Oh, ik gebruik gewoon geleisuiker, zit ook pectine in, en wat extra pectine als ik aardbeien gebruik.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 16:25 schreef Trusten het volgende:
[..]
Geleerpoeder op basis van pectine om o.a. jam met minder suiker te maken (maar 1/2 fruit 1/2 suiker kan uiteraard ook gewoon).
http://www.marmello.nl/marmello/nl/producten/
Ik gebruik altijd lege jam, augurk, mayonaise, etc ec potjes die ik door de afwasmachine heb gejaagd.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 16:57 schreef PM-girl het volgende:
Ik heb onlangs weckpotjes gevuld, dat ging prima. Nu wil ik opnieuw wat gaan inmaken, kan dat ook in lege jam- en appelmoespotjes?
5 kilo aardbeien! Zelf geplukt?
quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 17:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik gebruik altijd lege jam, augurk, mayonaise, etc ec potjes die ik door de afwasmachine heb gejaagd.
Thanks! Voor de zekerheid ff uitkoken dus.quote:
Niet door een zeef halen btwquote:Op donderdag 21 augustus 2014 13:06 schreef PM-girl het volgende:
Net appelmoes gemaakt. Nog simpeler dan simpel, zo blijkt![]()
Enige nadeel: al die appels schillen en snijden.
Niet gedaan! Dan wordt het net pap.quote:Op donderdag 21 augustus 2014 13:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Niet door een zeef halen btw
En het smaakt precies als blikappelmoesquote:Op donderdag 21 augustus 2014 13:40 schreef PM-girl het volgende:
[..]
Niet gedaan! Dan wordt het net pap.
Pluk van de Petteflat gelezen?quote:Op donderdag 21 augustus 2014 19:17 schreef SeLang het volgende:
Het is weer bramentijd
Vandaag de tweede batch van totaal 9kg bramenjam gemaakt
Dit is een echte augustus traditie. Eerst het bramen plukken in een mooie omgeving en dan de jam maken. Ik heb weer (bijna) genoeg te eten tot aan augustus volgend jaar.
Ja vroeger wel, maar ik kan me niets herinneren dat met bramenjam te maken heeft.quote:Op donderdag 21 augustus 2014 19:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pluk van de Petteflat gelezen?
Lang, zeker een half jaar, mits donker en koelquote:Op donderdag 21 augustus 2014 19:21 schreef PM-girl het volgende:
Hoelang is appelmoes houdbaar na het maken? Het zit vacuüm in de potjes.
Dat moet lukken, thanks!quote:Op donderdag 21 augustus 2014 19:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Lang, zeker een half jaar, mits donker en koel
Mits natuurlijk kokend in de brandschone potten gestopt.quote:
Als ik 20 kg slechte val appels heb doe ik het echt wel. Om nu 20 kg appels te gaan schillen gaat mijn weer wat te ver.quote:Op donderdag 21 augustus 2014 13:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En het smaakt precies als blikappelmoes
Ik heb er toch maar sambal van gemaakt. Echt super lekker geworden, ik heb nu al spijt dat ik één van de twee potjes heb weggegeven.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 11:56 schreef Bramito het volgende:
Bij wijze van grapje had ik dit jaar wat pepers in mijn moestuintje geplant. In een hoekje met niet heel veel zon, dus ik had er niet heel veel van verwacht. Ze doen het echter heel erg goed en het is net Augustus en met een beetje geluk kan ik to half oktober oogsten. De Habaneros ga ik voor sambal gebruiken, maar ik dacht de Serranos en de Jalapeños in te maken. Heeft iemand ervaring hiermee? Beter zuur dan zoetzuur?
Aha, daarom werd mijn reine claude jam zo dik!!quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 17:15 schreef Erasmo het volgende:
Minder kan omdat pruimen van zichzelf al pectine bevatten.
Je zou er appelgelei of appelstroop van kunnen maken.quote:Op dinsdag 26 augustus 2014 23:01 schreef Eris het volgende:
[..]
Als ik 20 kg slechte val appels heb doe ik het echt wel. Om nu 20 kg appels te gaan schillen gaat mijn weer wat te ver.
Daarna wecken en de kelder in xx maanden later er nog van genieten 8)
In mijn geval zonder foelie. En ik ben bang dat ik het water ben vergeten maar dat weet ik niet zeker.quote:Halveer de kommer in de lengte, haal het hart er uit en snij dikke blokken. Met wat zout en suiker bestrooien om vocht uit te trekken, twee uur laten staan. Spoelen, in pot stoppen met mosterdzaad, blaadje laurier, gedroogde dille, witte azijn half en half met water verdunnen en zoveel suiker als je lekker vindt. Pot opvullen hiermee en paar weken minstens wegzetten om op smaak te laten komen.
Die voeg ik toe als bacterie-starter. Maar met 24 uur pekelen heb je waarschijnlijk nog geen fermentatie.quote:Op zondag 7 september 2014 10:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik vind een scheutje yoghurt door de ingemaakte augurk ook wel interessant trouwens. Hoeveel gebruik je dan?
Ik laat het zeker weten. Ik wist niet dat je augurken ook kunt fermenteren, maar waarom ook niet eigenlijk. Mochten er vandaag of morgen nog antwoorden op je vraag komen, kan ik de 5 augurken die ik nog heb ook wel op jouw manier gaan maken, interessant welquote:Op zondag 7 september 2014 10:45 schreef Buurpoes het volgende:
Ah, jij pekelt 24 uur en laat dus niet fermenteren. Dat is een heel andere opzet. Leuk experiment, met die kruiden. Ik had ergens de tip gelezen om er iets tanninerijks bij te doen (rode wijn, thee), maar dat hangt dan waarschijnlijk ook samen met t fermenteren. Ik zoek nog even verder wat betreft de te zoute smaak.
Laat je nog weten wat t is geworden, met de kruiden?
Hmm.... ik heb ook pruimenjam gemaakt in mijn geval met geleisuiker van van Gilse, maar dat valt tegen. Ondanks dat ik precies 1:1 heb gewerkt conform verpakking wordt de jam niet stijf. Verder vind ik de jam eigenlijk te zoet. Ik heb nooit problemen met de geleisuiker van de Aldi die je 1:2 kunt gebruiken, goed stijf en niet te zoet.quote:Op zaterdag 16 augustus 2014 17:15 schreef Erasmo het volgende:
Minder kan omdat pruimen van zichzelf al pectine bevatten.
Ja, eigenlijk wel. Gaat hier ook in dezelfde keulse pot. Let wel op de fermentatieduur: na 5-7 dagen begint de structuur moeilijk (snotterig) te worden. Op tijd de koelkast in schuiven, dat vertraagt de fermentatie.quote:Op zondag 7 september 2014 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Augurken in melkzuurfermentatie? Zoiets als zuurkool of kinchi dus?
Niet echt heel origineel, maar normaal zit er denk ik mosterdzaad, dil, piment, lorbeer, ui, acijn, suiker, zout, beetje chilipeper en knoflook inquote:Op dinsdag 9 september 2014 10:44 schreef Lucky_Strike het volgende:
Weet iemand nog een leuke kruidencombinatie voor augurken? Ik ben een beetje inspiratieloos.
Ik heb zin in eens iets anders eigenlijk. Ik vond net op de Delicious site een idee om zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn toe te voegen. Klinkt goed, ik ga het eens proberen.quote:Op dinsdag 9 september 2014 10:47 schreef Zana het volgende:
[..]
Niet echt heel origineel, maar normaal zit er denk ik mosterdzaad, dil, piment, lorbeer, ui, acijn, suiker, zout, beetje chilipeper in
Ik heb de naturel half olie/half azijn paprika's opengemaakt. De paprika's zijn prima maar wel erg zuur. Dat belooft nog wat voor de restquote:Op donderdag 15 mei 2014 10:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kickje!
Ik heb gisteren mijn eerste inmaakproject voltooid![]()
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
De labels zijn niet zo goed te lezen. Ik moet nog even nieuwe maken zo op kantoor.
Paprikastukjes op azijn met een beetje olie.
Geroosterd met half azijn half olie.
Geroosterd met tijm op azijn met een scheutje olie.
Geroosterd met rozemarijn op azijn met een scheutje olie.
Geroosterd met tijm en rozemarijn op azijn.
Het barst hier inderdaad van de bramen en andere bessenquote:Bumper crop of blackberries in Britain's hedgerows
18 September 2014 Last updated at 07:37 BST
It has been a bumper year for edible plants and berries according to experts, who say this autumn could see the best fruit crop since records began.
The Woodland Trust has been gathering data for the last 13 years and says this year it has been inundated with reports of wild foods like blackberries and sloes.
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-29249685
En hier zijn dit jaar alle vlierbessen uitgedroogd cq verrot. Heel vreemd, ik heb dat nog niet eerder meegemaakt. De ene week waren ze nog te groen en ineens zijn ze niet meer te gebruiken. Zowel van de week in Limburg als vandaag in zuid-Holland.quote:Op zaterdag 20 september 2014 17:33 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het barst hier inderdaad van de bramen en andere bessen
Ik heb in augustus al 20 potten bramenjam gemaakt en vandaag ook nog 5,5 potten sleebessen / appel jam
Alles in het wild verzameld
De mijne is net op.quote:Op zondag 21 september 2014 11:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik moet weer eens vlierbloesemsiroop maken, erg lekker
Monin heeft de enige lekkere die je kan kopen.quote:Op zondag 21 september 2014 11:12 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
De mijne is net op.Nu weer wachten tot april...
Karnemelk of joghurt erbij gedaan?quote:Op zondag 21 september 2014 11:14 schreef Buurpoes het volgende:
Vrijdag weer dik 4 kilo witte kool gesneden, gezouten en gekneusd. Zuurkool-to-be! Nu nog een maand wachten...
Dit keer niet.quote:Op zondag 21 september 2014 11:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Karnemelk of joghurt erbij gedaan?
Komkommerkimchiquote:Op zondag 7 september 2014 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Augurken in melkzuurfermentatie? Zoiets als zuurkool of kinchi dus?
Hartstikke lekker dus die augurkenquote:Op dinsdag 9 september 2014 10:52 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik heb zin in eens iets anders eigenlijk. Ik vond net op de Delicious site een idee om zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn toe te voegen. Klinkt goed, ik ga het eens proberen.
Waar heb je je plantage?quote:Op vrijdag 4 november 2016 17:57 schreef sigme het volgende:
Oh, ik heb net de eerste olijven van oogst 2015 uit hun pekelbad gehaald en ontzilt. Het wisselt nogal vind ik, hoe lang ze moeten pekelen. Nu, ontzilt, zijn ze heerlijk. We hebben empeltre en arboquina.
Helaas levert onze boomgaard in 2016 geen olijven. Tussen april en november heeft het 70mm geregend. De bomen overleven dat prima, maar ze produceren geen olijven. Volgend jaar beter, hopelijk.
Spanje, in het zuiden van de provincie Zaragoza.quote:
Verse olijven bij de turk? Dat wil ik ook !quote:Op vrijdag 4 november 2016 17:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Kick
Heb bij de turk verse olijven gekocht, liggen nu in een pekelbad. Moeten een paar maanden liggen
Ben benieuwd mee. Heb nog kersen en aardbeien op alcohol staan, moeten binnenkort ook eens op.quote:Op zaterdag 12 november 2016 19:51 schreef krakkemieke het volgende:
Mag likeur hier ook? Ik heb wat appels in wodka gedaan. Ik ben benieuwd.......
En ook wat verse gember met wodka.
Dat schijnt zo te horen. En volgens mij zijn kersen ervoor gemaakt om in te maken op alcohol. Frambozen dan weer niet.quote:Op zaterdag 12 november 2016 20:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ben benieuwd mee. Heb nog kersen en aardbeien op alcohol staan, moeten binnenkort ook eens op.
Aardbeien zijn wit geworden, alle kleur zit in de alcohol
Sommig fruit is vreemd, blauwe bessen verliezen alle smaak als je er bv ijs van maakt.quote:Op zaterdag 12 november 2016 20:18 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Dat schijnt zo te horen. En volgens mij zijn kersen ervoor gemaakt om in te maken op alcohol. Frambozen dan weer niet.
Meeste mensen weten niet beter, hoewel ze wel familie van elkaar zijn, maar dat zijn appels en peren ookquote:Op zaterdag 12 november 2016 20:23 schreef krakkemieke het volgende:
Ik vind blauwe bessen toch al raar. Ze worden verkocht als bosbessen, dat slaat nergens op!
Het is ongeveer de tijd om bosbessen te plukken ongeveer?quote:Op zondag 23 juli 2017 18:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Meeste mensen weten niet beter, hoewel ze wel familie van elkaar zijn, maar dat zijn appels en peren ook
Koolsla mee maken? Of Kimchee?quote:Op zondag 23 juli 2017 18:09 schreef Oceanonix het volgende:
Tijd voor een schop in dit topic. Ik heb inmiddels 4 grote potten zuurkool in wording staan na het recept van mijnheer Wateetons. En ik heb nog minimaal 5 spitskolen. Ik kan nog wat potten atjar maken maar wat kan ik er nog meer mee? Heeft iemand ideeen?
Ook ben ik benieuwd of er hier wat mensen rondlopen die een goed recept kennen voor apetitka? Ik heb dit vorige week gekocht bij de Lidl en het was echt lekker. Ik kom wel wat recepten tegen via oa ajvar.nl maar die lijken niet op dat spul wat ik bij de Lidl heb gekocht. Dat was een paprikaspread met kaas en dus niet apetitka. Iemand?
Weet ik niet precies, volgens mij is het al laat daarvoorquote:Op zondag 23 juli 2017 18:15 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Het is ongeveer de tijd om bosbessen te plukken ongeveer?
Er zijn honderden soorten in het wild heb ik eens bij vroege vogels gehoordquote:Op zondag 23 juli 2017 18:17 schreef krakkemieke het volgende:
En bramen... Ik heb ooit bramen in het bos geplukt, die waren goddelijk. De bramen op een braakliggend land smaakten nergens naar.
Ik zal het mijn chef vragen, hij weet dat in onze regio.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Weet ik niet precies, volgens mij is het al laat daarvoor
Nah. Hoe zuidelijker hoe eerder je ze plukt. In Zweden kun je tot diep in augustus de lekkerste bessen plukken. Smaak is daar ook nog eens beter van.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Weet ik niet precies, volgens mij is het al laat daarvoor
De bosbramen hebben veel smaak. die andere bramen plukte ik op een verwilderde plek van moestuinen.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er zijn honderden soorten in het wild heb ik eens bij vroege vogels gehoord
Dat is waar, ik heb het ook gehoord.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er zijn honderden soorten in het wild heb ik eens bij vroege vogels gehoord
quote:Op zondag 23 juli 2017 18:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Koolsla mee maken? Of Kimchee?
Oh en
http://www.bulcons.com/en/products/lyutenitsa/apetitka-parvomai
Ik ga de kimchee maar eens proberen.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Koolsla mee maken? Of Kimchee?
Oh en
http://www.bulcons.com/en/products/lyutenitsa/apetitka-parvomai
Nederland heeft meer dan 150 soorten bramen. Daar zullen ook mindere soorten tussen zitten.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:17 schreef krakkemieke het volgende:
En bramen... Ik heb ooit bramen in het bos geplukt, die waren goddelijk. De bramen op een braakliggend land smaakten nergens naar.
De bramen die ik plukte op verlaten moestuinen hadden geen smaak.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:31 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Nederland heeft meer dan 150 soorten bramen. Daar zullen ook mindere soorten tussen zitten.
edit: spuit 11 ;-)
dat hangt van te veel factoren af. Als het weer tegen of meezit (net hoe je het bekijkt), kan alles toch ineens op doorschieten staan.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:35 schreef krakkemieke het volgende:
Ehm. Zou het een verschil maken als dingen in je moestuin met 2 weken verschil zaait?
Komkommers kun je inmaken zoals kimchi.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:30 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
[..]
Ik ga de kimchee maar eens proberen.
Koolsla is lekker maar dat lost mijn probleem nu niet echt op (heb ook nog kilo's courgette, bieten, sperziebonen en komkommer. Het hebben van een moestuin geeft uitdagingen.
De apetitka die in die potten zit zal vast de echte zijn. Lidl heeft iets verkocht onder de naam apetitka wat volgens mij vooral uit paprika bestaat en feta-achtige kaas. Het zal geen apetitka mogen heten.
Ja, klassiek moestuinieren is niet alles tegelijk zaaien maar iedere keer met tussenpozen.quote:Op zondag 23 juli 2017 18:35 schreef krakkemieke het volgende:
Ehm. Zou het een verschil maken als dingen in je moestuin met 2 weken verschil zaait?
Ik ben er blij mee. ik mag volgende week een krop andijvie oogsten.quote:Op zondag 23 juli 2017 19:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, klassiek moestuinieren is niet alles tegelijk zaaien maar iedere keer met tussenpozen.
Hier terug te luisterenquote:Op zondag 23 juli 2017 18:28 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Dat is waar, ik heb het ook gehoord.
Mijn zus en ik hadden een schooltuin. Mijn zus lustte geen uien, behalve van de tuin. En we aten kiloos wortels van de tuin, zo zoet!quote:Op zondag 23 juli 2017 19:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Zoute boontjes ken ik wel van snijbonen, niet van sperziebonen.
Ze zijn goed in te vriezen trouwens, jeugdtrauma, mij moe had bonen in de tuin staan, werden geblacheerd en ingevroren. Iedere fucking tweede dag sperziebonen.
Ik heb augurken, tomaten, pompoen en cayennepepers. Nog wel meer maar of te weinig om om in te maken of niet geschikt. Wat ik mis koop ik wel in de winkel.quote:
Ik heb gisteren ragú gemaakt. Zo'n 1500 gr. En die heb ik in porties ingevroren omdat ik alleen niet zo heel veel eet. Geen idee of het kan, maar zou je ook pasta/lasagne saus kunnen invriezen? Dan heb je weer een paar potten gevuld.quote:Op maandag 24 juni 2019 15:49 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb 90 weckpotten van iemand overgenomen maar daar niet heel hard over nagedacht. Het merendeel bestaat uit potten van een liter of groter. Ik heb niet heel veel te wecken van dat volume aangezien we maar met zijn tweeën zijn. Het zullen wel veel soepen worden, wat overblijft is dan voor nog een keer lunchen.
Jazeker, dat kan worden ingemaakt. Maar meestal gaat er geen liter saus over de pasta. Wel door de lasagna dus dat is zeker een optie. Net als dahl of gewoon groentebouillon voor risotto.quote:Op maandag 24 juni 2019 16:30 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Ik heb gisteren ragú gemaakt. Zo'n 1500 gr. En die heb ik in porties ingevroren omdat ik alleen niet zo heel veel eet. Geen idee of het kan, maar zou je ook pasta/lasagne saus kunnen invriezen? Dan heb je weer een paar potten gevuld.
je kent de site wecken online toch?quote:Op maandag 24 juni 2019 16:42 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Jazeker, dat kan worden ingemaakt. Maar meestal gaat er geen liter saus over de pasta. Wel door de lasagna dus dat is zeker een optie. Net als dahl of gewoon groentebouillon voor risotto.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |