abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 16:59:00 #201
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_143482303
Mits superschoon kan dat wel ja.
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:05:29 #202
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_143482443
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 16:25 schreef Trusten het volgende:

[..]

Geleerpoeder op basis van pectine om o.a. jam met minder suiker te maken (maar 1/2 fruit 1/2 suiker kan uiteraard ook gewoon).

http://www.marmello.nl/marmello/nl/producten/
Oh, ik gebruik gewoon geleisuiker, zit ook pectine in, en wat extra pectine als ik aardbeien gebruik.
De Jam wordt mooi stijf nu btw.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:06:40 #203
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_143482473
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 16:57 schreef PM-girl het volgende:
Ik heb onlangs weckpotjes gevuld, dat ging prima. Nu wil ik opnieuw wat gaan inmaken, kan dat ook in lege jam- en appelmoespotjes?

5 kilo aardbeien! Zelf geplukt?
Ik gebruik altijd lege jam, augurk, mayonaise, etc ec potjes die ik door de afwasmachine heb gejaagd.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_143482608
hey leuk,

ook gedaan van 3 pruimboompjes met die gelei suiker vd AH
staat op 1250gr fruit op die 500gr suiker, minder is ook prima trouwens en stijft prima op,
beetje geknutseld en erg lekker, zelfs 'n scheutje water kan je erbij doen, die pruim met cranberries en bosvruchten als geheel op het laatste toegevoegd, nog even meekoken ^O^ :Y) _O_
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:15:15 #205
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_143482700
Minder kan omdat pruimen van zichzelf al pectine bevatten.
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:15:22 #206
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_143482702
Ik gebruik altijd de klassieke 1 op 1 verhouding.
Kleur blijft dan mooi, smaak ook, geen verdere conserveermiddelen nodig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 augustus 2014 @ 23:24:55 #207
94046 PM-girl
Is geen haartje betoeterd...
pi_143495603
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik gebruik altijd lege jam, augurk, mayonaise, etc ec potjes die ik door de afwasmachine heb gejaagd.
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 16:59 schreef Erasmo het volgende:
Mits superschoon kan dat wel ja.
Thanks! Voor de zekerheid ff uitkoken dus.
...maar weI in de aap gelogeerd :P
*
Ik stuur al sinds oktober 2006 PM's, word ik dan nu PM-woman?
Laat maar: PMS-girl it is.....
  donderdag 21 augustus 2014 @ 13:06:25 #208
94046 PM-girl
Is geen haartje betoeterd...
pi_143662159
Net appelmoes gemaakt. Nog simpeler dan simpel, zo blijkt :D
Enige nadeel: al die appels schillen en snijden.
...maar weI in de aap gelogeerd :P
*
Ik stuur al sinds oktober 2006 PM's, word ik dan nu PM-woman?
Laat maar: PMS-girl it is.....
  donderdag 21 augustus 2014 @ 13:09:07 #209
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_143662246
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 13:06 schreef PM-girl het volgende:
Net appelmoes gemaakt. Nog simpeler dan simpel, zo blijkt :D
Enige nadeel: al die appels schillen en snijden.
Niet door een zeef halen btw
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 13:40:12 #210
94046 PM-girl
Is geen haartje betoeterd...
pi_143663207
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 13:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Niet door een zeef halen btw
Niet gedaan! Dan wordt het net pap.
...maar weI in de aap gelogeerd :P
*
Ik stuur al sinds oktober 2006 PM's, word ik dan nu PM-woman?
Laat maar: PMS-girl it is.....
  donderdag 21 augustus 2014 @ 13:49:47 #211
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_143663515
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 13:40 schreef PM-girl het volgende:

[..]

Niet gedaan! Dan wordt het net pap.
En het smaakt precies als blikappelmoes
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 19:17:20 #212
78918 SeLang
Black swans matter
pi_143674671
Het is weer bramentijd ^O^
Vandaag de tweede batch van totaal 9kg bramenjam gemaakt :9

Dit is een echte augustus traditie. Eerst het bramen plukken in een mooie omgeving en dan de jam maken. Ik heb weer (bijna) genoeg te eten tot aan augustus volgend jaar.

2 kg bramen
2 kg suiker
1 citroen (inclusief schil, voor de pectine en aroma)
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  donderdag 21 augustus 2014 @ 19:18:52 #213
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_143674729
quote:
7s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 19:17 schreef SeLang het volgende:
Het is weer bramentijd ^O^
Vandaag de tweede batch van totaal 9kg bramenjam gemaakt :9

Dit is een echte augustus traditie. Eerst het bramen plukken in een mooie omgeving en dan de jam maken. Ik heb weer (bijna) genoeg te eten tot aan augustus volgend jaar.
Pluk van de Petteflat gelezen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 19:20:05 #214
78918 SeLang
Black swans matter
pi_143674773
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 19:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Pluk van de Petteflat gelezen?
Ja vroeger wel, maar ik kan me niets herinneren dat met bramenjam te maken heeft.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_143674785
Hasselbramen :Y)
Spoilers!
  donderdag 21 augustus 2014 @ 19:21:50 #216
94046 PM-girl
Is geen haartje betoeterd...
pi_143674838
Hoelang is appelmoes houdbaar na het maken? Het zit vacuüm in de potjes.
...maar weI in de aap gelogeerd :P
*
Ik stuur al sinds oktober 2006 PM's, word ik dan nu PM-woman?
Laat maar: PMS-girl it is.....
  donderdag 21 augustus 2014 @ 19:21:54 #217
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_143674842
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 19:22:54 #218
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_143674884
quote:
0s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 19:21 schreef PM-girl het volgende:
Hoelang is appelmoes houdbaar na het maken? Het zit vacuüm in de potjes.
Lang, zeker een half jaar, mits donker en koel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 21 augustus 2014 @ 20:50:53 #219
94046 PM-girl
Is geen haartje betoeterd...
pi_143679245
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 19:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Lang, zeker een half jaar, mits donker en koel
Dat moet lukken, thanks!
...maar weI in de aap gelogeerd :P
*
Ik stuur al sinds oktober 2006 PM's, word ik dan nu PM-woman?
Laat maar: PMS-girl it is.....
  donderdag 21 augustus 2014 @ 21:00:00 #220
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_143679566
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 20:50 schreef PM-girl het volgende:

[..]

Dat moet lukken, thanks!
Mits natuurlijk kokend in de brandschone potten gestopt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_143866620
quote:
1s.gif Op donderdag 21 augustus 2014 13:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En het smaakt precies als blikappelmoes
Als ik 20 kg slechte val appels heb doe ik het echt wel. Om nu 20 kg appels te gaan schillen gaat mijn weer wat te ver.
Daarna wecken en de kelder in xx maanden later er nog van genieten 8)
  vrijdag 29 augustus 2014 @ 09:45:04 #222
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_143943823
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 11:56 schreef Bramito het volgende:
Bij wijze van grapje had ik dit jaar wat pepers in mijn moestuintje geplant. In een hoekje met niet heel veel zon, dus ik had er niet heel veel van verwacht. Ze doen het echter heel erg goed en het is net Augustus en met een beetje geluk kan ik to half oktober oogsten. De Habaneros ga ik voor sambal gebruiken, maar ik dacht de Serranos en de Jalapeños in te maken. Heeft iemand ervaring hiermee? Beter zuur dan zoetzuur?
Ik heb er toch maar sambal van gemaakt. Echt super lekker geworden, ik heb nu al spijt dat ik één van de twee potjes heb weggegeven. :')

Andere vraag, welek verhouding gebruiken jullie voor muntsiroop?
Suiker : Vloeistof
2:3 of 1:2
Ik gebruik normaal voor alle siroop 1:2 maar ik sie in een aantal muntsiroop recepten dat ze 2:3 gebruiken. Iemand ervaring?
Siesta & Fiesta!
pi_143943883
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:15 schreef Erasmo het volgende:
Minder kan omdat pruimen van zichzelf al pectine bevatten.
Aha, daarom werd mijn reine claude jam zo dik!!
Professioneel gifmenger.
  Manager PR/Moderator woensdag 3 september 2014 @ 17:24:50 #224
269689 crew  Viv
pi_144253843
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 augustus 2014 23:01 schreef Eris het volgende:

[..]

Als ik 20 kg slechte val appels heb doe ik het echt wel. Om nu 20 kg appels te gaan schillen gaat mijn weer wat te ver.
Daarna wecken en de kelder in xx maanden later er nog van genieten 8)
Je zou er appelgelei of appelstroop van kunnen maken.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_144265318
Toen ik van vakantie in Polen terugkwam, bleek mijn moeder zo "lief" te zijn geweest om de augurken uit mijn tuin in te maken. 24 Uur in het zout. Niet afgespoeld. En ze had niet door dat er zowel augurken als komkommers in de tuin stonden.

Gelukkig had ik zelf 2 kilo augurken uit Polen meegenomen. En veel kruiden en mooie glazen potten met zo'n truttig geruit dekseltje O+ Ik bewaar uiteraard mijn eigen jampotten enzo, maar deze waren 8 voor 1,15 dus ik heb ze maar meegenomen.

Ik heb ze met koude azijn ingemaakt, uiteraard in gesteriliseerde potten. Ik heb gevarieerd met de hoeveelheid zout in de azijn en natuurlijk veel verschillende kruidenmengsels er op losgelaten. Ik ben benieuwd!

Hoe retro, ik had nog diskettelabels. Op de volgende lading komt een videobandlabel :)

Ik heb uiteindelijk ook nog twee potten uit eigen tuin kunnen vullen. Nu zit mijn plant helemaal onder de meeldauw maar ik haalde er gisteren nog wel 5 flinke augurken af. Zou ik die nog kunnen eten/inmaken?
Spoilers!
pi_144265592
Lucky-Strike, ik heb hier augurken ingemaakt met kruiden, een scheutje yoghurt en 5% zoutloplossing, maar ik vind ze veel te zout. Ze hebben vijf dagen gefermenteerd, qua structuur zijn ze prima en qua smaakontwikkeling ook. Spoelen of in water weken voor consumptie heeft maar beperkt nut.

Kun je wat meer uitwijden over jouw recept? Of heb je een bron waar ik inspiratie op kan doen? Vooralsnog heb ik een boek van ene Katz als inspiratie.
Professioneel gifmenger.
pi_144265779
Nou, ik heb ze nog niet geproefd dus ik heb geen idee of het een succes wordt eigenlijk. Het was de eerste keer dat ik augurken inmaakte.

Ik heb de augurken 24 laten pekelen in een oplossing van 75 gram zout per liter water. Daarna goed afspoelen. De augurken worden dan een beetje slapjes maar dat schijnt de bedoeling te zijn.

Je kunt vervolgens kiezen tussen een koude en een gekookte azijnoplossing. In het laatste geval breng je je azijn met kruiden aan de kook en giet je het kokend over je augurken in de pot. Sommige mensen zeggen dat de augurken dan knapperiger worden, de meningen zijn er over verdeeld. Ik had geen zin in een azijnlucht in mijn huis dus ben voor een koude oplossing gegaan.

Ik heb verschillende hoeveelheden suiker in de azijn opgelost. Op deze prettige site gebruiken ze 125 gram suiker per liter azijn. Ik heb varianten met 100 gram en 50 gram gemaakt. Ik ben gek op zuur.

Voor ik de augurken in gesteriliseerde potten deed heb ik er verschillende kruiden en specerijen ingedaan. Ik heb geen idee wat nou lekker is, dat zien we vanzelf wel ;)

Gedroogde dille, mosterdzaad, peperkorrel, venkelzaad
Jeneverbes, peperkorrel, mosterdzaad, verse dragon, knoflookteen
Gedroogde dille, mosterdzaad, gedroogde chili, knoflookteen, jeneverbes
Tijm, rozemarijn, knoflookteen
Gedroogde dille, mosterdzaad, kummel, gedroogde chili
Venkelzaad, mosterdzaad, kummel, gedroogde chili

Ik ben ontzettend benieuwd!

Ik heb overigens ook nog 3 potten komkommerblokjes ingemaakt volgens het recept van Piet:
quote:
Halveer de kommer in de lengte, haal het hart er uit en snij dikke blokken. Met wat zout en suiker bestrooien om vocht uit te trekken, twee uur laten staan. Spoelen, in pot stoppen met mosterdzaad, blaadje laurier, gedroogde dille, witte azijn half en half met water verdunnen en zoveel suiker als je lekker vindt. Pot opvullen hiermee en paar weken minstens wegzetten om op smaak te laten komen.
In mijn geval zonder foelie. En ik ben bang dat ik het water ben vergeten maar dat weet ik niet zeker.
Spoilers!
pi_144265840
Ik vind een scheutje yoghurt door de ingemaakte augurk ook wel interessant trouwens. Hoeveel gebruik je dan?
Spoilers!
pi_144265862
Ah, jij pekelt 24 uur en laat dus niet fermenteren. Dat is een heel andere opzet. Leuk experiment, met die kruiden. Ik had ergens de tip gelezen om er iets tanninerijks bij te doen (rode wijn, thee), maar dat hangt dan waarschijnlijk ook samen met t fermenteren. Ik zoek nog even verder wat betreft de te zoute smaak. :Y
Laat je nog weten wat t is geworden, met de kruiden? :9
Professioneel gifmenger.
pi_144265876
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 10:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik vind een scheutje yoghurt door de ingemaakte augurk ook wel interessant trouwens. Hoeveel gebruik je dan?
Die voeg ik toe als bacterie-starter. Maar met 24 uur pekelen heb je waarschijnlijk nog geen fermentatie.
Professioneel gifmenger.
pi_144266029
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 10:45 schreef Buurpoes het volgende:
Ah, jij pekelt 24 uur en laat dus niet fermenteren. Dat is een heel andere opzet. Leuk experiment, met die kruiden. Ik had ergens de tip gelezen om er iets tanninerijks bij te doen (rode wijn, thee), maar dat hangt dan waarschijnlijk ook samen met t fermenteren. Ik zoek nog even verder wat betreft de te zoute smaak. :Y
Laat je nog weten wat t is geworden, met de kruiden? :9
Ik laat het zeker weten. Ik wist niet dat je augurken ook kunt fermenteren, maar waarom ook niet eigenlijk. Mochten er vandaag of morgen nog antwoorden op je vraag komen, kan ik de 5 augurken die ik nog heb ook wel op jouw manier gaan maken, interessant wel ^O^
Spoilers!
  zondag 7 september 2014 @ 15:25:54 #233
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144273164
Augurken in melkzuurfermentatie? Zoiets als zuurkool of kinchi dus?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144279797
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2014 17:15 schreef Erasmo het volgende:
Minder kan omdat pruimen van zichzelf al pectine bevatten.
Hmm.... ik heb ook pruimenjam gemaakt in mijn geval met geleisuiker van van Gilse, maar dat valt tegen. Ondanks dat ik precies 1:1 heb gewerkt conform verpakking wordt de jam niet stijf. Verder vind ik de jam eigenlijk te zoet. Ik heb nooit problemen met de geleisuiker van de Aldi die je 1:2 kunt gebruiken, goed stijf en niet te zoet.
pi_144286164
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Augurken in melkzuurfermentatie? Zoiets als zuurkool of kinchi dus?
Ja, eigenlijk wel. Gaat hier ook in dezelfde keulse pot. Let wel op de fermentatieduur: na 5-7 dagen begint de structuur moeilijk (snotterig) te worden. Op tijd de koelkast in schuiven, dat vertraagt de fermentatie.

Maar nu de vraag: ik deed t met 50 gram zout per liter water, kan het ook met minder?
Professioneel gifmenger.
pi_144342649
Weet iemand nog een leuke kruidencombinatie voor augurken? Ik ben een beetje inspiratieloos.
Spoilers!
pi_144342732
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 september 2014 10:44 schreef Lucky_Strike het volgende:
Weet iemand nog een leuke kruidencombinatie voor augurken? Ik ben een beetje inspiratieloos.
Niet echt heel origineel, maar normaal zit er denk ik mosterdzaad, dil, piment, lorbeer, ui, acijn, suiker, zout, beetje chilipeper en knoflook in
pi_144342856
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 september 2014 10:47 schreef Zana het volgende:

[..]

Niet echt heel origineel, maar normaal zit er denk ik mosterdzaad, dil, piment, lorbeer, ui, acijn, suiker, zout, beetje chilipeper in
Ik heb zin in eens iets anders eigenlijk. Ik vond net op de Delicious site een idee om zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn toe te voegen. Klinkt goed, ik ga het eens proberen.
Spoilers!
pi_144584209
quote:
0s.gif Op donderdag 15 mei 2014 10:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kickje!

Ik heb gisteren mijn eerste inmaakproject voltooid *O*
[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]

De labels zijn niet zo goed te lezen. Ik moet nog even nieuwe maken zo op kantoor.

Paprikastukjes op azijn met een beetje olie.
Geroosterd met half azijn half olie.
Geroosterd met tijm op azijn met een scheutje olie.
Geroosterd met rozemarijn op azijn met een scheutje olie.
Geroosterd met tijm en rozemarijn op azijn.
Ik heb de naturel half olie/half azijn paprika's opengemaakt. De paprika's zijn prima maar wel erg zuur. Dat belooft nog wat voor de rest _O-

Ik wil niet te veel olie gebruiken ivm de houdbaarheid. En suiker toevoegen doen ze zelfs bij de potten in de winkel niet. Zal ik anders water en azijn proberen of heeft iemand een beter idee?
Spoilers!
  zaterdag 20 september 2014 @ 17:33:17 #240
78918 SeLang
Black swans matter
pi_144727213
quote:
Bumper crop of blackberries in Britain's hedgerows

18 September 2014 Last updated at 07:37 BST

It has been a bumper year for edible plants and berries according to experts, who say this autumn could see the best fruit crop since records began.

The Woodland Trust has been gathering data for the last 13 years and says this year it has been inundated with reports of wild foods like blackberries and sloes.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-29249685
Het barst hier inderdaad van de bramen en andere bessen :9
Ik heb in augustus al 20 potten bramenjam gemaakt en vandaag ook nog 5,5 potten sleebessen / appel jam :9
Alles in het wild verzameld O+
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_144727399
quote:
14s.gif Op zaterdag 20 september 2014 17:33 schreef SeLang het volgende:

[..]

Het barst hier inderdaad van de bramen en andere bessen :9
Ik heb in augustus al 20 potten bramenjam gemaakt en vandaag ook nog 5,5 potten sleebessen / appel jam :9
Alles in het wild verzameld O+
En hier zijn dit jaar alle vlierbessen uitgedroogd cq verrot. Heel vreemd, ik heb dat nog niet eerder meegemaakt. De ene week waren ze nog te groen en ineens zijn ze niet meer te gebruiken. Zowel van de week in Limburg als vandaag in zuid-Holland.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 21 september 2014 @ 11:10:38 #242
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144746798
Ik moet weer eens vlierbloesemsiroop maken, erg lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144746827
quote:
0s.gif Op zondag 21 september 2014 11:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik moet weer eens vlierbloesemsiroop maken, erg lekker
De mijne is net op. -O- Nu weer wachten tot april...
Professioneel gifmenger.
  zondag 21 september 2014 @ 11:13:59 #244
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144746851
quote:
1s.gif Op zondag 21 september 2014 11:12 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

De mijne is net op. -O- Nu weer wachten tot april...
Monin heeft de enige lekkere die je kan kopen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144746861
Vrijdag weer dik 4 kilo witte kool gesneden, gezouten en gekneusd. Zuurkool-to-be! Nu nog een maand wachten...
Professioneel gifmenger.
  zondag 21 september 2014 @ 11:16:36 #246
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144746900
quote:
0s.gif Op zondag 21 september 2014 11:14 schreef Buurpoes het volgende:
Vrijdag weer dik 4 kilo witte kool gesneden, gezouten en gekneusd. Zuurkool-to-be! Nu nog een maand wachten...
Karnemelk of joghurt erbij gedaan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144748021
quote:
1s.gif Op zondag 21 september 2014 11:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Karnemelk of joghurt erbij gedaan?
Dit keer niet. :D
Professioneel gifmenger.
pi_144748461
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Augurken in melkzuurfermentatie? Zoiets als zuurkool of kinchi dus?
Komkommerkimchi *O*
Denk dat je ook prima kimchi zal kunnen maken met je augurkjes, overigens (maar kan ook met grote komkommers). Hier is een leuk receptje: http://www.maangchi.com/recipe/oisobagi-kimchi
Deze kimchi is overigens ook niet-gefermenteerd al heerlijk, gewoon als een soort salade achtig iets.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_144748789
Pizzarecept vind ik leuk.
Wraak is zoet maar vergeving zoeter
pi_148042775
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 september 2014 10:52 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik heb zin in eens iets anders eigenlijk. Ik vond net op de Delicious site een idee om zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn toe te voegen. Klinkt goed, ik ga het eens proberen.
Hartstikke lekker dus die augurken :Y)

Ik had eerder een pot opengemaakt met 50g suiker per liter azijn. Zuur, niet te eten gewoon. 75g Lijkt voor mij goed te zijn en ik hou wel van zuur. De potten met 100g zijn denk ik te zoet maar dat zie ik wel tegen de tijd dat er een pot open gaat.
Spoilers!
  zondag 28 december 2014 @ 12:54:27 #251
78918 SeLang
Black swans matter
pi_148043187
Ik zit nu brood met in september gemaakte sleebessen/appel jam te eten :9
Ingredienten (behalve de suiker) geplukt in bos en tuin.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_148961403
Heeft iemand een leuk atjar recept?
Spoilers!
  vrijdag 4 november 2016 @ 17:46:57 #253
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166416852
Kick
Heb bij de turk verse olijven gekocht, liggen nu in een pekelbad. Moeten een paar maanden liggen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_166417000
Oh, ik heb net de eerste olijven van oogst 2015 uit hun pekelbad gehaald en ontzilt. Het wisselt nogal vind ik, hoe lang ze moeten pekelen. Nu, ontzilt, zijn ze heerlijk. We hebben empeltre en arboquina.

Helaas levert onze boomgaard in 2016 geen olijven. Tussen april en november heeft het 70mm geregend. De bomen overleven dat prima, maar ze produceren geen olijven. Volgend jaar beter, hopelijk.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  vrijdag 4 november 2016 @ 17:59:16 #255
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166417027
quote:
14s.gif Op vrijdag 4 november 2016 17:57 schreef sigme het volgende:
Oh, ik heb net de eerste olijven van oogst 2015 uit hun pekelbad gehaald en ontzilt. Het wisselt nogal vind ik, hoe lang ze moeten pekelen. Nu, ontzilt, zijn ze heerlijk. We hebben empeltre en arboquina.

Helaas levert onze boomgaard in 2016 geen olijven. Tussen april en november heeft het 70mm geregend. De bomen overleven dat prima, maar ze produceren geen olijven. Volgend jaar beter, hopelijk.
Waar heb je je plantage?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_166417694
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 november 2016 17:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waar heb je je plantage?
Spanje, in het zuiden van de provincie Zaragoza.
Inmiddels heeft het er wat geregend.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_166419725
Oh ja ik heb een experiment met jalapeno's gedaan dat zeker geslaagd is:

Jalapenos in reepjes snijden.
Per 100ml azijn 1 tl zout toevoegen en aan de kook brengen, eventueel wat suiker toevoegen.
Jalapenos in gesteriliseerde pot doen, overgieten met azijn, op zijn kop laten afkoelen.
Spoilers!
pi_166422343
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 november 2016 17:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Kick
Heb bij de turk verse olijven gekocht, liggen nu in een pekelbad. Moeten een paar maanden liggen
Verse olijven bij de turk? Dat wil ik ook !
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_166611000
Mag likeur hier ook? Ik heb wat appels in wodka gedaan. Ik ben benieuwd.......
En ook wat verse gember met wodka.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zaterdag 12 november 2016 @ 20:13:53 #260
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166611463
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2016 19:51 schreef krakkemieke het volgende:
Mag likeur hier ook? Ik heb wat appels in wodka gedaan. Ik ben benieuwd.......
En ook wat verse gember met wodka.
Ben benieuwd mee. Heb nog kersen en aardbeien op alcohol staan, moeten binnenkort ook eens op.
Aardbeien zijn wit geworden, alle kleur zit in de alcohol
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_166611577
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 november 2016 20:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ben benieuwd mee. Heb nog kersen en aardbeien op alcohol staan, moeten binnenkort ook eens op.
Aardbeien zijn wit geworden, alle kleur zit in de alcohol
Dat schijnt zo te horen. En volgens mij zijn kersen ervoor gemaakt om in te maken op alcohol. Frambozen dan weer niet.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zaterdag 12 november 2016 @ 20:20:57 #262
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166611627
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2016 20:18 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Dat schijnt zo te horen. En volgens mij zijn kersen ervoor gemaakt om in te maken op alcohol. Frambozen dan weer niet.
Sommig fruit is vreemd, blauwe bessen verliezen alle smaak als je er bv ijs van maakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_166611643
Volgend jaar neem ik halfzoete geleisuiker mee op vakantie om jam te maken. Maar ik neem ook wat weckpotten mee om likeur te maken. De aardbeien en abrikozen zijn zo rijp en lekker!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_166611690
Ik vind blauwe bessen toch al raar. Ze worden verkocht als bosbessen, dat slaat nergens op!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_172624798
Tijd voor een schop in dit topic. Ik heb inmiddels 4 grote potten zuurkool in wording staan na het recept van mijnheer Wateetons. En ik heb nog minimaal 5 spitskolen. Ik kan nog wat potten atjar maken maar wat kan ik er nog meer mee? Heeft iemand ideeen?

Ook ben ik benieuwd of er hier wat mensen rondlopen die een goed recept kennen voor apetitka? Ik heb dit vorige week gekocht bij de Lidl en het was echt lekker. Ik kom wel wat recepten tegen via oa ajvar.nl maar die lijken niet op dat spul wat ik bij de Lidl heb gekocht. Dat was een paprikaspread met kaas en dus niet apetitka. Iemand?
  zondag 23 juli 2017 @ 18:13:41 #266
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172624892
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 november 2016 20:23 schreef krakkemieke het volgende:
Ik vind blauwe bessen toch al raar. Ze worden verkocht als bosbessen, dat slaat nergens op!
Meeste mensen weten niet beter, hoewel ze wel familie van elkaar zijn, maar dat zijn appels en peren ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_172624924
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Meeste mensen weten niet beter, hoewel ze wel familie van elkaar zijn, maar dat zijn appels en peren ook
Het is ongeveer de tijd om bosbessen te plukken ongeveer?
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 23 juli 2017 @ 18:16:28 #268
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172624942
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:09 schreef Oceanonix het volgende:
Tijd voor een schop in dit topic. Ik heb inmiddels 4 grote potten zuurkool in wording staan na het recept van mijnheer Wateetons. En ik heb nog minimaal 5 spitskolen. Ik kan nog wat potten atjar maken maar wat kan ik er nog meer mee? Heeft iemand ideeen?

Ook ben ik benieuwd of er hier wat mensen rondlopen die een goed recept kennen voor apetitka? Ik heb dit vorige week gekocht bij de Lidl en het was echt lekker. Ik kom wel wat recepten tegen via oa ajvar.nl maar die lijken niet op dat spul wat ik bij de Lidl heb gekocht. Dat was een paprikaspread met kaas en dus niet apetitka. Iemand?
Koolsla mee maken? Of Kimchee?
Oh en
http://www.bulcons.com/en/products/lyutenitsa/apetitka-parvomai
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_172624961
En bramen... Ik heb ooit bramen in het bos geplukt, die waren goddelijk. De bramen op een braakliggend land smaakten nergens naar.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 23 juli 2017 @ 18:20:19 #270
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172625011
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:15 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Het is ongeveer de tijd om bosbessen te plukken ongeveer?
Weet ik niet precies, volgens mij is het al laat daarvoor
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 juli 2017 @ 18:21:07 #271
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172625027
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:17 schreef krakkemieke het volgende:
En bramen... Ik heb ooit bramen in het bos geplukt, die waren goddelijk. De bramen op een braakliggend land smaakten nergens naar.
Er zijn honderden soorten in het wild heb ik eens bij vroege vogels gehoord
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_172625037
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Weet ik niet precies, volgens mij is het al laat daarvoor
Ik zal het mijn chef vragen, hij weet dat in onze regio.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_172625062
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Weet ik niet precies, volgens mij is het al laat daarvoor
Nah. Hoe zuidelijker hoe eerder je ze plukt. In Zweden kun je tot diep in augustus de lekkerste bessen plukken. Smaak is daar ook nog eens beter van.
Whatever...
pi_172625088
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Er zijn honderden soorten in het wild heb ik eens bij vroege vogels gehoord
De bosbramen hebben veel smaak. die andere bramen plukte ik op een verwilderde plek van moestuinen.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_172625179
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Er zijn honderden soorten in het wild heb ik eens bij vroege vogels gehoord
Dat is waar, ik heb het ook gehoord.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_172625212
quote:
quote:
Ik ga de kimchee maar eens proberen.
Koolsla is lekker maar dat lost mijn probleem nu niet echt op (heb ook nog kilo's courgette, bieten, sperziebonen en komkommer. Het hebben van een moestuin geeft uitdagingen.

De apetitka die in die potten zit zal vast de echte zijn. Lidl heeft iets verkocht onder de naam apetitka wat volgens mij vooral uit paprika bestaat en feta-achtige kaas. Het zal geen apetitka mogen heten.
pi_172625226
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:17 schreef krakkemieke het volgende:
En bramen... Ik heb ooit bramen in het bos geplukt, die waren goddelijk. De bramen op een braakliggend land smaakten nergens naar.
Nederland heeft meer dan 150 soorten bramen. Daar zullen ook mindere soorten tussen zitten.

edit: spuit 11 ;-)
pi_172625277
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:31 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Nederland heeft meer dan 150 soorten bramen. Daar zullen ook mindere soorten tussen zitten.

edit: spuit 11 ;-)
De bramen die ik plukte op verlaten moestuinen hadden geen smaak.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_172625313
Ehm. Zou het een verschil maken als dingen in je moestuin met 2 weken verschil zaait?
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_172625454
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:35 schreef krakkemieke het volgende:
Ehm. Zou het een verschil maken als dingen in je moestuin met 2 weken verschil zaait?
dat hangt van te veel factoren af. Als het weer tegen of meezit (net hoe je het bekijkt), kan alles toch ineens op doorschieten staan. -O-
Maar misschien is deze discussie meer iets in het topic over moestuinen: F&F / Het Moestuintopic #24 Met pissebedden salade! :@
pi_172625662
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:30 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

[..]

Ik ga de kimchee maar eens proberen.
Koolsla is lekker maar dat lost mijn probleem nu niet echt op (heb ook nog kilo's courgette, bieten, sperziebonen en komkommer. Het hebben van een moestuin geeft uitdagingen.

De apetitka die in die potten zit zal vast de echte zijn. Lidl heeft iets verkocht onder de naam apetitka wat volgens mij vooral uit paprika bestaat en feta-achtige kaas. Het zal geen apetitka mogen heten.
Komkommers kun je inmaken zoals kimchi.
Sperzieboontjes, tsja... zou ze gewoon blancheren en invriezen als je die niet op krijgt. Inmaken in zout kan ook (zoute boontjes) maar dat is wel een beetje ouderwets. Je moet van die smaak houden van zoute boontjes. Ken je dat?


Bietjes kun je in het zuur inmaken.

Courgette is lastig, misschien gewoon heel veel soep van maken en dat invriezen.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zondag 23 juli 2017 @ 19:19:49 #282
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172626389
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:35 schreef krakkemieke het volgende:
Ehm. Zou het een verschil maken als dingen in je moestuin met 2 weken verschil zaait?
Ja, klassiek moestuinieren is niet alles tegelijk zaaien maar iedere keer met tussenpozen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_172626500
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2017 19:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, klassiek moestuinieren is niet alles tegelijk zaaien maar iedere keer met tussenpozen.
Ik ben er blij mee. ik mag volgende week een krop andijvie oogsten. *O*
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 23 juli 2017 @ 19:24:15 #284
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172626565
Zoute boontjes ken ik wel van snijbonen, niet van sperziebonen.
Ze zijn goed in te vriezen trouwens, jeugdtrauma, mij moe had bonen in de tuin staan, werden geblacheerd en ingevroren. Iedere fucking tweede dag sperziebonen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 juli 2017 @ 19:25:52 #285
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172626625
Komkommers kan je ook halveren, zaadlijsten er uit halen en in het zoetzuur leggen, met kruiden als dille en mosterdzaad.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 juli 2017 @ 19:28:08 #286
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172626706
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2017 18:28 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Dat is waar, ik heb het ook gehoord.
Hier terug te luisteren
https://vroegevogels.vara.nl/nieuws/meer-respect-voor-bramen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_172626743
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2017 19:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Zoute boontjes ken ik wel van snijbonen, niet van sperziebonen.
Ze zijn goed in te vriezen trouwens, jeugdtrauma, mij moe had bonen in de tuin staan, werden geblacheerd en ingevroren. Iedere fucking tweede dag sperziebonen.
Mijn zus en ik hadden een schooltuin. Mijn zus lustte geen uien, behalve van de tuin. En we aten kiloos wortels van de tuin, zo zoet!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_172626877
En ja, aan het eind van het seizoen moest mijn moeder die bonen invriezen. Maar we hadden er veel plezier van!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_172627082
Ik kreeg woensdag toverbonen, lol!
Het zijn paarse bonen en als je ze kookt zijn ze weer groen.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  dinsdag 18 juni 2019 @ 12:17:27 #290
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187483115
Hallo mensen, hoe is het met de huisvlijt?

Ik ben een lijstje aan het maken van dingen die ik deze zomer in wil maken. Ik heb een intolerantie voor ui en knoflook en wil een aantal dingen op voorraad hebben om het mezelf makkelijker te maken:
- Atjar
- Surinaamse komkommer
- Augurk
- Zongedroogde tomaat
- Gegrilde paprika
- Pastasaus
- Passata
- Tomaatblokjes
- Pesto
- Sambal
- Aardappelblokjes
- Barbecuesaus
- Jalapenos

Optioneel:
- Ajvar
- Harissa
- Kimchi
- Pizzasaus
- Pompoenblokjes (afhankelijk van de oogst)
Spoilers!
  dinsdag 18 juni 2019 @ 18:58:09 #291
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_187489617
Heb dit jaar alleen tomaten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 18 juni 2019 @ 20:30:42 #292
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187491095
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 juni 2019 18:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb dit jaar alleen tomaten
Ik heb augurken, tomaten, pompoen en cayennepepers. Nog wel meer maar of te weinig om om in te maken of niet geschikt. Wat ik mis koop ik wel in de winkel.
Spoilers!
  dinsdag 18 juni 2019 @ 20:33:11 #293
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_187491129
Had trostomaten gekocht, maar die waren nog niet echt rijp. Dus ze maar in de planten gehangen lekker in het zonnetje, man, buren, postbode allemaal, ooooh de eerste tomaten zijn al rijp
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 18 juni 2019 @ 20:34:12 #294
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187491148
:D
Spoilers!
  donderdag 20 juni 2019 @ 10:29:56 #295
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187516927
Ik heb tweedehands een partij van 90 weckpotten met toebehoren op de kop getikt :)
Spoilers!
  donderdag 20 juni 2019 @ 18:45:07 #296
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_187523407
Heb net een 20 kilo kersen gekregen
Zijn heerlijk, maar of jam daaruit smaakt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 24 juni 2019 @ 15:49:50 #297
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187580663
Ik heb 90 weckpotten van iemand overgenomen maar daar niet heel hard over nagedacht. Het merendeel bestaat uit potten van een liter of groter. Ik heb niet heel veel te wecken van dat volume aangezien we maar met zijn tweeën zijn. Het zullen wel veel soepen worden, wat overblijft is dan voor nog een keer lunchen.
Spoilers!
pi_187581485
quote:
0s.gif Op maandag 24 juni 2019 15:49 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb 90 weckpotten van iemand overgenomen maar daar niet heel hard over nagedacht. Het merendeel bestaat uit potten van een liter of groter. Ik heb niet heel veel te wecken van dat volume aangezien we maar met zijn tweeën zijn. Het zullen wel veel soepen worden, wat overblijft is dan voor nog een keer lunchen.
Ik heb gisteren ragú gemaakt. Zo'n 1500 gr. En die heb ik in porties ingevroren omdat ik alleen niet zo heel veel eet. Geen idee of het kan, maar zou je ook pasta/lasagne saus kunnen invriezen? Dan heb je weer een paar potten gevuld.
We have far more in common than that which devides us..
  maandag 24 juni 2019 @ 16:42:53 #299
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_187581724
quote:
0s.gif Op maandag 24 juni 2019 16:30 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]

Ik heb gisteren ragú gemaakt. Zo'n 1500 gr. En die heb ik in porties ingevroren omdat ik alleen niet zo heel veel eet. Geen idee of het kan, maar zou je ook pasta/lasagne saus kunnen invriezen? Dan heb je weer een paar potten gevuld.
Jazeker, dat kan worden ingemaakt. Maar meestal gaat er geen liter saus over de pasta. Wel door de lasagna dus dat is zeker een optie. Net als dahl of gewoon groentebouillon voor risotto.
Spoilers!
pi_187581760
quote:
0s.gif Op maandag 24 juni 2019 16:42 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Jazeker, dat kan worden ingemaakt. Maar meestal gaat er geen liter saus over de pasta. Wel door de lasagna dus dat is zeker een optie. Net als dahl of gewoon groentebouillon voor risotto.
je kent de site wecken online toch?
We have far more in common than that which devides us..
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')