn de klassen op de basisschool worden steeds groter... nog 10 jaar en je moet beginnen met leren tellen in de brugklas.
Goed. In klas 1 gaat de eerste repetitie dit jaar over HS 1 én breuken. En in klas 3 gaat de rekenmachine van tafel.
Kan me ik wel in vinden hoor... Als je mij nu opeens zou vragen om een rijtje Franse werkwoorden te gaan vervoegen of iets dergelijks, zou ik ook even in mijn hersenpan een dikke laag stof moeten wegblazen. Leerlingen hebben dat ook..quote:Op vrijdag 9 september 2011 23:06 schreef ErikT het volgende:
Ik heb deze week breuken geoefend. Breuken optellen, vermenigvuldigen en delen. Vermenigvuldigen ongeveer hetzelfde, delen door een breuk kon niemand. "Ja dit is zo lang geleden!"
quote:Dus ik naar HAVO 1. Dat zou korter geleden moeten zijn. Zelfde sommen. Precies hetzelfde resultaat. Ze konden er geen klap van.
Je kunt het de kinderen niet kwalijk nemen. Welk gevoel geef je ze met zo'n opmerking? Je steekt in op het negatieve - dan kun je beter zeggen: "Oke, we gaan ons eens in deze materie vastbijten" en het ze uitleggen. Ik kom ook wel eens leerlingen tegen die een verleden tijd nog steeds niet beheersen. Dan ga ik ook niet zeggen: "Ga maar vragen aan je leraar van vorig jaar of die z'n salaris kan terug storten, want die heeft je niks geleerd. Of doe dat maar niet, want die leraar was ik zélf". Niet afgeven op eerdere periodes in een leerproces.quote:Ik heb ze verteld dat ze hun ouders moeten vertellen om hun geld terug te gaan vragen op de basisschool.
Ik kan me je gevoel goed voorstellen, maar tja... zo gaat het nu eenmaal. Feiten kennis, of in jouw geval tafeltjeskennis is vervangen door aanleren van vaardigheden. Je hoeft het tafeltje van 8 niet te kennen, als je maar weet hoe je er achter kunt komen wat het tafeltje van 8 dan wél is. Het is wachten tot er weer iemand het lumineuze idee krijgt en alles weer terugdraait.quote:Er is geen basis. Er is geen gevoel voor getallen. Het zit er gewoon niet in. 7x4 is rustig 21, 9x4 is 32 en als je weet dat 2x36 72 is, pak je voor 3x36 je rekenmachine. Dit is toch niet leuk zo? Ja, ik heb me kostelijk vermaakt, daar niet van, maar het is echt in en in triest natuurlijk. Nederland kenniseconomie![]()
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |